Posted on

Spik I Foten Text

Hans Alfredsson och Tage Danielsson skapade AB Svenska Ord och präglade svensk underhållningshistoria under flera decennier. Med skarpa sinnen och vassa pennor vred de om öronen och näsorna på dåtidens politiker, samtidigt som de underhöll svenska folket i radio, på tv, på skiva och på scen. 1970 satte de upp sin minsta revy på restaurangen Skeppet i Värtahamnen i Stockholm. Från några av numren plockar Adam fram bevingade ord som levt vidare sedan dess och som letat sin i svenska språkets vardag. Du kommer här med spik i foten du. Men jag ska tala om för dig på franska revolutionen så gjorde de processen kort med adelsmännen, de högg huvudena av dem som limpskivor chop chop chop chop! När jag öppnar dagens tidningar likt en gång Lindeman undrar jag vad han skulle ha att säga om sakerna tillstånd: Terroristexpert Malte Lindeman; islamofob Sultan Lindeman. En Lindeman var alltid mer eller mindre improviserad och dess förutsättning var modet att våga vara dålig. En av de sämre är Åsiktskonstnär Evald Lindeman – en tyckare som tillfrågas om allt utan att egentligen tycka nåt.

Jag trodde han var äldre. Inte för att han funnits i hela mitt liv, utan för att den tid som var ”hans” känns så förtvivlat avlägsen. Glaset i örat, Spader, Madame!, Gula Hund, Fröken Fleggmans mustasch … Det är bitterljuvt att drömma sig tillbaka till dagarna när Mosebacke var en monarki och en spik i foten inte nåt att gnälla om.
Hasse Alfredson är påminnelsen om en annan tid, men mycket av det han gjort är tidlöst. Han har myntat uttryck, skrivit klassiska sketcher, formulerat odödliga textrader och gjort ett par av de bästa svenska filmerna nånsin (Den enfaldige mördaren och Picassos äventyr, den senare ihop med Tage). Som författare är han underskattad – Tiden är ingenting (1983) har inte ett ord för mycket eller felplacerat. Decennierna efter andra världskriget kan kännas oskuldsfulla, men tar man del av Hans Alfredsons och Tage Danielssons enastående produktion inser man att folkhemmets heydays var nog så hårda. Deras skapande var en ständigt pågående kommentar till rasismen, Vietnamkriget, IB-affären, kärnvapenkapprustningen, kärnkraften, miljöförstöringen, socialdemokratins avradikalisering. Glad och förbannad har kulturradikalen Hasse Alfredson begåvat oss med en intelligent, varm och lekfull samhällssatir så mycket effektivare än den övriga vänsterns ofta mer konfrontativa scenkonst. Hans tilltal har varit genuint demokratiskt, renons på klassförakt och viljan att exkludera någon – han har alltid riktat slagen uppåt och med en ödmjukhet som ger precision.”När man ser på hur barna’ växer upp och står i …” sjunger Hasse till Gunnars Svenssons skenbart enkla pianospel i 88-öresrevyn (1970). Han undrar om barnen ska få jobb, drägligt boende, vatten och luft. Åtminstone ett glas öl. Det är en på många sätt banal text, men om vi ser hur samhället utvecklats framstår orden som allt annat än naiva. Dina personuppgifter lämnas till tredje part bara om det behöver ske på grund av krav i lag, i kontakter med andra myndigheter på grund av till exempel tillsyn eller beslut eller för att vi ska kunna skydda våra eller en tredje parts rättigheter. Genom att svara på frågorna nedan får vi en bättre bild av vilka som bidrar med sina tankar och idéer på Dialog Helsingborg. Att svara på frågorna är valfritt.När vi behandlar dina personuppgifter sker det enligt gällande lagstiftning. Vi behandlar bara de uppgifter som vi behöver och vi vidtar nödvändiga åtgärder för att skydda åtkomsten till dina personuppgifter.Personuppgifter som du uppger när du deltar i något involveringsprojekt behandlas för att Helsingborgs stad ska kunna genomföra digitala dialoger och konsultation inom projekt som genomförs av Helsingborgs stad.Den här webbplatsen innehåller upphovsrättsskyddat material som Helsingborgs stad äger. All immateriell egendom som vi tillhandahåller på webbplatsen inklusive, text, programvara, källkod, sidor, dokument och online-grafik, fotografier, ljud, video och andra interaktiva funktioner ägs eller licensieras av oss.

