Posted on

Svenskt Mj Forum

För några dagar sedan levererades två nya gula postvagnar till verksamheten. Vagnarna inköptes på Tradera och har blivit ommålade och dekalerade av säljaren. Han gör ett bra jobb. Bilder finns på Instagram.Under veckan fotograferades också samtliga trafiktåg på tågbanan inför en ny presentationsfilm i bildform som nu har publicerats på Youtube. Tyvärr fotades alla tåg lodrätt istället för vågrätt så bilderna tar inte upp hela bilden men det får vara så helt enkelt. Länk till min youtubekanal finns i länkgalleriet eller gå in på youtube och sök på Tågsta Järnvägar.

Det har även levererats en ny vagn till arbetståget och det handlar då om en flakvagn med påmonterad grävmaskin för att kunna lasta i och ur grus eller den last man har. Den ersätter en tidigare flakvagn i arbetståget. Arbetsvagnen kommer läggas in i fordonsförteckningen inom kort. Finns nu där.
För senaste statusuppdateringar kring alla vinterprojekt hänvisar jag till bloggen och senaste händelserna finns på Instagram och i viss mån Svenskt mj-forum. Se länksidan.Det nya ställverkshuset var ju en punkt på den tidigare vinterprojektlistan. Nu har ställverket försetts med inredning och personal och kan därmed tas i bruk på ”riktigt”. Det kändes också som det blev lite mer levande nu än innan när det bara var ett stort tomt rum invändigt. Bilder finns på Svenskt mj-forum och Instagram.

Tidigare idag invigdes nya Tågsta postterminal. Ceremonin startade c:a kl. 13 och strax därefter avgick det första posttåget, som efter att ha gjort rundgång* på Tågsta central fortsatte mot Stockholm och Rosersbergs postterminal. 🙂
Under gårdagen levererades ett antal nya figurer och fordon till mj-verksamheten. Bland dessa fanns den nya orkestern till festplatsen vid campingen. Dessa är nu på plats och detta innebär således att sista punkten på vinterprojektlistan är avklarad. Tidigare i veckan togs campingens grillplats bort och ett antal husvagnar flyttades till andra ställen på campingen. Den tidigare grillplatsen har övertagits av festplatsen som tidigare låg intill den gamla matbutiken i nedre högra hörnet, men som inte fick plats efter att hamburgerrestaurangen flyttat dit. Idag har en ny plattform byggts som ersatte den tidigare plattformen med tak mellan spår 1 & 2 på Tågsta Central. Anledningen till bytet var för att den tidigare plattformen var för bred så alla tåg gick inte hinderfritt, vilket dom gör nu.Under gårdagen genomfördes en mindre banjustering vid vänstra utfarten på Tågsta Central. Växlarna 2 & 3 byttes ut och själva växelförbindelsen bytte riktning då detta ansågs ge bättre körmöjligheter ut från Tågsta central.

Jag genomförde en förlängning av spår 5 som går till postterminalen, som fick en ny anslutning vid infartsspåren på bangården. Den gamla spåranslutningen behölls dock för att möjliggöra fler tågvägar men enkelväxeln som delade på postspåren byttes ut mot en engelsman, alltså dubbel korsningsväxel så man kan använda båda tågvägarna vi behov.
Detta får också signalera slutet på det stora förändringsarbete som pågått på banan i c:a tre års tid så idag ser banan helt annorlunda ut jämfört med om man går tillbaka några år i tiden. Bilder finns på Instagram.

Av övriga projekt så pågår arbetet med den blivande postterminalen för fullt. En banhall med tak har tillkommit över lastspåren, plattformar håller på att fixas till och tillbehör köps in när det är möjligt. En ny byggnad för både posten & blåljusenheterna har tillkommit och försetts med skyltning och en lastkaj på ena kortsidan. Närmast fortsätter arbetet med lastplattformarna och att köpa in mer gods och figurer för miljön.
Detta innebär att det bara återstår 1 punkt av 7 på vinterprojektlistan och det är nya musiker till festplatsen på campingen. När dom levereras är oklart i dagsläget så det är bara att avvakta och se helt enkelt.Jag har även nyligen avyttrat gamla matbutiken, macken och ställverkstornet. Ställverket var tänkt att behållas men då jag inte hittade någon lämplig plats för det så var det bättre att det kom till en ny ägare.

I övrigt kommer det inte ske så mycket mer större saker den närmaste tiden för det finns ingen plats ändå, utan det blir mest småsaker och sådant som behöver fixas och motionering av tågen.

I samband med mitt besök hos MJ-Hobbyexperten under gårdagen lämnade jag även in mitt rälsbusståg för service och byte av slirskydd. Den sistnämnda punkten borde egentligen kunna skötas hemma men i detta fall skulle det bli ett ganska avancerat jobb så jag valde att överlåta det till mer kunniga personer.

