Posted on

Vattenpump Kabe Ametist

Det beror lite p\u00e5 vad man beh\u00f6ver den till, och vilken vattenpump man v\u00e4ljer. Ofta anv\u00e4nds vattenpumpen f\u00f6r bevattning men en vattenpump kan \u00e4ven anv\u00e4ndas f\u00f6r t\u00f6mning av bass\u00e4nger, l\u00e4nspumpning, brunnar, vattenf\u00f6rs\u00f6rjning, \u00f6versv\u00e4mning och mycket annat.De kostar vanligtvis mellan n\u00e5gra hundralappar och upp till n\u00e5gra tusenlappar. Det finns helt enkelt vattenpumpar i m\u00e5nga olika prisklasser. Priset beror kanske fr\u00e4mst p\u00e5 vilka anv\u00e4ndningsomr\u00e5den pumpen har, men det handlar \u00e4ven om kvalitet och egenskaper.

Att köpa en vattenpump är kanske inte det enklaste, med tanke på att det finns så många olika att välja mellan. Användningsområdena skiljer sig åt mellan olika pumpar, det finns dränkbara pumpar, pumpar som klarar både rent och grumligt vatten.
Jag heter Emilio och gillar friluftslivet, och allt från att fiska till jakt och trädgård är av intresse. Syftet med Friluftaren är att rekommendera de allra bästa produkter för olika aktiviteter, men även ge tips om sådant jag lärt mig genom åren.Vattenpumpen klarar vattentemperaturer på upp till 35 grader, och den har en effekt på 250 watt. Max tryckhöjd är 6 meter och restvattennivån är 25 millimeter. Det maximala nedsänkningsdjupet är 5 meter.En industripump används inom industrin för de flesta typer av applikationer inom läkemedels-, kemi- och livsmedelsproduktion och är ofta en viktig del inom tillverkningen. Bra industripumpar kan hantera såväl känsliga livsmedel och aggressiva kemikalier som slitande och trögflytande vätskor. Hos en expert som Tapflo.se kan du läsa mer om industripumpar och få hjälp vid ett eventuellt köp.

En dränkbar pump kan till exempel vara ett bra val om du har fått översvämning eller om du ska tömma en pool, fontän, brunn eller liknande. Vid andra tillfällen behövs kanske ingen dränkbar pump, utan en annan variant kan vara ett bättre alternativ.
En vattenpump har som sagt många fördelar, och olika vattenpumpar har olika användningsområden. Med det sagt så är det förstås inte alla som har användning av en vattenpump, och därmed måste man inte ha någon sådan.En pumpautomat kan användas till flera olika ändamål som till exempel vattenförsörjning och tryckstegring. I de flesta fall används pumpautomater för att pumpa upp vatten från tillgängliga vattenkällor som sjöar eller brunnar vilket betyder att du även kan använda en pumpautomat för både dricksvatten och bevattning. En pumpautomat startar och stoppar utifrån användningsområdet och hur du väljer att ställa in den, behöver du köpa en pumpautomat finns det flera återförsäljare som billigtvvs.se, de kan också hjälpa dig med frågor gällande en pumpautomat-installation. Här har man fokuserat på funktionalitet, användarvänlighet och effektivitet. Det här är helt enkelt en vattenpump som är enkel att använda, och fungerar riktigt bra. Om ingen av dessa vattenpumpar är rätt för dig så finns det förstås andra att välja mellan. Vattenpumpar har olika egenskaper och fungerar för olika ändamål, och därför kanske inte någon av dessa passar för dig. Klicka på knappen nedan för att se flera vattenpumpar. Det beror lite på vad man behöver den till, och vilken vattenpump man väljer. Ofta används vattenpumpen för bevattning men en vattenpump kan även användas för tömning av bassänger, länspumpning, brunnar, vattenförsörjning, översvämning och mycket annat. Det här är förmodligen den bästa vattenpumpen du kan hitta i den här prisklassen. Den gör det den ska, och riktigt bra dessutom, och den håller en överraskande hög kvalitet – inte minst med tanke på det låga priset.

Vattenpumpen har alltså många användningsområden, och det är viktigt att välja rätt vattenpump. I trädgården kan en vattenpump användas för allt från bevattning till att tömma vatten ur utgrävningar, bassänger, fontän, brunn – eller cirkulera vattnet i bassängen.
Detta är en bra dränkbar pump som lämpar sig extra väl för dig som vill hämta vatten från öppna vattendrag, oavsett om det är från en sjö, en damm eller en närliggande å. Dränkbara pumpar är starka och är mer effektiva än en pump som suger.

De kostar vanligtvis mellan några hundralappar och upp till några tusenlappar. Det finns helt enkelt vattenpumpar i många olika prisklasser. Priset beror kanske främst på vilka användningsområden pumpen har, men det handlar även om kvalitet och egenskaper.
Det här är en praktisk vattenpump med rostfritt pumphus. Den har motor, och ett skydd mot överbelastning. Den här mångsidiga vattenpumpen kan användas för att vattna gräsmattor och rabatter, eller för att transportera regnvatten och kranvatten.

En slangpump är en slags förträngningspump som passar utmärkt för att pumpa tjocka och slitande vätskor. Tack vare sin konstruktion är en slangpump tät, vilket innebär att pumpen skapar ett undertryck/sug som är väldigt bra. På Tapflo.se kan du läsa mer om slangpumpar och om din industri är i behov av att köpa en slangpump kan de hjälpa dig med det!Vattenpumpar kan användas till mycket, och för varje användningsområde som kräver specifika egenskaper, finns det en vattenpump. Vvsobadrum.se listar vattenpumpar särskilt tillverkade för olika användningsområden. En vattenpump kan bland annat användas för:

Det finns många olika typer av pumpar som passar olika industrier beroende på användningsområde. Här presenterar jag några av de vanligaste pumparna och berättar lite mer om dem. Om du funderar på att köpa en pump till din industri skulle jag dock rekommendera att du vänder dig till en expert inom området, så därför tipsar jag även om återförsäljare. Är du intresserad av branschen i stort kan jag rekommendera Swepump.org som är en branschförening där du kan läsa mer om pumpbranschen, ta del av statistik och standardavtal med mera.
En dränkbar pump som inte kräver någon service och som är helt fri från underhåll får testets högsta betyg. Pumpen levereras helt startklar och har inbyggt motorskydd (1-fas), stickpropp samt hela 10 meter elkabel.Ja, jag kan fortsätta hur länge som helst nästan – här finns helt enkelt hur många fördelar som helst. Det här är utan tvekan en prisvärd och användbar vattenpump för regntunnor.En vattenpump har som sagt m\u00e5nga f\u00f6rdelar, och olika vattenpumpar har olika anv\u00e4ndningsomr\u00e5den. Med det sagt s\u00e5 \u00e4r det f\u00f6rst\u00e5s inte alla som har anv\u00e4ndning av en vattenpump, och d\u00e4rmed m\u00e5ste man inte ha n\u00e5gon s\u00e5dan.Det finns en automatisk av-/på-funktion, som skyddar mot torrkörning. Teleskopröret kan snabbt och enkelt justeras till rätt höjd för din regntunna, så att du kan leda vattnet över tunnans kant utan att spilla eller böja slangar. Det inbyggda filtret är enkelt att rengöra.