Vi förbehåller oss rätten att ändra villkoren utan att meddela i förväg. Den senaste versionen av villkoren kan ses på den här sidan. Genom att använda vår webbplats efter eventuella ändringar godkänner du de reviderade villkoren.
Med undantag för immateriella rättigheter som är offentliga, eller för vilka du har fått skriftligt tillstånd, får du inte kopiera, ändra, sända, sälja, distribuera någon av immateriella rättigheter på denna webbplats. När du använder webbplatsen får du inte bryta mot tillämpliga lagar och regler. Du ansvarar för att skydda ditt eget lösenord för den här webbplatsen. Obehörig användning av ditt lösenord eller konto måste omedelbart rapporteras till oss. I vissa fall kan vi eller vår leverantör (Social Pinpoint) kräva åtkomst till ditt användarkonto för att hantera tekniska problem. Webbplatsen ägs och drivs av Helsingborgs stad med programvara licensierad från Social Pinpoint. Mer information om hur Helsingborgs stad samlar in och skyddar personuppgifter hittar du i integritetspolicyn nedan.

De personer inom Helsingborgs stad som får del av dina uppgifter är anställda inom de förvaltningar som berörs av respektive projekt som ligger öppet för involvering på webbplatsen.Du har rätt att få tillgång till de personuppgifter som rör dig och som finns hos förvaltningarna inom Helsingborgs stad. Den informationen får du i form av ett så kallat registerutdrag som beställs via E-tjänst för att begära registerutdrag

De h\u00e4r kakorna samlar information om hur du anv\u00e4nder webbplatsen, vilka sidor du bes\u00f6ker och vilka l\u00e4nkar som du klickar p\u00e5. Syftet med informationen \u00e4r att f\u00f6rst\u00e5 hur webbplatsens anv\u00e4ndare interagerar med sidan och vad som beh\u00f6ver \u00e4ndras f\u00f6r att f\u00f6rb\u00e4ttra funktionaliteten.
Vid användning av webbplatsen kan dina personuppgifter komma att överföras till land utanför EU/EES. Lämpliga skyddsåtgärder i form av kommissionens standardavtalsklausuler vidtas för att skydda dina personuppgifter vid sådan överföring.

Om du ägnar mycket tid åt renovering eller tycker om att återanvända trä sparar ATLE mycket dyrbar tid åt dig. Med en spikutdragare blir det betydligt lättare och effektivare att ta bort spikar från använt trä. Om du råkar slå lite snett med hammaren så att spiken böjer sig kan du också använda ATLE för att dra ut spiken.Hultafors är en del av Hultafors Group tillsammans med: Snickers WorkwearWibe LaddersSolid GearToe GuardHellberg SafetyJohnson LevelCLC EuropeCLC North AmericaHultafors ShopFein

Trots sin blygsamma storlek drar den med lätthet ut 5-tumsspikar. Designen är lika enkel som genial, vilket gör den användarvänlig men framför allt mycket uppskattad av alla som någon gång behövt dra upp en spik vars huvud gått av.
ATLE är tillverkad av stål och håller förmodligen en hel livstid om den används som det är tänkt. Sedan vi lanserade ATLE har vi förbättrat den med nya, mer hållbara spikutdragningsskruvar, både på ovansidan och baksidan. För att hållbarheten ska förbättras ytterligare har klysen härdats. För att spikutdragaren ska kunna användas för att dra ut spikar under lång tid rekommenderar vi att den endast används tillsammans med en hammare och hammarens klys, inte med ett bräckjärn.

