Posted on

Tråkigt På Jobbet

Försök att inte oroa dig över eller ständigt bevaka vad som händer i din omgivning. Oftast finns det två sätt att tackla störningsmomenten som äger rum på ett kontor. Antingen så blir du riktigt bra på att spela spelet eller så ignorerar du din omgivning totalt. Visst kan det kännas som att du går miste om någonting viktigt – men hur ofta har du missat något av betydelse för att du var mitt uppe i ditt jobb? Den typen av viktig information når dig alltid ändå.Ingen, eller i alla fall ytterst få, kan sitta 8-10 timmar i sträck och vara koncentrerade med fullt fokus och högsta kreativitet. Planera in en kaffe med en kollega i 15 minuter varannan timme. Eller varför inte ge dig själv en belöning efter jobbet om du hinner pricka av alla punkter som stod på att-göra-listan?

Undvik att svara på alla typer av jobbmail, SMS:a, uppdatera Facebook och like:a bilder på Instagram när du är mitt uppe i en syssla. Det finns fler distraktioner i världen än saker som hjälper dig att hålla fokus. Distraktionen är oftast negativ för din produktivitet och kan få dig att ogilla ditt jobb helt i onödan. Du är sällan ensam på en arbetsplats. Om du tycker att varje dag känns grå och trist så snacka ihop dig med en kollega och samarbeta. Kanske ni kan hitta på en tävling er emellan? Käka lunch ihop varannan dag och stämma av? Eller ta något eget initiativ till ett projekt/intresse som ni vill fokusera mer på? Många gånger är det bara små saker som krävs för att få vardagen mer underhållande. Är du aktiv jobbsökare är du säkert medveten om att du förbättrar dina chanser om du söker fler än ett jobb. Några av de jobb du söker vill du verkligen ha och andra kanske du söker för att vissa delar kändes intressant i tjänsten, men inte allt. Hur som helst, helt plötsligt kan du vara aktuell i flera olika rekryteringsprocesser. Och kanske blir du till och med erbjuden två olika tjänster på samma gång. Vad gör du då?

Ibland tajmar det dock inte alls och du kommer då behöva ta ett beslut utan att kunna vänta in andra processer. Lita på din magkänsla – var kan du se dig i framtiden? Var tror du att du kommer trivas bäst? Var finns utvecklingsmöjligheterna? Hur ser restiden ut? Helt säker kommer du aldrig kunna bli, lita på dig själv och förvalta dina kontakter hos de arbetsgivare du träffat för framtiden.
Har du kommit så långt i processen att du faktiskt blir erbjuden en tjänst du inte är intresserad av så måste du förstås tacka nej. Du kan säga att du är tacksam för förtroendet och möjligheten men att det inte känns helt rätt för just dig. Ge, som tidigare nämnt, gärna en förklaring till varför. Är det något speciellt som gjort att du tackat nej, eller var det så att du hann få ett annat jobberbjudande som kändes ännu bättre. Om du har möjlighet så unna dig att vara kräsen kring din potentiella arbetsgivare. Lita på din magkänsla och ditt intryck!

Var ärlig med varför du är tveksam till tjänsten eller till och med väljer att tacka nej. Kanske är det något du är orolig över som går att lösa? Väljer du att tacka nej, tänk på att rekryteraren du träffat troligen kommer att ansvara för fler tjänster framöver och då kan matcha dig med en tjänst som skulle passa dig bättre.Kanske är du aktuell i flera processer som alla har kommit lite olika långt? Oftast har du en känsla för vilken av de tjänster du sökt du helst vill ha, men kanske har just den processen precis startat medan du nu får veta att du fått en av de andra tjänsterna du sökt. Det här är en svår situation eftersom du helst inte vill tacka nej till ett erbjudande utan att säkert veta att du kommer få ett annat, bättre. Vet du att du inom några dagar kommer att få svar för den tjänst du helst vill ha kan det vara bra att säga det till den arbetsgivare som nu väntar på ditt svar. Säg då att du helt enkelt har svårt att fatta ett beslut innan du har allt på plats. På samma sätt kan du också höra dig för om det går att snabba på process nummer två. Självklart är det okej att tacka nej – det handlar ju om din karriär! Oftast kan det vara först under intervjun som du förstår vad tjänsten faktiskt innebär eller hur företaget eller gruppen du ska arbeta i fungerar. För att utvecklas och trivas på en arbetsplats måste det kännas rätt – arbetsuppgifter, arbetstider, företagskultur, lön och så vidare. Känns jobbet inte rätt från början kan det i vissa fall vara bra att berätta vad du tänker redan efter första intervjun. Både för din egen och för företagets skull. Alla har tråkigt ibland, men när blir det för mycket? Här är sju varningstecken att vara uppmärksam på, enligt Markus Hällgren, ledarskapsforskare och något av en expert på tristess.– Att vara uttråkad behöver inte handla om att du har för få arbetsuppgifter. Det kan också vara att det du görs tycks sakna mening eller att du har svårt att förstå vilka mål du jobbar mot.

Datorn krånglar och kollegorna gör inte vad de ska. Den som är uttråkad tappar lättare tålamodet med både arbetsuppgifter och jobbarkompisar, något som kan leda till nästa punkt:
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.Markus Hällgren är ledarskapsforskare och professor vid Handelshögskolan i Umeå. Han forskar om uttråkning och tristess i extrema miljöer. Situationerna som uppstår i extrema miljöer gör det även lättare att förstå våra reaktioner och beteenden i mer ordinära miljöer, enligt Markus Hällgren.

