Posted on

Vad är Bladguld

Tänk på att detta är ett öppet forum så om din fråga gäller personuppgifter är det bättre att kontakta kundtjänst på tel 0511-26767 eller mail [email protected]

Här finns svar på frågor om allt från leveranser, betalningar, returer, produkter och ”Fråga kreatören”. Hittar du inte svaret kan du självklart ställa din egen fråga. Vi svarar så fort vi kan under helger och efter kl 16 kan det ta lite längre tid.
Vi gör alltid vårt bästa för att hjälpa dig! Du är välkommen att ringa oss på 0511-26767 eller skicka mail genom att fylla i nedanstående formulär när du har frågor som rör din order eller kunduppgifter. Kundtjänst har öppet måndag – torsdag 8-16.30 och på fredagar 8-16. Stängt aftnar och helgdagar. I vårt publika kundforum, som du når här bredvid, kan du ställa frågor till kreatören, om våra produkter eller annat av allmän karaktär. Här svar vi så snabbt vi kan.

Hur mycket kostar bladguld?
Bladguld är en äkta guldprodukt som används till gravvårdar, tavelramar, ornament och andra konstföremål. Bladguld betingar ett extremt mycket högre pris än bladmetall. Guldpriset för att köpa guld är idag 574,38 kr per gram. Datumet som vi kontrollerade var 220330. Cachad
Primer för bladguld är ett vattenbaserat speciallim för bladmetall. Används som underlag vid förgyllning. Primern appliceras på torr och ren yta. Ca 20 min efter applicering kan bladmetallen läggas på, tiden kan dock variera lite, limmet får inte vara för blött och ej heller ha torkat in. Vid mycket porösa underlag kan man behöva applicera ytterligare ett lager primer före förgyllning Lägg sedan på bladmetallen och pressa försiktigt fast den med en torr pensel. Ta bort överskottet försiktigt med en trasa eller pensel. Låt torka i minst 12 timmar och efterpolera med en mjuk polertrasa. För att få en skyddande yta , lacka gärna med Art Deco lack för bladmetall. Penslar och verktyg rengörs med vatten innan pastan torkat in.Bladguld – Ge dina bakverk och praliner en lyxig look med 24 karats bladguld från Sugarflair! Perfekt till bl.a. bröllopstårtor eller till vackra praliner! Gör såhär: Använd sax för att klippa ut den önskade formen samtidigt som du försöker undvika överdriven kontakt med fingrarna (låt skyddspappret sitta kvar!). Borsta på ett tunt lager ätbart lim på ytan du vill fästa bladguldet på (täck en lite större del av ytan med lim än storleken på bladguldet). Placera bladguldet noggrant och tryck försiktigt fast det. Kom ihåg att det inte går att flytta efter att du tryckt fast det. Låt stå i ungefär 1 minut och dra sedan av skyddspappret med pincett med en långsam uppåtgående rörelse. Låt torka i 24 timmar. När man överför den känslan på bakverk och praliner skänker man dem inte bara en känsla av flärd och lyx, utan ger dem en finish som drar blickar till sig. I en kyldisk på konditoriet är det godsakerna med guld som hamnar i centrum och i chokladbutiken försöker man ger det en smakfull kontrastfärg ingen kan motstå.Det är lätt att avfärda snacket om guldfeber som något man bara ser på film, men för den som en gång hållt ett Krugerrand i sin hand är det ett högst påtagligt mentalt tillstånd. När jag en gång fick det placerat i handflatan kom jag på mig själv med att sitta ett par minuter och bara titta på det. Det skimrar så vackert och färgen är något helt oöverträffbart.

Hur rengör man bladguld?
En kniv för att skära bladguld med. Levereras ofta oslipad varför den då först bör slipas och sedan mattas ned tills den inte riskerar att skära igenom kalvskinnet på dynan. Mjuk pensel för att blöta poliment med spritlös- ning så att bladguldet fäster.
Det går att köpa vad som benämns som ätbart bladguld från svenska Kreatima som tar 198 kr för 5 ark á 6,5 X 6,5 cm. Det är dock smått hutlöst pris om man jämför med min favoritleverantör Connoiseur Gold som tar £13.95 (cirka 130 kronor) för 25 ark á 5 X 5 cm. Frakt tillkommer, men man hamnar ändå inte i närheten av det svenska priset. Men i ärlighetens namn funkar det att gå in på vilken ramaffär som helst och kolla om man kan köpa lite direkt av dem. Guld är guld och är den på 23 eller 24 carat vet man att det blir bra i slutändan.Det vanligaste är att man använder just bladguld som läggs på plats med hjälp av pensel, pincett eller en liten palett. Det kräver en del fingerfärdighet att hantera större ark eftersom de är så tunna att minsta pust viker arket.

