Posted on

Tonade Rutor Saab 9 5

Har du till exempel baslåda eller annat ljud, eller bagaget fullt av verktyg och andra saker? Då minskar kanske stöldrisken om man inte ser in i bilen.Nej, du får inte tona rutorna i förardörren, passagerardörren eller någon annan ruta inom förarens siktfält. Detta gäller även dom små rutorna om din bil har delade rutor i framdörrarna.

Är det lagligt med tonade rutor?
Hur tonad får den i så fall vara? Bilrutan i förarens siktfält ska ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75 % för vindruta och minst 70 % för annan ruta, alltså sidorutorna fram. Solfilmen får inte heller ge störande reflexer eller risk att blända andra trafikanter.
Det är populärt att tona rutorna med solfilm på alla typer av bilar. Det är snyggt och det gör att det inte blir lika varmt i bilen när solen ligger på.Det du inte får göra är att använda en spegelfilm eller annan toning som reflekterar eller bländar på ett sätt så att det påverkar dina medtrafikanter.Det finns gott om guider på Google och Youtube som visar hur man gör. Du hittar en video längre ner på denna sidan där man visar hur du gör för att tona rutorna själv.Lagen säger att framrutorna i förarens siktfält måste ha ett ljusgenomsläpp av minst 75%. Så i teorin får du tona även framrutorna, men det är nästan omöjligt i praktiken eftersom bilrutor från fabrik oftast tar bort 20-25% ljusgenomsläpp (eftersom bilrutor inte är klarglas).Detta märks framförallt på kombibilar eller andra bilar som har många stora rutor. Volvo V70 är ett exempel på en bil med många stora rutor som släpper in värme.Du får inte tona några rutor framför B-stolpen. Det vill säga framdörrarna och vindrutan. Alla rutor bakom föraren är fritt fram att tona hur mörkt du vill.

Det brukar kosta 2000-3000 kronor och uppåt. Fördelen är att det blir professionellt gjort och nästan alla firmor lämnar några års garanti på att filmen sitter kvar och håller färg och form.
Jag har ganska rejält tonade rutor på min bil, vet inte exakt vilken toningsgrad det är. Men enligt bilderna ovan så skulle jag gissa på 05% eller 15%.Om du ska tona rutorna i främre delen på bilen så avråder vi från att välja en solfilm som är mörkare än 50% då det försvårar samverkan med andra trafikanter (ögonkontakt) och mörkerkörning. Vi avråder också från all olaglig användning av solfilm.”

Intel core i7 6700K, MSI Radeon R9 390X GAMING 8G, ASUS Z170i Pro Gaming, Corsair Vengeance DDR4 2666MHz 8GB, OCZ Trion 100 240GB, Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, Fractal Design Define Nano S, Be Quiet Pure Rock, Corsair SF 600, Windows 10 Pro N 64-bitsSyftar mer på att det fullständigt blockerar all syn åt alla håll när man ska ut från enkelriktade gator etc. man ser trafik genom parkerade bilars rutor. Eller ja, inte genom de kolsvarta rutorna. Halva motorhuven ut på vägen och luta sig över ratten innan man kan se vad som kommer dolt bakom tonade rutor.

Laptop: MacBook Pro Retina 13″ (Early 2020): CPU: Intel Core i5 2.0 GHz, Turbo Boost upp till 3,8 GHz :-: RAM: 16 GB :-: GPU: Intel Iris Plus Graphics :-: Hårddisk: 512 GB SSD :-:
Jag har tonade rutor från fabrik på min Passat Alltrack -18, men jag tycker de släpper igenom för mycket ljus och bidrar inte till något direkt insynsskydd. Det är relativt såklart, men jag jämför med V70’n som har eftermonterad solfilm (köpt så från handlare så vet ej exakt %), men är det ljust ute är det nästan omöjligt att se in i bilen, dock inga problem att se ut. Föredrar det mörkare utan tvekan ur alla aspekter.

Tror vi har 20% enligt bilderna ovan på vår Mondeo från fabrik, och det tycker jag är lite i klenaste laget. På min gamla Focus ST skaffade jag 10% som var främst av utseendeskäl, men gav bra solskydd, såklart.
Mina ligger på nånstans mellan 20/15%. De fungerar nästan som ett insynsskydd för sådana som bara traskar förbi. Upplever inte den toning som något kritisk för trafiksäkerheten.I dagsljus ser man ut helt utan problem, även med solglasögon på sig. Inifrån bilen känns toningen löjligt ljus, men utifrån är den mörk och bra. Vi har inga problem att parkera bilen i garaget hemma, men vi har å andra sidan bra belysning där.

Man ska ha minst 75% genomsläpp på ljuset (dvs 25% toning) men eftersom nästan alla bilrutor är fabrikstonade till den gränsen så kan man inte sätta på någon mer toning. Och sen *får* du inte sätta på någon form av färgskikt, eller vad det kallas i VVs regler, så där går all form av toning bort ändå.
Upplever det absolut inte för mörkt, kan inte komma på en enda gång då det varit något som helst problem och då har jag heller inte nån backkamera eller liknande på bilen. Innan jag satte dit solfilmen funderade jag på att smälla dit nån extra backlampa men har aldrig blivit av då det aldrig behövts. Speciellt nattetid vill man ju minimera ljusinsläpp från bilar bakom, skulle gärna haft en rullgardin att dra ner i bakrutan för de tillfällena.

Hur mörk toning får man ha på bakrutan?
Generellt sätt brukar man säga att man inte får tona framför B-stolpen. Dvs. du får tona bakrutan och bakre sidorutorna i princip hur du vill. För de främre rutorna gäller att ljusgenomsläpp skall vara 75% för vindrutan och 70% för främre sidorutorna.
Jag har tonade från fabrik 20% d.v.s. själva glaset i sig är tonat. Utöver det har jag lagt på 5% film så det är helt kolsvart utifrån, även om du ställer dig med händerna mot rutan och försöker se in är det helt svart. Det blev kanske lite väl mörkt inifrån bilen för man ser knappt bakåt i mittenspegeln hehe.

Kan man bli av med körkortet om man har tonade rutor?
beror på vilken toning man har. (det där med backa och syn i mörker) biltemas billiga tex ser man knappt ett smak från när det är mörkt. Solfilms ellet fabrikstoning ser man lika bra med eller utan.
Är det bara backning i mörker du tycker är ett problem eller är det även svårt att till exempel se andra bilar bakom dig när det är mörkt ute? Jag vill ju ha det så mörkt som möjligt utan att det blir en trafikfaraSå kort och gott, ingen toning tillåten. Sen att snuten och bes skiter i det i viss mån har inget med saken att göra, olagligt är olagligt oavsett om du blir tillsagd om det eller inte.

Är det olagligt att ha tonade rutor fram?
Det är viktigt att lagen efterföljs, så se till att aldrig låta tona framrutorna på ditt fordon, det är nämligen inte tillåtet enligt svensk lag.
NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27″ 1440p @75HzDet var Brotec i Bro som fixade min bil, jag gav nånstans 4500:- har jag för mig. Det var 2014 så det kanske har hänt en del sedan dess. Toningen är dock lika fin idag som när det var nygjort så det var kvalitetsgrejer som sattes dit.

Vi hade en SAAB 9-5 sedan som var tonad bak, skulle gissa på 15 eller 20%. Det slutade med att vi slet bort den då vi parkerade i parkeringsgarage och upplevde att det var nästan noll sikt bakåt. Dock kanske inte det är särskilt trafikfarligt, bara jobbigt 🙂Intel I5 2500k | Gigabyte GTX680 | Gigabyte Z77P-D3 | OCZ ModXStream Pro 600w | G.Skill Ripjaws 8GB 1600hz | Samsung Pro 840 128GB | Crucial M500 240GB | WD Blue 640GB | Fractal Design R4 |Jag körde 4% från b stolpen och bakåt, hade gärna fått vara mörkare, enbart för värmen. Hade inga problem med dålig sikt men då kör jag oxå lastbil till vardags.Jag har sett flera rutor med 5% och de ser helt bäcksvarta ut – det är uppenbart att det är mörkast möjliga. Och det verkar enligt mina fördomsfulla empiriska studier vara främst folk som vill ha en snygg toning som väljer 5%, för det verkar inte särskilt funktionellt.

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Beyerdynamic DT-770 | fiio K3 | RODE nt-usb mini |Det som dock kunde vara lite trafikfarligt var att se ex. cyklister vid sväng (när man snabbt vänder huvudet och kollar över axeln) då det blev väldigt stora kontraster mellan baksätets ruta och framsätets som inte var tonad.

Tack för input! 20% tyckte jag inte heller var några problem vad gällde att se ut heller, så jag kan tänka mig att 15% är snarlikt. Känns dumt att välja en grad (t.ex. 10%) som sedan kanske eventuellt visar sig vara för mörk Samtidigt känns det dumt att välja 20% som jag vet att jag egentligen tycker är för ljus för solljusets skull.Det landade till slut på en installation av 15%. Vi är supernöjda och toningen uppnår exakt det vi önskade – att man kan sitta i baksätet med sommarsolen rakt i ansiktet utan att behöva titta bort med hela ansiktet. Det blir dessutom markant svalare i vår bil jämfört med andra bilar om man står parkerad i solen en halvdag.

Tänkte bara uppdatera med hur det har gått (så att det inte slutar på klassiskt vis med att TS får svar på annat håll och aldrig uppdaterat sin tråd )!

Nej det är lite det som är problemet – de flesta som har toning har det från inköpet och det är därför svårt att fråga folk Jag tycker just att det är svårt att få en uppfattning om hur mörkt/svårt det är att se ut beroende på toningen. Vill att det ska komma in så lite ljus som möjligt men ändå kunna se ut så bra som möjligt och då är det svårt att veta hur stor skillnad det är på de här 20, 15, 10 och 5%. Ja, vi har tittat på dem men de begränsar möjligheten att veva ner rutorna (eller rättare sagt; toningen följer inte med ner så man behöver typ montera bort den vid fönsteröppning). Såg dock idag att de kör med toningsgraden 10% på hela sortimentet och tänkte då att det väl inte kan vara för mörkt om de går all-in på hela sitt sortiment med den toningen. Måste säga att tonade rutor är riktigt överskattat (i Sverige i alla fall). Sikten i backspegeln, samt när du tittar snett bakåt över axeln, blir så extremt mycket sämre för dig som förare. Särskilt på natten eller om du själv har solglasögon på dig.

Har du ingen bil du kan kika i som är tonad? Det släpper in mer ljus än man kan tro när man tittar på siffrorna. Jag vet dock inte hur pass mörkt det blir i bilen om man inte har ljusinsläpp genom taket också så om du inte har det kan det vara overkill med 5%. Du kan ju också köra 20% i baksätet och lite mörkare bakåt, det är skönt att veta att ingen ser vad man har i skuffen för att minimera inbrottsrisk
Du kan inte tappa körkortet för viss antal böter. Var på förslag att te:x 3 botar skulle göra så det blev indraget visst antal månader, men det gick aldrig igenom.. så du får nog göra som mig, betala och se glad ut:)

Nu har du ju en bil, som är mycket lätt att lägga på minnet och mycket lätt att få syn på, så det lär nog bli MÅNGA böter till, för dina ganska snygga mörka rutor. Men, men, om det är det du vill lägga dina pengar på, så är det bara bra. Ingen kommer ihåg en fegis 🙂
trafikvara vet jag inte ha ju vare annat om jag hade böter på fortkörningar och utan bälte jag ha ju aldrig vare inblandad i nåt som hänt bara att dom ha så lite och göra och ta mighejsan, undrar hur många böter man kan få innan man få indraget körkort? har 1 år kvar på prövotiden och så, har fått 6 böter på tonade framrutor, (och jag tar inte bort det för så satans fult utan toning där), tacksam för svar

