Posted on

Stor Kyl Och Frys

Förläng matens hållbarhet med smarta funktioner i köket. Du slipper slänga lika mycket mat och kan njuta av fräsch mat längre. Bra för miljön och plånboken. Du ska alltid lämna in kombi med kyl och frys på en återvinningscentral. Om du vill ha hjälp med leverans och installation av din nya kombi med kyl frys eller bortforsling av din gamla, kan flera av våra Elon-butiker erbjuda den tjänsten. Kontakta din närmaste butik för mer information. Trots att kombiskåp med kyl och frys är relativt små kan du få plats med mycket mat. De flesta kyl och frys kombi har smarta inredningar som skapar mycket utrymme för färsk och fryst mat. Med hjälp av till exempel utdragbara hyllplan kan du utnyttja hela utrymmet, även längst bak och ändå lätt och smidigt komma åt maten.

Tänk på att hålla koll på temperaturen i ditt kombiskåp med kyl och frys för att det inte ska dra energi i onödan. Vid lagring ska frysdelen hålla en temperatur på -18 °C och när du fryser in matvaror ska temperaturen helst vara nere på -25 °C. I den övre kyldelen bör temperaturen vara omkring 5 °C.

Se till att välja en stil som passar både dig och ditt kök när du väljer din kyl frys kombi. I vårt sortiment hittar du såväl vita som elegant svarta eller rostfria. Vi har kombiskåp från t ex Cylinda, Electrolux, Samsung, Husqvarna, Bosch, Whirlpool och Siemens.
Ta en titt på energimärkningen innan du väljer kombi med kyl och frys. Idag är alla vitvaror märkta med energiklasser från A till G, där A är den mest energisnåla.En kyl- & frys-kombination är praktisk för dig som bor trångt. Vi har energisnåla och rymliga kombiskåp med kyl och frys i både vitt och rostfritt. De har funktioner som t ex automatisk avfrostning, dynamisk kylning, LED-belysning och digital display. Du kan själv påverka energianvändningen och därmed kostnaden beroende på hur ofta du tvättar. Att tvätta i 40-grader istället för 60-grader, när det är möjligt, kan nästan halvera energianvändningen. Energieffektivitetsklassen visas på en skala från A+++ till D, där A+++ är effektivast. Det är idag bara torktumlare med värmepumpsteknik som klarar klasserna A++ eller bättre. De ser ut som andra torktumlare på utsidan, men under skalet finns en värmepump som återvinner värmen och på så sätt blir torktumlaren effektivare.

Hushållselen är den el som går till bland annat, kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Här har vi samlat information om elanvändningen för olika vitvaror.

Det går åt betydligt mer energi att torka tvätten i torktumlare än det gör att tvätta den. Att torktumla tvätten drar två till tre gånger mer energi än att tvätta den.
På energimärkningen visas energiklassen, där energiklass A+++ är effektivast. Energianvändningen per år utgår ifrån att du torkar 160 gånger per år. Torkar du inte så ofta kan du räkna med en lägre energianvändning och torkar du oftare ökar energianvändningen. Det finns krav på att alla nya torktumlare ska torka bra.På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G och elanvändningen för 100 diskomgångar. Om du diskar oftare ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på märkningen.

Det är energismartare att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand. Det beror främst på att det går åt mycket mindre varmt vatten. Det går åt tre till fyra gånger mer energi vid handdisk jämfört med maskindisk. Det gäller även om du diskar och sköljer i diskho eller balja.
Det finns krav på att alla nya diskmaskiner måste diska rent. Välj det energimärkta Eco-programmet när du diskar. Då får du både en låg energianvändning och ren disk.På energimärkningen visas energiklassen på skalan A-G. När du jämför olika kylar och frysar, titta även på energianvändningen per år. Detta visas på energimärkningen som kilowattimmar per annum, där annum betyder år.

En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Kylar och frysar har fått effektivare kompressorer och tjockare isolering.
På energimärkningen visas energiklassen, på skalan A-G. Energianvändningen för 100 tvättar visas också på märkningen. Tvättar du mer än 100 gånger per år ökar energianvändningen jämfört med vad som visas på energimärkningen.Förutom att du gör en besparing på de årliga utgifterna spar du också på klimatet och miljön. Visserligen påverkar tillverkningen av nya vitvaror energiåtgången och koldioxidutsläppen i världen. Mentillverkning, transporter och återvinning står ändå bara för cirka en fjärdedel av apparatens totala energiförbrukning. Förbrukningen under de år du använder dina nya vitvaror står för nära tre fjärdedelar.