Själv använder jag bladguld för att smycka biskvierna, lägger lite i pralinformen innan jag gjuter dem, livar upp en klar festsoppa med några stänk, ger en oväntad effekt till den vita fisken, toppar marmeladkuberna eller lägger som en avslutande touch på alla former av vackra bakelser.Syra etsat förgyllning – utvecklats i 1860-talet vid Mintons, Stoke-on-Trent, och patenterades 1863. Den glasade ytan, vanligtvis en smal gräns, är skicka tryckt med en vaxliknande motstå, varefter glasyr etsas med utspädd fluorvätesyra före tillämpningen av guld, varefter Designs upphöjda element selektivt polerad för att ge en ljus och matt yta; processen kräver stor skicklighet och används för dekoration av porslin av högsta klass. [11] Bright guld eller Liquid Gold är en lösning av guld sulphoresinate tillsammans med andra metallresinaten och en vismut baserat flussmedel. Det är särskilt ljusa när dras från utsmyckning ugnen och så behöver lite ytterligare bearbetning. Denna form av förgyllning uppfanns eller åtminstone förbättras genom Heinrich Roessler. Rodiumföreningar används för att förbättra bindningen till substratet. Polera guld eller Bästa Guld appliceras på ware som en suspension av guldpulver i eteriska oljor blandas med bly borosilikat eller vismut baserat flussmedel. Denna typ av guld dekoration är tråkig som tas från ugnen och kräver polering, oftast med agat, för att få fram färgen. Som namnet antyder är det anses vara den högsta kvaliteten på guld dekoration. En lösningsmedelsfri polera guldkomposition rapporterades bestå av 10 till 40% guldpulver, 2 till 20% polyvinylpyrrolidon, 3 till 30% av en vattenhaltig akrylatharts och 5 till 50% vatten.Genom att förgylla något med guld, så kan man få känslan och utseende som riktigt guld. Men till ett betydligt billigare pris. Och i slutändan får man ett väldigt bra resultatFörgyllningen av dekorativa keramik har gjorts i århundraden, med varaktighet och ljusstyrka guld tilltalande för designers. Både porslin och lergods är vanligen dekorerade med guld, och i slutet av 1970 rapporterades det att 5 ton guld användes årligen för dekoration av dessa produkter. [4] Vissa väggplattor har också guld dekoration. [5] [6] appliceringstekniker inkluderar sprayning, borstning, banding maskiner och direkt eller indirekt screentryck. [7] Efter ansökan dekorerade ware bränns i ugn för att smälta guldet till glasyren och därmed säkerställa dess varaktighet. De viktigaste faktorerna som påverkar beläggningskvaliteten är sammansättningen av tillämpad guld, tillståndet av ytan före applicering, tjockleken på skiktet och de bränningsbetingelserna. [8]

Att förgylla något själv behöver inte vara dyrt. Det går att köpa en bok med bladguld för under 500kr. Som man kan använda till lite mindre saker. Om man bara ska förgylla mindre ytor så kan man nog komma undan med ett pris under 1500kr. Och då får man en yta som är autentisk och den liknar riktigt guld.

Oavsett vilket handlar det om ett värde som inte kommer till användning. Denna insikt har lagt grunden till vår affärsidé: Att ge dig som privatperson tillgång till ett snabbt, enkelt och tryggt sätt att omvandla ditt guld till pengar. Så här går det till när guld blir pengar med Guldbrev.
Eftersom guldpriset per gram är flera hundra kronor för vissa karathalter kan du alltså förlora stora pengar på att sälja guld till ett företag utan riktiga guldvågar. Dessa vågar är dyra, varför många mindre guldköpare tyvärr inte använder godkända guldvågar som regelbundet kontrolleras av extern part.Börja med att beställa ett Guldbrev från oss. Enklast beställer du Guldbrevet via vår sajt eller kundtjänst. Om din beställning inkommer före klockan 17.00 så får du Guldbrevet levererat till din hemadress redan nästa vardag.

Kan man äta bladguld?
Guld, likt flera andra metaller, är inte farligt att äta i mindre mängder och det är hysteriskt små mängder man får i sig via bladguld på en pralin. Det vanligaste är att man använder just bladguld som läggs på plats med hjälp av pensel, pincett eller en liten palett. Cachad
Guld kan i regel ses med blotta ögat tack vare den glänsande, gulaktiga färgen. Metallen är dessutom oerhört mjuk och kan användas i alla möjliga sammanhang från örhängen till stridsflygplan. Guld har otroligt hög densitet och kan pressas till så kallat bladguld, som kan bli så tunt att det nästan svävar i luften. Som tunnast kan guld i denna form bli 0,0001 millimeter i tjocklek.

Det finns guld i bland annat halterna 14 karat, 18 karat, 20 karat, 24 karat. När karathalten på ditt guld har bestämts är det dags för nästa steg i värderingen – vägningen. Denna sker med hjälp av EU-godkända specialvågar som konstruerats för att väga just guld.
Så snart karathalten och vikten har kontrollerats stämmer våra värderare av mot den dagsaktuella guldkursen. Därefter meddelas du att värderingen är klar via E-post. Därefter kan du logga in på Mina sidor och ange kontonummer. Betalningen för ditt guld bearbetas inom 24 timmar efter att vi mottagit ditt kontonummer. Du kan även få betalt via avi om du önskar.

