Bra olja är A&O när man har kamkedja, och givetvis inte slarva med servicen. Saabmotorerna är generellt skottsäkra, så länge de är servade korrekt enligt intervall med korrekt olja. De bilar som fått byta kedja har oftast en rent av dålig servicehistorik eller så har de gått långt över 35k mil.Har en 2.0t -04 som nu gått 28 000 mil utan problem med kedjan. De senaste 13 000 milen / 6 år har jag dock fått byta eller reparera fjädrar runtom, fjäderben vä, länkarmar bak båda sidor, tändningslås, bromsok bak, sensor backvarnare, generator (skramlade), kylvattenpump (läckte), kupéfläkt (slutade fläkta) och bränslepump (slutade pumpa). Bränslepumpen oväntat dyr, 8000. Har det med ökade icke-fossila tillsatser att göra tro? Men med tanke på att värdeminskningen denna sträcka varit 35 – 40 tusen betraktar jag det som ett bra köp ändå.
Jag börjar bli ”härsken” på detta krånglande med inloggning för att kunna läsa tester, gamla och nya, ingenstans finns det en knapp (som det borde) där det står ”tryck här prenumerant”!!! Jag är prenumerant och inloggad som jag vet eftersom jag kan skriva det här t.ex. Ta bort krånglet NU! En annan sak som är FRUKTANSVÄRT IRRITERANDE att texten hoppar hit och dit eller någon annanstans när man läser denna digitala version. Jag vet att ni vill tjäna pengar på era annonser som är orsaken till detta elände MEN jag kommer inte att prenumerea i fortsättningen om ni inte gör något åt detta elände!
9-3:ans motorer har väldigt sällan problem med kamkedja. Det gäller både dieslarna och bensinarna. En del smått som kan gå sönder på 9-3:orna, men sällan något riktigt allvarligt. Det är relativt driftsäkra maskiner. MY-08 och nyare är väldigt mycket bättre på många punkter. Jag blev så arg när jag såg att dom visade fel bilar på bild och skrev fel uppgifter så jag ringde till varenda tidning som hade gjort fel och förklarade för dom hur det låg till, gav även en förklaring till vad som var problemet. Enda tidningen som ens var intresserad av en förklaring var Svenska Dagbladet. Men snacka om att dom skämdes på tidningen när man ringde till dom. Ringde bland annat DN, Aftonbladet, SVD, Expressen, SVT. Har hört att man inte ska vara försiktig vid motor tvätt. Har fått bytta många som har gott problemfritt tills man tvättade motor. För att efter det startade den inte.Alltså det jag menar är att det är att SAAB borde ha löst problemet så att det inte ska uppkomma igen efter att de installerat de nya tändkasetterna i 300000 bilar. Om felet ligger i hanteringen av kasetterna så borde ju SAAB kommit på något sätt att kringå detta problem i de nya grejerna… Annars så är det ju självmord om problemet uppkommer igen
sen så kan man ju inte säga annat än media är skit dåliga på ta reda på vad det är för problem. Dom säger är ”gammla 93:or måste fixas och vissar en ny aero. Dom säger att bilarna kan börja brinna, har aldrig hänt. det närmaste var en kille i saabturboclub som fick sin katalysator sönderkörd när tändkasseten gav upp men brinner gör dom ju inte.För originalen brukar priset för en ny tändkassett ligga på någonstans runt 2500-3000 kronor, men det går att få tag på begagnade för en billigare peng. Dock kan det vara svårt att avgöra hur länge till en begagnad kassett kommer hålla. En sak som man ska vara försiktig med är alternativen till originalen, som förstås är billigare men också har orsakat många kunder stora problem.
Vad är en Tändkassett?
Tändkassettens funktion Tändkassetten sitter ovanför tändstiften i motorn och innehåller ett antal tändspolar som med hjälp av elektroniken inne i kassetten gör att tändstiftet kan skapa gnistan som behövs för att antända bränslet.
