Posted on

Vad Kostar Det Att Asfaltera

Visst kan du asfaltera själv, men det krävs noggrant förarbete och kunskap om markens egenskaper och dess olika material. Det krävs även dyra maskiner, som visserligen kan hyras, som är tunga och svåra att använda för en nybörjare. Du kan läsa mer om att asfaltera själv på vår sida om hur man lägger asfalt själv.Många undrar varför det ofta är så dyrt att asfaltera, och varför man kan få så varierande asfalt pris på offerter, beroende på vilken asfaltläggare man frågar.

Hur mycket kostar ett ton asfalt?
MottagningsavgifterProduktPris (kr/ton)Produkt: Ren asfaltPris (kr/ton): 245 krProdukt: Ren betong med armeringPris (kr/ton): 300 krProdukt: Ren betong utan armeringPris (kr/ton): 130 krProdukt: BetongslipersPris (kr/ton): 335 kr
Man kan med fördel prata ihop sig med grannar som vill asfaltera sin garageuppfart innan man ber om offert på asfaltering från asfaltläggare i sitt samhälle. Är man flera grannar som vill asfaltera sin garageuppfart kan man be asfaltläggarna planera arbetet så endast en etableringskostnad behöver betalas – och då kan delas på samtliga garageuppfarter.

Kan man göra egen asfalt?
Det går att asfaltera uppfarten själv, men har du inte någon tidigare erfarenhet är det förmodligen bättre att anlita asfaltsläggare. Förutom själva asfalteringen krävs ett noggrant förarbete, annars kommer inte slutresultatet bli bra. Underst läggs en fiberduk som separerar de olika materialen från varandra.
Med mycket förarbete och fackmannamässigt utfört underlag hamnar du som billigast runt 150kr exkl moms per kvadratmeter asfalt. Behöver du hjälp med förarbetet/markarbetet (schaktning, markavskiljare, bärlager) så räkna med betydligt högre kostnad, upp mot 350kr exkl moms per kvadratmeter asfalt. En högre etableringskostnad kan också komma på tal eftersom det behövs andra/fler maskiner.

Etableringskostnad är en s.k. framkörningsavgift eftersom det ofta är flera stora maskiner som behöver köras till platsen, och varje tid spenderad på transport är tid som inte spenderas på att lägga asfalt. Etableringskostnanden är alltid inräknad i offerter/pris på asfalt. Generellt behövs det minst en lastbil med arm som lägger upp asfalt, en handvält och en ångvält. Avgiften för att komma med asfaltmaskinerna beror på företag samt hur långt bort du bor. Oftast kostar det mellan 2500 och 5000kr exkl moms.
Tidigare har man misstänkt att det skulle vara förenat med en viss risk för cancer att hantera varm asfalt. En ny stor epidemiologisk studie har dock inte kunnat påvisa någon ökad risk för cancer för svenska asfaltarbetare. Tvärtom verkar asfaltarbetarna vara friskare än medelsvensken. Studien ingick i en stor pågående europeisk studie genom IARC (International Agency for Research on Cancer) och presenterades 2001.

Asfalt har använts sedan 3200 f.Kr. som tätnings- och byggnadsmaterial. Det moderna sättet att tillverka asfalt började med gångbanor av naturasfalt i Lyon 1829. Den första asfaltbeläggningen i Sverige utfördes av Asfaltbolaget år 1876 på Stora Nygatan i Stockholm. Se vidare i ”Från stigar till asfalterade motorvägar” av Per Frostman, utgiven av Nynäs 1995, ISBN-91-630-3069-1.
Den korrekta benämningen är egentligen asfaltbetong respektive cementbetong, men i dagligt tal säger man oftast asfalt och betong. Både asfalt och betong består mest av sten. Skillnaden är bindemedlet. Bitumen som används i asfalt ger en mer flexibel beläggning än cement. Asfalt är det klart mest dominerande vägbeläggningsmaterialet i världen. Fördelarna är bland annat flexibilitet, enkelhet och kostnadseffektivitet.Vi och våra betrodda partners lagrar ibland och/eller får tillgång till information från den enhet du använder när du besöker vår hemsida, till exempel unika ID:er i cookies som i vissa fall är personuppgifter. Du kan acceptera eller hantera dina val genom att klicka nedan eller när som helst på sidan för integritetsmeddelande. Dessa val kommer att överföras till våra partners så att dina val följs. Se vår cookie policy och lista över partners här.

Cirka 1% av Sveriges yta är vägar. Statliga vägar har en sammanlagd längd av cirka 100 000 kilometer, kommunala gator och vägar nära 40 000 km och enskilda vägar cirka 280 000 km.
Sten och bitumen värms upp och blandas i ett asfaltverk till en asfaltmassa. Genom att variera stenmaterial, stenstorlek och bindemedel får man asfalt med varierande egenskaper. Räknat i vikt% innehåller asfalt cirka 6% bindemedel, resten är sten. Omvandlar man detta till volymandelar blir det cirka 14% bindemedel.Vid normala lufttemperaturer är bindemedlet i asfalt fast. Därför måste det värmas upp för att kunna blandas med stenen. Ett annat sätt är ett göra en emulsion där bindemedlet fördelas som små droppar i vatten, ungefär som fettpartiklarna i mjölk. Emulsionen kan sedan användas utan uppvärmning för tillverkning av olika typer av asfalt.

