Posted on

Skoda Fabia 1.2 Tsi

Fabia är en halvkombi och den 7:e populäraste modellen från Skoda här på Wayke. Vi har just nu 8 st annonser för den. De mest populära färgerna för Skoda Fabia är brun, blå och vit. Majoriteten av våra Fabia har bensin som bränsle. Snittet för våra Skoda Fabia är att bilen är tillverkad 2019, har gått 5 375 mil och snittpriset är 112 500 kr.Den här frågan avser 1,2 TSI och där har vi ett mindre antal fall där kamkedjeförlängning lett till följdskador på drevet. Bakgrunden till de problemen är dock desamma som i de svar vi gett angående 1,4 TSI.

Att som försäkringstagare kunna lita på att bolaget arbetar aktivt och försöker få tillverkaren att ta ett utökat ansvar är viktigt. Vi frågade fyra större försäkringsbolag om problemen. Länsförsäkringar, If, Folksam och Trygg-Hansa.
Kamkedjan är beroende av att smörjningen fungerar som den ska och det finns därför ett klart samband mellan slarv med motoroljebyten och problem med kamkedjan. Vi har observerat att en stor del av de drabbade bilarna har luckor i servicehistoriken, eller har servats enligt Volkswagens long-life program som enligt vår mening inte fungerar om bilen körs korta sträckor, vilket många bilar gör.

Har Skoda Fabia kamrem eller kamkedja?
Fabia av senaste generation (som hade produktionsstart vecka 35, 2014), utrustad med 1,2-litersmotor har underhållsfri kamrem. Så det enda ägaren behöver göra är att serva bilen efter bilens serviceschema.
Serva bilen på auktoriserad Volkswagen-verkstad i rätt tid under hela bilens livslängd. Kontrollera noga bilens servicehistorik om du köper den i andra hand.Kamkedja, kamkedjesträckare, vevhusventilation, kompletterat värmeskydd samt modifierat kamaxelhus. Det betyder inte att samtliga komponenter varit felaktiga, utan att åtgärderna sammantaget ska bidra till en minskad känslighet i fall där serviceintervallet överskridits. Man ska alltid se till att serva sin bil fackmannamässigt och inom rätt tidsintervall.M Sverige riktar nu kritik till hur problemen hanterats och uppmanar samtidigt konsumenter att vara noga med valet av bil. Nu ställer vi Volkswagen-importören i Sverige mot väggen, och passar även på att fråga hur försäkringsbolagen arbetar med problemet.

Felet är mycket vanligt på den här motortypen. Läser vi den rapport som Länsförsäkringar sammanställt över maskinskadeärenden 2013 visar sig mönstret tydligt. Av de tio vanligaste modellerna har VW Golf överlägset flest antal fel på kamdrivningen. Faktiskt nästan lika många som alla de andra nio bilarna man jämfört med sammanlagt!
I de fall vi får information om att tillverkaren har försökt hantera ett problem genom att erbjuda något som går utöver garantin, så tar vi alltid en diskussion med verkstaden innan vi godkänner deras reparationskalkyl.I de fall det ändå uppstår problem kan det vara för att kedjan blivit utsträckt, och då öppnas och stängs inte ventilerna i exakt rätt tid. En hydraulisk tryckare ska hålla kedjan spänd, men den kan gå sönder och det värsta som kan hända är att kedjan går av. Då krockar ventilerna med kolvarna i motorn med omfattande motorskador och motorbyte som följd.

De utbredda problemen med den här motorfamiljen visar tydligt att en snyggt hanterad kampanj från tillverkaren hade varit ett mycket bättre sätt att ta hand om sina kunder på.
1,4 TSI-motorn sitter i ett mycket stort antal Volkswagen-bilar. De problem vi sett med kamkedja är främst relaterade till tidigare årsmodeller av framförallt Golf och Tiguan. På de bilarna kan vi se förhöjd skadefrekvens mot vad som brukar vara normalt. Dock är det ju så att den stora majoriteten av kunder inte drabbats av några problem överhuvudtaget. Och på 1,2 TSI har vi mycket få rapporterade fall vad gäller de här problemen.Att Volkswagen Group Sverige inte presenterat någon åtgärdsplan för konsumenter som råkat ut för havererad kamkedja är illa. Med anledning av det här valde vi att ställa några frågor till Marcus Thomasfolk, presschef för Svenska Volkswagen-gruppen.Vi ber verkstaden söka goodwill garanti via Generalagenten, med blandat resultat ibland får kunden hjälp och ibland inte beroende på hur bilen är servad och hur långt bilen har gått.

