Posted on

Variocage Single Large

VarioCage är den populäraste buren bland våra kunder. En enkelbur med gott om plats för din hund. Med en enkelbur får du även plats för annat i bilens bagageutrymme. Med några enkla handgrepp anpassas djupet till just din bil. Vi erbjuder säkra transportlösningar för husdjur och för fordon. Ett branschledande team arbetar för innovation, utveckling och produktion av säkerhetslösningar som är både snygga och bekväma för ägare och användare. Och vi säger detta utifrån att ha utvecklat säkra transportlösningar med några av världens främsta bilmärken och dess designers. Våra småfåglar behöver fet mat för att klara kylan under vintern. Med en bra fågelmatare, genomtänkt placering och rätt foder gör du fåglarna en stor tjänst och får dessutom njuta av kvitter och skådespel utanför ditt fönster. Här går vi igenom det viktigaste du behöver tänka på när du skaffar en fågelmatare.Det är lag på att din hund ska transporteras på ett säkert sätt när ni åker bil. Ett sätt kan vara att investera i en hundbur som enkelt placeras i bilens bagageutrymme eller inne i bilen. Det du behöver tänka på vid köp av en hundbur är hur stor den ska vara. Den ska såklart passa i din bil, men också vara lämpad för din hund. Enligt Jordbruksverket ska längden på buren vara hundens längd gånger 1,1. Är din hund 100 cm ska buren alltså vara minst 110 cm lång. Bredden på buren ska vara hundens bröstbredd gånger 2,5 och höjden ska vara hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning. Har du mer än en hund finns det dubbelburar.

Att kunna gå ut och plocka ägg från sina egna hönor är en dröm för många, särskilt om man bor i ett hus på landsbygden. Men för att hönorna ska må så bra som möjligt måste de ha ett hus att vistas i året runt. I artikeln nedan ger vi råd om viktiga saker du behöver tänka på när du ska köpa hönshus och passar även på att tipsa om några fina hem till dina fjäderfän.
Genom att fylla i min mailadress bekräftar jag att jag vill ha bygghemmas nyhetsbrev och godkänner att bygghemma behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt bygghemmas integritetspolicy.VarioCage Single Large från MIMsafe är en hundsäkerhetsbur som räddar liv med genomtänkt och flexibel konstruktion för högsta säkerhet. Alla VarioCage hundburar är krocktestade vid Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås.

MIMSafe världsledande tillverkare med 100% fokus på högsta säkerhet för både hunden och familjen i bilen. Krocktestade, svensktillverkade bilburar sedan över 30år. Den perfekta bilburen som är säker, lätt att montera och använda,
VarioCage är det rätta valet för den trafikmedvetne husdjursägaren som värdesätter säker transport. Vid en eventuell bilolycka komprimeras buren på ett kontrollerat sätt så att kraften från kollision neutraliseras som skyddar både husdjur och passagerare från en ökad risk för skador.När du transporterar din hund behöver du göra det på ett säkert sätt. Du behöver bland annat ha god uppsikt över din hund och se till att den sitter säkert vid inbromsning. Det finns också särskilda regler för när och hur du får resa med tikar och hundvalpar och för transporter utomlands. Tänk på att du inte får transportera hundar som är sjuka eller skadade. Du får bara transportera dina hundar när de är lämpliga att transportera. Hundar som är sjuka eller skadade får inte transporteras om transporten riskerar att öka lidandet. Om du är osäker på om din hund kan transporteras ska du kontakta en veterinär. Om du transporterar hundar i en personbil eller lätt lastbil vid regelbunden och återkommande yrkes­verksamhet finns det fler regler som du måste följa:

Reglerna som står på den här sidan gäller för alla transporter av hundar. Om du transporterar djur i samband med ekonomisk verksamhet behöver du följa reglerna som står på sidan för djurtransportörer, men också reglerna som står på den här sidan.
Om du ska transportera hundar utomlands behöver du ta reda på vilka regler som gäller i länderna som du eventuellt ska passera igenom och i mottagarlandet.

Du behöver bedöma om du även omfattas av reglerna för djurtransporter i samband med ekonomisk verksamhet. Det gör du på vår sida för djurtransportörer.
Även om bilen står i skuggan och du lämnar en glipa i fönstret kan det snabbt bli mycket varmt inne i en bil. Det är inte bara temperaturen som avgör hur snabbt ett djur inne i en bil får värmeslag och eventuellt avlider. Även luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Luftfuktigheten ökar dessutom mycket snabbt när hunden hässjar.

Det är ditt ansvar att ta reda på vilka dokument och intyg som krävs. Det krävs en lång förberedelsetid innan avresan, i vissa fall upp till 4 månader. Vi rekommenderar därför att börja planera resan i mycket god tid.

