Posted on

Steka Kotletter Möra

VTEC är vanligast under sommar och höst. Vid slakt kan slaktkroppar förorenas med gödsel om inte djuren är rena och slakten inte sker på ett hygieniskt sätt. Smittan kan då spridas vidare till människor om köttet inte värmebehandlas till minst 70 grader. Smittan kan även spridas från människa till människa och via andra livsmedel. Man kan även bli smittad i utomhusmiljö via bad i förorenad sjö. Det har även förekommit att grönsaker vattnats med smittat vatten. Med god hygien kan man enkelt undvika smitta. Tvätta händerna efter djurkontakt och innan du äter och tillagar mat.Bräsera innebär att man först bryner råvaran i fett och lägger över den i en gryta, späder med vätska och låter det sjuda klart under lock på spisen eller i ugnen.

I djurhållningen och vid slakten görs olika åtgärder för att förebygga smitta. Man har strikta regler för gårdsbesök och ser till att djur hålls rena och är rena vid leverans till slakt. På slakteriet görs stickprovskontroller gällande djur, slaktkroppar och i styckningen. Man arbetar med en strategi och handlingsplan inom lantbruksnäringen för att minska riskerna för EHEC.
I Sverige och andra länder har smittan påvisats framförallt hos idisslare, särskilt hos unga nötkreatur. Omkring 2 procent av Sveriges nötkreatur har bakterien i tarmen. Det kan även förekomma hos får och gris. Hos nötkreaturen (och andra djur) kallas bakterien för VTEC, men som sjukdomsorsak hos människa EHEC. Den sjukdomsframkallande förmågan hos denna bakterietyp är främst kopplad till produktion av ett toxin (gift) i tarmen, därav namnet verotoxinproducerande E. coli (VTEC).Salmonellakontrollen bygger på att hela produktionen kontrolleras: avelsdjur, djurhållning, foder och slakt. Provtagning sker också på styckningsanläggningarna. Allt syftar till att inget salmonellasmittat kött ska nå konsumenterna.

Kan man äta rosa fläskkotlett?
Livsmedelverket avråder helt från att äta otillagat griskött. Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, yersinia eneterocolitica. Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka. Därför bör griskött bör serveras tillagat till innertemperatur 70°.
År 1996 upptäcktes att samma smittämne kan ge upphov till en variant av sjukdomen Creutzfeldt Jakob (CDJ) hos människa. Därför införde EU en mängd åtgärder för att förhindra smittspridning. Sverige hade vidtagit en mängd åtgärder redan i slutet av 80-talet. Då förbjöds bland annat utfodring med kött- och benmjöl till idisslare och man började ta bort riskmaterial på slakteriet. Det gör man även nu och man provtar alla äldre nötkreatur som ska slaktas för att försäkra att eventuell smitta absolut inte ska kunna spridas. Sveriges enda konstaterade fall av BSE var i mars 2006.

I Sverige är det ovanligt att svenska tamsvin har trikiner. Alla svenska grisar testas för trikiner på slakteriet, så allt svenskt griskött som lämnar slakteriet är trikinfritt.Världsorganisationen för djurhälsa, OIE, har placerat Sverige som ett av tio länder i världen i den lägsta riskkategorin. OIE konstaterar att risken för BSE i Sverige är så liten att man kan bortse från den.

I det kött man köper förekommer ingen antibiotika. Det är en mycket låg förekomst av antibiotikaresistenta bakterier i Sverige och risken att få i sig sådana via svenskt kött är minimal. När ett djur av medicinska skäl, och efter godkännande av veterinär har fått antibiotika, får det djuret inte slaktas förrän efter en viss karenstid. Det får inte vara några risker att det kan finnas antibiotika i köttet.Först 2006 fattade EU samma beslut. I andra länder, t ex Nord- och Sydamerika är det fortfarande tillåtet att ge djur antibiotika utan kontakt med veterinär för att de ska växa bättre eller i förebyggande syfte. Det behöver inte vara medicinskt motiverat. Svenskt kött är säkert ur konsumtionssynpunkt. Vi har mycket god djurhälsa hos alla de tre djurslagen gris, nötkreatur och får. Till viss del beror det på vårt klimat och på att vi har en förhållandevis liten mängd djur som är utspridda på stor yta, vilket minskar risken för utbrott av sjukdomar och spridning av smitta. Men det beror ännu mer på det förebyggande arbete och den kontroll som utförs i alla led ”från hage till mage”. Smaksättning av kött med olika typer av kryddor är en aldrig sinande källa till nya smakupplevelser. Här får du tips på hur du kan krydda och salta kött.En godkänd slaktkropp stämplas av veterinären med en oval brunröd besiktningsstämpel med slakteriets kontrollsiffra. En särskild stämpel visar att grisköttet är kontrollerat avseende trikiner. Stämpelfärgerna är godkända av Livsmedelsverket och helt ofarliga att äta. Så hur vet man att köttet är fritt från bakterier och andra smittämnen? Använd snabblänkarna nedan för att läsa mer om olika bakterier och smittämnen samt vid vilka temperaturer olika bakterier dör.