I Sverige har under senare år tillverkats och lagts ut mellan fem och sju miljoner ton asfalt per år. Detta motsvarar knappt ett ton asfalt per capita och år, vilket grovt räknat är en medelmängd i Västeuropa.
Många förknippar felaktigt än idag asfalt med det miljöfarliga ämnet stenkolstjära. Sedan 1975 förekommer ingen tillverkning av asfalt med tjära i Sverige.Asfalt är till 100% är återvinningsbar, och en allt större andel av nya beläggningar innehåller återvunnen asfalt. Ingen påverkan på den yttre miljön sker sedan asfalten lagts ut på vägen. Vid den varma tillverkningen i asfaltverket bildas rökgaser som innehåller stoft och polyaromatiska kolväten, men det mesta fångas upp i verkets filteranläggning. Vill du veta mer, rekvirera gärna Naturvårdsverkets skrift ”Asfalt och oljegrusanläggningar” från Naturvårdsverket och ”Bästa tillgängliga teknik vid asfalttillverkning”.Största arbetsmiljöproblemet är trafiken, här kan alla bilister hjälpa till genom att respektera hastighetsbegränsningarna vid beläggningsarbeten. Ergonomin på anläggningsmaskinerna har tidigare varit ett problem som nu åtgärdas bland annat genom bättre planerade förarhytter.

En större landsväg, Europaväg eller riksväg, behöver ett nytt slitlager (de översta tre centimetrarna av beläggningen) ungefär vart sjätte till vart tionde år, beroende på trafikmängd. För kommunala gator med mindre trafik, och lägre hastigheter, kan tiden mellan åtgärderna vara cirka 20 år. I praktiken blir det oftast längre, upp till dubbla tiden, med kostsamma renoveringsåtgärder som följd. Förr orsakade dubbdäcken stort slitage på vägarna i Sverige. Genom nya beläggningstyper och lättviktsdubbar i däcken har nu slitaget i det närmaste halverats. Att anlita en markfirma för att asfaltera uppfart är att föredra om du inte har erfarenhet på området och inte vill lägga ner massor av arbete och planering på en ny uppfart. Det är billigare att asfaltera uppfart än att lägga sten eller fint grus, dessutom krävs mindre underhåll med asfalt än stenläggning och grusuppfarter. Likaså slipper du kratta och minimerar slitage på din bil. Att asfaltera sin uppfart har kort sagt en hel del fördelar. Vi skriver om vad du behöver veta innan du asfalterar uppfart och vad som behövs göras. Det gäller att noga planera din asfaltering. Med allt från budget och kostnadskalkyl till område som ska asfalteras och vilka som ska utföra arbetet, under hur lång tid och med vilka maskiner. Undvik att anlita dörrknackare, anlita endast etablerade asfaltsläggare för att utföra arbetet. Googla upp recensioner om verksamheten och be att få se F-skattsedel på företaget. Räkna med att det kommer kosta minst 150 kronor per kvadratmeter för själva asfalteringen, då exklusive moms. Följande parametrar kommer att påverka priset på asfaltering av din uppfart:Asfalt är ett relativt billigt material för din uppfart. Men priset på en asfaltering beror på hur stor ytan är, hur mycket förarbete som behövs, vad som är syftet med asfalteringen i detalj och hur mycket av arbetet som du själv utför. Här kan du läsa om saker är bra att ha i åtanke.

[emaillocker]Varför ska du välja just asfalt till din uppfart? Självklart kan du välja andra material, men asfalt kan vara bra att överväga då det är ett mycket bekvämt material att både åka och gå på. Det blir en praktisk och hållbar uppfart för allt från stora till små fordon, och det är lika lätt att köra in med bilen som det är att svänga in med cykeln. Dessutom är asfalt ett prisvärt alternativ som kräver minimalt underhåll. Ett smart knep är att höra av dig till dina grannar om du tänkt asfaltera, kanske har de tänkt samma och då kan ni få ett förmånligt paketpris från firman ni anlitar.
Uppfarter som ska anläggas kräver ett gediget underarbete för att bli bra. Samma gäller här när du tänkt asfaltera uppfarten. Ett underarbete är ett hårt arbete, så många föredrar faktiskt att anlita proffs till att utföra detta. Om du själv skulle schakta, transportera bort jord, lägga bärlager, padda och annat som kan behöva göras skulle det ta en hel del tid från dig. Det är inte något som utförs på några dagar, utan nu pratar vi om flera veckors arbete. Självklart beror det på hur stor uppfart du vill asfaltera, men ponera att den är 40 kvadratmeter och då skulle en lastbil behövas för att köra bort schaktmassorna. Dessutom behöver du vara tillräckligt kunnig för att veta vilken typ av material du behöver och exakt hur underarbetet ska göras. Kanske viktigast av allt, du måste veta var ledningar och dylikt i marken går för att du ens ska kunna gräva. Annars kan det vara livsfarligt och dessutom bli väldigt dyrt för dig, alldeles i onödan. Bättre är att lämna över detta jobb till proffsen tycker vi på Villaliv.Bry er inte om ifall de säger att täckduk inte behövs, kräv det ändå. Det sade de till oss också och sedan blev det ju som det blev. Det såg för…bedrövligt ut för att använda ett mildare ord.

Tack för alla råd! Hmmm, de som asfaltera här en bit upp på gatan för ett tag sedan… jag borde ha sprungit dit och hört mig för…. Ja, det är lätt att vara efterklok. Skall ta och ringa runt lite imorgon, vad kollar jag under på gula sidorna?
Jag vet ett par som haffade några gubbar som asfalterade utanför paret… De frågade gubbarna om de kunde tänka sig att asfaltera deras uppfart och det blev så. 500 pix gick kalaset på… Förmodligen svartSom alltid, tack för att du läste Hoppas att du lärde dig något om vad kostar det att asfaltera. Vi tycker verkligen om att skriva dessa artiklar. Om du vill stödja oss, klicka dig igenom oss och köp byggvaror och hemartiklar. Vi får en mycket liten procentandel och uppskattar verkligen varje öre! Här går du till startsidan. Om vill du läsa mer kan du gå hit.