En hund får förvaras i bilen i högst 3 timmar när bilen står stilla. Den får inte förvaras regelbundet i ett fordon eller i en bil när du arbetar. Under den tiden måste du ordna en bättre lösning för hunden.Hundar får tillfälligt förvaras i bilen vid transporter och övernattningar i samband med resor, vid vistelse i områden där husdjur inte är tillåtna eller vid andra aktiviteter som till exempel jakt, tävlingar, utställningar och utbildningar för hunden. Under transporten ska du rasta hunden och ge den vatten minst var 6:e timme. Den ska få foder med högst 24 timmars mellanrum. Hundar mår bäst om de har tillgång till färskt vatten under hela transporten. Det finns speciella skålar som hindrar att vattnet stänker över – så kallade ”Non-spill” skålar. När familjen ska åka iväg vill man ofta att hunden också ska med. Innan resan bör du tänka på om hunden kommer att må bra av att sitta i bilen under resan eller om hunden har det bättre hos vänner eller på ett hundpensionat.Om din hund reser med felaktig eller ofullständig dokumentation bestämmer myndigheten i det land som hunden ska resa till vad som ska hända med din hund. Hunden kan nekas inträde och skickas tillbaka till Sverige eller i värsta fall avlivas direkt. I en del länder kan hunden i vissa fall sättas i karantän som du som ägare får betala för. Det är alltid ditt ansvar som djurägare att se till att alla krav är uppfyllda. Därför är det mycket viktigt att du tar reda på all information om vad som gäller i god tid innan avresa.

Om det är brådskande får du transportera en sjuk eller skadad hund till veterinären även om du inte uppfyller kraven. Det gäller under förutsättning att transporten inte riskerar att öka djurets lidande. Om du är osäker på om det är lämpligt att transportera hunden ska du kontakta en veterinär.
Hundarna ska besiktigas av en veterinär i de fall du tar betalt för en transport eller om du transporterar hundar som en del av din ekonomiska verksamhet och alltså själv är transportör. Besiktningen får göras tidigast 48 timmar före lastning. Om du som privatperson transporterar dina egna hundar och de inte är fler än 5 stycken behöver hundarna inte besiktigas av en veterinär.Om du transporterar draghundar på lastbilsflak eller liknande ska transporten ske i burar eller liknande. Burarna ska inte utsättas för luftdrag och vara väl ventilerade. Du måste se till att det inte förekommer någon genomströmnings­ventilation i bilens färdriktning och att avgaser inte sugs in i burarna. Burarna ska vara väl förankrade på flaket och skydda hundarna mot ogynnsamt väder.Reseguiden är en hjälp för dig som ska ta in hundar och katter till Sverige, till exempel om du har varit på semester utomlands med ditt djur eller om du har köpt ett djur utomlands som du ska ta med dig hem.

Du får inte binda en hund vid ett stillastående motorfordon om inte en speciell uppbindnings­anordning finns installerad på fordonet. Uppbindnings­anordningen ska vara utformad så att fordonet inte kan lämna platsen utan att man först tar bort anordningen. Det händer varje år att hundar binds vid bilar och skadas allvarligt då ägaren kör iväg med hunden fortfarande bunden till bilen.Fordon som är registrerade i något EU-land, Norge, Liechtenstein eller Island ska följa bestämmelserna som gäller i de länderna och ska tydligt visa att det är en transport av levande djur.

Testerna hos jaktfakta utförs av experter och kunniga personer inom sitt egna segment, alla har även tidigare erfarenhet av produkten. Vi väger in tekniska specifikationer och använder alla produkter i sin rätta miljö under en period från några veckor och upp till flera månader.Hund som transporteras löst i bil/fordon under färd åläggs med böter av polis vid trafikkontroll eller upptäckt av så förekommande. Två hundar lös under färd ger dubblering av bot, kostanden stiger för varje lös hund.

Krocktestade hundburar är också ett effektivt sätt att skydda din hund vid en kraftig inbromsning eller vid en bilolycka. Med andra ord förhindrar buren hunden från att slungas genom bilen och bilrutan vid plötsliga stopp eller kollisioner. Det är dessutom lag på att hunden skall vara säkrad på något sätt vid färd i bilen.