ATLE har två skruvar, en ovanpå och en på baksidan. Skruven på ovansidan är justerbar, vilket gör det lättare att dra ut spikarna. Skruven på baksidan lämpar sig för trånga utrymmen. Tack vare att spikutdragaren är så liten ryms den i alla verktygslådor och hinkar. Du använder den tillsammans med din hammare och drar ut spikarna med klysen.
Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt. Därför sätter vi punkt även i vår tid.Alla artiklar gratis fram till 15 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter. Tillsammans arbetar vi mot ett gemensamt övergripande mål, att få fler unga att intressera sig för naturvetenskap och teknik. Som samarbetspartner till Tekniska museet förenar du affärsnytta med samhällsengagemang. Tekniska är en del av de 55 aktörer på Royal Djurgården. Här samarbetar vi för att du ska få den bästa upplevelsen på vår gemensamma plats – Skandinaviens främsta attraktion.För att illustrera principen ”det man vinner i kraft förlorar man i väg” kan man tänka sig hur det är att ta sig upp för ett brant berg. Att klättra rakt uppför branten kräver en stor ansträngning, men färdsträckan blir kort. Tar man i stället en slingrande serpentinväg runt berget kommer det krävas mindre ansträngning, men den totala sträckan man färdats blir längre.

Eftersom spiken och skruven hör till de tekniska hjälpmedel som människan har använt längst är det svårt att med någon precision härleda deras uppkomst till en särskild tid, plats eller person.
Spiken kan betraktas som en stav med flera lutande plan som bildar en spets. Spetsen på spiken fördelar kraften åt sidorna och drivs på så sätt in i objektet. Andra tillämpningar av lutande plan kan man hitta i till exempel en dörrstopp, en barnvagnsramp eller en yxa.

På samma sätt kan man ta en sytråd och linda längs med gängan på en skruv och sedan mäta tråden. Då ser man att den sträcka som en skruv färdas under tiden den roterar in i ett material är väldigt lång. I gengäld krävs det mindre kraft för driva in skruven.Under första halvan av 1800-talet skedde det en snabb utveckling av maskiner för att tillverka både klippspik och trådspik. Klippspik stansades eller klipptes ur ett avlångt plåtämne. Metoden att klippa ut spiken gjorde det möjligt att öka volymerna i spiktillverkningen. James White patenterade 1811 en av de första fungerande maskinerna för tillverkning av trådspik. Genom att använda sig av valsad tråd som spikämne effektiviserades tillverkningen ytterligare. Whites patent lade grunden för modern spiktillverkning och idag är trådspik den vanligaste typen av spik.

Heron av Alexandria (ca 100 e. Kr.) är enligt traditionen den förste att beskriva skruvtillverkningsprocessen, framförallt hur man använder verktyg för gängskärning i skruven. De skruvar som Heron beskriver skiljer sig inte från de skruvar som vi använder idag. Skillnader som dock kan lyftas fram är att skruvens huvud fram till början av 1800-talet var fyrkantigt. Likaså har gängstigningen och dimensioneringen förändrats och i hög grad standardiserats sedan Herons tid.Det är först under slutet av 1700-talet och på 1800-talet när den framväxande verkstadsindustrin satte krav på standardisering, nya tillverkningsprocesser och effektivisering som man kan peka ut några avgörande skeenden som gjorde spik- och skruvtillverkningen till vad det är idag.Både spiken och skruven tillhör de så kallade enkla maskinerna : det lutande planet, skruven, kilen, hävstången, hjulet och blocket som har använts sedan urminnes tider för att få mer kraft och göra olika arbeten enklare.

Joseph Whithworth gillade standardisering och tidsparande maskiner. Hans konstruktioner för verktygsproduktion påskyndade utbredningen av andra stora innovationer som järnvägen och ångbåtstrafiken. Han insåg tidigt vikten av standardiserade och utbytbara delar och 1834 patenterade han sin första skruvtillverkningsmaskin. Whitworths standard — om än i modifierad form — används fortfarande i vissa tillämpningar.
Spik och skruv tillhör världens äldsta uppfinningar och har använts för att sammanfoga material i flera tusen år. Spiken var betydligt enklare att tillverka, och var därför den mest använda av de två. Ordet ”spik” finns i fornsvenskan, där det betyder ”spetsig”.Spiktillverkningen var länge ett hantverk utfört av smeder. Vid slutet av 1700-talet fanns det ett 70-tal spiktillverkande järnbruk i Sverige där man smidde spik och 80 år senare hade antalet stigit till hela 250. Den ökande efterfrågan på verktyg i stora delar av Europa under industrisamhällets framväxt kom att påskynda utvecklingen av maskinell tillverkning.