Ständiga små konflikter kan vara ett tecken på att du har för mycket tid, menar Markus Hällgren. Små saker blir lätt stora när du har tråkigt. Dessutom kan konflikter bli en slags nödlösning för att få stimulans.
The aim is to investigate how experiences of work amongst teachers and auditors change as a shift from input control towards action control is implemented through management by documents. The study is based on interviews with auditors and teachers with long professional experience. The result shows that action control of professionals implies that (i) the core of work shifts from being based on relationships with clients to be based on documentation; (ii) priorities change to satisfy document requirements; (iii) there is a reduction in the sense of the work being relevant. These implications reduce the professionals work-related enthusiasm. In conclusion: management by document establishes conditions that do not provide incentives for professionals to fully apply their individual capabilities, thereby also preventing professional development and learning.

Allt material i Socialvetenskaplig tidskrift publiceras sedan 2022 (Vol 28 Nr 2) med omedelbar öppen tillgång (open access), under Creative Commons-licensen CC BY 4.0. Upphovsrätten till innehållet tillhör respektive författare.Allt innehåll i tidskriften är fritt tillgängligt utan kostnad och får fritt läsas, laddas ned, kopieras, delas, skrivas ut och länkas. När innehållet används måste författare, källa och licens anges. Författaren kan fritt göra sin publicerade text tillgänglig på institutionella och internetbaserade arkiv, exempelvis sitt lärosätes digitala arkiv eller andra tjänster för detta.– Det vi har sett vid distansarbete är att de kreativa mötena och mikropauserna, småsnacket vid kaffeautomaten försvinner. Det är lätt att bli sittande hela dagen och gränserna mellan privatliv och arbete flyter gärna ihop, vilket har visat sig att vara problematiskt för många.Tidningen Kollega, 105 32 Stockholm. Besöksadress: Olof Palmes gata 17 | Chefredaktör och ansvarig utgivare: Helena Ingvarsdotter, tel: 08-504 150 02 | Webbredaktör: Linnea Andersson, tel: 08-504 159 17 | Debattredaktör: Lina Björk tel: 08-504 159 06

– En stor del av hela min arbetskarriär har varit på distans och jag tycker att det fungerar utmärkt. Kanske beror det på att mina universitetsstudier påminner mycket om hemmaarbete där det var viktigt att ha en bra studieteknik och självdisciplin mellan de lärarledda föreläsningarna. Nu tappar jag nästan mer fokus när jag är på kontoret som definitivt har blivit en plats för det sociala.
Behroz Yazdi tror att hela synen på arbetsmarknaden har förändrats efter pandemin, och att erbjuda distans och flex är viktiga faktorer för företag som vill vara en attraktiv arbetsgivare.Han tror att arbetshubbar, så kallade co-working spaces, kan vara en del av lösningen i framtiden. Själva konceptet finns både i flera europeiska storstäder och på landsbygden. Där kan anställda från olika företag hyra in sig för att jobba på distans utan att sitta hemma.

– Efter att rekommendationerna om hemarbete släppts i februari 2022 ville min dåvarande uppdragsgivare att vi skulle vara tillbaka på kontoret två dagar i veckan, så det var bara att pallra sig tillbaka till Stockholm och kontoret.
När Pernilla Skeppström skickades hem från kontoret i början av pandemin, gick flytten nästan omedelbart från Stockholm till Undersåker. Där hon kunde ägna sig åt sin största hobby skidåkning. Sedan dess har det blivit tre flyttar mellan storstaden och Jämtland.Följden av att känna sig utled på jobbet blir att man känner sig omotiverad, känner nedstämdhet och får sömnsvårigheter. Bara en liten del av dem som har tråkigt på jobbet uppger att det beror på att de har för lite att göra.

Har ingen motivation på jobbet?
Bristande motivation kan ha flera orsaker. Dels kan det ske saker i livet som riktar om vår uppmärksamhet, exempel på detta är konflikter, sjukdom, dödsfall samt separationer. I perioder i livet kan vi ha extra mycket att göra där tid för återhämtning går förlorad.
Johanna och Behroz Yazdi vågade tack vare pandemin ta steget och lämna Stockholm i början på 2021, för att bosätta sig i Karlstad. Jobben behöll bägge på distans från Stockholm. Drygt två år senare bor de fortfarande kvar och stormtrivs, även om en del förändringar skett jobbmässigt.

– Jag har kvar mitt gamla jobb som riskanalytiker i finansbranschen och åker till Stockholm några gånger i månaden. Resten av tiden arbetar jag på distans, vilket fungerar fint för både mig och min arbetsgivare, säger Behroz.
– Nu finns lantliga co-workers först och främst i turist-attraktiva områden. I framtiden kan vi förhoppningsvis befolka även andra delar av glesbygden. En annan vision är att engagera samhället, låta kommunen och lokala företag skapa nätverk och tillhandahålla lokaler, något som skulle minska både bilpendling och arbetslöshet.Av dem som har tråkigt på jobbet har nästan hälften tråkigt minst några gånger i veckan. De vanligaste anledningarna är brist på utmaningar i jobbet (21 procent), att man är ensam om sina arbetsuppgifter (20 procent) samt att arbetsuppgifterna är tråkiga (17 procent), berättar tidningen Arbetsliv som gjort undersökningen bland sina läsare.

De utflyttare som kunde arbeta 50 procent på distans, eller mer behöll sina jobb i Stockholms län efter flytten i högre utsträckning, än andra utflyttare.
– Jag har uppdragskontrakt till och med juni, därefter vet jag inte vad som händer. Det mest troliga är att jag skaffar mig ett helt nytt yrke för att kunna bo kvar här. Självklart kommer jag försöka få ett uppdrag på distans i första hand. I värsta fall får jag flytta tillbaka till Stockholm igen, jag måste ju försörja mig.

Måste man gilla sitt jobb?
De eventuella problem som kan finnas på en arbetsplats blir individualiserade. – Många uttryckte att om man inte älskar sitt jobb så kanske man ska söka sig någon annanstans. Om man inte trivs på jobbet så beror det alltså inte på orimliga krav eller dåliga arbetsvillkor, utan det är en själv det är fel på.
Med tanke på ovannämnda siffror kunde man förvänta sig att Sverige skulle hamna långt ned i en rankning av var medarbetarna är mest nöjda. Men i Universums Global workforce happiness index rankas Sverige på fjärde plats av 57 länder. Bara Danmark, Norge och Costa Rica ligger bättre till. I botten av listan hamnar Kuwait och Ghana. Över 200 000 unga yrkesaktiva deltog i undersökningen.

Vad ska man göra när man är trött på jobbet?
Trött på jobbet? Här är 18 tips som kan hjälpa digPlanera mera. Planera dig igenom din dag redan under kvällen innan och ta en sak i taget. … Undvik det som distraherar dig. … Planera in roliga break. … Stör dig inte på omgivningen. … Ta hjälp av dina kollegor.
– Vi som fått okej med att jobba på distans under pandemin fick fortsätta med det efter att rekommendationen om hemmajobb hävts. Samtidigt befann sig H&M i en omorganisation, vilket såklart kan innebära förändringar. Jag kände att jag ville kunna cykla till jobbet och tyckte det var kul att jobba på plats. Så numera jobbar jag på Karlstad kommun med verksamhetsutveckling och digitalisering, säger hon.

Johanna jobbade tidigare som affärsutvecklare på H&M, men efter att familjen fått sitt tredje barn valde hon att söka ett nytt jobb på plats i Karlstad.
Lisa säger att hon redan innan flytten fått tre jobberbjudanden i Härnösand och att teknikbranschen skriker efter folk norröver. Det anordnas jobbmässor och event där arbetsgivare inom olika branscher presenterar sig.– Det finns många jobb att söka söderut också, men samtidigt är det fler sökande där som konkurrerar om jobben. Det finns betydligt fler spännande och innovativa teknikjobb här i norr än vad folk söderöver förstår. – Det blir ett socialt stigma och vi tenderar att förknippa att vara uttråkade med att vara lat, säger Lotta Harju enligt vilken jobbleda är stressande och kan leda både till sämre hälsa och produktivitet. Studien visar att de senaste årens möjlighet till distansarbete har haft effekt på flyttarnas beteende. En tredjedel av utflyttare som arbetar anger att möjligheten till distansarbete påverkat beslutet att flytta i stor utsträckning.Calle Rosengren ser framför allt arbetshubbarna som ett möjliggörande för folk att bo längre från städerna och tror att logiken i att dela ytor kommer växa fram allt mer.

– Det kan vara ett sätt att lyckas etablera rutiner och få en tydlig gränsdragning mellan arbete och fritid. Och en möjlighet att få småsnacka med andra jobb-hubbare. Oftast finns det även en bristande ergonomi i hemmet.Tidningen Arbetsliv har pratat med Lotta Harju som är forskare vid Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors. Enligt henne förknippar vi ofta tråkiga jobb med monotona industriarbeten. Men tråkiga jobb finns i alla yrken och handlar mer om att det man gör inte känns meningsfullt.

Lisa Westerlund och hennes man Claes bestämde sig strax före pandemin att lämna lägenheten i Göteborg och bosätta sig i en prästgård vid Höga kusten. Paret är friluftsmänniskor och en önskan om att ha naturen in på knuten var en bidragande orsak till flytten.
– Jag är civilingenjör och Claes är läkare, så vi båda kunde få jobb i princip var som helst. Claes hade aldrig varit i Härnösand innan vi flyttade hit, men vi tänkte att det är väl bara att flytta tillbaka ifall vi inte trivs, säger Lisa Westerlund.– I min bransch är det uppdragsgivarna som sätter villkoren, så det är bara att rätta sig efter det som efterfrågas. För de uppdrag som ligger ute just nu vill de flesta uppdragsgivare att man ska vara på plats några dagar i veckan, vilket jag tycker är ytterst märkligt då allt samarbete ändå måste ske via Teams eftersom det nästan alltid är någon som är på distans.

En flyttstudie utförd av Region Stockholm förra året visar att Stockholmsregionen sedan 2018 haft ett negativt inrikes flyttnetto, fler har lämnat länet än flyttat in.
– Många chefer vet inte hur de ska leda personalen på distans, de känner sig tryggare om de har sina medarbetare på plats. Dessutom tror jag att många chefer inte orkar ta den individuella dialog som distansarbete kräver, därför säger de nej.Calle Rosengren är docent i arbetsmiljöteknik på Lunds universitet forskar om digitalisering och arbetsmiljö. Han håller med om att distansarbetet är här för att stanna. Däremot anser han att den sociala interaktionen är viktig för individers välmående. Enligt undersökningen så var möjligheten att flytta längre men behålla sitt gamla jobb, i högre grad gällande för en grupp egenföretagare och högutbildade, som kunde utföra sina arbetsuppgifter på distans. Pernilla Skeppström, som arbetar som konsult inom IT, menar att det är högst ologiskt att transportera nästan två miljoner människor genom en storstad för att alla måste ses i fysisk form på ett kontor två dagar i veckan.

Läkaren gör en kroppslig undersökning för att utesluta att det finns andra sjukdomar bakom symtomen. Du brukar också få lämna ett blodprov, bland annat för att utesluta andra sjukdomar.
Fundera på din livssituation i stort och försök att hitta sätt att minska stressen. Är det en balans mellan dina plikter och måsten, och sådant du längtar efter att göra? Vad tycker du är viktigt i livet? Vad behöver du som du inte får idag?

Själva insjuknandet går ofta långsamt och besvären utvecklas med tiden. Men ibland kommer symtomen mycket snabbt och påtagligt, som att man ”går in i väggen”.
Det är bra att söka hjälp tidigt om du har besvär som du tror beror på stress. Då kan du ofta undvika att bli allvarligt sjuk. Ju tidigare du får stöd desto snabbare brukar det gå att bli bra igen.Varje arbetsplats ska också ha en policy kring hur den som är sjukskriven ska rehabiliteras och komma tillbaka till arbetslivet. Om det finns möjlighet kan företagshälsovården vara en viktig resurs.

Du kan behöva få praktisk hjälp av till exempel en personalchef för att förändra och anpassa din situation. Du kan behöva ändrade arbetsuppgifter under en kortare period eller mer långsiktigt.
Det är vanligt att man har depression ihop med utmattningssyndrom. Men det är inte alla med utmattningssyndrom som blir deprimerade. Det är också vanligt att man får ångest.Företagshälsovården kan hjälpa till om du har ett arbete. Prata med din arbetsgivare för att få veta mer om vilka möjligheter som finns. Om du studerar kan du kontakta elevhälsan eller studenthälsan.

Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller hög psykisk belastning. Med stöd och behandling kan du återhämta dig, även om du kan vara mer känslig för stress en tid efteråt. För vissa tar återhämtningen lång tid.
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Informationen ska vara anpassad till dig och din situation.När du har fått för lite återhämtning under en längre tid börjar din kropp på olika sätt visa att stressnivån är för hög. Det kan börja med symtom som trötthet och sömnsvårigheter och besvär från magen och tarmarna.Försök att avlasta personen med det hen behöver, om du kan och vill. Det kan till exempelvis vara att ta hand om barn, handla eller göra andra ärenden. Utmattningssyndrom är en följd av svår stress i kombination med för lite återhämtning. Det kallades tidigare för utbrändhet eller utmattningsdepression. Men det är inte alla som får utmattningssyndrom som får en depression. Eftersom den som är sjuk kan behöva stöd under lång tid, är det viktigt att du som närstående själv försöker hitta en bra balans och ta hand om dig själv.Ibland är det nödvändigt med sjukskrivning en kortare eller längre tid. Du kan också behöva mycket praktisk hjälp. Till och med att betala en räkning eller att diska kan kännas överväldigande i början. Många kan bli hjälpta av att prata med en psykoterapeut eller kurator. Till exempel har kognitiv beteendeterapi, KBT visat sig fungera bra vid bland annat ångest, oro och sömnsvårigheter. Det bästa sättet att undvika att bli sjuk igen är att lära dig att känna igen dina egna varningssignaler. Då kan du i tid förändra det som behövs och förhindra att stressen blir skadlig. Många upplever att de tål betydligt mindre stress än innan de blev sjuka. Du blir helt enkelt mer stresskänslig.

Om du då får möjlighet att återhämta dig kan symtomen minska. Men om du fortsätter att vara utsatt för hög stress kan ditt tillstånd förvärras, och du kan insjukna i utmattningssyndrom.Återhämtning innebär inte enbart vila och stillhet, utan även aktiviteter som ger dig energi. Det kan till exempel vara att röra på kroppen, ägna dig åt fritidsintressen eller umgås med personer som du trivs bra med. Då kan du plötsligt få svårt att orientera dig, läsa en text eller följa med i ett samtal. Du kan också plötsligt känna dig förvirrad, få stark ångest eller yrsel. Det är inte alltid du upplever stressen som något negativt till en början. Hög belastning under en längre tid utan möjlighet till återhämtning kan leda till utmattning, även om innehållet i det du gör är både roligt och givande.

När du börjar må bättre behöver du försöka att komma i balans igen, både fysiskt och psykiskt. Ett sätt är genom fysisk träning av olika slag, till exempel fysioterapi, andningsträning eller avslappningsövningar.
Det är viktigt att ta de tecken på stress som du känner på allvar. Ju tidigare du lägger märke till stressrelaterade besvär hos dig själv, desto snabbare kan du göra förändringar som kan förhindra att besvären blir värre.Ofta får du fylla i olika frågeformulär. I formulären får du svara på frågor om till exempel din stress, om du känner dig deprimerad eller har ångest. Frågorna kan också handla om till exempel hur du upplever din livskvalitet.