Danmark har frivilliga program medan övriga EU-länder har bristfällig salmonellakontroll. De flesta som insjuknar av salmonella i Sverige har smittats utomlands. Ofta kommer även smittan från importerade livsmedel. Salmonellabakterier dör vid upphettning till 60 grader.
Här hittar du guider med att man behöver veta när man ska köpa kött – nötkött, griskött, kalv, köttfärs, lammkött såväl som vad köttet heter på amerikanska.BSE kan även uppkomma hos andra idisslare, kattdjur och mink. Smittämnet prioner är mycket motståndskraftigt och förorsakar hjärnförändringar. Sjukdomen upptäcktes första gången 1986 i Storbritannien. Smittvägen var infekterat kött- och benmjöl.

Måste kotletter vara Genomstekta?
Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.
Trots att det svenska grisköttet är trikinfritt rekommenderar Livsmedelsverket att fläskkött ska tillagas till en innertemperatur på minst 70°C. Detta för att trikinerna garanterat inte överlever en så hög temperatur. Man kan dock avbryta tillagningen av fläskkött något tidigare, i alla fall när det gäller större köttbitar. Detta för att temperaturen stiger cirka 5°C efter att man tagit steken ur ugnen.

Veterinären, som är anställd av Livsmedelsverket, kontrollerar också att man har god djuromsorg och att man är noga med hygienen i slakteriet. Efter slakt inspekteras slaktkropparna och en del av inälvorna. Bl a kontrolleras att det inte finns trikiner i griskött. Besiktningen är obligatorisk för alla djur som slaktas och där köttet ska säljas till konsument.Som alltid vid överkonsumtion av antibiotika finns risken för multiresistenta bakterier. Om djuren får antibiotika och dessutom lever trångt så har man skapat den perfekta grogrunden för multiresistenta bakterier. Är bakterierna multiresistenta kan man ej ”döda” dem – och göra djuret friskt med hjälp av någon form av antibiotika. Resistenta bakterier kan överföras till dem som sköter djuren och till köttet. Det innebär att de som äter köttet riskerar att få i sig samma bakterier. För en frisk person är det ofta ingen fara att få i sig resistenta bakterier, men för en försvagad individ kan det i värsta fall leda till svåra infektioner som antibiotika inte biter på.De vanligaste bakterierna i kött är förruttnelsebakterier, som förkortar hållbarheten och förstör köttet. De bryter ner protein, fett och kolhydrater. När proteinet bryts ner alltför långt börjar köttet lukta illa och måste omedelbart slängas.Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött!Bakterier är encelliga mikroorganismer som finns överallt i oerhört stora mängder. Alla har sina specifika krav på sin livsmiljö. De flesta trivs och förökar sig mest vid temperaturer mellan 8 och 40 grader, i undantagsfall ner till 4 grader. I de allra flesta fall är bakterierna ofarliga för djur och människor. Vissa är helt nödvändiga att använda vid konservering eller framställning av livsmedel, som t ex mjölksyrebakterier. Andra kan göra att matvaror förstörs och vara mer eller mindre farliga att få i sig. Med god hygien och obruten kylkedja så långt det går minskar riskerna för ogynnsam bakterietillväxt.

Sverige har en sträng djurskyddslagstiftning, med höga krav på hur våra djur får hållas och födas upp. En god djuromsorg och ett gott smittskydd minskar riskerna för att djuren ska bli sjuka eller skadade och behöva medicinering med t ex antibiotika. En likaså sträng livsmedelslagstiftning reglerar hur slakten ska genomföras och all hantering av köttet efter slakt.Risken att få salmonella från svenskt kött är minimal eftersom Sverige har ett unikt gott hälsoläge när det gäller salmonella hos våra djur. Detta är tack vare våra strikta regler för hur salmonella ska kontrolleras och bekämpas.