Spisar är ett särskilt kapitel. Här kan vinsterna bli stora om du har en äldre spis med gjutjärnsplattor och byter till en keramisk häll eller ännu hellre en induktionshäll. Vi har uppskattat att du använder spisen tio timmar i veckan. Då skulle en gammal spis med plattor dra 625 kWh, en keramisk häll 520 kWh och en induktionshäll 415 kWh. Alltså skulle du kunna spara drygt 200 kronor/år.
Hur mycket du kan spara på att byta till nytt beror på vilket elpris du har, hur mycket du använder dina apparater med mera. Observera att exemplen i artikeln är just exempel! För enkelhetens skull har vi räknat på ett elpris på 1 kr/kilowattimme (kWh). Vi har också antagit att dina vitvaror är drygt tio år. Däremot har vi bortsett från att besparingarna i vissa fall kan bli något mindre, eftersom till exempel äldre kylar och frysar kan avge mer värme ut i köket än nya. Det kan används för husets uppvärmning – givetvis beroende på vad du har för typ av värmestyrning i huset.Du kan förstås också spara en hel del på att utnyttja dina maskiner på rätt sätt. Att köra disk- och tvättmaskin när de är fulla i stället för att diska efter varje måltid och tvätta några plagg åt gången. Att stänga av alla apparater och inte ha dem i standby-läge är ett annat tips, samt att byta ut glödlamporna mot lågenergilampor.Det kostar förstås en del att byta din kyl/frys eller torktumlare. Men din elförbrukning blir mycket lägre, särskilt om du har vitvaror som är mer än tio år, då de drar riktigt mycket el. På till exempel torkskåp och torktumlare kan du spara in kostnaden för en ny apparat på några år.I tvättstugan finns det pengar att spara. Om vi antar att du kör en ”genomsnittstvätt” fem gånger i veckan och torkar kläderna i tumlare eller skåp kan du spara 150 kronor/år på tvättmaskinen, 900 kronor/år på tumlaren och 1 250 kronor på ett nytt torkskåp. Ytterligare pengar kan du spara på tumlaren om du väljer en värmepumpstumlare, där värmen cirkulerar, i stället för en kondenstumlare, där värmen går ut i huset.

Test De bästa kylskåpen håller maten precis lagom kall medan de sämsta riskerar att försämra matens hållbarhet. I testet ingår nu även flera integrerade modeller för dig som vill ha ett snyggt och enhetligt kök.Här hittar du nämligen en mängd olika kombiskåp, som alla har granskats av experter hos konsumentorganisationerna Råd & Rön samt det danska konsumentrådet Tænk. Utöver det har modellen även en MultiAir Flow-teknologi som gör att alla kylskåpets olika nivåer och områden har en ventilerad kylning. Kylteknologin säkerställer att alla matvaror förvaras under optimala förhållanden när det gäller luftcirkulation, luftfuktighet och temperatur. Luftcirkulationen i kylskåpet ser till att allt innehåll håller sig färskt eftersom temperaturen är densamma så gott som hela tiden och inte pendlar upp och ner. Vi råder dig också att leta efter modeller som har bra inredningsdesign för förvaring och extra hyllor som kan hjälpa dig att effektivt förvara dina saker. Dessa kommer att finnas på de flesta inkluderade kyl/frysar, men om du går efter en högre prismodell kan de inkludera digitala displayer, med olika typer av larm (temperatur, öppen dörr), WiFi-anslutning osv.Integrerad – Dessa modeller är smalare och mer kompakta och passar mellan andra köksskåp för en dold och sömlös design. Om du väljer en integrerad kylfrys är det viktigt att mäta ditt utrymme för rätt passform. Var också beredd på en lite mer komplicerad installation jämfört med den fristående typen.

Mjölk, ost och ägg: Mejeriprodukter ska förvaras i kylskåp, och hur länge de håller beror på temperaturen. Mjölk som har varit kyld håller ofta mycket längre än bäst före-datumet, medan mjölk som har stått framme i rumstemperatur flera timmar kan bli dålig i förtid. Ställ därför tillbaka mjölken i kylen direkt när du är klar med den. Mjölk, grädde och matfett kan dessutom frysas in.

Finns det 50 cm breda kylskåp?
Fristående, Rostfritt Stål/krom, A+, 38 dB, 363 liter, F, Belysning, Dynamisk kylning (fläkt), LED-belysning … Fristående, Vit, A++, 40 dB, 230 liter, Digital LCD-termometer, Dörrlarm, Flaskställ …
Man bör även vara uppmärksam på luftfuktigheten. De flesta frukter och grönsaker mår bäst vid en hög luftfuktighet på 90-95 %, och här kan faktiskt grönsakslådan vara bra, eftersom den bevarar fukten. Det finns dock undantag – morötter föredrar till exempel en lägre luftfuktighet.

Töm påsarna på luft: Se till att det är så lite luft som möjligt i fryspåsen när du fryser in mat. Mindre luft minskar oxidationen av maten, och det uppstår heller inte lika mycket frostskador på ytan.
När man ska köpa en ny kombinerad kyl och frys ska det också vara en modells om har många bra egenskaper och funktioner. Det har modellen AEG RCB63727OW som också har fått bra betyg och utvärdering av experterna den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön.Om man vill vara helt säker på att all mat förvaras i samma temperatur kan man investera i ett kylskåp med ventilerad kylning. Dessa har nämligen ett ventilationssystem som säkerställer att temperaturen är jämn i hela kylskåpet. Om man inte har ett kylskåp med ventilerad kylning bör man i regel tänka på att värmen stiger uppåt, och att de översta hyllorna därför är varmast.

Hur stor kyl och frys behöver man?
Storleken beror till stor del på hur mycket utrymme du har, men det är viktigt att kylen är tillräckligt stor för ditt hushåll. En bra tumregel är att börja med 100 liter för dig själv och sen lägga till 50 liter för varje extra person i hushållet.
Detta kombiskåp är tyngre än andra modeller på marknaden. Därför kan det vara svårare att flytta på. Om du bor i en lägenhet flera våningar upp kanske detta kombiskåp inte är det bästa valet för dig. En annan nackdel med denna modell från LG är vattnet från vattendispensern.Man kan spara mycket på att köpa ett kylskåp med en hög energimärkning, där A är bäst. De rekommenderar dock även att man kontrollerar den årliga energiförbrukningen när man jämför olika kylar och frysar.