När Roy och Roger skulle få en pappa i långfilmen ”Macken” spelade han den rollen. Han var inte bara pappa åt de komiska figurerna. Han var pappa åt flera generationer svenska skratt.
Han och Tage Danielsson träffades på Sveriges radio och deras första samarbete var ”Skillingspelen” 1956. Men det var med revyerna de blev folkkära. Från ”Gula hund” 1962 gjorde de många älskade föreställningar. Sketcher och sånger som folk lärde sig utantill och upprepade. Ögonblick av lycka när de sändes i radio eller vid sällsynta tillfällen visades tv.Han återförenades med Povel Ramel på scen när de gjorde ”Tingel tangel” tillsammans 1989. En show på Tyrol på Gröna Lund, nyskapande och påhittig. Hela kvällen hade de planerat. Från hyss i garderoben till ljud på toaletten, de skapade menyn och naturligtvis underhållningen som pågick av och till hela aftonen.Konst och måleri? Han gjorde scenografin till Tage Danielssons musikal ”Animalen” 1979. Till världsutställningen i Sevilla 1992 planerade han den svenska paviljongen.Filmregissör blev han också under pauserna från Tage. Hasse Alfredson debuterade som regissör med TV-serien ”Kvartetten som sprängdes” 1972. Han skrev manus efter Birger Sjöbergs bok som han länge tyckt om.

När Hasse Alfredsons barn var små på 1960-talet skrev han sånger till en barnskiva, fortfarande en av de bästa och mest älskade som gjorts. Den blommiga falukorven är bara ett av hans uttryck som stannat hos oss. Styrman Karlsson med foten i pottan och lille Knut som skrattar ut så fort någon säger kiss och bajs.
Gärna lite plumpa, det hör till den genren. Tage Danielsson och han verkade ha samma spännvid mellan det elegant formulerade och det bondkomiskt kärva. Humor för hela kroppen; hjärtat, hjärnan, underlivet.Med Stig Claesson skrev han en rolig reseskildring om Shetland, ”Varför stirrar ni på mina fötter”, och när han drog sig tillbaka från filmandet blev han chef för Skansen i Stockholm. Och införde förstås flera lyft på den anrika institutionen.1996 spelade Hasse Alfredson vemodiga farsen ”Solskenspojkarna” mot Gunnar Hellström, om ett tidigare komiskt radarpar som blivit bittra fiender men ska återförenas.

Hasse Alfredson var också en av upphovsmännen till succén ”Mosebacke monarki”, först som radioprogram och sedan som mycket underhållande tv-serie. Pyttelandet Mosebacke var en skrattspegel av Sverige.
De senaste åren slutade han arbeta. Han gjorde ett bejublat framträdande på Guldbaggegalan 2013 när han fick hederspris och höll ett mycket roligt tacktal. Annars hade han hälsoproblem under flera år.”Svea Hund på Göta Lejon” och ”Fröken Fleggmans mustasch” var oförglömliga scenupplevelser av Hasse Alfredson och de andras komiska genialitet. Med stort utrymme för stundens infall. Han och Gösta Ekman spelade politiker som gaggade om grodor… fantastiskt.Hasse Alfredson spelade Offenbachs operett ”La perichole” i Stockholm 1977 och översatte och satte upp Gilbert & Sullivans ”HMS Pinafore” på Oscars 1980. Så tidigt som 1959 skrev han sångtexter till Alice Babs-filmen ”Det svänger på slottet” och hösten 1998 spelades hans översättning av ”Guys and dolls” med Björn Skifs och Helena Bergström.

När Hasse Alfredson var etablerad som komiker visade han sig även vara en briljant allvarlig skådespelare. Ingmar Bergman gav honom en roll i ”Skammen” 1968, och han imponerade i huvudrollen som den tråkige byråkraten Siljeberg i ”Grisjakten”. Han spelade också den upproriske Jonas Petter i ”Utvandrarna”.
Skansens restauranger fick en rejäl upplyftning under hans tid som chef. Han gav också ut en receptbok, ”Var dag en fest”. Recept för varje datum året runt, med kul kommentarer till.

