Posted on

Torkat Renkött Hållbarhet

Blanda salt, socker och vatten. Koka upp. Låt svalna. Om en rå potatis flyter upp har lagen lagom mängd salt. Dela köttet längs med muskelfibrerna till lagom stora bitar. Tänk på att köttet krymper till ungefär halva storleken när det torkat. Låt köttet ligga i saltlagen 10 – 12 tim. Skölj köttet i kallt vatten.Häng upp köttet utomhus helst på skuggig plats. Låt det lufttorka i ca 10 dagar. Köttet bör helst frostnypas. Torktiden varierar beroende på väderlek och hur torrt du vill att köttet skall bli. Mindre bitar torkar fortare. Kolla och smaka. Bästa torkperioden i norra Sverige är från februari till mitten av april. Därför bör köttet ej hängas allt för sent på året. Om väderleken blir för varm bör man använda ett nät som skydd mot flugor och fåglar.

Gör en runda genom garage, källare och skåp. Visst står det tomma glasburkar med lock någonstans? Fråga vänner och bekanta, äldre släkt och vänner har säkert mycket att bidraga med. Den äldre generationen uppfostrades till att aldrig slänga något ”som kunde vara bra att ha”.
Bruna påsar, t. ex. efter strösocker (väl urskakade) går utmärkt att för vara i. Tejpa igen ordentligt och kontrollera att inte förvaringsutrymmet är fuktigt. BACON: Fett och feta livsmedel har kort hållbarhet då de härsknar lätt. Det är viktigt att skära bort så mycket fett som möjligt. Går att förvara i frys tills man behöver det. Vi erbjuder våra medlemmar tusentals roliga, trygga och lärorika äventyr och utbildningar – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen – året runt, över hela landet och för alla.MOROT: Skala och skär i tunna skivor. Förväll i 3-5 minuter, ska bli mjuk men inte genomkokt. Skölj i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Torka i ca 50 grader på bakplåtspapper i ugn eller mattork, ca 10 timmar i ugn och 6 timmar i mattork.

Generellt så behöver frukt, grönsaker och lök endast skalas, skivas tunt och sedan läggas i en tork eller på en ugnsplåt. Rotsaker, kål, bladgrönsaker (olika typer av sallad) behöver ångkokas eller förvällas innan torkning för att inte tappa färg och smak. Potatis blir grå om den inte förvälls. Ju större snittyta du skär, desto fortare torkar frukt och grönt.
FÄRS I ALLA FORMER: Köttfärs, Kycklingfärs, Sojafärs. Salta, krydda eller marinera färsen. Bryn i teflonstekpanna utan fett på medelhög värme tills den är helt torr. Låt torka en stund på hushållspapper. Bred ut på plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 70 grader i ca 10 timmar, halva tiden i mattork. Ska vara helt torr, som grus.• Beroende på aktivitet och väder kan det vara smart att portionsförpacka den torkade maten hemma först. Alltså göra en färdig gryta med t ex potatis, torkat kött och lök i rätt mängd. Då går det snabbare att få i sig varm mat än om man börjar plocka med olika påsar på plats.

Kött, fisk och kyckling behöver tillagas innan du torkar dem genom stekning i panna eller ugn (150 grader). Det gäller inte färdiga produkter som t.ex. skinka och korv.

Hur äter man torkat renkött?
Torkat renkött är verkligen en klassiker. Skiva tunt och strö över salladen, lägg på smörgåsen, eller ät det som det är tillsammans med en torr cider, en kall ljus öl eller varför inte ett alkoholfritt vitt vin? Vårt torkade renkött kallröker vi väldigt lätt.
När du blir medlem får du ta del av fina rabatter från våra samarbetspartners. Dessutom får du Magasin Friluftsliv 4 gånger per år – alltid med tips och inspiration.• Att tillaga torkad mat kräver ofta lite extra tid för blötläggning. Ett tips är att först lägga maten i blöt, sedan resa tält, tvätta sig eller kanske bara vila, och sedan behöver du bara värma på maten!

Köp en ordentlig tork. Billiga varianter kan ha en dålig termostat och ett sämre andrahandsvärde, medan dyrare modeller (från 2 000 kr och uppåt) torkar snabbare och jämnare och du får ett bättre resultat. Tröttnar du kan du sälja den, de håller länge. Tycker du att det är dyrt, gå ihop några stycken och dela på en.
Bönor och linser går bra att torka. Köper du konserverade på burk är det bara att hälla av vattnet, annars får du blötlägga och koka som vanligt innan du torkar dem.

Det finns flera sorters olika mattorkar, eller torkugnar som de också kallas, på marknaden. Om du funderar på att köpa en tork, så tänk efter vilken prisklass du kan tänka dig och hur stort utrymme du har. Med en mattork får maten en högre kvalitet och torkningen blir lättare.
ÄGG: Väldigt känslig råvara, råa ägg rekommenderas egentligen inte att torka i större mängder. Då är det bättre att först göra en ”torr” äggröra utan fett och sedan torka den, om man vill testa för skojs skull. Dock finns det äggpulver att köpa.

