Posted on

Tak I Trädgården

Jengos Skyroof är sju gånger mer slagtåliga och hälften så tunga som glas vilket ger en hög slitstyrka mot exempelvis regn, hagel och kyla. Skyroof monterar du enkelt på en trästomme och är ett perfekt alternativ för dig som söker en ljus taklösning med trendigt snitt och lång livslängd.Jengos altantak kännetecknas av stilren design och genomtänkt funktion som ger goda förutsättningar för en ljus och härlig uteplats. Altantaken finns tillgängliga i två varianter: Olympia och Feria. Taken levereras kompletta med byggsats som snabbt och enkelt monteras ihop.

En alldeles egen paviljong i trädgården eller på altanen är en plats där du kan njuta av sol, värme och gott sällskap. Jengo erbjuder en mängd olika lösningar som både är stilrena och underhållsfria. Du kan exempelvis kolla in pergolan Florida som är luftig och elegant med somrigt solsegel som enkelt kan justeras beroende på hur mycket sol du vill släppa in. Eller varför inte pergolan Meridien som både är ett modernt och hållbart alternativ som står emot alla typer av väderförhållanden oavsett om det är regn, snö eller sol. Här kan du välja och vraka bland hela Jengos utbud av paviljonger.
Detta tak erbjuder en balanserad design mellan form och funktion, där rena profiler och transparenta takskivor utgör en vacker symmetri. Takskivorna har en glaslook och ger hela 92 procent ljusgenomsläpp, samtidigt som du skyddas från solens skadliga UV-strålning vid din uteplats.

Ett vackert utegolv i träkomposit kommer med fördelen att det håller i alla väder. Ett bra utegolv ska inte bara vara snyggt, det ska hålla länge utan massa underhåll och vara skönt att gå på. Med utegolvet Woodlon får du en komposittrall med träets utseende i kombination med plastens mjukhet, väderbeständighet och slitstyrka. Det perfekta av två världar helt enkelt.
Stäng ute störande ljud och skapa en vindstilla oas under altantaket med en transparent sidovägg. Väggen kan installeras på valfri sida av altantaket. Altantaken kräver minimalt underhåll och består av slagtålig polykarbonat i kanalkonstruktion som ger 100% UV-skydd.Det perfekta stället på uteplatsen är förstås under en pergola med tak! Här ger vi tips på hur du ska tänka med skydd för väder och vind, och hur du kan klä den.

Ett annat icke-infällbart alternativ för ett pergolatak är tyg. Tyget sätts över takbjälken och du kan själv välja hur stramt eller löst du vill ha det. Tyget skyddar mot solljus och även regnigt väder – men bara om du väljer ett tyg som är vattenavvisande. Vanligt tyg kommer inte att tjäna något egentligt syfte annat än att det är snyggt. Det är dock varken hållbart eller praktiskt i längden.

Bra design handlar inte bara om kreativitet utan också sunt förnuft. När du väljer ett tak för din pergola, tänk på hur ofta du kommer använda den och under vilka tider på året. Det finns inget rätt eller fel, utan valet beror på vad du föredrar för design samt vad du behöver för att säkerställa maximal funktionalitet.