Kostnaden för att lägga en ny uppfart beror till stor del på storlek, material och arbetskostnaden och kan falla var som helst mellan 150 – 500kr per kvadratmeter exklusive moms.
Att asfaltera en garageuppfart kostar i genomsnitt 20 000kr, med ett typiskt intervall mellan 10 000 och 40 000kr. Detta projekt kostar i genomsnitt 150 till 500kr per kvadratmeter, exklusive moms.. Även om en garageuppfart är det vanligaste projektet, inkluderar andra applikationer:Asfaltbeläggning erbjuder en bekväm och säker kör- eller gångyta med minimalt underhåll. Eftersom det här jobbet kräver mycket specialutrustning och tunga lyft, görs det bäst av en professionell. Tänk på dessa priser är genomsnittliga och att dina priser kan variera oerhört beroende på projekt och komplexitet.

Det kan vara frestande att spara på arbetskratskostnaden, men du behöver verkligen anställa en professionell asfaltinstallatör. Du kan kan hyra en vält för att komprimera asfalten och stenarna eller en mejselhammare för att ta bort den gamla uppfarten, men detta arbete är fysiskt krävande. Och om det blir fel kan det hända att ytan bara håller i ett år eller två. Som jämförelse kan ett proffs göra ett kvalitetsjobb som är klart inom några dagar. När du väljer material är det viktigt att jämföra priser i förväg tilsammans med arbetskostnader. Vissa beläggningsmaterial är mycket prisvärda, men kräver regelbundet underhåll och måste bytas ut efter bara några år. Medan andra beläggningsmaterial är dyra att installera, kräver lite underhåll och kommer att vara en livstid. Det är också viktigt att inse att eftersom en asfaltering kan få tung trafik måste de vara både hållbara och starka för att vara kostnadseffektiva. Det skiljer väldigt mycket mellan olika kommuner. Vissa kommuner använder löpande timtaxa medan andra har fasta priser även på marklov. För att få en exakt kostnadsbild skall du ta kontakt med din kommun.För att spara flera tusen kronor är det enklast att först ta kontakt med kommunen och berätta om sina planer. Du kan skicka in ett marklov även om du inte behöver göra det enligt dagens lagstiftning. Då får du ärendet prövat och kan vara lugn vid frågor från grannar eller vid husförsäljning. Du kan även behöva marklov om du ska schakta marken för att bygga en balkong eller en pool.

Det finns idag ingen specifikation på vad som räknas som en väsentlig ändring. Detta bedöms från fall till fall av byggnadsnämnden. Det skall vara en samlad bedömning av följande faktorer:
Riskanalys skall tas fram om det finns risk för vibrationer som kan påverka omgivningen. Vibrationer kan uppkomma vid exempelvis sprängnings-, pålnings-, schaktnings-, packnings- och spontningsarbeten. I riskanalysen skall det anges vilka byggnader som tros påverkas och vilka gränsvärden som får uppnås under projektet. Byggnader som ligger inom riskområdet skall besiktigas innan och efter projektet. Byggnaderna brukar ofta förses med sensorer som mäter vibrationerna.Du behöver marklov vid schaktning eller fyllning om höjden förändras mer än 50 cm uppåt eller nedåt och om området omfattas av en detaljplan. Om det anges i detaljplanen så kan det även krävas marklov för trädfällning och skogsplantering. Utanför detaljplanelagt område krävs det marklov i närheten av flygplatser och militära anläggningar. Om man i detaljplanen har bestämt ett höjdläge krävs det inget marklov för att återställa till denna höjd.

Det krävs bygglovsritningar om du anlägger en ny parkeringsplats. Ska du endast asfaltera så kan det krävas marklov för att du påverkar markens genomsläpplighet. Ta kontakt med er kommun och berätta vad du har för planer. De kommer hjälpa er med gällande områdesbestämmelser. Viktigt är att du även får svaret skriftligen antingen via post eller via e-post om det skulle uppstå frågor från grannar eller vid husförsäljning.
Ska du till exempel bygga en stödmur, fälla ett träd eller asfaltera din uppfart kan du behöva ansöka om marklov. Nedan har vi förklarat reglerna som gäller för marklov och vad du behöver tänka på när du ansöker om marklov. Till din ansökan krävs olika ritningar för att kommunen skall göra en bedömning av din tänkta åtgärd. Vi hjälper såväl privatpersoner som företag med marklovsritningar och är behjälpliga under hela processen. Är du osäker på om du behöver marklov eller inte? Ring oss eller ta kontakt med din kommun.Marklov är, precis som bygglov, en ansökan om lov som du skickar in till din kommun. Det är samma process som för ett bygglov. Skillnaden mellan marklov och bygglov är att i ett ärende rörande marklov ansöker du endast om markförändringar som sker på din fastighet. Har du ett större projekt, som till exempel nybyggnation av villa, så kan marklov vara en del av bygglovet för huset och då behöver du inte ansöka om marklov separat. Är du osäker på om du berörs av reglerna för marklov är det alltid bäst att kontakta din kommun och ställa frågan!

Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.Det krävs bygglov för att uppföra, flytta eller väsentligt förändra murar och plank. Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Även om en mur inte är lovpliktig skall den uppfylla samtliga krav i Plan- och bygglagen. Läget på muren kan vara avgörande om det krävs bygglov eller inte. Om muren är placerad nära en tomtgräns och ger en avhållande effekt kan det påverka beslutet. Markplaneringsritningar visar hur marken planeras med utfyllnader, schaktning, murar och andra åtgärder. Markplaneringen ses från ett fågelperspektiv och skall redovisa hur marken ser ut idag och hur den kommer att se ut efter projektet. Lämplig skala kan vara 1:200 eller 1:400. Som underlag behöver du eller en arkitekt inhämta ett kartutdrag på fastigheten. Detta är enklast att göra via kommunens hemsida. Tänk på att följande skall vara med på markplaneringsritningar: Är fastigheten utanför detaljplanelagt område behövs oftast inte marklov. Vid större markprojekt är det rekommenderat att ta kontakt med byggnadsnämnden för att kontrollera detta. Marksektionen visar hur marken ändras med hjälp av en genomskärning. Sektionen skall visa befintliga och nya marknivåer och även avstånd till tomtgräns. Dagvatten skall även tas om hand på den egna fastigheten. Normalt är att lämna ca. 1 meter innan tomtgräns för att kunna planera ett dike som tar hand om dagvattnet. Det är väldigt viktigt att den nya och gamla marknivån möts innan tomtgräns. I områdesbestämmelser kan kommunen införa krav på marklov för schaktning, fyllning, trädfällning och skogsplantering. Detta får endast ske inom ett område som är avsett för bebyggelse eller ligger nära en befintlig eller planerad anläggning som kräver ett skydds- eller säkerhetsområde. Detaljritningar skall vara i lämplig skala. Det kan t.ex. vara skala 1:20 för nya staket. Detaljerna som skall redovisas är bland annat hur stora mellanrum som finns mellan ribborna på ett staket om det är aktuellt med ett sådant i ansökan. Har du gjort terrasseringar med stödmurar är det viktigt att visa vad för typ av stödmur som byggts- är det natursten eller betong, tex? Det finns krav i Boverkets byggregler som berör säkerhet vid användning samt skydd mot olyckor på tomterTänk även på att om du bor inom 100-300 meter från sjö eller vattendrag behöver du ansöka om strandskyddsdispens i samband med marklov. Skyddszonerna runt sjöarna är olika breda så kolla med din kommun var strandskyddslinjen går.Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!Höjden har en viss betydelse för bygglovsplikten. Det finns dock ingen specifik gräns. Det är inte heller enbart höjden som är avgörande om muren blir bygglovspliktig eller ej.

Har du planerat att göra ett projekt som omfattar flera ansökningar samtidigt. som t.ex. inglasad altan, räcker det att du ansöker om bygglov och anger att det även kommer ske markförändringar. Detta sparar er flera tusen kronor eftersom ni inte behöver göra en separat ansökan om marklov.I den aktuella detaljplanen står det om du behöver ansöka om marklov för trädfällning eller skogsplantering. Det är alltid bra att ta kontakt med kommunens ekolog om vilka träd som får fällas. Det är inte accepterat att fälla träd och ersätta det genom att plantera ett nytt träd. Att fälla träd utan marklov kan vara väldigt dyrt och i t ex Landskrona är sanktionsavgiften 11 125 kr per träd.

Vad kostar det att göra en garageuppfart?
Total materialkostnad för att lägga marksten av normal kvalitet, inklusive bärlager och kross, kan schablonberäknas till runt 250 kr/kvadratmeter. En uppfart som ska få plattor eller marksten på 30 kvm kostar alltså runt 7 500 kr för material.
Längden har betydelse för bygglovsplikten. Det finns dock ingen specifik gräns. Det är inte heller enbart längden som är avgörande om muren blir bygglovspliktig eller ej. Elevationer visar hur marken förändras från sidan. T.ex. om du byggt en stödmur, då visar den hur det ser ut att betrakta åtgärden från alla väderstreck. Först måste marken schaktas ur och förberedas (jämnas ut). En fiberduk läggs vanligtvis ut och sedan ett lager bergkross. Därefter hälls den heta asfalten ut. Den jämnas till för hand innan den packas och komprimeras med en markvibrator. Därefter ska asfalten tryckas till ytterligare med en ångvält.

En asfalterad uppfart medför många fördelar. Till exempel slipper du underhåll och att rensa bort ogräs. Kostnaden för asfaltering beror på hur stor ytan är, hur stort förarbete som krävs och hur mycket du kan tänka dig att göra själv. Få gratis offert på att asfaltera uppfarten via BYGG.se
Vilken typ av asfalt som ska användas på garageuppfarten beror på hur tunga fordon som ska köra där samt markens bärighet. Asfalt består av cirka 95 % krossad sten och 5 % bitumen (ett bindemedel). Vid asfaltläggning hettas blandningen upp till någonstans mellan 150 och 180 °C. Sedan läggs asfalten ut och plattas till med en vält.

Får grannens träd skuggar min tomt?
Om träd eller buskar på grannens sida av tomtgränsen orsakar besvär och du vill tvinga fram en kapning eller trimning, krävs att de störande växterna innebär en betydande olägenhet. I så fall kan kommunen meddela föreläggande till fastighetsägaren, som kan bli tvungen att till exempel kapa grenar.
Begär offert från några av de större asfaltsföretagen för att jämföra kostnaderna. Några av de mer etablerade företagen som utför asfaltering är bland annat Peab Asfalt, Asfaltsgruppen och Asfaltbolaget.Det går att asfaltera uppfarten själv, men har du inte någon tidigare erfarenhet är det förmodligen bättre att anlita asfaltsläggare. Förutom själva asfalteringen krävs ett noggrant förarbete, annars kommer inte slutresultatet bli bra. Underst läggs en fiberduk som separerar de olika materialen från varandra. Ovanpå duken läggs ett förstärkningslager av bergkross (0/90). Bergkrosset gör underlaget stabilare och marken starkare. Ovanpå bergkrosset läggs ett lager ännu finare kross (0/30). Därefter är marken klar för själva asfalteringen.Det är flera saker som påverkar priset, inte minst hur omfattande förarbetet är. Ett generellt pris för asfaltering per m år 2022 ligger på 350 – 500 kronor och uppåt, det är endast själva asfalten. Vill du ha hjälp med alla moment (förarbete, maskiner och arbetskraft) hamnar priset per m på cirka 1 250 kronor och uppåt. Priserna kan vara ganska varierade beroende på vilken ort det gäller, det bästa är att begära offert från ett par olika asfaltföretag. Kom ihåg att du kan utnyttja ROT-avdrag för att asfaltera uppfarten, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor (gäller arbetskostnaden). F\u00f6rst m\u00e5ste marken schaktas ur och f\u00f6rberedas (j\u00e4mnas ut). En fiberduk l\u00e4ggs vanligtvis ut och sedan ett lager bergkross. D\u00e4refter h\u00e4lls den heta asfalten ut. Den j\u00e4mnas till f\u00f6r hand innan den packas och komprimeras med en markvibrator. D\u00e4refter ska asfalten tryckas till ytterligare med en \u00e5ngv\u00e4lt. Mellan 350 och 500 kronor (endast asfalten) per m2, det beror på hur markarbetet ser ut samt om du behöver hjälp med alla moment (schaktning, förberedelser och asfaltering). Vill du ha hjälp med alla arbetsmoment samt maskiner hamnar kostnaden från cirka 1 250 kronor per m.Mellan 350 och 500 kronor (endast asfalten) per m2, det beror p\u00e5 hur markarbetet ser ut samt om du beh\u00f6ver hj\u00e4lp med alla moment (schaktning, f\u00f6rberedelser och asfaltering). Vill du ha hj\u00e4lp med alla arbetsmoment samt maskiner hamnar kostnaden fr\u00e5n cirka 1\u00a0250 kronor per m.

Hur länge håller en asfaltering?
Hur länge håller asfalten? En större landsväg, Europaväg eller riksväg, behöver ett nytt slitlager (de översta tre centimetrarna av beläggningen) ungefär vart sjätte till vart tionde år, beroende på trafikmängd. För kommunala gator med mindre trafik, och lägre hastigheter, kan tiden mellan åtgärderna vara cirka 20 år.
Det ska inte vara frost i marken eftersom asfalten d\u00e5 stelnar f\u00f6r snabbt. Asfaltering ska helst g\u00f6ras i plusgrader och i torrt v\u00e4der. Det ska inte vara regn eftersom vattnet g\u00f6r att asfalten inte f\u00e5r tillr\u00e4ckligt bra f\u00e4ste.

Det kr\u00e4ver mycket erfarenhet och kunskap att l\u00e4gga asfalt eftersom schaktmaskiner och \u00e5ngv\u00e4lt m\u00e5ste anv\u00e4ndas. Arbetet \u00e4r fysiskt kr\u00e4vande eftersom ytan m\u00e5ste schaktas ur. Om du kan man\u00f6vrera en gr\u00e4vmaskin kan du dock komma undan billigare genom att utf\u00f6ra f\u00f6rarbetet och sedan anlita ett asfaltf\u00f6retag som g\u00f6r det sista steget.

En asfalterad garageuppfart är inte bara snygg, den är praktiskt eftersom du slipper det underhåll som många andra beläggningar kräver. Till exempel behöver du inte rensa ogräs som tar sig upp mellan stenplattor och kratta bort löven i grus. Asfalt är dessutom ett hållbart material som står emot slitage effektiv. Om asfalten blivit mycket smutsig går det snabbt att spola den ren med vattenslangen eller högtryckstvätten. En asfalterad uppfart håller i cirka 20 – 25 år.
Det kräver mycket erfarenhet och kunskap att lägga asfalt eftersom schaktmaskiner och ångvält måste användas. Arbetet är fysiskt krävande eftersom ytan måste schaktas ur. Om du kan manövrera en grävmaskin kan du dock komma undan billigare genom att utföra förarbetet och sedan anlita ett asfaltföretag som gör det sista steget.

Om det gäller en liten yta är det möjligt att asfaltera själv, men du bör inte underskatta kunskapen som en professionell asfaltsläggare besitter. Det är viktigt att marken är helt jämn, vilket man åstadkommer med en gräv- eller schaktmaskin, sedan krävs vanligtvis en lastbil som kör fram krossmaterialet och asfalten och slutligen behövs både hand- och ångvält som plattar till och härdar asfalten. Ska du asfaltera själv behöver du veta hur maskinerna fungerar. Här följer en kort och överskådlig beskrivning av asfaltsarbetet:
Det ska inte vara frost i marken eftersom asfalten då stelnar för snabbt. Asfaltering ska helst göras i plusgrader och i torrt väder. Det ska inte vara regn eftersom vattnet gör att asfalten inte får tillräckligt bra fäste.ROT-avdraget är ett kostnadsavdrag för arbeten som är kopplade till reparation, ombyggnad och tillbyggnad av huset. Markarbeten täcks därför inte alltid in av avdraget. Du kan använda ROT-avdraget till garageuppfart om det handlar om just en reparation, ombyggnad eller tillbyggnad. Rent konkret skulle det kunna handla om ett återställningsarbete av uppfarten, du kanske behöver asfaltera där du grävt upp garageinfarten eller för att återställa plattytor. Kontrollera med Skatteverket vad som gäller ditt projekt.

