Posted on

Smaka På åhaga

Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtlands län, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk.

Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige, i starten såväl som i utvecklingen av företaget.
–Vi är stolta att Eldrimner valt att förlägga 2023 års SM i Mathantverk och Särimner i Västra Götaland och utsett Borås som plats. Genom samverkan med andra organisationer och producenter kommer vi verka för ett fantastiskt arrangemang där mathantverkare och deras kvalitativa produkter kommer stå i fokus. För Lokalproducerat i Väst kommer detta vara en av de absoluta höjdpunkterna på året och en stor möjlighet att visa den bredd av mathantverkare som finns, inte bara i Västra Götaland utan i hela Sverige, säger Marcus Nyström, VD Lokalproducerat i Väst.–Att årets SM i Mathantverk och Särimner hamnar i Borås befäster ytterligare Västsveriges starka nationella position som en matdestination att räkna med. Det känns kul att kunna lyfta fram Sjuhäradsbygden och alla duktiga lokala producenter som är verksamma här. De får ett bra tillfälle att visa upp sina produkter för både branschkollegor och konsumenter, vilket känns väldigt kul, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare matturism, Turistrådet Västsverige.Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.

Eldrimner erbjuder kurser, studieresor och längre utbildningar. Både för nybörjare och proffs. Utbudet täcker alla viktiga delar av mathantverkarens yrke, från tillverkning av produkter till företagande.
Eldrimners branscher inom mathantverk: bageri, gårdsslakt och charkuteri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, mejeri, fiskförädling och entreprenörsutveckling.Vänd dig till Eldrimners rådgivare om du är mathantverkare och har frågor inom hantverksmässig förädling. Diplomerade rådgivare ger svar på frågor inom respektive bransch.

Tävlingen är ett så kallat öppet SM vilket innebär att mathantverksföretag från hela Norden kan tävla med sina produkter. Runt 500 bidrag beräknas delta i tävlingen som brukar bestå av uppemot i 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.SM i Mathantverk organiseras av Eldrimner, detta år med stöd av Lokalproducerat i Väst, Turistrådet Västsverige och Borås TME/Borås Convention Bureau. SM i Mathantverk anordnas i samband med mathantverkarnas idé- och kunskapsdagar, Særimner. Anmälan till tävlingen öppnar i början av sommaren. Information och programpunkter kommer att publiceras löpande på eldrimner.com under våren.

Åhaga är en tidigare lokverkstad som utvecklats till en spännande plats för att främja och stödja kulturlivet i Borås och Sjuhärad. I oktober i år blir Åhaga även en mötesplats för mathantverket.
–Vi är glada för att den här viktiga mötesplatsen förläggs till Västra Götaland. Vi har många företag som arbetar med mathantverk och som är viktiga både för utvecklingen inom livsmedel och för besöksnäringen runt om i hela regionen. Tillsammans med länsstyrelsen har Västra Götalandsregionen satsat under många år på Lokalproducerat i Väst som är ett viktigt resurscentrum för dessa företag, säger Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, Västra Götalandsregionen.Fredag-lördag (21-22 oktober) arrangeras årets upplaga av Smaka på Åhaga i Borås och vi finns så klart på plats 15-20 (fredag), 11-19.30 (lördag). Adressen är Lillåvägen 4. I år representeras vi av våra sakkunniga ambassadörer Alexandra och Anna, som finns där för att visa ett litet urval av våra viner och svara på era frågor. …

På Smaka på Åhaga kan du njuta av det bästa inom dryck och delikatesser från såväl lokala som internationella leverantörer. Utöver att kunna besöka mässans utställare där allt från lokala producenter till internationella dryckesimportörer och producenter finns med har du även möjlighet att besöka separata seminarier och provningar. Varmt välkommen till Smaka på Åhaga!När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.Lokalproducerat i Väst är ett resurscentrum för småskaliga livsmedelsproducenter i Västra Götaland som ger råd, coachar och utvecklar småskaliga livsmedelsföretag för att skapa tillväxt och sysselsättning i regionen. Vår vision är att Västra Götaland ska bli den ledande regionen inom lokal mat.

Lokalproducerat i Väst är sedan januari 2019 projektägare till Lokal Meny som är ett treårigt projekt med målsättningen att öka andelen lokal mat på menyn. Det gör vi tillsammans med ett 40 tal restauranger i Skaraborg och Bohuslän som vill utvecklas hållbart genom att inhandla, tillaga och servera lokalt producerad mat. Projektet finansieras av Europeiska utvecklingsfonden, Västra Götalands regionen och Länsstyrelsen.Förra årets succéföreställning följs i år upp av ännu en skrattbuskis, signerad Pär Nymark, denna gång med Mikael Riesebeck som parhäst i manusskrivandet. Det blir en galet rolig och explosiv rockabilly-buskis med stålkam, brylkräm, kärlek och naturligtvis också lite hembränt.

