Posted on

Trafikskola Lastbil Göteborg

Via Resurs Bank, och STR, kan ett körkortslån beviljas. Du kommer själv överens med Resurs Bank under hur lång tid du vill delbetala. Lånet är ”räntefritt” upp till 24 månader (uppläggnings- och aviseringsavgifter tillkommer).

Hur mycket kostar det att ta körkort för lastbil?
Den omfattar 140 timmar om du är över 21 år och 280 timmar om du är under 21 år. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest som du gör på Trafikverket. En sådan utbildning kan du själv finansiera och den kostar ofta mellan 25 000 kr till 30 000 kr.
Du som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar från CSN för att kunna ta Bil-körkort. Med ett körkort är det oftast lättare att få ett jobb. Här hittar du information om belopp, villkor och hur du ansöker om lånet. Fråga gärna oss om du har några frågor.

Vi på Krekolas Trafikskola erbjuder olika betalningsmöjligheter. Du kan betala via vår E-handel genom att fylla på ditt saldo. Det går även bra att betala med kort, Bankgiro, Swish eller mot faktura. Har du frågor kring betalning så tveka inte att kontakta oss.
Vi är mycket stolta över vårt höga kreditbetyg. Att driva ett kreditvärdigt företag kräver tid, engagemang och hårt arbete. Vi hoppas att du inser värdet av att anlita, handla från eller samarbeta med ett kreditvärdigt företag. Vill du veta mer om vad det innebär så klicka nedan.Chauffören hade tagit den ena av dagens två raster som yrkesförare är skyldiga att ta under ett arbetspass. Timmerbilen stod parkerad när en mamma som var på väg till skolan med sina barn kom körande och behövde komma förbi. Chauffören flyttade då bilen några meter och fortsatte sedan rasten. Några veckor senare stoppades timmerbilen av en trafikpolis som gav honom 3000 kronor i sanktionsavgift.– Det som inte beivrats tidigare blev det helt plötsligt dödsstraff på. Något som gav 10 000 kronor i böter tidigare gav helt plötsligt 200 000 kronor i sanktionsavgifter.– Jag håller med om att det är ett grovt brott att köra utan förarkort, om du gör det i mer än tio minuter. Nu bötfälls man för tre minuter, det är inte rimligt, säger Ulrika Dorsch.

– Så länge du har anställda är det en omöjlighet att inte begå några brott. Enligt vår branschförening är det bara ett åkeri som klarat sig hittills, säger Ulrika Dorsch.Transportstyrelsen tog över ansvaret för företagskontrollerna för några år sedan. Det är sedan dess problemen med regeltillämpning har ökat, menar Lars E G Andersson.

– Det finns möjlighet att göra rätt, men det är fruktansvärt svårt. Transportstyrelsen har låg branschkunskap och tillämpar reglerna på annat sätt än det är tänkt, säger han.
– Man kan undra vilken kriminell verksamhet det är vi bedriver. Jag räknar med att avsluta min åkarkarriär på Tillbergaanstalten, säger han med en suck.Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr, har också fått erfara nitisk regeltillämpning. En förare som flyttar på ett fordon inne på företagets terminal utan att registrera sitt förarkort åker på 3 000 kronor i sanktionsavgift. Den som missar att ange start- eller stoppland efter arbetsdagen får böta 1000 kronor.

Hon väntar med bävan på resultatet av den företagskontroll som Transportstyrelsen genomfört på hennes företag. Det innebär att myndigheten begär in samtliga data och underlag från åkeriet under två månader och kontrollerar hur företaget levt upp till regelverket. När böter läggs på böter är det inte ovanligt att kontrollerade företag åker på maxbeloppet i sanktionsavgifter: 200 000 kronor.Han understryker att det har blivit lite bättre på senare tid. Transportstyrelsen har själva kommit fram till att Sverige inte lyckats så bra i tillämpningen av regelverket, som är detsamma inom hela EU.

Kontrollerna av tunga transporter saknar sans och vett, anser flera företagare. När en av Bengt Söderstens chaufförer flyttade sin timmerbil några meter under en lagstadgad rast fick han 3000 kronor i böter. ”Ingen kan gå fri”, säger Bengt Södersten.
Vårt mål är alltid att ge elever och kunder en grundtanke om medvetenhet och viljan att ta rätt beslut vilket skapar kompetenta förare och framgångsrika företag. Att välja Söderkulla för ditt lastbilskörkort i Göteborg är ett klokt beslut. Vår vision och vår ambition att utbilda framtidens yrkeschaufförer genomsyrar allt vi gör.