I terapin kan du få hjälp med att förstå sambandet mellan hur du har levt och varför du har blivit sjuk. Du kan också få viktiga insikter och tips på hur du kan hantera stress på ett bra sätt. Terapi kan ges både i grupp och enskilt.
Hur har du det hemma? Får du möjlighet till avkoppling och återhämtning? Fördelas uppgifterna på ett bra sätt om ni är flera vuxna som lever tillsammans? Ta upp situationen med din partner om ansvaret inte fördelas rättvist mellan er.Den som blivit sjuk kan få svårt att klara av många av de vardagliga sakerna under en period. Ju närmare du lever den som sjuk desto mer kan du själv och din vardag påverkas.Behandlingen anpassas efter dina besvär och hur du upplever din situation. Du kan behöva olika typer av hjälp och stödinsatser för att återhämta dig igen.Du som har insjuknat hastigt på grund av utmattningssyndrom kan behöva extra mycket stöd och förståelse. Vänner, familj och närstående kan spela en viktig roll såväl som stödet från kollegor, chefer och vårdpersonal. Det är också bra att försöka komma ihåg att den som är sjuk gör så gott hen kan. Låt personen själv bestämma hur mycket hen orkar göra varje dag. Samtidigt kan du som närstående uppmuntra och stötta. Utmattningssyndrom märks nästan alltid både kroppsligt och psykiskt. Vilket eller vilka besvär som är tydligast varierar från person till person. Det är vanligt att ha flera av följande besvär:Du ska få reda på vart du ska vända dig om du blir sämre under behandlingen. Ibland kan man få en så kallad fast vårdkontakt. Det är en person som bland annat hjälper till med att samordna din vård. Läs mer om fast vårdkontakt här.

Kan man sjukskriva sig för att man är trött?
Vanlig trötthet är inte en sjukdom, men samtidigt är det olämpligt att jobba på som vanligt om du till exempel kör fordon eller jobbar med farliga maskiner. Prata med din chef om hur ni ska lösa situationen. Allvarliga sömnproblem, insomni, kan i vissa fall leda till sjukskrivning.
För att få diagnosen utmattningssyndrom ska du ha levt med hög stress under minst ett halvår. Stressen har gett dig flera symtom som har pågått under minst två veckor.Kontakta en vårdcentral om du tror att du har eller håller på att få utmattningssyndrom. Du kan kontakta de flesta mottagningar genom att logga in här. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att du som är anställd inte får fysiska eller psykiska besvär av ditt arbete. Arbetsmiljön ska vara utformad på ett sätt som förebygger stress och stressrelaterade sjukdomar hos de anställda. Många som har haft utmattningssyndrom blir bättre på att tolka sina egna reaktioner. Med hjälp av de nya kunskaperna om dig själv och om stress kan du leva mer i balans och hitta sätt att ta hand om dig själv på.Enligt forskaren Lotta Harju har dessa frågor inte tidigare uppmärksammats. Att diskutera dessa frågor är inget som fått prioritet på arbetsplatserna som deltog i undersökningen.

87 organisationer och drygt 11 500 anställda granskades i Finland och resultatet visar att det inte bara är ”löpande band”-jobb som upplevs som tråkiga, även de som jobbar inom kultur, nöje och fritid har tråkigt på jobbet rapporterar arbetsmiljötidningen Du&jobbet.
Håller tristessen i sig finns risken dessutom att produktiviteten minskar vilket snabbt blir ett problem för både individen och arbetsplatsen. I studien påpekas att det är ok att ha tråkigt då och då på jobbet, det finns ingen anledning att byta jobb för kortare perioder av tristess.Minst tråkigt har anställda i skolan och inom sjukvården enligt undersökningen som först presenterades i Journal of occuational and environmental medicine. Yngre personer och män är de som framför allt upplever tristess på jobbet. Känns inte jobbet meningsfullt blir individen uttråkad och upplever sig må sämre, vilket leder till att tiden går långsamt, de känner sig oengagerade och blir snart passiva i sitt arbete.

Oavsett orsaken till att du saknar motivation är det också viktigt att fråga sig själv varför man ska göra något. Finns det en tydlig, gärna betydande anledning att göra något är det lättare att känna motivation än om denna saknas. Du nämner avsaknad av motivation inom ett flertal livsområden, däribland på arbetet, socialt och i hemmet.
Fråga: Jag har svårt att hitta motivation till att göra saker. Det kan vara allt från att ta ut disken till att hitta på saker med vänner eller utveckla mig själv i mitt yrke. Varför jag jag ingen motivation och hur kan jag finna motivation?Fundera på hur du önskar att det var inom respektive livsområde, gärna så konkret och specifikt som möjligt. Jämför sedan din önskvärda bild med nuläget. Jag misstänker att ditt nuläge skiljer sig åt i jämförelse med den önskvärda situationen. Genom att synliggöra din önskvärda situation har du skapat en meningsfull riktning att sträva mot. Hindret många upplever i processen att röra sig mot den önskvärda livssituationen är orkeslöshet och frånvaro av glädje. Dessa känslor är fullt normala att känna, särskilt om bristande motivation har upplevts en tid. Det viktiga är att du trots känslan börjar utföra beteenden som tar dig närmare din önskvärda situation. Gör små ansträngningar initialt, om önskvärd situation är att umgås en gång per vecka med en kompis kan du börja med att ringa kompisen. Veckan efter kanske du planerar in en träff för att därefter boka in ytterligare en träff.