När ditt krav på hundbur bil inte är mycket mer än att hålla din hund på plats vid en kollision då räcker en hundbur från Fleexy som uppfyller dessa krav men upplevs ranglig i sin helhet. Den krocktestade hundburen kan placeras på vilken sida du önskar i bagageutrymmet. Dörren är tvådelad samt har en smart gaspump som gör att den hålls öppen automatiskt till det att man stänger den, den kan även låsas för att öka säkerheten för djur och ägare även om bagageluckan är öppen. Den är tillverkad i aluminium och stål, vilket ger den en relativt låg vikt. Burarna är helt ljudfria och byggda med material i väggarna som är värme och vattenavstötande, vilket är kanon under sommarmånadernas tryckande värme. De är även krocktestade med gott resultat och håller absolut i konkurrensen med mim variocage och även artfex hundburar enligt våra test. För oss som aktivt jagar kan dessa burar vara ett alternativ om transport av kortare sträckor behövs av villebråd då de som nämnts är en täckande bur mot bilens textilier och inredning.Söker du en hundbur med flera olika funktioner har du den hundburen du söker här. Med sitt burtak blir hunburen även användbar som avlastningsyta eller som arbetsbänk utanför bilen. Absolut prisvärd skrammelfri hundbur bil med gasdämpare för luckan.

Har du tänkt att köpa hundbur bil? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du vår topplista med fördelar samt nackdelar på olika hundburar som vi tycker är mest köpvärda just nu. Vi tagit del av flera hundra recensioner samt testat dem i praktiken. Vi har även delat upp hundburarna till flera olika kategorier och prisklasser så det ska passa alla nivåer samt plånböcker. Allt detta för att ge dig en så bra rekommendation som möjligt.
Hunden ska enligt lag vara förankrad under färd, det spelar ingen roll om det är en liten hund eller stora hundar. Förankring kan vara avsedd bur, godkänd sele i säkerhetsbälte och i kombiutrymme med lastgaller.

Svensktillverkad bur som testats i storleken small av oss på Jaktfakta. Den är låsbar med nyckel och har ett gummerat golv som ger bra grepp för hunden. Hundburen går att använda som avlastningsbord om man är på hundutställning eller vid jakt – tack vare takskivan som är vältilltagen i tjocklek. Viktig notis är att hundburarna som utkom tidigt på marknaden gick att öppna med en och samma nyckel, nycklarna var universala. Idag är de specifika!
En hundbur bil ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna röra sig, sitta och ligga i den på ett behagligt sätt. Enligt Jordbruksverket ska en hundbur beräknas utifrån följande:Självklart är hundburar som även testats vid kollisioner snäppet säkrare än övriga hundburar, samtidigt är det ett försäljningsargument. Alla bilar idag är krocktestade och utrustade med säkerhetsåtgärder för att människor ska kunna färdas säkert på vägarna. Det gäller även för hunden när den färdas i bilen.

Luckan på Artfex hundbur öppnas uppåt och har en gasdämpare för att ge en mjuk gång. Går att få i olika modeller för att passa just din bilmodell även om den har lasttröskel. Försedd med evakueringslucka perfekt för att få ut hunden vid en krock där bakluckan blockeras.
Trekker hundbur är en lätt men robust aluminiumkonstruktion. Dess utformning och material gör den lätt att rengöra. Hundburen är endast avsedd för transport av hund i sällskap med person. Lämplig för små till medelstora hundraser som Beagle, Foxterrier och Spaniels.Idag ligger boten på 1500kr/ hund. hundburen är också att se som en livförsäkring för de personer som transporteras i bilen. Då redan en liten hund i en kollision väger betydligt mer än den faktiska vikten. Större hundar kan vara rent av dödande vid en kollision om de inte är fastspända. Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn Irma. Bästa hundburen är helt enkelt de allra flesta burar idag tack vare de tester som utförs. En hundbur bil ska utgöra en trygg plats för din hund. Ge hunden tid att vänja sig vid vistelsen i transportburen innan transport.

Olika typer och modeller kan vara avgörande för att det är en bra hundbur just för din hund, dock måste hundburen vara anpassad utifrån hundens storlek enligt den tabell som beskrivs i artikeln.
Hundburen för dig som vill ha personliga mått helt utifrån dina önskemål och behov vid köp av hundbur, fungerar bilen inte bara som jakt och hundbilstransport så ger dessa otroligt skydd för bilens inredning. Lite mer för dig som är rädd om bilen.Ja, två hundar eller flera hundar får transporteras tillsammans i samma hundbur. Men måttet på buren ska vara beräknat på individernas individuella behov som redovisas i artikeln.

Får man stänga in hund i bur hemma?
Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar bara hållas bundna högst två timmar per dygn. Hundar får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och transport).
Hundburens storlek ska vara anpassad för hunden eller hundarna som ska transporteras i buren. God ventilation men skydd för drag är viktigt, märk gärna transportburen med “living animal”, vattentillgång om så är möjligt och att ytan varken blir för kall eller varm.Hundburar för bilen har blivit allt vanligare de senaste åren. Antal hundägare har exploderat i Sverige sedan pandemin och de nyblivna husdjuren behöver transporteras säkert i bilen.

Nej, hundburen måste uppfylla jordbruksverkets krav för att få transportera hundar i hundburen. Större hundar och små hundar ska färdas i hundburar som har godkända mått.
VarioCage Enkel och VarioCage dubbel är krocktestad framifrån och bakifrån enligt RISEs SPCT (Safe Pet Crate Test). RISE är de enda i världen som använder sig av en riktig bilkaross med inredning från en vanlig bil när man genomför krocktestet.

Hos sp- har flera olika hundburar fått utstå de tester som tagits fram för att öka säkerheten för hund vid transport. För oss med utbildade jakthundar finns ett intresse av att även transporterna sker så säkert som möjligt.
Hängiven jägare från Norrland som brinner för jakt i allmänhet men har ägnat min tid mest till småviltsjakt som harjakt, fågeljakt samt åteljakt på räv. Mitt fokus just nu ligger på harjakt eftersom jag har glädjen att vara ägare till en tvåårig Finnstövare vid namn IrOavsett om du väljer en mim variocage enkel eller artfex hundbur måste måttet vara anpassat för den hund som du tänkt tranportera och vara förankrad att den inte kan flyga runt i bilen vid en kollision.

Här är hundburarnas Rolls-Royce för dig som med rätta har höga förväntningar på din hundbur till bilen, tyst under färd, lång levnadstid, anpassad för flertalet bilmodeller så byta av bil behöver inte innebära byte av hundbur.
SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, tidigare SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och Statens Provningsanstalt testas hundburar i flertalet grundliga utmaningar, det är en kvalitetssäkring för oss konsumenter och värt att titta efter i val av hundbur för transport av hund.Flexxy hundbur bil är krocktestad för frontalkrockar hos RISE (Research Institutes of Sweden). RISE är de enda i världen som använder sig av en riktig bilkaross med inredning från ett fordon vid jämförelse av krocktestet. De tillverkar skräddarsydda bilburar anpassade unikt efter varje bilmodell och önskemål. De anpassar allt från storlek till utrustning. Vare sig du är en barnfamilj eller någon som har med din hund i jobbet varje dag så försöker de tillsammans med dig hitta en lösning unik just för dig och din hund! Hundburen för dig med den mindre lättare hundrasen och som gärna tar ut och rengör hundburen ofta. Utformningen samt material gör den lätt att rengöra. Det är den optimala hundburen för dig som sätter säkerhet och trygghet först. Skaparna bakom burarna har arbetat i fordonsindustrin i över trettio år och har en gedigen erfarenhet och kunskap inom deras område och är dessutom världsledande i produktion av krocktestade transportburar för hundar. De måttanpassade hundburarna är kända för deras komfort och gedigna utförande. Burarna har en lång livslängd och är optimala i att skydda bilens inredning mot slitage av djurtransporterna. Det gör att smuts och hundhår stannar i buren och inte sprids i hela bilen.Den har flertalet funktioner som gör det extra säkert att transportera din hund. Hundburen är gjord i splitterfritt aluminium och tunnplåtsmetall. Dessutom är dörrarna utrustade med säkerhetsspärr, nyckellås och gasdämpning som gör att dörren förblir öppen till du väljer att stänga den samt en extra plats för hänglås.Flexxy hundbur bil är utrustad med en nödutgång på baksidan av buren som kan öppnas vid eventuell nödsituation när inte ordinarie dörr går att öppna. Buren är till för SUV-, kombi-, samt halvkombi bilar och har två års garanti.

Hundbur bil från lågpriskedjor som bland annat Jula och Biltema är precis som övriga burar godkända för att transportera hundar i om dessa är förankrade och inte kan flytta sig i bilen under färd eller vid en krock.
Den är också utrustad med en nödutgång som kan öppnas vid eventuell nödsituation när inte ordinarie dörr går att öppna. Buren har en inbyggd deformationszon och en teleskopisk konstruktion som minimerar risken för djur, passagerare och förare att bli skadade vid en krock eller sammanstötning. Mim burarna är justerbara i djupled. Fördelen med justerbart djup är hundburens förmåga att passa flertalet olika bilmodeller. Byter du bil kan behovet av ny bilbur besparas.

Flexxy hundbur är en smart svensktillverkad hundbur som besitter ett flertal funktioner som gör det extra säkert att transportera din hund. Hundburen är anpassad för att smidigt kunna monteras om även om din bil har en tröskel i bagageutrymmet, eller om du behöver byta bil tillfälligt.
Hundbur bil finns i många olika storlekar, men livslängden av burarna är korta. Rostar snabbt och deformeras lätt och blir rangliga fort. De i plast har en tendens att spricka både i låga och höga temperaturer när bilen står utomhus. Helt enkelt är det så att man får det man betalar för i dessa val. De allra flesta av oss hundägare vill transportera vår hund i den bekvämare buren.