Guld är en mytomspunnen metall – den ädlaste och en av de mest dyrbara vi har. Den latinska beteckningen är Aurum, oftast förkortat till den kemiska beteckningen Au. Genom tiderna har guld använts som betalningsmedel, smycken och på senare tid även inom industrin. Guld hittas och bryts i underjordiska ådror, där det uppträder i berggrunden som små, små korn, men det kan även vaskas fram i vattendrag eller brytas i dagbrott.
Det som egentligen är nytt med guldhandeln idag är att du lätt kan sälja guld utan att behöva jaga runt efter högst guldpris och mest seriösa guldköpare. Du hittar snabbt den informationen via nätet och det är kanske därför du läser denna text.Idag finns det många företag som köper guld. Det är bra tycker vi, eftersom mångfald och konkurrens hjälper dig som kund. Det kan också innebära att det blir svårt att välja rätt. Med över 100 000 kunder i Norden vågar vi lova att du blir nöjd om du väljer Guldbrev när du vill sälja guld. Bra pris, enkelt förfarande, trygg hantering och snabb betalning – det är helt enkelt guld. Varmt välkommen till Guldbrev!

Om du säljer ditt guld till oss är det viktigt att känna till att det först och främst färdas i Postens rekommenderade brev som i vårt fall dessutom är försäkrat upp till 10 000 kronor. Detta gör försäljningsprocessen trygg, säker och effektiv. Vidare är vi en stor guldköpare med många års erfarenhet. Vi kan Guld!
För att sätta en korrekt prislapp på ditt guld så måste det först genomgå en minutiös granskning. Våra värderare använder olika instrument och kemiska lösningar för att kontrollera hur rent ditt guld är. Den här processen kallas också för probering. Du kan läsa mer om hur pris sätts.Gäller guldtackor från Boliden som skickas nästkommande vardag, maximerat till 25 gram/person. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.

Guld har sålts eller bytts i tusentals år. Guld är en av våra få grundmetaller och det som gör guldet unikt är att det inte åldras som många andra metaller. Ett guldföremål som är 10 000 år (om det hade funnits) hade varit nästintill lika lätt att putsa upp till nyskick som ett guldföremål du köpt idag.Guldfyndigheter kan inte bara göras i underjorden, utan även i de flesta svenska hem. Nästan alla har guld i form av guldsmycken, bestick eller guldhalsband hemma. Många gånger kan detta guld vara sådant som glömts bort, eller som inte används.

Mer betalt när du säljer mycket & skickas nästkommande vardag, få högst pris vid mer än 300 gram guld. Se vår prislista, villkor för pris med snabbhetsbonus och villkor för våra högsta priser här.
I Guldbrevet finns alla nödvändiga instruktioner och en säkerhetspåse som du stoppar ditt guld i. Därefter går du till ditt närmaste postombud och skickar Guldbrevet och ditt guld till oss. Så fort ditt guld nått oss skrider våra erfarna värderare till verket.Att sälja guld ska vara tryggt och enkelt! Det ger bra med pengar, det är tryggt och du får pengarna i din hand på nolltid. En inkomst är bra, en extra inkomst är guld.

”Guld köpes” har man kunnat läsa så länge människan kunnat läsa och det har alltid varit en metall som varit högt eftertraktad – så vad är det då som är nytt?I de flesta guldföremål brukar det finnas någon form av guldstämpel eller om du har tur så står det till och med vad det är. Guld kan t.ex. ha följande beteckningar:

Det är enkelt, smidigt och säkert att sälja äkta guld till Guldbrev. Detta gör du med genom det så kallade guldbrevet som du beställer hem från den här sidan. Du kan även läsa hur man kan sälja guld online där vi ger mer utförliga instruktioner. Dessa instruktioner får du även hem i ditt guldbrev när du säljer äkta guld.
När du vill sälja äkta guld till Guldbrev kan du följa ditt gulds försäljningsprocess genom att logga in på ”Mina sidor”; här kan du följa ditt guld ända fram till din utbetalning. Inloggningsuppgifterna får du via E-post direkt efter det att du fyllt i dina personuppgifter och valt att beställa ett guldbrev.I Sverige används den s.k. kattfoten som kontrollstämpel på äkta guld. Den består av riksvapnet tre kronor och ser som namnet antyder ut som en kattfot. Internationellt används en stämpel som ser ut som stiliserade vågskålar i kombination med finhalten, som anges i tusendelar och/eller karat. Vad stämplar som ”18K” eller ”20K” betyder är ju ganska uppenbart, men samma guldhalter kan också uttryckas som ”750” (18K) eller ”835” (20K).När man blandar ut rent guld med andra metaller blir materialet oftast hårdare och den gulaktiga färgen försvinner lite. Detta gör man för att guldsmycken ska hålla bättre. Blandas det med koppar blir det något mörkare och rödaktigt (kallas ofta för rött guld). Tillsätter man istället ljusa metaller får man fram vitguld. De ljusa metallerna i vitguld är ofta rodium eller palladium.

Hur vet man att guldet är äkta?
För att kontrollera om dina guldföremål är av äkta guld kan du titta efter en stämpel. Kontrollstämpeln finns på de allra flesta smycken som är tillverkade i ädelmetall såsom äkta guld. Stämpeln visar dig att den legering som föremålet har uppfyller de krav som finns för att föremålet ska klassas som äkta guld.
Att sälja guld till Guldbrev har redan testats av mer än 100 000 människor och vi på Guldbrev är mycket stolta över de många positiva kundrecensioner och höga kundbetyg vårt företag fått, vilket visar att våra kunder är nöjda. Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga med försäljningsprocessen och att den resulterar i en bra affär.