Den här artikeln handlar om olika testvinnande kombiskåp som har både kyl och frys, så att du som konsument ska få den bästa möjliga överblicken över utbudet på marknaden.
Kombiskåpet har dessutom en teknik som kallas för FreshSense. Den här tekniken använder sig av sensorer för att se till att både kylen och frysen håller en optimal temperatur för maten. Kylskåpet har även en praktisk temperaturstyrning som kan användas vid behov.Den starka belysningen inuti skåpet underlättar letandet varje gång du behöver leta efter något i kylen eller frysen. Displayen visar exakt vilken temperatur skåpet håller, samt visar dig när filtret behöver bytas ut.

Danska Whiteaway tillägger även att skalan ser olika ut för olika produkttyper. Hela skalan går från A till G, och skalan för dammsugare går till exempel från A till G.
Livsmedel med ett bäst före-datum kan eventuellt ätas efter det angivna datumet. Här får man helt enkelt lukta, titta och smaka på maten för att avgöra om den är fräsch och ätbar. Bakterierna i dålig mat behöver inte nödvändigtvis göra dig sjuk, men du bör undvika dem.

LG GSL360ICEZ är ett praktiskt och rymligt kombiskåp som passar utmärkt i de flesta kök. Detta kombiskåp från LG är väl omtyckt av konsumenterna, vilket man bland annat kan se genom att läsa konsumentrecensionerna och betygen för skåpet på Google Shopping.Liebherr CNel 4313 har testats och recenserats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här modellen får i slutändan ett bra betyg hos Tænk och toppbetyg hos Råd & Rön. Experterna motiverar de fina betygen med att modellen har en bra fryskapacitet och en låg energiförbrukning. De berömmer även användarvänligheten. Även om experterna överlag tycker riktigt bra om Liebherr CNel 4313 anmärker de dock på temperaturväxlingarna.

Energimyndigheten.se skriver i en artikel om energieffektivisering att man ska ska ha +5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen. Dessa temperaturer ger både en bra matförvaring och en låg energianvändning. Energiförbrukningen ökar sedan med 5 % för varje grad man sänker temperaturen i frysen.
Electrolux EN3791MOWär ett kombinationsskåp som har testats av flera experter, bland annat det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön. Experterna har utvärderat och testat modellen på olika områden och parametrar. Den här modellen klarade sig bra i de olika testerna varför båda expertpanelerna Electrolux EN3791MOW bra omdömen.Rester: Om det finns rester kvar efter middagen som man vill äta senare måste maten kylas ned snabbt. Livsmedelsverket skriver då att man till exempel kan använda sig av ett kallt vattenbad och dela upp maten i mindre portioner. Tillagad mat håller ofta flera dagar, i vissa fall upp till en vecka, i kylskåpet, och betydligt längre i frysen.

Innan du börjar jämföra kyl- och frysrummens lagringsvolymer ska du komma ihåg att tillverkarna vanligtvis beräknar detta med alla hyllor, lådor och dörrhyllor borttagna. Detta är de allmänna riktlinjerna i total kapacitet för både kylskåp och frys att följa:
En ny energimärkning som belyser ett nytt system för klassificering av energieffektivitet trädde i kraft den 1 mars 2021. Förändringen från skalan A+, A++, A+++ till D till skalan A till G är den främsta skillnaden. De mest effektiva kylskåpen och kyl- och frysskåpen, som tidigare fick betyget A+++, får nu betyget D på den nya skalan. Tänk dock på att vissa tillverkare fortfarande använder de tidigare märkningarna när du väljer en modell för ditt hem.Frys in maten snabbt: Maten ska frysas in snabbt av hänsyn till såväl kvalitet som säkerhet. En snabb infrysning hindrar bakterietillväxten och ser till att maten inte är tråkig och smaklös när man sedan ska äta den.

Sprid ut maten: Om man fryser in mycket på en gång bör man fördela maten på olika ställen i frysen. Man bör även packa om större mängder till flera små portioner, eftersom det tar längre tid att frysa in maten ju större portionerna är.
Electrolux EN3791MOW är utrustad med flexibla glashyllor som är större än de standardhyllor som man i regel hittar i andra kombiskåp. De är nämligen både djupare och bredare vilket gör det möjligt att placera fler matvaror och förpackningar än på andra hyllor.

Den elektroniska displayen och LED-belysningen bidrar till en bättre översikt och användarvänlighet, och Smeg FC370X2PE har dessutom en flexibel inredning. Inredningen består av två justerbara glashyllor, en grönsakslåda samt en flaskhylla, och i dörren finns en justerbar hylla, en hylla för flaskor samt en ägghållare.
BOSCH KGN33NLEB Series 2 är ett fantastiskt budgetalternativ för dig som letar efter ett bra och prisvärt kombiskåp till köket. På Google Shopping får BOSCH KGN33NLEB Series 2 fina betyg och positiva recensioner. Baserat på recensioner har kylskåpet fått hela 4,5 av 5 stjärnor. Konsumenterna nämner bland annat att detta kombiskåp är enkelt att använda och har en låg ljudnivå.Bäst före-datumet för ägg är beräknat på förvaring i rumstemperatur, och ägg som förvaras i kylskåp håller faktiskt flera veckor längre än så. Äggvitor och äggulor som blir över efter bakning och matlagning kan även frysas in. Detta kombiskåp har en speciell del för frukt och grönt. Denna avdelning i kylen ser till att dina frukter och grönsaker hålls fräscha längre genom att hålla avdunstande fukt borta från dem. Fukten som avdunstar och kondenseras hamnar på locket istället för på matvarorna. Bröd: Bröd kan hålla längre om man förvarar det i kylskåpet, men då blir det å andra sidan snabbt torrt och tråkigt. Därför är det bättre att förvara brödet i rumstemperatur. Man kan även skiva brödet och frysa in det, och sedan ta fram så många skivor man vill ha eftersom.