Marcus Thomasfolk menar alltså att de bilägare som inte fått hjälp av Volkswagen inte servat sin bil enligt rätt intervall eller på rätt sätt? Det stämmer inte, problemen finns även på bilar som servats på en auktoriserad märkesverkstad. Hade servicehistoriken varit bristfällig skulle de inte godtagits som försäkringsärenden av respektive bolag.
Volkswagen arbetar med kontinuerliga förbättringar i produktionen. Genom erfarenheter från kunder som kör våra produkter kan vi sedan hela tiden utveckla konstruktionen vidare. Idag har vi en ny generations motorer och där har kamrem i många fall ersatt kamkedja. Under de senaste åren har vi sett en tydlig utveckling mot kamremmar med kraftigt förbättrade produktegenskaper. Det gör att kamrem är den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen i de bilar vi för närvarande tillverkar och säljer.Eftersom det även finns annat som kan förkorta livet på en kamkedja så blir det svårt att återkalla berörda bilar. VW har istället valt att avgöra från fall till fall om kunden ska få hjälp med reparationskostnaden. Den kulanzregelung (goodwill) som det redogjorts för i tysk press går ut på att VW betalar 50-100% av arbets- och materialkostnaden beroende på hur bilen har skötts, men oberoende av bilens ålder och körsträcka. Något sådant generellt åtagande har vi inte sett i Sverige. Gissningsvis därför att det här ofta finns en maskinskadeförsäkring som kan ersätta skadan. Källa: AutoBild, april 2012

Är Skoda Fabia en bra bil?
Skoda Fabia har bra köregenskaper, men kan bli aningen sidvindskänslig. Däremot är väghållningen stabil, chassiet är småstötigt fast och styrningen direkt. Sikten är dock inget vidare, speciellt svårt är det från förarplats att se var fronten börjar.
Vi har klara rutiner för hanteringen av kamkedjefrågan tillsammans med våra återförsäljare. Det är också viktigt att framhålla att det är en auktoriserad Volkswagen-verkstad som fattar beslutet om hur ärendet ska hanteras. Vi vill också tillägga att de fall vi har sett när det gäller den här typen av kamkedjeproblem ofta är relaterade till att bilen körts över aktuella serviceintervall.

Trots tydliga frågor om vilka goodwill-riktlinjer som gäller i Sverige, och vad deras egen fackmässiga service innebär för att minska risken, har man inte klarat av att ge oss några konkreta svar. Svävande resonemang om generösa förhållningssätt räcker inte, det är riktigt dåligt!

När vi frågar Länsförsäkringar hur de arbetar i frågan får vi svaret att Volkswagen Sverige inte ger dem någon respons, vare sig det gäller individuella goodwill-ärenden eller som generellt problem. Övriga försäkringsbolag ger en liknande bild – Volkswagen vill helt enkelt inte ta tag i frågan.
Vår främsta ambition är nöjda kunder, säger Marcus Thomasfolk. Och i det här fallet handlar det om att ta ansvar genom att hjälpa kunder som drabbats av problem även om garantitiden gått ut.

Har min Skoda kamkedja?
För att kontrollera om din bil har kamrem eller kedja kan du antingen fråga din bilmekaniker eller läsa i din bils instruktionsbok. Om du fortfarande är osäker kan du be din mekaniker att hjälpa dig kolla om du har kamrem eller kamkedja. ⏰ När ska man byta kamkedja? Oftast behöver du inte byta ut kamkedjan i din bil.
Vi har ett mycket generöst förhållningssätt till den här typen av problem även om det har inträffat efter garantitidens utgång. Ett grundläggande krav är att man ska kunna styrka att man genomfört servicen inom rätt tid och på ett fackmannamässigt sätt. Har en bil servats utanför vår organisation saknar vi dock den nödvändiga servicehistoriken. I dessa fall är det viktigt att bilägaren kan påvisa hur servicen utförts genom en tydlig dokumentation.Överdragna serviceintervaller eller användande av olja av felaktig kvalitet eller icke-originaldelar (t ex felaktigt oljefilter) gör att oljans smörjegenskaper riskerar att gå förlorade. Detta leder till en mekanisk nötning av kedjan som i slutändan kan medföra att den förlängs.