Ett både modernt och visuellt tilltalande tak. Ett statiskt tak är byggt av ett transparent plastmaterial som exempelvis plexiglas eller vinyl. Ett sådant pergolatak ger en halvskuggig upplevelse samtidigt som du kan njuta av solljuset.
En pergola kan bli ett extra rum i trädgården. Oftast står den på pelare som håller upp ett tak av bjälkar. Pergolan kan antingen ha öppet tak, eller ett täckt tak för att skydda från sol och regn. Du kan välja att ha den fristående eller sätta ihop den med en byggnad. Klä den med klätterrosor, murgröna eller vinrankor för att förstärka känslan av rum ytterligare.Oftast är ett skyddstak av aluminium och ska skydda mot solljus och blåst. De är oftast inte infällbara men brukar kunna justeras för optimalt luftflöde och solljus. Denna typ av tak är väldigt praktiskt och tåligt.En pergola är inte bara snyggt utan också praktisk då syftet med den är att är att kunna ge skugga, skydd och avskildhet i trädgården. Den är även perfekt att placera trädgårdsmöblerna under. Att täcka pergolan med något slags takmaterial kan verkligen göra underverk för din uteplats – de flesta väljer ett pergolatak som ska fungera som regnskydd, medan andra istället vill ha skydd från stark sol. Oavsett vad så är pergolas byggda för att kunna anpassa sig till dina behov – praktiskt, eller hur? När det kommer till taket på en pergola finns det gott om alternativ som du kanske inte har funderat på tidigare. Det kan både ha praktiska och estetiska funktioner – som att det enkelt kan dras in eller lysas upp med infällda spotlights. Även om ett tak endast består av några fåtaliga träribbor, utan heltäckande effekt, kan jag garantera att en gemytlig känsla uppstår. Gränsen mellan ute och inne suddas ut. Hur omfattande konstruktionen ska bli bestämmer du och din trädgård; en avlång pergola längs ena sidan av träd­gården eller kanske en liten portal in till din nyanlagda lilla rosenträdgård? Stramt och svartmålat eller snirkligt och romantiskt?Klätterväxter har en förunderlig förmåga att överbrygga avståndet mellan hus och trädgård. Klättrande uppför spaljéer, pergolor och stålvajrar kan man styra in naturen ända in till farstukvisten och samtidigt få en underbar plats att sätta sina trädgårdsmöbler på. Genom ett glest tak av klätterväxter kan man betrakta stjärnorna en mörk sommarnatt och samtidigt känna doften av kaprifol. Samma effekt kan ett pergolatak eller ett glest spaljéverk av trä ha.Vad man menar med trädgårdens tak beror ju på hur långt man vill sträcka sig. Utomhus kan man ju nå hur långt som helst ända in i oändligheten om man så vill. Kan det finnas ett mer föränderligt tak än himlavalvet? Vilka scenerier det kan erbjuda! Vill man nu sänka blicken en smula och tänka sig att trädgården kan bestå av olika rum med både golv, väggar och tak, med rimligare proportioner än oändligheten, finns det mycket att välja på. Allt beror som vanligt på vad man tycker om och vilka möjligheter just din trädgård kan erbjuda. Intima små pergolor med ett tak av klätterrosor och klematis eller mäktiga lövtak av praktfulla träd.

En paviljong är nästan som att ha ett uterum. Du får en mysig, skuggig plats där du kan koppla av och skyddas från solens UV-strålar. Den är även toppen för fester och en perfekt plats där du, din familj och dina vänner kan umgås och njuta av utelivet – hela sommaren.
En paviljong kan i princip placeras var som helst utomhus. Sätt upp den på din uteplats för att få lite skugga till din matgrupp. Placera den i gräset i din trädgård, så får du ett tillfälligt uterum. Eller varför inte både och? Ett populärt sätt att använda en paviljong är för att rama in en matgrupp eller soffhörna. De är platser där vi brukar tillbringa mycket tid. Då är det bra att ha lite skydd mot solen eller en plötslig regnskur. Ett annat alternativ är att placera paviljongen över ett badtunna eller ett spabad. Om paviljongen har väggar kan du njuta av ett avkopplande bad utan att behöva oroa dig för nyfikna grannar. Vårt SOLIG nät är en mindre och nättare typ av inramning som är perfekt om din yta är begränsad. Taket och väggarna ger dig en mysig plats där du kan koppla av utomhus samtidigt som du får ett visst insynsskydd.Våra paviljonger kan skydda dig från en plötslig regnskur. Men om väderprognosen varnar för kraftigt regn rekommenderar vi att du tar bort tyget från ramen. Då kan du förhindra att paviljongen skadas. När det blåser ordentligt ska du också se till att ta bort tyget från paviljongramen. Starka vindar kan orsaka skador på tyget eller själva ramen.

Paviljonger och trädgårdstält är fristående, öppna konstruktioner som används för måltider och andra aktiviteter utomhus och ger skydd mot väder och vind. Deras funktion är att skapa ett rum i rummet i trädgården eller en annan utomhusmiljö och ge känslan av ett lusthus. Och de kan bli en verklig prydnad i din trädgård.
Grönskande träd ger ett ombonat tak. Om det saknas, eller du inte kan ha träd, tipsar trädgårdsdesignern Susanne Andersson om att du kan fundera över vad det är du behöver – ett riktigt skydd, eller kanske bara känslan av ett tak.Man kan också bygga en pergola förstås, och låta klätterrosor, klematis eller varför inte det kanadensiska blåregnet som är härdigt och blommar återkommande hela sommaren, klättra där. Det här är bara en skrapning på ytan. Det finns så mycket mer att säga om trädgård säger Cecilia Pilbäck.