En komplett lösning för dig som vill jobba med att köra lastbil. Vi arbetar i små grupper, max tolv stycken elever per utbildning, allt för att du skall få en så bra och effektiv utbildning som möjligt. Utbildningen sker på heltid under fem veckor och efter du blivit godkänd har du fått allt som krävs för att bli attraktiv på arbetsmarknaden.
Det finns ingen anledning att gå en utbildning för att lära sig köra tung lastbil ”bara för att det kan vara bra att ha”, som många gör med körkort för personbilar.När det gäller åldern på 21 eller över så finns det ett undantag och det gäller dig som går yrkesförarutbildningen i gymnasieskolan eller om du utbildar dig för att köra godstransporter med tung lastbil hos en annan utbildare i vilket fall åldersgränsen är 18 år.När man går en utbildning för att köra tung lastbil så lär man sig väldigt många viktiga saker som man senare som yrkesperson måste kunna som ett flytande vatten. Därför är det viktigt att man utbildar sig i anslutning med starten av sin ”karriär”, så att kunskaperna sedan också hålls färska. Det duger sällan att man har ett 20 år gammalt, dammigt C-körkort när man ansöker om jobb som yrkeschaufför för tunga fordon. Även du som vill damma av gamla kunskaper är givetvis varmt välkommen till oss på Mårtenssons Trafikskola!

Är du sugen på att ta körkort för tung lastbil och kanske satsa på en karriär inom tung transport? Hos oss på Mårtenssons trafikskola kan du få körkortsbehörighet C, som ger rätt till körning av tung lastbil. När man har behörighet för att köra tung lastbil så finns det ingen övre gräns för storlek eller totalvikt av lastbilen man kör, och man får också behörighet att köra personbilar på en totalvikt på över 3500 kg.
Har du några frågor som rör kraven för utbildning till tung lastbilsförare så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Mårtenssons Trafikskola – vi svarar gärna på frågor!Du som vill ta körkortsbehörighet för tung lastbil hos oss på Mårtenssons måste uppfylla vissa krav – det går till exempel inte att ta körkort för tung lastbil innan man redan har ett svenskt körkort med B-tillhörighet (personbil). Andra krav är:

Det är verkligen inte alla människor som behöver ta C-körkort, för de allra flesta räcker det gott och väl med ett B-körkort, eventuellt kompletterat med A-kompetens för motorcykel. Det är i stort sett bara personer som ämnar arbeta inom transport som har nytta av C-kompetensen, men ämnar man bli lastbilsförare så är körkort för tung lastbil ett måste.Det är stor skillnad på att köra en tung lastbil jämfört med en personbil, och därför ställs det andra krav på dig som förare av ett sådant fordon. Ska du köra tung lastbil behöver du ett C-körkort, och det finns fyra olika körkortsbehörigheter för tunga lastbilar: C1, C1E, C och CE. Skillnaden ligger i hur tunga lastbilar och vilka tillkopplade släpvagnar du har rätt att köra.

För att kunna ta ett CE-körkort (lastbil med släp) krävs det att man först har ett C-kort. Med andra ord måste man göra både ett nytt teoriprov och körprov för att få ett CE-kort.

Innan du kan börja köra måste du ansöka om och få ett körkortstillstånd. Då det ställs högre krav på tyngre fordon, tex lastbil, måste körkortstillståndsansökan kompletteras med ett läkarordinerat hälsointyg. Ansök om körkortstillstånd för lastbil på Transportstyrelsens e-tjänster (Grupp II / III). Skriv ut denna blankett för läkaren att fylla i på ditt läkarbesök. Det tar allt från ett par arbetsdagar till ca 3 veckor tills du får ditt körkortstillstånd hemskickat på posten.
Körlektioner för tung trafik bokas per telefon 040-505075 eller inne på något av våra kontor. En körlektion är 55 minuter, men för att få ut så mycket som möjligt både tids- och pengamässigt rekommenderar vi att man bokar dubbellektioner.Grönlunds Yrkesutbildningar AB är medlemmar i Utbildningsföretagen och har ett kvalitetsarbete som godkänts i enlighet med Utbildningsföretagens kriterier för kvalitetsauktorisation. Nu är sommaren här och för många är detta en underbar tid i solen antingen på stranden, lekplatsen eller sommarstugan. Våra deltagare har däremot fullt fokus på utbildningen och arbetar för fullt tillsammans med kamrater och utbildare runt om i landet för att se till att snabbt avancera till Yrkesförare. ADR Grund bedrivs under 1+3 dagar. En dag med teoretiska och praktiska övningar inom brandbekämpning och första hjälpen som genomförs i anslutning (inte nödvändigtvis under samma vecka) till den teoretiska ADR-utbildningen på 3 dagar. Vi erbjuder även repetitionsutbildning för ADR Grundkurs.Vår specialitet är branschanpassade och kvalitativa förarutbildningar. Inom vår verksamhet har vi en enorm bredd med körkortsutbildningar från C och D till CE och DE samt olika kompletterande utbildningar som ADR, YKB och truck.

Får man flytta lastbil utan förarkort?
Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr, har också fått erfara nitisk regeltillämpning. En förare som flyttar på ett fordon inne på företagets terminal utan att registrera sitt förarkort åker på 3 000 kronor i sanktionsavgift. Den som missar att ange start- eller stoppland efter arbetsdagen får böta 1000 kronor.
35 timmar uppdelat på 5 delkurser. Hos oss kan du gå både som privatperson eller via ditt företag du kan välja att gå alla delkurser eller enstaka delkurser. En förutsättning för att läsa YKB fortbildning är att du sedan tidigare har eller har haft ett YKB eller att du har såkallad ”hävdvunnen rätt”.Man blir anvisad till utbildningen utav Arbetsförmedlingen och alla sökande börjar med en Test och kartläggning där man får sina förutsättningar för utbildningen och yrket testade och baserat på resultatet här beslutar Arbetsförmedling om man blir vidare anvisad till utbildningen.Vår specialitet är branschanpassade och kvalitativa förarutbildningar. Inom vår verksamhet har vi en enorm bredd med körkortsutbildningar från B till C och D med E till maskinförarutbildningar samt olika kompletterande utbildningar som ADR, YKB och truck.

Vad kostar en körlektion 2023?
En körlektion på trafikskola kostar ungefär 500 kronor. Vanligast är att en körkortselev som även övningskör hemma gör i snitt 15-25 körlektioner innan sin uppkörning, men det finns även de som tränar in all mängdträning privat och därför kan komma undan med betydligt färre körlektioner.
Vill du veta mer om yrkesförarutbildningen och var vi levererar arbetsmarknadsutbildning Yrkesförarutbildning Buss eller Lastbil så hittar du mer information här:YKB Grundutbildning är motsvarande 280 timmar och är avsedd för förare vars ålder understiger körkortsåldern. Dvs för de som är under 21 år för lastbil och 23 år för buss.

Vi kör öppna utbildningar löpande och du kan se våra kommande utbildningar i vår kurskatalog. Har ni frågor om någon av våra utbildningar eller vill ni som företag boka en egen utbildning så hör gärna av er till närmaste Grönlunds kontor.
Idag krävs det yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil eller persontransporter med buss och även den som omfattas av såkallad ”hävdvunnen rätt” ska vid körning ha ett yrkeskompetensbevis.Personer som är delaktiga i transport av farligt gods på väg som t.ex. förpackar, lastar och lossar farligt gods behöver inte alltid gå en ADR grundkurs utan oftast räcker det med en såkallad 1.3-utbildning. Med en 1.3-utbildning får man även transportera farligt gods i undantagsmängder så som värdeberäknad mängd, begränsad mängd och reducerad mängd. En 1.3-utbildning genomförs på 1 dag.

Vad kostar C och CE?
TeoriprovTeoriprovBehörighetPris dagtidPris efter kl. 18 och helgB, BE325400C1, C1E, C, CE325400D1, D1E, D, DE325400
YKB Förkortad grundutbildning är motsvarande 140 timmar och är avsedd för förare somhar nått körkortsåldern för lastbil och buss. Är man mellan 21 – 23 år kan man även läsa förkortad grundutbildning för buss men man är då begränsad till att köra buss i linjetrafik där linjens längd är högst 50 km fram tills man fyller 23 år.