Hur mycket kostar det att tona sina rutor?
Den genomsnittliga kostnaden för professionell toning av fönster kan variera allt från 1000:- till 6000:-, beroende på fabrikat och modell på din bil, såväl som antalet rutor som tonas. Till exempel kommer det i allmänhet att kosta mer att tona fram- och bakrutorna än bara sidorutorna.
bro ju på om du tona helsvart eller inte? och ja sitter du inne i mörker så ser du fortfarande ut genom rutorna. så jag vet inte vad problemet är heller. du kan ju köra på en i mörker med och du ha otonat, ? eller ha jag fel i det? kan ju va mörk kläddDu ser sämre ut genom en tonad ruta, du kan ju inte säga något annat. Visst ser jag ut genom min tonade bakruta, men, men betydligt sämre än om den inte varit tonad. Och det kan vara det som är skillnaden mellan att se någon i tid och att inte göra det.

Du kan ju plocka ner hela bakluckan och tona rutan så, men bäst blir det om du låter ett proffs göra det men det kostar ju också därefter men resultatet är ju garanterat mycket bättreokej… men kan man montera solfilmen direkt ovanpå värme slingorna utan att värma filmen? för ja har inte direkt något garage utan får montera allt på min parkering…. sen vet ja att man inte ska skära i själva rutan utan bara solfilmen…. men vilket är enklast o göra? mäta o skära solfilmen på utsidan först sen montera den på insidan lr ska man säta dit den på insidan o skära direkt????

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.Polisen har sett en ökning av tonade sidorutor fram. Blir du stoppad av polisen väntar 500 kronor i böter och på Bilprovningen blir du underkänd. Förbudets grundas på att bilister ska ha god ögonkontakt med andra trafikanter. Enligt Vägverkets föreskrifter måste rutan fram släppa fram 75 procent av ljuset. Ja man kan göra jobbet själv och spara ganska mycket pengar på det istället för att lämna in bilen till en bilvårdsfirma som tar bra betalt för jobbet. Oavsett om du väljer att tona rutorna på din bil med avtagbar solfilm eller med klistermonterad solfilm s.k proffsfilm så kan du idag köpa den färdigskuren för att passa rutorna på din bilmodell för att underlätta arbetet. Nej det är inte svårt att tona rutorna på din bil själv om du väljer en färdigskuren avtagbar solfilm. En sån typ av solfilm kräver inga förkunskaper eller specialverktyg. Det räcker att du är allmänt händig och lite noggrann. Väljer du en klistermonterad solfilm behöver du vara kunnig och ha en del specialverktyg för att få ett lyckat resultat. Läs mer om du du monterar solfilm själv.Ja det går bra att montera solfilm på uppvärmda rutor. Allt fler bilar får eluppvärmda rutor dvs rutor utan de klassiska slingorna som ligger utanpå rutan och där är det givetvis inga problem med monteringen av solfilmen. Rutor som har utanpåliggande värmeslingor är det oftast heller inga problem att montera solfilm på bara man inte skrapar för hårt så att man skadar värmeslingorna och att man är noga med att pressa ut allt monteringsvätska så att filmen kommer helt dikt an mot rutan. Det viktigaste att tänka på när man tonar uppvärmda rutor med solfilm är att inte slå på värmen på ett par dagar efter att man har monterat filmen så att det får torka in och fästa ordentligt först.

Oavsett vilken toningsgrad du väljer på solfilmen för att tona rutorna på din bil så har du alltid en bra värmereducering och en bra bra sikt ut även vid mörkerkörning givet att du väljer en solfilm av bra kvalitet. Välj därför toningsgrad på solfilmen utifrån vilket utseende du vill ha på bilen och vilken insyn i bilen du vill ha eller behöver. Toningsgrader över 80% ger oftast helt svarta rutor, ”limolook” och ingen insyn i bilen. Toningsgrader under 80% ger intrycket av att bilen har svarta rutor men har oftast en viss insyn. Toningsgrader under 50% är ”genomskinliga” och ger ett diskretare utseende med god insyn. Ljusa solfilmer används främst för att sänka värmen från solen i bilen utan att begränsa utsikten tex på de främre rutorna i bilen. Läs mer om toningsgrad på solfilm.
Traditionell solfilm med klister är vanligtvis tillverkad av polyester, en styv termoplast som mjuknar vid smältning. För att montera solfilm med klister på en välvd ruta krävs det att man värmer och krymper solfilmen för att forma den efter rutans form alternativt att man skarvar solfilmen i remsor över de välvda områdena. Solfilm med klister är mycket känslig för veck. Har det blivit ett veck på solfilmen är det mycket svårt att trolla bort det för ögat. Att montera traditionell solfilm med ett perfekt resultat kräver gedigen kunskap och särskilda verktyg. Därför kallas sådan solfilm ofta för ”proffsfilm”.Tona rutorna på en bil gör man främst för att skapa solskydd. De flesta tänker nog att man tonar rutorna på en bil mörka för att man vill ha en cool look på bilen men en mörk solfilm gör även att man får en svalare bil. En solfilm av hög kvalitet reducerar en stor del av solens värmestrålning och sänker temperaturen i bilen avsevärt vilket uppskattas inte bara av föraren utan också av både hundar och barn som åker i bilen. De flesta som tonar rutorna med solfilm upplever också att man kan minska användningen av bilens aircondition vilket bidrar till att sänka bilens bränsleförbrukning. Dessutom ger en mörk solfilm ett bra insynsskydd i bilen vilket minskar risken för inbrott om man glömt värdesaker liggandes framme.

Om du ska tona rutorna i främre delen på bilen så avråder vi från att välja en solfilm som är mörkare än 50% då det försvårar samverkan med andra trafikanter (ögonkontakt) och mörkerkörning. Vi avråder också från all olaglig användning av solfilm.
Klisterfri solfilm för toning av bilrutor är tillverkad av mjuk PVC och behöver inte värmas, krympas, formas eller skarvas för att monteras på en välvd ruta. Solfilmen är så tunn och töjbar att den flyter ut och själv formar sig efter rutans välvning. Solfilmen fäster genom statisk vidhäftning vilket gör att den sitter fast lika bra som traditionell solfilm med klister men den kan enkelt tas av och återmonteras om och om igen utan risk för bubblor, veck eller repor. Att montera avtagbar solfilm med ett lyckat resultat kräver inga förkunskaper eller särskilda verktyg utan bara att man är noggrann och metodisk. Läs mer om EVOFILM färdigskuren solfilm.Det finns också många idag som oroar sig för solens strålning och påverkan på hälsan. Genom att montera solfilm på bilen kan man reducera en väldigt stor del av solens UV- och IR strålning. Är man rädd om sin hud eller om man har ett jobb som innebär att man tillbringar mycket tid i sin bil och blir utsatt för mycket sol kan det vara skönt att tona rutorna med solfilm både ur komfort och säkerhetssynpunkt. Vill man inte ha en mörk solfilm finns det ljust tonande solfilmer vars främsta uppgift är just att reducera värme och strålning. Läs mer om olika solskydd till bil. Ja det är lagligt. I Sverige och i stora delar av Europa är det lagligt att tona rutorna bakom föraren med solfilm i vilken toningsgrad man önskar. Däremot får inte någon ruta ”förses med färgskikt eller film som kan medföra störande reflexer eller kan medföra risk för bländning av annan trafikant” (TSFS 2013:63, kap.31, § 5). Spegelfilm är alltså inte lagligt på någon ruta på bilen. Det går givetvis bra att tona rutorna genom att montera solfilm på redan fabrikstonande bilrutor.Fabrikstonande rutor är oftast tonade genom att själva glaset är tonat dvs infärgat så det blir inte film på film. En vanlig otonad bilruta har oftast en naturlig toningsgrad på 15-25% i och med att glaset inte är helt kristallklart. En fabrikstonad bilruta ligger normalt på 25-30% toningsgrad men kan givetvis variera beroende på tillverkare och beställarens önskemål. Läs mer om att montera solfilm.Priset för att tona rutorna på en bil beror på vilken typ av film man väljer. Gör du jobbet själv och väljer en färdigskuren avtagbar solfilm kostar det ca 600-800 kr (beroende på antal rutor) för alla rutor bakom förarplatsen. Vill du hellre ha klisterfilm av hög kvalitet så räkna med det dubbla men då med risken för att misslyckas om du inte är ett proffs. Ska en bilvårdsfirma tona rutorna med klisterfilm får du räkna med ett pris från 3000 kr och uppåt. Läs mer om priser på olika solskydd till bil.Våra produkter har alltid så pass hög kvalitet att tillverkarna lämnar livstidsgaranti avseende missfärgning, krackeleringar och dylikt. Gäller förstås ej skador orsakade av yttre åverkan.

Filmen är även utrustad med ett effektivt UV-skydd som filtrerar 99% av den skadliga strålningen samt ett tunt lager av finfördelad metall som har till uppgift att just stänga ute värme och sol.
Färdigskuren solfilm till alla SAAB 9-5 kombi å
rsmodeller från år 1999 till 2012. SAAB 9-5 kombi har sju rutor bakom föraren (bakom B-stolpen) varav tre rutor i bagagerummet och fyra rutor på passagerardörrarna samt två rutor i framdörrarna.

OBS! Innan beställning kontrollera noga utskärningen för värmeslingorna som sitter på bagagerumsrutorna på din SAAB 9-5 kombi. Är utskärningarna olika placerade har bilen den första karossen dvs 99-06 oavsett vad som framgår av fordonsuppgifterna. Är utskärningarna liksidiga är det den senare karossen dvs 07-12. Båda karosserna finns tillverkade både 2006 och 2007.
Köp till solfilm för framdörrarna på din SAAB 9-5 kombi till ett reducerat pris! Med solfilm på alla nio rutorna får du en snyggare, tryggare och svalare SAAB 9-5 kombi.Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker och hållbar trafik. NTF arbetar på ideell och demokratisk grund genom folkrörelser, organisationer, samhällsinstitutioner, företag och enskilda.

Enligt bilprovningen har de flesta nya bilar något tonade rutor, de ligger alltså redan på gränsen. Det gör att det inte finns något utrymme för att sätta på egen solfilm.

Vad kostar det att tona rutor på bilen?
Den genomsnittliga kostnaden för professionell toning av fönster kan variera allt från 1000:- till 6000:-, beroende på fabrikat och modell på din bil, såväl som antalet rutor som tonas. Till exempel kommer det i allmänhet att kosta mer att tona fram- och bakrutorna än bara sidorutorna.
Euro NCAPs (1) krocktester av nya bilar och Folksams (2) rankning av de vanligaste bilarna på svenska vägar ger en fingervisning om bilens skyddande egenskaper vid en kollision. I marknadsöversikten återfinns samtliga bilar som krocktestats av Euro NCAP med tillhörande betyg från Folksam forskning.

Vad kostar det att tona rutor bil?
Den genomsnittliga kostnaden för professionell toning av fönster kan variera allt från 1200:- till 6500:-, beroende på fabrikat och modell på din bil.
Konsumentundersökning 2012 ”Säkra bilar” Innehåller konsument- och återförsäljarintervjuer samt jämförande analys och diskussion kring val av säkerhetssystem vid köp av nybil.