Hur vet jag om min bil har kamrem eller kamkedja?
För att kontrollera om din bil har kamrem eller kedja kan du antingen fråga din bilmekaniker eller läsa i din bils instruktionsbok. Om du fortfarande är osäker kan du be din mekaniker att hjälpa dig kolla om du har kamrem eller kamkedja.
Maskinskadorna hanteras hos varje enskilt länsbolag i landet. Vi har vid varje enskild maskinskada efterfrågat goodwill åtagande men vet att vi inte haft någon vidare framgång i åtagande från Volkswagen Group Sverige.Att som biltillverkare inte ta ansvar för en dålig konstruktion är beklagligt. Tyvärr är det fakta för många Volkswagen-ägare som drabbats av kamkedjeproblem på sina 1.2 eller 1.4TSI motorer. Motorerna finns i många olika modeller. Polo, Golf, Tiguan och Passat för att nämna några.

Är Skoda bättre än Kia?
Skoda har bredast däck och lägst däckprofil av testbilarna medan Kia är helt standard och utrustad med däck som inte är marknadens bästa. Kia har också lite sämre bromssträckor, vilket kan tyda på att däckvalet i alla fall inte innebär en fördel gentemot de två andra bilarna i testet, vilka bromsar aningen bättre.
Men det är i det sammanhanget viktigt att kunden servat sin bil enligt våra riktlinjer. Då handlar det om att genomföra servicen inom det intervall som bilen räknar fram – och att göra den på ett fackmannamässigt sätt med rätt olja, rätt reservdelar och rätt arbetsmetod.Linda Nordvall, VD på M Sveriges egen försäkringsförmedling ger en liknande bild över hur ärendena som kommer in till dem hanteras. Problemen med just denna motorfamilj är välkända, och kunderna ombeds i första hand att söka goodwill hos sin återförsäljare.

2012 medgav dock VW för tyska Auto Bild att problemen med kamkedjorna beror på tillverkningsfel. En underleverantör har enligt VW levererat felaktiga kamkedjor som monterats i bilarna. Trots medgivande av ursprungligt fel har VW inte återkallat eller på annat sätt fullt ut tagit ansvar för felet eftersom man inte vet i vilka bilar de felaktiga kedjorna monterats.
När en biltillverkare inte tar ansvar utanför garantin via policy, goodwill eller återkallning drabbas bilägaren av ökade kostnader inte bara vad gäller självrisk utan även höjda premier i och med försäkringsbolagets ökade utgifter.

Det är beklagligt att man sätter kunden i kläm på det här sättet. Volkswagen visar tydligt att de inte har samma kundfokus som många andra bilföretag. Finns det från konsumentens sida en oro kring bilmärken där en stor del kampanjer och återkallningar förekommer kanske det är tid att tänka om, att behöva nyttja sin försäkring är inte den bästa lösningen.

Bilen är utrustad med indikering för flexibelt serviceintervall, vilket beräknas efter körstil och körförhållanden. Det innebär att intervallet mellan varje servicetillfälle kommer att vara mellan 1500 och max 3000 mil, dock alltid max två år. Generellt kan man säga att ett större antal längre landsvägskörningar ger större intervall, många korta sträckor med flera kallstarter ger mindre intervall.Vi saknar information från tillverkaren om detta fordon. Detta kan bero på att vi saknar stöd för just denna tillverkare eller att fordonet är för gammalt. Vi jobbar hela tiden på att förbättra vår täckning.

Fordonet kan ha obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgift. Om det finns en skuld kan Kronofogden ta fordonet i anspråk för att betala av tidigare ägarens skulder. Kontrollera om fordonet har en aktuell skuld med vår skuldkontroll. Fyll i ditt telefonnummer och betala enkelt med Swish.

Tyvärr måste vi hindra dig från att skicka fler intresseanmälningar just nu. Vi måste bara verifiera att du inte är en robot. Hör av dig till oss på 08-23 30 00 om du vill att vi hjälper dig att skicka fler.

Hur ofta du ska byta kamrem på din Fabia beror på hur mycket du kör. Om din motor har intervallerna 21 000 mil och 10 år, så ska du byta när det första inträffar. Kör du 21 000 mil på 5 år så är det dags för ett kamremsbyte. Men även om du bara kört 8 000 mil på 10 år så är det dags att byta kamremmen. Detta eftersom materialet i remmen blir sämre med tiden, även om du inte kör mycket.
Kostnaden för ett kamremsbyte på Skoda Fabia skiljer sig lite beroende på årsmodell och motor, samt vilken verkstad du väljer. Ett genomsnittspris är cirka 6 100 kronor. En nyare årsmodell är oftast dyrare att serva än en äldre modell.Det är viktigt att du byter kamremmen i tid på din Skoda Fabia. Här hittar du mer information om kamremsintervallen och vad det kostar att byta kamrem Skoda Fabia.

