Posted on

Smörgåstårta Jennys Matblogg

Ljus lager i internationell stil eller dortmunder/helles är ett bra val. Kolsyran i öl lättar också upp det feta i maten och minskar upplevelsen av sälta, syra och sötma.På det klassiska smörgåsbordet står en blandning av sill, lax, ägg, kallskuret, ostar och pajer. Smörgåstårtan är en separat kulturskatt som däremot serveras för sig själv. Så här matchar du rätt dryck till smörgåsbord och smörgåstårta.

Kan man göra smörgåstårta dagen innan?
Smörgåstårtan kan du förbereda dagen innan du ska äta den, men det är bättre att lägga det yttersta lagret av crème fraiche och majonnäs eller vad du nu väljer, och dekorationen på precis innan servering av den.
Många smaker trängs på smörgåsbordet men de dominerande grundsmakerna är syra, sälta och sötma. Till det passar friska vita viner med lite sötma bättre än torra viner för att balansera det söta och möta det syrliga. Passande viner hittas enklast i smaktyperna Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt.

Ljus lager med medelbeska är ett bra val till smörgåstårtan. Till smörgåstårta med lax och skaldjur passar det även bra med ett friskt veteöl eller syrlig öl som geueze.
Smörgåsbordet har sina rötter i 1800-talets brännsvinsbord, där olika sorters brännvin serverades med kalla smårätter som ost, smör och bröd. Bordet ställdes fram i salongen innan middagen och maten åts på stående fot. Med tiden blev rätterna fler och när varmrätter och dessert gjorde entré blev smörgåsbordet en måltid i sig.Oavsett fyllning och garnering domineras smörgåstårta i regel av sälta och kanske sötma. Majonnäsen bidrar med syrlighet och en fet konsistens. Vitt vin i smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt som har lite sötma och friskhet passar alltså bra även här. Mousserande vin är också ett bra val, där bubblorna lättar upp konsistensen.

Hur beräknar man storlek på smörgåstårta?
Smörgåstårta 8-10 personer Till ca 8-10 personer. Vikt ca 2 kg. Pris varierar beroende på garnering. Garneras med alternativen räkor, räkor & lax, räkor & rostbiff, skinka & räkor eller special.
Även mousserande vin passar bra till smörgåsbord. Här livar bubblorna upp maten och drar ner upplevelsen av fett och salt i maträtten. Finns det en gnutta sötma i vinet så underlättar det ytterligare för de olika smakkombinationerna.Fruktigt & Smakrikt rosévin med viss sötma och hög fruktsyra går bra till smörgåsbordet. Här gäller samma principer – sötman dämpar sälta och syra i maten, fruktsyran lättar upp fet mat.

Smörgåstårtan slog igenom under andra halvan på 1900-talet och serveras oftast på olika slags bjudningar. Ursprunget kan spåras dels till smörgåsbordet, dels till landgång, alltså en smörgås med många olika pålägg. Fyllning och garnering varierar men de vanligaste smörgåstårtorna innehåller rökt lax och skaldjur och/eller leverpastej, rökt skinka eller rostbiff.Smörgåsbord eller smörgåstårta brukar betyda många gäster och det är inte säkert att alla vill eller kan dricka alkohol. Alkoholfritt vitt eller mousserande är mycket bra alternativ – de har ofta lite sötma, men ändå friskhet, som möter det salta och syrliga i maten.

En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. 😉Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke.

Kan man göra smörgåstårta i förväg?
Smörgåstårta är mycket praktisk och klassisk bjudmat. Den har till och med en egen dag den 13 november. Du kan förbereda tårtan i god tid dagen innan och förvara den i kylen. Ett tips är att då bara göra grunden – alltså lagren med bröd och fyllning samt sedan plasta in.
Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. 😛

Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. 😉 Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.
Ska göra en smörgåstårta till 30 karlar. Hur mycket tippar du att jag ska gånga receptet med ? Gångar jag med 10 så är det ca 4 kg skinka.. Låter mycket. Tack för en fantastisk sida

Åh så gott! Har aldrig gjort smörgås tårta men ska ge mig på denna i helgen, jag undrar när den ska stå i kylskåpet över natten, ska man klä in dem med folie eller plast folie eller bara stå som den är?
Jag ÄLSKAR smörgåstårta! Helst ska det vara med skaldjursfyllning och lax men jag är one så kräsen 😉 bara det innehåller en massa olika pålägg i olika lager utan någon form av röra 🙂 Mycket trevlig blogg måste ja säga och bra mattips när fantasin tryter! Dina små smörgåstårtor här uppe påminner om en ostbåge-bakelse som ja brukar göra fast den har lite annat gutt emellan brödrundlarna och som man som hel bakelse rullar i ostbågar innan servering;) supergott! Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.

