Posted on

Ut Milen 2018

Transportstyrelsen tar fram och skickar ut information och ansökningsblankett till alla som har ställt på en klimatbonusbil efter den 8 november 2022. Observera att det bara är den som har beställt sin bil senast den 8 november 2022 som ska lämna in en ansökan, övriga ska bortse från utskicket.Vi skickar löpande ut blanketter och du får den i nära anslutning till att bonusen ska betalas ut, ca sex månader efter första påställningen. När ansökningar kommer in till oss hanterar vi dem i turordning för att så snart som möjligt betala ut bonus till dem som uppfyller villkoren. Malus innebär en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar. Regeringen har beslutat att klimatbonusen upphörde den 8 november 2022. Den som har köpt eller beställt en klimatbonusbil senast den dagen, men blivit registrerad som ägare (leasinggivaren i det fall det finns en sådan) och ställt på bilen senare, kan dock fortfarande få bonus genom attDet är endast nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som berörs av bonus malus. När det gäller personbilar klass II finns det ingen övre gräns på totalvikten. Fordonsskatten förblir oförändrad för de bilar som rullar på vägarna redan i dag. Med nya menas fordon som blir skattepliktiga (tas i trafik) för första gången den 1 juli 2018 eller senare. (Fordonet får inte ha varit påställt tidigare, vare sig i Sverige eller utomlands.) För malus gäller också att bilen har fordonsår 2018 eller senare. Bonus malus-systemet gäller för nya personbilar klass I och II (husbilar), lätta bussar och lätta lastbilar. När det gäller personbilar klass II finns det ingen övre gräns på totalvikten. De fordon som berörs är nya fordon som är påställda i vägtrafikregistret någon gång från och med den 1 juli 2018. Vi bedömer att det i normalfallet kommer ta omkring 14 dagar från det att ansökan kommit in till Transportstyrelsen, till dess bonusen kan betalas ut. Dock kan det förekomma individuella skillnader.Syftet är att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Systemet innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt. Bonus malus-systemet kan därmed komplettera de mer generellt verkande drivmedelsskatterna och bidra till att minska transportsektorns oljeberoende och klimatpåverkan. Utsläppen från nya bilar förväntas minska i en snabbare takt än tidigare, vilket även indirekt har positiva effekter på utsläppen av luftföroreningar.

I en löparpodd hörde jag att sub40 på milen fordrar en viss talang. Jag var ganska säker på att jag inte hade någon sådan. Jag har aldrig någonsin haft bra kondition. Jag har ingen idrottsbakgrund över huvud taget. Jag hatade att springa i skolan. Som 27-åring upptäckte jag träning, men det var styrketräning jag förälskade mig i och höll på med tills jag upptäckte löpning som 35-åring. I nästan hela mitt liv har jag aktivt undvikit att springa.
I augusti 2018, efter drygt fyra månaders löpträning, sprang jag en maxsnabb mil tillsammans med min lillebror. Han var starkare än jag och fick dra hela tiden. 45.53 kom vi in på. 4.35-fart i snitt. Jag var fullkomligt förstörd. Så pass trött att jag inte ens orkade jogga ner efteråt. Att springa på 45 någonting var en enorm prestation. Jag mindes att fotbollskillarna i min klass i gymnasiet sprang på ungefär den tiden. Nu var jag lika snabb. Sjukt!När jag hade tränat löpning ett tag började jag fundera på sub40. Om det någon gång i framtiden skulle gå att springa så fort. Det kändes inte på något sätt självklart. En mil under 40 minuter. Tanken svindlade.I början kändes det lite för lätt. Sedan hörde jag någon varvräknare ropa ut att vi hade sprungit i elva minuter. Då fick jag lite panik. Även om det var lätt kändes det som att vi hade sprungit i en evighet. 29 minuter kvar. Oändligt lång tid. Vi plockade ryggar. Jag fick självförtroende när jag hörde att folk andades mycket hårdare än jag. De omsprungna försökte hålla fast vid oss men behövde släppa. Inte en enda gång blev vi omsprungna. Eller jo, vinnartrion varvade oss på slutet tror jag, men ingen som vi hade passerat.Hela sommaren sprang jag långsamt och mycket i skog och på fjäll. I augusti provade jag att gå under 20 minuter på 5000 meter bana. John Kingstedt harade mycket säkert och jag sprang på 19.17. Då insåg jag att jag borde kunna klara mitt drömmål redan under hösten om jag hittade ett tillräckligt flackt lopp.

Det var fruktansvärt blåsigt i Uppsala. Koner och nummerlappar flög omkring i vinden. Jag la mig så tätt i Johns rygg som jag överhuvudtaget kunde. Vi startade i det andra av två heat. På pappret var jag sämst av alla. Mitt mål var att gå under 40 minuter och mitt drömmål var 39.30. John hade tagit min klocka så jag fick lita helt på honom.

Nu känns det som att allt är möjligt. John är som en psykadelisk drog som lyfter bort mentala spärrar och tar mig till spännande platser. Nästa mål är att springa under 37 när jag är 37. Jag har 18 månader på mig.
John sa att det är mellan 5 och 8 kilometer jag måste kämpa. Då blir det riktigt tungt. De sista två kilometerna har man alltid. Jag blev tröttare och tröttare. Vi hade sprungit 5 kilometer och det var inte panikjobbigt. Vi hade sprungit 6 kilometer och det var inte panikjobbigt. Vid 7,5 kilometer blev det tufft. Jag andades mycket hårdare nu. Tänkte att jag har tränat för det här. Det får vara jobbigt. Vilken tur att det inte är värre. Erik och Johan från Maratonlabbet hade sprungit första heatet och stod och hejade på mig.

Det kändes som att farten skruvades upp. Med två varv kvar öste vi på. John skrek. SKIT I TIDEN, DET ÄR TÄVLING NU MANNE. Vi plockade fler ryggar. Det var maxjobbigt. Sedan skrek han. DU GÅR MOT EN FANTASTISK TID MANNE DU KAN GÅ UNDER 39 MINUTER OM DU SPURTAR NU. Sista 100 meterna vågade jag spurta. Efter målgång föll jag ihop på marken. John fnittrade och visade sin klocka för mig. Johan och Erik gratulerade. Det tog säkert en halv minut innan jag förstod vad det stod på Johns klocka. 38.27!!! Fullständig galenskap. Snittfart 3.50 och sista kilometern i (för mig) sjuka 3.35. Total triumf. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunna tro att jag var förmögen att springa så fort.Jag bespetsade mig på Varvetmilen i Södertälje. När det visade sig att det loppet är inställt i år blev jag tipsad om Upplands öppna DM i 10000 meter banlöpning. Helt perfekt! Jag lyckades dessutom få med mig John Kingestedt som hare. Förmodligen den mest överkvalificerade haren i harandets historia. Han hade sprungit ett riktigt hårt 20-kilometerspass samma dag och tyckte att 10000 meter bana blev ett bra lätt distanspass.Jag tränade vidare hela hösten och vintern. Jag sprang två maror. Jag gjorde några banintervaller. I maj 2019 sprang jag Kungsholmen runt på 42.49. Förmodligen skulle jag klara sub40 någon gång. Högst osäkert dock om det skulle ta ett eller fem år. Visste dock att jag skulle behöva träna väldigt hårt eftersom jag redan låg på en hög träningsdos.

Har träningen gått bra? Har du på känn att du skulle kunna vässa tiden på milen? Ta hjälp av landslagsmeriterade löparcoachen Kent Claesson och gör ett riktigt bra lopp i Tjejmilen!
Från klockan 13.30 kommer resultaten från de som har tidtagning i lördagens Tjejmilen efterhand att listas på resultatsidan. Observera att det är tolv startgrupper som startar mellan kl 13.00 och 14.20.

– Loppet är som två delar där den första delen är snabblöpt innan man kommer in på den tekniska löpningen, min taktik var att avvakta under första delen och sedan se vad som skulle hända, säger Petter Restorp som var först i mål tidigt lördagsmorgonen.
Men det är inte bara längden som är svårigheten. Den tekniska stiglöpningen på Kullaberg gör att det är svårt att hålla farten. Något som löpare i alla klasser får känna på.

Med myter och historieberättande har Per Sjögren &Co skapat en speciell stämning och ett magikst skimmer kring sitt traillopp på Kullahalvön i nordvästra Skäne. När man 2017 också lade till en klass på 100 miles – drygt 16 svenska mil har man också skapat ett monster. Inte ens hälften av de 300 som startade i Båstad på fredagsmorgonen klarade distansen inom maxtiden 36 timmar.
35.25.35 stannade klockan på när Eklund fick den åtråvärda 100-milesringen på sitt finger. Efter en 3,5 timmars oplanerad paus i depån blev det en kamp mot klockan att klara maxtiden 36 timmar.Övergång till 3-milen, Monster-Bjørgen sopar rent med utbrytarna. Diggins ger sig aldrig. Synd om Kalla men hon såg inte ut att ha någon riktig ”killer-plan”. Imponerande av Jacobsen att gå med Bjørgen nästan hela vägen in.Men det är ju just precis det. Jag förstår att det rent mentalt kan vara svårt att gå in och byta när man ligger i täten. Men i och med att det rent historiskt visat sig vara en så pass stor fördel att byta skidor förvånas jag över att man kollektivt som landslag redan på förhand väljer en taktik som går ut på att inte byta. För mig som sitter i soffan är det en så uppenbart urkorkad strategi.

Nu tror jag i och för sig inte att prispallen hade sett annorlunda ut även om svenskorna bytt skidor. Jag är mest förvånad över att man på förhand satt upp en strategi som rent historiskt sett nästan alltid varit fel strategi.
Samtidigt tycker de norska damerna att det vore roligare att åka på Lördag då det är lite mer av en folkfest, Det är väl inte för inte som Birken går på en Lördag medan Vasaloppet går på en Söndag. Och nog är det betydligt mer ”publikdrag” på Birken, åtminstone vid Sjusjoen om vädret är fint. Har heller aldrig upplevt att det varit otrevligt på något sätt, tvärtom, men Holmenkollen lockar antagligen till sig ett annat klientel beroende på närheten till en storstad.

Du borde nog maila till arrangörerna och påtala de risker som upplägget har, man kan ju ana vad som skulle kunna hända om det blev panik och folk nertrampade.
Jag var på plats. Jättekul men makalöst konstigt planerat. Man går ca 1 km från området ned till tunnelbanestationen. Längs denna väg har de spärrat av vägen så att två bilar ska kunna köra i bredd medan 99,9% av alla 100 000 ska trängas på en smal trottoar på vardera sida vägen som har stängsel. En sida går till T-banan en annan mot stan. Man inser på vägen ner efter ett tag att man inte skulle ha valt den sida som går till t-banan men då är det för sent att vända. Den mot t-banan korkar igen och alla trycker på upppifrån utan att se vad som händer där nere eftersom den smala trottoaren är så lång. Om folk hade sett att t-baneperrongen varit så igenkorkad så hade de definitivt valt att gå istället men tyvärr står polisen längs trottoaren där och hindrar folk från att hoppa över stängslet. Man borde inte ha stängslat av utan låtit fler göra valet att gå längs vägen istället och valt att inte trycka på.. förbjud biltrafik förutom speciella bussar för aktiva, handikappade och kung Harald och lämna vägen för gående, visst det tar lite längre tid för bilarna men så bråttom har ingen. Tur det inte blev allvarligare.

För övrigt kastade fulla norrmän öl på Rickardsson. Snyggt gjort! Men allt detta missade naturligtvis hyllningskören i SVT. Ska bli intressant att höra om stöket och fyllan tas upp idag i tv.
Kalla hade ju bättre skidor än de hon låg tillsammans med så där kan jag ändå förstå att hon inte väljer att byta men att Ebba som blev rejält ifrångliden flera gånger inte bytte skidor var en gåta.

Hur många dagar har du rest till och från ditt arbete under året? Räkna bort dagar som du har varit frånvarande från arbetet, till exempel vid sjukdom eller ledighet.
För att beräkna avdraget behöver du veta avståndet mellan din bostad och din arbetsplats. För vissa transportmedel finns det också ett minsta avstånd för att du ska kunna få avdrag.Om du åker med eget fordon eller förmånsbil ska du använda schablonbeloppen här ovan för att beräkna ditt avdrag. Om du åker med kollektivtrafik får du göra avdrag för kostnaden för enkelbiljett eller periodkort.

Om du samåker med exempelvis en kollega och ni delar på till exempel bensinkostnad och liknande, ska du minska ditt avdrag med det belopp som du får i ersättning.

Om du haft kostnader för resor till och från arbetet beror ditt avdrag på hur du har gjort dina resor. Om du har använt olika transportmedel under året, bytt arbetsplats eller flyttat gör du separata beräkningar och lägger sedan ihop beloppen.Alla som ska springa Tjejmilen hämtar sin nummerlapp på expot dagarna innan loppet. Här träffar du energigivande och peppade utställare som visar sina produkter, bjuder på smakprov, rabatter och härliga erbjudanden. Självklart hämtar du som ska springa loppet även din goodiebag på expot som är fylld med produkter, smakprov och erbjudanden från våra samarbetspartners. Det är gratis inträde och även de som inte ska springa loppet är hjärtligt välkomna. Bjud gärna med familj och vänner för att få en riktigt härlig stund på expot. Våra samarbetspartners kommer även att erbjuda dig att köpa enklare mat utanför expot så att du inte ska behöva gå hungrig. Håll utkik efter erbjudanden och träningspass, det här blir en härlig uppladdning inför loppet som du inte får missa!

2024 fyller Tjejmilen 40 år och det firar vi med pompa och ståt! Fram till dess hyllar vi alla fantastiska tjejer som sprungit Tjejmilen genom unika lopp med guldkant. 2022 älskade vi 90-talet lite extra mycket! Och i år fokuserar vi på det tidiga 00-talet.

Via bokningen nedan har du möjlighet att du boka din tågresa till Tjejmilen. Du får 10% rabatt på tågresan tur och retur från valfri destination till Stockholm. Passa på!
Evenemanget arrangeras av friidrottsklubbarna Hässelby SK (802411-9698) och Spårvägens FK (802015-9979). Eventuellt överskott går till 100% tillbaka till idrotten.

Grupp 1-4 är reserverade för de snabbaste löparna som har klarat någon av tiderna som är angivna under respektive startgrupp, under 2021 eller 2022. Du anger när och var du klarat kvaltiden (namn på loppet, löptid och datum) när du anmäler dig. Du som vill springa i grupp 5–12 väljer själv vilken grupp du vill anmäla dig till. Det är viktigt att du väljer den grupp som passar just dig bäst, både för din och de andra deltagarnas skull. Här är riktlinjer för vad som krävs i de olika grupperna. Vet du inte vilken tid du springer 10 km på? Ut och testspring 5 – eller 3 kilometer och se våra rekommendationer nedan.
Nummerlappsutdelningen stänger kl 11.00 på lördagen – men butikerna och våra sponsorer är på plats ända till 17.00. Så vill du fira ditt lopp genom att shoppa loss på Expot så är det fritt fram.

Tjejmilens bana går på Gärdet och Södra Djurgården. Det är en flack och lättlöpt bana som till stor del går längs vattnet. Vid cirka 7 kilometer finns banans egentligen enda backe att tala om. Banan är kontrollmätt och mäter 10 000 meter. Det finns 4 vätskestationer.

Du som kommer till Expot under torsdagen och fredagen kommer att få extra fina erbjudanden. Vi återkokmmer med info kring det. Det kommer att finnas Foodtrucks på plats under Expots öppettider.
Tjejmilentröjan för 2023 är vit med ett tryck som för våra minnen till Tjejmilens tidiga 00-tal. Tröjan är i funktionsmaterial från Craft och finns i storlekar från XS, till XXL. Köp den när du anmäler dig eller på Löparshopen. Pris: 235 kr. Att ge bort något som har med löpning att göra är att ge något av det finaste som finns. Här kan du köpa ett presentkort som kan användas som startavgift i ett lopp, betalning för ett träningsprogram och köp av träningströja. Du väljer själv vilket belopp du vill ladda presentkortet med. Du kan vara med och förändra flickors framtid genom att välja en rosa nummerlapp att springa i mål med den 2 september. När du gör din anmälan till loppet bockar du bara i rutan i formuläret och skänker 75 kronor. Varje rosa nummerlapp gör skillnad för flickors framtiTycker du att en mil känns lite kort? Eller längtar du efter årets härligaste utmaning? Då har vi lösningen. Gör Tjejmilen x 2. Det går till så att du först springer Tjejmilen Trail, cirka 10 km, med första start klockan 11. Ett par timmar senare springer du vanliga Tjejmilen 10 km med första start klockan 13. Du hinner med andra ord pusta ut lite mellan loppen. Och 20 kilometer på en och samma dag – det är power! Med Tjejmilen x 2 får du först en underbar skogsrunda på små slingrande stigar och en relativt kuperad bana. Sedan avslutar du med den flacka, lättsprungna Tjejmilen där du hämtar massor med pepp och energi från dina medlöpare och all underhållning längs banan. Fina priser till de deltagare som har de tre bästa totaltiderna.Genom att anmäla dig till loppet godkänner du Tjejmilens allmänna villkor. Anmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas ej om du tvingas lämna återbud såvida du inte tecknat Folksams motionsloppsförsäkring och uppfyller villkoren i denna försäkring.