Viktigt att hundburen är förankrad på ett säkert sätt, burar levereras med anpassade spännband och instruktioner för att inte utgöra en fara vid transport. Använd förankringsöglor i bakluckans golv eller annan anordning som bilen tillhandahåller.
Vid långresor är det viktigt att ta del av vad det finns för lagar och regler inte bara i Sverige utan även i andra länder om transporten ska ske över landsgränser. God ventilation och tillgång till vatten bör transportburen erbjuda till hunden.En tyst, säker och mångsidig hundbur för transport av hund i bil med många genomtänkta detaljer. Burarna är konstruerade för att kunna placeras på vilken sida man vill i bilens bagageutrymme vilket görs vid burens montering.

Ljudnivå, komfort, design och materialval har en hel del kvar att önska för att tiden i bilen ska bli en trevlig skrammelfri resa både för hund och människa. Budget alternativ för att uppfylla kriterierna vid transport lagligt men inte mer än det erbjuds man vid dessa köp.
Enligt lag måste man ha en hundbur tillräckligt stor utifrån sin hunds storlek, i lagen är det djurhållningen och förankring av last vid transport som reglerar vad som är tillåtet. Många hundägare tror att det finns krav på att det är en krocktestad hundbur som sitter i bilen. Det är inte fallet, vid en krock ska hunden som annan last vara förankrad att den inte kan flyga runt i öppet utrymme och skada övriga passagerare och förare.Du kan välja att kremera din hund. Det finns godkända kremerings­­anläggningar för sällskapsdjur runt om i landet. Din veterinär­klinik kan ofta hjälpa dig med transporten. Om du väljer separat kremering kan du få tillbaka askan. Askan kan du sedan begrava eller sprida.

Är biltemas hundbur godkänd?
Hundbur bil från lågpriskedjor som bland annat Jula och Biltema är precis som övriga burar godkända för att transportera hundar i om dessa är förankrade och inte kan flytta sig i bilen under färd eller vid en krock.
Om det behövs får du binda upp en hund tillfälligt, eller hålla fast den på annat sätt, under tiden som du sköter om den. Det kan handla om att sköta pälsen, klippa klorna, sköta mun och tänder eller bada hunden, eller under den tid som behövs för att rengöra hundens förvarings­utrymme. Det är dock viktigt att sättet hunden är bunden eller fasthållen på är bra ur djurskydds­synpunkt.Inseminationer eller spermasamling i Sverige får endast utföras av en veterinär som har gått en utbildning för semin med hund och katt. Utbildningen ska vara godkänd av Jordbruksverket.Hunden ska ha fri tillgång till dricksvatten. Om du har hunden utomhus vid minusgrader ska du vara säker på att den kan dricka tillräckligt mycket vatten. Då ska du ge hunden vatten minst 2 gånger per dag.

När ska man gå ut med hunden på morgonen?
Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare. Om din hund är i en rastgård hela dagen ska du rasta den på en annan plats för att den ska få komma utanför rastgården åtminstone 1 gång per dag.
Det är också tillåtet att skjuta en hund om man har ett vapen med en vapenlicens för att få avliva djur. Hundvalpar som är yngre än 14 dagar får avlivas genom ett hårt slag mot huvudet. Slaget ska utföras med sådan kraft och precision att det medför omedelbar medvets­löshet och död. De metoder som är tillåtna för att avliva djur finns i våra föreskrifter om avlivning.

Hur ofta bör man motionera en golden retriever?
Man måste ge en vuxen golden retriever en måttlig mängd motion för att hålla den i bra form. Som hundvalp ska den inte få för mycket motion eftersom den då kan utveckla skelett- eller ledproblem. En fullvuxen hund ska ha ett par timmars motion varje dag, men tar gärna mer om du erbjuder det!
Du får inte träna eller tävla med din hund på ett sådant sätt att den utsätts för lidande. Du som tränar eller tävlar med hunden är ansvarig för att prestations­kraven är anpassade till hundens fysiska och psykiska förmåga.Det är du som ansvarar för vad din hund gör när den är på allmän plats. Du måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något blir du ersättnings­skyldig. Det finns inget krav på kök, men anläggningen ska ha utrymme för foderlagring och hantering om utfordring ingår i verksamheten. Hundarna måste dessutom ha tillgång till dricksvatten. Du får inte påverka din hunds prestations­förmåga eller temperament vid träning eller tävling genom att ge den läkemedel, läkemedels­substanser eller andra ämnen. Du får inte heller påverka hundens prestations­förmåga eller temperament genom till exempel akupunktur eller ultraljud.Om du vill utfodra din hund med så kallat färskfoder, som är ett obearbetat foder, så finns det flera olika sorter att köpa i butik. Eftersom dessa produkter måste komma från godkända fodertillverkare behöver du inte vara registrerad hos Jordbruksverket för att ta emot och använda det fodret.