Hur länge kan man spara en smörgåstårta?
Plasta in tårtan och förvara den i kylskåp. Smörgåstårtan håller ca 1-2 dagar i kylskåp. Tips!
Försök garnera så att varje bit får en bit av garneringen när tåran skärs upp i bitar. Tänk ut lagom rutor eller tårtbitar där du lägger ex. en av varje garnityr som ex. en snurrad laxskiva eller rostbiff, några räkor, en halverad cocktailtomat osv på varje tänkt del.

Var kan man köpa bröd till smörgåstårta?
Smörgåstårtbotten Rund 18 cmLantmännen Unibake AB (2)ABBoalts Bröd (7)Lindells Konditori AB (2)Conaxess Trade Sweden AB (1)Green Bakery AB (1)
Plasta tårtan så att garneringen inte torkar. Du kan placera tandpetare i tårtan så att plasten kommer upp och inte ligga direkt mot ev. kladdig garnering.Smörgåstårtor finns för alla smaker. Många har sina egna recept och knep. Klassiker med räkor, ägg och lax eller rostbiff och leverpastej är gamla favoriter.

Sedan är det bara att lägga energi på att duka och ta hand om dina gäster. Maten – smörgåstårtan – är ju klar. En eller flera goda smörgåstårtor vid buffe och högtider som dop, konfirmation, studentmottagningar och födelsedagar brukar göra succé.
Kavring som är runt i toppen och har hårdare kant får man skära bort kanten på till rutor som passar. Även modernare bröd som foccacia som du skivar horisontellt blir mycket gott.Det finns färdiga landgångsbröd och bröd till smörgåstårta att köpa. Dock är de inte så vanliga längre. Annars fungerar vitt rostbröd eller formbröd bra. Skär bort kanter om du vill – jag brukar inte göra det på vitt bröd som har så mjuka kanter. Däremot så får man ofta skära bort lite kant så att formen och lager passar ihop.

Tänk på att om du garnerar med ostskivor att täcka över noggrant om tårtan ska stå – ostskivorna ser fula ut i kanterna om de står för länge och torkar.
Om vi exempelvis tar en smörgåstårta med lax, räkor, rom, citron och dill kan du också ha tomatklyftor, cocktailtomater, kokt ägg, små salladsblad, gurkskivor, kapris och sådant som passar med skaldjur.

Ett tips är att då bara göra grunden – alltså lagren med bröd och fyllning samt sedan plasta in. Garnera och lägg på de översta påläggen högst några timmar innan servering så ser sallad, tomat mm fräscht ut vid servering.

Smörgåstårtan serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta. Den sägs ha uppfunnits av Gunnar Sjödahl när denne arbetade vid Wedemarks i Östersund på 1960-talet.

Självklart kan du garnera precis som du vill och behöver inte slaviskt följa recept. Du kan hitta på en egen smörgåstårta – tänk på en smörgås och vilka pålägg du gillar sedan är det bara att sätt igång och varva bröd i lager med fyllingar och till sist garnera.
8. Använd fantasin och garnera smörgåstårtan med det du gillar. Tips är att försöka få med alla ingredienser på varje tänkt bit tårta. Så att alla får med alla goda pålägg. En smörgåstårta är egentligen en stor smörgås i flera lager och av en sådan storlek och form samt med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseendet och konsistensen. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg eller till konsistensen krämiga utfyllnader. Modernare är smörgåstårta med italienska ingredienser som pesto, mozzarella, skinka och tomater. Eller varför inte prova en svensk smörgåstårta med matjessill. Mest uppskattad av de med mer vuxna smaker.Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.Du kan förbereda smörgåstårtan fram till innan garneringen och sedan förvara i kylen. Den blir fräschast om den garneras färdigt kort tid innan servering så inte salladsblad med mera står i kylen hela natten och slokar.Är så imponerad av alla som bakar smörgåstårtor. Tror inte jag har tålamod till det men vill gärna testa. Får väl göra en liten någongång. Min sambo har hintat att han vill ha smörgåstårta…

