Posted on

Tänker På Dig Min Vän

Det här är inga dikter som jag själv skrivit utan hittat i tidningar eller på vykort så jag ska inte ta åt mig äran men jag tycker de är så fina så därför vill jag ha dom med på min hemsida. De betyder något visst för mig och ligger mig varmt om hjärtat

Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av golvdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom golvdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till. Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av fönsterdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom fönsterdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till. Tryckta områden med vitt bläck som underlag är ogenomskinliga, vilket innebär att du inte kan se igenom dessa områden av ansiktsskyddet. Bärare kan se igenom designen om det inte finns någon vit underliggande färg under färgen. Det vita underlaget lyser upp det färgade bläcket ovanför det, vilket ger mer levande färger.Detta alternativ gör det möjligt att skapa ett anpassat vitt underlag. För att göra detta låses ett annat designområde upp där det vita underlaget kan definieras. Vita bilder och text som placeras i det andra designområdet definierar var ett vitt underlag kommer att tryckas, medan svarta bilder och text definierar var inget vitt underlag kommer att tryckas.Det här alternativet trycker ut vitt under alla områden i motivet utom det förinställda området runt ögonen, där inget vitt bläck trycks. Du kommer inte att kunna se genom konst och text som skrivs ut på andra ställen på ansiktsskyddet. A classic, all around paper with a natural feel and an uncoated matte finish; our Standard Matte stands the test of time. Elegant and understated, colors print softer and more subtle. Our most versatile and economical paper, Standard Semi-Gloss produces crisp, vibrant images with exceptional color and detail—a solid choice for all your printing needs.Skapa ditt eget vykort som är värt en semester! Alla vyer som du har sett, alla monument som du har förälskat dig i kan läggas till på ditt vykort med vårt personliga verktyg.Detta alternativ trycker endast vitt bläck under alla bilder och text, genom att blockera det mesta ljuset från att passera genom dessa delar av väggdekalen. Detta innebär att du delvis kan se igenom väggdekalen, förutom i de områden där text och bilder har lagts till.Detta alternativ gör det möjligt att skapa en anpassad vit bläckbas. För att göra detta låses ett andra konstruktionsområde upp där den vita undergrunden kan definieras. Bilder och text som placeras i detta andra designområde definierar var vitbläckigt underlag skrivs ut, medan svarta bilder och svart text definierar var inget vitbläckigt underlag skrivs ut. Eftersom synligheten är viktig för ansiktsskydd, kommer konstruktioner där det vita underlaget täcker de områden som kunderna förväntar sig att kunna se igenom att avvisas.

Jag har inte velat skriva om detta då jag tycker det är så otroligt hemskt och för att det är en av mina egna värsta mardrömmar. Samtidigt tycker jag att det är ignorant att inte skriva något alls när det händer någon man känner…. Jag tänker på henne och jag skulle vilja säga det till henne….
Hon är inte en av mina närmsta vänner men jag känner henne och mer vill jag inte säga då jag vill behålla hennes identitet hemlig. Hennes bebis dog i magen 9 månader gammal. Hur otroligt hemskt! Hur fruktansvärt måste hon må! Jag lider verkligen med henne och vill så gärna ringa och ge henne mitt stöd. Samtidigt känner vi inte varandra så väl men tanken på henne kommer tillbaka hela tiden.Jag sitter på mitt hotellrum och Ariel har äntligen somnat. Jag tycker det ska bli olustigt när hon börjar på dagis för det är ju hon och jag! Vi är så nära varandra hela tiden och så har det varit sedan hon föddes. Vi är som ett för jag har har aft henne i min mage… jag antar att alla mammor vet vad jag talar om? Det där bandet som växte fram redan när bebis låg i magen. Längtan att få träffa detta nya liv och lyckan när bebis väl är ute. Att inte kunna sluta titta på det lilla knytet…Ibland behöver man hjälp eller stöd från någon i sin närhet för att må bättre. Du kan stötta din familj, dina vänner, dina kollegor eller andra personer i din närhet att förbättra sin psykiska hälsa och sitt välbefinnande. Du behöver inte vara expert på psykisk hälsa för att kunna stötta någon som behöver det. Det viktiga är att du finns där för personen, lyssnar, samtalar och kanske hittar på roliga saker tillsammans. Att ha vardagliga samtal om allt möjligt är ett bra sätt att visa att du bryr dig om hen och det gör det lättare att också prata om svårare ämnen.Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. Det kan kännas svårt att stötta någon som mår dåligt. Det viktigaste är att visa att du bryr dig, till exempel genom att lyssna och erbjuda hjälp.