Skicka in det äkta guld du vill sälja till Guldbrev så värderar vi och kontrollerar om ditt föremål är av äkta guld. Du väljer själv vilket eller vilka av de föremål du skickar in till oss som du vill sälja! Rent guld eller äkta guld brukar oftast ha en väldigt stark gul färg. Äkta guld är glansigt och mjukt. Men guld behöver absolut inte vara helt rent för att vara äkta guld. Idag får guld ha så låga halter som 9 karat (37,5 %) och ändå kallas ”äkta guld”. Guldbrev köper in guld med halter ner till 8 karat. För de allra flesta som säljer äkta guld till Guldbrev blir det också en mycket bra affär, eftersom vi betalar ett av Sveriges högsta guldpriser tack vare att vi håller våra kostnader låga. Guldbrevs verksamhet bedrivs i första hand på webben – inte på dyra adresser runtom i landet, vilket gör att vi istället kan erbjuda höga priser för det guld vi köper in. Här beställer du enkelt hem ett guldbrev genom att fylla i formuläret här på sidan, och kan följa försäljningsprocessen via ”Mina sidor”.

För att kontrollera om dina guldföremål är av äkta guld kan du titta efter en stämpel. Kontrollstämpeln finns på de allra flesta smycken som är tillverkade i ädelmetall såsom äkta guld. Stämpeln visar dig att den legering som föremålet har uppfyller de krav som finns för att föremålet ska klassas som äkta guld.
I vår avdelning för bladguld och bladsilver har vi äkta bladguld om 23 karat samt slagmetall om man föredrar ett billigare alternativ. Vi har även äkta bladsilver och det billigare alternativet slagaluminium i vårt sortiment. För att hitta medier och tillbehör för att arbeta med bladguld och bladsilver så hänvisar vi till vår avdelning med medier och tillbehör.Konstnärernas Centralköp bildades 1962 av en grupp konstnärer och har sedan dess huserat i lokalerna på Mosebacke i Stockholm. I butiken arbetar utövande konstnärer med kunskap om sortimentet. Här kan alla köpa konstnärsmaterial som oljefärger, akrylfärger, akvarellfärger, penslar, duk, kilramar, pennor, papper m.m av hög kvalitet och till konkurrenskraftiga priser. Butik och lager: Fiskargatan 1 Mosebacke torg, Stockholm • Organisationsnummer: 702001-1578 • Telefonnummer 08 – 773 27 57, telefontid vardagar 09:30-13:00 • E-post: [email protected] Konstnärernas Centralköp bildades 1962 som en ekonomisk förening av en grupp konstnärer och huserar sedan dess i samma lokaler vid Mosebacke torg i Stockholm. Vi som arbetar i butiken är själva utövande konstnärer vilket medför ett intresse och en praktisk kunskap om olika konstnärsmaterial och deras användning. Handla konstnärsmaterial online och få varorna levererade eller hämta ut i vår butik.

Vad smakar bladguld?
PRODUKTINFORMATION. Simmigt lätt gyllene med 22 karat bladguld. En simmig smakrik och söt örtlikör men toner av kanel, enbär, anis med lång balanserad eftersmak.
Vi värnar om miljön och jobbar för att erbjuda så miljövänligt konstnärsmaterial som möjligt. Vi försöker också minska på plasten som används när vi skickar paket till dig.När du handlar konstnärsmaterial hos Art of Veda kan du vara säker på att du handlar till låga priser och hög kvalitet. Det är vårt mål att sprida skaparglädje till så många som möjligt och vi erbjuder därför målartillbehör och material som passar både konstnärer och nybörjaren med en så billig prislapp som möjligt. Det viktigaste för oss är att du får leva ut din kreativitet och skapa – på ditt sätt.Har du bokat en kurs och inga andra varor så kommer det såklart inget paket utan du blir kontaktad av läraren för ytterligare information om ditt kursdeltagande.We offer a wide variety of artist materials from brands such as System 3, Amsterdam, Winsor & Newton, Cryla, Daler & Rowney, Motolow, Liquitex, Mabef and many more. We the official supplier and seller of Källman Artists Colour which is a temperate colour created by Curt Källman, founder of Vedic Art. We also have our own brands SENSE by Veda and SKETCH by Veda. SENSE by Veda is an assortment of acrylic paint in many fantastic shades and a silicone oil to use for acrylic pouring. SKETCH by Veda is an assortment with lovely sketch blocks.

Vad består bladguld av?
En bok bladguld innehåller 25 st ark 80x80mm på 23 karat. De transportlimmade arken är fästade på ett underlag av transparent, vaxat papper. Guldet gnuggas fast mot underlaget och arbetet blir därmed enklare att hantera än med lösa ark. Lösa ark, ej transportlimmade, krävs när mer komplexa former ska förgyllas. Cachad
We strive to protect the environment and work hard to provide as environmentally friendly artist material as possible. We also try to reduce the plastic used when we send parcels to you.When shopping for art materials at Art of Veda, you can rest assured that you are shopping at low prices and high quality. It is our goal to spread creator joy to as many people as possible, and we therefore offer artist material that suits both artists and the beginner with as low a price as possible. The most important thing for us is that you live out your creativity and create – in your own way.Vi erbjuder ett en stor variation av konstnärsmaterial från varumärken som System 3, Amsterdam, Winsor & Newton, Cryla, Daler & Rowney, Motolow, Liquitex, Mabef och många fler. Vi är även den officiella leverantören och försäljaren av Källman Artists Color som är en temperafärg framtagen av Curt Källman, grundare till Vedic Art. Dessutom har vi våra helt egna varumärken SENSE by Veda och SKETCH by Veda. SENSE by Veda är ett sortiment med akrylfärg i många fantastiska nyanser och även en silikonolja att använda till acrylic pouring. SKETCH by Veda är ett sortiment med härliga skissblock.

Hur tunt är bladguld?
Guld är näst intill oförstörbart och extremt formbart. Bladguld kan bli så tunt som 0,0001 mm – och då är det genomskinligt.
In our range of artist materials you will find everything you need to start painting. At Art of Veda, we focus on finding the best quality products for as good price as possible and with a professional functionality We want you a customer to be as satisfied as possible. We are constantly working to negotiate prices and keep them as low as possible so that you can buy more of the artist material you want from us at Art of Veda. We prioritize you as a customer and wish that our service will satisfy our customers and we value all feedback on our product range and service.

Vi vill att du som kund ska vara så nöjd som möjligt. Vi arbetar hela tiden med att förhandla ned priser och hålla dem så låga som det går för att du ska kunna handla mer av det konstnärsmaterial du vill från oss på Art of Veda. Vi prioriterar dig som kund och vill med vår service uppnå nöjda kunder och värdesätter all återkoppling på vårt sortiment och vår service. Läs mer om Art of Veda eller om våra köpvillkor och frakt.
I vårt sortiment hittar ni allt ni behöver för att börja måla. På Art of Veda satsar vi på att hitta konstnärsprodukter med bäst kvalitet för en lång hållbarhet och professionell funktionalitet – till bästa möjliga pris. Bland vårt konstnärsmaterial hittar ni allt ni behöver som komplement till våra färger. För de som vill arbeta med annat än penslar har vi ett brett utbud av palettknivar, spacklar, och svampar utmärkta för att skapa textur och känsla i dina målningar. Vi säljer även stafflier, paletter och glitter i alla slag av bästa kvalitet. Vi har flera olika målarmedier som du kan förändra färgens egenskaper och skapa härliga effekter med. Bladguld i bok. En bok bladguld innehåller 25 st ark 80x80mm på 23 karat. De transportlimmade arken är fästade på ett underlag av transparent, vaxat papper. Guldet gnuggas fast mot underlaget och arbetet blir därmed enklare att hantera än med lösa ark. Guldets historia sträcker sig baserat på vad vi vet, åtminstone 7000 år tillbaks i tiden. Inkaindianerna hade stora ytliga guldfyndigheter och hela deras kultur var präglad av smycken och huvudbonader dekorerade med guld. Ett av de äldsta guldfynden som arkeologer funnit grävdes fram i området Varna i Bulgarien och härrör från bulgariska gravfynd från 1960 talet och framåt. Nästan 7000 år gamla smycken fann man här. Det totala guldet som i dagsläget beräknas finnas är endast 158000 ton. Detta kan låta mycket men eftersom en liter guld väger hela 19,3 kilo så skulle allt detta guld endast bli en kub med måtten 20 gånger 20 meter.

Glitterflakes och Terrazzo flakes i olika färger! Stora flakes som passar till alla kort, album layouter och Mixed Media-projekt. Vissa av dessa är metallglänsande. Fäst med flytande lim eller Modeling Paste. Flakes går att använda som billig ersättning till bladguld men är egentligen till för dekoration och det är även vad vi rekommenderar som användningsområde.
Kristinasscrapbooking.se har som målsättning att erbjuda den bästa servicen. Produkter som fungerar med bra priser. Snabbast leveranser och det mest relevanta utbudet inom scrapbooking, hobby och pyssel.Bladmetall för hobbybruk är en syntetprodukt som ser ut som guld och som används till all slags utsmyckning. Men om man blandar äkta bladguld med syntetiskt bladmetall kan det uppstå problem med både fästförmåga och färgnyans. Detta är inget vi rekommenderar och all laboration på detta område sker helt på egen risk!

Att det går att äta guld vet nog de flesta vid detta laget. Ätbart guld används till bakelser och drycker. Mycket dekorativt och ändrar heller inte färg för att det hettas upp. Men eftersom vi endast har totalt 158000 ton guld på jorden, enligt forskarnas beräkningar, så kanske det egentligen är ganska synd att använda denna raritet inom matindustrin. Vår rekommendation är att man inte äter guld som inte uttryckligen säljs som ätbart guld. Om guldet är 24 Karat så ska guldet vara helt rent, men med tanke på hur mycket kemikalier det används inom all guldproduktion så är det nog möjligt att ätbarheten inte gäller allt guld.
Bladmetall är en hobbyprodukt som ger dig ”äkta” guldglans på alla dina alster i papper, kartong, board, trä, sten, betong, läder, plast, glas. Du använder Fix Glue eller dubbelhäftande tejp som underlag. Gnugga in metallen och blås bort överflödigt material. Cosmic Shimmer Glitterbitz från Creative Expressions är små flagor av glittrande strössel i olika storlekar för pyssel och skapande. Mycket dekorativt på handgjorda kort, till albumlayouter, shaker cards, tavlor eller Mixed Media. Bladguld är en äkta guldprodukt som används till gravvårdar, tavelramar, ornament och andra konstföremål. Bladguld betingar ett extremt mycket högre pris än bladmetall. Guldpriset för att köpa guld är idag 574,38 kr per gram. Datumet som vi kontrollerade var 220330.Vi arbetar kontinuerligt med att leta efter nytt material inom scrapbooking, korttillverkning, hobby och pyssel, för att bredda och fördjupa sortimentet ännu mer.Färgtypen Dead Flat, en färg som kan målas på samtliga material såsom trä, papper, metall, puts samt element. Färgen ger en tålig ultramatt yta. Kan beställas i alla kulörer. Se sortiment

Som prenumerant på vårt nyhetsbrev får du VIP-erbjudanden, recept, inspiration, fri färgsättningsrådgivning och förmånen att först anmäla dig till kommande event.