Ljudnivån ligger nämligen på 41 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB. Det här kombiskåpet har slutligen en funktion som kallas för PowerCooling. Denna funktion kyler ner matvarorna snabbt när man ställer in dem i kylen, vilket gör att de håller sig fräscha längre.

Hur mycket el drar en 20 år gammal frys?
Frys. Ett strömsnålt frysskåp drar cirka 300 kWh/år, medan ett tioårigt drar 100 kWh mer och ger dig en besparing på 100 kronor/år.
Modellen Smeg FC370X2PE har ingått i två olika tester av kombiskåp med både kyl och frys, nämligen hos Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Båda organisationerna har granskat produkterna utifrån testpunkter som design, användarvänlighet, miljö och kylning, och Smeg FC370X2PE presterar bra och får fina betyg i båda undersökningarna.Diskhandduken: Diskhandduken och disktrasan är en riktig lekplats för bakterier. Byt ut dem ofta och torka helst händerna med hushållspapper när du har tvättat dem.

Vilket märke på kyl och frys år bäst?
Jämför våra 8 testvinnare1Utmärkelse:Bäst i testProdukt:Miele KFN 28132Samsung RF24R7201SR/EEBetyg:Höjd:186 cm177 cm
Ett kyl- och frysskåp är normalt sett billigare än att köpa dem separat. En kyl- och frysdisk i amerikansk stil är lite dyrare än en vanlig kyl- och frysdisk, men erbjuder mer utrymme och har i allmänhet högre specifikationer. Integrerade är också dyrare, och dessa två typer går oftast över 10000 kronor. Fristående modeller kan dock hittas i ett prisintervall från så lågt som 5000 till över 10000 SEK för vissa modeller. Typiskt sett kan du få en hyfsad modell med alla nödvändiga funktioner för runt 5000 SEK. Den största prisskillnaden beror på antalet funktioner, märket, kapaciteten och den övergripande designkvaliteten.Detta kombiskåp har en lättanvänd touchskärm med rörelsesensor och inbyggt ljud. Denna skärm underlättar för personer med funktionshinder. Vilket är ett riktigt stort plus. SAMSUNG RF24R7201SR är även utrustat med EZ-open handtag och extra lättöppnade lådor, vilket underlättar användandet ännu mer.Den här modellen är utrustad med ventilerad kylning i kylskåpet. Detta innebär att kylskåpet håller samma temperatur högst upp som längst ner. Det finns slutligen en LED-belysning som gör det enkelt att få en överblick över maten i kylen.Livsmedel som är märkta med en sista förbrukningsdag anses inte vara säkra att äta efter det angivna datumet. Detta förekommer framförallt på köttprodukter.

Liebherr CP 4313 är dessutom utrustad med två praktiska funktioner: DuoCooling och SmartFrost. DuoCooling innebär att skåpet har två kylsystem som kan ställas in helt separat från varandra. SmartFrost är å andra sidan en funktion som kraftigt reducerar isbildning. Man behöver därför sällan avfrosta det här kylskåpet.
Sist men inte minst har AEG RCB63727OW en 0-graders zon som är ideal för att hålla matvarorna färska så länge som möjligt. Zonen kan användas till ett stort antal matvaror och kommer förlänga matens hållbarhet. Luftfuktigheten och temperaturen i kylskåpet justeras löpande om innehållet gynnas av det.Man bör även kontrollera temperaturen i frysen, som bör vara -18 grader eller kallare. I regel håller magra livsmedel längre i frysen än feta, eftersom fett härsknar med tiden.

Oavsett om man har vitt eller rostfritt i köket är den här modellen ett alternativ. Den går nämligen att få med en front i antingen rostfritt stål eller i vitt, beroende på vad som passar bäst till den övriga inredningen i köket. Kombinationsskåpet har en kapacitet på 250 liter i kylskåpet och en kapacitet på 91 liter i frysen vilket är optimalt för en familj på 3-4 personer. Dessutom är det en energisnål modell som är placerad i energiklassen B.
Kyl- och frysskåp i amerikansk stil – Denna kategori är större alternativ som kan vara svåra att få plats i mindre kök. De har dörrar som sitter sida vid sida och erbjuder en rymlig inredning och avancerade funktioner. Det finns även modeller i fransk stil som ser ut som amerikanska men har ett separat frysfack längst ner under kylskåpsdörrarna och är också på den dyrare sidan.Tv2.dk berättar även att man alltid ska vara försiktig när man hanterar mat. Du bör därför alltid följa ett fåtal viktiga hygienregler i köket, i synnerhet dessa: Kontrollera förpackningen: Man bör alltid packa om kött innan man fryser in det. Vissa förpackningar från affären tål nämligen inte frost, och andra isolerar så bra att de hindrar köttet från att frysas in. Experten från Dr.dk rekommenderar därför att man packar om allt kött för att vara på den säkra sidan. Ett fristående kylskåp är det vanligaste och mest mångsidiga alternativet som passar in i de flesta standardkök. Du kan välja mellan modeller som har kylskåpet högst upp och frysen längst ner, eller tvärtom. Vanligtvis är den ena mindre än den andra, men det finns också modeller med 50/50-fördelning som ger dig det bästa av två världar.

