Man inför även nya bokföringsregler för att förhindra en stor höjning för hyresgästerna som bor i landets motsvarighet till allmännyttan, vilken omfattar ca 560 000 lägenheter. Danska allmännyttiga bostäder är ideella utan vinstsyfte, vilket innebär självkostnadshyra, det vill säga hyra baserad på kalkylerade egna kostnader för bland annat ekonomi, skatter, drift, avsättningar för underhåll och renoveringar. Men med nettoprisindexstigningar, på till exempel 9,1 procent i augusti, skulle det enligt några bostadsbolag innebära hyreshöjningar på mellan 6 till 13 procent om inte dessa förändringar i bokföringsreglerna införts.
I dag är reglerna för den danska allmännyttan att kapitalförluster bokförs i de enskilda bostadsbolagens konton, vilket får direkta konsekvenser för de boendes hyra. Men den danska bostads- och planeringsmyndigheten har utfärdat en order, nr 1247, av den 5 september 2022 om ändring av verkställande ordern om drift av allmännyttiga bostäder i samband med ändrad redovisning av kapitalförluster och kapitalvinster på värdepappersinnehav i offentliga bostadsföretag.Danmarks folketing har antagit en lag om ett tak för hyreshöjningar på fyra procent årligen. Taket ska gälla de kommande två åren och omfattar ca 160 000 lägenheter som hyrs ut av privata hyresvärdar som använder nettoprisindexering. Läs mer hyreshöjningstaket här. Danmark har antagit en lag om hyreshöjningstak på fyra procent årligen för privata hyresvärdar och nya bokföringsregler för allmännyttan för att undvika stora hyreshöjningar på grund av inflation och räntekostnader. Beslutet om nya bokföringsregler innebär att allmännyttans hyresgäster i Danmark slipper en extraräkning på ca en miljard under 2023 enligt BL som är Danmarks motsvarighet till Sveriges Allmännytta. Läs även BL:s nyhet om nya reglerna.
Logga in med den mejladress du använder. Vi skickar dig en länk, så du kan ändra ditt lösenord. Observera: Länken kommer bara att vara aktiv i 15 minuter.Jacob Taarnhöj (Danish island!), a true-word equilibrist who, with his surreal storytelling style, made a breakthrough in 2017 when he won silver in Denmark’s biggest stand-up competition. Nowadays, he is not only seen on the comedy scene, but is also a popular participant in the Danish version of Best in Test.Carsten Bang, en av den danska humorscenens stora profiler sedan 90-talet. Med glimten i ögat levererar han snabba, smarta och underfundiga reflektioner och hans röst är välkänd över hela Danmark, då han programleder musikprogrammet Badabing, ett av landets mest lyssnade radioprogram.Lasse Rimmer, mannen som i år firar 30-årsjubileum på den danska humorscenen är en av Danmarks mest erfarna ståuppare, men har också en karriär inom teater, film där han inte bara skådespelar utan också skriver manus. Dessutom är han en omåttligt populär programledare i både tv och radio.
Tillsammans med den danska arkitekten Vandkunsten, Marianne Levinsen och Dansk Energi Management & Esbensen, har Norconsult Sverige och Danmark vunnit uppdraget att se på lösningar för det nya stads- och bostadsområdet Amager Fælled Kvarter. Det nya området Amager Fælled Kvarter i Ørestad söder om Köpenhamn omfattar enligt plan närmare 260 000 kvm byggnation och grönområden. Stadsdelen ska utvecklas med naturligt baserade lösningar och förbinda staden och naturen på ett helt nytt sätt. I projektet kommer Norconsult Sverige och Danmark att vara expertrådgivare gällande trafiklösningar för det nya området.