Posted on

Tusen Och En Natt Spel

Tusen och en natt, ett av den arabiska litteraturens mest kända verk, bär spår av både persiska, arabiska, indiska, egyptiska och beduinska berättelser. På 1700-talet introducerades sagosamlingen för första gången i Europa.Genom att gå med i Tranans vänner samtycker du till att vi lagrar dina personuppgifter för det här ändamålet. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter. Kung Shahriar har bedragits av sin hustru och hämnas gruvligt på hela kvinnosläktet. Varje dag tar han sig en ny brud och halshugger henne efter bröllopsnatten. När den kloka och sköna Scheherazade blir kungens gemål, börjar hon berätta, och berättandet fortsätter natt efter natt om Aladdin som finner den förtrollade lampan, om Sindbad som lider skeppsbrott men lyckligt kommer hem till fredens stad Bagdad. Unga köpmän sköna som månen möter välbevakade prinsessor och sluga trollkarlar. Kloka slavinnor och fattiga fiskare umgås med andar och talismaner. Allah välsignar goda uppsåt. Genom alla sällsamma öden vädjar sagan: se hur märkligt livet är, och efter tusen och en nätter har kungen uppfyllts av lyckan över att leva. Den onde härskaren har blivit en god härskare, och han prisar Scheherazade och hennes berättelser. I Iran hävdar man som sagt att man uppfunnit både schack och backgammon. Helt säkert är det senare, men också att man vid arkeologiska utgrävningar hittat mängder av olika brädspel som spelats i landet i tusentals år. Man har också hittat tärningar, dels vanliga västerländska, men också sådana med upp till tjugo sidor eller pyramidformade fyrsidiga tärningar. Perserna är helt enkelt ett folk som älskar sina spel och alltid gjort det. Att träffas och spela spel är också ett vanligt sätt att umgås, särskilt för män. Man sitter vid ett bord med ett spel mellan sig, dricker the eller starkt kaffe och gestikulerar, pratar och skrattar tills det är dags att gå hem.

Vem är författaren till Tusen och en natt?
Tusen och en natt är en sång skriven av Gert Lengstrand (text) och Lars ”Dille” Diedricson (musik) som vann Melodifestivalen 1999. Det är en upptempolåt som sjöngs av Charlotte Nilsson för Sverige i Eurovision Song Contest 1999 i Jerusalem i Israel.
Prince of Persia är uppbyggd som en klassisk iransk saga med alla tänkbara ingredienser. Här finns prinsar och djinner, svekfulla kvinnor, magiska svärd och stora skatter att vinna eller försvara. Intrigen är dessutom svindlande och går fram och tillbaka som mönstret på en persisk matta.

Hur börjar Tusen och en natt?
Tusen och en natt, en sagosamling från 900-talet, börjar med att Scheherazade, för att rädda sitt liv, natt efter natt berättar sagor för den dystre sultanen Shahriâr. Varje gryning slutar hon berätta när det är som mest spännande.
Den persiska kulturen har inspirerat många historier och sagor genom åren. Tusen och en natt är den klassiska, men det orientaliska har länge fascinerat västerlänningarna med sina bazarer, kroksablar och sin fascinerande arkitektur med kupolformade tak och välvda fönster. Den fascinationen lever kvar än idag och återspeglas i flera olika modernare verk och konstformer, som olika typer av dataspel och filmer.För den som hellre spelar om pengar än om dataspelspoäng finns Pearls of Persia, som är ett slotspel till dator eller mobiltelefon. Huvudpersonen här är den legendariska Sindbad Sjöfararen och du kan vinna både pengar och bonusspel om du får rätt kombinationer av symboler i spelrutan. Symbolerna är klassiska persiska juveler, som hämtade direkt från samlingen av iranska kronjuveler i Teheran. Om du vinner ett bonusspel kan du räkna med att Sindbad blir helt ”vild”, som en joker i ett kortspel, så du kan vinna med helt nya kombinationer av symboler. Det här är bra för att komma in i den rätta persiska känslan, och vem vet – kanske har du turen att vinna tillräckligt mycket för att kunna unna dig en resa till Iran och få se och uppleva allt landet har att bjuda med egna ögon?