Vad kostar det att asfaltera 100 kvm?
Vad kostar det att asfaltera? Mellan 350 och 500 kronor (endast asfalten) per m2, det beror på hur markarbetet ser ut samt om du behöver hjälp med alla moment (schaktning, förberedelser och asfaltering). Vill du ha hjälp med alla arbetsmoment samt maskiner hamnar kostnaden från cirka 1 250 kronor per m2.
Det är till länsstyrelsen du kan överklaga om byggnadsnämnden avslår din ansökan eller beslutar att inte ge dig startbesked. Länsstyrelsen prövar självständigt ditt överklagande.

Inom ett område med detaljplan behöver du oftast marklov för att schakta eller fylla ut marken på ett sätt som avsevärt ändrar markens höjdläge. Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Det går inte att säga exakt vad en avsevärd ändring är, men många kommuner bedömer att gränsen går vid en halv meter. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta vad som gäller för din tomt.
Du behöver inte heller marklov för att schakta och fylla ut mark i samband med en byggåtgärd som kräver bygglov, eftersom byggnadsnämnden i så fall prövar eventuella förändringar av marknivån när du söker bygglov. Du måste följa den markhöjd som står i bygglovshandlingarna, annars kan till exempel byggnadshöjden påverkas så att byggnaden blir olovlig.

Får man asfaltera utan bygglov?
Krävs det marklov om jag ska asfaltera? Det krävs bygglovsritningar om du anlägger en ny parkeringsplats. Ska du endast asfaltera så kan det krävas marklov för att du påverkar markens genomsläpplighet. Ta kontakt med er kommun och berätta vad du har för planer.
Du behöver marklov oavsett vem som utför åtgärden. När du utför åtgärden ska du noga följa alla bestämmelser som finns i marklovet och de tillhörande ritningarna.

Byggnadsnämnden tar ut avgifter för beslut om startbesked och slutbesked. Det gäller även tekniska samråd, slutsamråd, arbetsplatsbesök och andra tillsynsbesök på byggarbetsplatsen. Vänd dig till byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta hur hög avgiften är.
Byggnadsnämnden i kommunen prövar så att din tänkta åtgärd inte strider mot plan- och bygglagen, detaljplanen eller områdesbestämmelserna. Byggnadsnämnden avgör vilka ansökningshandlingar du behöver skicka in för att de ska kunna pröva din ansökan.Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare. Byggnadsnämnden har en serviceskyldighet, vilket innebär att du har rätt att få upplysningar om hur du gör en ansökan och råd om vilka handlingar du ska skicka med din ansökan. Minskad marklovsplikt betyder att du inte behöver marklov för att schakta eller fylla ut mark. Den minskade marklovsplikten kan gälla för antingen hela planområdet, eller för delar av det.Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. Du kan även behöva marklov för att fälla träd eller plantera skog i ett område med detaljplan. Ibland behöver du också marklov inom områden med områdesbestämmelser. Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd. Du får inte påbörja markarbetet förrän du har fått både marklov och startbesked.

Om detaljplanen anger att markytan har ett visst höjdläge behöver du inte marklov för att höja eller sänka markytan till den nivå som står i detaljplanen.

Det är du som är byggherre som ska se till att varje markåtgärd genomförs enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen och de andra föreskrifter eller beslut som gäller för åtgärden.
Du har rätt att få din ansökan prövad, även om du inte behöver marklov för din åtgärd. På så sätt kan du till exempel få ett skriftligt bevis på att åtgärden är förenlig med plan- och bygglagen.

Ditt marklov upphör att gälla om du inte har påbörjat arbetet inom två år eller färdigställt arbetet inom fem år efter att beslutet om marklov har vunnit laga kraft.
Utökad marklovsplikt betyder att du behöver marklov även för att fälla träd och plantera skog. Det gäller till exempel när kommunen vill skydda enstaka träd eller grupper av träd som utgör värdefulla inslag i den bebyggda miljön. Du behöver dock inte marklov för att till exempel plantera fruktträd på en villatomt.Ibland behöver du marklov för att schakta, fylla ut mark, fälla träd och plantera skog inom ett område med områdesbestämmelser. Det framgår i så fall av områdesbestämmelserna. Du behöver bara marklov för att schakta, fylla ut, fälla träd och plantera skog inom ett område som är avsett för bebyggelse, eller som ligger i närheten av en befintlig eller planerad anläggning som kräver ett skydds- eller säkerhetsområde.

Vad lägger man under asfalt?
När du planerar en asfaltering måste du tänka på följande: Är grunden tillräckligt stark? Om den är till för gång- och personbilstrafik bör du ha en yta på 10–20 cm med finkrossat grus eller makadam. Detta kallas bärskiktet och fördelar lasten till marken under.
Kvaliteten på asfalten är en viktig faktor för en hållbar beläggning, detta påverkar även priset per kvadratmeter. För att få en offert som passar dig kan du alltid kontakta oss för att diskutera vilket kvalitet du behöver för ditt projekt då de finns självklara skillnader mellan att asfaltera en garageuppfart och en tungt trafikerad väg.Du är alltid välkommen att kontakta oss för ett fast pris då priset kommer att variera beroende på alla dessa faktorer och hur stort förarbete vi kommer behöva göra så hjälper vi dig att ta fram ett exakt pris för din asfaltering. Vi är experter på asfaltering i Stockholm och har varit verksamma i över 30 år. Av namnet att döma så jobbar vi i huvudsak med att lägga asfalt, men vi åtar oss även andra former av jobb och här nedan har du en sammanställning av det mesta som vi åtar oss att göra i mån av tid. Kostnaden för en asfaltering varierar beroende på flera omständigheter. Faktorer som underlag, kvalitet och storleken påverkar alla pris per kvm för asfalteringen. För att underlätta för dig har vi på denna sida sammanställt några av faktorerna som påverkar priset på en asfaltering.Hur stor yta som du ska asfaltera kommer påverka priset. Generellt ju större yta desto lägre kostnad per/kvm. I offerten kommer vi redovisa vad priset blir per/kvm.