Om du använder en vattenpump för bevattning så går det bra att kombinera den med till exempel en sprutpistol. Du kan till exempel använda en vattenpump som är anpassad för vattentunnor, och använda den tillsammans med en sprutpistol. Även när du använder en vattenpump för att pumpa brunnvatten till bevattning så kan du kombinera den med andra produkter.
En centrifugalpump används i första hand för att transportera vatten. Det kan vara allt från dricksvatten och dagvatten till avloppsvatten samt process- och kylvatten inom industrin. Funderar du på att köpa en centrifugalpump rekommenderar jag att du vänder dig till en expert inom ämnet centrifugalpumpar. Jag kan till exempel tipsa om Tapflo.se som har lång erfarenhet i branschen och kan hjälpa dig att hitta rätt modell för just ditt ändamål.När du ska köpa vattenpump bör du alltså börja med att fundera över vad du letar efter. Det allra viktigaste att fokusera på är förstås vad den ska användas till. Var noggrann med att kolla så att den du väljer fungerar för det du behöver göra, annars finns risken att du får en vattenpump som faktiskt har helt andra användningsområden.

Det här är en dränkpump för rent vatten, som ger en låg restvattennivå. Den är pålitlig, hyfsat högkvalitativ och samtidigt riktigt prisvärd. Det här är helt enkelt ett utmärkt val för dig som vill ha en billig, men samtidigt bra, vattenpump. UPI är en dränkbar pump som kommer från Vvsobadrum.se. Pumpen är försedd med mängder av fördelar; den är enkel att installera och har en energiförbrukning som klarar dubbelt så många vattenspridare än en så kallad Jet pump. Den kan även användas som automatisk vattenpump inomhus, om den ansluts med hydrokontroll. Denna vattenpump är anpassad för rent vatten med normalt pH, och en vattentemperatur på max 35 grader. Den har en hög sugförmåga och ett bra tryck.Den här vattenpumpen är anpassad för regntunnor, och det här är det absolut bekvämaste sättet att använda en regntunna på. Denna vattenpump har en lång livslängd, håller en hög kvalitet, är robust och kraftfull.

Det \u00e4r dock viktigt att komma ih\u00e5g att alla vattenpumpar inte klarar allt. \u00c4ven om en vattenpump ofta kan anv\u00e4ndas p\u00e5 olika s\u00e4tt, s\u00e5 har vattenpumparna olika anv\u00e4ndningsomr\u00e5den.
En membranpump är väldigt användbar eftersom den kan användas för att pumpa i stort sett alla sorters vätskor – allt från bränsle till färg eller lim men också vatten. Membranpumpar är byggda av flexibla membran som skapar ett pulserande flöde och är läckagefria. Har du en verksamhet som kräver en membranpump? Tapflo.se är egen tillverkare av membranpumpar och har lång erfarenhet av alla sorters membranpumpar.Det är dock viktigt att komma ihåg att alla vattenpumpar inte klarar allt. Även om en vattenpump ofta kan användas på olika sätt, så har vattenpumparna olika användningsområden.

Vid bevattning finns det förstås många alternativ till vattenpumpar, till exempel regnvattentunna med kran. Många tycker dock att vattenpumpar är betydligt enklare att använda, och dessutom sparar en hel del tid. Om du är osäker på om en vattenpump är rätt val för dig, oavsett om den ska användas till bevattning eller något annat, så kan det vara en bra idé att välja en billig vattenpump till att börja med. På så sätt kan du prova på det, och senare byta modell om du skulle vilja ha en annan – eller fortsätta med den du har om du är nöjd med den.
Vi har vattenkranar till Husvagnar, Husbilar och båtar. Allt från kökskranar, badrumskranar, duschkranar etc. För att ersätta en gammal vattenkran till husvagn eller köpa en ny vattenkran till husbil behöver man undersöka lite först för att få fram just den kranen som passar.För att ge dig som besökare en bra upplevelse på siten använder vi cookies. Det handlar dels om helt nödvändiga cookies för webbsidans grundfunktionalitet, men även cookies för bättre prestanda, personalisering, funktionalitet med mera. Vi rekommenderar att du accepterar samtliga typer av cookies. Det är dock du som bestämmer och du kan själv välja att anpassa dina cookie-inställningar som du önskar. Läs mer om cookies vi använder.

Måste man byta vattenpump när man byter kamrem?
Vid kamremsbyte måste vattenpumpen bytas ut och när vattenpumpen byts ut måste kamremmen bytas ut.
Att ta med sig cykeln på resan är en enkel sak om man har en cykelhållare. På Autoexperten säljer vi hållare för allt från en till och med fyra cyklar. Den vanligaste lösningen är att montera cykelhållare på dragkroken, men här tänkte vi lyfta fram våra modeller för takmontering. Nedan har du en generell monteringsbeskrivning, men du ska givetvis alltid följa monteringsanvisningen för just din cykelhållare.Att ta med sig cykeln på resan är en enkel sak om man har en cykelhållare.Om din bil är utrustad med dragkrok så har Autoexperten ett stort utbud av cykehållare för allt från en till och med fyra cyklar. En cykelhållare för dragkrok är enkel att montera och det går snabbt att lasta på och av cyklarna. Nedan har du en generell monteringsanvisning, men följ alltid din cykelhållares specifika monteringsinstruktioner. Svårt att se registreringsskylten Registreringsskyltar måste vara väl synliga och läsbara. Det är olagligt att framföra ett fordon med en svårläst reg-skylt. men vad gäller då om man har en cykelhållare, där cyklarna täcker skylten? Det kan bli böter om man inte kan utläsa vad som står på registreringsskylten eller om bilens bakljus begränsas. Cykelhållaren i sig är inte olaglig, men det gäller att säkerställa så att man följer lagen. Man kan tex beställa en extra registreringsskylt och sätta på rampen, då ser man den garanterat och du blir inte börfälld för det. Om cyklarna döljer registreringsskylten kan aman alltså antingen köpa en extra skylt eller justera den skylt man har så att den går att avläsa. En vattenpump har begränsad livslängd. Om den slutar fungera när man kör, leder detta oåterkalleligen till att motorn överhettas och fordonet slutar fungera. Tack! Du har nu reserverat ANTAL RÖR EJst PRODUKTNAMN RÖR EJ till butik BUTIKSNAMN RÖR EJ. Butiken kommer kontakta dig för att bekräfta order och när den kan hämtas upp i butik.