Rama in. Ju mer du lyckas boa in uteplatsen, desto mer inbjudande blir den. Tänk också på övergången mellan pergolans ”golv” och övriga trädgården – ibland kan det bli snyggare att avgränsa med en låg mur, spaljé, häck, växtlåda eller plantering.
Ett särskilt vackert strilande och exotiskt solljus får du om du rullar ut en vass- eller bambumatta som tak. Dessa finns ofta på byggvaruhus som färdiga insynsskydd. Har du plats, kanske du vill ha en solig och en skuggig del? Lägg då tak bara på pergolans ena halva.

Mjukt med textil. Använd textilier för att skapa mysig känsla. Lätta draperier som böljar i kvällsbrisen är ett enkelt sätt. Spänn upp en vajer i rostfritt stål och häng upp tygstycken med klämkrokar eller enkla öljetter.
Klassisk och tålig klättrare som vissnar ner helt för att sedan ta fart nästa vår. Lättodlad växt som trivs allra bäst i trädgårdsjord luckrad på djupet. Hellre halvskugga än solgass. Två plantor per meter ger en tät växtvägg. Zon 8

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Tänk också på när på dygnet du allra helst vill njuta av din uteplats – till morgonens filmjölks- och jordgubbstallrik? Till eftermiddagskaffet efter trädgårdsslitet? Eller vid kvällsdrinken med vännerna?Till skillnad från uterummet har pergolan inga sidoväggar, men ger ändå en förvånansvärt ombonad och trivsam rumskänsla. De överliggande balkarna ger en lagom skuggeffekt. Lyckas du också med konststycket att bädda in ramen i prunkande klätterväxter blir upplevelsen som att sitta mitt i självaste Edens lustgård.

Hitta bästa läget genom att provsitta tomtens olika hörn. Var steker solen, hur blåser vinden, var finns det något vackert att titta på och var har grannarna insyn? Bästa läget för din pergola kanske inte är direkt utanför huset – utan möjligen i en avlägsen del av trädgården.Belysning. När skymningen anländer tappar uteplatsen sina konturer och blir snabbt omysig. Men med hängande ljusslingor, vackra lyktor och eventuella spotlights skapar du en varm stämning – som också är fin att titta på inifrån huset. Tänk på att planera in eluttag och att alltid bara använda lampor avsedda för utomhusbruk.

Med sina hjärtformade blad och lustiga små pipformade blommor är piprankan fantastisk på att klä in stora väggytor. Den är ganska långsam i början men lättodlad. Gillar djup näringsrik mullblandad jord.Pergolan kommer från trakterna kring Medelhavet och är avsedd att skapa behaglig skugga över favoritsittplatsen i trädgården. I grunden är det en väldigt enkel konstruktion – ett ramverk som enklast byggs med stående stolpar och överliggande balkar av trä – och ibland ett skyddande tak.Det är ett exotisk och skönt uterum, tapetserat med naturens egen grönska. Köp färdigt eller bygg själv, välj din favoritklängväxt och inspireras av olika stilar för att få till den njutningsfulla stämningen.Kaprifol, (Lonicera): Tålig slingerbuske med yvigt bladverk. Den ljuvliga doften ger en extra dimension åt pergolan. Den är lättodlad och trivs bra i normal, fuktighetshållande trädgårdsjord. Några av arterna har röda frukter som är, liksom blommorna, något giftiga. Zon 2-4 beroende på sort.Kraftig buske med klasar av blåvioletta, rosa eller lila blommor. Blåregn trivs i neutral till svag sur, närings- och humusrik, väldränerad och djup jord. Platsen behöver vara varm, vindskyddad och solig. (slingerväxt) Zon 2.