Hur mycket tonade rutor?
Rutor vid och framför förarplats dvs. rutor i förarens siktfält ”ska ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75% för vindruta och minst 70% för annan ruta” (TSFS 2013:63, kap. 31, § 10). Det är alltså i teorin lagligt att tona även sidorutorna fram, tom vindrutan.
Nya sidorutor tror jag kan bli svårt, så även med bakruta! Men vindrutor som är gröntonade i överkant har jag sett nya, hör med din lokale glasmästare!

Är de allmänt tråkiga så går det bra att polera dem också. Polerpasta och maskin så går det att få dem ganska hyfsade. Har själv gnott med hand och autosol på en bil och det är ganska mycket lort man får bort.
Har själv jobbat med glasproduktion (Pilkington) till bilindustrin för tiotalet år sedan och är väl ganska kräsen när det gäller skicket. En knappt synbar repa på några mm så åkte glaset i containern. 🙂 Som sagt är det nya gröntonade rutor till 99 turbo sedan, runt om hela bilen, som jag letar efter. Inte toning i överkant eller annat. Men dessa verkar inte längre gå att hitta? Hur gör ni som originalrenoverar 99 turbo, behåller de ursprungliga glasen? Minns även att jag plockade ner ena dörrutan på min dåvarande og 900 och polerade på slipstenen på jobbet. Höll säkert på i 3-4 timmar och visst blev rutan blankare och renare, men långt ifrån nöjd var jag.

Våra återförsäljare väljer att arbeta med Solar Gard eftersom de litar på dess höga kvalitet, dess prestanda och några av marknadens bästa garantier. Vi vill även ge dig bra kundservice och vi finns här för er och hjälper dig gärna.
Din Solar Gard-montör är professionell med erfarenhet och kunskap du kan lita på. Det är viktigt att lagen efterföljs, så se till att aldrig låta tona framrutorna på ditt fordon, det är nämligen inte tillåtet enligt svensk lag.

Vad är straffet för tonade rutor?
Blir du stoppad av polisen väntar 500 kronor i böter och på Bilprovningen blir du underkänd. Förbudets grundas på att bilister ska ha god ögonkontakt med andra trafikanter. Enligt Vägverkets föreskrifter måste rutan fram släppa fram 75 procent av ljuset.
Solar Gard har ett av de bredaste sortimenten av solskyddsfilmer på marknaden och kan erbjuda den perfekta filmen för varje fordon. Det stora urvalet av allt från mörkare till ljusare, reflekterande eller matta filmer med olika ljusgenomsläpp och ytbehandlingar, gör det enkelt att hitta rätt film för din bil. Solar Gard kan erbjuda den produkt som bäst passar ditt fordon.Antalet europeiska kunder som har valt att använda Solarplexius metod för att tona rutorna är idag över 500 000 och växer. Under de senaste 30 åren har Solarplexius kunnat övertyga över 500 000 kunder över hela Europa. Betygen på Trustedshops , Facebook-recensioner och andra betygsportaler talar för sig själva.

Plexitoning är en patenterad metod för att tona rutorna som tillverkas och säljs av Solarplexius. Det är en polykarbonat skiva som placeras och fixeras på insidan av bilrutan. Plexitoning har flera fördelar jämfört med solfilm:
Plexitoning från Solarplexius hjälper till att hålla ditt fordon svalare genom att minska värme som orsakas av direkt solljus. Jämfört med fordon utan solskydd, värms ett fordon som har tonade rutor från Solarplexius monterat på sina bilrutor upp till 30 % långsammare. Du kan se vårt test här på YouTube .Plexitoning från Solarplexius kan avlägsnas utan att skada bilens fönster eller interiör. Detta gör det till en perfekt lösning för en bil du inte äger.Den genomsnittliga kostnaden för professionell toning av fönster kan variera allt från 1000:- till 6000:-, beroende på fabrikat och modell på din bil, såväl som antalet rutor som tonas. Till exempel kommer det i allmänhet att kosta mer att tona fram- och bakrutorna än bara sidorutorna.