Kamremmen är inte bara en förbindelse mellan vev- och kamaxel, utan driver även sidoaggregat som t.ex. vattenpumpen. Om vattenpumpen slutar fungera efter att kamremmen har bytts ut (otäthet eller lagerskada), måste oftast remdrivningen plockas isär igen, vilket betyder onödiga kostnader för bilföraren.
Att åtgärda den här skadan är då mycket retligt, tar mycket tid och kostar pengar. Ofta måste då redan utbytta kamremskomponenter bytas ut igen. Därmed bör alltid vattenpumpen bytas ut inom ramen av ett kamremsbyte. Det här tillvägagångssättet anges även av många fordonstillverkare. Samma sak gäller för bytet av vattenpumpen. Här skall kamremmen och komponenterna för remdrivningen bytas ut.

När du ska köpa en vattenpump till husbilen finns det två modeller – välj mellan en dränkbar pump och en tryckvattenpump. En tryckvattenpump är en pump som sitter på utsidan av tanken och som styrs av trycket. Den startar automatiskt när trycket sjunker. En dränkbar pump, en nedsänkbar pump, sänker du ner i vattentanken. Den startar automatiskt när handtaget på kranen öppnas. En dränkbar pump är vanligast när du vill ha enkla lösningar och en tryckvattenpump är för mer fasta vattensystem.
LMC har släppt nya husbilsmodeller för 2024. Med bland modellerna finns bland annat en ny husbilsmodell-serie, uppdateringar av deras campervan och andra spännande nyheter.Alla husbilar har någon form av vattenpump som är kopplad till vattentanken så att du får vatten direkt till kranen. Vattnet pumpas upp automatiskt när du vrider på handtaget och kranen öppnas. Det finns flera modeller att välja mellan med olika uppsugningsförmåga, hastighet och storlekar beroende på hur stor vattentanken är. Hur snabbt vattnet rinner räknas i liter per minut och de vanligaste pumparna ligger på runt 10-20 liter. Vattnet går att dricka, diska med eller använda till matlagning. Se dock till att rengöra vattentanken med jämna mellanrum för att undvika kalk eller bakterier.

I ett hus eller en lägenhet räcker det att öppna vattenkranen för att få tillgång till fräscht vatten. Denna bekvämlighet kan du enkelt få till i din husbil också. Köp en vattenpump 12 volt för en lyxigare och smidigare semester. Det är dessutom mer miljövänligt eftersom du inte behöver köpa vatten på flaska utan kan fylla på vattentanken istället.
Samlar övergripande analytisk information och aggregerad, anonym data avseende din användning av webbplatsen främst för att optimera och förbättra webbplatsen för framtida besök.Kontrollera att samtliga silar och strålsamlare i kranar och blandare inte är igensatta med järnbeläggning eller andra partiklar. Rengör noga och montera tillbaka.

Är det dyrt att byta vattenpump?
Kostnader för att byta ut vattenpumpen: en översikt En specialiserad verkstad brukar räkna med att det tar cirka tre timmar att byta ut en vattenpump. Genom att utföra arbetet själv behöver du bara stå för själva vattenpumpen. Dessa kostar vanligtvis mellan 400 kr och och 4 000 kr.
Lågt grundvatten är ett aktuellt problem i Sverige och många drabbas av minskad tillrinning till deras brunnar. Kontakta en brunnsborrare för att diskutera vilka möjligheter som finns för att öka tillrinning till din brunn.Om du upplever att det är jobbigt att fylla på med luft, finns ventiler som automatiskt fyller på luft (Micronizer) och släpper ut överflödig luft (Spirotop).

Upplever du att det är dåligt tryck i kranen hos dig? Här får du några tips som kan hjälpa dig att hitta orsaken, med fokus för dig som har egen brunn och pump.
En vanlig pumpanläggning består av tre delar: Pump, tryckkärl och tryckströmbrytare. Tryckströmbrytaren är inställt med ett lågt tillslagstryck och ett högt frånslagstryck. När du öppnar en kran tömmer tanken på sitt vatten och trycket i systemet sjunker. När trycket sjunker till tillslagstrycket startar pumpen. Beroende på tillrinning i brunnen, pumpens kapacitet och mängden vatten du tappar, kommer pumpen att bygga på trycket i systemet tills det når frånslagstrycket och pumpen stängs av. Om du fortsätter tappa vatten kommer process upprepas. Osv.Om du har tappat mer än vanligt, t.ex. om du fyller en pool, kan vattennivån i brunnen sjunka. Detta kan orsaka att pumpen inte orka bygga upp tryck. Vänta en stund och se om det kommer in mer vatten.Samlar även in information om hur användarna interagerar med våra tjänster och ger oss lärdomar om övergripande interaktionsmönster snarare än enskilda användares beteende. Den samlade datan kan också användas i tredjepartsannonsering.

När pumpen nått frånslagstrycket så ska vattennivån i nivåröret vara strax över halvvägs upp i röret. Saknar du ett nivårör finns det hos oss – Emtek vattenståndsställ.
Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din upplevelse och för att samla statistik om användarbeteende. För mer information om hur vi använder cookies läs vår Integritetspolicy. När systemet är trycklöst skall trycket i tanken vara 0,3 bar under det inställda tillslagstrycket. Pumpa in/släpp ut luft för att nå det önskade trycket. Vi på Billigtvvs.se säljer endast kvalitetspumpar från kända märken. Våra mest sålda djupvattenpumpar är EMTEK 3″ EQP-pumpar som håller absolut högsta kvalitet till riktigt bra pris. Den finns i både 1-fas (230V) samt 3-fas (3X400V) utförande.