Kan man få c körkort gratis?
Oftast är utbildningarna gratis och CSN berättigade, men avvikelser kan komma så kika in på utbildningssidan och läs antagningskraven. Det är viktigt att ett samhälle har ett väl fungerande transportsystem. Att arbeta med transporter är ett mycket varierat, spännande och ansvarsfullt yrke.
Utbildningen innehåller alla de behörigheter du behöver för att kunna arbeta som anläggningsförare. En individuell utbildningsplan tas fram för dig. Här finns möjlighet att planera in extra stöd ifall du bedöms behöva det för att nå dina mål. Det kan vara språkstöd eller yrkessvenska, eller om du har en funktionsnedsättning som kräver något extra. Planeringen följer dig genom utbildningen. Dina förutsättningar avgör hur lång just din utbildning blir.

YKB Kompletterande utbildning är motsvarade 35 eller 70 timmar beroende på ålder och körkortstyp. Den kompletterande utbildningen är avsedd för förare som tidigare genomgått grundutbildning eller förkortad grundutbildning för en körkortstyp och som även vill ta för den andra körkortstypen.En stor del av vår verksamhet består i att utbilda och vidareutbilda yrkesförare och andra personer inom transportbranchen. Vi stoltserar med kompetenta och engagerade utbildare och ett kvalitativt uppdaterat utbildningsmaterial.

Vad kostar en körlektion i Göteborg?
KÖRLEKTIONERKÖRLEKTIONERPer lektionTotalt prisTestlektion500, 00 kr500, 00 krKörlektion (40 min)/ Uppvärningslektion630, 00 kr630, 00 krMini paket600, 00 kr3 600, 00 krLilla paketet580, 00 kr5 800, 00 kr
Grundkursen måste kompletteras med specialkurser om man ska transportera explosiva ämnen och föremål i Klass 1, radioaktiva ämnen i Klass 7 eller om man ska transportera farligt gods i tank, MEMU eller MEG-container.Vill du utbilda dig till yrkesförare för att kunna köra godstransporter måste du ta ett Yrkeskompetensbevis, ett YKB. Det är en utbildning du går utöver körkortsutbildningen (du kan gå utbildningen parallellt med din trafikutbildning). Den omfattar 140 timmar om du är över 21 år och 280 timmar om du är under 21 år. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest som du gör på Trafikverket.

Det kostar mer än dubbelt så mycket att göra körprovet för tung lastbil än för personbil. Misslyckas du med ditt prov kan det kosta dig ett par tusen för varje försök. Vänta med provet tills du är redo, så slipper du betala mer än en gång. Absolut störst chans att lyckas med det är att genomgå en trafikutbildning på en STR-ansluten trafikskola.

Att svara på hur mycket ett lastbilskörkort kostar är svårt. Helt klart är att det är en stor och viktig investering. Kanske är det starten på ett yrkesliv? Slutsumman beror exempelvis på hur mycket körkunskap du har innan och hur snabbt du lär dig manövrera fordonet och kan analysera trafiksituationer och bedöma risker. Men kostnaden kommer också att påverkas av om du måste göra ditt körkortsprov mer än en gång.
En sådan utbildning kan du själv finansiera och den kostar ofta mellan 25 000 kr till 30 000 kr. Du kan också gå utbildningen på kommunal vuxenutbildning, men då finns bara grundkursen på 140 timmar. På Komvux betalar du bara kostnaderna för utbildningsmaterial, körkortsprov och övriga småkostnader.Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Är du inte aktiv förare nu men vill ta upp yrket som buss- eller lastbilsförare vid ett senare tillfälle , måste du genomgå en fortbildning på 35 timmar för att få ett yrkeskompetensbevis. Detta gäller om du har hävdvunnen rätt eller om du har haft ett yrkeskompetensbevis efter grundutbildning eller fortbildning.
Att utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför finns en lag och en förordning som reglerar krav på yrkesförarkompetens för att få utföra sådana transporter.

Hur mycket kostar 10 körlektioner?
10 st Körlektioner – 8.500 Kr 10 körlektioner á 60 min. Ordinarie pris 8.900 Kr, du sparar 400 Kr.
Det finns vissa saker som kan vara bra att känna till innan du påbörjar din grundutbildning eller fortbildning. Läs mer om vad du kan förvänta dig av din utbildare.

Personer som aldrig har haft ett yrkeskompetensbevis eller yrkesförare som har lämnat yrket och saknar ett giltigt yrkeskompetensbevis, omfattas inte av detta undantag. (2007:1157)För yrkesförare med giltigt yrkeskompetensbevis för både gods- och persontransporter finns ett undantag i lagen. De får välja att genomgå en fortbildning för att förnya giltighetstiden för både gods- och persontransporter.