Det är även viktigt att tina fryst mat på rätt sätt, och kött i synnerhet bör alltid tinas i kylskåp. Även om det går snabbare på köksbänken förökar sig nämligen bakterierna snabbt när köttet utsätts för den varma rumstemperaturen.Förutom att vara utrustad med en elektronisk temperaturstyrning har modellen AEG RCB63727OW även en bra belysning. Kombinationsskåpet har inte den vanliga glödlampsbelysningen utan en LED-belysning. Det vill säga att belysningen är så pass stark att man utan problem kan hitta det man letar efter snabbt och enkelt, samtidigt som det är en energibesparande och hållbar belysning.Kylen är utrustad med en smart MultiBox grönsakslåda. Lådan har en räfflad botten som ser till att alla dina grönsaker skyddas från kondens, vilket får grönsakerna att hålla sig fräscha längre. Detta skåp har en låg ljudnivå och stör därför mindre än andra modeller. Ett tyst kombiskåp är extra viktigt för dig som bor i en liten bostad med korta avstånd mellan rummen.

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.
Electrolux EN3791MOW är en modell som även är utrustad med en ventilerad kylning som ser till att hålla samma temperatur överallt i kylen. Den ventilerade kylningen göra att alla matvaror förvaras optimalt och därför är det också en kyl och frys som man kan känna sig helt trygg med gällande förvaringsförhållandena. Kombinationsskåpet har en luftcirkulation som också bidrar till att matvarorna håller sig färska längre. Temperaturen håller sig på en jämn nivå med marginella temperatursvängningar. Om frukten eller grönsakerna ska förvaras i kylen bör man dock låta förpackningen vara lite öppen, alternativt sticka hål i plasten för att motverka kondens. Samsung RF24R7201SR har fått 4.5/5 stjärnor baserat på mer än 300 recensioner på den amerikanska hemelektronikkedjan Best Buy. Detta kombiskåp har även fått 4.1/5 stjärnor baserat på kundrecensioner på Google Shopping. Konsumenterna älskar detta kombiskåp för den stora kapaciteten den smarta FlexZone-lådan. De tycker även mycket om den eleganta stilen och designen som gör att skåpet smälter in bra i inredningen.Man bör alltså hålla koll på temperaturen i både kylskåpet och frysen av hänsyn till både ekonomin och miljön. Vissa modeller har en elektronisk temperaturkontroll, medan andra har ett gammaldags vridreglage.

Vatten- och isdispensern sitter utanpå skåpet så att du slipper öppna dörren när du vill ha vatten eller is. Detta gör att du sparar mycket energi varje dag. Tyvärr repas det rostfria stålet mycket lätt. Därför bör detta skåp flyttas och användas med försiktighet. Samsung RF24R7201SR saknar även en vattenuppfångare under vattendispensern. Om du vill slippa spill eller eventuella fuktskador på golvet bör du därför vara extra noggrann när du använder vattendispensern.
Om du vill vara helt säker på att kylskåpet eller frysen håller rätt temperatur kan du lägga in en termometer och mäta temperaturen. Gör gärna detta på flera ställen, då kylskåp utan ventilerad kylning kan ha olika temperaturer på olika ställen i kylen. Liebherr CP 4313 har testats och recenserats av Which.co.uk, Englands största testmagasin. Experterna från Which.co.uk tycker otroligt bra om det här kombiskåpet och utser därför modellen till “Best Buy”. Detta motiveras bland annat med att modellen är både användarvänlig och energisnål. Experterna är däremot inte lika nöjda med kapaciteten hos den här kombinerade kylfrysen. De menar nämligen att det finns större modeller på marknaden som passar bättre för en familj. De danska Dr.dk, KU.dk har skrivit artiklar om hur man fryser in mat på bästa möjliga sätt. Infrysning kan nämligen förbättra kvaliteten på maten, och en korrekt infrysning kan bespara dig både pengar och utrymme. Här är de viktigaste tipsen från artiklarna:Översta hyllorna: Placera frukt och grönsaker högst upp i kylskåpet, även om de flesta är vana vid att göra motsatsen. Då göms grönsakerna dessutom inte undan i någon låda där de lätt glöms bort. Detsamma gäller för ost och smör, som mår bäst där det inte är som kallast.

Vilken frys drar minst el?
Frysboxar har en lägre energiförbrukning Frysboxar har också en lägre energiförbrukning. Man bedömer att en 200-liters A + frys använder 285 kWh / år, medan en 200-liters A + frysbox använder 233 kWh / år.
De vanligaste extrafunktionerna att leta efter är FrostFree eller automatisk avfrostning (förhindrar att is bildas inuti) och Fast Freeze (sänker snabbt temperaturen för att frysa maten). Vatten- och isdispenser är också en bra funktion att ha som har blivit mycket populära under det senaste decenniet.