Bladguld och bladsilver används till förgyllning av exempelvis konstverk och ramar. Vi säljer bladguld och bladsilver förpackade i vad vi kallar en bok. Varje bok innehåller 25 ark. De transportlimmade arken är fästade på ett underlag av transparent, vaxat papper. Guldet gnuggas fast mot underlaget och arbetet blir därmed enklare att hantera än med lösa ark. Lösa ark krävs dock när mer komplexa former ska förgyllas. För att förenkla arbetet kan lösa ark påföras med en anläggare, en bred pensel med mycket fina strån som gör det möjligt att lyfta och stryka ut bladen mot underlaget. Slagmetall är en billigare, oädel variant som efterliknar bladguld, liksom slagaluminium efterliknar bladsilver.

Var kan jag köpa bladguld?
I vår avdelning för bladguld och bladsilver har vi äkta bladguld om 23 karat samt slagmetall om man föredrar ett billigare alternativ. Vi har även äkta bladsilver och det billigare alternativet slagaluminium i vårt sortiment.
Underlaget förlimmas alltid med guldgrund som är ett slags lim. Eftersom alla varianter utom bladguld oxiderar med tiden kan ytan i efterhand skyddas med en schellacklösning.Jag har också använt bladguld dock ej på keramik. Min upplevelse är densamma som rakuLottas – det var inte helt enkelt och där jag lade det på en slät yta blev det lätt veck men på knöckliga saker ex en utskuren ros eller en fasad kant så blev det ok. Säkert är det som med allt att man lär sig och kommer på knep som både förenklar och förbättrar.

Hur använder man bladguld?
Primer för bladguld är ett vattenbaserat speciallim för bladmetall. Används som underlag vid förgyllning. Primern appliceras på torr och ren yta. Ca 20 min efter applicering kan bladmetallen läggas på, tiden kan dock variera lite, limmet får inte vara för blött och ej heller ha torkat in.
#15, VAr bara glad att du slapp betala så mycket då. Många mindre hänger ju inte med på guldpriset upp och ner och då kan det bli såhär att det hos vissa är skitbilligt och hos andra ett mer vanligt pris beroende på guldpriset upp och ner. Vissa har enbart priser uppe vid förfrågan på nätet just för att det går upp och ner så mycket. Passade själv på och sålde av en del guldsmycken jag inte gillade nu när dte är så högt. Jag kollade in på martinscolor.com och dom säljer även agatstift för den som verkligen vill ge sej in på detta, men köp inte guldet där, betydligt dyrare än det ni hittade…Hmm, i affären sa hon bara att detta gällde guldet. Jag har inte behandlat det silvriga på gubben, och han har stått här i över ett år. Där har inte hänt nåt ännu. Men shellack, det är ju gulaktigt. Hur blir det tro om man skulle ta det på silvret?

Jag köpte för några månader sedan. En ”bok” med bladguld kostade 299 kr och guldgrunden 195. Företaget hetter Artistica. Har inte vågat testa än. Köpte en variant som heter transfers, vilket innebär att varje ark ligger på ett litet ”smörpapper” så man inte måste lyfta guldet med pincet utan kan ta hel smörpappret med fingrarna.. Nu återstår bara att prova!
Hoppas det hjälpte dig något. Ta och prova på nåt som du inte är så noga med först så du känner hur det funkar innan du ger dig på det rätta föremålet.

Tur för dej att du fick det så billigt Pyro! När jag kollade sist för att beställa mer var det för 23 karat 25 blad i en bok 460 kr… det finns ju olika guldhalt också i bladguld. Men jag ska kolla runt hos Artistica när det är dags att köpa fler, som sagt det kan ju skilja mer. Jo, jag har användt transfers också, men dom smular lätt dom med…;D
Tack! Nu har jag skrapat lite på baksidan och det försvinner inte men det blir lite repor i det kan man säga. Där silvret sitter jämnt och inte veckat sitter det bra. Där det däremot blivit veckat så finns det ju metall som inte sitter i direkt kontakt med guldgrunden. Den kan nog lossna vid nötning. Vet inte om man kunde lacka över på nåt sätt? men om det ändå bara ska va som prydnad så spelar det väl kanske inte nån roll. Har man glasyr under så kanske det bara blir fin ”patina” om det ser lite skavt ut med tiden.Man ska helst använda en speciell pensel som blir laddad med statisk elektrisitet och så lyfter man penseln mot guldarket så följer det med penseln. Sedan ska man trycka försiktigt ovanpå så det får fäste. JAg beukar vänta ett tag så dte sitter bra, sedan borstar jag bort överskottet i en låda så jag kan använda guldbitarna igen. Se upp så du inte nyser elle hostar när du lyfter guldarket för då har du det överallt i minimala småbitar som är svåra att få upp igen. Hmm, nu när jag tänker efter så sa de på affären nåt om att man skulle efterbehandla guldslagmetallen med nåt så att den inte skulle ärga, alltså kanske detta skulle göra den mera tålig oxå? Kommer däremot inte ihåg vad det var man skulle använda. Ring och kolla med affären är väl kanske det bästa. Hur hållbart blir det? Måste man efterbehandla på något sätt? Vad jag undrar över är egentligen – kan man ha som dekoration i ett fat som man använder som prydnad? Eller skavs det av väldigt lätt?