Infektionen kan i vissa fall även kan orsaka njurpåverkan och dödsfall. Sedan dess har sådana E. coli-infektioner påvisats över stora delar av världen. Man kallar den bakterie som ger sjukdomen hos människa EHEC. Barn och äldre samt personer med nedsatt immunförsvar löper större risk för sjukdomen.
Svenskt kött är hormonfritt eftersom det sedan många år är helt förbjudet att använda tillväxthormoner i Sverige. Tillväxthormoner kan till exempel ges till stutar (kastrerade handjur) genom att sätta ett så kallat chip i örat för att de ska växa lika bra som tjurar. Hormonanvändning för att öka tillväxt eller avkastning är tillåten i stora delar av världen men är numera förbjuden inom EU. Hormonrester i importerat kött tyder dock på att hormoner används illegalt i vissa EU-länder. Livsmedelsverket har aldrig hittat hormonrester i svenskt kött.

I en stekpanna med högre kanter wokar man fina strimlor av kött och grönsaker på hög värme. En wok kan varieras på många sätt, den kan även innehålla nudlar, ris och smakrika såser. Själva tillagningen går blixtsnabbt men förberedelserna tar lite längre tid för både grönsaker och kött ska ligga färdiga i fina strimlor när man ställer wok- eller stekpannan på spisen.
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! 😉Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. 😉
Låt sedan köttet blir rumstempererat och stek det sedan i en tjockbottnad stekpanna eller ugnssäker gryta. Lägg i olja, timjan, vitlök, samt salta och peppra. Var generös med nymald svartpeppar.Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Starka relationer med producenter med gemensamma värderingar gör att vi idag har många lyckade samarbeten runt om i världen. Vi har dessutom sedan flera år varit med och lett trenden för ekologiska viner i Sverige. Vi kan vin!

Kan fläskkotlett vara rosa?
Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.
Fläskkotletter kan bli helt fantastiskt goda och de tillreds på rätt sätt, samtidigt kan de även bli tråkigt torra om de går för länge. Här kommer vårt bästa tips på hur ni får till perfekta fläskkotletter.Köp gärna en fläskkotlett som har både ben och svålen kvar. Det ger mer smak och ser snyggare ut. För att göra köttet extra mört och saftigt så kommer vi rimma köttet samt kommer låta fläskkotletten tillagas färdigt i en ugn efter att den får fin yta i en stekpanna.

Häll 1 liter vatten i en skål och tillsätt 4 matskedar salt. Ett par svartpeppar korn och ett litet lagerblad. Om ni har tid så låt detta koka upp och kyl sedan ner det. Men det går även bra att lägga i köttet kallt. Låt köttet ligga i vätskan i minst 30 minuter, upp till 2h. Sätt ugnen på 150 °C.Torka av fläskkotletten ordentligt och stek sedan fläskkotletten så att den får en fin och gyllene yta på bägge sidor. Stek på hög värme. Lyft sedan in stekpannan i ugnen och låt den jämna ugnsvärmen laga färdigt köttet. Ös lite då och då. Innertemperaturen skall vara max 70 °C och tänk på att temperaturen kan fortsätta höjas så det kan vara klokt att ta ut köttet och låta det vila upp till rätt temperatur. Om man väljer kotlett med ben så får man ännu mer smak och mörare kotlett 😉 Jag brukar lägga grönsaker runt så blir det som en gryta och allt i ett. Lök, morot, paprika, broccoli, palsternacka, kålrot tex eller vad man vill. Sen jag provade göra kotlett i ugn på det här viset och äntligen få den mör och saftig så har jag slutat steka den i pannan. Nu kan man ju göra annat medans middagen lagas av sig själv i ugnen Gjorde denna idag, bytte dock ut vispgrädden mot matlagningsgrädde samt använde lätt créme fraiche. Blev supergott! Mannen min gav också starkt tummen upp ? Kommer absolut att göra denna rätt igen.Fläskkotlett steks vanligtvis i panna. Bäst blir köttet om det steks i skirat smör eller en blandning av smör och raps- eller olivolja. Förbered tillbehören, så att kotletterna kan serveras nystekta.

