Posted on

Top Spin Liseberg

– Bolaget är lönsamt, men vårt uppdrag är inte att tjäna pengar. Vi ska gynna turistnäringen genom att locka besökare till Göteborg, berättar Jonas Ljungberg.

Hur många dog i Rainbow Liseberg?
Den blåa åkattraktionen från 1988 ska enligt vittnen ha spårat ur, varpå flera människor föll mot marken. Nio personer skadades, varav två allvarligt. En kvinna i 35-årsåldern avled.
När Liseberg var stängt arbetade han dagtid som tekniker. På somrarna var han attraktionsförare och jobbade kvällar och helger. Hittills har han hunnit med att köra sju av Lisebergs attraktioner: Sagoslottet, Flygkarusellen, Rainbow Flumeride, Fisketuren, Tornado, Top-spin och Barnbåtarna.Ungefär 375 fast anställda och runt 2 000 säsongsanställda jobbar på Liseberg. Inom Kommunals avtalsområde finns ett 100-tal fast anställda och omkring 1 400 säsongsanställda. Den vanligaste säsongsarbetaren är en student som kommer tillbaka och arbetar mellan tre och fem säsonger.

Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan. Personuppgiftspolicy
Vinsten ska återinvesteras. Han talar om Liseberg som en arbetsplats i ständig utveckling – från ett år till ett annat för att hänga med i konkurrensen, men också under en säsong; från blomsterprakten på sommaren till ljushavet under julmarknaden.Lönespannet inom Kommunals avtalsområde är stort – från juniorlönen 13 500 kronor för ett okvalificerat säsongsjobb till 29 000 kronor för kvalificerade yrkesarbetare.

Den psykosociala arbetsmiljön finns också med i bilden. Krishanteringen testades vid olyckan i Flumeride förra hösten. Jonas Ljungberg anser att det fungerade bra. De inblandade i personalen fick avlastningssamtal och hjälp att hantera minnena av olyckan.

Hur mycket kostar det att hyra hela Liseberg?
Pris 395-645 kr. Entré och Stora Åkpasset i ett. Med Allt-i-Ett ingår fria åk i alla attraktioner från öppning till stängning.
Säsongsanställningarna väckte Jonas Ljungbergs fackliga engagemang. Han var själv säsongsanställd och tyckte att facket bara brydde sig om de fast anställda. Det slutade med att han blev invald som skyddsombud i Musikerförbundet 1994.

Han är fortfarande fackligt aktiv, numera i Kommunal. Lisebergs anställda bytte fackförbund när Musikerförbundet blev ett renodlat förbund för musiker 2001.
Huvudrotationen runt tornet blir runt ”Z-axeln” som sammanfaller med z-axeln om man sitter rakt upp. (Z-axeln ändras alltså inte under åkturen.) Vad svarar Z-axeln mot i kaninkoordinater när man lutar?)Läs mer i artikeln Aerodynamics in the amusement park: interpreting sensor data for acceleration and rotation med ett Video Abstract som sammanfattning.

Bilden till höger visar koordinataxlar för en kanin enligt standard för åkattraktioner (telefonens koordinater är annorlunda – läs mer om koordinater och mätningar med telefonen).
Graferna nedan visar accelerometerdata i y-led för två turer. Den vänstra grafen är från en tur som inte riktigt kom runt, medan den högra grafen visar en tur med mer än 40 varv. Om du har en riktigt bra ficka som du kan stänga kan du ta med en telefon och mäta, t.ex. med appen Physics Toolbox. (Välj ”Roller Coaster” för Android och accelerometer och gyro för en iPhone). Enligt Lisebergs sida för AeroSpin är kapaciteten ca 480 personer/timme.Det finns 24 flygplan. Från graferna ser vi att turen tar ca 100 sekunder. Hur lång tid får av- och pålastning ta för att 480 personer ska hinna åka varje timme?Använd uppgifterna från databladet för övningarna nedan, dvs 11 varv/minut runt tornet och en diameter 21.2m. (Tänk på att man sitter ca 137 cm innanför vingspetsen – se uppmätning av planets mått)

För att få planet att gunga högre och högre måste man ändra vingarnas läge i rätt ögonblick. Vänder man för tidigt eller för sent kommer man i stället att bromsa rörelsen.
Fem är norska medborgare: Två pojkar födda 1990, två pojkar födda 1996 och 1998 och en flicka född 1992. Resten av de skadade var svenskar – mestadels ungdomar.Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm stängde sitt Fritt fall på midsommardagen efter en olycka i USA där en ung flickas fötter slitits av i en likadan attraktion.

– Nej, det var aldrig aktuellt. Det hade nog skapat större problem än att fortsätta ha öppet. Det fanns cirka 25 000 personer inne i parken vid tillfället, säger Peter Andersson.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets presschef Ann-Christine Andersson fick tre personer allvarliga men inte kritiska skador. Det rörde sig mestadels om frakturer. Resten fick endast lindriga skador såsom skrubbsår.Klockan var 17.37 när attraktionen Rainbow haverade på Liseberg. Ett antal personer slungades ur attraktionen, ytterligare ett antal klämdes fast då korgen tippade framåt, uppger polisen.

Under veckan pågår fotbollsarrangemanget Gothia Cup i Göteborg och många barn och ungdomar passar då på att besöka nöjesparken. Efter olyckan var många besökare på Liseberg märkbart skärrade, berättar Aftonbladets reporter Markus Eriksson som finns på plats i Göteborg.Fattar inte att de vågar. Jag är grymt feg när det gäller karuseller överhuvudtaget och åker inget. En runda in i sagoslottet var vad det blev för mig. En lagom attraktion för denna mamman 😉

Vilken är läskigast på Liseberg?
I valkyrians väldiga skugga är du utvald till den ultimata utmaningen. Beväpna dig med mod och kraft – för att komma upp måste du först åka ner. Rakt ner! Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter.
Så stolt och glad kämpade hon på med sin stora chokladkartong ett bra tag innan vi fick hjälpa henne och bära. ”Vill du jag ska göra det igen mamma” undrade hon och det var klart hon fick testa igen. Tyvärr ingen vinst den gången…

I onsdags åkte vi på en dagsutflykt hela familjen tillsammans med min bror och hans familj. Liseberg var målet för dagen. Vi brukar åka dit en runda varje sommar. Barnen älskar det och nu blev det då av även denna sommar. Vi hade kollat väderappen då karuseller i regn inte är jättekul och just i onsdags visade appen sol fram till klockan fyra då regnet skulle komma. Kan man lite på väderappar då? JA, i detta fall kunde vi. Vi hade fantastiskt väder från det vi kom klockan elva fram till två minuter i fyra. Då öppnade sig himlen och resten av eftermiddagen och kvällen så regnade det mer eller mindre oavbrutet. Nu var vi förberedda för detta och hade regnställen med så dessa åkte på och vi stannade ytterligare några timmar.
Hissningen gillar båda barnen massor. Jag vet inte hur många gånger de åkte denna. På grund av regnet så var där ingen kö så de sprang direkt och ställde sig och väntade på att få åka igen så fort de var nere efter ett åk. Många turer blev det.

När vi lämnade Liseberg strax innan mörkret kom så vräkte regnet ner. Lukas var dock inte riktigt nöjd så han, Robin, Filip och Malin stannade ett par timmar till.
En ny attraktion för i år. En av de vackraste karuseller jag sett. Molly ville upp direkt när hon såg den, man fick ju sitta på så fina hästar. Ludvig var inte lika nellad på denna men följde med sin lillasyster så hon slapp åka själv.När Ludvig var iväg och åkte Kållerado ytterligare ett par vändor så gick Molly och jag och skulle testa lyckan vid chokladhjulen. Molly valde en bricka med fem nummer 21-22-23-24-25 och vi nöjde oss med den. Tror ni inte hon vann!! Vinst direkt och 2 kilo choklad för 20 kronor. Inte illa. Därefter blev det en runda i Kaffekopparna. Gissa barnens glädje när en av Lisebergskaninerna kom och satte sig i deras kopp tillsammans med sin ”skötare”!! De sken upp och tyckte det var så roligt. Åkturen avslutades med en high five och en… Mikael och Ludvig åkte FlumeRide, en av Ludvigs favoritattraktioner. Molly ville men är för liten så vi stod tittade efter dem när de kom åkande ner för vattenfallet istället.Spinrock (även utskrivet SpinRock) var en åkattraktion i nöjesparken Liseberg i Göteborg. Attraktionen byggdes 2002 på den östra sidan om Mölndalsån, i samma område som Kållerado, Balder och Kanonen.Attraktionen består av en lång, pendlande arm med 24 säten i ena änden. Sätena är fördelade på sex ”soffor” placerade i en cirkel med sätena vända inåt cirkelns mitt. Samtidigt som armen pendlar roterar cirkeln med sofforna med cirka 12 varv per minut. Under åkturen åker pendeln högre och högre upp och lutar som mest 115 grader åt varje håll.I september 2016 meddelade Liseberg att sista chansen att åka Spinrock var 18 september 2016. Därefter monterades den ner för att ge plats åt åkattraktionen Loke. Den är numera skrotad.Olyckor med åkattraktioner sker regelbundet, men dödsfall är ovanliga. Sedan 1997 har fem personer omkommit efter incidenter på svenska tivolin. 2006 skadades flera personer i en attraktion av samma typ som den olycksdrabbade banan på Gröna Lund.Under söndagen havererade berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. Den blåa åkattraktionen från 1988 ska enligt vittnen ha spårat ur, varpå flera människor föll mot marken.Region Stockholm har öppnat en telefonlinje dit personer som varit på Gröna Lund i samband med olyckan kan ringa om de behöver stöd, skriver regionen på sin sajt.

Vilken är den populäraste attraktionen på Liseberg?
Och det var inte bara Underlandet som fick pris. I kategorin Europas bästa större nöjesparker kammade Liseberg hem en femteplats och även attraktionerna Helix, Balder och Mechanica hamnar på topp 5 av bästa attraktioner i sin kategori.
På måndagskvällen meddelar Christer B. Jarlås, senior åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, att förundersökningen nu hamnat hos dem. Han berättar att de kommer att utreda om någon kan ställas till svars för brott i och med händelsen.

Under måndagsmorgonen bekräftar Statens Haverikommission för SVT Nyheter att man valt att inleda en officiell utredning av olyckan. Utredningen beräknas ta mellan tio till tolv månader.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.
– Är du anhörig eller förälder till barn som varit på plats eller känner oro med anledning av det som hänt, tveka inte att lyssna in och prata med ditt barn eller ungdom om händelsen, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för kris- och katastrofpsykologi i Region Stockholm.

På måndagen meddelade Region Stockholm att tre av de skadade var barn, men att de nu skrivits ut från sjukhuset. Under tisdagen vårdas tre personer fortfarande med allvarliga skador men deras tillstånd har förbättrats, en är utskriven, uppger region Stockholm.På måndagsmorgonen uppgav polisen att personen som omkom är en kvinna i 30-årsåldern. Totalt nio personer, både barn och vuxna, fördes till sjukhus för vård.

När berg-och-dalbanan Jetline på Gröna Lund spårade ur på söndagen omkom en kvinna i 30-årsåldern och ytterligare nio personer skadades. Statens Haverikommission ska nu utreda händelsen, och åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål leder en förundersökning som utreder om brott har begåtts i samband med händelsen.
– Vi skulle aldrig öppna en attraktion om vi inte är trygga med säkerheten, det är därför vi är lika bestörta som ni över den här händelsen, sade hon på söndagens pressträff.Det var klockan 11.40 på söndagen som räddningstjänst och polis larmades till Gröna Lund. Enligt räddningstjänsten och Gröna Lund föll flera personer från en vagn i berg-och-dalbanan efter att den spårat ur. Vagnen fastnade sedan lutandes.

– Initialt handlar det för vår del om att utreda brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan och om någon eller några ska delges misstanke för de brotten, säger senior åklagare Christer B. Jarlås, rapporterar TT.
Enligt Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, görs kontroller av attraktionerna dagligen, veckovis och på månadsbasis, både av oberoende besiktningsman och av Gröna Lund själva.Om du besöker Göteborg med din andra hälft kan en dag på Liseberg vara ett perfekt tillfälle för romantiska stunder. Ta er an femkampen, ät på en av de goda restaurangerna eller våga er upp på höga och läskiga Atmosfear tillsammans. Om ni är i Göteborg på en weekend finns det även många andra saker att upptäcka i Göteborg, från god shopping till restauranger i världsklass. Boka ett hotell mitt i stan, exempelvis Avalon Hotel, för att ha god tillgång till stadens centrum. Vid en weekend för två i Göteborg är ett Lisebergsbesök ett utmärkt sätt att komma närmare varandra. Är ni sugna på en annan stad kan ni läsa mer om romantiska weekends här.

Liseberg har oerhört duktiga eventplanerare och det hålls flera stora och små konserter på plats. Under 2018 besöktes nöjesparken bland annat av globala stjärnor som Mando Diao och The Sounds samt svenska favoriter som Kapten Röd, Darin, Molly Sandén och Lena Philipsson. På Lisebergs hemsida kan du se vilka aktuella artister som kommer att beträda den stora scenen i år samt även andra evenemang, från teaterföreställningar till föreläsningar och mycket mer.
Detta är bara några av alla roliga saker du kan hitta på när du kommer till Göteborg. Liseberg må vara den största och mest populära destinationen i storstaden men det är långt ifrån den enda. Vill du hitta fler sevärdheter rekommenderar vi vår guide: Sevärdheter och saker att göra i Göteborg.

Vilken är den populäraste karusellen på Liseberg?
Gör dig redo för Skandinaviens längsta och mest maxade berg- och dalbana med allt från air time och dubbla accelerationer till 4,3 G-krafter i upp till 100 km/h. Allt på under två minuter. Helt skruvat!
Varje år har Liseberg flera speciella dagar, exempelvis Lisebergs trädgårdsdagar då ett åttiotal utställare visar upp sina trädgårdsprodukter samt håller intressanta föreläsningar och seminarier. Även under höst och vinter finns det speciella dagar på Liseberg. Under Halloween är hela området lite extra ”spökigt” och läskigt medan julen innefattar ofantliga mängder julbelysning och även Nordens största julmarknad. Ett tips är att kolla upp om det händer något speciellt under just ditt besök på Västkusten. På Lisebergs hemsida kan du hitta datum och öppettider för de olika dagarna.

Vad hände med Rainbow Liseberg?
Sverige. Juli 2008: Åkattraktionen Rainbow störtade ner mot marken med 36 passagerare ombord. 18 fick föras till sjukhus och tre skadades allvarligt. Juli 2006: En sommarjobbare dog när han rensade ogräs på ett berg-och-dalbanespår och blev påkörd på Parken zoo i Eskilstuna.
Om det är något Liseberg gör bra så är det attraktionerna. Faktum är att Liseberg regelbundet rankas som en av de fem bästa nöjesparkerna *inom Europa. Helix och Balder har flera gånger tagit hem fina utmärkelser, exempelvis topplaceringar för bästa berg-och dalbana i stål respektive trä. Den nyaste åkattraktionen, Valkyria, är Nordens längsta åkattraktion och en kittlande upplevelse som inte får missas. Till detta har du även klassiker som Flumride, Lisebergsbanan och många fler.Liseberg är en av de mest populära och välbesökta platserna i Göteborg och det är lätt att förstå varför. Här finns mängder av saker att se och göra, oavsett om du besöker helt på egen hand, med familjen eller tillsammans med en partner. Vi har samlat 5 anledningar till att besöka Liseberg.– Jag har själv provåkt en variant på en mässa och vi har folk som har åkt den i England, säger Pelle Johannisson, marknadsdirektör på Liseberg som tycker att åkupplevelsen påminner om den i en berg- och dalbana.Lisebergs nya attraktion får namnet Uppswinget. 32 personer per åktur, 16 personer rygg mot rygg i varje gunga, utsätter sig för en acceleration från 0-80 km/h tio gånger per åktur.

Kan man dö på Liseberg?
Det har skett ett fåtal dödsolyckor på Liseberg. Den enda dödsolyckan i en åkattraktion inträffade 1957. DÖMDES: Två bröder, 21 och 28 år gamla, slungades ur berg- och dalbanan Bergbanan den 28 april. 28-åringen skadades så allvarligt att han avled. 21-åringen fick svåra skallskador och blev delvis förlamad.
Liseberg har i år haft något färre besökare än tidigare år. Med en helg kvar beräknas besökarna stanna på strax under 2 400 000, en minskning med 8-9 procent.

– Det är en ganska stor investering, betydligt mer än exempelvis Spin Rock och Top Spin, men inte i klass med Balder som kostade 100 miljoner, eller Kanonen som gick på 60 miljoner, säger Pelle Johannisson.Ett självklart vårtecken i Göteborg är nöjesparken Liseberg, en turistmagnet som sommaren igenom drar folk från när och fjärran. Barnfamiljen Östman-Ståhl tog minisemester och upptäckte också nya sevärdheter som Universeum och ostindiefararen Götheborg samt en väldigt promenadvänlig stad för hela familjen.

Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we’ll assume that you are happy with our cookies policy
Moving from the public area at Gamescom to the more hush-hush behind-closed-doors portion, Rebeca talks a bit about some more games she’s been playing.Ring 031-400 100… Växeln vet vem du ska prata med Tror dock inte att det är några problem med någon karusell, dock finns chansen/risken att du använda en bältesförängare på vissa attraktioner!jag är själv inte överviktig men åkte top spin för några år sedan då en överviktig kille fick gå av för det inte gick att stänga (nu är ju denna åkattraktion borttagen och jag tror inte det är någon mer som har den bälteslösningen iaf vilket är bra eftersom den gjorde ont även på oss mindre) däremot så tyckte jag så fruktansvärt synd om honom för man såg att han skämdes bloood. så självklart hade ja ringt innan och kollat hur långa bältena är mm för att kunna förbereda sig innan. sedan står man ju gärna inte i kö i över timmen för att inte få åka med!!I dag bor Angelica tillsammans med sin pojkvän i Dalarna där hon arbetar som förskollärare för femåringar, som är mer självständiga och inte behöver lyftas. Hon försöker anpassa jobbet och säger att det är en kamp varje morgon. – Hennes situation är så klart jättebeklaglig, att hon fortfarande har men av åkturen. Jag vill inte förringa hennes upplevelse, men jag kan säga att det inte går att köra attraktionen om inte bygeln är ordentligt låst. Men det kan vara att man får en distans mellan kroppen och bygeln som gör att man upplever att man inte sitter ordentligt fast. Det är jättetråkigt så klart, säger Julia Vasilis. – Det kändes som bygeln åkte upp lite, för helt plötsligt satt jag inte riktigt fast. Jag kände att hela överkroppen lyfte, och åkte ut från stolen. Jag försökte trycka mig tillbaka så hårt jag kunde. Men det gick inte utan huvudet slogs fram och tillbaka hela tiden. Bygeln tryckte mig inte tillbaka, ingenting höll mig på plats. Jag vet inte om jag var för liten för attraktionen. Jag är liten och smal, men ingen personal reagerade på det, säger Angelica.

Efter olyckan har Lisebergs försäkringsbolag If gjort en utredning som nyligen blivit klar och där konstateras att Angelica har en invaliditet till åtta procent, vilket ger en ersättning på 32 000 kronor.
De bestämde sig för att åka den då nya attraktionen Mechanica, som marknadsförs som en riktig värstingmaskin: ”Vrålåk som sätter dig i spinn”, står det att läsa på nöjesparkens hemsida. – Jag fick panik för när de sänkte byglarna till stolarna och personalen tryckte till bygeln så kände jag att jag inte satt fast. Så jag skrek och skrek men personalen hörde mig inte. Jag fortsatte ropa tills de reagerade och då kom de och tryckte till bygeln så den satt ordentligt, berättar hon. Liseberg har flera gånger haft problem med Mechania. Mitt i en av de allra första åkturerna i april 2015 gick attraktionen sönder när ett 30-tal personer satt högt upp i luften. En bult hade släppt från mittsektionen, förklarade informationschef Julia Vasilis då. I juli samma år stannade attraktionen under körning två gånger under en dag.Angelica Backlund och pojkvännen åkte sedan direkt till Mölndals lasarett för skiktröntgen av nacken men inga skador på ligament eller kotor upptäcktes.

– Då och då tvingas jag vara sjukskriven. Ibland har jag en sådan värk att jag måste kräkas. Det har varit dagar när jag önskat att jag inte var vid liv. Det har gjort så fruktansvärt ont att jag bara hängt över en toalett. Jag har inte vetat vart jag ska ta vägen. Det är tufft att veta att det kanske aldrig går över, säger hon.– Hos ansvarsförsäkringen har det dragit ut på tiden men det kommer ett besked i frågan ganska snart. Då får vi ta ställning till vad utslaget ger, och hur ansvaret då fördelas. Har Liseberg gjort något fel tar vi självklart ansvar för det, förklarar hon.

Hur mycket kostar det att hyra hela Liseberg för en dag?
Pris 395-645 kr Med Allt-i-Ett ingår fria åk i alla attraktioner från öppning till stängning.
– Jag åkte hem och smärtorna blev bara värre och värre. Läkarna på min vårdcentral gav mig morfintabletter. Sedan har det konstaterats att jag har både nerv- och muskelskador och en tregradig whiplash-skada på en fyragradig skala, berättar hon.– Vi hade några incidenter första våren, när några upplevde att åkturen var obekväm och att de blev omskakade. Och i början är det normalt med stopp i en ny attraktion. Det är säkerhetssystemen som fungerar helt enkelt. Det betyder inte att det är lägre säkerhet, säger Julia Vasilis.

Vad får man inte missa på Liseberg?
Några av de bästa åkattraktionerna finns på Liseberg Helix och Balder har flera gånger tagit hem fina utmärkelser, exempelvis topplaceringar för bästa berg-och dalbana i stål respektive trä. Den nyaste åkattraktionen, Valkyria, är Nordens längsta åkattraktion och en kittlande upplevelse som inte får missas.
När olyckan inträffade gick hon på högskola och utbildade sig till förskollärare. På grund av skadorna fick hon skjuta upp delar av utbildningen vilket gjorde att examen försenades med ett halvår.

Angelica förklarar att hon med hjälp av sin pappa tvingats kämpa för att få ekonomisk ersättning för sitt lidande och för de faktiska kostnader som olyckan fört med sig.
– Vi bytte en padding i nackstödet, vilket hade med komforten att göra eftersom många tyckte att den var hård. Vi införde en åldersgräns på tio år, och gjorde åkturen något kortare mest för att det inte skulle bli för långa kötider.

Även i maj förra året blev Mechanica stående upp och ner i luften när den var full med människor. Stoppet förklarades med att det troligen var elen som brutits under körningen och att ett nödstopp aktiverats automatiskt.

När Mechanica till slut stannade var Angelica ”halvt medvetslös” förklarar hon. Pojkvännen fick bära henne ur attraktionen. Det första hon minns är att hon satt på marken och att Lisebergspersonalen kom fram med en rullstol.

– Jag är konstant beroende av Henrik, som nu är min sambo, och mina föräldrar. Jag kan inte åka och handla mat, inte öppna en drickflaska, och bara att göra i ordning en smörgås är svårt. Jag har tappat mycket muskler eftersom jag varit mycket sängliggande för att avlasta huvudet, säger hon.
Tills det är dags kan du fortsätta att upptäcka allt roligt på Liseberg. Och du, glöm inte att tillåta notiser, så håller vi koll på när det närmar sig din tur! Vid attraktionsutgången finns hiss till stationsplanet. Av evakueringsskäl får endast ett ledsagarsällskap befinna sig i Valkyrias bana åt gången, därför kan det ibland bli viss väntetid vid hissen. Här låser du in dina tillhörigheter under åkturen. Små föremål som plånbok och mobil får du ta med dig upp på stationen, övriga saker låser du in i ett skåp. Efter åkturen hämtar du ut dina sakerna i skåpet. Valkyria är en av de åkattraktioner på Liseberg som utsätter kroppen för störst påfrestningar. Därför har attraktionen några av de strängaste reglerna för vad som krävs för att få åka. I valkyrians väldiga skugga är du utvald till den ultimata utmaningen. Beväpna dig med mod och kraft – för att komma upp måste du först åka ner. Rakt ner! Europas längsta Dive Coaster – en berg- och dalbana med ett vertikalt drop på hela 50 meter.– Vi tittar hela tiden på sådana sätt att utveckla parken, men jag vill inte att vi ska öka för ökningens skull. Det är bara intressant om det kan höja lönsamheten och förbättra kvaliteten för besökarna.

