Här kommer du finna omdömen om olika produkter. Fakta kommer alltid väga tyngre än känslor. Även om det finns personliga preferenser så handlar det inte så mycket om tycke och smak. En del fluglinor kastar helt enkelt bättre än andra, oavsett vad man tycker. Det är sådant som man kan testa och mäta fram.
Att linan har vikten längst bak på klumpen förenklar underhandskastandet. Ultralight har tunnare diameter än gemene WF-lina och har HTx-coating som är något mjukare än på Trout Boss. Lägg ihop allt detta så finner du en fluglina som klarar av underhandskasten på ett imponerande sätt. Lägg därtill Hardy Ultralite spön så når man till toppen av vad materialen idag klarar av.
Compact-serien är Cortlands dyraste linor och det hänger ihop med de högre tillverkningskostnaderna. Det här är en lina med en kort flytande klump på 8.05 meter med en skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre. Sjunkhastigheten är enligt mig helt rätt, passar de flesta av våra sjöar/tjärnar. En snabbare sjunkande lina kan driva upp tempot i fisket, man vill inte dra linan i botten med risk att fastna i stenar eller kvistar som skadar coatingen. Compact-serien är Cortlands dyraste linor och det hänger ihop med de höga tillverkningskostnaderna. Det här är en lina med en kort intermediate-klump (långsamt sjunkande) på 8.05 meter och med en flytande skjutlina i HTx-kvalitet. Bakom klumpen finns en tjockare del på skjutlinan på 3.95 meter som ger viss styrsel i kasten men sitter där för att linan ska hålla bättre.
Det är många som anser Trout Boss vara den bäst kastande flytande WF-linan idag. Linans främre tapering slår ut tafsen med energi, en energi som standard-WF-linor inte kan mäta sig med. Som ett alternativ i strömmande vatten så underhandskastar TB’n bättre än vad gemene WF-linor gör. Trout Boss, HTx-coatingens starka sida är att linan inte absorberar vatten på samma sätt som de flesta andra linorna gör. Detta är en egenskap som ser till att Trout Boss behåller glidet i flera timmar vid vattnet.På en Flugfiskemässa för ett antal år sedan så hade en utställare riggat upp sina spön med Cortland 333-linor. Det var många som testade spöna och höjde på ögonbrynen. En återkommande fråga enligt utställaren var ”det här kastar ju riktigt bra, vad är det för lina?” Efter att han svarat på den frågan så var det flera som blev förvånade, en del var inte alls nöjda med vad de precis hade erfarit. De hade väntat sig någonting dyrare och finare. De hamnade i det klassiska dilemmat, någonting billigt kan väl inte vara bra?
Det sitter små öglor i båda ändor på linan. Jag skulle vara försiktig med att använda dessa öglor till det tyngre tvåhandsfisket. Jag har mestadels ”kapat” linor till spön i klass 3-7.
Ultralight är Cortlands nya lina för det delikatare fisket. Linan har en lång framtapering på 5,47 m och en total klumplängd på 13,7 meter. Mina tidigare erfarenheter av den här typen av linor har inte varit alltför positiv. Problemet har varit att man har flyttat för mycket av vikten längre bak på klumpen. Linans främre del blir för lätt. En sådan fluglina orkar inte rulla ut ordentligt. Minsta lilla vind så är det kört. För att kompensera detta så måste man ta i allt hårdare. Det motverkar syftet med linans tilltänkta funktion. Det gäller inte för Ultralight. Det här är samma typ av lina som Compact-serien. Skillnaden är att de här är lite lättare i vikt i förhållande till sin klassning och att de här har 444-coating. Ett lite billigare alternativ till Compact Float. Linan är lättkastad och gör sitt jobb. Compact Float är lite bättre, lite vassare och dyrare. Big Shot duger gott och väl som alternativ till nybörjare som till de erfarna. Cortland har angett hela klumpvikten på Compact-linorna då klumpen är kortare än 30 fot (9,14 m). Linorna hamnar mitt i mellan klasserna. En lina i klass #5 väger i regel ca 12 gram, en Compact 5/6 väger 13 gram. En lina i klass #6 väger i regel ca 14,5 gram, en Compact 6/7 väger 15,6 gram. Moderna starka grafitspön klarar av de här utan problem.När det kommer tilll slistyrka, det som hittills har framkommit är att Trout Boss är väldigt stryktålig. Jag har inte fått en enda reklamation pga krackelering. Detta intygas också från olika håll.
Jag köpte T-b linan av netlines, (flyrod). Jag gjorde det frivilligt och med den upplysta visdomen att jag kanske bara kommer att bli lite besviken, i bästa fall. Jag hade redan blivit lite besviken på wulffs tt+ å på mina dyra spön osv ,ja i princip har jag blivit lite besviken på allt som är dyrt. Jag får nog köra med tb i alla fall ett år innan jag vet om den är bättre eller sämre än de andra .(jo jag har en Classic peach också). Men än så länge är min enda invändning att klumpen kunde fått vara lite längre.Idag investera jag två tommspolar hos Danielsson o har även jag planer nu att snida på en Trout boss på en av spolarna efter att jag va förbi Flyrod förra veckan o testa 6 och 7ans Trout boss..
@Flyrod Det verkar i mina ögon som du är snabb på att dra egna slutsatser o döma folk….du tycks heller inte dra dig för att uttrycka dig förklenande o insinuerande om någon som du uppfattar inte deSedan håller jag med om att Coatingen är av en helt annan klass på Htx linan kontra någon av alla dom andra 30-50 linor jag provat senast åren så där har Flyrod helt rätt.
Linan verkar va som sakt otroligt lättkastad o slår ut tafsen väldigt lätt med lugna kast o de är stor fördel vid torrflugefiske med fina presentationer…..att man kan kasta luuuuuungt o fiiiiiint,tafsen kommer sträcka hyfsat även vid lite motvind..
Jag har inte provat den senaste modellen, bara den tidigare med längre klump, den var mycket bra förutom att den var för tung för mitt spö, jag visste inte att den var klassad en hel klass tyngre när jag beställde den från USA, hade jag vetat det så hade jag köpt en klass lägre, sen tyckte jag coatingen var för hal…jag tappade greppet om den flera gånger, men det är väl en vanesak, personligen tycker jag inte det är världens bästa lina, det är Royal Wulf TT+ i min värld, men en av dom bästa är det helt klart, om man ser till att köpa rätt klass till spöt man ska använda den till.När jag senare förstod att Flyrod driver butik o säljer just Cortlands linor så insåg jag att jag kanske borde ha förstått att jag skulle ha intagit en något försiktigare o lite mer kritisk hållning till Flyrods lovsång…på samma sätt som man normalt sett har när man läser reklam från olika fabrikanter.
Helt sjuk linhastighet o skjuter otroligt långt me bara klumpen utanför spötoppen…..behövs inga trettiälva luftkast utan 1-2 bakkast o ut me flugan! Effektiv fiskelina?? ….känns helt klart som bästa allround linan jag testat men första känslan så här så tror jag den funkar bäst till nymph o streamerfiske men även grym till torrfluga.. 5an borde helt naturligt passar bättre till torrfluga.
För min del betyder det därför fortsättningsvis skeptisk hållning till lovsången när en återförsäljare av en produkt säger att den presterar bättre än 99,5 % av alla linor… då det mina öron inte låter trovärdigt o seriöst.
Vad är en bra lina? Som jag ser det…den skall kompensera ev. dåliga kast …dålig tajming! …all dålig teknik in i det minsta….så en upplever linan BRA!… Men en bra kastare! ..men känns som wf5 blir rätt till min 5a som vill 11,5-12,5 gram med den klumplängden. Modellen innan med 13m klump eller vad den nu var vägde in på 14,5 gr för wf5 å var för tung
Eftersom alla skriver ut linvikten på hemsidan kan man väl lämpligen ge fördelen här till de som ids skriva ut den på kartongen också? RIO/GL/SA har jag köpt med klumpvikt i grains angivet på lådan. Aldrig sett det hos övriga men du får gärna rätta mig om det bara är mina 444:or som saknat den infon.
Undrar hur de tänkt taperingsmässigt? de visar ju bara en taperingsskiss på hemsidan. Innebär det att de kör exakt samma tapering på alla linorna i så fall? I praktiken skulle det innebära att en fyra och en sjua blir två helt skilda linor upplevelsemässigt.jag som är ny inom flugfisket kastar in en lite OT fråga… Tvättar och sträcker Ni era linor inför varje fiskepass, och om inte hur ofta bör linan sträckas och tvättas? Jag använder mig av en Orvis-produkt (Super SLick Line Dressing) för att få en glattare lina, antar att den påminner om Tiemco?!
”Linan rengjordes/sträcktes dagen före fisket. Jag kopplade helt enkelt bakänden på linan på altanräcket och drog linan bakifrån och framåt lätt genom en tuss med en droppe Tiemco på. Linan sträcktes och vevades in. Under hela fiskedagen så trasslade linan ingenting! Jag hade väntat mig mer problem med detta…men icke!”
Det första jag noterade när jag började repa av rullen lina var att coatingen kändes annorlunda än andra cortlandlinor. Cortland har hittat på en ny coating och min bild efter några timmars fiske var att linan verkar behålla glattheten bra och linan har märkbart mindre rullminne jämfört med tidigare modeller jag testat.
Jag fick hem en trout boss htx idag klass 6 och står nu och kastar lite med ett Hardy zenith #6 och vi passar alldeles utmärkt ihop vi tre. Det har alltså hänt nyss att en lina märkt #6 och ett spö märkt #6 passar utmärkt ihop, och det med en man också märkt av (#)6.Det finns i alla fall mer information om linor , jag menar vikt, tapering, klumplängd osv, än vad det finns om spön. Jag menar från tillverkaren. Att det står typ #5 på ett spö, kan ju i realiteten vara allt emellan #4-7. Om man som jag vill känna tyngden från linan och vill ge kraft å fart med hjälp av spöt i kastmomentet så är det enda raka att prova olika linor och klasser till det specifika spöt tills jag hittar rätt. Det har knappt hänt att min #6 lina funkar bäst på mitt #6 spö.