En rejäl smörstekt fläskkotlett kan vara så läcker. Köttet är härligt motståndskraftigt utan att vara segt, och smaken är fantastisk, inte direkt fyllig men ändå generös. En fläskkotlett ska vara välsaltad, kanske kryddad med peppar, och får gärna serveras med något fruktigt, äppelmos, stekta äpplen eller lingon.
Kotlett med ben, fettrand och svål passar utmärkt att grilla – först på hög värme ett par minuter för att sedan få vila på indirekt värme (i grillens kant) några minuter.Beräkna 175 gram kotlett med fett och ben per person. En benfri kotlett bör väga cirka 125 gram. Köper man kotletter med ben och fettrand får man ett extra saftigt och smakrikt kött. Både ben och fett från fläskkotlett är enkelt att skära bort efter tillagning för den som så önskar. Renskuret innehåller köttet endast 2–3 procent fett.

Om en kotlett med fettrand ska grillas är det viktigt att snitta randen före grillning. Annars skålar sig köttet. Om fläskkotletterna saknar fettrand, tänk på att köttet är mycket magert och blir därför lätt torrt. Marinera eller pensla gärna med någon olja, glaze eller marinad strax innan köttet är helt färdiga så att en fin yta uppstår.Fläskkotletter blir också goda grillade. En fläskkotlett som är 2 cm tjock har en stek- eller grilltid på 3 minuter per sida. Det är svårt att säga en exakt tid som kotletten ska stekas eller grillas. Stektiden beror inte bara på kotlettens tjocklek, utan även på hur kallt köttet är och hur stort ett eventuellt ben är. En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63–65°C.

Kan man äta rosa kotlett?
Livsmedelverket avråder helt från att äta otillagat griskött. Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, yersinia eneterocolitica. Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka. Därför bör griskött bör serveras tillagat till innertemperatur 70°.
Låt dina middagar ta form tillsammans med ekologiskt kött präglat av Västsveriges ängar, skog och hav. Den klokaste vägen till ett godare liv för dig, djuren och naturen.I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet. Det är verkligen kryddorna som gör hela den här rätten. Jag valde en riktigt god kombination av några favoritkryddor. Men vem visste att soltorkade tomater, rosmarin, vitlök och champinjoner kan skapa en så ljuvlig smakkombination? Tillsätt övriga ingredienserna och rör om så allt blandar sig väl. Låt koka upp och låt allt puttra i fem minuter. Lägg på ett lock och låt det puttra på svag värme i cirka 20-40 minuter till, beroende på hur möra kotletterna är. Om såsen blir lite för tjock under tiden, då kan du tillsätta lite vatten.För att få köttet riktigt mört så låter du det koka med i såsen. Det brukar räcka med 20-40 minuter. Här får du gå lite på känn för att se hur köttet och smakerna utvecklar sig.

Det är ett mycket bra näringsvärde i den här rätten för dig som äter LCHF. Visst innehåller den lite kolhydrater, men även gott om fett i såsen. En bild från Kostbevakningen visar hur det ligger till med förhållandet mellan protein, fett och kolhydrater.
Som vanligt så behöver du inte bekymra dig för kolhydraterna i själva kryddningen. Det finns rejält med fett i min fläskkotlett i panna. 241 gram blir 80 gram per portion, vilket är mer än godkänt! Dels är fläskkotlett en relativt fet köttbit och dessutom innehåller både fullfet grädde och smetana gott om nyttiga fetter. Det är alltså en ypperlig måltid för dig som vill få i dig gott om energi.Riktigt mör fläskkotlett med smak av soltorkade tomater, champinjoner, vitlök och rosmarin. Kan det bli godare än så? Det riktigt läskas i munnen på mig…Fläskkotlett i panna är en rätt som jag hittade på en kväll när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. Något lättlagat skulle det vara och gärna i en och samma panna. Att receptet skulle baseras på fläskkött var givet. Det är nämligen något som alltid finns i min och många andras frysar.Riktigt mör fläskkotlett med smak av soltorkade tomater, champinjoner, vitlök och rosmarin. Kan det bli godare än så? Det riktigt läskas i munnen på mig när jag knåpar ihop det här receptet. För att kotletterna ska bli möra istället för torra så ska de brynas i pannan och inte stekas på för hårt. Dessutom får de sedan koka med i den smakrika såsen. Det här är verkligen ett recept för hela familjen!