Tändkassetten sitter ovanför tändstiften i motorn och innehåller ett antal tändspolar som med hjälp av elektroniken inne i kassetten gör att tändstiftet kan skapa gnistan som behövs för att antända bränslet. Den kan också med hjälp av tändstiften få veta hur förbränningen gick och vilken cylinder som behöver en gnista. Den här tekniken skapades av SAAB på 80-talet och kallas Direct Ignition eller DI.När du då byter ut din tändkassett tänk på att även byta ut tändstiften! Utslitna tändstift riskerar annars att ha sönder din nya tändkassett. En annan sak du behöver tänka på är att om du har en röd tändkassett ska du inte byta till en svart och vice versa.På SAAB-bilarna är detta en av de delarna som oftast går sönder och det kan vara svårt att ibland fastställa vad det är som är fel. Felkoder, misständningar eller att bilen inte reagerar alls när du vrider om nyckeln är några av symptomen på en trasig tändkassett.Ifall motorn inte startar kan det bero på en rad olika saker. Men en tänkbar anledning kan vara att det är ditt startsystem som behöver uppdateras med nya tändkablar, tändkassetter, tändspolar och tändstift. I den här texten berättar vi lite mer om tändkassetter.
Det finns ett enkelt sätt att själv kolla ifall tändspolen är trasig: efter att du har använt bilen öppna motorhuven och ta på tändspolen. En tändspole som fungerar som den ska, bör som mest vara ljummen efter att ha kört som vanligt. Är den varm eller rent av het är den trasig.
Tändstiftets uppgift är med andra ord att är att skapa den första gnistan, men för att gnistan ska bli till krävs en mycket hög spänning. Har din bil börjat bli svår att starta kan det vara på tiden att kolla upp dina tändspolar, vilka är de som gör att gnistan kan skapas. Om tändspolarna är utslitna kan det ta en irriterande lång tid att få start på bilen, speciellt på morgonen om man har bråttom.Icke-original finns också som alternativ, men kunder har rapporterat problem med dessa så de är inte att rekommendera. Eftersom att Saab 9-5 använder sig av Trionic 7 som styrsystem så ska endast svarta tändkassetter användas. Den senaste versionen är 3.7 och kan avläsas på undersidan av själva tändkassetten där en etikett finns.
OBS! När du byter tändkassett, oavsett om den är ny eller begagnad, så är det mycket viktigt att du även byter till nya tändstift. Gamla tändstift kan annars förstöra den nymonterade tändkassetten.
Hur många hästkrafter har en Saab 9-5?
MotorprogramModellModellårMax. effekt2.3t1997.09-2001170 hk (125 kW) vid 5 500 varv/minut2.3t2001.01-185 hk (136 kW) vid 5 500 varv/minut2.3T2004-220 hk (162 kW) vid 5 500 varv/minut3,0t V61998.01-2002200 hk (147 kW) vid 5 000 varv/minut
Och tänk på att tändkassetten måste vara positionerad på rätt håll ett tag innan man startar motorn. Annars kan man förstöra tändspolarna som kyls av olja inuti kassetten.Tändkassetten är en av de vanligaste delarna som går sönder på Saab-bilar. Symptomen kan vara allt ifrån felkoder på grund av misständningar till att bilen inte startar alls. Köper man en ny original tändkassett så landar prislappen på mellan 2500-3000 kr, medan begagnade går att få tag på för ca 500 kr.
Varför går tändkassetten sönder?
Den övre packningen har en tendens att torka efter några år som allt gummi gör, vad händer då om man skulle vända på tändkassetten, jo oljan rinner ut och det kan hända att all olja inte rinner tillbaka.
Den helt nya 9-5 ersatte den gamla Saab 9000 som Saabs största bil. Saab 9-5 har de klassiska Saab-dragen men förekommer även i en för Saabs del historiskt ovanlig kombimodell. Saab hade vid lanseringen 1998 av 9-5 Combi inte haft en kombibil sedan 1978, då tillverkningen av Saab 95 lades ner. Chef för designutvecklingen var Einar J. Hareide.Tekniskt sett var det bara motorer och växellådor som var av samma typ som i Saab 9000. Saab 9-5 är chassimässigt baserad på Opel Vectra, och försedd med delad bakaxel, vilket är första gången på en Saab. Bilen var när den kom mjukt fjädrad, vilket gav god åkkomfort men tveksamma vägegenskaper i kritiska situationer. Något som dock förbättrades omgående.
Vad är det för skillnad på Saab 9-3 och 9-5?
ng9-3an (2003 och framåt) är oftast lite dyrare än en og9-5a (1998-2010) för samma ålder, miltal och utrustning. 9-3an är lite modernare och med lite vassare väghållning, men den stora skillnaden är storleken. Så frågan är hur stor bil du vill ha? Det avgör vilken modell du ska titta på.