Å, gott, har längta efter smörgåstårta med leverpastejfyllning! När jag växte upp på 60-talet var leverpastej vanligt förekommande i smörgåstårta men på senare år har den ersatts av annat! Nu ska här göras smörgåstårta:)
Nu frågade du ju inte mig men jag gör nämligen alltid tonfiskröra i min smörgåstårta och den är väldigt omtyckt. Jag blandar helt enkelt tonfisk, finstrimlad purjolök och kokta ägg. Detta blandar jag ihop och sedan rör jag ner majonnäs och efter det naturell yoghurt. Salt och peppar efter smak men salt är viktigt eftersom det är ägg med. Jag har inget recept men största delen av innehållet är tonfisk.

Hur mycket kostar det att göra en smörgåstårta?
Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit.
En kompis tipsade om att snabbt skölja av hönökakorna med vatten, då får man bort lite av den mjöliga ”hinnan” så att fyllningen bättre tränger in i brödet.

Vad äter man smörgåstårta med?
Svar: Man äter den med kniv och gaffel och jag antar att det är detsamma i båda länderna.
När jag gör smörgåstårta har jag lika fyllning rakt igenom och bakar brödet själv och nu för tiden gör jag även majonnäsen själv och jag gör rullar av PortSalut och dekorerar den med antingen rökt skinka ,rökt hamburgerkött och ska ha lite rökt Lax och även ägg och räkor.Jag göt fin strimlad isbergssallad och dekorerar kanterna och så gott det är en riktig succe när det vankas smörgåstårta.

Vad passar att dricka till smörgåstårta?
Ljus lager med medelbeska är ett bra val till smörgåstårtan. Till smörgåstårta med lax och skaldjur passar det även bra med ett friskt veteöl eller syrlig öl som geueze.
Försökte kommentera på ditt senaste inlägg, det med den 2:a smörgåstårtan men det gick inte alls. Men iaf så har du fått oss så sugna på smörgåstårta nu så vi ångrar nästan middagsvalet för lördagen när vi ska ha gäster:)Hej! Denna smörgåstårta ser jätte god ut. Vi kommer ha en lunchbjudning och vi blir ca 8 personer. Hur mycket smörgåstårta behöva göra? Hur mycket personer räcker en sådan stubbe till om man är hungrig? Tacksam för svarDen låter supersmarrig! Får det nog bli till dotterns släktkalas om några veckor. Jag skulle även vilja göra en med topping av brieost och salami/skinka. Har du något bra förslag på fyllning till en sådan? Som du säger, jag gillar inte heller när man blandar hej vilt med skaldjur och skinka och köttbullar (?!) 🙂Älskar smörgåstårtor. Men sådan kaloririk mat får vänta till helgen ;-). Vad fint du har dekorerat dem! Håller med om att det är det roligaste men också det SVÅRASTE!

Äntligen någon mer än jag som inte vill blanda skaldjur och typ skinka, jag är inte ensam 😉 Jag brukar köpa en röra dom kallar för laxskagen som dom gör på mitt coop. Gudomligt gott att ha i smörgåstårta. Måste nog fråga hur han gör den 🙂 Men tack vare det här inlägget blir det smörgåstårta i helgen 😉
Guuu vad gott det ser ut! Å med krabba som jag älskar måste jag bara testa :), men jag undrar hur stor tårta du har beräknat med de fyllningarna som du har beräknat? Och menar du att du tar 2 fyllningar med krabb och en med tonfisk i samma tårta?Smörgåstårta är en älskad svensk favoriträtt, som vi gärna bjuder på vid festliga tillfällen. Här är en klassisk smörgåstårta med två lager fyllning till skolavslutningen, midsommarafton eller festen.Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg 2 brödskivor på bredden och 3 skivor på längden på en bricka. Bred på hälften av fyllning 1 och täck med brödskivor. Lägg gärna brödskivorna så att de täcker skarvarna i det undre brödlagret, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre.