Posted on

Sy Fast Kantband

6. Jag håller ner ol-sömmen och viker kantbandet en gång och sedan en gång till så det hamnar över ol-sömmen. Jag sträcker ut mudden lite och nålar det rakt.Med rutan på plats , lossa skyddspappret i en av hörnorna och dra bort det långsamt och låt rutan fästa, håll rutan på plats och lossa pappret sida för sida, då slipper du veck och elände när du ska sy fast rutan.

Ett nytt kapell kostar i storleksordningen 12-25.000:- så det är en stor investering i din båt. Är det värt det? I synnerhet som det inte håller båtens livslängd? Ett kapell finns på dom flesta båtar så på något sett måste det ordnas.

Hur syr man på en Snedremsa?
Snedslåband sys på i rundningar, hörn och raka sträckor. När du syr på snedslåbandet på ditt projekt syr du med jämna stygn med ca 2,5 mm stygnlängd. Du ska inte dra eller sträcka när du syr. Låt det flyta helt naturligt längs kanten så får du ett vackert resultat.
Efter markering på kapellet så använder jag en stållinjal och mattkniv för att skära ut rutan i kapellet, använd masonit eller liknande som underlag. Skär sedan ut rutan med ca 15-20 mm större marginal på varje sida än hålet i kapellet. Lägg kapellet på plan yta med baksidan uppåt, lägg rutan som den ska sitta på kapellet.

Något som även är bra är att montera en enkel stållinjal på maskinen vilket hjälper till att styra rakt, i synnerhet vid rutmontering vilket kan vara svårt att sy då rutorna är ”glatta”.
När du kommit så här långt är kapellet nästan klart, nu gäller det att få så bra montering och passform som möjligt, det är viktigt att spänna upp kapellet så bra som möjligt.Efter kapellet har provmonterats och sitter bra så är det dags att sy på kantband. Ofta vill man ha en förstärkning av kapellväv runt kapellet, det syr man fast först.

Du måste ha tjockare nål 100-110 nål, typ jeansnål, aldrig skärande nål, tråden är speciell, det ska vara en stark tråd som är framtagen för kapellsömnad, t.ex ”Saba 30” som har bra egenskaper för ändamålet. (Finns i våran E-handel)
Vanligaste problemet när man syr kapell är att undertråden trasslar. Det första man gör är att provsy en bit kapellväv, vi skickar gärna provbitar och tråd (kan beställas i E-butiken). Lägg flera lager med kapellväv och testa att sy, är det svårt att starta maskinen, veva igång maskinen manuellt, även vid tjocka partier.Planering, noggrannhet och tid att förbereda och tid för att sy är viktigt, att ha svärmor på sin sida och inte ha tummen mitt i handen, är inte heller helt fel.

Trä i bågarna i kapellets kanaler, sätt fast bågarna i båten och kontrollera att kapellet ”passar” runt om, så att det inte är för stort, och att det når till kapellfästena när man sträcker ut väven. Ofta ser det ut som om kapellet skulle vara för litet, men så är det vanligtvis inte.
Här kommer exempel på hur man kan korta av delbara dragkedjor, (dom säljs i fasta längder). Metoden kan även användas för att tillverka ”stopp” för löparna.Centrera kapellet väldigt noga, så att det hänger ut åt bägge hållen från centrumlinjen exakt lika mycket. Gör en mätning i framkant för att kontrollera var första fästet i båten är, i förhållande till mitten av kapellet där första öljetten ska monteras.