Kakor för statistik hjälper en webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med webbplatser genom att samla och rapportera in information anonymt.
På dinpsykiskahalsa.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vi använder också kakor för webbanalys för att kunna förbättra webbplatsen. Läs mer om kakor (cookies)

Hur hjälper man någon som inte vill ha hjälp?
Tips på hur du stöttar någon som mår dåligtVåga fråga hur personen mår. … Lyssna öppet och utan att döma. … Förmedla hopp. … Om personen mår mycket dåligt, uppmuntra till att söka professionell hjälp. … Hjälp personen att byta fokus. … Respektera om personen inte vill prata. … Ha tålamod. … Var ärlig med hur du mår.
Kakor för inställningar är kakor som låter webbplatsen komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas.Detta kan till exempel vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.Alla har en psykisk hälsa och hur vi mår varierar genom livet. På den här webbplatsen samlar vi kunskap om vad som påverkar din psykiska hälsa, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan hjälpa andra.Den webbläsare du använder är en äldre version som inte stöds av den här webbplatsen. Detta kan göra att funktionalitet på den här webbplatsen inte fungerar optimalt. Använder du denna webbläsare i kombination med ett äldre operativsystem är det stor sannolikhet att webbplatsens funktionalitet och innehåll inte kommer kunna visas. Därför rekommenderas att uppgradera till EDGE, eller använd Google Chrome alternativt Mozilla Firefox istället.Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor bidrar till att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Ibland är samtalet med den som mår dåligt viktigare än att få kontakt med vården. Här kommer förslag på hur du kan stötta någon som har självmordstankar. Det är inte fel att ha med dina egna känslor i samtalet. En person som mår mycket dåligt kan bli väldigt upptagen av sin egen upplevelse, och glömma att det hen gör påverkar andra människor. Då är det bra att påminna om det. Föreningen Mind är en organisation som har mycket kunskap om psykisk hälsa och suicid och driver flera stödverksamheter. Även du som är närstående är välkommen att kontakta dem. Förutom Självmordslinjen finns även Föräldratelefonen och Äldrelinjen. Riksförbundet SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. SPES har samtalsgrupper och kontaktpersoner i nästan alla Sveriges län och även en telefonjour som är öppen varje kväll. Alla du kommer i kontakt med i SPES har själva förlorat någon i självmord. Det enda sättet att ta reda på om någon har tankar på att ta livet av sig är att fråga om det. Även om det känns svårt eller obekvämt. Fråga till exempel: ”Har du tankar på att ta ditt liv?” eller ”Hurdana är tankarna om liv och död för dig just nu?” Om du misstänker att någon i din närhet har tankar eller planer på att ta sitt liv är det viktigt att du gör något direkt. Våga fråga hur personen mår och ge dig tid att lyssna. Det är inte farligt att prata om självmord och det ökar inte risken för att personen ska ta sitt liv. Tvärtom kan ett sådant samtal förebygga självmord. Du kan också hjälpa personen att söka mer stöd på annat håll. Om någon berättar om konkreta planer på att ta sitt liv är det viktigt att veta hur länge tankarna har funnits och hur färdiga planerna är. Ställ frågor för att ta reda på om personen har tänkt ut ett sätt, ett datum eller en plats för självmordet, eller om hen har gjort några speciella förberedelser.Det kan hända att din kompis blir arg. Tänk då på att det du gjorde var ditt bästa alternativ i situationen. Du kan ha räddat livet på din kompis genom att berätta för andra.Det kan kännas svårt att fråga rakt ut men det är viktigt att tänka på att det inte ökar risken för att en människa ska ta sitt liv. Tvärtom ökar det chanserna för att personen ska kunna få rätt hjälp.Ofta går självmordstankar över efter ett tag och lämnar plats åt annat. Men ibland stannar de kvar under en längre tid eller kommer tillbaka i perioder.Det är därför bra om du kan berätta om dina upplevelser och tankar för någon annan, om du har möjlighet. Det kan vara en vän, någon i familjen eller någon som jobbar med den här typen av stöd.Försök att lyssna utan att komma med goda råd, och försök att vara så lugn det går. Ställ gärna öppna frågor som \”Hur tänker du då?\” och \”Kan du berätta mer?\”.

Säg till exempel: \”Du vet att de som jobbar inom vården är till för att hjälpa alla som har det svårt? Även dig! Vill du att jag följer med dig? Skulle du vilja att jag ringer och frågar om vi kan komma dit?\”
Som medmänniska kan du försöka ge hopp om att det kommer att kännas bättre. Säg till exempel: ”Jag hör att din känsla är att det alltid kommer att vara så här, men det tror inte jag. Saker och ting förändras alltid över tid. Jag vet att det finns hjälp att få.”

Vad ska man säga till en person som mår dåligt?
Uttryck din oro och vad du tycker dig ha sett. Säg att det gör att du vill fråga hur personen har det. Se upp med att påstå saker om personen, berätta bara ”hur det ser ut” från din sida och visa att du vill och klarar att vara där, att lyssna och att ha medkänsla. Var beredd att lyssna på svaret utan att avbryta.
Du kan behöva be andra om hjälp, och behöva berätta att den här personen mår dåligt. Då ska inte det innebära att du måste svika ett förtroende. Lova därför inte att hålla självmordstankarna hemliga. Var tydlig med att du inte kommer att vara passiv. Du gör det för att kunna hjälpa den som har självmordstankar.

Som medmänniska kan du tänka att även en liten insats gör stor skillnad. Det är alltid bättre att göra någonting än att inte agera alls. Ett samtal kan räcka långt för den som mår dåligt. Att prata om självmord är inte farligt, utan är tvärtom ett skydd för livet.
Om personen mår mycket dåligt och inte vill ta emot hjälp kan det bli aktuellt med tvångsvård. Det kan vara nödvändigt för att rädda liv. Ring polisen på 114 14 dygnet runt, eller på 112 om läget är brådskande.Det enda sättet att få reda på om en människa tänker ta sitt liv är att fråga. Finns det konkreta planer, ett sätt, en tid eller plats för självmordet?

Om du är barn eller ung behöver du berätta för någon vuxen om en kompis har självmordstankar. Säg till exempel: \”Tack för ditt förtroende. Jag tycker det är så viktigt att du får leva vidare nu. Därför behöver jag hitta någon som kan hjälpa dig bättre än vad jag kan. Det är det bästa jag kan göra för dig.\”

Tänk på att den som har tankar på att inte vilja leva, oftast skäms för sina tankar. En fråga om ifall självmordstankar finns kan göra att personen inser att det är möjligt att tala om det svåra som hen har hållit inom sig. Ibland är det tillräckligt att få en fråga från någon som bryr sig och vågar ta emot svaret.
Ofta har det funnits många tankar om hur man kan lösa problemet, där självmord har varit en. Om inga lösningar fungerar kan det kännas som att självmordet är den enda lösning som finns kvar. Då kan ni prata om andra lösningar på problemet.När någon uttrycker självmordstankar kan det vara ett sätt att berätta om ett lidande. Det behöver inte innebära att personen ser självmord som den enda utvägen. Men det kan vara en allvarligt menad avsikt att faktiskt ta sitt liv. Be kommunen om praktisk hjälp. Kommunen kan ha olika former av stöd till närstående, till exempel avlösning eller boendestöd för den som är sjuk. Du kan också vända dig till någon patient- eller närståendeorganisation. Där kan du få stöd av andra som har liknande erfarenheter. Som medmänniska kan du försöka ge hopp om att det kommer att kännas bättre. Säg till exempel: \”Jag hör att din känsla är att det alltid kommer att vara så här, men det tror inte jag. Saker och ting förändras alltid över tid. Jag vet att det finns hjälp att få.\”Att ha en kroppslig sjukdom, långvarig smärta, eller ha förlorat en närstående, en relation eller ett arbete kan vara andra orsaker. Kanske har hen varit tvungen att lämna någonting, som till exempel sitt hemland eller sin familj, och upplever en stor tomhet eller sorg. För den som mår dåligt kan det vara till stor hjälp att få berätta om sina känslor och tankar. Den som har tankar på självmord upplever ofta starka känslor av ensamhet, hopplöshet och vanmakt. Det kan kännas som om det finns ett stort mörker inombords som ingen annan kan se eller förstå. En annan ideell organisation är Suicide zero som arbetar nationellt för att minska antalet självmord. De har ingen egen stödverksamhet, men erbjuder stöd i form av kunskap och opinionsbildning.

Steget mellan tankar, planer och handling är olika långt för olika individer. Men de flesta tvekar in i det sista och är mottagliga för hjälp av olika slag.
När personen svarar räcker det att du bekräftar vad du hört. Avstå till en början ifrån att komma med råd och förslag på lösningar. Försök att hålla dig lugn, även om du själv känner dig orolig eller rädd. Fokus måste få ligga på personen som mår dåligt.Ofta kan självmordstankarna höra ihop med en depression eller stark ångest. Ibland kan självmordstankar komma i samband med en personlig kris där personen upplever att hen har misslyckats, blivit kränkt eller mobbad.

Det enda sättet att ta reda på om någon har tankar på att ta livet av sig är att fråga om det. Även om det känns svårt eller obekvämt. Fråga till exempel: ”Har du tankar på att ta ditt liv?” eller \”Hurdana är tankarna om liv och död för dig just nu?\”Nästan alla med självmordstankar har svårt att hitta en lösning på något problem. För att må bättre behövs ofta en förändring. Det kan till exempel handla om att göra något som känns svårt eller pressande.

Ett tips är att ladda ner 112-appen från SOS-alarm. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som behöver kan få tolkhjälp på flera språk.
Säg till exempel: ”Kan vi hjälpas åt att komma på vilka andra alternativ som finns? Du och jag kan prata vidare eller så hittar vi någon annan som kan hjälpa till”.När en person i din närhet uttrycker självmordstankar är det vanligt att själv bli rädd. Man undrar hur man ska kunna hjälpa och är rädd för att göra fel. Man kan känna maktlöshet och stark oro, som kanske också kan slå över i ilska.

Du kan kontakta en vårdcentral om personen inte själv vill göra det, trots att du har försökt uppmuntra. De kan erbjuda behandling eller ge vägledning till vidare hjälp. Erbjud dig att följa med som stöd, eller fråga om det finns någon annan som personen skulle vilja få stöd av.
Försök att lyssna utan att komma med goda råd, och försök att vara så lugn det går. Ställ gärna öppna frågor som ”Hur tänker du då?” och ”Kan du berätta mer?”. Det är helt normala reaktioner och det är helt okej att känna så. Under samtalen med personen är det bra om du kan hålla ditt lugn, men efteråt är det viktigt att du också tar hand om dina egna känslor. Om du är barn eller ung behöver du berätta för någon vuxen om en kompis har självmordstankar. Säg till exempel: ”Tack för ditt förtroende. Jag tycker det är så viktigt att du får leva vidare nu. Därför behöver jag hitta någon som kan hjälpa dig bättre än vad jag kan. Det är det bästa jag kan göra för dig.”

Hur är en bra vän tycker du?
Personen bryr sig om dig när du mår dåligt och lämnar inte dig så fort hen gör något annat. Man är snäll, hjälper en, är omtänksam. Är snäll och någon du litar på och den litar på dig så vet du att det är en bra vän. En bra vän är en vän som du känner att du kan lita på och som du känner att man kan vara sig själv med.
Om personen har konkreta självmordsplaner behöver du agera genast. Uppmuntra hen bestämt att söka vård. Fråga om du kan hjälpa till genom att kontakta vården eller kontakta någon annan som kan hjälpa till att göra det.

Hur vet man att man har en bra vän?
En bra vän ska alltid vara där för dig när du behöver den. En bra vän ska alltid finnas där för dig oavsett vad, och dem kommer alltid att respektera och stötta dina val i livet. /Anonym. en god vän är en som bryr sig, villig att hjälpa, som frågar hur mår du, vet hur du får dig att le /Ukamaka.
Visa att du bryr dig och att du vill hjälpa. Samtidigt som du lyssnar och visar medkänsla har du rätt att vara tydlig med att du inte kommer att vara passiv ifall hen skulle gå vidare med sina planer.Den som har tankar om att vilja ta sitt liv, blir ofta så upptagen av sina tankar att intresset för omvärlden minskar. Du kan göra stor skillnad bara genom att störa. Genom att ta kontakt och visa att du bryr dig kan du rädda liv. Ta inte för givet att det blir bättre eller går över av sig själv.

Hur gör man en vän glad?
Det viktigaste brukar vara att lyssna och bara finnas för personen. Men det är också viktigt att du tänker på dig själv. Du har rätt att må bra även om någon du bryr dig om mår dåligt. Visa att du bryr dig om personen som har det jobbigt.
Att stötta någon som har självmordstankar kan kännas svårt och tungt. Det är viktigt att du tänker på att ta hand om dig själv, speciellt om du behöver vara ett stöd under längre tid.

Säg till exempel: ”Du vet att de som jobbar inom vården är till för att hjälpa alla som har det svårt? Även dig! Vill du att jag följer med dig? Skulle du vilja att jag ringer och frågar om vi kan komma dit?”

Ofta behöver du hjälpa den som har självmordstankar att söka vård. Den som har självmordstankar kan behöva hjälp att förbereda sig inför vårdbesöket. Det kan också vara bra att ha någon med sig som stöd under besöket som hör vad som sägs och kan fungera som ett stöd efteråt. Erbjud dig att följa med, om personen skulle vilja det.
Hjälp den som har självmordsplaner att söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112. När man ringer från 112-appen kan den som svarar se var man är.

Säg till exempel: \”Kan vi hjälpas åt att komma på vilka andra alternativ som finns? Du och jag kan prata vidare eller så hittar vi någon annan som kan hjälpa till\”.
Att möta någon som uttrycker en önskan om att inte vilja leva är en stor utmaning, som också kan väcka egna känslor av maktlöshet, frustration och uppgivenhet. Prata gärna med vänner och närstående.Både för den som har självmordstankar och för den som stöttar kan det vara en bra början att kontakta någon på en stödlinje eller telefonjour. Här finns någon som lyssnar och kan ge råd och stöd i hur du ska komma vidare och vart du kan vända dig om du behöver mer hjälp. Hit kan du ringa anonymt.

”Du är mitt hjärtas rytme och min själs sång. Du får mig att känna mig så levande och jag kan inte föreställa mig att spendera en enda dag utan dig. Du har gett mitt liv en mening och ett syfte som jag aldrig kunde ha uppnått själv. Jag älskar hur du får mig att känna mig så älskad och uppskattad, och jag lovar att göra allt jag kan för att göra dig lycklig.””Du är min själsfrände, min kärlek och min bästa vän. Att vara med dig är som att vara hemma, och jag kan inte tänka mig att vara någon annanstans. Du är den som alltid får mig att skratta och som alltid står vid min sida, oavsett vad som händer. Jag älskar hur du får mig att känna mig trygg och älskad, och jag lovar att göra allt jag kan för att göra dig lycklig.”