Länge trodde han att han skulle dö i 40-årsåldern, både hans pappa och hans farfar hade gjort det. Som om hans ständiga kreativitet gällde att hinna med så mycket som möjligt.
Det politiska intresset fanns där hela tiden. Ibland tog det sig formen av sketcher, ibland mer allvarliga inlägg. Både Hasse och Tage hade tidigt ett engagemang för Amnesty internaitonal och bildade en egen grupp.

Mest känd blev Hasse Alfredson för allt han gjorde tillsammans med Tage Danielsson, men Hasse hann med en del redan innan han träffade Tage. Han skrev ett av de mest kända studentspexen, Djingis Khan i Lund 1954 med den härjande texten till Gärdebylåten.
Jag såg honom fantisera fram en Lindeman i lunchrevyn ”Under dubbelgöken” på Berns. Innan dess skrattade jag åt den fantastiska ”Glaset i örat” på samma spelplats 1973. I december det året köpte jag biljett till en stödgala i Gamla riksdagshuset. Hasse och Tage och Örat-gänget gjorde en udda sketch och några andra nummer till förmån för Jan Guillou och Peter Bratt som fängslats för sina avslöjande reportage om spionorganisationen I.B.Mat var en av hans passioner, och redan på 1960-talet gick han med i gastronomiska akademien. Tillsammans med Povel Ramel arbetade han för att förbättra svensk matkultur, och paret gav ut sin roliga Palsternacka 1987. Han engagerade sig i kroglivet och tyckte myndigheterna borde göra det lättare och roligare för folk att gå på krogen.

Det hånfulla mottagandet av filmen ”Vargens tid” 1988 sårade honom djupt och han slutade som långfilmsregissör. Han gjorde en kortfilm i Göteborgs filmfestivals stafettserie, ”Älvakungen dyker upp”, och fortsatte sin framgångsrika bana som skådespe
lare. Bland annat i ”Den goda viljan” och ”Jerusalem”.
Han skrev en stor roman, ”En ond man”, och förvandlade själv den till en av 1900-talets bästa svenska långfilmer, ”Den enfaldige mördaren”. En stark och allvarlig berättelse som visade hans samhällsengagemang. Hasse Alfredson spelade själv den onde rike mannen mot Stellan Skarsgårds titelroll.I ”Gröna hund” 1963 föddes Valfrid Lindeman, en ständigt färsk och föränderlig figur som Hasse Alfredson improviserade fram efter en rubrik i någon av dagens tidningar. Till senare revyer fick Valfrid söner och döttrar. Mästerliga ”Malte, Valfrid Lindemans son” släpptes på LP-skiva 1964 och det kom flera Lindemän genom åren. Hundratals. Med många yrken och gott om infall som fortfarande roar.Som filmare gjorde de också avtryck, både tillsammans och var för sig. ”Att angöra en brygga” och ”Äppelkriget” är två av de roligaste komedier som gjorts i Sverige. ”Picassos äventyr” en originell skröna. Hasse och Tage dök också upp i Astrid Lindgrens Saltkråkan, som inte alltför elaka bovar.

Krogshower förstås. Tillsammans med Peter Dalle och Tina Ahlin gjorde han en liten show på restaurang Prinsen i Stockholm 1999, ”Prins Korv under taket”. Den spelades även i Globen. Hasse Alfredson och Peter Dalle samarbetade även i pjäsen ”Å ena sidan.. å andra sidan”, föreställning 2001 på Dramaten som blandade komik och tragik.

Spik i foten? Handen i kläm? Hala golv? Varje dag råkar många ut för olyckor när de jobbar. Även om olycksfallet inte är allvarligt finns det några saker att tänka på om du skadas på jobbet.
Olycksfall i arbetet känns självklara, men som arbetsskada räknas också arbetssjukdomar som man fått av till exempel tungt arbete, samt skador på väg till och från arbetet.

Om din skada gör att du kommer att tjäna mindre än vanligt under minst ett år kan du ha rätt till så kallad livränta. Då måste dock din inkomst ha minskat med minst en femtondel. Försäkringskassan måste också gå med på att sjukdomen uppstått på grund av ditt arbete.
Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan. PersonuppgiftspolicyUtöver sjukpenningen kan du också ha rätt till annan hjälp från Försäkrings­kassan. Det kan handla om ersättning för tandvård, hjälpmedel eller sjukvård utomlands. Det sker inte automatiskt när skadan anmäls utan du måste själv ansöka om stödet.

Även smittsamma sjukdomar som man fått om man jobbar i ett riskyrke räknas som arbetsskador. Det kan handla om vårdpersonal som smittas och drabbas av exempelvis hepatit, tuberkulos och numera även covid-19.
Jo, om din arbetsplats har kollektivavtal är du försäkrad via Afa Försäkring och det kan ge extra ersättning. Försäkringen kan täcka mellanskillnaden mellan sjukpenning eller livränta och din normala inkomst.Du kan också få ersättning för sveda och värk och bestående men, samt kostnader i samband med skadan. Du måste själv anmäla skadan till Afa. Se till att skicka med så mycket underlag som möjligt, som läkarintyg och eventuella kvitton.

Cyklar du omkull på vägen till eller från jobbet kan du ha rätt till ersättning. Skador under resvägen räknas också som arbetsskador, om du drabbas längs din vanliga resväg. Hämtar du barn på förskolan räknas det också, men inte en omväg för exempelvis shopping.
Om din arbetsgivare inte anmäler kan du eller ditt skyddsombud göra det själva. Du ska få ett brev från Försäkringskassan som meddelar att anmälan kommit in.

Skadar du dig på jobbet är det arbets­givarens skyldighet att anmäla olyckan till Försäkringskassan och informera skyddsombud. Är olyckan allvarlig ska den också anmälas till Arbetsmiljöverket så att framtida olyckor kan undvikas.

De skrev nästa allting tillsammans Hasse och Tage, till undantagen hör ”Var blev ni av?” och ”Om sannolikhet”, en oomkullrunkelig klassiker som bär Tage Danielssons signatur.Flera av Svenska Ords medverkande hade hjärtat hos socialdemokraterna. Händelser som IB-affären och kärnkraftsdebatten fick dem dock att reagera starkt. Om animerade filmen ”I huvet på en gammal gubbe” och revyn ”Spader, Madame!”. Den sistnämnda musikalen fick ”så dåliga recensioner att vi skrattade åt det”. Hasse och Tage blir Ruskprick och Knorrhane. Och så kommer Saltkråkebarnen på sagostund med ”Blommig falukorv” och andra visor. Om Svenska Ord och barnen.

Stort och smått, högt och lågt. Hasse och Tages spännvidd var stor. Tages och Lars Johan Werles fabelmusikal ”Animalen” behandlade terrorbalansen. Hasse trodde på Robert Lind i Kramfors.I 88-öresrevyn gav Hasse och Tage oss klassiker som ”Stetsonhatt”, ”På landet”, ”Elektricitetsvisan”, ”På jobbet” och ”Öl” …men man hoppas att barna ändå får ett glas!

Du kan också behöva kontakta vården om du fått sticksår på huvudet, händerna eller fötterna. Senor och nerver kan ha skadats. Du kan misstänka att en sådan skada har uppkommit om du inte kan röra på den skadade kroppsdelen eller om känseln inte är som vanligt nedanför såret.Det finns olika sorters små sår, till exempel skrubbsår och skavsår. Då är det bara hudens yttersta lager som har skadats genom nötning eller gnidning.

Innan du rengör ett sår som gör ont kan du behöva bedöva det genom att stryka på ett tunt lager bedövningssalva. Tvätta händerna innan du gör det. Salvan måste sitta på i fem till tio minuter för att hinna verka.Det finns alltid en risk att ett sår blir infekterat. Då blir huden runt såret röd och svullen och såret gör mer ont än tidigare. Det kan också börja komma vätska ur såret. Det kan synas lite var och lukta illa.