Jag brukar använda tex. Biltemas pressennings-spännare (26-7681) som jag klämmer fast i hörnorna och spänner med snöre så jag får kapellet så slätt och snyggt som möjligt.
Många väljer numera att sy sitt båtkapell själv, inte så omöjligt som många tror. Viktigt är att man förbereder sig noggrant och provsyr innan, skapa gärna en bra symiljö.Ta den plana bakbrickan och lägg den med hålen över kapellvredet med kapellet i mellan, rita ut den ovala mitt-delen och platsen för de fyra små hålen för taggarna. Stansa ut mitthålet med till exempel en hålpipa ca 7 mm och stansa så att den bildar en oval, eller klipp hålet med en liten sax. Gör de fyra hålen för taggarna med en sprättare eller kniv. Tryck genom öljetten med de fyra taggarna och montera brickan på baksidan, vik taggarna över brickan. Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy. För att sy fast vävda (ej trikå) kantband över kanter på fasta tyger. Bandvikare viker bandet 4 gånger och placerar det snyggt över kanten i ett enda moment. Klipp eller skär tygremsor som blir 32-36 mm breda beroende på tygets tjocklek. När du sytt fast bandet har det vikt över 10 mm på vardera sida. Provsy gärna för att kontrollera att bredden på bandet är den rätta för ditt tygval. Bandkantaren monteras med tillbehörsskruvarna som medföljer maskinen.Om du vill göra ett skarpt hörn på 90 grader så viker du snedslåbandet längs med kanten på både rät- och avigsida. När du kommer fram till hörnet syr du hela vägen ut och fäster. Vik in snedslåbandet så att det blir en 45 graders vinkel på båda sidor. Börja att sy i vinkeln.

När du ska sy på ditt snedslåband så börjar du med att vika in ca 2 cm så det ligger dubbelt. När du sedan ska avsluta så lägger du andra änden över den vikta delen. Om du förlänger ett snedslåband så gör du på samma sätt.
Step 2: När du har sytt på avigsidan viker du runt snedslåbandet till rätsidan och syr fast det i kanten. Se till att snedslåbandet täcker stickningen från andra sidan så att den inte blir synlig från rätsidan. Om stickningen ändå syns när du sytt så kan du ta bort den med en sprättkniv.Snedslåband sys på i rundningar, hörn och raka sträckor. När du syr på snedslåbandet på ditt projekt syr du med jämna stygn med ca 2,5 mm stygnlängd. Du ska inte dra eller sträcka när du syr. Låt det flyta helt naturligt längs kanten så får du ett vackert resultat.

Hur syr man Halslinning?
FÖRBERED HALSMUDDEN Förbered halsmudden genom att vika den räta mot räta och låt kortsidorna mötas. Sy den korta sidan med 1 cm sömsmån. Nu är halsmudden ihopsydd och med en omkrets på 30 cm. Sedan viker jag halsmudden över sig själv så att avigsidorna möts.
Som ett hjälpverktyg kan du använda en hörn- och kantformare för att rätta till snedslåbandet. Det hjälper speciellt bra i hörn för att göra dem fina. Hörn- och kantformaren kan även hålla bandet på plats när du syr på ditt snedslåband från rätsidan.Snedslåband har den magiska egenskapen att anpassa sig efter tyget. Det är nämligen ett flexibelt band som formar sig och följer runt kanten när du syr. Använd snedslåbandet som kantavslutning eller som en fin detalj på dina sömnadsprojekt. Det passar ex bra i halsringningar och andra rundningar.

Har du frågor om hur du syr på snedslåband eller har du fastnat i ett projekt är du välkommen att fråga personalen i våra butiker eller kontakta vår Kundservice. De är alltid redo att ge goda råd och vägledning.
Du kan sy på snedslåband som dekoration på kläder men även använda det till interörprojekt. Ex kan du kanta med snedslåband på servetter så du får en snygg finish. Snedslåbandet kan vara en kontrast på kanten av en quiltad väst, quiltad jacka eller väska, iPad fodral osv. – och den är även fantastisk till patchwork. Möjligheterna är med andra ord många.

{{^isHidden}}{{/isHidden}} {{#hasVariants}}{{name}}{{/hasVariants}} {{^hasVariants}}{{nameWithConcatAttributeValues}}{{/hasVariants}} {{^isHidden}}{{/isHidden}}

När använder man Snedslå?
SnedslåpaketBomullssnedslå används för att kanta både raka och rundade tygkanter och är utmärkt för flera olika sömnadsprojekt. … Trikåsnedslå passar till kantning av stretchtyger och är utmärkt för halsringningar, ärmhål, benslut, ärmslut, kjolkanter, fickor och filtar.
Kantbandsfoten används till att guida och sy fast kantband i ett enda moment. Bandet behöver vara 10-14 mm ovikt och dras sedan in i kantbandsfoten som viker bandet på mitten.Det är ju lite pill att göra sin egen men man har ju ofta tyg över så det är en ren pengabesparing oxå, men hoppas du hann få hem din tvärslå 🙂 lycka till!