Under det här steget avlägsnar vi allt naturmaterial sen schaktar vi ytan för att slutligen lägger på ett materialavsskiljande lager (så kallat geotextil) och därefter ett förstärkande lager. Beroende på hur underlaget ser ut så varierar kostnaden för förarbetet, finns det till exempel ledningar under markytan måste vi anpassa arbetet utifrån det.Transport eller etableringskostnaden är en avgift som Transport eller etableringskostnaden är en avgift som tillkommer för frakt och framkörning av maskiner och material. Vad det kostar att asfaltera påverkas därför också av avståndet till ditt projekt och vilka maskiner de behöver använda.

En bra asfaltsyta kräver rätt bärlager och ett gediget underarbete. Hur mycket förarbete som är gjort och hur mycket som behöver kompletteras eller justeras påverkar kostnaden.
Kvaliteten på asfalten beror på användningsområde och egenskaper som önskas av den färdiga ytan – asfalt till en busshållplats behöver vara tåligare än på sommarstugans garageuppfart. Hög belastning, dränerande, bullerdämpande, trafikmängd är några exempel på faktorer som styr asfaltskvaliteten.

Fördelarna med asfalterade ytor är många. Det är underhållsfritt, tåligt och ett prisvärt alternativ. Ett bra förarbete och ett fackmannamässigt utfört arbete ger en säker och väl fungerande beläggning för många år framåt.

Dina önskemål och krav tillsammans med våra beräkningar och speciella kompetens utgör grunden för ett bra arbete. Utifrån de funktioner du beskriver, så föreslår vi lämpliga tekniska lösningar som ger en säker och väl fungerande beläggning för många år framåt.

Skicka gärna en förfrågan via våra webbformulär så kontaktar vi dig inom kort.: företag och föreningar eller privatperson här bredvid så kommer du rätt. Hoppas att vi ses!
Etableringskostnad är en framkörningsavgift för maskiner och personal och beror delvis på avstånd för transport och antal maskiner som krävs för att utföra arbetet.

Får man ta ner träd på sin egen tomt?
Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. Du kan även behöva marklov för att fälla träd eller plantera skog i ett område med detaljplan. Ibland behöver du också marklov inom områden med områdesbestämmelser. Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd.
Kostnaden för asfaltering varierar beroende på vilka förutsättningar som gäller och påverkas av en rad faktorer såsom storlek på yta, önskad kvalitet, förarbete och etableringskostnad. Kontakta oss för kostnadsfri offert.

NCC utför alla typer av asfalteringsarbeten – även åt dig som privatperson. Inget jobb är för litet, inget är för stort. Vi finns lokalt och förverkligar gärna dina idéer. Välkommen höra av dig för kostnadsförslag.
– Om du vill plantera en häck bör du dock tänka på att den ska ha plats att växa och att kommunen kan ha trafiksäkerhetsföreskrifter om en viss höjd på häcken, säger Lena Rönngren.Några löv från grannens träd som hamnar i din trädgård kanske inte är hela världen. Men om det samlas drivor på större delen av din tomt kan det bidra till irritation.

I sommartider ställer många av våra medlemmar frågor om störande växtlighet från grannträdgårdar. Lena Rönngren, chef för Villaägarnas rådgivningsavdelning, berättar vad du kan göra. Du har, som vi skrev tidigare, rätt att på egen bekostnad ta bort rötter och grenar som tränger in på din fastighet om de orsakar olägenhet för dig. Men vissa enskilda stora ekar kan, enligt miljöbalken, ha förklarats som naturminnen av länsstyrelsen eller kommunen och därmed ha ett särskilt skydd. – Vi rekommenderar att staketet placeras så långt in på den egna tomten att du kan bygga och underhålla det utan att behöva gå in på grannens tomt, säger Lena Rönngren.En fråga som ofta leder till slitningar mellan grannar är staket och tomtgränser. Men vad gäller egentligen? Om grannen sätter upp ett staket i tomtgränsen riskerar det att hamna på både din och grannens mark. Då krävs en överenskommelse. Däremot kan grannen sätta upp ett staket på sin egen tomt utan att fråga dig. Om träd eller buskar på grannens sida av tomtgränsen orsakar besvär och du vill tvinga fram en kapning eller trimning, krävs att de störande växterna innebär en betydande olägenhet. I vår digitala tjänst Min Villa kan du hålla koll på dina växter och deras behov med hjälp av vårt planläggningsverktyg Min Trädgård. Skapa en växtplats och lägg in dina växter redan idag! – Om grenar eller rötter tränger in på din fastighet och orsakar olägenhet för dig får du ta bort dem. Men om det finns risk för att trädet skadas måste din granne få möjlighet att själv ta bort grenen eller roten, säger Lena Rönngren. Fall som rör löv prövas för det mesta inte i domstol och i lagen sägs endast att var och en vid nyttjandet av sin fasta egendom ska ta skälig hänsyn till omgivningen. En dom i hovrätten hanterade just frågan om en ägare till en fastighet var skyldig att varje år kratta bort de löv som föll ner på grannens tomt. På fastigheten fanns två 12-15 meter höga lönnar, belägna 1-2 meter från fastighetsgränsen.Processen inför att asfaltera garageuppfart kan variera och se väldigt olika ut. För att dra ner på kostnaderna kan det vara bra att börja med att rensa upp ytan från trädäck, stenar eller andra platsbyggda objekt. Innan du fortsätter med själva förarbetet behöver du rita ut en lämplig plats där du vill ha din asfalterade garageuppfart.