Kraven på yrkeskompetensbevis tillämpas sedan den 10 september 2008 för persontransporter med buss och sedan den 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget av EU och den gäller förare som utför gods- eller persontransporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE. Krav på yrkesförarkompetens gäller i alla länder inom EU samt i Norge, Island och Liechtenstein, det vill säga alla EES-stater.Lagen innehåller bland annat krav på grundutbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. En fortbildning omfattar 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera. Högst en delkurs på 7 timmar kan ske som distansutbildning. Sammanlagt får en fortbildning innehålla högst 12 timmar distansutbildning.

Måste man ha YKB för att köra lastbil privat?
Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. Nu måste alltså även du som omfattas av ”hävdvunnen rätt” ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning.
Den som tidigare har haft ett yrkeskompetensbevis för både gods- och persontransport och beviset är ogiltigt, behöver genomgå en fortbildning för varje transportslag för att återfå yrkesförarkompetens i båda transportslagen. Har föraren inget giltigt yrkeskompetensbevis och genomgår t.ex. en fortbildning i godstransporter, utfärdas ett yrkeskompetensbevis för godstransporter.Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. Nu måste alltså även du som omfattas av ”hävdvunnen rätt” ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning. Om du saknar ett yrkeskompetensbevis måste du gå en fortbildning.Det är möjligt att bli yrkesförare för tung lastbil och buss vid lägre ålder än gällande körkortsålder. Det kan ske hos utbildare med tillstånd av Transportstyrelsen, i gymnasieskolan eller komvux. Läs mer om de speciella reglerna. Om du vill söka till en komvuxutbildning ska du kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun. Där finns det studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig med din ansökan och svara på alla dina frågor. Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut. Det finns goda möjligheter till jobb och arbetsförmedlingen beräknar att inom de närmaste 5 åren så kommer det att hålla i sig. Vilket betyder att du har ett ypperligt läge att utbilda dig och få en väldigt eftertraktad kompetens. Lönen för dig som är utbildad är svår att beräkna eftersom att det kan variera beroende på din kompetens, arbetsplats och staden du arbetar i.

Det är viktigt att ett samhälle har ett väl fungerande transportsystem. Att arbeta med transporter är ett mycket varierat, spännande och ansvarsfullt yrke. Vissa yrken innebär mycket kontakt med människor, medan andra yrken innebär att du arbetar längre perioder på egen hand. Drömmer du om att arbeta som bussförare, maskinförare eller lastbilschaufför? Då kan du läsa en komvuxutbildning. En komvuxutbildning inom bil/fordon ger dig verktygen för att komma ut i arbetslivet snabbt. Det är viktigt att nämna att studierna är mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar färre vilket betyder att du som student får arbeta mer självständigt och ta mer ansvar för dina studier.Det finns ett flertal olika yrkesprogram på komvux att välja mellan så som lastbilsmekaniker, personbilsmekaniker, yrkesförare, bilskadereparatör, reservdelsman, fordonslackerare och mycket mer. Oftast är utbildningarna gratis och CSN berättigade, men avvikelser kan komma så kika in på utbildningssidan och läs antagningskraven. YKB är en teoretisk kurs på ca 20 dagar. Till den teoretiska delen tillkommer minst 10 timmar körträning för att bli klar med din YKB grundutbildning. Priser för YKB-grund finns längre ner på sidan. Med ett C- eller CE-körkort i handen öppnas en attraktiv arbetsmarknad för dig. Åkeribranschen förutser ett behov av ca 50 000 nya chaufförer på 10 års sikt och redan nu finns det gott om jobb.Körkortsteorin erbjuder vi som inspelade föreläsningar, lärarledd teori samt teori på distans genom elevcentralen. Teorikvällar erbjuds gratis. Nästa teoritillfälle är under hösten 2022, välkommen att kontakta oss för att meddela ditt intresse för teorikvällen.