Prince of Persia är ett av världens mest framgångsrika spel och väldigt spännande att spela. Det första spelet kom 1989 och sedan har det släppts flera uppföljare fram till idag – även en film (Prince of Persia: Sands of Time med Jake Gyllenhaal i huvudrollen) och särskilda Lego-set med Prince of Persia-tema.
Tales of the Arabian Nights är ett flipperspel som introducerades 1996. Det är baserat på sagan med samma namn (Tusen och en natt) och marknadsförs under sloganen ”din önskan är uppfylld”. Huvudpersonen är en stor blå djinn och det finns sju olika spellägen. Tales of the Arabian Nights finns dels som vanligt fysiskt flipperspel men också i en variant som dataspel, som finns att prova gratis på flera ställen på internet. Det är ett mycket roligt och väldesignat flipperspel som verkligen kan rekommenderas.Roliga spel för hela familjen på Spela.se! Hundratals gratisspel finns bara ett klick bort, oavsett om du är barn, morförälder, nybörjare eller expert. Prova action spel för alla äventyrare, laga mat spel för alla finsmakare, skapelsespel för alla kreativa, eller familjefavoriter så som bubble shooter, bingo och fyra i rad spel! Om du älskar utmaningar, låt hjärncellerna brottas med kluriga pussel spel till exempel mahjong eller bjud in vänner till ett flera spelare-spel online. Spela spel online som är enkla att lära sig men svåra att bemästra. Med alla barn spel, tjej spel och sport spel finns det många onlinespel för alla smaker. Upptäck Spela.se:s skatt av gratis onlinespel nu!

Hur många nätter berättar Scheherazade?
Hennes sagor varar 1001 nätter, varefter Shariyâr kapitulerar och låter henne leva. Den fiktiva Scheherazade är inspirerad av den legendariska sasanidiska drottningen Homây, dotter till Bahman, som hade titeln Chehrzâd (persiska چهرزاد) eller Chehrâzâd i betydelsen ”person med ädelt utseende”.
Game-Game uses analytical, marketing and other cookies. These files are necessary to ensure smooth operation of all Game-Game services, they help us remember you and your personal settings. For details, please read our Cookie Policy.

Vad betyder Tusen och en natt?
Tusen och en natt (persiska: هزار و یک شب, Hezār-o yek šab, arabiska: ألف ليلة وليلة, ”Alf lailah wa lailah”) är en samling sagor med ursprung i Iran. I centrum för ramberättelsen står Scharzad, som en natt i taget berättar en saga för kung Shahriâr, för att förlänga sitt liv.
Din reservation är giltig från det att du har fått en bekräftelse om att vi har lagt undan varan via e-post. Du kan hämta varan till och med nästkommande dag enligt butikens öppettider. Du betalar i kassan.

Scheherazade (persiska: شهرزاد, Shahrzâd) är en fiktiv persisk drottning och sagoberätterskan i sagosamlingen Tusen och en natt. I ramberättelsen gifter sig den persiska kungen Shahriyâr med en kvinna varje dag för att sedan avrätta henne nästa dag. När Scheherazade väljs till kungens hustru berättar hon en saga för honom. Skickligt väver hon in en saga i en annan, och när gryningen kommer är kungen så spänd på hur det ska sluta att han låter Scheherazade leva ytterligare ett dygn. Hennes sagor varar 1001 nätter, varefter Shariyâr kapitulerar och låter henne leva.Den fiktiva Scheherazade är inspirerad av den legendariska sasanidiska drottningen Homây, dotter till Bahman, som hade titeln Chehrzâd (persiska چهرزاد) eller Chehrâzâd i betydelsen ”person med ädelt utseende”.Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.Genie’s Touch har samma kvalitet av premium som alla andra Quickspins slots och såväl grafik som ljud är av högsta kaliber. Spelskaparna har också stoppat in flera intressanta funktioner, varav den som ger spelet dess titel – en wildomvandlingsfunktion – är helt nyskapande.Quickspin fortsätter att leverera högklassiga spel på löpande band och den här Stockholmsbaserade spelstudion är en av våra favoriter på Svensk Kasinoguide. Vi presenterar allt du behöver veta om varje ny slot från Quickspin på bloggen.För att läsa mer om detta, var vänlig läs vår Integritetspolicy som berör vår behandling av dina personuppgifter, och Integritetspolicy för Contacts som berör behandlingen av dina personuppgifter från ägaren av nyhetsrummet du följer.

Vad betyder Scheherazade?
Scheherazade (persiska: شهرزاد, Shahrzâd) är en fiktiv persisk drottning och sagoberätterskan i sagosamlingen Tusen och en natt. I ramberättelsen gifter sig den persiska kungen Shahriyâr med en kvinna varje dag för att sedan avrätta henne nästa dag.
När du väljer att skapa ett konto och följa ett nyhetsrum kommer dina personuppgifter behandlas av oss och av ägaren av nyhetsrummet för att du ska kunna motta nyheter och uppdateringar enligt dina bevakningsinställningar.

Vad hände Scheherazade efter den tusen och den första natten?
När den kloka och sköna Scheherazade blir kungens gemål, börjar hon berätta, och berättandet fortsätter natt efter natt om Aladdin som finner den förtrollade lampan, om Sindbad som lider skeppsbrott men lyckligt kommer hem till fredens stad Bagdad.
Quickspin, den mångfaldigt prisbelönade svenska speltillverkaren, har en förkärlek för episka sagor och framför allt de som finns med i sagosamlingen Tusen och en natt. Nu i februari har Quickspin släppt en tredje slot på temat. Det handlar om Genie’s Touch och här är det bekantingen Aladdin och hans trogna ande som spelar huvudrollerna. En twist finns dock, och det är att anden är en kvinna!Inte helt oväntat är det turbanprydda män, oljelampor, kameler, sablar, beduintält och en och annan fez som dyker upp bland symbolerna då temat är inspirerat av Tusen och en Natt. När man spelar detta spel känner man sig lite som Aladdin, och det är ju såklart både spännande och kul!

Scattersymbolen, som aktiverar freespins- läget, utgörs av en oljelampa och du behöver tre av denna symbol för att dina freespins ska kickas igång. I detta läge multipliceras alla dina vinster med 3 och du har chans att få ytterligare freespins i detta läge. Denna slot har 5 hjul och 10 vinstlinjer och man kan själv välja hur många linjer man vil ha aktiva. För att vinna jackpotten krävs det dock att du aktiverat alla 10. Myntvärdet ligger alltid på €0.50 och man kan bara satsa ett mynt per linje. Har du inte spelat Arabian Nights tidigare ska du helt klart ge det ett försök på casino69.se och vi hoppas självklart du plockar hem storvinsten direkt, lycka till!

Som vanligt så har NetEnt lyckats alldeles utmärkt med denna populära slot. Arabian Nights har hängt med ända sedan 2005, och den är fortfarande lika populär idag trots att den alltså nu har hela 10 år på nacken. Trots sin 2D- grafik som känns något utdaterad idag är detta en rolig och fin slot, men det är väl först och främst spelets progressiva jackpott som gör att det fortsätter att vara aktuellt även idag.
Spelets wild kommer i form av den turbanprydde mannen, och denna symbol fungerar även som jackpottsymbol i denna slot. Får du fem av denna symbol så har du kammat hem jackpotten, så de till att hålla ögonen på honom!01/01, Stängt 05/01, 10-17 06/01, 12-16 07/04, 12-16 09/04, Stängt 10/04, 12-1601/05, 12-16 18/05, 12-16 06/06, 12-16 23/06, Stängt 24/06, Stängt 25/06, Stängt 20/12, 10-20 21/12, 10-20 22/12, 10-20 24/12, Stängt 25/12, Stängt 26/12, 10-17 31/12, 10-15

En slät vägg kan vara vacker i sig men kan också få ett helt nytt djup med ganska enkla medel. Varför inte skapa något riktigt personligt och unikt? I dag finns färger som ger strukturer som exempelvis sand, sammet eller pärlemor. Måla ett rum i betong och metallic, sammetsmjukt eller patinerat. Låt fantasin sätta gränserna!Många av sagorna har filmatiserats enskilt, både som animerade filmer och som spelfilmer. År 2000 gjordes den amerikansk-brittiska miniserien/filmen Arabian Nights, som återberättar några av de mest kända sagorna och ramberättelsen om kung Shariar och Scheherazade.Såväl berättelsen om Aladdins lampa som Ali Baba och de fyrtio rövarna fanns med i Gallands översättning men inte i originalet. Galland påstod att han hört berättelserna av en historieberättare från Aleppo som han kallade ”Hanna Diab”. Kända berättelser ur samlingen är förutom Aladdin, Ali Baba och de 40 rövarna, Adschid, Sinbad Sjöfararen, Anden i flaskan och Hassan repslagare.

Senare utgivare och översättare verkar ha bemödat sig att få ihop just 1 001 berättelser bland annat genom att dela upp vissa sagor i flera berättelser samt att lägga till andra. Samlingen nådde Europa under tidigt 1700-tal genom fransmannen Antoine Gallands översättning (1704–1717). Översättningen gavs ut i 12 volymer under titeln Les Mille et une nuits, contes arabes traduits en français (”Tusen och en nätter, arabiska berättelser översatta till franska”) och innehöll berättelser som inte fanns i originalet.

Få litterära klassiker innehåller så mycket mer eller mindre förtäckta anspelningar på sex och våld som Tusen och en natt. Verket blev en gång i tiden populärt i Västeuropa bland annat på grund av berättelsernas intriger och de uppseendeväckande illustrationerna.
Vid sekelskiftet 1900 bearbetade Anna Wahlenberg om texterna till det då nystartade förlaget Barnbiblioteket Saga, i en omsorgsfull och garanterat barnvänlig bearbetning. Urvalet kom att omfatta tre volymer med ett urval av sagorna. För den som ville djupare i sagosamlingen medförde bearbetningen ett hinder. Ofta kringgicks delar av berättelsen med orden ”Den följande historien är onekligen mycket lustig, men då den inte stämmer överens med vår uppfattning av anständighet, utelämnas den här.”Verket har vid ett flertal tillfällen hotats av förbud, såsom vid en nyutgivning i Egypten 2012. Ett enda framgångsrikt försök finns dokumenterat, från en utgivning 1980.

Tusen och en natt (persiska: هزار و یک شب, Hezār-o yek šab, arabiska: ألف ليلة وليلة, ”Alf lailah wa lailah”) är en samling sagor med ursprung i Iran. I centrum för ramberättelsen står Scharzad, som en natt i taget berättar en saga för kung Shahriâr, för att förlänga sitt liv. Tusen och en natt kan spåras till 800-talet e.Kr.

När kom Tusen och en natt?
Sagosamlingen Tusen och en natt kan följas tillbaka till 800-talet e.Kr. Verket bär spår av såväl persiska, arabiska, beduinska, egyptiska som indiska berät- telser.
På persiska kallas samlingen ”Hezār-o yek shab” och på arabiska ”Alf Lailah wa Lailah”. Sagosamlingen kan följas tillbaka till 800-talet e.Kr. Den persiska samlingen Hazar afsana, (’De tusen (dvs. många) berättelserna’) översattes till arabiska i Bagdad. Verket bär spår av såväl persiska, arabiska, beduinska, egyptiska som indiska berättelser.I flera av sagorna spelar även historiska personer en roll, så till exempel kalifen Harun al-Rashid. I berättelsen om Harun al-Rasjid finns det en man som heter Abul-Hassan. Varje dag står han på en bro och hälsar på dem han inte träffat förut för att sedan bjuda hem dem på middag. En dag bjuder han hem kalifen och då pratar Abul-Hassan om hur ond Kalifen som styr är och hur dålig han är på att se saker. Harun al-Rasjid avslöjar sig inte som kalif och låter Abul-Hassan sedan bli kalif för en dag för att se om han kan klara jobbet bättre.