Vad säger man till någon som har det tufft?
Hör av dig då och då, du kan till exempel skriva eller ringa. Fråga hur ofta hen vill att du hör av dig och på vilket sätt om du är osäker. Du kan höra av dig igen lite längre fram om hen inte orkar just nu. Lyssna om personen behöver prata om det svåra.
”Att vara med dig är som att befinna sig i en dröm som aldrig tar slut. Du får mig att känna mig så upprymd och lycklig, och jag kan inte föreställa mig mitt liv utan dig. Du har blivit en del av mitt väsen och jag kan inte tänka mig att vara med någon annan. Jag älskar dig mer än ord kan beskriva, och jag lovar att alltid vara här för dig, oavsett vad som händer.”

”Jag tror att kärlek är en gåva, och jag är så tacksam för att jag har fått den här gåvan i dig. Du är den som alltid får mig att känna mig älskad och uppskattad, och som alltid stöttar mig i allt jag gör. Du har gett mitt liv en mening och ett syfte, och jag älskar dig mer än ord kan beskriva.”
”Att älska dig är som att andas för mig. Det är något jag måste göra för att leva, och jag kan inte föreställa mig mitt liv utan dig. Du har blivit en del av mitt väsen och jag är så tacksam för att du är min partner och min bästa vän. Du får mig att känna mig hel och fullständig på ett sätt som ingen annan någonsin har gjort.”

”Jag tror att kärlek är en av de mest kraftfulla krafterna i universum. Det kan övervinna alla hinder och motgångar, och det kan förena två människor på ett sätt som ingenting annat kan. Vår kärlek är något som jag är så tacksam för varje dag. Du har gett mig hopp och glädje, och jag är så lycklig att ha dig som min partner i livet.”
Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.Cookies är små textfiler som sparas i din webbläsare. Vissa cookies är alltid på, eftersom de är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera korrekt. Beroende på dina önskemål använder vi också cookies för analytiska ändamål och erbjuder dig personligt innehåll och relevant annonsering. Ibland är det svårt att veta hur man ska förmedla sin kärlek till någon man tycker om. Behöver du hjälp med att hitta kärlekscitat, kärlekstexter eller dikter om kärlek? Vi har samlat några romantiska och fina texter som passar att skicka i ett kärleksbrev till din älskling. ”Du är mitt livs kärlek, min själsfrände och min bästa vän. Jag kan inte föreställa mig mitt liv utan dig, för du har gett mig en kärlek och en lycka som jag aldrig kunde ha uppnått själv. Du är den som alltid får mig att känna mig trygg och älskad, och jag är så tacksam för att ha dig vid min sida. Jag lovar att alltid älska dig och vår kärlek.”

”Att älska dig är som att upptäcka en ny värld varje dag. Det finns så många lager av din personlighet och ditt väsen som jag blir förälskad i, och jag älskar att få lära känna dig mer och mer. Du är min partner, min själsfrände och min bästa vän. Jag lovar att alltid älska dig och stå vid din sida, oavsett vad som händer i livet.”
”Du är den som alltid får mig att känna mig som den bästa versionen av mig själv. Du stöttar mig i allt jag gör och du tror på mig även när jag själv tvivlar. Jag älskar hur du får mig att känna mig älskad och uppskattad, och jag lovar att alltid göra detsamma för dig. Vår kärlek är något som jag kommer att vårda och värna om för alltid.””Vår kärlek är som ett äventyr som aldrig tar slut. Vi upplever saker tillsammans som jag aldrig hade kunnat uppleva själv, och jag är så tacksam för att ha dig som min partner i livet. Du är den som alltid får mig att känna mig älskad och uppskattad, och som alltid stöttar mig i allt jag gör. Jag älskar hur du får mig att känna mig hel och fullständig, och jag lovar att alltid älska dig och vår kärlek.”

”Du är den vackraste personen jag någonsin har träffat, både på insidan och utsidan. Du har en själ som är lika vacker som ditt yttre, och jag är så tacksam för att jag får vara med dig varje dag.
”Att älska dig är som att se solen gå upp varje dag. Det är något som fyller mig med lycka och glädje, och jag kan inte tänka mig mitt liv utan dig. Du är min själsfrände, min kärlek och min bästa vän. Jag lovar att alltid älska dig och vår kärlek, och att alltid kämpa för att vår kärlek ska blomstra och växa.”

”Min kärlek till dig är som en ocean. Det är så djupt och gränslöst att jag kan inte föreställa mig dess ände. Det är en kärlek som växer och utvecklas varje dag, och jag är så stolt över att ha dig vid min sida. Du är min trygghet, min glädje och min själsfrände. Jag lovar att älska dig för alltid och aldrig sluta kämpa för vår kärlek.”
Vissa vänskapsrelationer varar i många, många år och i vissa fall hela livet – medan andra rinner ut i sanden eller tar slut. Vänskapsrelationerna kan ta slut för att man helt enkelt inte vill vara vänner längre eller för att man av olika anledningar har svårt att behålla banden, när man blir lite äldre kanske man skaffar sig helt olika liv eller flyttar långt ifrån varandra. Ibland kan man ta upp kontakten med varandra igen efter ett tags tystnad. Nu för tiden kan man hålla bra kontakt med sina vänner online eller via telefonen om man inte har möjlighet att ses.

Vänskap är en viktig del av livet och alla människor behöver ha vänner. Speciellt viktigt kan det vara under barndomen, tonåren och det tidiga vuxenlivet. Ibland kan vänner få en att må hur bra som helst och ibland kan de få en att bli ledsen. En del människor gillar att ha många olika vänner medan en del föredrar att ha ett fåtal vänner.
När man ska hitta vänner är det bra att försöka vara sig själv. En del tycker att det är viktigt att ha gemensamma intressen som till exempel en viss sport, musikinstrument, teater eller kanske samma datorspel. Det kan också vara bra ställen att hitta nya kompisar på. Men man kan också hitta nya kompisar i till exempel skolan, på jobbet, på en fest eller genom gemensamma vänner. En del hittar vänner på internet. Det viktigaste är inte att ha gemensamma intressen utan att man respekterar och vill varandra väl. En del blir istället intresserade av personer som är olika dem själva, om man till exempel är väldigt sprallig kanske man gillar en vän som är lugn. Ibland händer det att vänner börjar bråka och blir sura på varandra. Det kan kännas jättejobbigt när den som var en närmast nu blivit den man bråkar med. Många gånger kan man be om ursäkt till varandra för bråket, men beroende på vad det handlat om kan det ibland vara svårt. Man kan känna sig sviken, ensam och ledsen när en vän har sagt eller gjort något elakt mot en. Ibland är det en själv som har sagt eller gjort något elakt och sett hur kompisen blivit sårad – då är det bra att försöka be om ursäkt och prata om det som hänt. Oftast är det bra om man är ärlig med hur man känner och kan säga om det är något speciellt som har gjort en ledsen eller sårad. Om du är orolig för en kompis som behöver mer stöd än du kan ge kan du alltid vända dig till en vuxen som du har förtroende för. Det kan till exempel vara föräldrar eller lärare, men också kurator eller en tjejjour.

Detta häfte riktar sig till dig som sörjer en person som har tagit sitt liv. Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad än annan sorg och kan kännas omöjlig att ta sig igenom. Vår förhoppning är att häftets innehåll ska ge dig kunskap och vägledning som ökar din förståelse för sorgens natur och underlättar ditt sorgearbete.Två organisationer som arbetar med barn i sorg är Randiga Huset och BRIS. På Randiga Husets hemsida finns mycket att läsa om hur man kan prata med minderåriga om sorg.

Ibland önskar de närmast anhöriga att man tänker på Spes i samband med begravning genom att skänka en minnesgåva och skicka en hälsning till familjen. Det är också ett fint sätt att uppmärksamma andra minnesdagar. Varmt tack för ditt stöd!
Det är tyvärr inte ovanligt att minderåriga hålls utanför. Att de inte får tillgång till information. Det är väldigt svårt att bearbeta något man inte får information om. Att svara så ärligt man kan på frågor om det som hänt är bra, anpassat till barnets ålder. Det är väldigt vanligt att känna skuld eller ilska gentemot ett syskon eller en föräldrer som tagit sitt liv. Förklara att suicid är komplext. Det beror inte på en enstaka händelse, en person eller konflikt.Fan vad jag saknar dig. Det har gått 4 år och 8 månader sen du lämnade oss😢Jag vet att du är i körsbärsdalen nu och spelar innebandy, vi ses igen min Jeppe. Jag kommer och tänder ett ljus för dig på allhelgonahelgen❤️🕯

Hur mycket jag än saknar, hur många tårar jag än gråter kommer du aldrig mitt älskade hjärta åter❤️?vi ses igen. Jag hoppas att du mår bra, för mår du bra så kan det vara en liten tröst i mitt sargade hjärta❤️?
Vi respekterar andra personers rättigheter och förväntar oss att du gör detsamma. Det innebär kort och gott att det du skriver är lämpligt och inte kränkande för någon att läsa. Missbruk leder till blockering av våra tjänster

Hur tröstar man någon som är ledsen?
Tips till dig som känner någon som sörjerVåga ta kontakt. ”Jag hörde om din mamma, jag är så ledsen. … Undvik att säga ”jag vet hur det känns”, om du inte varit med om samma sak själv.Vet du inte vad du ska säga kan du säga just det: ”Jag vet inte vad jag ska säga, men jag är så ledsen över det som hänt.
Du kommer alltid finnas i mitt hjärta❤ jag kommer tänka på dig varje timme varje dag om du kunde bara få leva mera hade du fått den hjälp du kunde få jag saknar dig kära jesper som blev 14 år