Andra generationen 9-5 presenterades på bilsalongen i Frankfurt den 15 september 2009. Utvecklingen av bilen har delats mellan utvecklingscentrum i Trollhättan, Rüsselsheim och Detroit. Den 24 november 2009 rullade den första förseriebilen av produktionslinan i Trollhättan. Sedanen började säljas i juni 2010. Den fick betyget 5 stjärnor i Euro NCAP. Saab planerade att introducera en kombi på Internationella bilsalongen i Genève i mars 2011 med säljstart i april. Det blev aldrig av eftersom produktionen i fabriken stannade av till följd av obetalda räkningar till leverantörer och underleverantörer till Saab Automobile. 11 300 bilar hann tillverkas.
I och med modellåret 2002 uppdaterades Saab 9-5 med bland annat ett delvis nytt motorprogram, en ny front, nya bakluckor och baklyktor, ny styrning och en ny typ av adaptiv krockkudde. Som tillval tillkom bland annat ESP (Electronic Stability Program), antispinn, antisladd, bi-xenonljus och GPS.Saab 9-5, och då framförallt dess kombiversion, har rönt stora framgångar i Sverige, och låg i många år i toppen i försäljningsstatistiken. Den har dessutom flera gånger rankats som den säkraste bilen i Sverige av Folksam.
Saab 9-5 har haft vissa problem med höga avgasvärden. Framförallt Aero-motorn har uppnått dåliga resultat i avgasutsläppsnivåtester. Tester (av bland annat Teknikens Värld) visar också på hur motorerna (framförallt 2,3 l-motorn B235) under hög belastning släpper ut onormalt höga halter miljöskadliga ämnen. Saab har dock kritiserat utförandet av dessa tester, man har menat att motorerna dels inte fått tillräcklig kylning men också att de externa bränslepumpar som används vid dessa mätningar har orsakat skenande bränsletryck vilket orsakat en för fet blandning, något som sägs förklara de onormala värdena.
Den sista 9-5 i sedanutförande av första generationen rullade av produktionslinan den 2 juli 2009. Den sista kombiversionen rullade av bandet den 1 februari 2010 klockan 12.30 och kördes därefter till Saabs bilmuseum i Trollhättan.
Problemet kallas oil sludge. Under ungefär samma period har många andra tillverkares modeller haft liknande problem. Audi har förlängt motorgarantin till 8 år för drabbade modeller. Exempel på andra tillverkare som också haft problem med oil sludge är BMW, Lexus/Toyota, Chrysler/Dodge, Hyundai och Volkswagen/Audi. Oljekanalerna täpps igen med bristfällig smörjning och motorskador som resultat. Orsaken till oil sludge är att kolvringarna anpassats för låg friktion, läs bränsleförbrukning, som medför att ökade halter av vevhusgaser kommer i kontakt med oljan. Dessa vevhusgaser har en nedbrytande effekt på motoroljan. Dessutom har man också reducerat oljepumpens kapacitet något och man har också ökat temperaturen då oljekylarens termostat öppnar samtidigt som man ökat motorernas effektuttag. Med anledning av dessa problem har Saab förlängt maskinskadegarantin till åtta år. För att förebygga motorproblem kan det vara lämpligt att byta olja oftare än det längsta intervall som serviceboken föreskriver och/eller använda en bra motorolja anpassad för prestandamotorer. Saab har för alla drabbade modeller tagit fram åtgärdspaket som förbättrat vevhusventilationen och problemet är nu helt borta. Ett annat problem med en av Saabs dieselmotorer som kan uppkomma är det som Teknikens Värld skrev om i sitt begagnattest av Saab 9-5. De skriver så här, ”Den motor man verkligen ska passa sig för är 3.0 TiD. En Isuzu-diesel där cylinderfodren kan sjunka med katastrof som följd.” De fortsätter: ”Vanligare och en bättre dieselmotor är 2,2 TiD, för att inte tala om 1,9 TiD som kom 2006”
Saab 9-5 från 1998–2003 har hamnat i dålig dager på grund av de motorproblem som drabbat bilar som inte skötts väl eller som körts korta sträckor åt gången utan att motorn blivit varm och utan att man anpassat oljebytena till körförhållandena. Det beskrivs i serviceboken vad som anses vara svårare körförhållanden.Saab ingick ett avtal med General Motors som bestod i att Saab av konkurrensskäl inte fick tillverka modeller av 9-5 med särskilt hög effekt inom avtalets period. Avtalet gällde till och med 2012. Ett sätt att kringgå detta var att låta ett trimningsföretag modifiera bilen och därefter sälja den under ett annat namn. Ett trimningsföretag som Saab varit i kontakt med, och använt tidigare är schweiziska Hirsch Performance AG. På grund av omständigheterna undersökte Saab möjligheterna att arbeta med Hirsch för att få fram en modell med högre prestanda.