Vilken Mim bur?
Hundbur MIM VarioCage Enkel SL. vill ha en rejäl hundbur med säkerhetsspärr och nödutgång. MIMs hundbur är tillverkad i Sverige och passar till hundar upp till 58 cm i mankhöjd. Buren är utrustad med nödutgång på baksidan och dörren på framsidan har säkerhetsspärr.
Du som driver en anläggning där det finns avelsmaterial ska registrera anläggningen i vår e‑tjänst. De anläggningar som ska vara registrerade är anläggningar för insamling, produktion, bearbetning eller lagring. Som avelsmaterial räknas ägg, embryo och sperma.Tävlingsveterinären fyller i ett faktura­underlag från Jordbruksverket i 3 exemplar och lämnar ett exemplar till dig som är tävlingsansvarig, behåller ett exemplar själv och skickar ett exemplar till Jordbruksverket. Därefter skickar Jordbruksverket en faktura till dig som är tävlingsansvarig. Det är den fakturan som du ska betala. Du ska inte betala kontant på tävlingen. Veterinären får sin lön och rese­ersättning från Jordbruksverket.Om du arrangerar tävlingar bör du försöka ansöka om tävlingsveterinär halvårsvis till de tävlingar som du planerar att genomföra första (1 januari–30 juni) respektive andra (1 juli–31 december) halvan av året. På så sätt minskar administrationen för alla och det blir enklare för dig att få tag i en tävlingsveterinär om du är ute i god tid. Om samma veterinär ska delta vid flera tävlingar så räcker det med ett anställnings­bevis för samtliga av tävlingarna.Det finns inga krav på inomhus­temperatur. Utrymmena inomhus måste dock vara väl ventilerade och temperaturen anpassad så att hundarna kan hålla värmen eller svalka sig efter sina behov.

Det är antalet kullar per år som avgör om en uppfödare måste söka tillstånd. Den som föder upp 3 eller fler kullar måste ha tillstånd. Även kullar från en tik som är ute på foder räknas in. Tiken räknas även in i fodervärdens djurhållning. Fodervärden måste söka tillstånd för hållande av 10 eller fler vuxna hundar.
Hundar i rastgårdar, på bostadstomter eller i andra utrymmen utomhus måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en hundkoja eller ett annat utrymme inomhus. Det ska också finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Det är viktigt för hundar som är i en rastgård att miljön är stimulerande för dem.

Tänk på att vissa sjukdomar kan spridas i samband med insemination och parning med utländska hundar, om hundarna kommer från länder där dessa sjukdomar är vanliga. Det gäller till exempel sjukdomen brucellos.
För att din hund ska må bra behöver du känna till hundens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om hundar. Du kan även behöva söka tillstånd från länsstyrelsen om du exempelvis vill starta en verksamhet med hundar eller ha många hundar. Här kan du också läsa om vad som gäller för olika typer av tävlingar med hundar.Du måste söka tillstånd oavsett om du har verksamheten i ditt hem eller på annan plats. Lokalerna ska godkännas av länsstyrelsen. Om du byter lokaler måste du alltså söka ett nytt tillstånd. Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 3,5. Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Hundar är flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt.Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra.

Ett tillstånd ges till en person (fysisk eller juridisk). Det kan vara flera personer som behöver tillstånd på samma fastighet eller anläggning, om de driver olika tillståndspliktiga verksamheter. Det gäller till exempel om flera uppfödare har en gemensam anläggning, men skilda ekonomier.
Tecken på att valpar är redo att lämna sin mamma, eller hennes ersättare, är att tiken inte längre erbjuder valparna möjligheten att dia och valparna inte heller vill dia längre. Valparna bör inte gnälla när tiken inte är hos dem. Under de sista veckorna före separationen från tiken bör du även, om det är möjligt, hålla valparna tillsammans med andra vuxna hundar.Alla tävlingsveterinärer kostar lika mycket. Veterinären debiterar för minst 30 minuter och därutöver för varje påbörjad 15‑minuters­period. Veterinären debiterar för all tid som går åt till tävlingen, resa till och från tävlings­­platsen samt förberedande och uppföljande administrativt arbete.

Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme dagtid. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare.Djur som används vid träning och tävling vid vallning ska vara friska och lämpliga för att vallas. De ska till exempel inte vara högdräktiga eller för unga. De får heller inte överansträngas vid vallning. Om det är varmt måste man vara särskilt försiktig så att djuren inte överansträngs. SKK har en policy för vallningsträning som du ska följa. De vallade djuren ska besiktigas av tävlingsveterinär vid tävling. I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhus­utrymmet minst ska vara räknat i kvadrat­meter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen. Du måste ha tillstånd för att få hålla 10 eller fler hundar som är äldre än 12 månader. Det gäller till exempel om du har egna hundar eller fodervärd­shundar.Det är förbjudet att ha andra rovdjur än hundar, katter, grävlingar och tama illrar som sällskapsdjur. Därför får du inte heller hålla eller sälja korsningar, så kallade hybrider, mellan tamhund och vilda hunddjur som till exempel varg eller dingo. Hybrider som är förbjudna är 1:a till och med 4:e generationen efter korsning mellan vilda arter och tamhund.