Har inte öppnat huven på en Fabia men gissar att det sitter en stor plastkåpa i vanlig ordning över motorn som täcker allt samt att någon som inte är så bevandrad i motorvärlden eller inte vet vad dom ska titta efter så är det lättare att kolla bilens specifikation.
Det är märkligt hur laddat ordet kamkedja har blivit i annonser. Säljare av begagnade bilar nämner kamkedja som säljargument oavsett om bilen de säljer har en erkänt bra eller usel kamkedja. I många fall är ju en kamrem mer långlivad. Jag antar att den stora massan har blivit inbillad att kamkedjor är för evigt.Ja, eller att kamremsbyte är det dyraste servicearbete som finns. På vissa modeller är det kanske så, men på de bilar med kamrem som vi har haft har det varit överkomliga kostnader. Egentligen föredrar jag nog rem och tar kostnaden för byte som en slags försäkringspremie, istället för en kedja med potentiellt mycket dyrt strul.Oljeläckage i motorrummet är en allvarlig sak. Om det kommer olja på kamremmen och mellan kamrem och drivhjul, kan det få remmen att glida av drivhjulet och orsaka skador på motorn. Om du upptäcker oljeläckage i bilens motorrum, bör du omgående kontakta din verkstad för att få problemet löst.

Härnedan har vi räknat ut priset på vad det kostar att byta kamremmen på en Skoda. Det visade priset är ett genomsnittspris som gäller alla Skoda-modeller och som är baserat på de mer än 3 000 offerter som verkstäderna har lämnat till användarna av vår verkstadsportal. Kamremmen består av ett kraftigt, syntetiskt gummimaterial. Med tiden börjar gummit att mjukna, och när det sker får remmen oftast sprickor i ytan och ser fransig ut. Vanligtvis kontrollerar mekanikern kamremmen när bilen är på service. Samtidigt är det viktigt att följa biltillverkarens rekommendationer. För Skoda gäller det att man på bilar av årsmodell 2007 eller äldre ska byta kamremmen vart fjärde år, medan nyare bilar (årgång 2008 och senare) ska få kamremmen bytt vart femte år. Om du kör längre sträckor än genomsnittet, bör du komma ihåg att kontrollera och eventuellt byta kamremmen oftare än vart fjärde eller femte år.Via autobutler.se är det snabbt och lätt att få in bilen på verkstad. Verkstäderna skickar uteslutande skriftliga offerter så att du i lugn och ro kan jämföra priser och beskrivningar av arbetets omfattning. Dessutom kan du på autobutler.se se vad andra bilägare har skrivit i sitt omdöme om de olika verkstäderna. På så sätt hjälper vi dig att på ett enkelt och överskådligt sätt hitta den mest prisvärda verkstaden.

Kamremmen har en av motorns viktigaste funktioner, då det är denna rem som styr samspelet mellan kolvar och ventiler. Trots att kamremmen har vital betydelse för bilens motor är det få bilister som är uppmärksamma på den.

Du kan också själv göra en kontroll genom att öppna motorhuven och se efter om remmens yta är sliten. Är den det eller om det finns sprickor och fransar i gummit, kan du vara säker på att det är dags att byta ut remmen.
Det kan emellertid vara en god idé att hålla ögonen på bilens kamrem. Om den går av medan motorn är i gång, kan det nämligen utvecklas till en obehaglig extraräkning och i värsta fall en förstörd motor. Därför är det bra att med jämna mellanrum låta kontrollera och eventuellt byta kamremmen på din Skoda, innan det går galet.

Det kan vara svårt att avgöra exakt när kamremmen är utsliten, men det finns några faktorer som bidrar till att slita mer på remmen och som kan få den att hoppa av drivhjulet eller att helt oväntat gå av.Kamremmen kan bli styv om du inte kör bilen varje dag. Den ska då bytas oftare än om du använder bilen dagligen. Därför bör du berätta på verkstaden att du inte kör så många kilometer, så att mekanikern kan byta ut kamremmen om den blivit styv och osmidig.Är du tveksam, så tänk dig för en extra gång. Kamremmen slits inte gradvis som exempelvis bilens bromsklossar. Den slits och brister oftast utan förvarning. Det är den värsta tänkbara situationen, så om du inte själv kan avgöra om remmen är sliten eller ej, bör du kontakta en verkstad för att få den kontrollerad.

