Posted on

Vad är Black Garlic

Tack vare jäsningsprocessen ändrar den färg och vissa av dess positiva hälsoegenskaper förstärks. Dessutom försvinner den något starka och ibland något obehagliga smaken från den vanliga färska vitlöken.Svart vitlök är en ingrediens som började användas för medicinska ändamål för hundratals år sedan. De intressanta och fördelaktiga egenskaperna hos den här vitlöken som klassas ”super food” kommer till stor del från dess råvara, traditionell vitlök. Svart vitlök har blivit så populär de senaste åren att den har blivit en av de mest populära ingredienserna som används i recept av professionella kockar och av hälskokostintresserade som medicinskt livsmedel. Denna svartfärgade vitlök framställs genom att traditionell vitlök utsätts för en kemisk reaktion som kallas Maillard-reaktion. För att uppnå denna färg måste den förvaras vid en konstant temperatur på mellan 65 och 80 °C under en månad.De flesta av dess fördelar ligger i det faktum att den innehåller essentiella aminosyror och antioxidanter. Den innehåller också andra näringsämnen som är viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt, t.ex. vitaminer (bl.a. vitamin B1, B2 och B3 samt C-vitamin) och mineraler.

Vad kan man ersätta Svart vitlök med?
Om du inte hittar svart vitlök går det bra att byta till balsamvinäger och 1 färsk vitlöksklyfta, det blir också gott.
Svar: Svart vitlök är en helt vanlig vitlök som är fermenterad, vilket innebär att den legat i en speciell ugn under 3 veckor och sedan torkats i en vecka. Processen förändrar vitlöken både i smak, färg och konsistens. Den starka vitlökssmaken och -doften är borta och har ersatts med en söt karaktär.Precis lika lätt som det låter. Hacka vitlöken och lägg till i vanliga recept för en smakboost. Passar till bland annat köttfärs, risotto och pastasåser.

Vitlöken innehåller nära dubbelt så mycket cellstärkande antioxidanter som rå vitlök och är dessutom rik på aminosyra som motverkar cancer. Forskning har också visat att den har en bra inverkan på kolesterolet.
Skala några klyftor och mosa till en pasta. Tillsätt sedan ett par matskedar kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos soppor, grytor, såser, kryddsmör och marinader.

Efter ett knappt år, i juli, skördas vitlöken som fått växa sig stor och fin. Först får lökarna soltorka på fältet i ca 14 dagar, därefter samlar vi ihop dem för tork i förvaring inomhus. Efter ytterligare några veckor är det dags för rengöring, då vitlökarna tvättas, borstas och klipps.
Svart vitlök har fallit många svenskar i smaken, men idag saknas ett hållbart, svenskt alternativ för den som vill värna om hela processen – från jord till bord. Vår produkt riktar sig till den miljömedvetna del av befolkningen som strävar efter att leva mer hållbart.Svart vitlök (black garlic på engelska) har smak- och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök och tryffel. Dessa umami-stinna mjuka svarta klyftor kan förgylla allt från majonnäs, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter! Här kan du läsa om tillverkningsprocessen.Efter ca 35 dagar är alltså hela processen avslutad och en unik svart vitlök på ekologisk råvara är klar att packas och levereras till våra återförsäljare.

Vitlökarna plockas ur påsarna och locken lyfts av plåtarna. Nu startar en långsam och försiktig torkning som tar mellan 4-10 dagar beroende på hur mycket fukt som finns i råvaran. Det är under torkningen som vitlöken sakta men säkert får sin svarta färg.Under processen uppstår den så kallade Maillardreaktionen. Efter 9 dagars fermentering är vitlöksklyftorna ljusbruna, mjuka som puré och smakar sötsurt. Nu är det dags för torkning.

Vår fermenteringsmaskin drivs av gårdens solceller. Den är en form av värmekammare med förprogrammerade värmecykler. Dessa processar vitlöken på relativt låg värme under en längre tid.
Fukthalten måste kontrolleras under hela processen. Detta gör vi genom att känna, klämma och mäta. När vitlöken lever upp till våra krav avbryts torkningen.

För att garantera ett jämnt slutresultat så kvalitetskontrolleras vitlökarna noggrant och sorteras efter storlek. Därefter läggs vitlökarna på rostfria plåtar i tätslutande påsar. De täcks med ett lock och ställs in i vår fermenteringsmaskin. Påsen och locket skapar en miljö med hög luftfuktighet, något vitlöken behöver under första delen av processen.
När torkprocessen är avslutad läggs alla vitlökarna i rena, luftiga backar. Backarna placeras i särskilda mognadsrum som håller en temperatur på 5-15 grader. Här får vitlöken sätta sig och utveckla smakerna. Mognadsprocessen tar iallafall 2-4 veckor, men svart vitlök kan ligga och mogna i upp till 200 dagar för bästa och djupaste smak innan den packas. Hos Kryddlandet kan du köpa Black garlic till bra pris och snabb leverans! Kryddlandet säljer vitlökar från en fin liten odling i Spanien, där vitlöken tillreds att bli ”black garlic” i liten skala för att säkerställa kvalitet & färskhet! Black Garlic har endast en svag underton av vitlök, och den annars starka smaken och doften ersätts med en söt smak som kan liknas vid Umami, ”den femte smaken”. Smaken är inte det enda som förändras, då klyftorna får en geléaktig konsistens och en helt svart färg.

Hos oss på Etnomat kan du köpa Black Garlic snabbt och smidigt online. Du använder enkelt Black Garlic genom att blanda den med lite vatten, mosa och tillsätta i din matlagning efter behag. Den svarta vitlöken är till och med så god att den även kan ätas precis som den är!
Dess mjuka och geléaktiga konsistens liknar torkad frukt och smälter nästintill i munnen. Använd Black Garlic som en smakförhöjare eller som en spännande ingrediens i en mängd olika maträtter. Ge din matlagning en ny dimension genom att prova Black Garlic idag och upplev en helt unik smakupplevelse som förstärker smaken av övriga ingredienser. Beställ nu på Etnomat!

Kategorier: Gadgets o produkter, Hälsokost, Nyheter, Rökt, Shopping, Tillbehör, Vegetariskt | Etiketter: Black garlic, Köpa black garlic, Köpa svart vitlök, Svart vitlök, Svart vitlök i Sverige | Permalänk
Precis lika användbar som vanlig vitlök är, precis lika ovanlig och mångsidig är Black Garlic i matlagningen. Black Garlic kan användas varm som kall. Antingen som smakförhöjare i form av en fond i grytor eller marinad, eller till och med som alternativ till choklad som smaksättning i glass. Användningsområdena är oändliga och fantastiskt goda. Nu återstår de att testa den! Inte hunnit med det än, ikväll testar jag min black garlic aioli! Fler recept med den svarta vitlöken kommer! Tomatsoppa sägs lyfta till oanade höjder och köttfärssås likaså! Måste testas! Black garlic är en fermenterad vitlök, med en fyllig & söt arom. En helt unik smak som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. Smaken lyfter allt från kött och fisk till sötsaker och frukt till en ny nivå. Fermentering är en form av jäs process. Förenklat beskrivet, placeras vitlöken i en speciell patenterad ugn under 3 veckor. Därefter torkas den under en vecka. Processen förändrar vitlöken både i smak, färg och konsistens. Den typiska starka vitlökssmaken och doft är borta och har ersatts med en mellassmakande, söt, balsamvinäger karaktär. Som närmast kan liknas vid umami. ”den femte smaken”.

Fermenteringsprocessen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens med toner av balsamvinager, tryffel och umami en helt unik smak upplevelse. ”Egentligen är Black Garlic helt vanlig vitlök – utan alla de klassiska vitlöksdragen. Den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken saknas helt hos delikatessen. Däremot tar Black Garlic absolut inte ut den vanliga vitlöken på något sätt, inte heller kan den ersätta vitlöken som ingrediens. Vitlök och Black Garlic är två helt olika smaker och ingredienser, helt oberoende av varandra. Black Garlic ger bara ett nytt, djupare och något mörkare ansikte till vitlöken som vi hittills har känt den. Black Garlic är 100% naturligt framställt, helt utan tillsatser och fritt från konserveringsmedel. Kort och gott innehåller den bara en enda ingrediens – vitlök.
Vattenlöslig – Black Garlic älskar vatten! Skala klyftorna och mosa till en pasta. Tillsätt lite drygt 2 msk kallt vatten och rör om. Låt stå några minuter till blandningen löst upp sig helt. Använd precis på samma sätt som en vanlig flytande fond används. Suveränt för att lyfta smakerna hos köttfärs, soppor, grytor och pastasåser.Pasta – mosa Black Garlic tills det är fritt från klumpar. Sedan är det bara att lägga till i vilken maträtt som helst. Tips är att använda Black Garlic i smör, såser eller marinader. Black Garlic är det senaste inom matlagning. Hyllad lika mycket av mästerkockar som hemmakockar för sin smakförhöjande förmåga. Black Garlic är en helt vanlig vitlök som genomgått en fermenteringsprocess och har därigenom förändrat alla sina karakteristiska egenskaper. Den fräna smaken är borta och ersatt med en söt melassliknande smak med undertoner av lakrits och balsamvinäger. Mosa klyftorna, blanda i lite vatten och rör om. Sedan är det bara att blanda ner tillsammans med de övriga ingredienserna. Och det spelar ingen roll om det är i köttfärsen eller i marinaden. Till fisk eller dressingen. Brödbak, kakbak och till och med glass. Oavsett så lyfter Black Garlic de befintliga smakerna till helt andra höjder. Normalt sett tar det 2-3 arbetsdagar innan din order når din dörr eller utlämningsställe. Vi skickar din order som regel dagen efter att du lagt din order, lägger du den innan kl 10.00 så skickar vi den samma dag.Energi 264kcal / 1109kj; Protein 13,3 g; Kolhydrat 53.3g; varav sockerarter 26,6 g; Fetter Trace; varav mättat fett Trace; Fibre 20,0 g; Natrium Trace; Salt Trace.

Var finns Svart vitlök?
Svart vitlök finns att köpa i matbutiker och på nätet, ofta under (det felaktiga) namnet fermenterad vitlök, eller som black garlic. Det är en otrolig smakbomb som dessutom är väldigt enkelt att göra själv. Allt du behöver är tid. Räkna med minst tio dagar, men gärna ännu längre.
Varning! Förvara aldrig vitlök i olja eller andra inläggningar i rumstemperatur. Läs också: 10 löksorter som lyfter din matlagning – så använder du dem!

Men se upp! Vitlöken och oljan kan tillsammans utveckla ett av världens starkaste gifter. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle ett snapsglas av rent botulinumtoxin, som giftet heter, räcka för att ta död på hela Sveriges befolkning.
Vanliga frågor – Kontakt – Prenumerera – Mina sidor – Kundservice – Nyhetsbrev – Om cookies – Upphovsrätt – Avtalsvillkor – Personuppgiftspolicy – Adform GDPR Opt-out

– Om inläggningen inte förvaras i kylskåpet finns då risk för att botulismsporerna gror ut och bakterien börjar föröka sig. Det är när bakterien förökar sig i livsmedel som botulinumtoxin utvecklas, säger Åsa Rosengren.

För botulism orsakas av ett gift från en bakterie som heter Clostridium botulinum och finns bland annat i jorden. Sporer från botulinum-bakterien kan därför följa med vitlök upp ur jorden när man skördar. Så det gäller att skölja bort all jord ordentligt innan man tillagar.Visserligen är botulinum ofarlig när den fortfarande är i sporform, men om omständigheterna är de rätta kan sporerna gro och utveckla giftigt botulinumtoxin. Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare. Det råder lite oklarheter vem som först började använda vitlöken som mat och som medicin. Ursprunget för vitlöken tros dock vara i Centralasien Sibirien eller Västasien där den har använts i flera tusen år. Utgrävningar av pyramider i Egypten har också visat att löken förekom som föda bland de som byggde pyramiderna. De gamla grekerna lät sina soldater äta vitlök för att på så vis vara starka och klara sig mot infektioner.

Vad är Svart vitlök bra för?
Svart vitlök är en källa med hög halt av fenoler, särskilt S-Allyl-Cystein (SAC), som är en stark antioxidant. Detta minskar oxidativ stress genom att neutralisera fria radikaler som orsakar cellulär åldrande.
Sist men inte minst har vi samlat lite spännande fakta om vitlök som du kan komma ihåg nästa gång du planerar middag eller funderar på om du kan odla vitlök hemma i trädgården.

Varför är det här viktigt? Jo, för detta ämne kan tillsammans med DAS, DADS och DAT vara det som ger de hälsoeffekter som vitlöken har blivit så populär för.Trots att vi kan odla löken lokalt i Sverige är majoriteten av den som du finner i din livsmedelsbutik importerad. Framförallt kommer vitlöken i våra butiker från odlingar i Kina och Spanien.

Att vitlök är nyttigt tycks de flesta vara överens om. Men varför är vitlök bra för dig och vad är det bra för? Det ska vi titta på i den här delen av artikeln.
Visste du att olympier i antika Grekland supplementerade naturligt genom att äta vitlök? Redan då trodde man att vitlök kan hjälpa dig att prestera bättre rent fysiskt.Visste du att vitlök är mer än de vita klyftorna som du skalar och använder i mat? Vitlökssorter kan också ha gröna skott som är särskilt goda att äta. De kan användas i soppor eller om du gör egen pesto.

När du klickar på “Gå till betalning” skickas du vidare till SVEA där du väljer mellan faktura betaldag 30 dagar innan utbildningsstart/kursstart, kort, swish och direktbetalning. Vänligen observera att du behöver fylla i ditt personnummer/organisationsnummer på nästa sida för att kunna välja fakturabetalning.Överlag är vitlök säkert att äta men var försiktig med stora mängder! Om du på en dag äter färsk vitlök, fermenterad vitlök som snack, marinerad vitlök till lunch och vitlök till middag kan det bli för mycket. Faktum är att för mycket vitlök kan ge dig magproblem, sura uppstötningar, hudproblem och till och med problem med levern.

Det finns massor med rätter du kan laga med vitlök. Ofta har vi den som en smaksättare i alla möjliga rätter vi gör i ugnen eller i stekpannan. Viktigt att veta är dock att ämnena i vitlöken påverkas på olika sätt när du tillagar den. Till exempel påverkas vitlöken (allicinet) av uppvärmning. Flera studier visar att enzymet allinas som bildar allicinet avaktiveras av uppvärmning.Baksidan med att äta vitlök är kanske andedräkten. Det är ingen hemlighet att den kan vara stark och kännbar. Men det finns flera sätt att tackla den här pucken till exempel kan du:

På engelska heter vitlök garlic. Orden har anglosaxiskt ursprung och kommer från orden gar som betyder spjut och lic som betyder planta. Alltså inte något med lök som man skulle kunna tro att lic står för. Fast du ska som sagt äta väldigt mycket vitlök för att detta ska ske. Om du får i dig en till två klyftor vitlök per dag är det ingen fara för de flesta. Var uppmärksam om hur du känner dig och dra ner på intaget om du upplever att det leder till orolig mage eller annat som inte känns bra. När du klickar på “Gå till betalning” skickas du vidare till SVEA där du väljer mellan faktura (betaldag 30 dagar innan utbildningsstart/15 dagar innan kursstart), kort, swish och direktbetalning. Vänligen observera att du behöver fylla i ditt personnummer/organisationsnummer på nästa sida för att kunna välja fakturabetalning.

Ett sätt att motverka det här är att ha i mer vitlök i matlagningen och det har även visat sig att om du pressar eller skär vitlöken och låter den ligga i 10 minuter så ökar mängden allicin. Om du gillar smaken och styrkan kan du med fördel äta vitlöken rå, i en sallad, sås, salsa eller blanda i den istället för en krydda när maten redan är tillagad.Vi hoppas att du lärt dig mycket om vitlök och vill du lära dig mer om naturlig kost kan du läsa mer om vår onlinebaserade kostrådgivare utbildning. Du är vad du äter och då kan det vara bra att veta vad det är du äter och varför! Eller varför inte fortsätta läsa vår artikel om broccoli som passar perfekt med vitlök!Genom att anmäla dig här så meddelar vi dig om en plats öppnas upp på valt tillfälle. Observera att vi inte reserverar en plats till dig och det är först till kvarn som gäller.

Vitlöken kan stärka immunförsvar på flera sätt. Vi har redan gått igenom att vitlök innehåller allicin. Det här är ett ämne som har antibakteriella egenskaper och det är just allicinet som ger vitlöken sina antibakteriella egenskaper.
Med andra ord kan vitlöken hjälpa din kropp slåss mot bakterier, hjälpa skydda din kropp och ge ditt immunförsvar lite extra hjälp på det sättet också. Men det är långt ifrån allt som vitlöken är bra för.