Tidigare under denna vecka gjordes en mindre justering av bangården som innefattade en ny växelförbindelse mellan spår 3 & 4 framför lokstallet för att man ska kunna köra direkt mellan detta och uppställda vagnar. Detta innebar dels att antalet växlar utökades från 21 till 22 st samt att en 3-vägsväxel återkom i banan igen.Under gårdagen byggdes och sattes på plats, Tågsta centrals nya ställverkshus som går över spåren vid vänstra ut/infarten till Tågsta central. Byggnaden kommer senare att kompletteras med inredning och personal. Bilder finns på Instagram och Svenskt mj-forum. Se länkgalleriet.Nya plattformar, Kibri 39549, har beställts till tågbanan. Skillnaden mot nuvarande plattformar är att dom nya kommer bli, nästan, dubbelt så höga vilket förbättrar höjdavståndet mellan plattformar och spår som råder idag. Aktuell beställning täcker inte alla nuvarande plattformar men om det blir lyckat kan fler nya plattformar komma att beställas.Terminalområdet kommer att kompletteras med mer detaljer vid senare tillfälle. Några bilder finns på Svenskt mj-forum och fler bilder/filmklipp finns på Instagram/Youtube. Just nu håller jag på med lite tillverkning av nya skyltar till bl a Tågsta Centralstation. Stationshuset har idag svartvita skyltar vilket jag tycker är lite trist så nu kommer dessa att bytas ut till blåa skyltar med gul text så dom blir lite mer färggranna. Ännu en byggnad kommer få nya skyltar i samma utförande men vilken det blir återkommer jag till. Punkt 6 innebär inrättandet av en mindre återvinningscentral på ett litet outnyttjat grönområde vid morfars hus och detta beräknas kunna ordnas ganska omgående om allt går som tänkt.Punkt 5 innefattar dom analoga hålen, som dom kallas. Längs med skivans långsida finns det fyra gamla öppningar från tågbanans analoga tid. Där gick kablarna ner från dom gamla analoga transformatorerna. Dessa hål har länge stört mig och jag har velat åtgärda dom, vilket nu är påbörjat. I skrivande stund har dom två mittersta hålen ”däckats över” med ny landskapsmatta och när det gäller dom två yttre hålen är tanken att ordna någon form av avloppsledning, stenröse eller liknande i dom.Modelljärnvägar har haft en närvaro på sociala media sedan 1990-talet. Idag finns flera platser för modelljärnväg på svenska. Dessa kan användas för både information och umgänge med likasinnade. Alla har lite olika profil.

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
Programmeringsspråkets miljö är ASP.NET. Den har 3 DNS-journaler, ns3.surf-town.net, ns1.surf-town.net, och ns2.surf-town.net. Surftown A S är platsen för Microsoft-IIS/6 server.

Här kan du kolla vår FAQ, läsa och skriva i Svensk MJ-Wiki, MJ-Köp-&-Sälj, MJ-nyheter, MJ-länkar, med mera – samt inte minst delta i trevliga, givande och sakliga diskussioner inom allt som rör världens finaste hobby: modelljärnväg!
är du nybörjare pä MJ föreslår vi att du tittar i vår FAQ innan du börjar ställa frågor i forumet. För att inte nägra missförstånd skall ske bör du titta igenom reglerna angåde forumets användande innan du gör något inlägg i forumet. Välkommen in direkt på forumet, eller titta pä de aktiva ämnena!

modelljärnväg, mj-forum, modelltåg, 0, 0n30, on30, ho, tt, h0, n, modeller, modellrallare, mj, mj-portalen, märklin, roco, lima, fleischmann, jeco, ugj, nmj, mj-nyheter, mj-evenemang, diskussionsforum, mj-hobbyEn prenumeration kostar bara 339 SEK per år (4 nr)! Du får Modelljärnvägsmagasinet direkt hem i brevlådan och sparar dessutom en slant. En digital prenumeration med fyra nummer under ett år kostar 239 SEK, och en kombination mellan papper och digital 499 SEK. Beställ prenumeration här.

Modelljärnvägsmagasinet är Sveriges tidskrift för modellrallare. Du får minst 200 sidor renodlad MJ per år, fördelat på fyra nummer. De innehåller tematiska artikelserier, byggartiklar, modelltester, svenskt och utländskt med mera – allt med en stark koppling mellan modell och förebild.Modelljärnvägsmagasinet har sitt ursprung i diskussionsforum på internet. Interaktivitet och nätverk är framträdande i vår profil. En del av vårt material är sådant som presenteras i olika forum – ett sätt att bevara det som annars lätt faller i glömska.