Kommer altid vara saknad men aldrig vara glömd kommer altid finnas i mitt hjärta, tack för allt du har lärt mig kommer aldrig slutta kämpa för dig. Även fast du är borta så fins det 79 rensa ljus som aldrig kommer att glömma, hoppas dit har det bra där du är nu. Jag hoppas att du även kan göra det som du alltid velat kuna göra spela inerbandy, jag kommer aldrig att glömma dig min första bärs kommer vara vid din grav där du åk så får en. Saknar dig min vän. #altid saknadsldrigglömd
Jag hoppas att du har fått frid nu Jesper jag hoppas att det eviga ljuset får lysa för dig nu och för alltid sov gott underbara Jesper vi ses en gång på andra sidan på återseende JesperOfta finns utlösande faktorer, som en händelse eller situation som startar depressionen. Vissa kan ha en ökad sårbarhet. Det innebär att man har en ökad risk att drabbas av en depression om man stöter på svårigheter i livet. Man brukar tala om stressårbarhetsmodellen, det vill säga att en kombination av påfrestningar och individuell sårbarhet förklarar vem som drabbas.

Om depressionen återkommer flera gånger, säger man att man har en recidiverande eller återkommande depression. Risken för återkommande depressionen ökar om man är deprimerad en längre tid och inte får behandling.
För ungefär hälften av alla som får en depression är det en engångshändelse. En vanlig depressionsepisod går ofta över av sig själv. Men det kan vara en besvärlig period. Därför är det viktigt att be om hjälp, så att depressionen inte förvärras. Med rätt behandling kan de flesta börja må bättre redan efter några veckor.Vid en lätt depression kan man ofta fungera socialt och praktiskt i sitt dagliga liv. Trots att man mår dåligt kan man med viss ansträngning ändå klara av att gå till jobbet, umgås med vänner och sköta sina dagliga sysslor.

För att få diagnosen depression krävs att man har flera symtom samtidigt. Symtomen ska också vara av sådan grad att man har svårt att fungera som vanligt på arbetet, på sin fritid eller socialt.

Nedstämdhet har alla upplevt någon gång i livet. Nedstämdhet, oro och ångest är naturliga reaktioner på svåra händelser. Att ha förlorat jobbet, fått problem med ekonomin eller nära relationer, kan göra att man under period mår dåligt. Gränsen mellan nedstämdhet och depression är flytande, men vid depression är symtomen svårare och besvären mer varaktiga.Vid en svår depression kan man må så dåligt att man inte ens orkar stiga upp ur sängen eller orkar äta och dricka. Allvarliga självmordstankar och planer på att ta sitt liv kan förekomma, även om inte alla som har en svår depression tänker på att ta sitt liv.

En lätt eller lindrig depression kan gå över av sig själv. Med stöd och hjälp kan det gå fortare. Det är viktigt att försöka behålla sina vardagliga rutiner och sova och äta regelbundet. Att försöka att se det som är positivt i vardagen samt fysisk aktivitet kan hjälpa till en snabbare återhämtning.
Vid en svårare depression, kan både läkemedel och psykologisk behandling vara effektiva och ofta kombinerar man dessa. Kognitiv beteendeterapi (KBT), är den psykologiska behandlingsform som studerats mest. Vid kognitiv beteendeterapi arbetar man med att förändra tankemönster och beteenden. Vad det gäller antidepressiva läkemedel är så kallade SSRI-preparat de vanligaste. De verkar genom att på olika sätt påverka vissa signalsubstanser i hjärnan.Den vanligaste formen av depression kallas egentlig depression och brukar delas upp i tre svårighetsgrader. Gränserna mellan dem är inte skarpa, men de kan beskrivas ungefär så här:

När en vän mår dåligt?
Lyssna utan att ge råd. Om personen som mår dåligt vill prata om sina problem är det viktigt att du tar dig tid att lyssna. Försök att vara helt närvarande. Undvik att prata om dina egna problem och känslor. Öppna frågor gör det lättare för personen att berätta.
Vid bipolär sjukdom har man återkommande perioder av depression varvat med perioder med maniska symtom. Under de maniska perioderna kan man vara mycket aktiv, upprymd och energisk, men också omdömeslös. Det kan vara svårt att skilja bipolär sjukdom från vanlig depression och det kan därför ta tid innan rätt behandling sätts in.Om nedstämdheten inte går över, om man inte tycker något är roligt eller känner sig ledsen större delen av varje dag i mer än två veckor, då kan man ha drabbats av en depression. Det är inte alltid man själv inser att man blivit deprimerad, utan ibland är det närstående som upptäcker förändringen. Det är inte ovanligt att man söker för andra fysiska symptom, som smärta eller sömnproblem. Ibland kan man känna sig nedstämd utan någon tydlig anledning. Att känna sorg, ilska eller håglöshet emellanåt är inte ovanligt utan en del av livet. Det är vare sig skadligt eller sjukligt. Oftast går känslorna över av sig själv, men ibland kan man behöva stöd av någon närstående. Det är bra om man kan fortsätta med vardagens rutiner och sysslor, så att man tänker på annat än det som är svårt. Det tar tid för behandling att verka oavsett om det handlar om läkemedel eller psykologisk behandling. Därför är det viktigt att omgivningen, både anhöriga och behandlare finns till hands för att stötta och hjälpa under tiden.