Det går att torka mat på flera olika sätt. I ugn, i en speciell mattork eller bara lufttorka på ett bakplåtspapper. Det bästa för livsmedlet är att torka så kort tid som möjligt och vid så låg temperatur som möjligt, för att få med flest näringsämnen.
• Tänk på att den mat du torkar själv i regel innehåller väldigt lite fett. Om du är ute länge så är ett hett tips att ta med en liten flaska olivolja eller vad du föredrar för fett, för att steka i eller ringla över maten.

SVAMP: Rensa och skiva större svampar. Lufttorka i ett rum nära en värmekälla (element, ovanpå kylen, på ett golv med golvvärme) på ett bakplåtspapper ett par dygn. Rör om då och då. Kan också torkas i en mattork på 40 grader, dock inte i ugn då det blir för varmt.
Faktiskt så går all mat att torka! Men vissa saker är enklare att torka än andra. Ju mer vatten ett livsmedel innehåller, desto längre torkningstid. Fet mat som lax, ost eller bacon kan härskna så de har kortare hållbarhet i torkat tillstånd.I dialogen om samhällsutvecklingen är vi en stark röst för friluftslivet, och i detta prioriterar vi särskilt allemansrätten, ökad livsglädje och folkhälsa, samt respekt för naturen.

Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Kött, fisk och kyckling har kortare hållbarhet, men den kan förlängas om de förvaras i kyl eller frys. Ost håller i ca ett halvår. Förvara den torkade maten tätt försluten i plastpåsar eller glasburkar, mörkt, svalt och torrt. Feta livsmedel förvaras i kyl eller frys.• Använd om möjligt en mattork eller en varmluftsugn istället för en vanlig ugn för ett jämnare och bättre resultat. I en vanlig ugn är det sämre luftcirkulation och det kan ta längre tid. Råvaror med låg vattenhalt är bäst att torka i ugn, som t.ex. purjolök.

Hur länge håller renkött?
Fettet avgör frystid Ju mer fett köttet innehåller, desto kortare blir hållbarhetstiden i din frys. Ungefärliga tider: Kött från älg, hjort, ren och rådjur minst 2 ½ år. Hare och kanin minst 2 år.
I en mattork kan du oftast ställa in temperatur med hjälp av en inbyggd termostat. En riktlinje är att frukt, grönsaker och ost mår bäst av att torka i 50 grader, medan kött, fisk och kyckling kräver 70 grader.All förädling bygger på genuina hantverksmässiga traditioner. Snacksen är framställda med gamla beprövade tornedalska beredningsmetoder: saltning, rökning och torkning. Inga onaturliga konserveringsmedel har använts. Förvaring och hållbarhet: Denna produkt kan med fördel förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet. Förpackad i skyddad atmosfär. Bäst före-datum gäller obruten för- packning. Källsorteras som mjukplast. Denna produkt har tagits fram genom ett samarbete mellan Vilt & Bär och viltmästare Roger Niemi, grundare och ägare av Tornedalens renprodukter samt guldvinnare i lufttorkat kött vid SM i Mathantverk.

Takk for at du registerte deg! Du vil nå motta utsendelsene våre på e-postadressen du oppga. Du kan si opp gratisabonnementet ditt når som helst hvis du ikke vil motta flere e-poster.
Överlevnadsbutiken säljer utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen. Vi försöker att bara sälja produkter som verkligen duger, även i skarpt läge. Vi har många års erfarenhet av prepping och delar gärna med oss av den, till exempel i vår faktaserie \”Krisberedskap för nybörjare\”Överlevnadsbutiken säljer utrustning för hemberedskap och för överlevnad i naturen. Vi försöker att bara sälja produkter som verkligen duger, även i skarpt läge. Vi har många års erfarenhet av prepping och delar gärna med oss av den, till exempel i vår faktaserie ”Krisberedskap för nybörjare”

Thank you for signing up! You will now receive our mailings to the e-mail address you entered. You can cancel your free subscription anytime if you do not wish to receive any more e-mails.
Tack för din registrering! Du kommer nu att ta emot våra utskick till mailadressen du angav. Du kan avbryta din kostnadsfria prenumeration när som helst om du inte önskar fler e-postmeddelanden.Lufttorkade och kallrökta helköttsprodukter är till exempel kallrökt sidfläsk, lufttorkad skinka, spickeskinka och bresaola. De passar perfekt till förrätter och smårätter, som antipasto och tapas. De ska vara välputsade, jämnt torkade och fasta till konsistensen, med en lite torr yta och fin marmorering inuti. Aromen ska vara välutvecklad med bra balans mellan sälta och köttsmak.

En tillsats är ett ämne som i sig självt normalt inte konsumeras som livsmedel. Är ämnet tillfört ett livsmedel ska det vara avsiktligt och för ett specifikt ändamål.
Parmaskinka är en lufttorkad skinka. På italienska benämns den Prosciutto di Parma. Parmaskinka är ursprungsskyddad och skinkan får till exempel bara tillverkas i en viss del av provinsen Parma i norra Italien. Temperatur och luftfuktighet styrs för att efterlikna årstidsväxlingarna. Skinkan lagras i minst 12 månader. När skinkan är färdig kontrolleras den av en oberoende kontrollant. Parmaskinka serveras i lövtunna skivor och smaken är välbalanserad.Serranoskinka, eller jamon serrano, är en lufttorkad skinka av spanskt ursprung. Förr i tiden slaktades gårdens stora gris vintertid. Torkningen av skinkan fortsatte sedan under våren och den heta sommaren. En bit in på hösten var den mogen att äta. Idag torkas skinkorna i stora kamrar där temperatur och luftfuk­tighet styrs på ett kontrollerat sätt. Pata negra är en spansk lufttorkad skinka. Råvaran som används ska komma från den iberiska grisrasen som har svarta klövar. Pata negra betyder svart klöv på spanska. Skinkan kallas ibland även Jamon Iberico. Serranoskinka klassificeras i fyra klasser. Enbart serrano eller serrano med tilläggen bodega, reserva eller gran reserva. Den är skyddad som garanterad traditio­nell specialitet, liksom falukorv.Svensk delikatesschark fortsätter att växa både i utbud och volym med lufttorkade charkuterier av medelhavsvariant från Sverige. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Hur länge håller sig torkat kött?
Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Kött, fisk och kyckling har kortare hållbarhet, men den kan förlängas om de förvaras i kyl eller frys. Ost håller i ca ett halvår. Förvara den torkade maten tätt försluten i plastpåsar eller glasburkar, mörkt, svalt och torrt. Cachad
Några exempel på kokta helköttsprodukter är rostbiff, kokt skinka, kokt pastrami och kokt saltrulle. En kokt produkt ska vara jämn och fin till färg och ytaSchwarzwaldskinka är en skinka av tyskt ursprung som, precis som den svenska spickeskinkan, har genomgått en lätt rökning innan torkningen. Den röks under längre tid och får därför en tydligare röksmak. Schwarzwaldskinkan är namnskyddad.

Bresaola är en italiensk specialitet som görs av saltat innanlår av nöt som kryddas och lufttorkas. Förr torkades köttet i grottor, men idag torkas det i kontrol­lerad miljö. Bresaola har en mörk intensiv färg och mild smak. Bresaola passar som antipasto, förrätt, på charkuteritallriken och även som en variant på carpaccio.
Bayonneskinka är en fransk lufttorkad skinka från Bayonne i södra Frankrike. 1998 blev bayonneskinka ursprungsskyddad. Köttet får endast komma från grisar som är uppfödda och slaktade inom ett begränsat område i sydvästra Frankrike. Skinkan ska lagras i 9–10 månader.

Lufttorkat kött, till exempel skinka, torrsaltas ofta först och får sedan hänga och torka i kontrollerad temperatur. Det finns lufttorkad skinka som även är rökt. I Spanien och Italien har man lång tradition av att tillverka lufttorkad skinka, de mest exklusiva sorterna kan ha lagrats i 2–3 år. De svenska produk­terna genomgår ofta ytterligare en fas mellan saltning och torkning – de röks med kallrök, vilket tillför ytter­ligare smaknyanser.
Torkat renkött är en svensk delikatess. Köttet är saltat, lättrökt och torkat. Det har en mörklila färg och äts i tunna skivor. Torkat renkött är en mycket hållbar charkuteriprodukt med ursprung från de nordligare delarna av Sverige.

Kan man äta torkat renkött?
Torkat renkött kallas även renskötarnas och vandrarnas mat. Det är lätt att bära, nästan som frystorkat, och lätt att äta med bara kniven. Med 40 gram protein per 100 gram torkat renkött och inget socker är det även ev utmärkt källa för protein och naturliga näringsämnen från renköttet.
Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött!San Danieleskinka är en lufttorkad skinka från San Daniele i nordöstra Italien. Även detta namn är ursprungsskyddat. Tillverkningen följer speciella regler. Denna skinka är lagrad minst 13 månader. Smaken är fyllig och något sötare än parmaskinka. Den lufttorkade spickeskinkan är en skånsk klassiker. Den torrsaltas och kallröks över spån. Därefter får den hänga och lufttorka i flera månader för att den karakteristiska smaken ska mogna fram. Tyska motsva­righeten är schwarzwaldskinka, även om den oftast är kallrökt under längre tid. Spicke betyder saltad eller torkad och har inget med späck att göra. Den spanska delikatessen Cesina de Leon görs av nötkött – ofta innanlår – som grovsaltas, röks med ekspån och lufttorkas. Den äts på samma vis som bresaola. Kan gärna avnjutas med några droppar olivolja på.Produkterna är hela benskinkor från 9 kg till benfria skinkor under 1 kg, som kan vara rökta och torkade eller bara torkade. Processen kan variera från någon månad till 24 månader. De flesta skinkorna behöver inte kylförvaras.Falukorv, prinskorv och wienerkorv, frukostkorv och liknande korvar kallas för emulsionskorv. Dessa värmebehandlas efter stoppning och är tillagade när de köps.

Beroende på vädret, hur mycket det blåser och hur varmt det är, kan processen ta allt från en vecka till några veckor. I Norrbotten infaller den bästa torkperioden i mars–april, och allra senast i maj. Då är luften torr, det börjar bli plusgrader på dagarna och flugorna har ännu inte tinat fram.
Det gör inget om det blir minusgrader på nätterna eller om köttet fryser någon dag, det tar då bara längre tid för köttet att torka. Enligt gammal samisk kunskap blir torrköttet faktiskt bäst om det fryser och tinar om vartannat när det hänger ute.

6. Ställ baljan i kylskåp i 5–6 dagar. Efter halva tiden, 3 dagar, flyttar man över köttet till en ny balja. Översta lagret med kött placeras på botten av den nya baljan. Så fortsätter man lager efter lager tills allt kött är överflyttat till den nya baljan. Köttsaften som har urlakats hälls slutligen över köttbitarna i den nya baljan, som ställs i kylskåp resterande dagar.
Förr var det framför allt renkött som torkades, men även älg-, tjäder- och annat kött torkades i mån av tillgång. Samerna har alltid burit med sig torrkött på sina strapatsrika vandringar.Det finns olika sätt att salta köttet, antingen genom att lägga det i en saltlake eller att torrsalta köttet och låta det ligga några dagar innan det hängs ut i luften. Vill man ge det torkade köttet en extra ”touch” kan man även lättröka det innan det torkar färdigt.

8. Det är en träningssak att se när köttet har torkat färdigt. När det mörknar och det bildas en hård hinna utanpå kan man klämma med tummen och pekfingret på köttbitarna för att känna efter. De ska inte vara för mjuka, men inte heller alltför hårda – då är köttet färdigt. Är man osäker kan man skära i det och se hur det ser ut. Det är en smaksak, men lagom är nästan alltid bäst.Den stora fördelen med det torkade köttet är att det väger lite, är väldigt hållbart och mycket näringsrikt. När man torkar köttet försvinner vattnet, och de viktiga näringsämnena blir starkt koncentrerade per viktenhet. Köttet blir enkelt att förvara i en liten plastpåse i jackfickan eller i ryggsäcken.

Konservering av kött var ett mycket viktigt sätt att bevara mat för våra förfäder. I Lappland var det viktigaste att torka mycket kött på vårarna, då det var svårt att bevara färskt kött under den varma årstiden. Och traditionen lever vidare än i dag. För trots att vi numera har tillgång till både kyl- och frysförvaring är det fortfarande väldigt populärt att torka kött runt om i byarna i norra delen av vårt land.
Min gamla arbetskamrat Rune Renberg, bördig från Vuotner i Arvidsjaurs kommun, fick lära sig torkningen av sin pappa, och det är hans recept som vi delar med oss av här. Rune köper sitt salt från Arvidsjaur Renslakt. Det är ett havssalt med en mediummalen kornstorlek, mittemellan vanligt salt och grovt salt, i folkmun kallas det för cidersalt.

Hur länge kan man spara torkat renkött?
Torkat renkött innehåller små mängder vätska och tål en hel del, beroende på hur hårt torkat det är (finns ju hårda tärningar tex) så kan de hålla nästintill hur länge som helst.
Efter en lång och mödosam vandring, till exempel för jägare, ger det torkade köttet ett rejält tillskott av proteiner och samtidigt en god mättnadskänsla. Dessutom är det roligt och mycket uppskattat att kunna bjuda sina vänner på torkat älgkött antingen i jaktkojan, vid lägerelden eller hemma vid köksbordet när kaffepannan har ställs fram. Köttet hängs ut på norrsidan och gärna högt och luftigt. Det är luften och vinden som ska torka köttet – inte solen. Däremot är det ingen katastrof om man får lite morgonsol på köttet, speciellt om det har frusit om nätterna. Vårvintern är den bästa tiden på året för att torka kött. Principen är enkel: Köttet saltas i några dagar och hängs sedan utomhus. Bäst blir köttet om det får hänga fritt, i en bur med till exempel myggnät försämras luftens cirkulation.

4. Fäst en bit tråd i ena änden av köttbitarna med hjälp av en större nål och till exempel steksnöre. Knyt en ögla så att det senare är lätt att hänga ut köttet i tråden. Det går även att fästa snöret i köttet när det har saltats klart.
Metoden att torka som presenteras här är en gammal och väl fungerande metod för älg- och renkött. Ju bättre kvalitet på köttet, desto bättre blir resultatet vid torkningen. Stekbitarna utan en massa hinnor och senor passar väldigt bra att torka. Men allt kött går naturligtvis att använda, med undantag från halsen som blir för hård vid torkning.5. Använd två plastbaljor till saltningen. Börja med att strö ett lager salt på botten av den ena baljan. Därefter läggs de färdigskurna köttbitarna på baljans botten bredvid varandra. Salta över köttet och fortsätt lager efter lager med kött och salt. Sista lagret med kött ska täckas med ett rikligt lager salt för att inte surna. Det gäller att ha lite fingertoppskänsla när man fördelar det uppvägda saltet, så att det räcker till de sista köttbitarna. 7. När köttet är saltat hängs det ut på norrsidan av huset. Gärna högt och med ett mellanrum mellan köttbitarna, så att luften cirkulerar runt dem. I den södra delen av landet kan ett fint nät eller en nätbur behövas för att skydda köttbitarna från flugor om vädret blir för varmt. I norra Sverige behövs det sällan. Om du bor i Storstockholm, Norrtälje, Uppsala, Enköping eller Södertälje och beställer innan kl 11.00 på en vardag får du nästan alltid ditt viltkött redan samma kväll. I övriga landet tar leveransen i huvudsak 1-2 arbetsdagar där 1 arbetsdag är det vanligaste. Vi kan tyvärr inte leverera under helg.

Hur länge ska Torrkött hänga ute?
Skölj köttet i kallt vatten. Häng upp köttet utomhus helst på skuggig plats. Låt det lufttorka i ca 10 dagar. Köttet bör helst frostnypas.
Viltkött är väldigt hållbart, mycket tack vare sin låga fetthalt, så det går alltid bra att frysa in köttet igen utan att det tar någon nämnvärd skada. Vi rekommenderar dock alltid att hålla köttet väl kylt under 4ºC och att konsumera det inom 7 dagar från att det kommit fram till dig.När Best plockat upp din beställning från oss får du en notis via sms där du kan spåra din leverans i realtid och anpassa din leverans efter dina önskemål. Du kan exempelvis välja om du vill få paketet lämnat utanför dörren (extra smidigt om du inte är hemma vid leveranstidpunkten), eller om du vill att chauffören ska knacka på dörren istället för att ringa på.

Hållbar frakt är väldigt viktigt för oss. Därför använder vi ingen frigolit, EPS eller liknande miljöovänliga förpackningsmaterial. Våra förpackningar är helt återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara och / eller återanvändbara.Våra transportpartners är Best, PostNord och UPS. Varje firma har sina styrkor och vi väljer partner beroende på var du bor så att vi kan maximera leveranssäkerheten till just dig. Vi eftersträvar att skicka din beställning påföljande vardag när våra partner har upphämtning hos oss. Vi skickar alltid direkt hem till din dörr – aldrig via ombud.

Swedish Wild är ett registrerat varumärke i hela EU. Vi står för högkvalitativt svenskt viltkött, snabba och säkra leveranser samt excellent kundservice.
Miljövänlig frakt är väldigt viktigt för oss. Vi använder aldrig ingen frigolit, EPS eller liknande miljöovänliga förpackningsmaterial. Våra förpackningar är alltid återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara och / eller återanvändbara.Frakten är gratis för beställningar över 1100 kr. Vi tar ut en fraktkostnad på 59 kr för beställningar mellan 300 kr och 1100 kr och 99 kr för beställningar under 300 kr för att täcka en del av våra paket- och transportkostnader.Vi använder fårull eller pappersmassa som isolering. Dessa naturens egna isoleringar ser till att köttet håller rätt temperatur under transporten. Fårull är 100% nedbrytbart och du kan lägga det på komposten (ta dock ut det ur det tunna plasthöljet först) eller återanvända det för olika syften. Pappåsen och boxen är gjord på 100% återanvänt papper och kan lämnas i pappersåtervinning.Allt kött är fryst (under -18ºC) när det skickas. När det sedan kommer fram till dig kan det i vissa fall ha tinat något i kanterna, men det är ingen fara för köttets kvalitet och det är definitivt ingen hälsorisk. Best och Airmee hämtar hos oss samtliga vardagar. I Stockholm och Uppsala sker leverans samma kväll 17-22 för beställningar innan 11.00. För övriga områden där Best verkar sker leveransen nästkommande kväll (inkl. lördag) 17-22. Därför tar vi ut en fraktkostnad på 59 kr för beställningar mellan 300 kr och 1100 kr och 99 kr för beställningar under 300 kr för att täcka en del av våra paket- och transportkostnader.

Djuren skjuts under jaktsäsong och tas sedan direkt till en licensierad svensk vilthanteringsanläggning där de först hängmöras för att möra köttet och förbättra smaken ytterligare. Vid hängmörningen frigörs enzymer som bryter ner proteiner i celler och bindväv, så att köttet blir extra mört. Förutom att smaken blir godare märks skillnaden särskilt när man steker köttet då det inte bildas särskilt mycket vätska.Rent formellt garanterar vi att ditt kött aldrig når en temperatur över 4ºC under frakten. Dock är det väldigt sällan som köttet har tinat under färden. Om du i slutändan inte är nöjd med temperaturen på ditt viltkött när det kommer fram, så kontakta oss gärna så löser vi det på bästa sätt.

Viltkött är mört, gott och hälsosamt. De fria djuren livnär sig på det som de naturligt hittar i fjäll och skog. Det gör att köttet givetvis är 100% fritt från antibiotika och tillväxthormoner. Allt vårt kött hängs även i 4-7 dagar för att ge det extra mörhet och smak.Sverige sätter väldigt höga kvalitetskrav vid behandling och försäljning av viltkött. Man kan med gott samvete hävda att vi har en av den bästa reglering i världen både för kvalitetssäkring av viltkött såväl som för de vilda djurens välbefinnande. Just av dessa anledning har vi bestämt oss att bara sälja svenskt viltkött från djur i svensk natur.

Hos oss kan du köpa lättrökt torkat renkött på äkta samiskt vis. Det är fantastiskt gott att skiva i mindre bitar och äta till tex en god öl eller varför inte framför lägerelden. Den är så god att det är utan konkurrens vårt mest sålda viltkött med över 100 positiva kundomdömen.
Vi garanterar att ditt kött aldrig når en temperatur över 4ºC under frakten. Om detta av någon outgrundlig anledning ändå har hänt så kontakta oss gärna, så ser vi till att vi löser det för dig på bästa sätt.Kombinationen av rensmaken, sältan och den lätta röksmaken är det som många har svårt att motstå. Det rökta renköttet är givetvis tillrett på ett helt naturligt sätt där köttet har fått rökas något innan det torkas.Ditt kött kommer att packas i en biologiskt nedbrytbar påse tillsammans med fryst kylgel. Dessa kylgel ser till att köttet håller rätt temperatur under resan till dig. Kylgel:en kan du återanvända många gånger om. Om du bestämmer dig för att slänga dem, så gör det som de är tillsammans med annat avfall. Häll inte ut innehållet i vasken.

Hur ska man förvara torkat renkött?
Förvaring. Basförrådet av torkade produkter bör förvaras svalt och mörkt. Torkat kött förvaras med fördel i frysen. Det som skall användas inom den närmaste tiden kan förvaras i köksskåp, ej kyl eller sval.
Vi skickar allt kött fryst (under -18ºC). När det sedan kommer fram till dig ligger temperaturen alltsom oftast runt -2ºC. I vissa fall kan köttet ha tinat något i kanterna, men det är ingen fara för kvaliteten och det är definitivt ingen hälsorisk.

Som isolering använder vi fårull, naturens egen bästa isolering, för att se till att köttet håller rätt temperatur under transporten. Fårull är 100% nedbrytbart och du kan lägga det på komposten (ta dock ut det ur det tunna plasthöljet först) eller återanvända det för olika syften. Boxen är gjord på 100% återanvänt papp och kan lämnas i pappersåtervinning.
Det kan vara en komplicerad och relativt dyr process att skicka kött till slutkund på ett säkert och hållbart sätt. Det är väldigt viktigt att köttet hela tiden transporteras under rätt förhållanden och i rätt temperatur. Detta kräver speciella förpackningar och en så snabb leverans som möjligt, vilket gör transporten relativt dyr.Best leveranser är hållbara både för miljö och för chaufförer. Bests fordon drivs av fossilfria bränslen och körs av chaufförer med goda arbetsvillkor. Best har dessutom kollektivavtal för egen personal och krav på kollektivavtal hos underleverantörer.

När ska man torka renkött?
Torktiden varierar beroende på väderlek och hur torrt du vill att köttet skall bli. Mindre bitar torkar fortare. Kolla och smaka. Bästa torkperioden i norra Sverige är från februari till mitten av april.
PostNord hämtar ditt paket hos oss på måndag-onsdag och levererar i de flesta fall vid din dörr dagen efter. I vissa fall kan leveranserna ta 2-4 dagar, men vi ser till att packa rejält med kylelement och isolering så att du kan vara säker på att köttet kommer fram till dig väl kylt. Vi skickar då på måndag eller tisdag så att ditt paket inte blir liggande över helgen hos PostNord. PostNord levererar till HELA Sverige.Vill du vara först att veta när vi har nya produkter, populära recept eller rabatterbjudanden? Anmäl dig då gärna till vårt nyhetsbrev. Som tack för ditt förtroende får du 100 kr rabatt som du kan använda vid ditt första köp.

Köttet packas i en biologiskt nedbrytbar påse tillsammans med frysta kylklabbar. Dessa kylklabbar ser till att köttet håller rätt temperatur under resan till dig. Kylklabbarna kan du återanvända många gånger om. Om du bestämmer dig för att slänga dem, så gör det som de är tillsammans med annat avfall. Häll inte ut innehållet i vasken.
Få branscher har blivit så flitigt debatterade som charkbranschen. Då vi aldrig haft några hemligheter är knepiga frågor något vi bara välkomnar. Här har vi förberett med svar på de vanligaste diskussionerna. Finns det ytterligare något du vill veta är det bara att kontakta oss.Våra leverantörer finns i Europa. En stor del kommer från Sverige, men också från Danmark och Tyskland och i undantagsfall från ytterligare några europeiska länder.

Hur ska man förvara torkat kött?
Halvtorkad mat, såsom torkat kött och tomater, förvaras i lufttäta kärl i kylskåp eller frys. Om det bildas fukt inne i förvaringskärlet har maten inte torkat tillräckligt och behöver torkas ytterligare.
Det finns ett fåtal undantag från dessa märkningsregler. Några tillsatser kan deklareras med enbart vedertaget namn, t ex ammoniumklorid. Ett annat undantag är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. Aromämnen kan deklareras med enbart ordet ”aromämne”.

Hur länge håller rökt renkött?
Varmrökta produkter har 28 dagars hållbarhet. Torkade och kallrökta produkter håller i mellan 120 – 180 dagar.
Om du lagrar produkten vid en lägre temperatur, kan hållbarheten förlängas. I Europa är 4 C en vanlig förvaringstemperatur. Detta innebär att motsatsen också gäller och om du på sommaren när det är varmt och produkten värmts upp över 8 C, exempelvis på vägen från affären, att du inte alltid kan räkna med angiven hållbarhet.När förpackningen är öppnad skall den skyddas mot uttorkning. Kokta och varmrökta produkter torkar fort, medan kallrökt och torkade produkter torkar långsammare, då de redan är torkade. De kan dock fortsätta att torka, beroende på omgivande klimat. De kan då få en torr och hård yta.

E 250 tillhör gruppen konserveringsmedel och är ett nitritsalt som används för att förlänga hållbarheten genom att förhindra tillväxt av mikroorganismer, speciellt clostridium botulinum, som kan skapa ett av det farligaste giftet vi idag känner till. Nitritsalt ger också produkten en fin arom, stabiliserar dess röda färg samt förhindrar oxidation. I dagsläget anser vi att detta E-nr är nödvändigt för att kunna producera säkra charkprodukter av fläskråvara. Förr använde man Kalisaltpeter som i sin tur bildar nitrit.Livsmedelsgas används för att förlänga hållbarheten. Den består ofta av 70% CO2 (Koldioxid) och 30 % N (Kväve eller nitrogen). Genom detta tas det fria syret bort, som är en av förutsättningarna för att mikroorganismer skall kunna tillväxa. Öppnas förpackning kommer syre till produkten och mikroorganismer kan då givetvis börja växa igen, vilket påverkar hållbarheten negativt.