Har ingen ork att jobba?
Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller hög psykisk belastning. Med stöd och behandling kan du återhämta dig, även om du kan vara mer känslig för stress en tid efteråt. För vissa tar återhämtningen lång tid.
Det är fullt normalt att motivationen varierar i grad genom livet, den kan också variera från en dag till en annan. Bristande motivation kan ha flera orsaker. Dels kan det ske saker i livet som riktar om vår uppmärksamhet, exempel på detta är konflikter, sjukdom, dödsfall samt separationer. I perioder i livet kan vi ha extra mycket att göra där tid för återhämtning går förlorad. När något händer i livet som avviker från det normala tar det mer ork och energi vilket kan leda till att viljan för saker som annars sker per automatik minskar. Det viktiga är att man arbetar för att återfå motivationen på nytt då frånvaron av den kan få oss att sluta göra saker som tidigare haft betydelse och gett oss energi. Risken finns då att man utvecklar nedstämdhet och i förlängningen depression.All förändring behöver inte ske på en och samma gång. Fundera över om det är något livsområde som är mer betydelsefullt och börja fokusera på det. När du upplever att du skapat en önskvärd situation inom ett livsområde kan du gå vidare till nästa och så vidare.Motivation betyder att sätta i rörelse, ett tillstånd som får oss människor att vilja göra saker. När jag läser din fråga förstår jag det som att viljan har minskat, både för saker som är betydande och energigivande som socialt umgänge. Men även för det vi kallar pliktaktiviteter i form av arbete och hushållssysslor.

Exempelvis kan du ta initiativ och vattna blommorna, plocka ur diskmaskinen och plocka ut frukten från papperskartongen till skålarna. Det kan låta som små saker, men genom att göra något minskar känslan av att ha långtråkigt.

Ett första steg mot att ta steg framåt och minska tristessen är att arbeta på ditt EQ. Forskning visar nämligen att individer som tenderar att ha långtråkigt ofta är mindre självmedvetna än andra. Skälet är att en självmedveten person har enklare att inse vad det är han eller hon vill göra.

När jobbet är tråkigt?
Sök fler arbetsuppgifter Om du har för mycket tid och för lite att göra på jobbet kan du uppleva tristess. Med det i åtanke kan du söka efter fler arbetsuppgifter för att fylla tiden. Fråga chefen om något behöver delegeras eller erbjud en hjälpande hand till kollegorna. Cachad
Är du en av dem som upplever tristess och känner dig uttråkad på din arbetsplats? Då är du inte ensam. Som referens för din tristess kan det vara värt att nämna det faktum att upp till 90 procent av den vuxna befolkningen i USA upplever uttråkning dagligen. Det framgick i artikeln Bored At Work? Science Says That’s A Good Thing – Forbes 2018-05-24.

När ska man sluta på sitt jobb?
Om du inte kan påverka situationen leder det lätt till stress. Upplever du som anställd en stark motvilja för arbetsplatsen bör du överväga att sluta. Känner du att du vill och kan lufta detta med din chef är det naturligtvis ett bra första steg för att få till en förändring.
Om du har för mycket tid och för lite att göra på jobbet kan du uppleva tristess. Med det i åtanke kan du söka efter fler arbetsuppgifter för att fylla tiden. Fråga chefen om något behöver delegeras eller erbjud en hjälpande hand till kollegorna. Det kan bidra till att stärka era sociala band och kan medföra att du blir uppskattad på jobbet.

Därför är det viktigt att du säkerställer att du får tillräckligt många timmars vila under nätterna. Det kan bli ett första steg mot att minska känslan av att ha långtråkigt i arbetet.Ytterligare en extern faktor som kan bidra till att du känner dig uttråkad och okreativ på jobbet är din omgivning. Försök därför skapa en mer inbjudande arbetsmiljö som uppmuntrar kreativitet och innovation.Enligt en artikel som publicerades på Petrabrask.se kan orsakerna till att tristess uppstår ses tydligt i råttor. I korthet kan anledningen förklaras i ett ord, tidsenheter. När arbetsdagen inte slutar efter att arbetsuppgifterna är avklarade utan snarare på ett givet klockslag blir du uttråkad och upplever tristess på jobbet.

Vad kan man göra om man har tråkigt på jobbet?
Tråkigt på jobbet? Så blir du inspirerad!TED Talks. Vi förutsätter att du jobbar på ett kontor men det är inget måste. … Ta en paus. Ibland behöver vi bara sluta med det vi håller på med och ta en paus. … Lär dig något nytt. … Sök kompetensutveckling. … Håll dig uppdaterad. … Planera på dötiden. Cachad
Om du upplever tristess på jobbet kan du använda dig av några knep. Dessa kan bidra till att förbättra ditt välmående och göra dig gladare då tristessen kan dämpas. Därigenom kan du lägga grunden till en roligare arbetsdag.Exempelvis kan du sträva efter att sätta färg på din arbetsyta. Kanske kan du ställa in lite färgglada blommor eller sätta upp en målning med mycket färger. Grönt, rött, orange och gult tenderar att associeras med lyckokänslor.