För att välja rätt pump behöver du ta reda på vilka förutsättningar som den skall arbeta med. Det finns en mängd olika modeller som har olika kapacitet. När du skall välja pump är det även viktigt att ta reda på nivåskillnad och avstånd från pump till bostad. Dimensionen på ledningen är också avgörande för vilken mängd vatten som pumpen kan leverera.En djupvattenpump är en pump som är avsedd att sänkas ner i borrhålet till önskat djup. Pumpen är försedd med elkabel och i toppen har den en anslutning för PEM-slang som sedan leder vattnet upp ur brunnen till en hydrofor eller hydropress-tank.Dessa cookies ger oss information om hur användarupplevelsen av vår webbplats fungerar och ger oss möjlighet att jobba med förbättringar av användarvänlighet, kundservice och liknande funktioner.

KABE-koncernens huvudsakliga verksamhet ­består av tillverkning och försäljning av husvagnar och husbilar. KABE AB är ett helägt dotterbolag som producerar husvagnar och husbilar med högsta kvalitet.
Du kan ändra eller dra tillbaka ditt samtycke till cookie-förklaringen på vår webbplats här. Läs mer i vår sekretesspolicy om vilka vi är, hur du kontaktar oss och på vilket sätt vi behandlar personuppgifter.

I det vattenburna värmesystemet driver cirkulationspumpen runt vattnet i värmekretsen. Gamla pumpar drar mycket el och även bland nya moderna pumpar kan detta variera mycket. En pump från 1970-talet kan förbruka uppemot 1000 kwh/år medan en motsvarande pump idag bör förbruka omkring 200 kwh/år.
6 DÄCK Däcken skall kontrolleras regelbundet avseende lufttryck och slitage. Fälgtyp, däckdimensioner och rekommenderat lufttryck framgår av nedanstående tabell. STÖDHJUL Stödhjulet på samtliga modeller är av massivgummi. MODELL Fälgtyp Däckdimension Lufttryck STJÄRNSERIE: KOMET 370 Kronprinz 4 1 / 2 Jx13″ (5365B) 175/70 SR 13 2,5 kp/cm 2 POLLU 522 Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” ORION 560 Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” ÄDELSTENSERIE: RUBIN GLE Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 175 R 14 2,5 ” BRILJANT GLE Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” AMETIST GLE Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” ONY GL Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” SAFIR GLE Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” SAFIR L Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” DIAMANT GLE Kronprinz 5 1 / 2 Jx14″ (5754B) 185 R 14 C 4,0 ” ROYALSERIE: ROYAL 670 Kronprinz 4 1 / 2 Jx13″ (5365B) 175/70 SR 13 2,9 ” (14″ fälg kan även vara Lemmertz ) Sid 5 av 61KOBRA Användarmanual Manual 025 Säkerhet Ankarspelet skall inte användas som förtöjning utan en avlastning skall alltid skapas via en pollare eller liknande. Båtens motor skall alltid vara igång som en användarmanual 12 v blybatterier 20-300 ah se 1 Tack för att du valt en laddare från Exide Technologies Din nya batteriladdare hjälper dig att hålla batteriet vid full kapacitet och förlänger livslängden. Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Installationsanvisningar COMBI+ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker COMBI+ Quooker COMBI+ är en vattenbehållare med kokande (110 C) vatten. Quooker COMBI+
KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationerInstruktionsbok, monteringsanvisning, garantibevis TerraTrailer 500 (Bruksanvisning i original) Välkommen! Välkommen som ägare till en produkt från Pro-Terra! Vi tackar dig för förtroendet du visat oss

23 KABE ENERGISYSTEM Energisystemet består av ett 75Ah batteri, placerat i en plastbox inne i vagnen. Förutom batteri ingår batteriladdare, samt 230V-säkringscentral bestående av automatsäkringar för 10A, jordfelsbrytare (ej i Stjärnserien) samt 230V jordat uttag. 230V-intaget till vagnen sitter i en infälld lucka på vagnens utsida. (I Ädelstenserien i elboxen, där det även finns utvändigt 230V-uttag, uttag för 12V och TV-antennuttag, som även kan användas för anslutning till kabel- TV. Därvid bör den ingående antennkabeln frånkopplas antennförstärkaren och med adapter sammankopplas med antennkabeln, som leder till den invändiga TVplatsen. VIKTIGT! Tillse vid anslutning av 230V-kontakt att denna skjutes in maximalt så att låsklackarna hakar i varandra för undvikande av glappkontakt. KRETSKORT Belysning samt tändningsautomatik för kylskåpet är avsäkrade med 4A-säkringar. 12V-uttaget med 10A. Dessa är samlade på kretskortet, vilket är placerat på följande platser i vagnen: KOMET 370: I garderob, vänster sida. POLLU 522: I garderob, dörrsida. ORION 560: I garderob, vänster sida. RUBIN GLE: I garderob, vänster sida. BRILJANT GLE: I garderob, vänster sida. AMETIST GLE: I garderob, dörrsida. ONY GL: I garderob, dörrsida. SAFIR GLE: I garderob, dörrsida. SAFIR L: I garderob, vänster sida. DIAMANT GLE: I garderob, dörrsida. ROYAL 670: I garderob, dörrsida. Vid ev. byte av säkring tas skyddskåpan bort genom att skruva av muttern. Se specifikation på kåpans insida. Sid 22 av 61
Instruktionsbok 2013 SE GRATTIS TILL ER NYA KABE Vi gratulerar till Ert val av husvagn. Er KABE husvagn är konstruerad och tillverkad med stor omsorg. Gen omtänkta planlösningar med kvalitetstänkande

Varför går vattenpumpen hela tiden?
Sv: Vattenpumpen går hela tiden. Är det ett trycksatt system, är det troligen tryckgivaren som är felande. Är det ett ”vanligt” system där varje kran startar pumpen, så är det troligen någon brytare i någon kran som inte bryter pumpen vid stängd kran.
3 TEKNISK INFORMATION INSTRUKTIONSBOK KABE 97 REGISTRERINGSBEVIS Av registreringsbeviset framgår husvagnens viktigaste data. Förvara gärna registreringsbeviset tillsammans med husvagnens övriga handlingar, såsom Certifikat för gasinstallation och ventilation och bruksanvisningar för gasapparater, som måste uppvisas vid kontrollbesiktning. TILLVERKNINGSNUMMER Vagnens tillverkningsnummer finns, förutom på registreringsbeviset, instansat på vänster dragbalks sida något bakom kopplingen och på höger axelbalks främre del. MÅTTUPPGIFTER Se nästa sida. DATASKYLT Med varje husvagn följer en dataskylt med vissa tekniska uppgifter ifyllda. Ägarnamn och hemort fyller ägare själv i. Det går bra att använda en kulspetspenna som trycks hårt mot dataskylten. Placera sedan skylten invändigt, i närheten av dörren. Sid 2 av 61INS TRUK TIONSBOK MASKINTRAILER MT501/MT701 Tillverkningsnummer… Reviderad 2015-04-01 2 Instruktionsbok MT501/MT701 Förord Instruktionsboken är en hjälp för användaren att använda produkten på rätt sätt.