Innan du kan asfaltera din uppfart krävs en del underarbete för att hålla ytan jämn, stabil och hållbar. Först bör man ha grävt ca 30 – 50cm under sin önskade nivå och sedan lagt på markduk och grus. Gruset bör pressas innan det kanske kan behövas ett lager grus till, och när detta är färdigt är det fritt fram att asfaltera din uppfart.
Bygglov krävs när du gör märkbara ändringar utanpå din bostad, som när du målar om till en helt annan färg, byter fönster eller bygger pool på tomten. Detta för att du inte ska kunna göra några stora förändringar som kan få ditt hus att skapa osämja i kvarteret eller som sänker värdet på omringande bostäder. Bygglov ansöks via din kommun och olika kommuner har olika regler för sina bygglov. Vissa kräver bygglov för att asfaltera uppfarten men de flesta kommuner kräver bara marklov.Det har blivit allt mer populärt att asfaltera uppfart. Inte bara är det ett relativt billigt alternativ med asfalterad uppfart, det är även ett lättunderhållet material som håller länge och lagas enkelt.Att asfaltera garageuppfart kan ta allt emellan några timmar till en vecka att göra. Det som avgör hur lång tid processen tar är främst förarbete, ytstorlek och tillgänglighet. Om ytan är förberedd med grävning, geotextil och bergskross går själva asfalteringen på bara någon timma eller två beroende på ytan. Om det däremot behövs grävas, rivas, sprängas eller gjutas innan asfalteringen behöver tiden för detta även läggas till. Leveranstider bör också räknas in i tidsplanen då en försenad grusleverans kan skjuta upp hela arbetet ett bra tag.Kostnaden för att asfaltera uppfarten ligger generellt mellan 150 kr och 200 kr per kvadratmeter. Slutpriset kan dock variera beroende på faktorer som underlag, förbarete innan asfaltering samt storlek och tillgänglighet.

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!
* Fukthållande jord kan innehålla föroreningar över KM. Det krävs anmälan för att få använda massor över KM. För mer information samt beställning, kontakta [email protected]

Här hittar du prislistor för alla D.A. Mattssons produkter. Har du frågor om våra priser, eller vill du skicka in en förfrågan? Kontakta vår verksamhetschef Tommie Thuresson så hjälper han dig.

Kan man lägga asfalt när det regnar?
Kan man asfaltera när det regnar? Regn leder till en försämrad yta att asfaltera på så det inte får lika bra fäste. Vid regn bör du vänta tills underlaget torkat, eller använda värmefläkt eller dylikt efter att regnet upphört.
* Fukthållande jord kan innehålla föroreningar över KM. Det krävs tillstånd att använda massor över KM. För mer information samt beställning, kontakta [email protected]Vi asfalterar att från uppfarter, garageuppfarter, trottoarer och parkeringsplatser till bilvägar, cykelvägar och skolgårdar över hela Nacka kommun. Kontakta oss gärna idag på 073-550 19 65 för att boka in en kostnadsfri konsultation för att diskutera alla dina asfaltbeläggningsbehov.

Under åren har vi arbetat med allt från privata husägare, företagare och organisationer av alla slag för att leverera ett brett utbud av asfaltbeläggningstjänster i Nacka, Gustavsberg och Värmdö:

Att exempelvis asfaltera en uppfart är mycket kostnadseffektivt och i princip helt underhållsfritt. Förutsatt att arbetet är fackmannamässigt utfört av en professionell asfaltsläggare så kommer det att hålla under många år framöver.
Vi utför asfalteringar för mängder av olika slags verksamheter i Nacka. Oavsett om du är en privatperson eller om du representerar ett företag, fastighetsbolag, bostadsrättsförening eller kanske en skola som vill beställa en asfaltsläggning i Nacka området så kan vi på Abima hjälpa dig.

De allra flesta väljer asfalt, inte enbart för att den färdiga produkten ser snygg ut, utan kostnadsberäkningen för en asfaltbeläggning är betydligt billigare än andra alternativ. I jämförelse med exempelvis betong och marksten så finns det mycket pengar att spara på att i stället asfaltera den tilltänkta ytan.
Abima ligger i absolut framkant inom asfaltsläggningar i Nacka, Gustavsberg och Värmdö med omnejd. Med många års erfarenhet inom branschen har vi skaffat oss ett välrenommerat rykte för att alltid leverera våra asfalteringsarbeten på absolut toppnivå.

Asfalt kan både sopas och spolas. Var lite försiktig när du använder en högtryckstvätt. Om vegetationen växer upp genom asfalten bör den avlägsnas så snabbt som möjligt med ogräsmedel. Små hål kan lappas med reparationsasfalt som kan köpas i bygghandeln. Vid större reparationer kan vi lappa med varma asfalt (130 grader) som inte är lämplig för privat bruk.
Vi har hjälpt kunder med asfaltering av gårdsplaner, uppfarter, mindre privatvägar eller andra små projekt hemma eller fritidshus i många år. Vi vet vad som krävs för att du ska få det resultat du vill ha.