Vilket kylskåp år bäst i test?
Kylskåp Bäst i test 2022 – 5 Bästa KylskåpenBäst i test: Electrolux ERF4114AOW.Bäst premiumval: Liebherr Kef 4310-20 001.Bästa mindre kylskåpet: Scandomestic Cool Cube.Lägst energiförbrukning: Siemens KS36VAI4P.Bra alternativ: Severin 9770.
Kött, fisk och pålägg: Dessa livsmedel ska alltid förvaras kallt – ju kallare de förvaras, desto längre håller de. För att förlänga hållbarheten på smörgåspålägg, som skinka, korv och leverpastej, är det även bra om du inte låter dem stå framme i flera timmar under långa frukostar. Om du fryser in kött och fisk ska det packas i en lufttät förpackning och märkas med datum. Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare. Det danska konsumentrådet är mest imponerade av kvaliteten på det här kombiskåpet medan Råd & Rön framförallt talar om användarvänligheten. Experterna är dock inte lika nöjda med priset samt kyl- och fryskapaciteten hos den här modellen. Observera att Bosch KIS87AF30 är gjord för att byggas in i köksinredningen. Man måste därför montera fronten själv på den här modellen.

Smaka på maten: Om det inte luktar fel kan du fortsätta inspektionen med att smaka lite grann av maten. Om den smakar bra och normalt är det inga problem att använda den, men släng mat som smakar konstigt.
Med iskub- och vattendispensern har du alltid snabb tillgång till ett glas vatten eller ett par isbitar till din drink. Du behöver alltså inte öppna frysen och ta ut en isform när du vill ha is, eller gå till vattenkranen för att hämta ett glas vatten.Att läsa igenom användar- och expertrecensioner innan du köper kan hjälpa dig att lära dig mer om en specifik modell. Därför har vi inkluderat både användar- och expertrecensioner i vår analys. Experter jämför oftast kylskåp/frysar med avseende på energieffektivitet, inredning och kapacitet, funktioner och andra aspekter. Däremot ger användarna oftast information om sina personliga erfarenheter och modellens användbarhet i vardagen. Med SuperKyl-funktionen kommer temperaturen i kylskåpet att sänkas under en kortare tid. Temperaturen faller ungefär 2 grader under 6 timmar och därefter återgår kylen till den förinställde temperaturen. När man använder den här funktionen sänks temperaturen snabbt och effektivt och matvarorna hinner inte bli varma. När man kommer hem efter en lång dag funderar man knappast på hur man placerar matvarorna i kylskåpet. Danska Whiteaway förklarar dock att temperaturen faktiskt kan variera en hel del mellan olika hyllor.Med den här modellen får man flera valmöjligheter om man önskar en speciell färg för att matcha den övriga köksinredningen. Det går att välja mellan en front i rostfritt stål eller en front i vitt, beroende på vad som passar en bäst. Modellen ger ett modernt och stilrent intryck i båda färgsättningarna.

LG GSL760SWXV är ett rymligt kombiskåp i amerikansk stil som bland annat har fått 4.6/5 stjärnor baserat på konsumentrecensioner på Google Shopping. Det är ett mycket bra betyg som visar på att detta kombiskåp är av hög kvalitet.Den här modellen har dessutom en lättöverskådlig inredning. I kylskåpet finns det till exempel en flaskhylla där man kan förvara olika drycker. Kylskåpet har även fyra förvaringshyllor av säkerhetsglas samt en stor frukt- och grönsakslåda. Tack vare LED-belysningen får man en bra överblick över allt som finns i kylen. I frysen finns det tre lådor som kan flyttas runt som man vill ha dem. Det finns även en låda för isbitar.

Vad ska man tänka på när man köper kyl och frys?
Vad ska jag tänka på vid val av ny kyl och frys? – Viktigast är att först mäta och se vilken höjd du får in, tänk på att det ska finnas utrymme för luften att cirkulera också. Hållbarheten på en kyl eller frys försämras avsevärt om det inte finns utrymme för ventilation, då får motorn jobba för hårt.
Bosch KIS87AF30 har testats och recenserats av Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Den här modellen imponerar på båda expertkällorna och blir därför testvinnare i en av undersökningarna och får toppbetyg i den andra.

Danska Dr.dk påpekar dessutom att modellerna testas under optimala förhållanden i de officiella granskningarna. Det innebär till exempel att dörren till kylskåpet eller frysen hålls stängd under hela testperioden, någon man knappast kan göra i vardagen. Energimärkningen kan därför vara något missvisande ibland, och den verkliga förbrukningen kommer sannolikt att vara lite högre.

Vilken kyl drar minst el?
Tänk på energimärkning när du ska välja vitvaror En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.
Hyllorna är otroligt lätta att justera och flytta runt på, vilket underlättar rengöringsarbetet ännu mer. Hyllorna kan placeras på 4 olika nivåer. En nackdel med detta kombiskåp är att det saknar en invändig termometer. Om detta är ett problem för dig, bör du överväga en annan modell. BOSCH KGN33NLEB är trots detta ett utmärkt budgetalternativ av hög kvalitet.Med SuperFrys kan man frysa in stora mängder av matvaror på kort tid utan att riskera att de matvaror som redan finns i frysen tinar upp. Frysens temperatur sjunker till cirka -24 grader under 48 timmar och därefter återgår frysen automatiskt till utgångstemperaturen.Utöver de här två funktionerna är kylskåpet även utrustat med ett TasteGuard luftfilter. Det här filtret består av ett kolfilter som renar kylskåpets luft, det vill säga att luften kommer inte bara ren och fräsch, matvarorna kommer inte heller att ta smak eller lukt av varandra.