Det är inte tillåtet att använda osynliga elstängsel som ger hunden en stöt när den passerar det. Synliga elstängsel som ger hunden en stöt när den kommer emot det får bara användas om utrymmet utomhus som hägnas in av elstängslet är minst 20 gånger minimimåtten för utomhusutrymme för hundar. Hunden ska kunna nå den del av stängslet som är strömförande när den står på marken och det får inte finnas någon risk för att hunden ska fastna i det.Om du med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsätter djur för lidande kan du dömas till böter eller fängelse för djurplågeri enligt brottsbalken. Om brottet anses grovt kan straffet bli fängelse i lägst 6 månader och högst 4 år. Om du har brutit mot djurskydds­lagstiftningen, på ett allvarligt sätt eller upprepade gånger, eller om du har dömts för djurplågeri, kan länsstyrelsen förbjuda dig att ha hand om djur, så kallat djurförbud.

Du får inte använda hundar i avel om de inte kan föröka sig naturligt. Du får inte heller använda en tik i avel om tiken inte kan föda på ett naturligt sätt. Risken är att anlag för svåra förlossningar förs vidare till nästa generation.
Du måste uppge ditt namn, din adress och ditt registreringsnummer till den som lämnar ut produkterna, eftersom du ska få med dig ett handelsdokument i original. I dokumentet ska utlämnaren intyga att det är så kallat kategori 3‑material som är avsett som foder. Du ska spara dokumentet i minst 2 år.I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 1 tik med valpar som är äldre än 3 veckor men högst 12 veckor gamla, beroende på hur många valparna är och hur stor tiken är. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen.

Här nedanför kan du läsa mer om för vilka tävlingar du ska anlita en tävlingsveterinär. Tävlings­veterinären behöver delta olika mycket beroende på vilken slags tävling det är.
Kvalitetsbedömning som vallanlagsprov, polarhundsprov, vattenprov, spårprov (eftersök, id-spår) och arbetsprov (sennenhundar) samt utställningar räknas som tävlingar men där behöver det inte vara en tävlingsveterinär. Andra tävlingar där det inte behöver vara med en tävlingsveterinär:Inomhusmiljön där hundar är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp av dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna. Du behöver inte ha tillstånd för att få ha tikar hos en fodervärd, eftersom du inte hyr ut tikarna. Fodervärds­­tikar räknas däremot in i ditt sammanlagda antal hundar. Om du arrangerar en offentlig hundtävling kan det behöva vara med en veterinär på tävlingen. Veterinären ska ha kunskap om hundar och om tävlingsformen. Alla tävlingar som annonserats eller som man ska anmäla sig till är offentliga. Bruksprov och utställningar är också tävlingar.

Vilken hundbur till golden retriever?
Extra Large (Mankhöjd upp till 64cm): Minstadjup på 81 cm och maxdjup på 103 cm. Höjden är 71,5 cm och den väger 36 kg. Passar bra till Collie’s och Golden Retriever.
Du får inte använda utrustning eller hjälpmedel som kan skada hunden eller orsaka annat lidande. Du är skyldig att låta tävlings­veterinären besiktiga hunden före tävlingen om det krävs veterinär­besiktning. Du måste också följa veterinärens anvisningar för hur hunden ska användas på tävlingsområdet eller i tävlingen.

Får man ha hund i bur på natten?
Det är som vi konstaterat inte tillåtet att stänga in hunden i en bur, och det är inte heller tillåtet att hålla hunden kopplad inomhus. Utomhus får du ha din hund bunden maximalt två timmar per dygn.
Du bör kontakta din kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning eller motsvarande för att få svar på vad som gäller i just ditt fall. Kommunen har rätt att reglera var en del verksamheter får etableras om det ligger i tätbebyggt område. I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadrat­­meter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. Detta innebär bland annat att företag som utför tjänster inom hund­skötsel inte längre behöver söka dispens hos Jordbruksverket för att binda upp hundar tillfälligt under arbetet vid till exempel bad, trimning eller kloklippning.

Hundar som står under långvarig och väl kontrollerad behandling av vissa sjukdomar får tränas för och delta i tävlingar under vissa förutsättningar. Du behöver inte längre söka dispens hos Jordbruksverket för att tävla med en sådan hund. Det räcker att du skickar en ansökan om dispens till Svenska Kennelklubben (SKK).