Att placera pergolan i ett ”hörn” av tomten kan kännas självklart – men den kan också kan vara fin som fristående. Och även om din favoritplats ligger långt från huset kan en eller två sidor av pergolan täckas av skyddande vägg – av träpanel, spaljé eller bambu och på så sätt skapa en ombonad men fortfarande öppen känsla.
Värme. Även om själva idén med en pergola är att få en stunds paus från solens hetta, så lever vi trots allt i Svea rike. När sillbuffén står dukad kan en infravärmare (eller två!) bli räddaren i nöden. Det finns fiffiga upphängningsmodeller med eluttag som är enkla att fästa i pergolataket.Ögonfägnad. Lokalisera vackra plantor eller föremål att fästa blicken på. Finns ingen intressant vy från pergolan kanske du vill ”anlägga” den nu. Kanske en perennrabatt, ett elegant vårdträd, ett fågelbad eller en porlande fontän. Fantastisk klängväxt med stora eller små blommor som klär din favoritplats. Vill ha mycket vatten och näring. Trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Undvik heta lägen i söder, eller plantera en skuggande planta intill. Klematis finns i många arter och sorter, så läs på vad som gäller för din favorit. Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-outOm du vill göra ett lite ambitiösare projekt, börja med ”golvet”. Känslan blir helt annan om du exempelvis väljer terrakottafärgat tegel, oregelbunden kalksten eller grus – än om du utgår från ett befintligt trädäck. Materialvalet kan harmoniera eller bryta av helt från huset.

Kasta några mjuka kuddar i soffan (och ja, det finns kuddar i textilvaxduk som är både regntåliga och UV-beständiga), lägg en utematta under bordet och ha några filtar till hands. Vi vill ju trots allt kunna sitta ute, även när kvällsbrisen vänder till en mindre romantisk nordanvind.En pergola inbäddad i klätterväxter kräver lite tålamod. Det kan ta några år innan plantorna etablerat sig och nått upp och över taket. Vill du ha ett tak omedelbart kan du istället spänna upp en skuggande, ljus segelduk. En otroligt snabbväxande buske med smala blad och små vita/rosa plymer till blommor. Perfekt om du vill täcka in pergolans väggar och tak på kort tid. Gillar sol, men halvskugga går också bra. Gillar fuktig men väldränerad jord. Kallas ”arkitektens tröst” just för sin förmåga att snabbt täcka in skavanker i bygget. Zon 3. Vildvin, (Parthenocissus): Lättodlad, kraftfull växt som dekorerar en pergola på ett frodigt och lite exotiskt vis. Dessutom har den ju en vackert röd höstfärg. Trivs i alla jordsorter, men växer extra bra i sur jord. Gillar solljus, men också halvskugga eller skugga. Zon 3-5 beroende på sort.Är du tveksam till att bygga en öppen konstruktion kan du alltid ha i bakhuvudet att det faktiskt på sikt går att lägga över korrugerad plast eller plåt. Inte lika vackert och då inte längre är en pergola i riktig mening.

Minst ett fruktträd bör finnas i varje trädgård, om inte äpple så kanske plommon eller körsbär? Det kommer hela tiden nya sorter som gör att gränsen för härdighet skjuts norrut. Upptäck också de många spännande prydnadsträden. Rönn är ett relativt litet träd som passar den mindre trädgården och som både blommar vackert och ger dekorativa frukter. Ullungrönnen blommar, får bär som fåglarna tycker om och har fantastiska höstfärger. Eller välj ett formbart träd som klotrobinia eller klotlönn i den mindre trädgården. Andra träd med spännande egenskaper är katsura, ornäsbjörk, purpurapel och silverpäron.
Trädens kronor är i allra högsta grad en del av trädgårdens tak. Ta inte ner gamla uppvuxna träd i onödan – det tar minst ett tiotal år att ersätta den sköna skugga som ett träd ger. Men även ett litet nyplanterat träd tillför höjdkänsla i trädgården eftersom det strävar uppåt. Och den som aldrig sätter ett träd får heller aldrig se det växa upp.Vi tillbringade en förmiddag med Jenny som är trädgårdsmästare och talade om trädgårdsplanering. Tre områden utkristalliserade sig. Mötet mellan ute och inne, hur man kan inreda rum i sina utemiljöer och planering.

Att ha nivåskillnader på sin tomt är vanligt. Det märker Robert Stenbom av i sitt arbete som trädgårdsmästare. Ofta får han frågor om hur man ska tänka och vilka växter som är bra att plantera i en slänt.
Tänk tredimensionellt när du skapar din trädgård – golvet utgörs av gräsmatta, rabatter och hårdgjorda ytor, mellanskiktet utgörs av buskar, möbler, blommor och mellanhöga klättrare medan taket utgörs av träd och höga klätterväxter.Vi är många som faktiskt föredrar skuggan när temperaturen smyger över 20-graders strecket och solen gassar. Hur mycket vi än längtat efter sol och värme är det ofta i den silade skuggan under äppelträdet som vi trivs allra bäst.

Du kan också bygga tak till trädgården, och i första hand tak som låter himlen lysa igenom. Pergolan är självklar i Medelhavsländerna där man måste skydda sig för solen. Också hos oss ger pergolan en härlig rumskänsla, men vi behöver inte täcka den med lika mycket växter för att trivas. I Sverige tycker vi att det är okej att solen strilar ner mellan klätterrosorna eller doftande kaprifol.
Att rama in sin trädgård och skapa insynsskydd ger en avskildhet som skapar just det lugn och ro som många av oss längtar efter att uppleva hemma i den egna täppan.En skuggig matplats, en avskild vrå för vila eller ett mysigt loungehäng. Med en pergola kan du skapa många olika slags gröna rum. Trädgårdsdesignern Annica Hansson hjälper dig att välja pergolan som passar din tomt – och att undvika misstagen.Annicas kommentar: ”Här ser man tydligt att man kan ha olika funktioner i en pergola och till exempel fästa hängmöbler i den. Träden utanför samspelar med pergolan vilket ger djungelkänsla. Olika riktning på trägolven delar in rummen. Till höger står en bänk under takutsprånget – älsk på det! En minipergola i form av en liten ’keps’ från ett hus kan ge mycket bra skugga om den sätts vid en solig vägg.”Här har en del av en generös altan försetts med pergola med plats för rottingfåtöljer i skuggan. Ett segelduksliknande soltak skyddar mot både sol och lite regn.

2. Klena stolpar. Ge pergolan stadiga stolpar på 10×10 cm och överliggare som håller för väder och vind – och inte minst för växternas tyngd, om du ska ha sådana kring pergolan. Det får inte se ängsligt ut! Fråga i byggvaruhuset om du är osäker, så att du får tillräckligt hållbart virke och passande skruv.
1. Allt samlat närmast huset. Om tomten inte är jätteliten är det inte nödvändigt att tränga ihop massor av funktioner på ett enda trädäck precis intill huskroppen. Utnyttja hela trädgården när du letar plats för din pergola! Kanske hittar du det perfekta kvällshänget i en hörna där du annars sällan rör dig? Annica Hanssons kommentar: ”Jag får en japansk känsla, trots den nästan faluröda färgen – ursnyggt till det gröna! Pergolan har bra höjd med snickrat tak. Det är en fin siktlinje; man ser att grusgången tar en vändning och det får besökaren till att vilja gå vidare för att se vad som händer bakom kröken.” En matplats med ett charmigt bord av återbrukade plankor har fått ett stramt, Japaninspirerat rum runt sig med tak av bambu. Istället för klätterväxter har man planterat vipphortensia ’Candlelight’ i krukor på trätrallen utanför.

Den här pergolan är byggd av fyra hörnstolpar som bär upp ett tak av träribbor och korrugerad plast. Genom att göra det undre trätaket 20 centimeter större blir plasten nästan osynlig underifrån. Taket har en lutning på 30 centimeter för att regnet ska kunna rinna av.
Annica Hansson tipsar om vad du bör tänka på för olika sorters grönskande rum. Den klassiska designen med fyra stolpar och en ram med ribbor som tak kan varieras på massor av olika sätt.

Annicas kommentar: ”Här ser vi ett bra exempel på tyg som tak, som alternativ till plast. Perfekt med en ljusslinga i pergolan också. Med en sådan kring en matgrupp blir det extra festligt att duka upp till middag på kvällen.”