Näringslivsdagen – För dig som är företagare är den årligen återkommande Näringslivsdagen en självklar mötesplats för nätverkande, inspiration och kunskapsutbyten
I slutet av oktober stod vi på Borås, troligtvis, trevligaste mässa Smaka på Åhaga! Vi hade en väldigt rolig och intensiv helg. Vi vill passa på att även här på vår hemsida tacka alla härliga besökare för att ni kom till vår monter och pratade resor och smakade av våra goda viner.– En trend som är på gång är att man köper mer dyrare viner. Det har redan börjat synas. En annan liten trend är att boxvinsförsäljningen börjar stanna av. Men det är inte speciellt konstigt. Boxvinerna står för 65 procent av vinförsäljningen och dessutom går det inte att bevara dyrare viner i box på samma sätt, säger han.Hur mycket kan du påverka trenderna i Borås? – När det gäller den lokala marknaden så är det faktiskt den lokala skribenten som påverkar mest och Systembolaget märker ofta av rekommendationer.Sedan premiäråret 2012 har intresset för Smaka på Åhaga ökat kraftigt. I år deltar 81 utställare, jämfört med 63 stycken förra året, och arrangören har till och med tvingats säga nej till flera företag.

Som resultat av den utvecklingen har det också blivit fler vintrender. Och det är just kommande trender som Bengt I Johansson pratar om i sitt program på Åhaga.
Vad är det som påverkar trenderna? – Skribenter har stor påverkan av vilken typ av viner som säljer. Samtidigt som det i slutändan handlar om vad konsumenten gillar. Det finns ett antal internationella vinskribenter som påverkar oerhört mycket. En av dem är Robert Parker. Vinodlarna är helt livrädda för honom.– Det är stor skillnad mot tidigare då Sverige var ett öl och brännvinsland. Då brydde man sig inte om vilket vin man drack. Men nu vet folk vad de vill ha. Intresset är väldigt stort i Sverige just nu. Det finns fruktansvärt många vinföreningar och Munskänkarna är ju en av världens största amatörrörelser, säger Bengt I Johansson. – Vi når ut till betydligt fler än vi gjorde första året. Nu är det många som känner till mässan. Det blir som ett evenemang och mingel med en saluhallstouch, säger Angelica Wilhelmsen. En glad tjej som tänker lite för mycket ibland. Det här är min plats där jag delar med mig av lite allt möjligt. Ointressanta men även intressanta saker, händelser och tankar.Holmryds mejeri är ett gårdsmejeri beläget i Bredared, en mil norr om Borås. Gården har funnits i samma släkt sedan 1800-talet och drivs nu av Bengt Larsson och Niklas Krantz.

Vi på Holmryds Mejeri kommer precis som förra året stå och visa upp våra produkter på årets Smaka på Åhaga som kommer att äga rum den 20-21 oktober, ta med vänner och familj och låt smaklökarna njuta av en mängd olika hantverksmässiga delikatesser och drycker från både lokala och internationella producenter. Vi finns där så kom förbi och smaka på våra produkter eller bara för att mingla, hoppas vi ses!Smaka på Åhaga kommer att äga rum nu till helgen och där kommer även vi finnas på plats tillsammans med flera andra lokala och internationella mat och dryck leverantöter. Smaka, mingla och få en trevlig upplevelse i Borås egna kulturella gamla lokverkstad. Mässan öppnar kl. 15.00 på fredagen, hoppas vi ses! Beställ före 11:30 för leverans nästa vardag inom Stockholm, övriga orter är det två dagars ledtid samt olika leveransdagar. Använd drop-down menyn för att se tillgängliga dagar. Är leveransdatum tomt saknas ett leveransschema för aktuell ort. Kontakta oss snarast! Om kunden är nyinlagd läggs det på två dagar på leveransen för att säkerställa att registrering hinns med. För att få ihop ett så bra utbud som möjligt har vi i år valt att inte ta ut någon avgift för en utställaryta på Smaka-på-torget. Anmälan är dock bindande och måste göras senast den 15 september.Smaka-på-torget sker i samarbete med Lokalproducerat i Väst, Sjuhäradsmat och Åhaga. Sjuhäradsmat kommer även att vara på plats på Smaka på Åhaga för att marknadsföra och presentera varumärket och föreningen för besökare och nya producenter.

Den 20-21 oktober är det återigen dags för Smaka på Åhaga. Smaka-på-torget får i år en ännu mer framträdande plats på mässan då placeringen blir i den främre delen av lokalen. Torget blir det första och det sista besökaren upplever på mässan. Nu söker vi lokala producenter och mathantverkare som vill marknadsföra och sälja sina produkter och därmed vara med och lyfta den lokala maten tillsammans med oss. På Smaka-på-torget ligger även det lokala köket där Smaka-på-tallriken görs.
Tidigare har Åhaga använt kuponger för att hantera tillståndberättigad försäljning. Det medförde att man behövde trycka upp kuponger, ha personal som sålde kupongerna och sedan räkna kupongerna tillsammans med utställarna. För besökarna innebar det att man var tvungen att stå i köer för att köpa kuponger, vilket skapade en barriär för att fortsätta konsumera när ett kuponghäfte tagit slut. Med Expo Pay kunde man eliminera dessa problem, samtidigt som besökarna och utställarna fick ett tätare band. Med Expo Pay ökar försäljningspotentialen samtidigt som besökarna får en bättre besöksupplevelse genom bättre produktkännedom och summerad köphistorik.