Mellan 2000 och 2010 steg konsumentprisindex med 16,4 procent. Under samma period steg priserna på Lisebergs åkband med 37 procent och inträdespriset fördubblades nästan.
– Det är svårt att expandera i nuläget. Jul på Liseberg var ett smart koncept eftersom vi kunde få en halv miljon besökare extra varje år på samma yta, säger Andreas Andersen.

Sammantaget med vinterns och sommarens gäster i parken, Rondo, Lisebergshallen, campingen och koncernens hotell har Liseberg haft ungefär 3,5 miljoner gäster i snitt under de senaste fem åren. Stagnationen går även att spåra i antalet turer som åks i nöjesparken. De har till och med har minskat en aning på senare år.
Höjda priser och förbättrade försäljningsmetoder gör också att gästerna spenderar mer och mer pengar för varje år. Under vecka 30 som är absolut högsäsong spenderade genomsnittsbesökaren 280 kronor år 2000. Motsvarande summa förra året var 375 kronor.

– För det första tittar vi på marknaden och på andra nöjesparker. Vi ska ligga på marknadspris och inte ha ett konstigt lågt pris. För det andra ska vi ge ett värde för de pengarna och där tycker jag att vi ger mycket jämfört med våra konkurrenter.

Finns Spin Rock kvar på Liseberg?
I september 2016 meddelade Liseberg att sista chansen att åka Spinrock var 18 september 2016. Därefter monterades den ner för att ge plats åt åkattraktionen Loke. Den är numera skrotad.
En snabb jämförelse med Gröna Lund i Stockholm och Tivoli i Köpenhamn visar att Liseberg i och med de senaste årens prishöjningar har ungefär likvärdiga priser. Inträde och ett åkpass i Göteborg kostar 365 kronor om det köps i paket via nätet. På plats blir det lite dyrare. Samma kombination kostar 389 i Stockholm och 290 danska kronor i Köpenhamn vilket blir ungefär 350 svenska. Vilken park som sedan erbjuder den bästa upplevelsen är naturligtvis en subjektiv fråga.– Vi är göteborgarnas park och vi ska ha en schysst politik mot alla. Man kan inte säga att det ena är viktigare än det andra, allt vi gör ska hålla balansen. Lönsamheten är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla vår produkt.Familjedelning ingår i din prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj. Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.År 2000 kostade inträdet på Liseberg 45 kronor, i år är den summan höjd till 80 kronor vid lågsäsong och 90 vid högsäsong. Även priserna på åkpass har höjts, om än inte lika mycket procentuellt sett.

Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.
Liseberg förnyas ständigt och en titt tillbaka i tiden visar på stora förändringar som gör prisjämförelser över tid en smula vanskliga. 90-talet var en särskilt omvälvande period då nöjesparken expanderade över Mölndalsån, bland annat med uppförandet av nya attraktioner som Kållerado och spökhuset Gasten.

Som vd för Liseberg har Andreas Andersen ett splittrat uppdrag. Å ena sidan ska parken gå med vinst och generera intäkter till kommunen, å andra sidan ska Liseberg erbjuda en produkt som alla har råd med. Det första uppdraget har skötts väl i flera år, 2010 gjorde Lisebergskoncernen en vinst på 46,8 miljoner kronor.
Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.Långsamt har sedan fler attraktioner byggts upp på en allt trängre yta. Invigningen av Balder 2003 gav ett lyft och Jul på Liseberg har hjälpt till att dra upp antalet besökare. Siffrorna har dock stagnerat på senare år.