Intresset för att ha en pergola i trädgården har ökat de senaste åren. Precis som i Medelhavsländerna har svenskarna upptäckt hur ett uterum täckt med grönska kan sila ljuset och ge svalka under varma dagar.
3. Lågt tak. Ta till höjden på pergolans tak ordentligt, så att det inte känns som om du kommer att slå i pannan när du går in. Minst 220 cm upp bör pergolans tak vara, men gärna 300 cm. Låt platsen styra så att det ser harmoniskt ut. Försök hitta en linje på huset som du kan följa. Ett riktmärke kan vara att göra pergolan lika hög som takfoten.En outnyttjad passage har här förvandlats till ett uterum tack vare en pergola. Materialet är kraftigt armeringsjärn som både kan användas som stöd för klängväxter och bära upp ett skuggande bambutak.

Vem kan tro att den här långa pergolagången ligger i en liten koloniträdgård? I änden står en korgstol och på väggar och tak växer murgröna, som håller färgen hela vintern och som fungerar som en skärm mot vind och ljus. På marken ligger återvunna betongplattor i ett diagonalt mönster.Annicas kommentar: ”En jättefin pergola som blivit ett med det gröna. När man använder naturliga byggmaterial ska man vara medveten om att många växter, till exempel blåregn, blir ordentligt tunga med tiden och riskerar att knäcka ribborna. Så tänk på hållfastheten! Det vackra golvet av kalksten under bordet sätter känslan. Tänk på att välja ett golvmaterial som stämmer med bostadshusets stil.”Annicas kommentar: ”Här skjuter överliggarna ut på ett spännande vis. Det ser inbjudande ut att sätta sig här under. Fint att man tagit upp färgen från fönstren och målat pergolan i samma ton. Det är en bra idé att låta en accentfärg gå igen på det viset. Tänk bara på att det är svårt att måla om en pergola som har klätterväxter på sig.”Det kan förstås bli en stor skillnad i pris beroende på vilket material man väljer, kanske särskilt när det gäller golv. Ska man ta grus, natursten, cementplattor eller bygga upp en trätrall?

Men en pergola har fler användningsområden än att skydda mot sol. Annica och Cecilia föreslår ofta olika slags växtklädda konstruktioner för att skapa uterum hos sina kunder.
– Ett enkelt sätt är att ha gräs som golv, om pergolan ligger en bit ut i trädgården, säger Annica. Det kan räcka att stenlägga precis under ett bord för att göra det stadigare.Annicas kommentar: ”En supersnygg lösning! Kul att man har lekt med materialen i både golv och tak. Formen är inte homogen, det händer något på vägen tack vare bland annat trampstenar och bambu. ’Växttornen’ (tujorna/cypresserna) till vänster förstärker den fina höjden och blir kontraster till de sirliga prydnadsgräsen.”

Ett alternativ är en så kallad enkelpergola, som fungerar som en avdelare med en portal till en annan del av tomten, som köksträdgården. En annan variant är en hel lövgång, som kan antingen bara vara fin som den är, eller sammanbinda två funktioner, som en altan och ett utekök.
Annicas kommentar: ”Här har man lekt med avståndet mellan ribborna i väggarna. Bara kanterna är täckta till hälften, men det räcker för att det ska kännas som ett härligt uterum. I och med att det finns så mycket grönt i trädgården runtom behövs inga klätterväxter.” Den som vill gå åt andra hållet och ha en regnsäker uteplats kan i stället gömma ett plasttak ovanpå ett tak av ett naturligt material, som vass- eller bambumattor. Tyg som tak är också ett alternativ. Annicas kommentar: ”En riktig filosofgång – jättesnyggt! De diagonala plattorna gör gången spännande. Sådana här pergolagångar är jättebra för att förstärka rumslighet och kan binda ihop olika platser med olika funktioner.”

