Posted on

Tycho Brahes Gata Göteborg

För att få söka en lägenhet måste man ringa till företaget för att då få en intresseanmälan. När vi prövar att ringer och prata svenska med brytning får vi direkt frågor om fast jobb och boendereferens. När vi saknar boendereferens blir det ingen intresseanmälan skickad på posten.Byggnaden ligger på en kulle, den är stor med hundratals lägenheter och är formad som ett frågetecken. Trots att Bergsjön är ett område med högt antal utlandsfödda har vi på SVT Nyheter Väst fått höra att de inte är välkomna att bo i den här fastigheten.

Vi ringer igen och presenterar oss som ”Hanna” och pratar svenska utan brytning. Hon har samma förutsättningar men får inte en enda fråga om vare sig jobb eller boendereferenser.
– Vita Berget tror jag är något det här har kallats eftersom det bor inte så många invandrare här, säger Joel Wengelin som rastar hunden utanför sin lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön i Göteborg.Du ska fylla i vilken nationalitet du har för att söka lägenhet hos den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co i Bergsjön. Och det är tydligt vilken nationalitet som får lägenheter.

På en rad i formuläret ska du kryssa i om du är ”svensk” eller ”utländsk”, du ska även fylla i vilken nationalitet du har och hur länge du har bott i Sverige.
Vi vill veta om frågan i formuläret har någon påverkan på vilka som väljs ut till lägenheterna. Från Skatteverket begär vi ut namn på alla som är skrivna på Tycho Brahes gata, vi tar på oss fördomsglasögonen, och markerar alla med traditionellt svenska för och efternamn så som Gustafsson, Engman och Stenbäck, och sen namn från andra språk.

Vi vill såklart tala med Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co, men trots flera veckors upprepade försök går vd:n Susanne Lundahl inte att få tag på. När vi åker ut till företagets lokaler får vi veta att hon inte ställer upp på intervju utan vill att vi skriver ett brev. SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar. Hon skriver sedan i sitt svar att många av frågorna i formuläret är frivilliga, detta trots att det står på blanketten att den skall fyllas i utförligt och noggrant. När det gäller statistiken skriver hon att hon ”inte känner till omständigheterna”. Hon skriver i ett senare brev att de boendes uttalande saknar grund.I grannfastigheterna på Keplers gata ligger siffran på de boende med traditionellt svenska namn på 18 procent, bredvid den ligger fastigheter på Galileis gata där siffran ligger på 8 procent. Men på Tycho Brahes gata är det 72 procent med traditionellt svenskt för- och efternamn.Välkommen till gatan Tycho Brahes Gata i Göteborg som ligger i närheten av bland andra gatorna Galileis Gata och Gärdsås Torg. Alla hus på Tycho Brahes Gata har postnummer 41517.

I samtliga lägenheter finns spis alternativt keramikhäll och separat ugn, kyl/frys eller kyl/sval. Ett antal lägenheter är förberedda för diskmaskin. Modern köksinredning. Kakel ovanför diskbänk och spis.

Apotek, bibliotek, daghem, deltidsförskolor, fritidsgårdar, fritidshem, fritidsparker, fritidsstugor, försäkringskassa, hyres- och bostadsföreningar, idrotts- och motionsanläggningar, kvarterspolis, kyrka, pensionärsföreningar, politiska organisationer, scoutkårer, socialbyrå m. m.

Spårvagnshållplats strax intill området med bekväma direktlinjer till Göteborgs centrum. Även bussförbindelse direkt till Tycho Brahes gata. Vid Rymdtorget finns ett rikligt utbud av affärer.
Hela fastigheten har genomgått genomgripande underhållsarbeten samt standardförbättringar såsom installation av hissar, nya moderna fönster, nya tvättstugor, nya förrådsbyggnader på gården m. m.1980 förvärvade Byggnadsbolaget fastigheten, som består av en hel gata och är belägen på Bergsjöns bergsplatå med en enastående utsikt ända till Göteborgs hamninlopp. Badrummen är utrustade med badkar/dusch, tvättställ, WC, allt i vitt porslin. Flertalet har kakel på väggar och klinkergolv. Ett antal lägenheter är förberedda för tvättmaskin och torktumlare. Fastigheterna är byggda i fyra resp. fem våningar samt en takvåning. Man har genom en påbyggnad skapat ett nytillskott om 108 st. etagelägenheter. En trappa ner från entréplanet finns suterränglägenheter med uteplats i direktkontakt med naturen. Här finns även tvättstuga samt källarförråd med Troax gallerburar för att öka säkerheten för hyresgästernas egendom.

En naturlig badsjö ”Bergsjön” ligger också i området på en höjd av 100 m. ö. h. där man funnit fornlämningar från yngre stenåldern. Här levde alltså människor redan för ca. 4000 år sedan.
Sidan om gatunamnet Tycho Brahes Gata som finns i Göteborg och har postnummer 41517. Hitta närliggande gator till Tycho Brahes Gata och se på karta var Tycho Brahes Gata i Göteborg ligger. Se lägenheter och hus till salu i närheten av Tycho Brahes Gata. Läs nyheter från Göteborg.

Ratsit Plus kostar endast 59 kr/månad och har ingen bindnings- eller uppsägningstid. Du får 10 anonyma Lönekollar per månad och spännande topplistor mm.
Här visas de 25 personerna med högst lön i Göteborgs kommun. Listan fylls på 4 gånger per år i takt med att Skatteverket godkänner deklarationer i april, juni, september och december efterföljande år. Listan bygger på senast godkända deklarationer vilket innebär att det finns med personer från föregående år fram tills att alla deklarationer är godkända i december.Topplistorna avser personer från 16 år och som är folkbokförda i Göteborgs kommun vid utgåvan. Exempelvis deklarationsår 2021 innebär inkomstår 2020. I begreppet lön ingår ej inkomst av kapital. Källa till publicering är Ratsitkatalogen. Ratsit publicerar informationen om vilka som tjänar mest då det anses vara av allmänintresse, detta likt kvällstidningar gör.

Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet skall fungera på webbplatsen. Så här använder vi kakor
Här listar vi hyresvärdarnas yrkanden om hyreshöjningar. Inför 2023 är kraven i Västra Götaland på historiska rekordnivåer. Se om du hittar din egen värd.SVT Väst räknade antalet svenskklingande efternamn i fastigheten och kom fram till en andel på 72 procent. Detta kan jämföras med 8 respektive 18 procent i grannfastigheterna.

Under fyra år bodde Catherine Holt i en lägenhet på Tycho Brahes gata i Bergsjön i nordöstra Göteborg. Huset ägs av Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co (se faktaruta).– Vi vill gärna använda brevet framöver för att skicka till hyresgäster i andra bolag som beter sig på liknande sätt, och vill gärna ha information, både från hyresgäster på Tycho Brahe och på andra ställen om sådant förekommer, säger Catherine Holt.– Det var skador och hål på massor av saker, det känns som om de bara plockat några på måfå. De har inte skött underhållet och nu försöker de få oss att betala det, säger Catherine Holt.

Själv känner hon sig rejält less. Hon tror egentligen inte att målet kommer att gå upp i tingsrätten, utan att stämningsansökan bara är ett sätt att försöka skrämmas.När sambon fick förstahandskontrakt anmälde paret en lång rad brister. Catherine Holt säger att hantverkarna som kom för att laga ventilationen konstaterade att den var trasig i hela huset och sade till henne att öppna ett fönster.