Vilken Tändkassett Saab 9-5?
Eftersom att Saab 9-5 använder sig av Trionic 7 som styrsystem så ska endast svarta tändkassetter användas. Den senaste versionen är 3.7 och kan avläsas på undersidan av själva tändkassetten där en etikett finns. Cachad
9-5:an uppdaterades ordentligt för modellår 2006 med bland annat omdesignad exteriör (till exempel ny front med kromringar runt strålkastarna och helröda bakljus), ny instrumentering, hårdare stötdämpare, kraftigare krängningshämmare, ökad spårvidd med 6 mm, nya motorer anpassade för etanol-bensinblandningen E85 samt ökad längd med 9 mm för sedanmodellen och 13 mm för kombin. Det sänkta chassiet innebar att sedanen blev 21 mm lägre, kombin 4 mm. Toppmodellen Aero vässades samtidigt från 250 hk till 260 hk och försågs med bredare däck. I denna version har bilen blivit prisad av journalister världen över för sitt chassi.Interiören upplevdes när den kom som väldigt modern, med til exempel ”Night Panel” som gjorde att man kunde släcka ner alla instrument utom hastighetsmätaren vid mörkerkörning. Precis som 9-3 hade den tändningsnyckeln mellan framstolarna. Jämfört med 9-3 var utrymmen och åkkomfort betydligt bättre, även om storleken inte skilde sig så mycket utvändigt.I samband med att E85 började bli populärt som fordonsbränsle runt 2005 släpptes även Saab 9-5 i miljöklassade versioner. Särskilt i Stockholmsområdet fanns efterfrågan på miljöbilar som var befriade från trängselskatt. Eftersom Saab bara hade turbomotorer på programmet blev det också naturligt att utnyttja E85-bränslets högre oktantal till att höja effekten. En 2,0t-motor gav därför 180 hk i stället för 150, och 2,3t hela 210 hk i stället för 185. Den högre effekten gick bara att få ut om man faktiskt hade E85 i tanken, och vid körning på bensin blev effekten alltså lägre.
Hur långt kan en Saab 9-3 gå?
Jag undrar hur länge en kamkedja till en Saab 9-3 Aero (2009) kan tänkas hålla i bästa fall innan den behöver bytas och vad ett byte normalt kostar. Svar: Om du sköter service och oljebyten noga kan kamkedjan säkert fungera utan problem i 20.000 mil eller mer.
Beteckningen 9 uppfanns i slutet av 80-talet. Modellbeteckningarna hade sedan flygets tider alltid varit tal. Bilarnas stamtavla förordade även en stigande nummerserie: 92, 93, 95, 96, 99, 900 och 9000. Med en nära nog exponentiell talserie, skulle nästa nummer bli stort. Modellbeteckningen skrivs 9-5 och uttalas nio-fem.Handlar du hos Street Performance så höjer du prestandan på din bil. Vi tillhandahåller rätt delar för ditt chassi, bromssystem, motordelar & säkerhetsutrustning. Med en personlig kundtjänst och mångårig erfarenhet får du rätt del för ditt behov utan att din plånboken blir tom!
Vilken Saab motor är bäst att trimma?
beror helt på vad du är beredd att göra, hur mycket du vill varv,a vad du ska lägga på turbo.. men basicly är det 9000 och 9-5 2.3 som gäller. fördel med 9-5 motorerna är att toppen flödar bättre.
{{^isHidden}}{{/isHidden}} {{#hasVariants}}{{name}}{{/hasVariants}} {{^hasVariants}}{{nameWithConcatAttributeValues}}{{/hasVariants}} {{^isHidden}}{{/isHidden}}Tjena, nu är de såhär att ja går i tankarna att bygga en drift bil men vill vara lite annorlunda från alla andra som kör med 2jz eller volvos t5, ja tänkte istället köra på en saab motor och de ja undrar är vilken saab motor som tar trim bäst med oöppnat block, Har hört lite att 2,3T från saab 93 tål endel men tänkte fråga här också! vet du nåt eller har några åsikter om vilken motor som tål mest så vill ja gärna veta va du tänker då jag är helt ny i saab världen så kan absolut ingenting om saab