Alla priser anges inklusive moms. Till priserna tillkommer avgifter till Trafikverket/Transportstyrelsen (körkortstillstånd, uppskrivning, uppkörning m.m.)
Alla priser anges inklusive moms. Till priserna tillkommer avgifter till Trafikverket/Transportstyrelsen (körkortstillstånd, uppskrivning, uppkörning m.m.) Vid för få elever förbehåller vi oss rätten att flytta fram kurstillfället.Nedan kan du räkna på kostnaden att ta körkort. Det finns både obligatoriska kostnader, som du inte kan ändra på, och övriga kostnader som är till viss del flexibla. Oavsett hur mycket du kommer att övningsköra privat eller på en trafikskola måste du ha en god förståelse för trafikregler och hur du ska agera i olika trafiksituationer. Vi på Zutobi Körkort har sammanställt och förbättrat hela körkortsboken och utvecklat körkortsfrågor som är näst intill identiska med de som kommer på teoriprovet. Öva med oss så lär du dig allt du behöver på nolltid. Körlektionerna är den stora kostnaden när du tar körkort. En körlektion på trafikskola kostar ungefär 500 kronor. Vanligast är att en körkortselev som även övningskör hemma gör i snitt 15-25 körlektioner innan sin uppkörning, men det finns även de som tränar in all mängdträning privat och därför kan komma undan med betydligt färre körlektioner.

Kostnaden för att ta körkort varierar kraftigt från person till person, men slutpriset brukar vara mellan 15 000 och 20 000 kronor. De obligatoriska momenten (synundersökning, riskettan, risktvåan, handledarutbildning, teoriprovet, och uppkörning) kostar totalt ca 4 000 kronor vilket alltså är minimikostnaden om du sköter allt annat själv.
Om du inte har möjlighet att övningsköra privat alls bör du räkna med att du behöver fler körlektioner och att ditt körkort blir dyrare. Exempelvis finns det intenviskurspaket hos många trafikskolor som landar på ca 30 000 kronor och som täcker allt.Cookies används dels för att optimera webbplatsens funktion och anpassa den efter dina önskemål, dels för att kunna analysera statistik så att vi kan göra webbplatsen bättre för dig som besökare och kund. Webbplatsens funktionalitet är dock ofta, till viss del, beroende av tillfälliga cookies (exempelvis för att du ska kunna lägga artiklar i varukorgen, genomföra köp, för att du ska kunna hålla dig inloggad, eller för att förhindra spam i kontaktformulär).

Får man köra tung lastbil privat utan förarkort?
Det är tillåtet att köra färdskrivarpliktigt fordon utan isatt förarkort vid körning med ett fordon/fordonsekipage som ha en totalvikt som understiger 7,5 ton om man kör privat eller i hobbyverksamhet. Samma gäller vid persontransport med färre än 17 sittplatser.
Du kan själv acceptera att ta emot cookies eller inte. Webbläsare som Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome och Opera tar emot cookies automatiskt, men du kan ändra dina personliga inställningar så att du inte accepterar Cookies. Om du väljer att stänga av möjligheten att ta emot cookies så kommer många webbplatser inte kunna ses eller utnyttjas maximalt.Utöver våra egna cookies så kan förstapartscookies från Google Analytics 4 (i enlighet med rådande GDPR-lagar) förekomma. Detta för att spara besöksstatistik, i syfte att kunna optimera vår webbplats och närvaro på nätet.

Din webbläsare ger dig möjlighet att blockera cookies. Olika webbläsare och versioner av webbläsare fungerar på olika sätt, och kan skija sig åt i hur man ändrar dessa inställningar. Nedan finns länkar till instruktioner för några av de vanligaste webbläsarna:
Enligt lagen om elektronisk kommunikation, som trädde i kraft den 25 juli 2003, ska alla som besöker en webbplats med cookies få information om att webbplatsen innehåller cookies, vad dessa används till och hur cookies kan undvikas. Vår webbplats är skapad med publiceringssystemet Yodo, och använder sig av så kallade ”tillfälliga cookies” eller ”session-cookies” som lagras tillfälligt och försvinner när du stänger ned din webbläsare.Vi har våra heldagar med trafikteori eleven man har möjlighet att fräscha upp sin trafikteori, då stora delar av teoriprovet för lastbil består av grundteori.

Den data som lagras i våra cookies används endast för att rent tekniskt kunna möjliggöra användandet av våra tjänster. Vi sparar ingen personlig information i cookies på besökarens dator.
Ifall du loggar in till vår webbplats, så används även så kallade ”varaktiga cookies”, som sparas på din dator i upp till trettio dagar, eller tills dess att du själv raderar dem. En varaktig cookie används också för att komma ihåg ifall du valt att stänga den ruta som informerar om att cookies används på webbplatsen.