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.
Precis som de flesta andra kombiskåp har LG GSL760SWXV sina nackdelar. Detta skåp är inte utrustat med en vattenuppfångare under vattendispensern, vilket kan leda till spill. Vattnet som kommer ut ur dispensern är inte speciellt kallt, vilket såklart är synd. LG GSL760SWXV är trots dessa nackdelar ett riktigt smart och rymligt kombiskåp som passar de flesta hem.

Använd fryspåsar: Många fryser gärna in mat i plastlådor, men experterna förklarar att frysen förbrukar mer energi ju större förpackningar man använder. Lådor tar dessutom upp mycket utrymme, så använd fryspåsar istället. Kom ihåg att använda riktiga fryspåsar som är avsedda för just infrysning, och kontrollera att påsen är avsedd för livsmedel – vilket, enligt Livsmedelsverket, antingen är utskrivet med texten “till livsmedel” eller angivet med en symbol som föreställer ett glas och en gaffel.
Konsumentorganisationerna Råd & Rön har testat och utvärderat AEG RCB63727OW som har fått bra omdömen från båda organisationerna. Experterna har testat modellen utifrån fler olika parametrar och den har fått bra betyg på samtliga testområden.Den här modellen har två praktiska funktioner som kallas för NoFrost och DuoCooling. NoFrost-funktionen gör att matvarorna håller sig fräscha länge medan DuoCooling innebär att skåpet har två separata kylsystem. Temperaturen i kylskåpet och frysen justeras därför helt oberoende av varandra. NoFrost säkerställer dessutom att matvarorna fryses ner med iskall och recirkulerad luft. Detta innebär även att man slipper slösa tid på att frosta av kylskåpet och frysen manuellt.Om du har för mycket fukt i grönsakslådan kan du lösa problemet genom att lägga lite hushållspapper i botten av lådan. Detta suger då upp den överflödiga fukten och eventuellt kondensvatten.

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.
Den här modellen är praktisk eftersom den frostar av sig själv. Det betyder att man inte själv behöver krångla med att frosta av frysen, det sköter den på egen hand och gör det även regelbundet, så man behöver inte hålla reda på när man senast frostade frysen heller.Baserat på omdömen har detta kombiskåp fått hela 4,8 av 5 stjärnor, vilket är ett mycket högt betyg. Den goda belysningen, de smarta hyllorna, den låga ljudnivån samt den snygga och stilrena designen är några av sakerna som konsumenterna

Med frysens SuperFrys-funktion är det möjligt att frysa ner matvaror effektivt och snabbt. Funktionen sätter turbo på nedfrysningsprocessen vilket gör att det går extra fort. På det sättet kommer inga matvaror i frysen att tina upp samtidigt som de matvaror som man lägger in snabbt fryses ner.
Tvätta händerna: Tvätta händerna före, under och efter matlagningen. När du har rört vid rått kött eller smutsiga grönsaker ska du tvätta händerna för att inte föra vidare sjukdomsframkallande bakterier till annat.Bosch KIS87AF30 är både energisnål och tystgående. Den här modellen tillhör nämligen energiklass B och har en ljudnivå på 35 dB. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Ingen kontakt: Håll rått kött och otvättade grönsaker separat från andra livsmedel, och även från varandra. Använd olika skärbrädor för olika livsmedel.Konsumentmagasinet.se är en annonsfinansierad konsumenttidning på nätet som hjälper läsarna att hitta rätt produkter till rätt pris genom inspiration och vägledning i sponsrade artiklar.

Utöver hygienråden här ovanför skriver Livsmedelsverket.se att maten i regel håller längre ju kallare man förvarar den, och en lämplig temperatur i kylskåpet är 4-5 grader. Du kan kontrollera temperaturen i kylskåpet genom att ställa in ett glas vatten med en termometer i.
Danska Tv2.dk förklarar att man i regel alltid ska följa datummärkningen för att vara säker på att man inte äter förstörd mat. Sunt förnuft bör dock alltid komma först, så mat som luktar eller smakar dåligt och har en konstig konsistens ska slängas – även om det angivna datumet inte har passerat.

Råd & Rön har även provat och recenserat Liebherr CNel 4313,Bosch KIS87AF30 och Liebherr CN 4313. Klicka här om du vill läsa hela recensionen av dessa tre modeller.Tänk på att kapaciteten kan variera beroende på dina inköpsvanor samt vilka typer av livsmedel du förvarar, så en genomsnittlig familj på 4 personer kan behöva högre eller lägre kapacitet på grund av dessa faktorer.Dock är Electrolux EN3791MOW en modell som har mer än bara en snygg design att bjuda på. Det är nämligen även en energisnål modell, något som inte minst är bra för ens plånbok, men även bra ur miljösynpunkt. Kombinationsskåpet är placerat i energiklass B. Modellens kylkapacitet uppgår till 228 liter och frysens till 91 liter. Den passar därför bra till en familj på 3-4 personer.

Denna funktion sänker temperaturen och gör på så vis att maten fryser snabbare utan att påverka det som redan finns i frysen sedan tidigare. Sist men inte minst har Bosch KIS87AF30 ett dörrlarm som utlöses om dörren till kylen eller frysen inte är ordentligt stäng
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De provar och recenserar en mängd olika produkter varje dag och presenterar sedan resultatet för sina läsare. Hos Which.co.uk kan man alltså läsa recensioner och på så vis få hjälp att avgöra om en produkt är ett bra köp eller inte. De har till exempel genomfört ett test av kombiskåpet Liebherr CP 4313 där de utsåg modellen till “Best Buy”. Du hittar hela undersökningen här.