Du kan odla och skörda vitlök hemma i ditt trädgårdsland. Vitlöken behöver näringsrik jord och mycket sol. Det är bara att trycka ner en vitlöksklyfta i jorden. Den kommer att bli till en ny lök. Om du planterar på hösten ska du göra det senast möjligast så att det blir rotning direkt innan vinterkylan kommer. Det går också att vitlök odla i kruka inomhus.Var även noga med att inte använda gammal vitlök och kom ihåg att för att vitlöken ska hålla längre kan du förvara den torrt och kallt i ditt kylskåp. Lägg den inte för nära andra matvaror som kan ta smak av vitlöken.Med det sagt, lider du ofta av förkylningar skadar det inte försöka få i sig mer vitlök i din kost och boosta ditt immunförsvar med vitlök. Det finns som sagt studier som visar att vitlöken kan påverka din kropps reaktion på förkylningar. Du kan med andra ord boosta ditt immunförsvar med vitlöken.

Färsk vitlök är full av viktiga vitaminer och svavelföreningar. Om du någonsin undrat vad som gör att vitlöken luktar så mycket är det just svavelföreningarna som gör att vitlök luktar så skarpt. När ämnena i vitlöken oxideras bildas alliin. Alliin som spjälkas ger enzymet allinas för att till sist bli till ämnet allicin.
Idag använder vi oss av vitlök för den goda smaken men också för att den är antibakteriell och tycks fungera mot förkylningar. Men det finns fler fördelar än så vilket vi såklart ska utforska i den här artikeln.Det finns en hel del studier gjorda på vitlök som visar att höga doser av vitlökstillskott kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Lider du av högt blodtryck borde du givetvis söka hjälp hos en läkare snarare än att börja självmedicinerar med vitlök.En 12 veckors studie visade att dagligt intag av vitlökstillskott minskade antalet förkylningar med 63 procent. Dessutom reducerades längden av dagar med förkylningssymptom med hela 70 procent. Från 5 dagar till 1,5 dagar jämfört med placebo.

Vad kostar Svart vitlök?
Svart vitlök / Black garlic är en fermenterad vitlök, med en fyllig och söt arom. Enhet:st. 45KR.
Vitlöken är inte en lök utan en form av liljeväxt med det latinska namnet Allium Sativum. Den har använts som en krydda och på grund av sina medicinska egenskaper i många delar av världen i tusentals år.

Kan vitlök bli giftig?
Vitlöken och oljan kan tillsammans utveckla ett av världens starkaste gifter. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle ett snapsglas av rent botulinumtoxin, som giftet heter, räcka för att ta död på hela Sveriges befolkning.
Följ med när vi berättar mer om allt ovan och mycket mer så läs vidare och inspireras till att ge vitlöken en chans eller att använda den mer i din kost.

I flera olika studier har det visat sig att höga doser av vitlök i form av tillskott har ökat mängden antioxidanter och minskat den oxidativa stressen hos människor.
Betyder det här att vi kan ta farväl av förkylningar? Om det bara vore så lätt. Det finns andra studier som inte hade lika positiva resultat vilket som nästan alltid visar att det krävs mer forskning på området. Men då vitlök kan ha många andra fördelar skadar det givetvis inte att testa!Vitlök är känt för att vara bra mot att både förebygga och motverka förkylningar. Det verkar finnas en hel del belägg att det kan hjälpa dig som är förkyld. Bra att veta är att den mesta forskningen har tittat på kosttillskott med koncentrerad vitlök snarare än färsk vitlök. Det betyder givetvis inte att vitlöken i sin naturliga form är verkningslös eller att du ska ersätta naturlig mat med kosttillskott!

Hur smakar black garlic?
Svart vitlök (black garlic på engelska) har smak- och doftnoter av balsamico, choklad, lakrits, anis, läder, rök och tryffel. Dessa umami-stinna mjuka svarta klyftor kan förgylla allt från majonnäs, pastarätter, grytor, glazer och till och med desserter!
Vitlök innehåller antioxidanter som kan hjälpa dig förebygga Alzheimers och demens. Det har visat sig att oxidativ stress kan påverka utvecklingen av dessa två sjukdomar och vitlöken hjälper dig och din kropp att motverka skadan som kan ske.

Vad är black garlic på svenska?
Black Garlic är svart vitlök – det är så den ska se ut! Svart vitlök bildas genom fermentering av vanlig vitlök. Processen förändrar smak och färg helt & hållet. Smaken blir mer fyllig & söt – med mycket inslag av umami & den skarpa smaken från färsk vitlök försvinner. Cachad
Vi låter det därför vara osagt om vitlök kan hjälpa dig med din träning men med tanke på att det finns fler och starkare belägg att det kan hjälpa ditt immunförsvar kan det vara ett bra sätt att förebygga sjukdom som i sin tur tillåter dig att träna mer.Vitlöken kan påverka hur utsöndringen av cytokiner i din kropp fungerar. I studier har man kunnat se att de cytokiner som aktiveras av ämnen som du får i dig med vitlök kan vara positiva för ditt immunförsvar i stort.

Kan vitlök bli giftigt?
Faktum är att för mycket vitlök kan ge dig magproblem, sura uppstötningar, hudproblem och till och med problem med levern. Fast du ska som sagt äta väldigt mycket vitlök för att detta ska ske. Om du får i dig en till två klyftor vitlök per dag är det ingen fara för de flesta.
Vänligen kontrollera dina uppgifter och välj betalsätt ovan, när du sen klickar på “Gå till betalning” skickas du vidare till den betaltjänst du valt för att slutföra betalningen. Först när betalningen är godkänd bekräftas din bokning.Vitlöken har fått nästan religiös status vilket har förstärkts i populärkulturen. Det vet du om du tänker på saken en stund. Vad ska man använda för att mota bort en vampyr jämte korset? Just det, vitlök! Det sägs att vitlöken fått denna status för att man länge vetat att doften av den stöter bort mygg som liksom vampyrer suger blod.

Det är Kina som leder ligan vad gäller produktion av vitlök. De står för över två tredjedelar av världens vitlöksproduktion. I Sverige är det ofta kinesisk vitlök som säljs även om spansk vitlök också är vanlig.När du klickar på “Gå till betalning” kommer du skickas vidare till Human Finans för att slutföra din ansökan. Du får en faktura från skolan 45 dagar innan kursstart/60 dagar innan utbildningsstart, varpå du kompletterar din ansökan med fakturanummer. Notera att du behöver välja ’Axelsons Institute’ i listan över mottagare när du gör din ansökan hos Human Finans.

Vad är det för skillnad mellan svart och vitlök?
VAD ÄR skillnaden mellan vit och svart vitlök Svart vitlök är inte en speciell typ av vitlök utan en vitlök som mognar under speciella förhållanden och därmed ändrar färg, smak och konsistens.
Du behöver inte vara en kostexpert för att bättra på din hälsa på ett naturligt sätt. Visste du tillexempel att vitlök kan stärka ditt immunförsvar, slåss mot bakterier och sänka ditt blodtryck?

Vad ska du göra för att äta mer vitlök. En sak kan vara att alltid köpa hem den. Du kan använda vitlöken till massvis av maträtter, såser och sallader. Chansen att du ska få i dig mer vitlök ökar givetvis om du redan har den hemma. Det tar lång tid innan den blir dålig och förvarar du den svalt och mörkt håller den väldigt länge. Du kan även testa att plantera vitlök för att få bättre tillgång till färsk, närproducerad vitlök.
Vill du lära dig mer om varför du borde få i dig mer vitlök? Då är den här artikeln skriven för dig. Vi ska vi ta oss en närmre titt på vad vitlök är, vad den är bra för och givetvis också hur du kan använda dig av vitlöken som en krydda och ingrediens.Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudande, intressanta artiklar med hälsotips, kunskap och inspiration samt nyheter i våra utbildningar och kurser.Hjärt och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i hela världen faktiskt. Det är därför inte så konstigt att de forskas en hel del på området.Vitlök har använts av oss människor i tusentals år. Förutom att det kan förhöja din nästa matupplevelse pekar mycket på att vitlöken visat sig vara väldigt bra mot förkylningar, stärka immunförsvaret, antibakteriell, innehålla mycket antioxidanter och kan hjälpa med att sänka blodtrycket.

Det finns mycket forskning och många studier som stärker påståendena kring vitlökens fantastiska naturliga lämnade egenskaper. I hur stor utsträckning det kan hjälpa dig vet vi inte men det finns många potentiella fördelar med vitlöken och det är ett enkelt, naturligt sätt att på daglig basis hjälpa stärka din kropp. Men kan man äta för mycket vitlök?
Men du behöver inte lida av hjärtbesvär för att dra nytta av vitlökens effekt på dina blodkärl och ditt hjärta. Det finns nämligen mycket som pekar på att vitlöken inte bara kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck utan att den även kan hjälpa dig att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns fler sjukdomar som vitlök kan hjälpa förebygga.

Vad har man black garlic till?
Använd tunt skivad eller hackad svart vitlök i risotto, pastasåser, sallader, marinader eller som garnityr. Black Garlic kan även smaksätta smör till köttbiten, fisken, ostbrickan, med mera.
Det finns studier gjorda på gnagare som visade en ökad fysisk förmåga men det finns få mänskliga studier som stärker det här. En studie visade att vitlöksolja kan sänka hjärtfrekvensen och öka den fysiska förmågan. Medan en annan studie kunde inte se något samband.Egentligen är Black Garlic helt vanlig vitlök utan alla de klassiska vitlöksdragen. Den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken saknas helt hos delikatessen. Däremot tar Black Garlic absolut inte ut den vanliga vitlöken på något sätt, inte heller kan den ersätta vitlöken som ingrediens. Vitlök och Black Garlic är två helt olika smaker och ingredienser, helt oberoende av varandra.

Smaken är söt och kryddig med undertoner av vitlök. Den har ett mjukt, nästan geléliknande kött med en ”smälter- i-din-mun” konsistens. Påminner om en mjuk torkad frukt.
Ytterligare kvalitetsskillnader uppstår från tillverkarens tillverkningsprocess. Förhållandena varierar med avseende på fuktighet mellan 80 och 90%, i termer av temperatur mellan 60 och 90 ° är mognadstiden mellan 15 och 90 dagar. Japanska tillverkare strävar efter en balans mellan sötma och surhet och investerar därför mycket tid och tanke på den perfekta processen för mognadsprocessen. Billig svart vitlök mognar ofta bara en kort stund och smakar inte lika komplex som de högkvalitativa varianterna, de är oftast surare än sötsur.

Svart vitlök är vitlök som blivit fermenterad och då får en lätt, sötaktig melassliknande smak med en ton av balsamvinäger. De säljs i välsorterade matbutiker men också på nätet. Om du inte hittar svart vitlök går det bra att byta till balsamvinäger och 1 färsk vitlöksklyfta, det blir också gott.
Dressing: Lägg vitlöksklyftorna i en hög mixerskål med ett ägg, olja, vinäger, salt och peppar. Sätt ner stavmixern i botten på skålen. Mixa genom att dra den sakta upp och ner. Häll dressingen över potatisen och vänd ihop.Repa och finhacka örterna. Ansa och finstrimla löken. Vänd ihop potatisen med örter, lök, spenat och kapris. Lägg upp salladen på ett fat. Servera med varmrökt lax.

Black garlic-aioli:. Lägg black garlic, skalad vitlök, vinäger, ägg, senap och salt i en mixerbägare. Häll ner oljan. Sätt ner mixerstaven i botten och mixa. Dra försiktigt upp staven när aiolin tjocknar i botten. Obs! Mixa inte för länge, ca 10 sekunder.

Skrubba potatis och morötter rena. Dela stora potatisar på hälften. Blanda potatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
Putsa köttet från fett och eventuella tjockare -senor. Ofta är de svenska filéerna fint putsade. Gör en blandning av 1 tsk salt, 2 krm peppar, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Häll på 2 msk olivolja och låt ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

Bryn köttet runt om 10 min. Sätt i en termometer och stek köttet klart i ugnen bredvid potatisen. Köttet ska ha en innertemperatur på 68°. Skär köttet i skivor. Servera med aioli, potatis och morötter. Strö över mangold- eller rucolablad.
Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli är festlig fredagsmat. Black garlic är vitlök som genom fermentering får svart färg och koncentrerad umamismak. Den är mycket användbar och förhöjer smaken i såser och grytor. Extra god till ljust kött som fläsk och kyckling.Black Garlic, fermenterad vitlök kan stödja hjärthälsa och hjälpa till att upprätthålla normala kolesterolnivåer. Vitlök kan dessutom bidra till immunsystemets normala funktion. Svart vitlök är vanlig vitlök som har fermenterats (jäst), och som i processen ändrar färg från vit till svart. Fermenteringen bryter ner svavelföreningar i vitlöken, vilket ökar upptaget och minskar oönskad vitlökslukt.