Vilka hundburar är godkända?
Artfex Hundbur fick Bäst i Test i Teknikens Världs test av hundburar! En tyst, säker och mångsidig hundbur för transport av hund i bil med många genomtänkta detaljer. Burarna är konstruerade för att kunna placeras på vilken sida man vill i bilens bagageutrymme vilket görs vid burens montering.
I tabellen här nedanför ser du hur stor rastgården eller utomhus­utrymmet minst ska vara räknat i kvadrat­meter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundarna är. Utrymmet får gärna vara större, men inte mindre än måtten i tabellen.Id-märkning med mikrochip eller tatuering är ett undantag från förbudet att göra operativa ingrepp om det inte är nödvändigt av veterinär­medicinska skäl. Det är bara veterinärer eller annan utbildad personal som får id-märka hundar.

Rum och andra utrymmen för hundar ska vara anpassade efter hur många hundar som finns där. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Tänk också på att hundar tycker om att ”bädda”, så ge dem möjlighet att göra det. Tikar med valpar ska ha en lugn plats för sig och sina valpar.

I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadratmeter för 2 eller flera hundar, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Ytan gäller även för tik med valpar upp till 3 veckors ålder. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen. En valpningslåda får räknas in i den tillgängliga arean för tiken och valparna.Hundar som är överdrivet rädda eller omotiverat aggressiva får du inte använda i avel. Anledningen är att djur inte mår bra av sådana beteenden, och det finns risk att beteendet förs över till avkomman.

Om en hund blir allvarligt skadad eller är svårt sjuk och inte längre kan leva ett bra liv bör den avlivas. Den som avlivar hunden ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivnings­metoden. Det är viktigt att djur som avlivas inte behöver lida.
Du får bara använda munkorg på din hund tillfälligt. Det måste i så fall finnas ett särskilt behov av att använda munkorgen och du måste ha hunden under uppsikt hela tiden. Om det behövs ska den kunna sänka sin kroppstemperatur genom att hässja. Med hässja menas att hunden andas med öppen mun med en snabb andningsfrekvens på 200–400 andetag per minut. Hundar gör det för att svalka av kroppen eftersom de inte kan svettas.

Om du väljer att ansöka via blankett ska du skicka den till länsveterinären på länsstyrelsen. Länsveterinären skickar ansökan vidare till Jordbruksverket för beslut.
Det ska finnas tillräckligt med personal för att driva din verksamhet och ta hand om djuren. Du måste också ha rätt kompetens, antingen genom utbildning eller motsvarande erfarenhet.

Finns det lag på hur länge hunden får vara ensamma?
Det finns ingen lagstiftning som anger hur länge du får lämna en hund ensam, när den väl har blivit vuxen. Däremot finns det regelverk som föreskriver att vuxna hundar bör rastas minst var sjätte timme dagtid.
Om du behöver en tävlings­veterinär ska du först kontakta en legitimerad veterinär som kan tävlings­formen och djurslaget. Därefter ansöker du hos länsstyrelsen om att få anställa veterinären. Du kan skicka in din ansökan i e‑tjänst eller använda en blankett.

En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda mot blåst, direkt solsken, regn, snö, kyla och fukt. Vid behov ska det finnas vindfång eller vindsluss inne i eller utanför kojan så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.

Du måste ha tillstånd för att få hyra ut 3 eller fler hundar per år. Det gäller till exempel om du hyr ut drag­hundar eller vakthundar. Du ska exempelvis ha tillstånd om du låter andra, till exempel turister, köra eller hyra ett av dina hundspann.
Du börjar med att se hur många kvadratmeter du minst måste ha för den största hunden enligt andra kolumnen i tabellen för par- eller grupphållning, vilket är 16.Du får begrava din hund på egen eller annan lämplig mark utan föregående kremering, om du följer kommunens anvisningar. Om du får göra det eller inte kan bero påDet är ett brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd när reglerna kräver att du ska ha det. Den som saknar tillstånd riskerar åtal och kan dömas till böter eller fängelse.

Hur stor bur behöver en golden retriever?
Om du använder en bur eller liknande för transporten i personbilen ska varje hund ha minst det här utrymmet: Längd: hundens längd gånger 1,10. Du mäter hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5.
För att få tillstånd för semin­verksamhet måste verksamheten övervakas av en ansvarig veterinär. Den ansvariga veterinären ska ha gått en särskild utbildning som är godkänd av Jordbruksverket.Det kan hända att veterinären måste ta till kejsarsnitt, men det får inte ske för ofta. Därför får du inte fortsätta att para en tik om den har förlösts med kejsarsnitt 2 gånger. Om veterinären upptäcker att det första kejsarsnittet berodde på anatomiska defekter hos tiken så får den inte användas i avel fler gånger.