Vilken vattenpump husbil?
Är du ute efter en kompakt dränkbar pump till husbilen, husvagnen eller kolonistugan rekommenderar vi Reich High Power Pump Plus. Det är en dränkbar vattenpump avsedd för en spänning på 12 volt. Den ger 19 liter vatten per minut med ett tryck på 1,1 bar. Pumpen har måttet Ø 45 millimeter och den väger endast 175 gram.
ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 75 Med inbyggd ficklampa och konstant 13.7VDC-läge för 1-150Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskyddINNEHÅLLSFÖRTECKNING INSTRUKTIONSBOK KABE 98 TEKNISK INFORMATION. 2 Identitetsuppgifter Måttuppgifter Kaross Chassi Stödben Däck Stödhjul Koppling Axlar SKÖTSEL OCH SMÖRJNING.. 9 Skötselschema axlar och EN Crux TM Canister mounted stove for outdoor use FR DE NL DK SWE NO FI IT ES PT PL CZ OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 RU FIGURE [1] FIGURE [2] O-ring Art. No. 8017867 FIGURE [3] FIGURE [4] FIGURE [5] 21 MANÖVERPANEL Rubin GLE, Briljant GLE, Ametist GLE, Onyx GL, Safir GLE, Safir L, Diamant GLE och Royal 670 A. Huvudströmbrytare När brytaren står i läge TILL är vagnens samtliga 12V komponenter inkopplade. I läge FRÅN är dessa funktioner bortkopplade (ej hänglampa över främre bord och ytterlampa, se sid 20). B. Strömbrytare för vattenpump Brytaren skall stå på läge TILL när man vill att pumpen skall arbeta och läge FRÅN när den skall vara ur funktion. Vid längre tids frånvaro från vagnen bör man slå av pumpen. Detta gäller även under färd. C. Strömbrytare ”Fjällkoppling” i vagnar med Alde-panna 2923 Då strömbrytaren är i läge FJÄLLKOPPLING förser laddaren endast pannan med spänning (oberoende av batteriet), då laddaren anslutes till 230V. Batteriet kan således medtagas för laddning om så önskas. Vid vistelse i vagnen och när batteriet är anslutet skall brytaren vara i läge FRÅN, för att batteriet skall få laddning då laddaren anslutes till 230V. D. Strömbrytare parkeringsbelysning Tänder samtliga vagnens parkeringslampor då strömbrytaren är i läge TILL. Användes vid parkering i mörker då bilen är frånkopplad och vagnen placerad så att parkeringsbelysning är nödvändig. I läge FRÅN är samtliga parkeringslampor frånkopplade. På norska och finska vagnar med delat system för parkeringsbelysning tändes vänster sida när brytaren är i läge TILL. E. Vattennivåkontroll För kontroll av vattennivån i tanken trycks brytaren (E) in. Instrumentet (M) visar ”full tank” på nr 6 och ”tom” på nr F. Tryckströmbrytare Batteritest Tryckströmbrytare för batteritest (F). Då brytaren trycks in kopplas instrumentet (M) till batteriet. G. 16A säkring huvudström H. 4A säkring för vattenpump I. Strömbrytare köksfläkt Med hängsäkring 8A, placerad bakom panelen. I J A B D L C M N G H E F K I Ametist GLE och Diamant GLE sitter en avkortad variant av panelen. Sid 20 av 61Lär dig hantera gasol. Råd och regler. 2 Lär dig hantera gasol Lär dig hantera gasol 3 Lite lättare med gasol. Både i yrkeslivet, i hemmet och på fritiden kan gasolen göra din dag lite lättare. Gasol är

K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna
2015-05-05/ ver 10 Bruksanvisning Art nr: 10780 Lift Bruksanvisning VIKTIGT Lift får ej användas, servas eller rengöras av personer som ej läst eller tagit del av informationen i denna Bruksanvisning.36 GASOLLÄCKAGETEST (Stjärnserien) Gasolläckagetestet börjar med att Du stänger av alla gasolapparater, även kylskåpet, och öppnar flaskventilen. Pensla på en såplösning eller spruta läckspray på kopplingar, anslutningar och ventiler. Bubblor bevisar läckage. Tänk på att även gasolförbrukarna (värmepanna, spis etc.) också behöver testas. Detta gör Du enklast genom att använda KAMA täthetsprovare eller låta en fackman testa. INSTRUKTIONSBOK KABE 97 OBS! Gasol är ej giftig. För att ev. gasolutströmning skall kunna uppmärksammas är till gasolen tillsatt ett starkt luktämne. Om det luktar gasol i vagnen skall ventilen på behållaren omedelbart stängas och läckaget lokaliseras och tätas. Täthetsprova därefter hela systemet. Täthetsprovet får ej ske med högre tryck än 0,15 kp/cm 2 enär annars tändsäkringar kan förstöras. Sid 35 av 61

4P Släpvagn Förord Innehållsförteckning Ägaruppgifter 4P Släpvagn…2 Förord…3 Produktbeskrivning…5 Skyltning…5 Säkerhetsråd och Användning…6 Underhåll av släpvagnen… 7 Vård av släpvagnen…9 1(19) Instruktionsbok till Bala Agri s Husqvarna Vagn BK902 Förord Instruktionsboken är en hjälp för användaren att använda produkten på rätt sätt. Innan vagnen tas i bruk ska hela instruktionen läsas 29 Jordat vägguttag 230V ELCENTRAL 230V Aut.säkr. 10A Jordfelsbrytare 7-POLIG KONTAKT SEDD FRÅN KONTAKTENS FRAMSIDA 2 3 L1 7 R A S3 + 12V batt. – sv. D Ink 230V 5A S7 röd Ladd 7-POLIG KONTAKT PÅ BIL SEDD FRÅN KONTAKTENS FRAMSIDA Bromsljus V.Blinkers L1 6 2 Plusledning R4 Bakljus Minusledning H.Blinkers Backlampa röd-vit Re 16A S 4 Kabel för nätanslutning 230V Minusledning -svart Plusledning -gul Bakljus -röd Backlampa -brun Bromsljus -blå V. Blinkers -vit H.Blinkers -grön Strömgivare Elpanel Dimljus – blå ej kopplade Bk + – Bk 8A S6 Fl H Vp 4A 10A Sä5 Sä6 Fl Pos.ljus Pos.ljus R 1,2 4A S2 Vp P 4A Sä4 S1 4A Sä1 16A 4A Sä2 Fj 4A Sä3 Stb-dörr Bf Bb Bt Bö By Bfb Sidomarkeringar brun grön brun blå blå brun vit blå röd-orange Sidomarkeringar Vg V Nivå B z + Panna R Laddn. Minne S5 Begränsningsljus Begränsningsljus KABE ELSCHEMA 1997 Rubin GLE – Briljant GLE – Ametist GLE – Onyx GL – Safir GLE – Safir L – Diamant GLE – Royal 670 FÖRKLARING ELSCHEMA SE SID 27 K TV Ra + T C Bakljus Dimljus H.Blinkers Bromsljus Backlampa Skyltbelysning Backlampa Bromsljus V.Blinkers Dimljus Bakljus Sid 28 av 61 o

