Posted on

Tws Dynamic Elcykel

Denna elcykel från Gazelle är utformad med en något framåtlutad sittställning, precis som på stadscyklar, eftersom det bidrar till en bekvämare och mer upprätt position. Många föredrar faktiskt denna position när de cyklar då de anser att det är bekvämare när man ska navigera och orientera sig. VidaXL har en konstruktion i aluminiumlegering som garanterar dess långvariga hållbarhet, medan dess styre och sadel som båda kan justeras i höjd ger komfort under längre turer. Modellen har en räckvidd på upp till 60 kilometer, en användarvänlig LED-display och en robust aluminiumram som garanterar långvarig användning. Det finns olika ramar för elcyklar, till exempel ramar för stadscyklar/stegcyklar, mountainbikes, fullfjädrade cyklar, fällbara cyklar och landsvägscyklar. Cyklistens krav och preferenser avgör vilken typ av ram som är bäst lämpad. Stadcykelramar/stegcykelramar är till exempel optimala för pendling och vardaglig cykling, medan mountainbike-ramar/hardtailramar är bättre lämpade för terrängäventyr.En annan fördel med Urbanglide M1 är att den endast väger 18 kilogram – 14 om man avlägsnar extrabatteriet – vilket gör den till en av de lättaste elcyklarna på marknaden. Detta kan vara särskilt praktiskt för dem som behöver ta med sig cykeln i kollektivtrafiken eller in på kontoret.

Konsumentmagasinet.se är en annonsfinansierad konsumenttidning på nätet som hjälper läsarna att hitta rätt produkter till rätt pris genom inspiration och vägledning i sponsrade artiklar.
Baserat på vad tidigare användare har sagt om denna elcykel, och det höga kundbetyget på 4,5/5 stjärnor, kan vi konstatera att det är en mycket omtyckt modell. Inga användare har heller betygsatt den med färre än tre stjärnor, vilket generellt sett är ett mycket gott tecken. En användare har uttryckligen sagt att den är mycket lämplig för hans användning som turistcyklist på låg till medelhög nivå.Vi hoppas att du är medveten om att det ligger ett stort arbete bakom denna artikel. Vårt mål är att ge dig en objektiv värdering av samtliga produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter samt konsumenternas egna omdömen hos både svenska och internationella webbutiker. Vårt research-team har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning…, men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer
Wired.com berömde denna elcykels lilla – men kraftfulla – motor, dess lättviktiga konstruktion och det platta styret som gör den enkel att manövrera på alla typer av underlag. Enligt experterna levereras modellen med premiumtillbehör, bland annat vattenavvisande stänkskärmar, och som en extra bonus säkerställer den effektiva stötdämpningen en behaglig körning. En av experterna på Wired.com sammanfattar sin upplevelse av Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021 enligt följande: “Jag körde 40 mil på den här cykeln på tre dagar, och det var så roligt att det var svårt att hoppa av.”Elina är en svensk elcykel med sju växlar för en skräddarsydd cykeltur. Du kan förlita dig på både en fotbroms samt en skivbroms, och med belysning på båda sidor av cykeln tar du dig smidigt fram även under natten. När allt kommer till kritan kan du därför förvänta dig att få en cykel med fler funktioner och fördelar om du är villig att satsa på en lite dyrare variant, men visst finns det även snygga budgetmodeller som gör sitt jobb väl. I vårt elcykel test har vi valt att kika på elcyklar i många olika prisklasser för att kunna lista de bästa modellerna som passar dig oavsett vad din budget ligger på. Ta en närmare titt på någon av de olika elcyklarna som ser intressanta ut och gör vardagen enklare för dig. Med en elcykel nära tillhands kan du lätt pendla till jobbet varje dag eller bara njuta av fantastiska cykelturer när du får en stund över! Ramar för landsvägscyklar är perfekta för cyklister som vill färdas långa sträckor i hög hastighet, medan hopfällbara ramar är optimala för dig som behöver ett kompakt och bärbart alternativ. Ett annat viktigt övervägande när du väljer rätt ram är konstruktionsmaterialet, eftersom det påverkar cykelns vikt, hållbarhet och körkvalitet. Aluminium är ett kostnadseffektivt och lätt material med anmärkningsvärd styrka och uthållighet, vilket är perfekt för fritidscykling, hobbycykling och pendling.

Displayen ska visa viktig information som hastighet, avstånd, batteritid och effektnivå. Kontrollerna ska vara intuitiva och lätta att använda, så att du som förare kan justera effektnivån och andra inställningar medan du cyklar. Motortypen och effekten avgör elcykelns hastighet, acceleration och prestanda. Näst i vårt elcykel test kommer en stilig svart cykel med bruna detaljer från märket Lifebike. Den svenska elcykeln är utformad för att utan problem klara av vädret i vårt avlånga land, och med en lång rad medföljande utrustning såsom skivbromsar, pakethållare och belysning slipper du att oroa dig för att köpa tillbehör separat. Motorn har en imponerande räckvidd på hela fem-åtta mil innan den återigen behöver laddas upp, och batteriets placering ger dig enkel tillgång till pakethållaren. Det är det idealiska valet för cyklister som prioriterar prestanda och lägre vikt framför överkomliga priser, och passar även perfekt för elitcykling, tävlingscykling och andra liknande tillämpningar. Titan är ett förstklassigt material som både är lättviktigt och robust, med utmärkt korrosionsbeständighet. Det är idealiskt för cyklister som prioriterar komfort, hållbarhet och avancerade funktioner och för långdistanscykling, touring och elitcykling.

Tria 8 är den optimala stadscykeln som gör under oavsett om du snabbt vill ta dig till jobbet eller njuta av en lugn cykeltur. Du har åtta olika växlar att skifta mellan och cykeln har en rimlig vikt på 23,6 kg. Om du eftersöker en robust damcykel med en riktigt snygg design behöver du inte leta längre.
MOMAS ULTIMATE 2023 drivs genom en centralmonterad motor som kan nå upp till 25 km/h, vilket gör den perfekt för att åka runt på stan eller för att ta dig ut på skogsstigar. Den kommer med shimano-bromsar, 29 tums däck och ett 720wh-batteri. Shimano-bromsar ger en exakt bromskraft, vilket är viktigt när du färdas i högre hastigheter.Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov. Vi var verkligen glada över att få prova den elektriska cykeln Masomas Focus 2022! Vi kände direkt att detta är en högkvalitativ produkt. Motoroptimeringsalternativen, 36V 14Ah (504wh) batteriet och den eleganta designen är förstklassiga funktioner som gör att den här cykeln sticker ut från konkurrenterna. Dessutom vill vi nämna skivbromsarna, som ger dig den bromskraft du behöver för att känna dig säker på vägen. Den enda nackdelen vi kunde hitta var att den inte är utformad för bergskörning. Men på det stora hela kan vi med säkerhet rekommendera denna cykel, särskilt om du söker en stadscykel för långa sträckor. En mycket stor positiv aspekt hos Urbanglide El-Cykel Urbanglide C7 elcykel är de robusta terrängdäcken som cykeln kommer utrustad med. Dessa ser till så att du kan ta dig an riktigt fräcka utmaningar i lite svårare terräng. Med flera växlar och lägen att skifta mellan får du en härlig körupplevelse oavsett om du har planer på att använda cykeln för att ta dig till jobbet eller för att ta en tur ut i skogen.

Hur ofta behöver man byta batteri på en elcykel?
Man räkna man med att batteriet håller kapaciteten 3-6 år eller 800 laddningar. Har du ett kvalitetsbatteri från de kända leverantörerna, tex Bosch och Yamaha, kan du räkna med 7+ års livslängd eller 1000 laddningar.
Efter att du laddat El-cykel Skateflash Urban Fat elcykel under fyra till fem timmar kan du njuta av en räckvidd på 50 km. Du kan alltså transportera dig upp till fem mil innan det är dags att ladda upp cykelns batteri. Med terrängdäcken blir det möjligt att cykla på både gator, stränder och i skogar, och du väljer själv om du vill använda elcykeln till pendling eller för att bara få en tur i friska luften. El-cykel Skateflash Urban Fat elcykel levereras i princip helt färdigmonterad, och efter bara några minuter kan du börja använda cykeln.Den höga kapaciteten hos batteriet gör att du kan cykla i sträckor på upp till 90 km innan cykeln behöver laddas, och centralmonteringen hjälper till att hålla cykelns balans och hantering konsekvent oavsett hur tungt den är lastad. Vridmomentet på 80 Nm ger dig den extra kraft du behöver för att ta dig upp till toppen, oavsett hur brant klättringen är, och med en hastighet på 24 km/h kan du lätt ta dig igenom större områden på kort tid.Med en räckvidd på upp till 60 kilometer, och en maxhastighet på 25 km/tim, underlättar den här elcykeln snabba och effektiva transporter. Den kan belastas med maximalt 100 kilogram, vilket för många innebär att man kan transportera ytterligare last eller bagage än bara sig själv. Detta gör VidaXL till ett utmärkt alternativ för dig som pendlar eller behöver ett sätt att transportera packning på din cykel.

Vilken elcykel är bäst i test?
De 9 bästa elcyklarna i testguiden 2023:MOMAS ULTIMATE 2023. Bästa el-mountainbike för längre turer.El-cykel Skateflash Urban fatbike. Bästa elcykeln för terräng.Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2023. … Sub Active eRIDE. … Specialized Turbo Vado SL 4.0 ST EQ 2021. … E-bike 140. … Urbanglide M1. … VidaXL Folding Unisex.
Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Bromsarna är dessutom hållbara och långlivade, vilket innebär att du kan lita på dem i många år. Elcykelns 29-tumsdäck är bredare än genomsnittet, vilket ger extra stabilitet och kontroll. De kan dessutom hantera en mängd olika typer av terräng, vilket gör dem justerbara för både stadsmiljöer och utomhusmiljöer, så med denna elektriska mountainbike kan du njuta av turer i alla vägförhållanden.
Elcykeln VidaXL är utrustad med så kallade V-bromsar som är konstruerade för optimal säkerhet och prestanda samt ger enastående bromskraft och kontroll. Tack vare dessa bromsar är denna elcykel perfekt för dig som pendlar eller cyklar mycket i stadsmiljö och som prioriterar säkerhet och bekvämlighet under dina dagliga resor.Här har vi en elcykel som både kan skryta med sitt utseende och funktionalitet. Du kan förvänta dig en snabb laddningstid på 3,5 timmar och sedan räcker batteriet i fyra-sju mil. Du kan ta dig upp i hastigheter på 25 km/h, och med en effektiv skivbroms stannar cykeln snabbt när det behövs.

Den digitala tidningen M3 är en sajt som både testar och recenserar olika produkter för att förenkla framtida köp för sina läsare. Produkterna som recenseras hör vanligtvis till kategorierna datorer, surfplattor, transportmedel och mobiler, men M3 sträcker sig även utanför dessa kategorier. Besök M3 för att antingen läsa nyhetsreportage som relaterar till teknologins värld, gå igenom guider eller kika på produktrecensioner.
Med en elcykel kan du ge dig ut på härliga cykelturer utan att du behöver kämpa med att trampa hela vägen. Med hjälp av elcykelns elmotor kan du utan problem ta dig fram till din destination eller helt enkelt bara njuta av en lugn cykeltur. Du väljer själv om du föredrar att trampa eller låta cykeln göra jobbet.

Den största fördelen med MOMAS ULTIMATE 2023 ELECTRIC MOUNTAIN BIKE är att elcykeln är perfekt balanserad tack vare den centralmonterade motorn. Denna elcykel är perfekt för dig som vill ge dig ut på skogsvägar och i kuperad terräng, eftersom den ger en jämn och bekväm körning.

Dessutom möjliggör de tre växlarna anpassning av din hastighet efter den aktuella lutningen. Elcykelns kjeda är rostbeständig och byggd för att tåla tuffa väderförhållanden, vilket innebär att den kan motstå korrosion även efter längre användning.
Elcykeln Momas Jason 2022’s största egenskap är dess aluminiumkonstruktion. Detta gör cykeln extremt lätt och robust, vilket gör den optimal för dig som vill ha ett pålitligt transportmedel. Vi har gått igenom Momas Jason 2022 mer ingående än liknande produkter på marknaden för att se hur den står sig i jämförelse.Det finns två huvudtyper av motorer: navmotorer och middrive-motorer. Navmotorer är placerade i hjulnavet och är billigare, medan middrive-motorer är placerade i cykelns bottenplatta och ger bättre prestanda och effektivitet. Fjädringssystem kan förbättra elcykelns körkvalitet och komfort, särskilt i grov terräng eller på ojämna ytor.Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.Elcykeln Gazelle Ultimate C8+ HMB är utrustad med en stor display som ger dig en bra överblick av hastighet, avstånd och räckvidd. Den är utformad för dig som vill ha en bra, säker och högkvalitativ elcykel för långa åkturer.

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.
Urbanglibe M1 är utformad i en snygg design där man inte ens vid första anblicken märker att det är en elcykel. Den erbjuder stark bromskraft med två Tektro-skivbromsar, fem assistanslägen och åtta Shimano-växlar. Även om det finns modeller på vår lista med längre räckvidd tror vi att detta är ett bra val för dig som har satt en budget på under 15 000-20 000 kronor och vill ha en elcykel för att cykla vardagliga sträckor i stadsmiljö.

Med Urbanglide El-Cykel Urbanglide C7 elcykel kommer att känna friheten av att ge dig ut i den friska luften medan cykeln gör en stor del av jobbet åt dig. Den här elcykeln har nämligen en räckvidd på 60 km, vilket gör att du kan färdas i sex mil innan du behöver ladda upp cykelns batteri igen. Självfallet kan du fortfarande använda cykeln även efter dess att batteriet har blivit urladdat till dess att du får möjligheten att ladda upp det igen.

Innan du köper en elcykel är det bra att läsa recensioner från både användare och experter för att säkerställa att du fattar ett välgrundat beslut. Användarrecensioner kan ge insikter om batteritid, laddningstid och andra aspekter som komfort och bromsprestanda. Samtidigt kan expertrecensioner ge en mer omfattande analys av tekniska aspekter som hastighet och räckvidd, inklusive jämförelser med liknande produkter på marknaden. Vi har inkluderat både användar- och expertrecensioner i den här artikeln för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.
Sub Active eRIDE har skivbromsar både framtill och baktill på cykeln så att du kan känna dig trygg ute på vägarna. Med hjälp av motorn kan du komma upp i hastigheter på 25 km/h, och efter att bara ha laddat batteriet i 3,5 timmar kan cykeln ta dig mellan fyra och sju mil beroende på hur svår terrängen är.Transport och förvaring blir inga problem när du satsar på den här elcykeln. Den kan enkelt fällas ihop och har dessutom ett avtagbart batteri. För säkerhetens skull kan du också förvänta dig två skivbromsar tillsammans med både ljus och reflexer. Ha i åtanke att elcykeln klarar av en maximal vikt på 150 kg och att den kan glida fram i högst 25 km/h.

Elcykelns motor kan nå en maximal hastighet på upp till 25 km/h, och efter en laddningstid på sex timmar kan du ta dig fyra-sju mil innan cykeln behöver laddas upp igen. På styret finns en display så att du enkelt har koll på när nästa laddningstillfälle bör ske.
Ett batteri med lägre wattstyrka och en räckvidd på 30-50 km kan vara tillräckligt för hobbycyklister som planerar att använda sin elcykel på kortare sträckor. Å andra sidan kan ett batteri med högre effekt och en räckvidd på 50-100 km eller mer vara lämpligare för mer seriösa cyklister eller pendlare som planerar att använda sina elcyklar på längre sträckor eller i kuperad terräng.Även om vissa användare kommer att betrakta saknaden av fjädring som en nackdel, kan det för andra anses vara en fördel då det är detta som skapar den hopfällbara konstruktionen som är enkel att manövrera. Om du främst cyklar på jämna och plana ytor, som till exempel stads- eller cykelvägar, behöver du förmodligen ingen fjädring och då kan den här modellen vara ett utmärkt alternativ för dig.För att lättare ta dig fram är cykeln designad med relativt smala däck jämfört med vad du vanligtvis stöter på hos elcyklar, så detta tillsammans med en mer framåtlutad sadelposition är nyckeln till den smidiga cyklingen. Kom ihåg att du även får den uppblåsbara cykelhjälmen ”Hövding” på köpet, så glöm inte att lägga den i varukorgen om du beställer Hybrid Steps Herr.

Den mindre nackdelen med den här cykeln och skälet till att den inte har hamnat högre upp på listan är för att du får betala ganska mycket för den. En räckvidd på hela sju mil är dock sannerligen inte dåligt, laddningstiden är kort och displayen som ingår är mycket händig – så det är upp till dig att avgöra om cykeln är värd sin prislapp.

Specialized SL-modellerna är inte försedda med en LCD-display, utan har istället en så kallad Turbo Connect-enhet på deras styre. Denna är både tydligt att avläsa och förser dig med praktiskt information, bland annat om batterikapaciteten och vilken av de tre assistansnivåerna du cyklar i – vilket egentligen är allt du behöver veta.
Priset för en elcykel varierar beroende på egenskaper och kvalitet, och sträcker sig oftast från 10 000 kronor till 100 000 kronor. För dagliga pendlare rekommenderar vi att investera i en dyrare modell, medan du som cyklar mer sällan kanske klarar dig med en billigare modell. Det är dock viktigt att notera att elcyklar i budgetklassen kan vara tyngre, ha mindre batterikapacitet och ta längre tid att ladda. Premiummodeller å andra sidan har högkvalitativa delar som växelspakar, bromsar och rammaterial.Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt är tillverkad av högkvalitativa material från Nederländerna och är utrustad med hydrauliska skivbromsar som ger bra och säker bromsprestanda. Elcykeln kan dock vara lite svår att köra utan motorns assistans, och är därtill lite tyngre än andra elcyklar på marknaden. Trots dessa nackdelar anser vi att det är en de bästa elcyklarna på marknaden, och att den därför förtjänar mycket beröm – inte minst tack vare dess långa räckvidd och många bra funktioner.

Elcykelbatteriernas vanligaste wattmått varierar mellan 250 W och 750 W. Ju högre wattantal, desto kraftfullare motor och desto snabbare kan elcykeln gå. Räckvidden för ett elcykelbatteri beror på flera faktorer, t.ex. batteriets watt-timmarsklass, terrängen, förarens vikt och graden av pedalhjälp. Elcykelbatterier kan i allmänhet ge en räckvidd på 30 till 150 km på en enda laddning, beroende på dessa faktorer.
Displaykontroller, motortyp, effekt, fjädring och bromsar är viktiga funktioner när du väljer din elcykel. Dessa funktioner kan förbättra elcykelns funktionalitet, bekvämlighet och prestanda och ge en roligare och mer effektiv cykelupplevelse. En tydlig och lättläst display och användarvänliga reglage är viktiga funktioner på elcyklar.

Hur bra är Crescent elcykel?
På tredje medaljplats bland herrcyklarna är Crescent Elmo från 2021. Det här är en klassisk elcykel främst lämpad för stadsmiljöer och kortare distanser. “Allt om elcyklar” har hyllat produkten och menar att det är en stabil och robust cykel för dig som vill transportera dig snabbt och lätt inom stan.
Med en lång räckvidd på hela 145 kilometer och åtta Shimano Nexus-växlar klarar den här elcykeln att köra på nästan alla underlag; samtidigt säkerställer den stora displayen att du alltid är informerad om hur mycket laddning du har kvar. Fjädringen på både sadelstolpen och framgaffeln garanterar god komfort, även när du cyklar på gropiga grusvägar, och den robusta aluminiumramen garanterar en stabil och solid känsla när du sitter på cykeln. Du har med största sannolikhet hört talas om Amazon tidigare, och det finns ett gott skäl till detta. Amazon är ett amerikanskt e-handelsföretag, och via deras sida kan du beställa produkter inom de flesta kategorierna som du kan tänka dig. Verktyg, böcker, elektronik, babyprodukter, husdjursprodukter, kläder, musik, trädgårdsredskap, kontorsprodukter och transportmedel är bara några få exempel. Allt Om Elcyklar är en sida på nätet som drivs av journalister och har som mål att förenkla valet av elcykel för sina läsare. De utför tester på diverse elcykelmodeller och skriver recensioner som hjälper dig som läsare att få reda på mer om fördelarna samt nackdelarna hos de olika elcyklarna. Vänd dig även till några av deras guider för att få fakta kring vad du bör tänka på innan du väljer din perfekta elcykel.För dem som kräver ännu längre räckvidder är det väl värt att notera att batteriet är avtagbart, vilket gör det enkelt att byta ut de urladdade mot ett nyladdat sådant. Elcykeln drivs av ett Samsung-batteri på 36 V, som kräver en uppladdningstid på cirka fyra till sex timmar.

Det finns framfjädrande gafflar eller helt fjädrande system, där helt fjädrande system ger bäst prestanda men även ökar elcykelns vikt och pris. Skivbromsar rekommenderas för elcyklar, eftersom de ger överlägsen bromskraft och hållbarhet jämfört med fälgbromsar. De är dessutom bättre lämpade för elcyklars högre hastigheter och vikt och ger säker och tillförlitlig bromsverkan under många olika förhållanden.
Anledningen till att Comfort G8 inte befinner sig högre upp på listan är då den ibland kan ge ifrån sig skramlande ljud och inte heller är särskilt optimal när du cyklar uppför en backe. Trots detta får du mycket för pengarna i form av en smidig elcykel som inte kostar skjortan.Å andra sidan är stål ett klassiskt material som ger en bekväm och smidig cykling, tillsammans med stor stötdämpning och hållbarhet. Det är optimalt för cyklister som värderar komfort och livslängd högre än lägre vikt, och perfekt för turer, pendling och fritidscykling. Kolfiber är ett avancerat material som är otroligt lätt, robust och styvt, vilket möjliggör överlägsen kraftöverföring och hantering.Njut av kommande cykelturer utan att du själv behöver trampa tack vare Comfort G8 med en motor som kan ta dig upp i hastigheter på högst 25 km/h. Efter att ha laddat upp batteriet i sex timmar kan du glida fram i hela fem-åtta mil, och då du har sju olika växlar att skifta mellan får du en härlig upplevelse även när du trampar själv.

Får man kondition av elcykel?
Genom att använda en elcykel med trampassistans ligger din puls i en zon där du bygger kondition och bränner kalorier utan att du överanstränger dig. En elcykel betyder också att du kan cykla längre än vad du skulle gjort på en konventionell cykel, samtidigt som din puls hålls låg.
Urbanglide M1 har en elegant och modern konstruktion som integrerar motorn med resten av cykelramen. Med sin lätta och bärbara storlek erbjuder den ett snabbt transportmedel, samtidigt som Tektro-bromsarna ger ett effektivt och pålitligt bromssystem, vilket möjliggör en snabb och säker ankomst från punkt A till B.

Genom att testa och recensera produkter som relaterar till teknologi, livsstil och hem ser den här digitala tidningen till så att du som konsument vet vad du kan förvänta dig när du köper de olika produkterna. Med 10 miljoner besökare varje månad är T3 en populär och pålitlig sajt som även specialiserar sig på produktguider.
Innan du kan ge dig ut på cykeltur gäller det att hitta en elcykel som lever upp till dina förväntningar, och just därför har vi sammanställt denna testguide om elcyklar med målet att lyfta fram de bästa elcyklarna enligt tester som du helt enkelt inte vill missa. Kika på topplistan nedan så kan du snart få tag på den elcykel som bäst passar dig!

Kan man cykla med elcykel i regn?
Du kan inte cykla på en elcykel i regn De är inte bara för cyklister som cyklar i fint väder. Du kan tvätta din elcykel med vatten, det enda vi inte rekommenderar är en högtryckstvätt nära batteriet och anslutningarna.
Tack vare dessa medföljande tillbehör kommer du att kunna ladda och förvara din cykel mycket smidigt. Med en vikt på 24 kilogram är VidaXL en relativt tung modell jämfört med andra elcyklar på marknaden, men den är ändå tillräckligt lätt för att kunna bäras med i kollektivtrafiken eller gömmas undan i mindre hushåll när den är hopfälld. Vi imponerades verkligen av elcykeln Mas Jason 2022! Den ger ett högt värde för priset och överträffar många av de andra elcyklarna i testet. Samsung-batteriet är toppklassigt och mycket kraftfullt, medan Shimano-delarna gör den till ett nöje att cykla på. Det enda vi skulle vilja se är större hjulstorlek. Vi rekommenderar varmt denna elcykel till alla som letar efter en testvinnande allroundcykel som dessutom är snyggt designad! Du bör kontrollera deras TrustPilot innan du köper, eftersom det kan förekomma problem då och då. Vi har flyttat Urbanglide C7 till sektionen för tidigare recenserade produkter eftersom vi inte längre kunde hitta den i lager hos någon återförsäljare.

Elcykeln Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt 2022 är en pålitlig elcykel av hög kvalitet som klarar ojämn terräng utan problem. Den är perfekt för dig som vill ta dig runt utan att behöva oroa dig för backar eller gupp i vägen.Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt har fått positiva omdömen och recensioner av dess tidigare användare, och har därutöver även blivit utsedd till ”bäst i test” år 2023 av en opartisk konsumenttidning. Enligt Googles sammanställning av användarrecensioner har Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt fått ett kundbetyg på 4,6/5 stjärnor, där kunderna framförallt berömmer dess bekväma körning och goda förmåga att köra även på ojämna underlag.

Elcykeln Gazelle Ultimate C8+ HMB ger med sin Bosch Active Line Plus-motor mycket kraft och de åtta växlarna gör det lätt att cykla även i backar. Vissa personer upplevde att det är lite svårt att cykla utan hjälp av motorn och att batteriet hade gynnats av att vara kraftfullare. Ett plus är dock att batteriet kan laddas utan att du behöver plocka bort det från cykelramen. Trots de små nackdelarna anser vi att denna modell är ”bästa långdistansvalet”.
Nästa produkt på listan är ytterligare en snygg elcykel från märket Stålhästen, men den här gången är det tal om en elcykel i dammodell. Hos det här transportmedlet i vårt test av elcyklar har motorn placerats i mitten av cykeln istället för på pakethållaren, men resultatet blir lika effektivt. Med denna elcykel kan du njuta av cykelturer med en motor som tar dig hela vägen upp till 25 km/h om du så föredrar.Nu har vi kikat på de bästa cyklarna efter utförandet av vårt test av elcyklar, men en fråga som du kanske fortfarande har är hur du kan vara säker på att en elcykel håller hög standard. Vilken elcykel bör du egentligen välja? Punkterna nedan är bra att ha i åtanke när du letar efter din föredragna elcykel. Tipsen är baserade på följande guide. Exempel på dyrare modeller är elcyklar såsom Hybrid Steps Dam som kostar nästan 26 000 kronor. Den här cykeln är byggd på ett smidigt sätt med smala däck som ser till så att du verkligen glider fram. Med åtta växlar, bromsar både fram och bak, en imponerande 70 km räckvidd och en snygg design får du mycket för pengarna. Razer E-Go Dam är en ordentlig cykel från märket Batavus med en motor från Yamaha i mitten. Du har möjligheten att komma upp i 25 km/h och kan njuta av dina cykelturer utan att behöva lägga energi på att trampa. Du har sju växlar att skifta mellan så att du får en äkta skräddarsydd upplevelse, och cykelns imponerande design ser till så att den både har ett stilrent utseende och håller under en lång tid framöver.

Batteriet är en viktig del av en elcykel eftersom det bestämmer räckvidden eller sträckan den kan köra på en enda laddning. I allmänhet mäts batterier för elcyklar i wattimmar (Wh), dvs den mängd energi som batteriet kan tillhandahålla.
I vårt test av elcyklar gick det snabbt att konstatera att elcyklar finns att köpa i en rad prisklasser – och detsamma gäller när du köper batteri till elcykel. Hur mycket en Fatbike-elcykel kostar kan exempelvis skilja sig mycket från en stadscykel eller en vanlig dam/herr-cykel. E-bike 140 är ett exempel på en relativt billig elcykel på omkring 4 300 kronor. Cykeln är ganska liten, har en relativt kort räckvidd och passar särskitl för kortare cykelturer, och av dessa skäl är den en aning billigare. För mer om prisklasser och elcykeltyper, klicka här.Då har vi kikat på Hybrid Steps damcykel, och här kommer herrcykelvarianten – också från märket Stålhästen. Hybrid Steps Herr är en stilren grå cykel som både har en korg längst fram för förvaringsändmål, ett lättanvänt lås samt belysning fram- och baktill. Tack vare en motor i mitten slipper du att lägga energi på krävande trampande, och du kan förvänta dig att komma upp i hastigheter på hela 25 km/h. Detta är med andra ord en elcykel som inte bara ger dig det mest grundläggande, utan tar funktionerna ett steg längre.

Vi har undersökt Momas Focus 2022 ingående och jämfört den med liknande cyklar på marknaden. Momas Focus 2022 elcykel har en räckvidd på upp till 100 km på en enda laddning, vilket gör den till det perfekta valet för alla som vill göra sin dagliga pendling eller sina helgäventyr mer miljövänliga. Med sin lätta ram och lättanvända kontroller är Momas Focus 2022 perfekt för dig som är nybörjare på elcyklar.
På köpet får du en applikation för smartphone som hjälper dig att kontrollera när batteriet behöver laddas, hålla koll på belysningen och mer därtill. Om du inte har några planer på att ta längre cykelturer och istället söker en billig, liten och lätt elcykel är det här ett perfekt val för dig.Dess Brose-motor garanterar en robust körning och lång hållbarhet, medan batteriet på 320 Wh erbjuder en dryg räckvidd på upp till 130 kilometer. Du kan dessutom med hjälp av den medföljande ”Range Extender” förlänga räckvidden med ytterligare 64 kilometer om det skulle behövas. Detta tillbehör kan enkelt monteras av och därefter laddas upp när det behövs.

Techadvisor.co.uk lämnade också ett positivt omdöme om denna modell, och gav den därutöver även ett betyg på 4,5/5 stjärnor. De påpekade att trots att batteriet har en låg kapacitet, räcker en laddning förvånansvärt långt. Den välkända recensionssidan Road.cc menar att den här modellen erbjuder en kombination av lättviktig sportighet, en hjälpsam dos av förmåga att klättra i backar och massor av praktiska funktioner, vilket gör den till en “rolig och mycket användbar elcykel att köra”.
Söker du en elcykel som ett effektivt transportmedel till jobbet eller uppskattar du helt enkelt lugna cykelturer för att njuta av den friska luften? Oavsett vilket är Hybrid Steps Herr en produkt i vårt elcykel test som du alltid kan lita på. Motorn som cykeln är utrustad med kommer från Shimano Steps, och med åtta växlar får du en skräddarsydd upplevelse ute på cykelvägen.

Nästa produkt i vårt test av elcyklar är Elina från märket Crescent. Den här snygga svarta cykeln kommer utrustad med ett ramlås, en pakethållare, en korg samt belysning både fram och bak. Den stora lockande aspekten av cykeln är dock dess motor som på en enda laddning kan ta dig mellan fyra och sju mil så att du slipper att konstant trampa själv. Det finns inget smidigare transportmedel än en snygg elcykel som tar dig från punkt A till B samtidigt som du får njuta av frisk luft.
Vill du ha en elcykel som både klarar av pendling från och till arbetet samt lite svårare terräng för att njuta av härliga skogsturer? Då kan El-cykel Skateflash Urban Fat elcykel vara rätt för dig. Den här elcykeln med sina enorma terrängdäck är tillverkad av robusta material som håller under många år.TekGuide är en webbplats som tillhandahåller expertbedömningar och produktjämförelser för att hjälpa konsumenter att fatta välgrundade beslut. De har testat och jämfört elcykeln Mas Jason, som fick titeln “testvinnare”. TekGuides recension av Momas Jason elcykel innehåller en detaljerad analys av dess funktioner, prestanda och värde för pengarna. De har också jämfört den med andra elcyklar på marknaden för att ge en heltäckande översikt över de alternativ som finns tillgängliga för konsumenterna.

Hur lång livslängd har en elcykel?
Man räkna m
an med att batteriet håller kapaciteten 3-6 år eller 800 laddningar. Har du ett kvalitetsbatteri från de kända leverantörerna, tex Bosch och Yamaha, kan du räkna med 7+ års livslängd eller 1000 laddningar.
Tria 8 är en damcykel från märket Winora som är tillverkad för att både klara av plan asfalt och lite svårare terräng. Med hjälp av lättdoserade skivbromsar stannar du enkelt elcykeln utan dröjning, och med hela åtta växlar att skifta mellan kan du ta dig fram även när underlaget blir brant.E-bike 140 är en elcykel i budgetklassen som är perfekt för lite kortare cykelturer. Uppladdningen tar fem timmar, och därefter kan du använda elcykeln i upp till 18 km innan den behöver laddas. Cykeln når en maxhastighet på 25 km/h, och eftersom cykeln inte väger mer än 15 kg är den lätt att bära runt på.

Vilken dam elcykel är bäst?
Bästa elcykeln för dam 2023Bäst i test Lyxklassen: MOMAS Aurora 2023 – Bäst i test!Utmanare Lyxklassen: Batavus Luca.Bäst i test Mellanklassen: Lifebike Classic+ G8.Utmanare Mellanklassen: Elops Smart Elcitycykel 920 E Connect LF.Bäst i test Budgetklassen: AVELO Paris 2023.Utmanare Budgetklassen: Lifebike Chick+ G8.
MOMAS ULTIMATE 2023 är testvinnare på Anbefaler. Bland många andra testade de cykelns funktionalitet, räckvidd och säkerhet. Experterna har konstaterat att batteriet håller länge och tack vare LCD-displayen kan du följa hastighet och avstånd. När det gäller säkerheten kan denna elektriska mountainbike klara av alla typer av terräng- och väderförhållanden.Tycker du att en vanlig cykel tar upp ett för stort utrymme? Vill du att hela förvaringsprocessen ska bli enklare? Då bör du satsa på en hopfällbar elcykel såsom E-bike 140. Den här fräcka och smidiga cykeln från märket Urbanglide har ett styre som kan fällas ner, vilket ger ett transportmedel som knappt tar upp någon plats vid förvaring. Tidigare kunder har gett cykeln ett positivt omdöme på 4,1 av 5 stjärnor hos Amazon.Trots fokus på funktionalitet har designen inte kompromissats; den snygga grå och svarta färgskalan i en matt utformning utstrålar sofistikering och modernitet. Vid leverans anländer cykeln delvis monterad, vilket möjliggör en snabb och enkel uppsättning så att du kan ge dig ut på vägarna på nolltid.

Turbo Vado SL 4.0 EQ har en tillhörande app som kommer att förbättra din körupplevelse. Med den här appen kan du hantera laddningen av batteriet, övervaka dina turer och finjustera motoreffekten. Oavsett om du är en vardaglig eller en passionerad cyklist är denna elcykel med tillhörande app det perfekta valet om du vill pendla smidigt och samtidigt få motion, eller bara vill cykla på fritiden.Sammanfattningsvis är Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ 2021 en tidlös och snygg elcykel för män – som även kan användas av kvinnor – försedd med många bra funktioner som gör att den är väl värd att rekommendera. Den har dessutom en riktigt snygg design och lång räckvidd.

Letar du efter en bra elcykel som garanterar att du slipper trampa konstant för att ta dig dit du ska? Hybrid Steps Dam har en mittmotor som tillåter dig färdas hela 70 km innan batteriet behöver laddas upp igen. Med åtta olika växlar att skifta mellan blir det även enkelt när du väl väljer att trampa dig fram på cykeln, och med handbromsar både framtill och baktill får du alltid en säker upplevelse.Vad är det då egentligen som gör Prima Elcykel Herr så speciell? Förutom sitt riktigt snygga utseende som man sällan stöter på bland elcyklar kan du förvänta dig en elmotor på hela 250 W som tillåter dig att komma upp i hastigheter på högst 25 km/h. Du slipper fullkomligt att trampa om du så känner för det och glider istället fram utan svårigheter. Du laddar upp batteriet i fyra-sex timmar och därefter kan motorn användas under cykelturer på sammanlagt 70 km innan batteriet måste laddas igen.

Vad kan du egentligen förvänta dig av Razer E-Go Dam? Den robusta utformningen garanterar att du kan dra nytta av elcykeln oavsett årstid, men bara för att den är slitstark betyder det inte att cykeln är tung. Med sina 20 kg har du här en relativt lättviktig produkt som gör det härligt att både trampa själv och att njuta av den inbyggda motorn.MOMAS ULTIMATE 2023 är en bra elektrisk mountainbike med hög stigningsförmåga, aluminiumram och snygg design. Den enda nackdelen med den här elcykeln är att den är något tyngre än vissa andra modeller på marknaden. Med tanke på cykelns fantastiska räckvidd på upp till 140 km vill vi varmt rekommendera den för längre turer. Du bör läsa om elcykeln på TrustPilot innan du köper, eftersom det kan förekomma problem då och då.

Tack vare en display på cykeln får du exempelvis information om när batteriet behöver laddas, och inte är det nödvändigt att köpa belysning eller pakethållare separat – detta ingår redan. Efter att ha laddat cykeln i 3,5 timmar kan du sedan cykla i fyra-sju mil innan den återigen måste laddas.
Bara för att det är tal kring en elcykel behöver detta inte betyda att designen är tråkig, och den första elcykeln på listan är ett bevis på det. Med Prima Elcykel Herr från märket Stålhästen vid din sida får du en prisvärd elcykel med en stark motor som trots sin kraft är mycket tystlåten. Motorn sitter på pakethållaren och är avtagbar, så när du väl ska ladda upp din cykel gör du detta utan problem. Med en vattentät display kan du dessutom alltid njuta av cykeln i vått och torrt. Med flera olika växlar och körlägen att skifta mellan kan du dessutom se till så att du får precis den cykeltur som passar för dig. Pricken över i är den fräcka LCD-displayen tillsammans med integrerade ljus för att fullända designen. När allt kommer till kritan är El-cykel Skateflash Urban Fat elcykel en produkt som du inte vill missa om du vill ha en robust elcykel som klarar alla typer av terräng. Däcken är en aning smalare än hos många andra cyklar, vilket leder till att du snabbt tar dig fram med ett reducerat vindmotstånd. Motorn ser till så att du kan komma upp i hastigheter på hela 25 km/h, och med en korg längst fram blir förvaring av en väska eller andra prylar möjligt.Vårt test av elcyklar fortsätter, och näst på listan har vi Sub Active eRIDE. Den här elcykeln kommer från märket Scott-sports och är ett transportmedel som pendlare kommer att uppskatta. De breda däcken gör cyklingen lugn samt mjuk, och du har möjligheten att njuta av en räckvidd på hela sju mil innan cykeln måste laddas upp igen. Tack vare en händig display som ingår får du reda på hur snabbt du cyklar, hur långt du har cyklat, när batteriet måste laddas och du kan även justera hur mycket motorn ska hjälpa dig.Om du använder cykelns lägen på rätt sätt kan du få maximal räckvidd från en batteriladdning och också hjälp med att nå dina träningsmål. Majoriteten av dina cykelturer på platt terräng kommer att ske i Eco-läge. Det betyder att du gör mer av jobbet och din elcykel bidrar med precis tillräckligt för att det ska kännas lätt att cykla. När du kommer fram till en stigning eller mer utmanande terräng är det dags för Boost. Boost-läget ökar mängden assistans som cykelns motor bidrar med. Det innebär en extra hjälpande hand för att komma uppför backen utan att det känns för svårt – men du trampar fortfarande, det är inte en gratisresa till toppen!Det känns bakvänt, men elcyklar gör människor mer vältränade av det enkla skälet att det är enkelt! När forskare på Colorados universitet gav elcyklar till personer som annars var inaktiva och instruerade dem att cykla minst 40 minuter om dagen, tre dagar i veckan, cyklade volontärerna längre än vad som krävdes! På bara en månad förbättrade de sin kondition, blodsockernivå och brände lite kroppsfett. Varför? Därför elcykling är roligt.

När du börjar cykla kanske du väljer Boost-läget även för mindre backar, men allt eftersom du cyklar mer och blir mer vältränad kan du gå ner ett läge eller använda Boost mindre ofta. När du byter motorläge till Sport eller Eco förlitar du dig mer på dina egna ben. När du blir mer vältränad behöver du bara använda de högsta assistanslägena för extra branta backar, men fram tills dess, njut av känslan av att tackla de tuffaste stigningarna med din elcykel.
Trampassistansen är utformad för att underlätta cykling och hjälpa dig att uppnå dina mål. Idrottsforskare och träningscoacher rekommenderar att du mängdtränar i en låg belastning för att bygga kondition. Genom att använda en elcykel med trampassistans ligger din puls i en zon där du bygger kondition och bränner kalorier utan att du överanstränger dig.Cykelkondition är svårt att förtjäna och lätt att förlora, men med en elcykel kan du utmana dig själv med tuffare klättringar och längre cykelturer än vad du kunde med bara din egna kondition. Det gör också att det blir roligare att träna! Med en elcykel kan du välja bort din bil för korta resor. Elcykeln hjälper dig också att öka din fysiska aktivitetsnivå varje vecka. Avstånd som tidigare var för stora kommer nu att vara inom räckhåll, så du har mindre anledning att sitta bakom ratten i en bil och fler anledningar att sitta på cykelsadeln. Eftersom en elcykel låter dig träna under långa perioder med låg puls och behaglig ansträngningsnivå, kan du cykla längre och oftare utan att känna dig trött eller utmattad – vilket bidrar till en större träningsvinst.

Hur bra är julas elcykel?
Högst totalbetyg får i stället cyklarna från Jula och Clas Ohlson. Cykeln från Jula, för endast 7 000 kronor, har en helt okej räckvidd och är både lättstyrd och stabil, även på skumpiga vägar. Precis som de flesta andra cyklar i testet får den dock anmärkningar på konstruktionen.
En elcykel betyder också att du kan cykla längre än vad du skulle gjort på en konventionell cykel, samtidigt som din puls hålls låg. Säg att du har en timme att cykla – med en vanlig cykel kanske du bara orkar 15 kilometer, men med en elcykel kan det bli närmare 30!Om du cyklar för att träna kan du ha frågor om hur du bäst använder de olika assistanslägena. Är det till exempel bättre att inte använda assistansen alls förrän du är utmattad, eller välja Eco-läget jämt men aldrig använda Boost? De olika lägena finns för att hjälpa dig i din cykling när du behöver det. Med hjälp av cykelns trampassistans kan du cykla längre och mer ofta, så känn dig inte skyldig när du använder den, för det hjälper inte din kondition att stänga av motorn! TWS Dynamic är designad i Sverige för det svenska klimatet och kraven på komponenter av högsta kvalitet. Här får du en tydlig centerdisplay där du enkelt läser av bl.a. hastighet och batterikapacitet, styrstam som du snabbt och enkelt justerar (utan verktyg). TWS Dynamic \u00e4r designad i Sverige f\u00f6r det svenska klimatet och kraven p\u00e5 komponenter av h\u00f6gsta kvalitet. H\u00e4r f\u00e5r du en tydlig centerdisplay d\u00e4r du enkelt l\u00e4ser av bl.a. hastighet och batterikapacitet, styrstam som du snabbt och enkelt justerar (utan verktyg).\u00a0Man räkna man med att batteriet håller kapaciteten 3-6 år eller 800 laddningar. Har du ett kvalitetsbatteri från de kända leverantörerna, tex Bosch och Yamaha, kan du räkna med 7+ års livslängd eller 1000 laddningar.

Vi erbjuder fri frakt på alla beställningar över 1000 kr. Vid cykelköp så levereras cyklarna monterade vid köp i butik eller fraktfritt i kartong från vår webbshop.
Det betyder att batteriet måste ge ungefär 36V eller 24V till elsystemet och det fungerar inte om inte spänningen är rätt. För litium jon batterier gäller normalt att 24V batterier laddas med en 24V litium jon batteriladdare som ger ca 29V ut. Och ett 36V litium jon batteri laddas med en 36V litium jon batteriladdare som ger ca 42V ut. Blybatterier (som idag är sällsynta) laddas med andra spänningar och man kan inte använda en batteriladdare för litium jon batterier för att ladda blybatterier.Förvara batteriet i rumstemperatur ungefär halvfullt, batteriet får aldrig förvaras tomt under längre perioder. Det är även rekommenderat att man underhållsladdar batteriet varannan månad för att förlänga livslängden.

Det fungerar bra att cykla med elcykel på vintern men batteriet tappar mycket kapacitet. Batteriet har tappar ca 25-30% kapacitet när man cyklar i några minusgrader jämfört med varma sommardagar. Man kan inte ladda upp batteriet utomhus på vintern, uppladdning skall helst alltid ske inomhus. På vintern bör man förvara batteriet i rumstemperatur så att batteriet är varmt när man påbörjar sin cykeltur.

Hur bra är elcykel från Biltema?
Den känns kort och gott som en elcykel med fin mittmotor. Du svingar dig bekvämt och säkert fram i trafiken. Och bromsarna fungerar riktigt bra. Skivbromsen är effektiv och fotbroms finns ju här, vilket uppskattas av många.
Absolut inte. Man slår på batteriet och ställer in på kontrollpanelen hur mycket hjälp man vill ha. Sedan cyklar man iväg precis som på en vanlig cykel. Man ändrar enkelt assistansnivån medan man cyklar. Vissa gillar att cykla med låg assistans medans andra alltid kör med max hjälp. Det är nästa ingen skillnad att laga punkteringen jämfört med en vanlig cykel. Har cykeln en navmotor finns det en snabbkontakt för att lossa motorkabeln då man vill montera av det hjul som har inbyggd motor. Batteriet kan normalt laddas antingen då det sitter monterat på cykeln eller separat. Koppla in laddaren till väggen först och se att den gröna ledden på laddaren lyser. Koppla sedan in batteriet och notera att ledden växlar till rött sken. När den slår över till grönt igen så är batteriet färdigladdat. Det tar ca 5-6 timmar att ladda ett helt tomt batteri med standard 2A laddare. Detta är den normala proceduren men det kan såklart skilja mellan olika cykelmärken.

Hittar du en batteriladdare som överenstämmer med detta så kommer det troligtvis att fungera. Vi erbjuder ett stort antal batteriladdare som passar till de flesta system.

Hittar du ett batteri som överenstämmer med detta så kommer det troligtvis att fungera. Vi erbjuder ett stort antal batterier som passar till många olika system. I de fall vi vet säkert så har vi nämnt vilka cykelmärken eller elsystem batteriet passar till. Motorerna har knappt någon extra friktion alls och man cyklar utan motorhjälp som på vilken cykel som helst. Tyvärr upplever de flesta elcyklister att det är tungt utan assistans eftersom cykeln är så tung. Dessutom tillkmmer en psykologisk effekt i det att man vant sig vid motorassistansen. Vi erbjuder samma priser och samma lagersaldon i vår butik som på nätet. Finns varan i lager på webbsidan så finns det även i lager i vår butik. Lägg en order på webbsidan med “upphämtning i butik” om du vill “lägga undan” en vara.

För litiumjonbatterier som sitter på nya elcyklar så är det är bättre för batteriet om det laddas upp ofta än att man alltid kör slut på det helt mellan laddningarna. En halv laddning räknas som en halv laddningscykel så man förlorar ingen livlängd på att ladda ofta.
Man väljer enkelt på kontrollpanelen hur mycket hjälp man vill ha. De lägre nivåerna ger mindre assistans men sparar samtidigt kraft i batteriet och den som cyklar får ta i lite mer.LCD display med tydliga siffror ger dig full kontroll över hastighet, distans och laddning, on/off för belysningen. Bafangs drivlina, elsystem och motor (250w) med frihjul som i kombination med LG batteri på 10,4 amp ger en mycket stabil och säker drift. Smartladdare optimerar kraften och livslängden i batteriet, ”talk back” funktion håller koll på antal laddningar och laddfrekvenser.

Hur är Biltemas elcyklar?
Den känns kort och gott som en elcykel med fin mittmotor. Du svingar dig bekvämt och säkert fram i trafiken. Och bromsarna fungerar riktigt bra. Skivbromsen är effektiv och fotbroms finns ju här, vilket uppskattas av många.
TWS Dynamic elcykel är designad i Sverige för det svenska klimatet med hänsyn tagen till regn, kyla och salt och kraven på komponenter av högsta kvalitet. Här får du en tydlig centerdisplay där du enkelt läser av bl.a. hastighet och batterikapacitet, styrstam som du snabbt och enkelt justerar (med verktyg).Mittmotorn Steps E5000 har endast 40 Nm i vridmoment, men vår upplevelse är att den ger kraft nog i de flesta situationer, så länge cykeln inte riktigt tungt lastad. I synnerhet på högsta effektläge High, där vi faktiskt kunde forcera rätt branta backar i god fart.En elcykel med Steps E5000 brukar kosta från 25000 kr och uppåt. Här är det lägre. Vi hittar några punkter som kan förklara. Cykeln saknar ramlås och däcken är av ”no name”-typ, och kablarna vid styre och framlyse kunde haft en snyggare montering. I övrigt är det svårt att hitta detaljer som pekar på kompromisser, men vi kan förstås inte gå i god för att denna cykel är byggd med allt igenom högsta kvalitet. Är det lågt pris så är det sannolikt prutat på någon del.Provturen och vår granskning av cykeln visar att Biltema här lagt sig på en nivå som tål att jämföras med många modeller hos cykelfackhandeln. Förutom priset då, som är flera tusenlappar lägre.

Det låga insteget gör det lätt att kliva av och på cykeln. En kompromiss är att cykel bara finns i en ramstorlek. Vår upplevelse är att ramen (avstånd sadel – styre) lite tight. Den kan nog vara i minsta laget om du är över 180 cm lång, men det är förstås en smaksak. Styret har flera möjligheter att justera höjd och vinkel, så man kanske ska skruva lite där för att få mer eller mindre utrymme beroende på kroppsstorlek.
Priset är verkligen inte högt för att vara en elcykeln med Steps E5000 mittmotor. Visserligen är cykeln lite enklare än konkurrenterna på några punkter, men vi tycker att Yosemite City Connect ger mycket elcykel för pengarna. I övrigt hittar vi Shimano Nexus navväxel som är närmast ett standardsystem på denna typ av cykel. Hydrauliska skivbroms fram och fotbroms på bakhjulet. Om batteriet körs tomt – dock liten risk med tanke på möjliga körsträckor – blir den lite mer åbäkig. Det går rätt så tungt, som det brukar med navväxlar på elcykel.Shimanos display är stor och tydlig. Den är lätt att lossa, viket har både för- och nackdelar. Lämnar du den är det ett enkelt byte för tjuven, men du kan själv lika gärna ta med den. Displayen visar många värden som assistansläge, batterikapacitet, hastighet, maxhastighet, sträcka, total sträcka och uppskattad återstående sträcka.

I sin marknadsföring anger Biltema att batteriets (på 504 Wh) räckvidd till 50-80 km. Har Biltema verkligen koll på vad de säljer? Vi är nämligen säkra, utifrån erfarenheter med Shimanos system och batterier, att dessa siffror inte riktigt är verkligheten. 80 km kanske är max sträcka på läge High, cykeln tungt lastad och mycket start och stopp. Men kör du på Eco under goda förhållanden kan du nå riktigt långt, minst 15 mil, sannolikt längre.Provcyklingen visar inte på några märkligheter. Den känns kort och gott som en elcykel med fin mittmotor. Du svingar dig bekvämt och säkert fram i trafiken. Och bromsarna fungerar riktigt bra. Skivbromsen är effektiv och fotbroms finns ju här, vilket uppskattas av många.

Det är klokt av Biltema att satsa på elcykel med Shimano Steps mittmotorsystem. Detta motorval borde kunna bättra på Biltemas något skamfilade rykte inom elcyklar på grund av främst batteriproblem.
Även om motorsystemet ger riktigt långa körsträckor, så är City Connect 28’ nog främst en cykel för stan. Man sitter upprätt, vilket inte idealiskt för längre turer i motvind.Eftersom priset är lågt tror vi att en del komponenter är av enklare slag. Men samtidigt har ett flertal komponenter identifierbara tillverkare, vilket bör borga för hyfsad kvalitet. Men vi tror inte det är en cykel för hårdkörning…