Sedan ska man polera upp glansen m guldet, egentligen med en slipad agatsten enligt riktiga förgyllare, men det är ju inte heller det lättaste att hitta. Men det är en intressant metod men svår att komma igpng med, i början ser det fult ut med diverse veck och knottror på det man förgyller, men det är ju som allt en inlärningskurva. Men med tanke på hur pass dyrt det är nu guldet alltså så kan jag rekommndera att testa med den lite billigare slagmetallen i stället tills man får in tekniken och handlaget…Så slipper man slänga 50 spänn i taget i fnösburken.

Ja, fast detta var slagmetall av nåt slag, inte riktigt silver. Har det int hänt nåt på ett år så kanske det inte gör det förhoppningsvis. Ska kolla med inex vad det var jag köpte egentligen
Jag har också använt det en hel del och tycker att det är en intressant metod men både väldigt knöligt och numera skitdyrt, eftersom guldpriset är svinhögt nu vilket också ger direkt avtryck i åpriset på slagguld, men man kan ju använda slagmetall i ställe om man tycker om det, det är ju betydligt billigare. En bok m guldark kostra nu säkert mellan 4-500 kr för några få ark. Man ska ha riktig guldgrund som ma ska lägga på tills det är halvtorrt inte superklibbigt längre, tar ca 3 timmar hos mej beroende på luftfuktighet och värme. Finns även en snabbgrund i handeln, har ej testat den. Sedan ska man ta guldarket och lägga det på grunden(med en pincett går det, men det är knöligt) .

Jag har använt bladguld(eller slagmetall, då guldet var så väldans dyrt:-) Det är ju väldigt flyktigt om man kan kalla det så. Det fladdrar gärna iväg, och är svårpenslat( går gärna sönder.) Med penslat menar jag ju inte att det är flytande utan man tar en guldgrund först på den yta man vill ha det på. Den får torka och blir då klibbig och på det fäster sedan bladguldet. Man penslar sedan med en mjuk pensel på bladguldet på ytan. Det är svårt att få det jämnt, det skrynklar gärna ihop sig och veckar sig, men på nåt sätt så tycker jag det är finare när det inte blir så perfekt.Kommer inte ihåg riktigt vad det kostade men det var väl en 10 ark . Kan ha kostat lite över hundralappen??( men då var det inte äkta bladguld då) och så guldgrund på det, 125 kr stod det på den flaskan. ( sen kommer man aldrig ur den affären med bara det man tänkt köpa)

Jag beställde från Artistica idag. Samma priser som pyromanen fick, samt att vad jag fattar så var det 23,75K i alla fall står det det på beställningsbekräftelsen. Nåväl där finns ett faktablad om hur man gör och där står det att man skall efterbehandla bladsilver och slagmetallguld med t ex Shellac annars oxiderar det.
Om du undrar varför man använder just en papperstub i stället för t ex ett sugrör i plast så är det för att pappret absorberar fukten i utandningsluften på ett sätt som inte plast gör. Det betyder att man inte råkar ut för att tråkiga salivdroppar faller från tuben och ner på pappret. Det skulle säkerligen inträffa med t ex ett plaströr, där fukten bara ackumuleras på insidan.Själva proceduren för att lägga häftgrunden är inte så svår, om än något tidskrävande. Här nedan ser du hur förgyllningen gick till för ett av mina diplomarbeten (se vidare i galleriet). Man gör så här:

Måla en eventuell bakgrund och skriv texten först. Det skulle inte kännas så bra om man förstörde ett redan förgyllt arbete genom att till exempel stava fel eller skvätta färg någonstans, så jag brukar alltid se till att kalligrafin är klar först.

Vanligt lim funkar inte så bra med bladguld, utan man behöver en s.k. häftgrund. Det finns många oljeburna häftgrunder till exempel när man ska förgylla tavelramar, men olja funkar ju inte på papper. Några vattenburna häftgrunder finns, av olika kvalitet, och det är inte alla som funkar i en kalligrafipenna utan måste läggas på med pensel. Själv har jag en flaska av ”Gedeo gilding paste” som funkar riktigt bra.
Guld och silver har en stor skillnad (bortsett från pris och sånt så klart) – och det är att silver oxiderar snabbt, medan guld håller sig genom århundraden. På bilden nedan testade jag den ovan nämnda Gedeo Gilding Paste med både guld och silver, och resultatet talar för sig självt:Förgyllning är ju som sagt ingen exakt vetenskap, och med den hemmagjorda grunden kan man få experimentera en del innan man hittar ett bra förhållande mellan gummi arabicum och honung. Om guldet inte vill fastna alls, tillsätt honung pyttelite i taget och testa igen. Om ytan fortfarande är klibbig när den torkat har du för mycket honung – tillsätt då mer gummi arabicum. Och till bladsilver (som är tjockare än guld) kan man behöva en större andel honung än man har till guld.