Jag brukar använda mig av snedslå även kallad kantband när jag syr mina klänningar. Det är enkelt, går fort och ger ett välarbetat intryck. Oftast köper jag dem färdiga då de finns i många färger, se bild.

Hur mycket Mudd?
Ja, det beror lite på tyget du använder, hur mycket stretch det har. Till denna tröja använder jag ett muddtyg som har ca 60-70% stretch. Och för den mängden stretch, rekommenderar jag att man gör muddbandets längd 75% av halsringningens.
Tack för tipset. I fall jag inte hinner få hem min snedslå innan mitt linne är klart. Blev iaf skickat idag.. Då kör jag på ditt tips om det inte har kommit innan. Man har glömt bort allt sen skoltiden

Klipp/riv först till en remsa av det tyg du vill ha. Standard storlek på snedslå brukar vara ca 4-4,5 cm, men gör du dina egna kan du såklart välja storlek själv.
Men ibland så finns inte den färgen jag vill ha och ibland vill jag skojsa till det lite med randigt eller annat mönster. Nedan visar jag de enkla stegen du följer för att göra din egen snedslå.Snedslå är det band som vanligtvis är skuret på diagonalen av ett tyg, vilket gör det töjbart och utmärkt att kanta med. Hos oss hittar du snedremsa i både bomull, trikå och satin, vilken som lämpar sig bäst för dig beror på ditt sömnadsprojekt. Trikåsnedslå passar till kantning av stretchtyger och är utmärkt för halsringningar, ärmhål, benslut, ärmslut, kjolkanter, fickor och filtar. Kantbandet stretchar med plaggets tyg och begränsar dig inte när du tar av och på plagget. Bomullssnedslå används för att kanta både raka och rundade tygkanter och är utmärkt för flera olika sömnadsprojekt. Det passar bra till filtar, babynest, handdukar, accessoarer, kläder, påslakan, vimplar och hantverk.Satinsnedslå lämpar sig för kantning av både raka och rundade kanter. Dess vackra yta blir dekorativ på bland annat brudkläder, danskläder, balklänningar, korsetter, volanger, påslakan, filtar och andra hantverk.

Hur man syr Halsmudd?
FÖRBERED HALSMUDDEN Förbered halsmudden genom att vika den räta mot räta och låt kortsidorna mötas. Sy den korta sidan med 1 cm sömsmån. Nu är halsmudden ihopsydd och med en omkrets på 30 cm. Sedan viker jag halsmudden över sig själv så att avigsidorna möts.
Med vik- och kantsömfot skapar du snygga kanter med spets, broderade kanter eller olika typer av band. På ett litet kick gör du vackra underkläder, näsdukar eller bordsdukar med spets. Foten styr kantbandet och bottentyget genom öppningarna på framsidan, viker in bottentyget och syr samtidigt fast kantbandet.

Hur Bandkantar man?
Syr du på vanlig symaskin så kan du sy allt i ett svep. Syr du däremot på en overlock brukar jag lämna någon centimeter innan kantbandet börjar och sy den biten på en hushållsmaskin. Det kan underlätta att fästa kantbanden mot varandra med hjälp av en limpenna innan du syr den sömmen. Cachad
Därefter viker jag ut kantbandet och mäter ut i mitt fall 43 cm. Sedan mäter jag och markerar med nålar 2 cm i början respektive i slutet av bandet. Detta är alltså det jag sedan ska fästa kantbandet med i slutet.

När jag trär bandkantaren brukar jag klippa bort en liten flik i början så att det blir som en trekant som förs in. Kantbandet ska sättas så att avigsidan är vänd mot dig. Detta kan se lite konstigt ut, speciellt om du använder ett mönstrat tyg då den vita sidan är det som syns mot dig, men när du väl drar igenom kantbandet ser du att framsidan blir det som syns på plagget sen. Om det är svårt att få igenom tyget kan man ta en liten knappnål och hjälpa med för att föra fram tyget. I det här fallet var halsringningen 43,5 cm lång. Om du väljer att kanta med vanligt jerseytyg så kommer du behöva ca 85% av längden till kantbandet. Jag brukar även lägga till några cm extra åt varje håll som sedan behövs för att göra en snygg avslutning av kantbandet. Om du däremot väljer att t.ex. bandkanta med muddväv så är det 75% av t.ex. halsringningen som krävs eftersom det är mer stretchigt än vad jerseytyg brukar vara. Sy axelsömmen. Syr du på vanlig symaskin så kan du sy allt i ett svep. Syr du däremot på en overlock brukar jag lämna någon centimeter innan kantbandet börjar och sy den biten på en hushållsmaskin. Det kan underlätta att fästa kantbanden mot varandra med hjälp av en limpenna innan du syr den sömmen.Steg 2. Sedan viker du upp kantbandet. Syr du på en overlock kan det dessutom krävas att du viker upp lite mindre än vad som går eftersom en overlocksöm är mycket smalare än vad sömmen blir på t.ex. en hushållsmaskin.När jag gick över till bandkantare var det för att effektivisera och framförallt få ett mer jämnt resultat. Jag hittade en som fungerade till en hushållsmaskin som jag fäster med häftmassa. Det tog lite tid innan jag blev kompis med min bandkantare. När jag väl förstod hur jag skulle sy för att få det där fina resultatet blev det väldigt effektivt och förenklade processen en hel del.

Sedan syr du längs kanten med en elastisk söm om du syr på en hushållsmaskin eller overlockar om du syr på en overlock. När du syr är det viktigt att dra i tyget så att alla rynkor i tröjans halsringning slätas ut.
Jag matar sedan igenom tyget och syr. Vid djupa kurvor som går inåt på plagget, som t.ex. en halsringning, drar jag ihop tröjan så att kurvan blir så rak som möjligt utan att det blir rynkor i plagget under kantbandet. Ifall det är kurvor som går ut från plagget som t.ex. grenen på en body, drar jag ut plaggets tyg så att det blir så rakt som möjligt när jag kantbandar.Om du aldrig har kantat innan rekommenderar jag att börja kanta halsringningar och ärmslut och bli trygg i tekniken. Att ge sig på en body som första bandkantsprojekt med alla kurvor det innebär kan lika gärna sluta med att det tar död på hela intresset. I exemplen nedan så är det därför en halsringning som jag kommer att kanta men samma teknik och tillvägagångssätt kan appliceras oavsett vad det är du ska kanta.En vanlig avslutning på framförallt barnplagg är just att bandkanta. Första gången jag stötte på det var när jag som höggravid fick för mig att jag skulle sy en liten omlottbody till min son som snart skulle födas. Jag hade aldrig kantat ett plagg innan och första plagget blev såklart en smärre katastrof. Det är inte lätt att kanta, men med lite övning behöver det inte heller vara en plågsam upplevelse.

För att få en snygg avslutning på ditt kantband och för att få sömmen att hålla bättre brukar jag fästa kantbandet. Oavsett om du har kantat för hand eller använt bandkantare så är det här applicerbart.Nu är det dags att börja nåla kantbandet med tröjan. Jag börjar med att fästa så att ena delen av den öppna axeln fästs i höjd med den markerade nålen så att 3 cm av kantbandet sticker utanför på varje sida. Sedan fäster jag på samma sätt den andra änden på kantbandet i andra axelsömmen i höjd med den andra nålen.

När man syr kläder är det lämpligt att använda en treviksbandkantare. Då får du en “snyggsida” och en lite fulare sida som är till för att döljas på insidan av plagget. Syr du däremot filtar och vill ha snyggt på båda sidor är det lämpligare med en fyrviksbandkantare.
När jag klipper ut kantband från vanligt jerseytyg brukar jag vika tyget flera gånger och nyttja nederkanten av tyget där jag oftast har fullbredd, i synnerhet om jag kantar t.ex. en body där det krävs långa längder. Jag börjar med att klippa bort tyget som har rullat sig innan jag börjar mäta ut 3,5 cm på höjden och markerar med skräddarkrita. Sedan klipper jag genom alla lager med tyg. Steg 3. Du viker sedan ned den lilla kanten som är över på baksidan och nålar. Så upprepar du dessa tre steg om och om igen längs med hela kanten och försöker få kanten så jämn som möjligt. Det första du behöver göra är att sy en axelsöm på ditt plagg. Det gör alltså att ena axelsömmen är sydd och den andra är osydd och därmed öppen. När du kantar för hand är det till fördel att veta hur lång bit kantband du behöver och därmed behöver du mäta hela halsringningen. Enklast att mäta ett plagg med kurvor är genom att låta ett snöre löpa längs med halsringningen. När du har gjort det markerar du noga var halsringningen slutade för att sedan mäta själva snöret.

Jag kantade mina plagg för hand ett tag, men med två små nyfödda barn i hemmet övergick jag så småningom till bandkantare och precis som min första kantningsupplevelse så var det ganska svårt i början innan jag fick in den “rätta knycken”.
Jag brukar sy med tvillingnål på min vanliga hushållsmaskin, men om du inte vill det kan du sy med en sicksack-söm längs med kanten med en enkel nål som är till för trikåtyger.Sedan försöker jag fördela kantbandet genom att dra i det och sedan nåla allt eftersom. Vid större kurvor som t.ex. halsringningens framsida behöver du dra lite mer medan vid lite mer raka partier som vid bakstycket ska du dra lite mindre i kantbandet. Eftersom halsringningen på framsidan är längre behöver du kanske något mer av kantbandet där än på bakstyckets ringning som är betydligt kortare.Decor Computer 2030, Decor Computer 2160, Decor Computer 3160, Decor Computer 4030, Decor Computer 4120, Decor Computer 6030, Decor Computer 6050, Decor Computer 6100, Decor Monogram 7200, Easy Jeans, Hild 525, Jem Gold 660, Jem Gold 661, Jem Platinum 720, Jem Platinum 760, Memory Craft 10000, Memory Craft 10001, Memory Craft 11000, Memory Craft 3000, Memory Craft 3500, Memory Craft 4000, Memory Craft 4800, Memory Craft 4900, Memory Craft 5000, Memory Craft 5200, Memory Craft 5700, Memory Craft 6300, Memory Craft 6500, Memory Craft 6600, Memory Craft 7700, Memory Craft 8000, Memory Craft 9000, Memory Craft 9500, Memory Craft 9700, My Excel 4014, My Excel 4018, My Excel 4123, My Excel 5018, My Style 100, Quilters Companion 6019, Quilters Companion 6125, Quilters Companion 6260, Sewist 521, Sewist 525, Sewist 625

Vad är Bandkanta?
Kederbandkantning eller dold bandkant som det också heter, är ett smalt band med en plastbult inuti som vi fäster från undersidan precis i kanten under luggen på mattan. Kederbandkantning gör sig bäst på lite tjockare mattor med skuren lugg.
Det är faktiskt lite svårare än det ser ut, eller hur? Att sy ett muddband i en tröja i trikåtyg. Antingen blir den för stor eller för liten… Men när man väl lärt sig så är det som att cykla! 🙂 Med detta blogginlägg vill jag visa hur jag brukar göra när jag muddar.Här kommer vi till det viktigaste. Halsmuddens omkrets måste bli kortare än halsringningens, eller hur? Om du tänker dig halsringningen som den svarta cirkeln nedan, och halsmudden som den gröna cirkeln så är det enklare att se och förstå att halsmudden måste bli kortare.

Med tröjans avigsida ut, placera halsmudden inuti halsringningen, räta mot räta. Halsmuddens vikta kant är inåt så de råa (klippta) kanterna på halsringningen och muddbandet möts.

Sy hela vägen runt. Sträck inte tröjans tyg, enbart muddbandet. Här har vi använt en overlock, men det går lika bra att sy med symaskin. Du kan då använda sicksacksöm eller annan stretchsöm.
Som du ser mäter jag stretchen i dubbelvikt tyg, det beror på att muddbandet faktiskt kommer sys dubbel sen, och för en del tyger kan mängden stretch bli mycket mindre när tyget är dubbelvikt. Värt att testa både med enkelt och dubbelvikt tyg.Om du ska sy en tröja, topp, ett livstycke eller annan överdel i trikåtyg (som har stretch) och du vill sy ett muddband i halsringningen så kan du börja med att sy ihop framstycket och bakstycket i axelsömmarna.