Vi väljer köttråvara utifrån kvalitet, tillgång och pris. Låt oss behandla detta med pris direkt. Vi är inte beredda att betala mer än nödvändigt! Detta innebär dock inte att vi bara väljer utifrån pris, att vi bara köper det som är billigast. Vi definierar en kvalitetsnivå och köper därefter från dem som kan leverera denna kvalitetsnivå och är billig. Inte ens om kvalitetsnivån uppnås, är det säkert att vi väljer det billigaste alternativet. Det är många andra aspekter som vi väger in.
Hållbarheten för våra produkter varierar beroende på produkt och hur den har förvarats. På etiketten kan du läsa hur länge produkten minst håller, under förutsättning att den lagrats i en temperatur som inte överstiger 8 C och i oöppnad förpackning. E 450, 451, 452 är fosfater vilket tillhör gruppen stabiliseringsmedel och kommer från grundämnet fosfor. Fosfater används till charkprodukter för att förbättra konsistensen och för att binda vatten, som annars kokar bort och ger en torr och tråkig produkt. Fosfater stabiliserar också smak och arom genom att verka som antioxidant, vilket i sin tur förhindrar härskning. Tranporter är en faktor. Vi vill inte heller att djuren skall behöva transporteras långa sträckor. Köper vi i Europa är detta normalt inget problem, då gårdarna ligger nära slakterierna. I Sverige, som ytmässigt, är ett stort land, försöker vi styra detta genom aktiva val.När vi tillverkar en torkad produkt, exempelvis lufttorkad eller kallrökt skinka eller salami och ölkorv, tillsätts inget vatten. Vi torkar istället bort vatten så att aw (vattenaktivitet) är under 0,9. Det innebär att produkten innehåller så lite vatten att mikroorganismer förhindras att tillväxa. Tillsammans med mjölksyrebakterier, som sänker pH i produkten, gör att produkten kan lagras några grader under rumstemperatur och ändå är ett säkert livsmedel.

Anledningen till att vi använder tillsatser i våra produkter är att skapa påvisbara fördelar för konsumenten. Olika tillsatser har olika funktioner och vissa av tillsatserna är nödvändiga för att producera säkra produkter. Nedan följer förklaring om de E-nr vi använder idag i skinkprodukter.BRC (British Retail Consortium) global standard är en kvalitets standard som i Sverige troligtvis är den vanligaste standarden inom livsmedelsindustrin. Tonvikten ligger på livsmedelssäkerhet, men de ca: 500 skallkraven täcker även andra områden. Avsikten med standarden är att

E 301, E 331 är antioxidationsmedel som kommer från askorbinsyra. Askorbinsyra (C vitamin) finns naturligt i de flesta färska frukter och grönsaker och är en antioxidant. Tillsatsen används i charkprodukter för god färgbildning och färg stabilitet.• Kött ska torka inifrån och ut, inte utifrån och in. Om köttet du ska torka snabbt får en torr hård skorpa på ytan, finns det risk för att köttbiten ruttnar inuti i stället för att torka. Det får alltså inte vara för torrt när du torkar! 70–80-procentig luftfuktighet är idealiskt, mät gärna med en hygrometer. För sju år sedan fick kocken Lasse Dahlén idén att starta en ­anläggning för att lufttorka viltkött. Han ville lufttorka vildsvinsskinka, göra vildsvinscoppa av karré, vildsvinssalami och bresaola av älgrulle. • Undvik färska kryddor när du gör charkprodukter. Detta för att eliminera bakterierisken. Rosta gärna kryddorna i het torr panna innan du tillsätter dem. • Använd salt utan jod. Jodsalt dödar de mjölksyrabakterier som behövs för att utveckla god smak under mognaden. Lasse Dahlén använder 50 procent jodfritt vanligt salt och 50 procent nitritsalt. • Det gäller att få bort 20 procent av fukten så snabbt som möjligt. Då har du en bakteriemässigt säker produkt, där bakterierna inte kan växa. Vågen är ett viktigt redskap när du lufttorkar.