En kamrem kostar inte särskilt mycket, men själva arbetet med att byta den kan mycket väl bli tidskrävande. Kamremmen och vattenpumpen arbetar dessutom tillsammans, så när kamremmen slits drabbas även vattenpumpen av slitage. Då det kan vara svårt att komma åt vattenpumpen för att byta den, rekommenderar de flesta verkstäder att man byter både kamrem och vattenpump samtidigt.

Hur mycket bensin drar en Skoda Fabia?
Motorn finns tillgänglig i två effektversioner, med 95 och 110 hästkrafter. 1.0 TSI 95 hk, 160 Nm: Toppfart 185 km/h (+3 km/h), 0-100 km/h 10,6 sekunder (-0,3 s), bränsleförbrukning 4,3 l/100 km (-0,3 l/100 km) vid blandad körning och 99 gram CO2/km. (-6 g).
Tidsåtgång och arbetslön är alltså den största posten på räkningen när kamremmen ska bytas, och därför rekommenderas att du undersöker verkstädernas timpris innan du lämnar in bilen. Om man ser sig om lite, kan det nämligen finnas stora besparingar att göra. Kamremmen är försedd med kuggar och drivs av ett speciellt drivhjul, som håller fast remmen så att den inte kan glida. Tidigare var kamremmen både kantig och trapetsformad, och inte alls lika elastisk som de nya versionerna. Kör du omkring i en äldre Skoda bör du se till att sätta in en av de nya kamremmarna, som är smidigare och håller väsentligt längre. Detta kan bero på flera saker, till exempel låg batterispänning, dålig kontakt, defekta säkringar och felaktigt tändläge. Kontakta BSR support så hjälper vi dig.Om du har fått en fil vi inte tidigare haft i vårat system, tar det 1-5 dagar innan du kan ladda ner den via PPC Sync. Du får då ett e-mail när den är klar för nedladdning. När du uppgraderar till ett trimsteg där det ingår annan hårdvara (exempelvis Steg 3,4,5,6) kräver vi att ni använder den hårdvara som finns i den svara rutan under respektive trimsteg eller likvärdig hårdvara. När du vill uppgradera din mjukvara till Steg1+ så gör du det enkelt på din PPC-sida och om du vill uppgradera till steg 3/4 så skiver du till vår Support så hjälper de dig.

Se till att du får med inloggningsuppgifterna från den tidigare ägaren om du ska köpa eller har köpt en begagnad PPC-enhet. När du har utfört köpet måste du sen logga in på PPC sidan, ändra kunduppgifterna och sen utföra en så kallad ”Change car” eftersom PPC-enheten är låst till den tidigare bilen. När du gör en ”Change car” måste du köpa en motoroptimering (programvaran) som passar din bil.
Om kamkedjan skulle gå sönder är det viktigt att du låter en pålitlig verkstad ta på sig jobbet. På vissa bilmodeller så är jobbet väldigt komplicerat och tidskrävande, därför är det viktigt att låte en erfaren mekaniker/verkstad utföra jobbet. Om kamkedjan går sönder kan detta skada andra delar av motorn, såsom ventiler och då kan reparationen bli dyrare och mer omfattande.

Hur ofta byter man kamrem på Skoda Fabia?
För Skoda gäller det att man på bilar av årsmodell 2007 eller äldre ska byta kamremmen vart fjärde år, medan nyare bilar (årgång 2008 och senare) ska få kamremmen bytt vart femte år.
Kamkedjan sitter i bilens motor och synkroniserar de olika delarna av motorn så att de kan arbeta tillsammans. Den överför vevaxelns rörelser till kamaxeln och är gjord av metallänkar, precis som en kedja, vilket gör att den kan ta tag i kugghjulen.Som tidigare nämnts används kamkedjan för att synkronisera rörelsen för vissa delar i motorn. Nästan som en kamrem. Den enda skillnaden skulle kunna vara att kamremmen i vissa bilmodeller även driver vattenpumpen. Förutom det, ansvarar de båda för synkroniseringen av vevaxeln, kamaxeln, kolvar och ventiler.