23-TV04 TIPPVAGN ATV LÄS IGENOM BRUKSANVISNINGEN NOGGRANT INNAN PRODUKTEN TAS I BRUK!!! BRUKSANVISNING I ORIGINAL INLEDNING Tack för att ni valde en produkt från Kellfri AB. Genom att följa den allmännaANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Hur länge håller en vattenpump?
Hur länge håller en djupvattenpump? Det är väldigt svårt att svara på men en rätt installerad kvalitetspump kan hålla upp till 30 år.
5 KAROSS Karossen är en sandwich-konstruktion. Golvet består av ett ytterskikt av 4 mm vattenfast plywood, behandlad med färglös alt. pigmenterad Tektol, 36 mm isolering av extruderad styrén, 6,5 mm vattenfast plywood, klätt med en lättskött PVC-matta. Tak, väggar, front och bakstycke består av 0,5 eller 0,6 mm aluminiumplåt, I STJÄRNSERIEN är isoleringen av extruderad styrén 25 mm tjock samt 3 mm plywood, klädd med syntetisk textiltapet. Taket är klädd med PVC-folie. I ÄDELSTEN- och ROYALSERIEN är isoleringen av extruderad styrén 36 mm tjock samt 3 mm plywood, klädd med syntetisk textiltapet. Taket är klätt med takväv med en skummad baksida, som förhöjer isoleringen, framförallt mot ljud. I ROYALSERIEN är front och gavelplåt klädd med glasfiberarmerad plast (GFK). Den brännlackerade aluminiumytan är ytterst tålig mot angrepp av i luften förekommande kemikalier, som t. ex. bilavgaser o. dyl. För att undvika skador av kemikalier på aluminiumplåten är det av yttersta vikt att färgskiktet hålles helt. Gå därför över vagnen minst en gång per år och fyll igen stenskott o. dyl. med färg (se avd. Underhåll). Mekaniska påfrestningar som t.ex. belastningspåfrestningar bör undvikas. Motståndskraften mot punktlaster (spetsiga föremål) är alltid när det gäller lätta konstruktioner ringa, och även när det gäller utbredd last såsom stora mängder snö skall man vara uppmärksam. Fönstren är dubbelfönster av akrylglas i en karm av polyuretan. I ÄDELSTEN- och ROYALSERIEN är alla sidofönster öppningsbara, i STJÄRNSERIEN endast vissa. Det finns 2 st alt. 3 st självventilerande takluckor, spisventilation samt i vissa vagnar även Electrolux-ventilatorer (Placering av ventilationsöppningar framgår av bif. ventilationsritning). CHASSI Chassit är en konstruktion av stålprofiler förenade genom bultförband. För att öka livslängden och underlätta skötseln är hela chassit galvaniserat. Bultarna som håller karossen fast på chassit och de som fäster ihop stålprofilerna skall kontrolleras efter ca 100 mils körning och därefter en gång årligen. Vid efterdragning av karossbultarna skall inte större kraft användas än att möjligen förekommande spel tas bort. Drar man för hårt kan bultskallen dras ner i golvets träkonstruktion och försvaga denna i onödan. STÖDBEN Stödbenen som är placerade i vagnens fyra hörn är galvaniserade och nedvevade ligger de an mot marken via ledbara plattor. Sid 4 av 61INNEHÅLLSFÖRTECKNING INSTRUKTIONSBOK KABE 99 TEKNISK INFORMATION. 2 Identitetsuppgifter Måttuppgifter Kaross Chassi Stödben Däck Stödhjul Koppling Axlar SKÖTSEL OCH SMÖRJNING.. 9 Skötselschema axlar och Föreläsning 1 Vad är en elektrisk spänning? Det finns två grundläggande fysikaliska begrepp som inte kan förklaras på ett enkelt sätt. Massa Elektrisk laddning Inom eltekniken börjar vi med elektrisk laddning. 18 ELSYSTEM KABE:s husvagnar är alla utrustade med två elektriska system. Ett 12V och ett 230V. 230V-systemet är utfört enligt El-säkerhetsverkets anvisningar. Dess högsta tillåtna anslutningseffekt är 2200 W (10A). Elsystemet är anslutet till en 230V-central med automatsäkringar, som är självutlösande vid överbelastning eller kortslutning samt med jordfelsbrytare. Har en sådan säkring eller jordfelsbrytare utlösts skall Du alltid söka felet och rätta till det innan Du återställer säkringen. Beakta även att jordfelsbrytaren skall testas regelbundet efter anslutning, vid längre uppställning ca 1 gång per månad. 230V SYSTEMET 230V-systemet finns för att vagnen skall kunna anslutas till 230V elnät, t ex när den står uppställd på en campingplats. För den anslutningen behövs en skarvsladd vilken måste vara godkänd för ändamålet. Använder Du sladdvinda är det med tanke på risken för överhettning lämpligt att helt avlägsna sladden från spolen innan den kopplas in. Var också uppmärksam på att sladden inte utsätts för skada och att sladdens stickkontakt är väl ansluten. Tänk på att ju längre kabel desto större spänningsfall. På vissa campingplatser matas (speciellt vintertid) ut en spänning som kan vara så låg som ca V vilket tillsammans med långa kablar och större spänningsfall gör att Du får en mycket sämre effekt t ex på kylskåp och elpatron. 12V SYSTEMET 12V-systemet är anslutet till batteriet, som tillsammans med batteriladdare ingår i KABE-vagnarnas standardutrustning. Till 12V-systemet är kopplat värmepannan med elpatron, cirkulationspump, innerbelysning, vattenpump och 12V stickkontakt. KONTAKTDOSA I BILEN OCH VAGNEN Kopplingen bör vara utförd i enlighet med vidstående schema och ledningarna för kontinuerlig strömtillförsel (pol 2 ) och minusledning (pol 3) bör ha en tvärsnittsyta om minst 6 mm 2. Plusledningen (pol 2) dras direkt från bilens batteri och förses med en 16A säkring. Sid 17 av 61Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,TILL ANVÄNDAREN GARAGE BB-30.5 BRUKSANVISNING Innehåll Rubrik Sid nr Säkerhet 3 Avfallshantering 3 Användarinstruktion 4 Beskrivning av garaget 4 Innan användandet 4 Normalt användande 4 Befintliga icke34 FLASKBYTE Gasoltuben som vid leverans av vagnen är fylld med 11 kg propangas är placerad utvändigt i gasolkofferten. På gasolbehållaren är en reducerventil monterad, vilken reducerar gastrycket till ett tryck motsvarande 3 kpa. Alla i husvagnen förekommande gasapparater arbetar vid detta tryck. Byte av flaska börjar med att man stänger av alla gasolapparater i vagnen. Även kylskåpet! Sen stänger man gasolflaskans ventil och lossar slangen. Tänk på att kopplingen är vänstergängad och lossas medurs. Skruva sedan fast kopplingen vid den nya flaskan och öppna ventilen. Kontrollera att inga läckage förekommer. Efter flaskbytet kan det finnas luft i gasolledningarna, så att det är svårt att tända t.ex. spislågan. Upprepa i så fall försöken tills gasen når fram. (Om någon av gasolapparaterna varit påslagen medan flaskbytet skett måste den tändas på nytt) Hos Din husvagnshandlare kan Du som extra tillbehör köpa mellankopplingar för utländska gasolflaskor, vilket möjliggör anslutning av svenska reducerventiler. På vintern kan man, för att undvika att fukt i anslutningsgängan fryser till is och hindrar gasoltillförseln, öppna gasolkranen ett ögonblick i samband med flaskbytet. Då blåses ev. fukt bort av gasen och kan inte frysa i reduceringsventilen. Men tänk på eldfaran! Om byte av reduceringsventil av någon anledning behöver ske i utlandet kontrollera att Ni köper en för rätt tryck. Hos Din husvagnshandlare kan Du som extra tillbehör köpa mellankopplingar för gasolflaskor som möjliggör påfyllning av gas på utländska påfyllningscentraler. KONTROLL AV GASOLSYSTEM Vid leverans är alla KABE-vagnar provade enl. gällande bestämmelser. Gasolsystemet är utfört enligt Sprängämnesinspektionens bestämmelser SÄIFS 1994:2 för installation i husvagnar. Minst en gång om året skall gasolsystemet i sin helhet täthetsprovas. I övrigt bör följande kontroller göras regelbundet: 1. Kontrollera gasledningar och gasolapparater dagligen vid kontinuerlig drift. På Ädelsten- och Royalserien kan Du kontrollera med hjälp av Gasgard säkerhetsventil (se nästa sida). 2. Kontrollera anslutningar med såpvatten eller läckspray vid flaskbyte. Vid den årliga kontrollen skall nötta eller defekta slangar bytas ut. Sid 33 av 61