Frukt och grönsaker: Läs gärna listan här ovanför om vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp. Låt eventuella plastförpackningar sitta kvar. Förpackningen hindrar nämligen frukten från att skrumpna, och den skyddar även mot gasen eten. Denna gas påskyndar bland annat mognaden och utsöndras från till exempel äpple, banan och tomat.
Den här modellen är även utrustad med ett CleanAir Control Filter som håller luften i kylskåpet ren. Med hjälp av kolfiltret renas luften kontinuerligt varför eventuell lukt avlägsnas med en gång. Matvarorna tar varken lukt eller smak av varandra, oavsett i vilket material de är förpackade i.Råd & Rön är en svensk konsumentorganisation, vars syfte är att se till att konsumentlivet i Sverige är bra. Råd & Röd behandlar flera aspekter av det svenska konsumentlivet, och detta innefattar även tester av olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat 45 olika kombiskåp som har både kyl och frys.Här nedanför hittar du en lista över hur länge olika livsmedel håller sig fräscha i frysen. Listan är baserad på artiklar från Allers.se samt Råd & Rön. Detta kan användas som riktlinjer, men glöm inte att även använda ditt sunda förnuft.

Vilken energiklass år bäst på kyl och frys?
Energiskalan för kylskåp går från A till G. Energimyndigheten berättar att klass A är effektivast men att alla kylskåp på den svenska marknaden tillhör energiklass C eller bättre.
Nedersta hyllorna: I regel är det kallast längst ner i kylskåpet, och här ska man därför placera de matvaror som snabbt blir dåliga. Det kan till exempel vara mjölk, kött och fisk, men även middagsrester. Man kan även placera äggen här. Många brukar ha både ägg och mjölk i kylskåpsdörren, men där växlar temperaturen ofta väldigt kraftigt.

Energimärkningen är en fyrkantig etikett som högst upp har information om tillverkare och modell. Under detta finns olika energiklasser för kylskåp och frysar. Dessa klasser går från A till G, där G är sämst och A är absolut bäst. Klasserna färgkodas även med färgerna rött, gult och grönt. Ju grönare modellen är, desto mer miljövänlig är den. Kylar och frysar på den svenska marknaden tillhör alltid energiklass C eller bättre.Vattnet från dispensern är nämligen inte speciellt kallt, vilket för många kan vara ett ganska stort minus. Trots dessa nackdelar är LG GSL360ICEZ dock ett mycket älskat skåp bland konsumenterna, och förtjänar fortfarande sin plats i rampljuset bland andra kombiskåp på marknaden. När man ska välja ett nytt kylskåp eller en ny frys är det en bra idé att kika på energimärkningen, som måste finnas på alla modeller. Energimärkningen kan dock vara lite krånglig att tyda, och baserat på information från Energimyndigheten.se berättar vi därför hur det fungerar: Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning…, men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Hur mycket drar ett kombinerat kyl och frys?
En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag. Kylar och frysar har fått effektivare kompressorer och tjockare isolering.
När du väljer ett kylskåp bör storleken vara det första att överväga. Behöver du en hög skåplösning med ett kylskåp högst upp och en frys under? Eller kanske ett kylskåp under diskbänken för det mindre köket? Våra mindre kylskåp kan placeras under en arbetsyta eller mellan två skåp – idealiskt för mindre kök med begränsat utrymme. Men de kan vara lika användbara i ett gästhus, ett vardagsrum, en källare, ett sovrum eller var du vill förvara en kyld snack. Se till att kontrollera dimensionerna för att hitta rätt lösning för just ditt hem. Några av våra kylskåp med frys har även möjligheten att montera dörren till höger eller vänster. Denna anpassningsbara frihet innebär att du kan justera apparaten efter utrymmet du har och öppna kylskåpsdörren åt höger eller vänster beroende på vad som är mest bekvämt. Vi erbjuder ett brett utbud av stora och små kyl- och frysar i olika stilar och former. Hitta den som passar dig och ditt kök genom att utforska sortimentet. Vi förklarar vilka faktorer som är värda att överväga nedan, för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.Håll huvudet kallt! Men framför allt dina kylvaror. Hos IKEA hittar du ett brett sortiment av kyl/frysar där du kan välja din perfekta kyl- och frystemperatur. Sedan är det bara att luta dig tillbaka och koppla av medan din nya vitvara gör sitt jobb. Vi erbjuder ett brett sortiment av stora och små kyl/frysar i olika stilar och former. Utforska vårt utbud för att hitta en modell som passar perfekt i ditt kök. Vi förklarar de faktorer du bör ta ställning till nedan, och som kan hjälpa dig i ditt köpbeslut. Du kommer givetvis att vilja ha en kyl- och fryskombination som matchar kökets inredning. Det enklaste sättet att göra detta är genom att välja en integrerad kyl- och fryskombination som du installerar bakom en köksdörr. Men om du inte gillar en integrerad inredning (eller om du vill skryta med ditt nya fina kylskåp), är ett bra tips att matcha kylskåpet med dina andra apparater. Till exempel, om din diskmaskin och ugn är vita så kan en vit kyl- och fryskombination kan vara ett bra val. Om du vill ge ditt kök den industriella charm av borstat stål har vi också några kylskåp som passar. Ett prydligt kylskåp är en härlig känsla. Dagliga köksvanor blir roligare eftersom det är lättare att hitta saker, vilket också leder till mindre matsvinn. Här är några förvaringstips för att skapa ordning.