Vi och våra partners använder cookies för att Store and/or access information on a device. Vi och våra partner använder data för att Personalised ads and content, ad and content measurement, audience insights and product development. Ett exempel på uppgifter som behandlas kan vara en unik identifierare som lagras i en cookie. Vissa av våra partners kan behandla dina uppgifter som en del av deras legitima affärsintresse utan att be om samtycke. Om du vill se de syften som de anser sig ha ett legitimt intresse av, eller om du vill invända mot denna databehandling använder du länken Leverantörslista nedan. Det lämnade samtycket kommer endast att användas för databehandling som härrör från denna webbplats. Om du vill ändra dina inställningar eller återkalla ditt samtycke när som helst finns länken för detta i vår integritetspolicy som du kan nå från vår hemsida..
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.Fläskkotlett är en underskattad köttbit som ofta kan bli torr och tråkig om den hanteras på fel sätt. Var noggrann och omtänksam när du hanterar och steker den. Då får du en mör köttbit som du vill tillaga om och om igen.

Så vad ska du då servera till denna gryta? Jag väljer att servera med en blandsallad eller lite stekta grönsaker. Såsen är nämligen så god att det inte behövs någon mer smakbomb på tallriken.
Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker – noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.Förutom att söka på recept och maträtter kan du kombinera sökord som lättlagat, snabblagat, en eller flera råvaror, tillfälle, tillagningsmetod, vegetariskt, vegan med mera.

Hur vet man att fläskkotlett är klar?
En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63–65°C. Om en kotlett med fettrand ska grillas är det viktigt att snitta randen före grillning. Annars skålar sig köttet. Om fläskkotletterna saknar fettrand, tänk på att köttet är mycket magert och blir därför lätt torrt.
Under varje recept är du välkommen att sätta ett betyg i form av stjärnor. Är du inloggad på Facebook kan du dela receptet, lämna en kommentar eller en fråga – så svarar jag så snabbt jag kan. Tack för att du lämnar feedback – det uppskattas.

Kan fläskkotlett vara lite rosa?
Många trendiga kockar föredrar möra styckningsdelar som filé eller kotlett av gris som stekts till mellan 58° och 65°. De hävdar att svenskt griskött, som är salmonellafritt, behöver inte serveras helt genomstekt. Livsmedelsverket rekommenderar dock att allt griskött ska upphettas till minst 70°.
Vin & Matguiden är en del av Vinguiden Nordic AB. Vi använder cookies och behandlar personuppgifter för att leverera tjänster till dig, vidareutveckla våra tjänster, tipsa dig om relevanta viner och ge dig relevant marknadsföring hos oss eller via Facebook och Google. Salta och peppra torra kotletter just innan stekningen (för att behålla all vätska i köttet). Lägg en rejäl smörklick i kall stekpanna och börja med hög värme, men ej högsta. Mellan medelvärme och hög (steg 7 av 10). Lägg i kotletterna när smöret krusat färdigt och tystnat. Fyll inte hela pannan (som då blir för kall). Använd hellre två pannor. Persiljesmör: Vispa det rumstemperarede smöret till lätt fluffig konsistens, tillsätt ev salt och den sköljda och finhackade kruspersiljan. Låt en rejäl klick persiljesmör smälta ut över fläskkotletten. Vill du göra det lite enklare kan du förstås klicka på det mjuka smöret och strö över den finhackade persiljan för sig.Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktas sig till dig som fyllt 25år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.

Stek till fin färg på alla sidor även kanterna. Ös gärna det heta smöret över kotletterna i pannan för att få en jämnare temperatur. Håll koll på temperaturen och dra gärna ner lite på värmen under stekningen. Kotletterna är klara vid 65–67° innertemp. Servera helst omedelbart och njut dem nystekta.
Fläskkotletter är riktigt gott om de tillagas på rätt sätt. Genom att använda en termometer och ösa köttet med smör får du till perfekt stekta kotletter på nolltid. På bilden serveras kotletterna med persiljesmör.Jag brukar marinera mina fläskkotletter i LITE olja, vinäger, soja och grillkrydda. Sedan steker jag dem lite på varje sida, häller på marinad plus vatten och låter dem puttra ca 40 min. Tar i lite grädde om jag har.