Varför fungerar inte vattenpumpen?
Om du har hög järnhalt i vatten kan pumpen vara igensatt. Kontakta en rörfirma och be dem kontrollera pumpen. Slangen kan även vara fryst eller igensatt med borrkax eller järn.
Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för AEG- ELECTROLUX S1542-5I. Du hittar svar på alla dina frågor i AEG-ELECTROLUX S1542-5I

15 Justering av påskjutsbromssystemet efter byte av bromsbelägg, wire eller annat ingripande i bromsarna. 1. Fäll handbromsspaken framåt, så långt som möjligt. Lossa justeringen på bromsstaget så att detta blir spänningslöst. 2. Justera hjulbromsarna under rotation i färdriktningen med justermuttrarna tills hjulen blockeras – lossa justeringen så att bromsen åter går fri (se föregående sida). 3. Skruva in bromsstaget i gaffeln (1) tills hela gaffelmuttern (2) uppfylls och lås med låsmuttern (3). 4. Justera wire-längden med muttrarna (4) så att vågen (5) balanserar vinkelrätt mot bromsstaget. På boggi justeras nu bromsstagen (7) tills vågen (8) balanserar vinkelrätt mot bromsstaget. 5. Justera längden på bromsstaget (6) tills hävarmens övre anliggningsyta mot tryckstången i påskjutsbromsen får ett spel (för hand) som är ca 2-5 mm. 6. Avlägsna sprintarna ur bromssköldarna. OBS! gäller end hjulbromsar S och S Justering av påskjutsbromssystemet på vagn i drift 1. Vid behov justeras hjulbromsarna med justermuttrarna enligt sid 13 eller Kontroll av parkeringsbromseffekten i backriktningen: Dra åt parkeringsbromsen och tryck släpvagnen bakåt. Kontrollera att bromshävarmen i påskjutsbromsen inte ligger an mot gaffeln på bromsstaget. Om så är fallet, måste bromsjusteringen enligt sid. 13 eller 14 göras. Sid 14 av 61

38 GASOLKÖK Gasolköket som är inbyggt i diskbänken är försett med 2 brännare (3 st i Diamant GLE och Royal 670) med tändsäkring på varje brännare. Tändsäkringen stänger automatiskt av gasen ifall lågan slocknar p g a överkokning e dyl. Brännarna tändes och släckes på följande vis: 1. Öppna huvudkranen märkt kök, vilken är placerad på frontplåten i arbetsbänken (vid emaljerad inbyggnadshäll samt vid extrautrustning med ugn – i underskåpet). 2. Framför brännaren sitter reglagevredet till respektive brännare (på inbyggnadshällen sitter reglagevreden på hällens ovansida). Tryck in reglagevredet något till den brännare som skall tändas och vrid motsols till symbolen för stor låga. 3. Tänd tändstickan och håll den intill brännaren samtidigt som reglagevredet trycks i botten. 4. När lågan tänts hålles vredet intryckt i sekunder varvid tändsäkringen blir varm och håller öppet för genomströmning. Släpp därefter ut vredet. Föres vredet till den lilla lågsymbolen erhålles sparlåga. 5. Stäng av brännaren genom att föra reglagevredet medsols så att punkten på reglaget sammanfaller med symbolen på kökets front-plåt. Vredet är nu automatiskt spärrat i sidled och befinner sig nu i utgångsläget och brännaren är släckt. 6. Stäng huvudkranen märkt kök. OBS! Gasolköket får ej användas för rumsuppvärmning. Ö S Ö S KÖK HUVUDKRAN UGN Frontplåt kök Sid 37 av 61