Annicas kommentar: ”Jättefint med enbart stolpar och en överliggare. Sådana fungerar som rumsavdelare även utan växter. Portaler väcker nyfikenhet hos besökaren. Vi människor är ju sådana att vi dras till ingångar, även om vi ser vad som finns på andra sidan. Vill du däremot inte att någon ska kika in i din skräphörna? Montera en skyddande vägg, kanske med en skjutdörr.” – Pergolan har blivit en naturlig del i trädgården. Man vill inte bara ha sol, sol, sol hela tiden, utan gärna lite skugga också, säger Annica Hansson, som är trädgårdsdesigner och driver Vi tre & trädgård tillsammans med kollegan Cecilia Holm i Lund sedan 2008. Ett mer kostsamt alternativ är en väggfast markis som snabbt kan rullas ut eller in beroende på väder och vind. Eller så väljer du budgetvarianten med ett vitt underlakan från linneskåpet som temporärt spikas upp för att ge välbehövlig skugga och mysfaktor över solstolarna.I vårt nyckfulla sommarväder kan det vara klokt att planera för åtminstone en uteplats som kan användas i ur och skur och därför har en väderbeständig takkonstruktion. Förutom att stoppa droppandet, så slipper man också daggen som annars skulle göra textilier och kuddar fuktiga även en regnfri natt. Med andra ord slipper man springa in och ut med dynor för jämnan.

Ett skuggande segel till tak finns i allt från hundrakronorsklassen till lyxvarianter för några tusenlappar som måttbeställs i bygghandel eller hos en segelmakare. Men kom ihåg att ju större seglet är, desto kraftigare infästningar behöver du när vinden friskar i och det rör sig om starka krafter. En kraftigare segelduk skyddar också dig och dynorna från daggen som börjar falla framåt natten.
När man väl försäkrat sig om en regnsäker uteplats är det dags att fundera på takkomponenterna runt om i trädgården som främst skapar skugga, stämning och mysfaktor. Trädkronorna är trädgårdens naturliga tak och ger både en lummig känsla och ett spännande ljus- och skuggspel när solen silar igenom. Tänk noga igenom vad det är för höjd och form på kronan du vill ha på sikt innan du planterar ett nytt träd, men även befintliga träd kan anpassas genom beskärning. Ta hjälp av en professionell arborist om jobbet är för stort eller svårt att utföra på egen hand.

Ett skugghus, en pergola eller en pergolagång är konstruktioner som bidrar till känslan av att trädgården har ett tak. Alla blir genast både vackrare och mysigare när de kläs med kraftigväxande klängväxter som till exempel blåregn, pipranka, vildvin eller klätterrosor. En pergola kan lätt bli väl dominerande i trädgårdsbilden, så se till att den passar ihop med trädgårdens övriga stil för att inte se malplacerade ut. En grönskande pergolagång längs med huset eller som leder ut i trädgårdens olika delar är mycket effektfull och ger en platt trädgård välbehövlig dynamik och uteplatser med tak.För uteplatsen lämpar det sig förmodligen bäst med ett konstruerat tak av plast eller plexiglas för att stå emot nederbörd. Likaså kan det vara skönt att på undersidan klä det med textil eller kanske ett klängande vin för att ge svalka under sommarens soligaste dagar. I Medelhavsländerna där man framförallt vill skydda sig mot solen väljer man gärna en pergola med klängväxter som silar bort solen och ger rumslighet.Plexiglas eller plast av olika slag är bra materialval, men kom ihåg att ge det en lutning så att vattnet effektivt rinner av. Likaså kommer det att behövas skugga för att kunna använda platsen när solen är framme. Textilier i taket är ett utmärkt val både för att stänga solen ute och för att skapa en ombonad känsla. Ett alternativ är att dra upp ett klättrande vin som skänker skugga, men det tar sin tid innan vinet växt till sig.

Ett tak som kan flyttas runt utifrån var man vill sitta eller var solen står på, behöver inte vara mer komplicerat än en rejäl parasoll eller en segelduk som hängs upp i krokar. Men kom ihåg att det inte bara är vid sittplatserna som det som det behövs åtminstone en känsla av tak. Låt trädens kronor bidra till att sila ljuset på sina ställen runt om i trädgården, och fundera på om en grön gång eller vacker pergola kan bidra till stämningen och känslan av rumslighet.
Trädens kronor är naturens eget sätt att skapa tak och skugga, så tänk efter en gång extra innan du tar ner stora träd på tomten. Är du i begrepp att skapa en helt ny trädgård är det klokt att prioritera plantering av just träd för att så snart som möjligt få upp dem i höjd och låta dem bli en del av trädgårdens tak. Ta gärna en extra funderare på vilken form trädet ska ha, hur stort det bör eller inte får bli för att vara ett lagom tak i trädgården.