Hur syr man hörn på dynor?
Öppna upp blixtlåsen en liten bit innan du syr så att det blir enkelt att vända överdragen. Mät sitthöjden på ryggdynorna. Vik alla hörn i triangelform för att skapa samma höjd. Markera sylinjen genom att använda samma mått som höjden på dynorna.
Så om min halsringning är totalt 40 cm (längden längs framstycket + bakstycket) tar jag 40 x 0,75 = 30. Där har jag halsmuddens omkrets. Jag ska också lägga till sömsmån, 1 cm till varje ände.Om jag istället hade använt bomullsjersey eller interlock till muddbandet, som har ca. 30-40% stretch, så hade halsmudden behövt bli lite längre, ungefär 85-90% av halsringningens omkrets.

Kommer du ihåg att muddbandet är kortare än halsringningen? Våran här är bara 75% av halsringningen. Så nu när vi nålar fast det måste vi sträcka det. Se till att det sträcks jämnt över hela halsringningen.
Så hur mycket kortare? Ja, det beror lite på tyget du använder, hur mycket stretch det har. Till denna tröja använder jag ett muddtyg som har ca 60-70% stretch. Och för den mängden stretch, rekommenderar jag att man gör muddbandets längd 75% av halsringningens.

hmm det vet jag inte sa bara lite glatt i syaffären att jag ville ha ett kantband men jag la upp en bild på bandet i mitt galleri så ser du vad det är för band jag har.
håll bara kant i kant hela vägen runt från baksidan, du behöver inte sy hela tiden på baksidan( lämna en liten snutt vid hörnen å nåla/nästa fast. se bara till att framsidan blir bra, så blir d OK på avigan åxå.Har gjort ett julbroderi som jag vill ha ett kantband runt men kommer ej ihåg hur man gör så att hörnen blir snygga. Så jag skulle bli väldans glad om ngn här skulle vilja berättaPå Creativ Company älskar vi kreativitet, lek och lärande. Vi har cirka 20.000 spännande hobbyprodukter och massor av leksaker som främjar barns utveckling, vilket gör oss till en av de största hobbybutikerna online. Sök bland våra över 4.500 tips på kreativa projekt för både barn och vuxna och hitta gratis inspiration till ditt nästa hobbyprojekt. Vi säljer kreativt material och leksaker till privatpersoner, skolor/institutioner och grossister.

Hur mycket mindre ska mudden vara?
Mudden måste vara mindre (man brukar säga att ungefär 75-80% av sträckan som ska muddas är lagom), men ändå gå över huvudet på sonen som ska få tröjan.
Gör en fylld kant på den hemmasydda kudden, eftersom det ger en snygg finish. Mixa patchworkstyg och få unika soffkuddar. Använd även gärna tekniken om du syr kanter på dina soffkuddar eller om du vill ha likadana kanter runt kanten av din krage eller på din väska.Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.Skitdåligt, om jag får säga det själv men manualen fanns på tyska, spanska och lite andra språk 😛 Första gången jag ser den på engelska faktiskt .. xD

Jag förstår inte riktigt heller hur du menar att stygnen hamnar fel på avigan. Prova med det Sindri skrivit, och blir det inte bra ändå så kanske du kan ta en bild på hur det ser ut?Det finns speciella pressarfötter för kantband och snedslå, vet dock inte om det finns för just din maskin. Med dom behöver man inte nåla alls, utan man matar in snedslåns ände innan man sätter igång och sedan sköter maskinen resten.

För att vi ska kunna räkna ut ett pris för kederbandkantning på just din matta behöver vi ha lite mer information. Skicka en prisförfrågan på länken nedan så återkommer vi till dig med ett pris.

Kederbandkantning eller dold bandkant som det också heter, är ett smalt band med en plastbult inuti som vi fäster från undersidan precis i kanten under luggen på mattan. Kederbandkantning gör sig bäst på lite tjockare mattor med skuren lugg. Det diskreta bandet som inte utsätts för slitage gör också att det håller bättre än t.ex. bandkantning som har en större exponerad yta.