• Om förvaring av den färdiga lufttorkade produkten: Vira inte in den i plastfolie: då surnar den och möglar lätt. Förvara lufttorkade produkter luftigt i kylen eller i ett svalt rum.• Det finns en tumregel att man bara ska torka kött under månader med bokstaven R. Undvik om möjligt att lufttorka maj–augusti, eftersom luftfuktigheten då är som högst. Svensk Jakt / Chefredaktör och ansvarig utgivare: Martin Källberg / Lämna nyhetstips – Tipssidan / Adress: Svensk Jakt, Öster Malma, 611 91 Nyköping / Telefon: 077-183 03 00 / Prenumerations- och medlemsärenden: 020-22 00 10, [email protected] • Detaljer som väger under 4–5 kilo kan du salta i en vacpåse. Tillsätt 26–27 gram salt per kg kött. Klappa in salt­et i köttet och stoppa i en vacpåse.• Svårigheten med att torka vilt är att det är så magert. Vildsvinsskinka har ingen svål och minimalt med fett. Det gör det svårare att torka jämfört med tamgris. Skinkan torkar för snabbt. Att linda in skinkan i gasbinda kan vara ett sätt att få ut fukten lite långsammare.Lasse Dahlén är själv jägare och började experimentera med att lufttorka det vilt han skjutit. I den vevan träffade han Fredrik Millert, som också är jägare och bar på en liknande idé – att öppna en liten viltbod för att sälja ­oprocessat viltkött. De båda slog sig ihop och bildade köttbutiken ­Millert &­ Dahlén i Stallarholmen, utan­för Marie­fred. De har nu funnits i fem år och förutom i butiken säljer de sina produkter över delikatess­diskar i Stockholm och Sörmland.

Dessutom har äldre djur mindre vätska i musklerna jämfört med unga djur, vilket gör dem lättare att torka. Detsamma gäller nötkött och älgkött. Den godaste bresaola jag har gjort var på en sex år gammal älgko.
Nötter, solrosfrön och pumpakärnor är hållbart och perfekt som snacks eller mellanmål. Piggar även upp mat som behöver kompletteras med något gott knaprigt.Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-outDu behöver varken kyl, kylväska eller butik för att bli mätt på utflykten. Det gäller bara att packa ner smart mat som håller en eller ett par dagar i ryggsäcken.• Bullens pilsnerkorv, enkelt att värma i kastrull, termos eller direkt i konservburken. Lyxa till med lite ketchup, senap och torkad lök som du tar med i små burkar.Torkat kött, till exempel ren, klarar sig utan kyl i många dagar. Torkad fisk likaså. Hel salamikorv och annan rökt eller lufttorkad chark är också hållbart utanför kylen.

Blåbärssoppa och nyponsoppa är andra exempel på passande drycker att packa med. Om du vill bära lätt är det pulver som gäller, annars finns det praktiska portionsförpackningar med sugrör att köpa på matbutik.Vatten kan du många gånger dricka som det är samt koka upp till exempelvis, kaffe, choklad, välling, soppor och buljong (enkelt att packa ner några tärningar).

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.
Torka endast färska och högkvalitativa råvaror. De första tecknen på att en vara är dålig kommer fram under torkningen, och även små mängder av en dålig råvara kan förstöra hela satsen. Se till att ha god hygien beträffande livsmedel, hanteringsmiljö, redskap och händer och förvara livsmedlen på ett korrekt sätt. Det är bra att torka livsmedlen direkt efter att de har införskaffats som färska. Då är de även som bäst i torkad form och har mest vitaminer kvar. Vårt nyaste tillskott i produktfamiljen kallar vi för Jokkmokksbit, som är ett torkat, rökt malt renkött, smaksatt med lokala kryddor från Jokkmokk. Utmärkt som snacks eller som färdkost. Den är också väldigt proteintät, så tillsammans med med spenat, tomater och couscous får du en matig rejäl sallad som du står dig på länge. Innehåller endast renkött och renfeta! ! En rökt renkorv är det perfekta tilltugget till en kall ljus öl! Vi gör både älg- och renkorv från grunden och använder endast salt och peppar för att viltsmaken verkligen ska komma fram.

Torkat renkött är verkligen en klassiker. Skiva tunt och strö över salladen, lägg på smörgåsen, eller ät det som det är tillsammans med en torr cider, en kall ljus öl eller varför inte ett alkoholfritt vitt vin? Vårt torkade renkött kallröker vi väldigt lätt.
För att logga in så måste du vara registrerad. Registreringen tar bara någon minut men ger dig nya och utökade funktioner och möjligheter. Forumadministratören kan också ge extra behörigheter till registrerade användare. Försäkra dig om att du har läst och accepterat våra användarvillkor och vår integritetspolicy innan du registrerar dig. Försäkra dig om att du läst eventuella forumregler innan du skriver något.Innehåller till skillnad från det mesta torkade renköttet i handeln inget ben, fett eller senor. Det gör köttet till det mest delikata och lättätna torkade renkött du kan tänka dig.

Bor du utanför vårt leveransområde skickar vi varorna till dig i en hållbar förpackning, då utgår en fraktkostnad beroende på paketets vikt. Vi kontaktar då dig för leveransdatum och det totala priset inklusive frakt innan vi levererar varorna så att du kan godkänna leveransen.
Renkött har varit en viktig del av den samiska och nordliga kulturen i århundraden, och nu kan du uppleva dess underbara smak och näringsrika fördelar genom vårt torkade renkött. Låt oss utforska varför renkött är så fördelaktigt att äta och varför vårt torkade renkött är det perfekta valet för dig.Vårt torkade renkött är något alldeles extra. För det första kommer det från de vidsträckta vidderna i nordligaste Sverige, i hjärtat av Sápmi, vilket ger en autentisk och naturlig smak.

Ett traditionellt sätt att få lång hållbarhet på kött är att torka det. Här får du en putsad bit av lättsaltat renkött. Torkad enligt gamla traditioner. Utomhus i sameland långt från alla luftföroreningar. Ett riktigt bra exempel på följandet av den samiska traditionen att tillvarata renkött på det bästa sättet.