Vill du göra karriär? Det kanske inte är det första du tänker på när du lider av tristess och har långtråkigt på jobbet. Men genom att bli mer ambitiös kan du eventuellt göra något roligare under din arbetsdag.
Sömn är viktigt för återhämtningen efter jobbet. Tyvärr visar en undersökning från Sifo som gjordes på uppdrag av ViktVäktarnas att inte ens hälften av svenskarna sover de åtta timmarna varje att. 18 procent sover faktiskt mindre än sex timmar.Tristess på arbetsplatsen är ett tecken på uttråkning. Uttråkning sänker motivationen och kan bidra till lägre upplevd lycka på jobbet. Därför är det viktigt att fundera över vad det är som får dig att uppleva arbetet som långtråkigt.

Därför kan du genom att försöka stärka ditt EQ göra dig själv en dubbeltjänst. Först och främst kan högre EQ hjälpa dig i karriären. Mer därtill så kan emotionell intelligens i vissa situationer minska långtråkighet och hjälpa dig sätta finger på vad det är som skapar din tristess.I Sverige har till och med ett pilotprojekt genomförts med blandat resultat. Hur vida uttråkning och att arbetsdagen mäts i tidsenheter kan användas för att motivera 30 timmars arbetsvecka kan diskuteras. Ett alternativ till att ändra tidsbestämmelsen är istället att definiera arbetsdagar i termer av produktivitet.

Baserat på det skäl till att tristess uppstår på jobbet som pekas ut av Petra Brask kan en enkel slutsats dras. Du måste hålla dig sysselsatt, alternativt se över hur du och din arbetsgivare definierar en arbetsdag. Det är intressant då politiker, forskare och tyckare länge har diskuterat 6-timmars arbetsdag.
När du går till jobbet och känner dig omotiverad kan du försöka finna en inremotivation. Sträva efter att sätta upp mål för vad du ska göra under arbetsdagen. När du når ett mål upplever du ”the winner effect”, ett begrepp som utforskas på djupet i boken med samma namn av Ian Robertson. Det är något som exempelvis spelutvecklare förstår. Därför belönar de sina konsumenter på något sätt för att behålla deras uppmärksamhet.Tristess är ett symptom av uttråkning, ett ord med negativ klang. Men att vara uttråkad är inte negativt givet att du har rätt inställning. En psykolog beskrev tristess och uttråkning som viktiga faktorer för kreativitet i en artikel publicerad i Psychology Today.

När man har för lite att göra på jobbet?
Att ha för lite att göra på jobbet är inte bara tråkigt – det kan göra dig sjuk. Boreout kallas utmattningssyndromet som är en följd av understimulans, något som sällan är accepterat bland kollegor och chefer.
När du har tråkigt kan du flytta din uppmärksamhet mot nya områden och identifiera nya mål. Du kan alltså använda din nyfikenhet för att bryta tristessen på jobbet för att göra yrkeslivet roligare.Men nästan alla arbetsplatser har små saker som måste göras men som inte ingår i någons arbetsbeskrivning. De kan med fördel användas för att minska din uttråkning.

Om du upplever att du är uttråkad och lider av tristess på jobbet kan du se dig om efter mer att göra. Som tidigare nämnt kan det vara en bra idé att ta sig an fler arbetsuppgifter och försöka förbättra existerande processer.

Men att sova för lite kan få negativ inverkan på ditt humör på jobbet. Vid vissa tillfällen kan sömnbrist också bidra till att du blir uttråkad. Så lite som en natt med sämre sömn kan få en negativ inverkan på din innovationsförmåga.

Annars riskerar en ond spiral att uppstå där motivationen dalar och den mentala hälsan försämras. I det långa loppet riskerar du att gå miste om möjligheter i karriären om du inte åtgärdar din tristess på jobbet.

Även om tristess kan gör sig påmint på arbetslatsen så betyder inte det att du enbart kan motverka fenomenet när du jobbar. Det finns flera aspekter att arbeta med även när du inte befinner dig i din yrkesroll. Dessa kan hjälpa dig att reducera den långtråkiga känslan som du kanske upplever i ditt dagliga arbete.
Att peka ut en specifik personlighetstyp som kan drabbas av uttråkning på jobbet är svårt. Faktum är att i princip vem som helst kan uppleva att de har långtråkigt. Men en omfattande amerikansk studie ger ändå några indikationer på vilka som är mer eller mindre sannolika känna uppleva att man är uttråkad.Befinner du dig i en situation där du upplever tristess på jobbet kan du vända det till din fördel. Använd den tid som är över efter att arbetsuppgifterna är avslutade till att söka förbättringsmöjligheter. Det kan handla om att utvärdera processer och se om de kan bli mer effektiva. Att utveckla effektivare metoder kan bistå din karriärutveckling.hm, ne jag vet det är inte så lätt. På min sambos jobb jobbar en kille som ibland har mindre saker att göra.. han kallas numera hustomten för han kan ställa sig å putsa fönstrena eller andra såna mindre städsaker (även om dom har städare på jobbet) men det är ju inte världens roligaste grejer heller å jag vet, är man ny på jobbet så vågar man alltid inte gör för mkt heller..

Även det roligaste jobbet har ibland sina tråkiga stunder. Istället för att slöscrolla Facebook eller kika på telefonen – gör något kul, inspirerande och givande! Vi har samlat sex roliga tips som gör dig bättre på jobbet!
Det är förstås med glimten i ögat vi tipsar om detta. Men oavsett om du använder utbildning.se eller något annat medel för att hitta utbildning som kan främja dig i din karriär, är det en underbar kur mot tristess! Ta fram några utbildningar du skulle vilja gå och presentera dem för din chef. Motivera dina val med att detta är något som skulle göra dig bättre på ditt jobb. Har du svårt att intala chefen att betala för din vidareutbildning? Läs vår guide och stjäl våra argument!

Ju mer du kan använda det i jobbet desto bättre! Men det behöver inte vara så avancerat som att lära dig koda i Java. Det kan vara något enkelt som att lära dig en ny funktion i Excel eller googla på förkortningen KPI som brukar dyka upp på morgonmötet. Om du en eller ett par gånger i veckan aktivt försöker lära dig något nytt, tänk vad mycket mer du skulle kunna vid årets slut.
Ibland behöver vi bara sluta med det vi håller på med och ta en paus. Ta med en kollega du vill lära känna bättre på en kopp kaffe eller fly kontoret en med en kort promenad. Men se till att byta miljö. Om du jobbar på samma ställe större delen av dagen är det trevligt att se något annat och skaffa dig lite nya intryck. Prova nästa gång du känner dig trött eller uttråkad. Det ger förvånansvärt bra effekt!Vi förutsätter att du jobbar på ett kontor men det är inget måste. Du har väl en smartphone? Hur du än väljer att titta, är TED Talks både roliga och inspirerande. TED Talks är en hemsida för inspirerande föreläsningar med begåvade och drivna människor. Det är lite som ett Youtube för inspiration. Hitta något inom din bransch eller som på andra sätt får dig att känna inspiration på jobbet. Är du chef eller intresserad av ledarskap? Här vi här samlat de 7 mest inspirerande TED-talken om ledarskap. Det är inte bara tiden som går fort. Utvecklingen i många branscher går idag lavinartat snabbt! Som tur är finns det prima sätt att hålla dig uppdaterad. Det finns oftast ett oändligt antal poddar, Facebookgrupper och bloggar kring alla möjliga mer eller mindre obskyra ämnen. Sätt dig ner och leta ut någon eller några som verkar lovande och låt kunskapsbankens valuta växa. Känner du för något mer socialt kan ett frukostseminarium vara både inspirerande och ypperligt för ditt nätverkande. Bor du på en mindre ort kan ett webinarium fungera som ett fullgott alternativ. Ibland är det svårt att hitta tiden att ta sig an sina personliga mål. Vilken tid är bättre än dötiden till att skapa något livligt? Varför inte ta chansen att komma på ett nytt kul projekt, produkt eller liknande? Något som skulle gynna din avdelning, din arbetsplats och i slutändan din karriär. Alla jobb är olika, så det är svårt att hitta något genomskridande för alla yrken. Men om du är uttråkad och har lite tid över, hitta på något som gör skillnad, litet som stort. Tiden är din.

Inkorgen – så viktig, men ack så tidsödande. Eller, måste den vara det? Med rätt knep har du möjlighet att omvandla din inkorg från ett tidskrävande stressmoment till en effektiv hjälpreda i din arbetsdag. Vi har samlat fem tips som kan hjälpa dig på vägen till en effektivare arbetsdag! Att mötas av en överfull inkorg kan upplevas som överväldigande och stressande.
Varje arbetsdag kanske inte kan vara en glittrande fest, men du kan definitivt se till att skratta och må bra så ofta som möjligt (trots att du är på jobbet). Här listar vi sex tips på hur du får ditt jobb att kännas roligare och mer givande – och inte bara som en tråkig transportsträcka till helgen.Ja. Tröttheten påverkar både dig och dina kollegor. Du kanske inte bör utföra vissa arbetsuppgifter, eller behöver extra stöd. Det är bra om du berättar, i alla fall för din chef, så att du inte blir en säker­hetsrisk för dig själv och andra. Nej. Du ska normalt komma till jobbet i sådant skick att du kan utföra ditt jobb, men tala med din chef och försök hitta en lösning. Om dina sömnproblem är långvariga och diagnosticerade som en sjukdom har arbets­givaren rehabiliteringsansvar. Då ska det utredas om det är möjligt att omplacera dig om du har arbetsuppgifter som du inte kan utföra på grund av sömnbrist. Om du inte kan utföra dina arbetsuppgifter på grund av att du ofta är för trött och arbets­givaren inte kan omplacera dig kan det vara skäl för uppsägning. Det är svårt att bevisa att det är just arbetet som orsakat insomni även om stress är en vanlig orsak till sömnstörningar. Utmattning och stressreaktioner, där insomni kan ingå, kan i vissa fall räknas som arbetsskada särskilt om orsaken är hög arbets­belastning. Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan. Personuppgiftspolicy

Hur säger man att man inte kan jobba?
Tacka nej när det inte känns rätt Känns jobbet inte rätt från början kan det i vissa fall vara bra att berätta vad du tänker redan efter första intervjun. Både för din egen och för företagets skull. Var ärlig med varför du är tveksam till tjänsten eller till och med väljer att tacka nej.
Du presterar oftast sämre om du sovit dåligt. Det blir svårare att koncentrera sig, fatta bra beslut och lösa problem. Du kan också känna dig trög och irriterad, glömma saker och vara mer lättstressad.Vanlig trötthet är inte en sjukdom, men samtidigt är det olämpligt att jobba på som vanligt om du till exempel kör fordon eller jobbar med farliga maskiner. Prata med din chef om hur ni ska lösa situationen. Allvarliga sömnproblem, insomni, kan i vissa fall leda till sjukskrivning.