Hur undviker man torra kotletter?
Torka fläskkotletterna först Den uppträder bara när råvaran är torr – och när temperaturen på pannan är så hög att fläskkotlettens egen vätska snabbt dunstar. Fläskkotletterna får gärna ligga luftigt på galler över natten dagen innan du ska tillaga dem. Tänk på att kotletterna inte får komma i kontakt med annan mat. Cachad
Ett välkänt tips är att marinera i något syrligt-sött. Det mörar köttet. Jag har någon marinad där man ska lägga i ett moget (gränsen till övermoget) päron eller kiwi. Sen ska det ligga och möra i ca en halvtimme innan köttet steks hastigt.Köper kotletter av bra kvalitet till att börja med och ser till att de inte blir överstekta, de ska precis vara genomstekta och fortfarande lite, lite rosa i mitten. Saftigt, mört och gott.

Jag kokar min fläskkotletter först så att de är möra. Efter det så på med grillolja och kryddor och in i grillen. De blir supermöra och det blir så gott.
Jag vill prenumerera på email från Weber-Stephen Nordic A/S, Weber-Stephen Products (EMEA) GmbH och Weber-Stephen Deutschland GmbH och ta emot exklusivt Weber-material så som recept, produktnyheter, information om evenemang och konsumentundersökningar, med den information som efterfrågas vid registrering och för att anlysera min interaktion med nyhetsbrevet med hjälp av spårningsverktyg. Prenumerationen avslutas genom att emaila [email protected]. Du kan när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet. För ytterligare information vänligen se vår sekretesspolicy.

Dela gärna i mindre bitar och lägg i matberedare tillsammans med en klick smör, salt och peppar. Kör igång matberedaren och mixa någon minut. Tillsätt mer smör och en skvätt grädde. Kör tills du fått en moskonsistens.Idag fick det bli lite stadig husmanskost till middag. Gillar såna här enkla och rena middagar, utan en massa ”lull lull”. Förstår ni vad jag menar då? Ni vet man tittar ner på tallriken och behöver inte gissa vad det är. Mos, kött och sås – precis som mamma brukade laga. Sen gäller det att variera den typen av middagar och testa något nytt. Ni som dock brukar läsa min blogg vet att även jag gillar och krångla till det vid vissa tillfällen, men ibland är det godast med det enkla. Jag gillar all typ av matlagning helt enkelt! Mina 3 timmarsmiddagar passar sig dock inte nåt vidare på en vanlig vardagkväll.

Medan köttet står och puttrar så gör du i ordning brysselkålen. Skär av en bit av den grövsta stammen. Då ramlar ytterska grova bladen av. Skölj kålen i ett durkslag så du får bort eventuell jord. Lägg ner i en gryta med lätt saltat hett vatten. Koka ca 8-10 min så brysselkålen är mjuk. Häll av vattnet och låt kålen droppa av i durkslag.
Gr\u00e4dds\u00e5sen just h\u00e4r var enklast m\u00f6jliga. Ta upp kotletterna ur stekpannan, den mesta av v\u00e4tskan kokar bort (h\u00e4ll annars av om det \u00e4r f\u00f6r mycket). Sl\u00e5 p\u00e5 2-3 dl gr\u00e4dde. Vispa runt och l\u00e5t koka upp n\u00e5n minut s\u00e5 den tjocknar. Passa \u00e4ven \u00a0p\u00e5 att steka p\u00e5 ev lite skivad l\u00f6k i sm\u00f6r som tillbeh\u00f6r. Tips \u00e4r att toppa brysselk\u00e5lspur\u00e9en med lite persilja ocks\u00e5.L\u00e5t puttra minst ca 20 min, h\u00e4ll p\u00e5 er vatten om det kokar bort f\u00f6r mycket samt v\u00e4nd p\u00e5 k\u00f6ttet ett par g\u00e5nger. Ju l\u00e4ngre du kokar k\u00f6ttet desto m\u00f6rare blir det s\u00e5klart. Nu gjorde jag vardagsvarianten, men l\u00e5ter du det s\u00e5 1-2 timmar s\u00e5 kommer kotletten bara falla is\u00e4r i munnen.

Hur tjock ska en kotlett vara?
Det första är att köpa riktigt tjocka fläskkotletter, gärna minst 2 cm tjocka. Av förklarliga skäl tar det längre tid att steka igenom en tjock fläskkotlett än en tunn, så därmed är det större chans att du lyckas få en härlig stekyta innan insidan har blivit helt kritvit och torr.
Medan k\u00f6ttet st\u00e5r och puttrar s\u00e5 g\u00f6r du i ordning brysselk\u00e5len. Sk\u00e4r av en bit av den gr\u00f6vsta stammen. D\u00e5 ramlar ytterska grova bladen av. Sk\u00f6lj k\u00e5len i ett durkslag s\u00e5 du f\u00e5r bort eventuell jord. L\u00e4gg ner i en gryta med l\u00e4tt saltat hett vatten. Koka ca 8-10 min s\u00e5 brysselk\u00e5len \u00e4r mjuk. H\u00e4ll av vattnet och l\u00e5t k\u00e5len droppa av i durkslag.B\u00f6rja med kotletterna f\u00f6r dom tar l\u00e4ngst tid om man g\u00f6r p\u00e5 detta s\u00e4tt. Salta och peppra p\u00e5 b\u00e5da sidor. Bryn i en het stekpanna med en klick sm\u00f6r n\u00e5gon minut p\u00e5 varje sida, bara s\u00e5 att kotletterna f\u00e5r lite stekyta. Koka upp vatten i vattenkokare och h\u00e4ll \u00f6ver k\u00f6ttet. Smula ner buljongt\u00e4rningen eller tills\u00e4tt fond.

Börja med kotletterna för dom tar längst tid om man gör på detta sätt. Salta och peppra på båda sidor. Bryn i en het stekpanna med en klick smör någon minut på varje sida, bara så att kotletterna får lite stekyta. Koka upp vatten i vattenkokare och häll över köttet. Smula ner buljongtärningen eller tillsätt fond.
Jag är faktiskt inte något fan av brysselkål vanligtvis. Tror det kan vara att jag inte ätit det tillräckligt många gånger. Idag testade jag dock att för första gången göra mos av brysselkålen. Det blev supergott och sambon var helt lyrisk. Detta mos skulle passa superbra till tex pannbiff/köttbullar/köttfärslimpa men var även kanon till fläskkotlett.

Gräddsåsen just här var enklast möjliga. Ta upp kotletterna ur stekpannan, den mesta av vätskan kokar bort (häll annars av om det är för mycket). Slå på 2-3 dl grädde. Vispa runt och låt koka upp nån minut så den tjocknar. Passa även på att steka på ev lite skivad lök i smör som tillbehör. Tips är att toppa brysselkålspuréen med lite persilja också.Jag \u00e4r faktiskt inte n\u00e5got fan av brysselk\u00e5l vanligtvis. Tror det kan vara att jag inte \u00e4tit det tillr\u00e4ckligt m\u00e5nga g\u00e5nger. Idag testade jag dock att f\u00f6r f\u00f6rsta g\u00e5ngen g\u00f6ra mos av brysselk\u00e5len. Det blev supergott och sambon var helt lyrisk. Detta mos skulle passa superbra till tex pannbiff\/k\u00f6ttbullar\/k\u00f6ttf\u00e4rslimpa men var \u00e4ven kanon till fl\u00e4skkotlett.

Hur många grader ska fläskkotlett vara?
En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63-65°.
Låt puttra minst ca 20 min, häll på er vatten om det kokar bort för mycket samt vänd på köttet ett par gånger. Ju längre du kokar köttet desto mörare blir det såklart. Nu gjorde jag vardagsvarianten, men låter du det så 1-2 timmar så kommer kotletten bara falla isär i munnen.Idag fick det bli lite stadig husmanskost till middag. Gillar s\u00e5na h\u00e4r enkla och rena middagar, utan en massa ”lull lull”. F\u00f6rst\u00e5r ni vad jag menar d\u00e5? Ni vet man tittar ner p\u00e5 tallriken och beh\u00f6ver inte gissa vad det \u00e4r. Mos, k\u00f6tt och s\u00e5s – precis som mamma brukade laga. Sen g\u00e4ller det att variera den typen av middagar och testa n\u00e5got nytt. Ni som dock brukar l\u00e4sa min blogg vet att \u00e4ven jag gillar och kr\u00e5ngla till det vid vissa tillf\u00e4llen, men ibland \u00e4r det godast med det enkla. Jag gillar all typ av matlagning helt enkelt! Mina 3 timmarsmiddagar passar sig dock inte n\u00e5t vidare p\u00e5 en vanlig vardagkv\u00e4ll.