Med stor försäkring hos Folksam för Skoda gäller maskinskadedelen upp till 10 år eller 15000 mil, vilket är mer än vanligt och en extra säkerhet. Andra bolag har kanske liknande villkor?
Kort fråga: Sonen tittar på en Fabia 2014 med 1,2 TSI 86hk och kamkedja. Jag har avrått, då jag har känslan av att det är samma motor som 1,2 TSI 105 hk, dvs. en riskmotor. Har iofs bara gått dryga 4000 mil och fullservad, men… Säljaren säger att det inte finns några problem med den svagare 1,2 motorn som är på 86 hk. Nån som vet mera? Datorn, om det är ecu’n i sig ska jag låta vara osagt, räknar på en mängd faktorer. Driftstid, körsträcka, antal starter, kallstarter, körsträcka osv. osv. När jag servade min bil första gången så var intervallet 2 år/3000 mil max, andra servicen också, men nu verkar det vara ändrat till 1 år och 1500 mil, för det säger datorn när dom nollat den iaf. Sedan vet ni självklart att intervallen är flexibel. Andra servicen gjordes efter 14 månader och 400 mil på min bil. Då hade jag 3,5km till jobbet. Och nej, ingen oljesludge under oljelocket på min motor trots att motorn nästan aldrig blev driftsvarm under 14 månader.

Jag har en Seat Ibiza 2013 med 1,2tsi på 105hk. Min turboreglering gick sönder när jag motortvättade pga. en korkad konstruktion på denna. När jag googlade så ändrade man i produktionen under 2012 till en annan spännare så kedjeproblemet ska ha försvunnit. För att tvätta bort stämpeln (att få folk att ändra inställning mao.) så övergick man till kamrem efter några årsmodeller.
Spännande diskussion det blev. Få se om det blir en Fabia, han har tittat på en med 105 hk motorn och automat också, men just nu pendlar det väldigt. Jag har föreslagit en Auris eller en Astra i samma prisklass, känns ändå för mig som att det skulle vara trevligare bilar även om de har samlat på sig lite mer mil och/eller år.Vi har en Skoda Yeti 1.4 TSI 2014, och jag läste en del på bl a brittiska Skoda-forum innan vi köpte den bilen, och fann liksom FXX info om att VAG runt oktober 2012 ändrat konstruktionen för kedjan mm.

Vilka TSI motorer har kamrem?
Nu med kamrem. Den flerfaldigt prisbelönta motorn 1,4 TSI lanserades 2006 och har utvecklats stegvis sedan dess. Motorn finns bland annat i Volkswagen-modellerna Polo, Golf, Passat, Tiguan, Jetta, Touran och Sharan. 2014 bytte Volkswagen från kedja till kamrem.
Har aldrig hamnat under 3000 mil på VW-bilarna när de variabla intervallerna varit aktiva – trots relativt korta körningar i staden och dess omgivningar. Och det gäller både bensinare och diesel.Förgasare, hua mig! Jag fick aldrig nån ordning på min strombergare i b21’an i 240’n. Dagens bilar är betydligt lättare, in med datorn i obd’n och du får svart på vitt vad som är fel-:)

Vilka Skoda modeller har kamkedja?
Skoda: Fabia, Yeti, Rapid, Superb, Octavia.
› Škoda Auto Group ökar intäkterna 2022 till mer än 21 miljarder EUR › Rörelseresultatet kraftigt påverkat av finansiella bördor på grund av kriget i Ukraina och efterföljande avstängning av affärsverksamheten i Ryssland › Avkastning på försäljning på 3 procent › Škoda fortsätter att investera i framtida teknik: 5,6 miljarder EUR i e-mobilitet och 700 miljoner EUR i digitalisering till 2027 › Programmet Next Level Efficiency+ har implementerats och löper enligt plan

Från och med modellår 2018 får ŠKODA FABIA en ny trecylindrig 1,0-litersmotor under huven som då också ersätter den tidigare 1,2-litersmotorn. Tack vare ny modern motorteknik, direktinsprutning ­– som arbetar med 250 bars tryck ­– och turboöverladdning är den nya motorn sex procent snålare och betydligt starkare.
Precis som tidigare är ŠKODA FABIA standardutrustad med smart autobroms och kan utrustas med prisvärda tillvalspaket som innehåller såväl adaptiv farthållare som navigation, tillsammans med nyckellöst lås-/startsystem och regn- och ljussensor. Däcktryckssensor, trötthetsvarnare och multikollisionsbroms ingår i standardutrustningen – självklart tillsammans med isskrapan i tanklocket och paraply under passagerarsätet.SKODA sålde över 1 miljon bilar till sina kunder under 2016. Företaget tillverkar för närvarande sina bilar i Tjeckien, Ukraina, Kazakstan, Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Indien och Kina. Totalt har Skoda Auto över 25 800 anställda och finns representerade på över 100 marknader.