Vid en medelsvår depression kan det vara svårt att orka med sitt vanliga vardagsliv och sina relationer. Det kan vara att man inte orkar gå till jobbet, umgås med sina vänner eller att man sover sämre. I vissa fall kanske man lyckas dölja för andra hur man mår och ändå fullfölja sina plikter.

Dystymi liknar egentlig depression, men symtomen är lite mindre uttalade. En person med dystymi har under minst två år haft svårt att känna sig glad och tyckt att livet är allmänt tungt.
Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.Har man haft flera depressionsperioder kan det vara nödvändigt med förebyggande behandling. Ofta används samma antidepressiva medicin som har hjälpt tidigare, eller läkemedlet litium.En depression som utlösts av stress kallas ibland för utmattningsdepression eller utmattningssyndrom med egentlig depression. Vid utmattningssyndrom visar man typiska tecken på stress som exempelvis yrsel, hjärtklappning och huvudvärk. Det är inte alla som får utmattningssyndrom som blir deprimerade.Jag är 25 år och kan inte sluta tänka på en före detta vän. Det har gått två år sen vi bråkade och hon var min närmsta vän i flera år innan det. Jag försökte be om ursäkt ett år efter att vi hade bråkat och hon tog emot min ursäkt men sa att hon hade det bra, vilket jag tog som ett snällt sätt att säga att hon inte ville ha något mer med mig att göra.Det har gått två år sedan uppbrottet – men frågeställaren kan inte sluta tänka på sin vän. ”Om jag var du skulle jag ändå göra ett sista försök”, svarar SvD:s psykolog.

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.För tre månader sedan träffade jag min nuvarande bästa vän. Det var under en av de sämre perioderna i mitt liv. Han gav mig hoppet tillbaka när jag trodde att jag hade förlorat allt. Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen. Är du orolig för att personen har självmordstankar? Du och andra personer kan stötta då också, men du kan inte ta ansvar för någon annans liv. Berätta för någon som kan ta det ansvaret. Det kan till exempel vara en förälder eller någon som jobbar i skolan eller vården. Ring 112 om det är bråttom. Här kan du läsa mer om att stötta någon som har självmordstankar.Du kan fråga om ni ska göra något tillsammans. Till exempel kolla på en serie ihop, ta en promenad, ta en fika, gå på en fest eller något annat personen tycker känns okej.

Vad är tecken på depression?
Vanliga symtom på depression:Oro, ångest och nedstämdhet.Brist på glädje/intresse för sådant man brukar tycka om.Dålig aptit. Men somliga tröstäter istället.Sömnproblem. … Trötthet, brist på energi.Känsla av att vara värdelös.Obefogade skuldkänslor. … Koncentrationssvårigheter.
Det kan vara svårt att se någon i sin närhet må dåligt, och det kan ta mycket kraft att försöka stötta en annan person. Därför är det viktigt att du tänker på dig själv också.Många är rädda för att säga eller göra fel saker när någon har sorg eller är i kris. Det kan vara svårt att veta om personen vill ha sällskap eller vara i fred. Testa att fråga vad hen vill att du ska göra, och vad hen inte vill att du ska göra.

Det är bra att kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller en vårdcentral för att få hjälp och stöd. Personen kan till exempel få hjälp att få sömnen och vardagen att funka bättre. Hen kan också få hjälp med jobbiga känslor. Samtalsstöd med någon professionell brukar göra det lättare att känna hopp och glädje igen.
Det tar mycket tid och kraft att ta sig igenom sorger och kriser. Ibland kan det vara skönt för personen att få en paus från jobbiga tankar och känslor.

Hur tröstar man sin tjej?
Om personen vill prata, lyssna då bara och bekräfta vad han eller hon känner och upplever. Försök inte fixa något och försök inte ändra personens känslor. Förtvivlade känslor lugnar sig när de blivit hörda och mottagna. Ledsna känslor kan skifta när de blivit delade och förstådda.
Det är bara den som mår dåligt som vet om hen orkar umgås med andra personer, och vilka saker som känns okej att göra. Så hen kanske säger nej när du frågar. Men du kan fråga igen längre fram. För den som är i kris eller har sorg kan det betyda mycket att bara få frågan.Du kan vara ett bra stöd för någon som har det svårt. Det viktigaste brukar vara att lyssna och bara finnas för personen. Men det är också viktigt att du tänker på dig själv. Du har rätt att må bra även om någon du bryr dig om mår dåligt.

Känner du att du aldrig får en paus från det jobbiga? Eller har du svårt att hinna med saker som du vill och behöver göra? Då behöver du få mer tid för dig själv. Du behöver få göra roliga saker också.
Alla reagerarar olika när de är i sorg eller hamnar i en kris. Därför kan olika saker funka olika bra för olika personer. Här är några saker du kan testa: