Posted on

Stiftelsen Isaac Asimov

Det väldiga Vintergatsimperiet vittrar sönder efter tolv tusen år. I detta begynnande kaos uppenbarar sig veten­skapsmannen Hari Seldon, som vigt sitt liv åt att utveckla psykohistoria, en sorts beteendevetenskap som kan förutse och påverka framtiden. Och framtiden är inte ljus.Isaac Asimov (1922-1992) är en av de mest uppskattade science fiction-författarna. Han föddes i en by utanför Smolensk i dåvarande Sovjetunionen. När han var tre år gammal emigrerade hela familjen till USA där han blev professor i biokemi och skrev hundratals böcker inom flera fält. Stiftelsetrilogin räknas till de viktigaste och mest uppmärksammade verken i science fictiongenren.

För att förkorta trettio tusen år av krig och barbari ska­par Seldon Stiftelsen. Här arbetar de så kallade encyklope­disterna skenbart med att samla människans hela vetande, men i själva verket förbereder de mänsklighetens räddning.Asimovs episka berättelse kan läsas som en allegori över människans ständiga strävan att behärska sin till­varo. Asimov skrev flera sidoberättelser och fördjupade i flera verk sin litterära värld, men just Stiftelsetrilogin (1942-1949) var en exempellös framgång och banade väg för science fictiongenren världen över.

Stiftelsetrilogin är en berättelse fylld av bysantinska intriger, slughet och förräderi, mod och tapperhet, allt spelat mot en svindlande galaktisk fond.
Stiftelsen, som skapas av vetenskapsmannen Hari Seldon, har till uppgift att bevara människosläktets kunskaper under den tid av barbari som förestår när det väldiga vintergatsimperiet går under. Inte nog med det, med hjälp av den mycket avancerade beteendevetenskap – kallad psykohistoria – som Hari Seldon utvecklat, kan det väldiga skeendet förutses och påverkas i lämplig riktning. Stiftelsens stora mål är att nedbringa trettiotusen år av barbari till tusen. Vid den tiden skall ett nytt imperium vara uppbyggt för att leda mänsklighetens utveckling vidare. Stiftelsetrilogin är den klassiska SF-berättelsen om det stora vintergatsimperiets nedgång och fall. Den är läst och älskad av miljoner människor världen över. Isaac Asimov (1920–1992) har lämnat efter sig en märklig framtidshistoria omfattande 14 romaner (eller 16, om Nemesis och The End of Eternity räknas dit) och de anknutna novellsamlingarna I, Robot (1950) och The Rest of the Robots (1964), vilka 1982 utkom i en volym under titeln The Complete Robot. Asimovs robotar har blivit prototyper för praktiskt taget alla robotar i moderna science fiction, och de styrs av hans tre robotlagar. Hari Seldons psykohistoria har å sin sida fått låna sitt namn till en viss typ av tvärvetenskaplig forskning och Stiftelseromanerna är ett begrepp för alla sf-älskare.Din reservation är giltig från det att du har fått en bekräftelse om att vi har lagt undan varan via e-post. Du kan hämta varan till och med nästkommande dag enligt butikens öppettider. Du betalar i kassan.

Riktigt bra dokumentär och intressant att ta del av hans visioner. Killen var ju ett geni och Stiftelse-trilogin läste jag ett par gånger när jag var ”ung”

Issac Asimov är kanske mest känd som författaren bakom Stiftelse-triologin. En serie som Apple gjort tv-serie av som du kan se på Apple TV+. Men han har även skrivit iRobot som senare filmatiserades med Will Smith i huvudrollerna. Även om filmen i sig inte hade mycket att göra med böckerna så var i alla fall de tre robotlagarna gemensamt.
Bra dokumentär om Isaac Asimov ligger på SVTplay nu. Hans egna ord om science fiction-genren, sitt författarskap och framtiden, via en snyggt gjord deep fake. Isaac vill vara vår egen Hari SeldonSerien som är baserad på Isaac Asimovs böcker har mött blandad kritik bland tittare och undertecknad tycker det ska bli spännande att fortsätta resan och se om de lyckas rädda mänskligheten och bygga upp civilisationen.

Många av oss går och väntar på säsong två av “Foundation” och Apple har valt att förnya serien med en tredje säsong och den kommer spelas in i Tjeckien. Inspelningarna av andra säsongen blev klara i juli så arbetet med att klippa och snygga till materialet är i full gång men något datum har vi ännu fått för när den kan tänkas ha premiär.
Har precis sett klart s.1. Har inte läst böckerna. Tycker serien var riktigt bra även om jag ibland hade svårt att hålla ihop alla trådar. Ser fram emot s.2

I sommar är det dags att fortsätta den storslagna resan för att rädda mänskligheten i sci-fi-serien “Foundation” som är baserad på Isaac Asimovs böcker. Den första säsongen har fått blandade betyg och de flesta tycker att serien, rent visuellt är otroligt vacker men att det stundtals blir ganska långtråkigt.
Science fiction-serien ‘Foundation’ är tillbaka på Apple TV+ den 14 juli med 10 nya avsnitt. Den andra säsongen utspelas över 100 år efter första säsongen. En hämndlysten drottning vill förstöra det galaktiska imperiet inifrån medans stiftelsen har gått in i en religiösa fas och är på gränsen till krig med imperiet. På premiärdatumet släpps endast ett avsnitt för att sedan släppa ett nytt varje vecka.Bokus har sålt böcker online sedan 1997. I utbudet på över 10 miljoner böcker hittar du både fysiska och digitala böcker till låga priser. Läs hur du vill – på papper, på skärm eller streama i Bokus Play – abonnemanget för ljudböcker och e-böcker. Vi klimatkompenserar alla kundfrakter genom Vi-skogen.Det har nu gått 498 år sedan Stiftelsen grundades av vetenskapsmannen Hari Seldon. Terminus, Stiftelsens huvudplanet, befinner sig i en period av lugn och välstånd. En mindre kris har just klarats av. Då uppenbarar sig ånyo Hari Seldon, eller snarare, hans holografiskt inspelade bild. Mötet med grundaren ger upphov till några synnerligen besvärande frågor och den unge politiker som ställer dem blir förpassad ut i rymden för att själv söka svaret: Existerar Andra Stiftelsen fortfarande? Och utövar den alltjämt sin kontroll över människosläktets öden? Han finner till slut ett svar, ett mycket oväntat svar.

Filmparadiset, vilka är vi? Vi är ett gäng vänner som har ett stort intresse av film och allt runt omkring. Vi är också intresserad av elektronik både inom Hemmabio och HiFi och kommer sannerligen att informera er om allt detta!