Kan man sälja bladguld?
Något som många inte tänker på, men som också kan säljas, är till exempel gamla ark med bladguld från någon restaurering eller till och med små guldklimpar som farfar vaskade fram på sina resor genom Alaska på 60-talet.
Annars kan man göra sin egen häftgrund. Blanda en halv flaska gummi arabicum (finns i de flesta konstnärsmaterialbutiker, märke Winsor & Newton oftast. En flaska är 75 ml, en halv blir då 37,5 ml) med en halv tesked honung. Detta görs lämpligast genom att ställa burken med gummi arabicum i ett kärl med varmt vatten, så löses honungen upp bättre. Låt detta svalna. Klart! Enkelt, va?Kalkera sedan konturerna av det som ska förgyllas på ett smörpapper och för över detta till bakgrunden genom att gnugga med blyerts på baksidan av smörpappret och sedan gå över linjerna med en hård blyertspenna.Borsta bort det guld som hamnat utanför grunden med en mjuk akvarellpensel. Klipp till en ny bit guld, andas på ett nytt ställe på grunden och fortsätt lägga på bitar av guld på det här sättet tills hela ytan är täckt. Ibland kan man behöva lägga på ett andra lager, om guldet av någon anledning inte fäste ordentligt från början.Att förgylla och hantera bladguld i kalligrafiska sammanhang är nästan en hel vetenskap i sig själv och inget som jag anser mig vara specialist på, men jag har en metod som brukar fungera.

Man brukar använda s.k. transportguld med denna grund, dvs. bladguld som är lätt häftat vid ett bärande papper och är lite lättare att hantera. Det finns att köpa t ex på Slöjd-Detaljer. Bladguld är förhållandevis dyrt, men en bok består av 25 blad och räcker väldigt länge eftersom man – eller i alla fall jag – ofta är väldigt snål med att använda det! :)Rulla ihop ett A4-ark på bredden till en smal tub – ungefär ett lillfinger i tjocklek invändigt – och tejpa ihop den. Klipp till en bit av transportguldet och pappersarket det ligger på i hanterbar storlek, det räcker med ca 12×8 mm. Tar du större hinner du inte få det att fästa i alla fall, så små bitar är bäst. Ta tuben i munnen och blås hårt genom denna direkt ner på ytan som ska förgyllas. Inga lätta andetag, utan rejäla, djupa flåsningar som innehåller fukt nerifrån lungorna. Detta gör att fästgrunden aktiveras och blir lite klibbig i några sekunder, tillräckligt länge för att det tunna guldet ska fastna. Du har inte mycket tid på dig, så det är bäst att ha alla saker nära tillhands. Alltså, andas 4-5 djupa andetag genom tuben ner på guldet, lägg kvickt på guldbiten på den klibbiga ytan med skyddspappret överst, och tryck hårt ett par sekunder. Ta bort skyddspappret.

Använd pensel och lägg ut häftgrunden där du vill att guldet ska vara. Om du vill kan du blanda i lite akvarellfärg, gärna en orangeröd nyans om du ska använda guld och grå/blå till silver, så är det lättare att se vad man gör. Snåla inte med grunden, fast låt den inte flöda över heller. Låt detta torka. Använder du den hemmagjorda häftgrunden, gör iordning en andra, tunnare blandning som består av hälften häftgrund och hälften (destillerat) vatten. Lägg på detta i ett andra lager, låt torka. Känn på ytan – känns den minsta skrovlig, polera lätt med antingen en polersten eller baksidan av en sked eller liknande. Använder du färdig grund behövs inte detta andra lager.
De båda raderna som i början var skinande blankt silver har oxiderat i vackert blåsvart och grönt efter att ha hängt på min anslagstavla i två år. Men guldet på mittenraden har fortfarande kvar sin varma, glittrande yta. Ganska fascinerande, va?

Nej, inte alltid, men det är oftast lättast med tanke på att det är ”klistriga” medium det handlar om – och det måste det ju vara, för att guldet ska fastna. Exempelvis gummi arabicum i flytande form (finns t ex hos scribbles.co.uk) går – med en del möda – att skriva med i stålstift. Men pensel är oftast enklare, faktiskt!
Så, om jag förstått det rätt, så måste man alltid lägga ut limmet med pensel? Det finns inget lim som är så tunnflytande som vanligt bläck? Så att man kan skriva bokstaven med penna och stift? Att börja med penslar också uj uj uj, man måste bli konstnär för att detta ska gå.Nästan allt guld går faktiskt att sälja, men det finns faktorer som påverkar hur mycket pengar du får. För det första bör du känna till att det är det faktiska rena guldet du får betalt för, det vill säga 24 karat eller 99 % renhet. Fram till och med 1988 var den minsta tillåtna guldhalten i smycken 18 karat, det vill säga att arton tjugofjärdedelar, eller 75 % av smycket var rent guld. Sedan dess har kraven sänkts till EU-standard som är 9 karat eller 37,5 %. Beroende på vilken karat ditt guld har, kommer du alltså att få olika mycket betalt för det.