Hur stor vattenpump behöver jag?
Tvättställ och WC kräver t. ex. 6 liter/minut. Dusch, diskho eller mindre tvätt/diskmaskiner kräver 12 liter/minut och badkar ca 24 liter/minut.
16 FELSÖKNING Släpvagnen bromsar dåligt (skjuter på dragbilen) 1. Dåligt justerade bromsar. 2. Fett på bromsbeläggen. 3. Bromswire skadad. Släpvagnen bromsar ryckigt 1. Dåligt justerade bromsar (för stort luftspel). 2. Uttänjd bromswire. 3. Defekt svängningsdämpare. Släpvagnen bromsar då man släpper gaspedalen 1. Defekt svängningsdämpare. 2. Dåligt upphängda bromsstag- och/eller wirar. Släpvagnen bromsar (går tungt) vid backning 1. För hårt justerade bromsar. 2. Backautomatiken i hjulbromsen kärvar. 3. Bromsbackarna felmonterade (primär resp sekundärback). Bromsarna går varma 1. Felaktig bromsjustering. 2. Dåligt upphängda bromsstag. 3. Bromswirar tröga. Sid 15 av 61

27 BATTERI Batteriet finns i en invändigt placerad batteribox som är ventilerad. Vårda batteriet genom att hålla det rent och torrt. Stryk fett på batteriets poler och anslutningsklämmorna, vilket skyddar mot oxidering och dålig kontakt. Kontrollera regelbundet syranivån, den skall stå minst 10 mm över blyplattorna. Lys aldrig med tändstickor för att kunna se! De gaser som batteriet avger är mycket explosiva så se även upp med risken för gnistbildning när Du lossar eller fäster batterikablar. I kyla minskar batteriets förmåga att avge ström, men dess kapacitet försvinner inte utan återkommer när det blir varmare. Om Du inte använder vagnen under längre tid bör Du ta ut batteriet och förvara det torrt och kallt. Men glöm inte att underhållsladda det, helst en gång i kvartalet. Tänk på att ett urladdat batteri fryser lättare än ett fullladdat. Använder Du Din husvagn på vintern så tillse att batteriet är fulladdat. INSTRUKTIONSBOK KABE 97 Sid 26 av 6128 LADDNINGSTILLSTÅND Batteriets laddningstillstånd kontrolleras enklast med en syramätare. För att erhålla korrekt avläsning ska syramätaren vara i lodrät ställning. Sug upp tillräckligt med elektrolyt. Aerometern skall flyta fritt. Vid avläsning ska ögat vara i höjd med elektrolytnivån. Batteriet är fulladdat då elektrolytdensiteten är 1,28 g/ cm 3 vid 25 C. Har elektrolytdensiteten sjunkit till ca 1,20 g/cm 3 ska batteriet laddas. 1,28 = Fulladdat 1,20 = Halvladdat, extra laddning behövs 1,12 = Djupt urladdat, batteriet blir förstört om det inte omgående fulladdas De olika cellerna ska visa tämligen jämna värden. Ojämnheten kan tyda på att batteriet är mer eller mindre förbrukat. Om batteriet ofta blir urladdat i husvagnen bör laddningsutrustningen undersökas. STRÖMFÖRBRUKNING Strömförbrukningen skall Du alltid undvika att beräkna alltför optimistiskt. Ett fulladdat batteri på 75Ah ger i bästa fall 12×75 = 900Wh. Nedan följer tabell över de inkopplade strömförbrukarnas behov: Aldes värmepanna förbrukar ca 1,5W/tim (relä och 12V cirk.pump). Vid start av pannan förbrukar den dock mer under en kortare period. Kylskåpet drar 130W/tim. Köksfläkten drar ca 2,4W/tim. Vattenpump ca 25W/tim. 12V TV-apparater förbrukar ca 30-60W/tim. Glödlampornas förbrukning överensstämmer med märkningen. Räkna inte med att få ut mer än 75% av batteriets fulla kapacitet, och betänk att batteriet heller inte mår bra av att laddas ur helt (sjunker batterispänningen under 10,5V startar ej pannan). B Bb Bf Bfb Bt Bk By Bö D Fj Fl H K P R Ra Re S1 Batteritest Belysning bak Belysning fram Belysning frambord Belysning toalett Belysning kök Belysning ytterlampa Belysning övrigt Diod Strömställare fjällkoppling Fläkt Strömställare huvudström Kylskåp Strömställare park.belysn. Motstånd Radio Relä laddning Huvudsäkring 16A FÖRKLARING ELSCHEMA SID 28, 29 S2 Huvudsäkring vattenp. 4 A S3 Sladdsäkring batteri 16A S4 Sladdsäkring 7-ledare 16A S5 Sladdsäkring radio 2,3A S6 Sladdsäkring fläkt 8A S7 Sladdsäkring Bfb och By Sä1 Säkr. belysning bak Sä2 Säkr. belysning toalett Sä3 Säkr. belysning övrigt Sä4 Säkr. belysning fram Sä5 Säkr. tändelektronik kyl Sä6 Säkr. 12V-uttag 10A T Termostat TV 12V-uttag V Strömställare vattenmätare Vg Vattengivare Vp Strömställare vattenpump Z Zenerdiod Sid 27 av 61

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning…3 2. Montering av Hydraulcylinder…3 3. Montering av rattpump…5 4. Montering av slangar…6 5.
GRATTIS TILL ER NYA KABE Vi gratulerar till Ert val av husvagn. Ett val som Ni inte behöver ångra då det är vår fulla övertygelse att husvagnen kommer att motsvara Era ställda förväntningar. KABE-vagnen30 ELCENTRAL 230V jordade vägguttag Aut.säkr. 10A Ink 230V 12V batt. 5A S A Sl 3 sv. Ladd Kabel för nätanslutning 230V 7-POLIG KONTAKT SEDD FRÅN KONTAKTENS FRAMSIDA 2 3 L1 7 R POLIG KONTAKT PÅ BIL SEDD FRÅN KONTAKTENS FRAMSIDA Bromsljus V.Blinkers L1 Plusledning Bakljus 5 3 Minusledning R4 H.Blinkers Backlampa Re Minusledning -svart Plusledning -gul Bakljus -röd Backlampa -brun Bromsljus -blå V. Blinkers -vit H.Blinkers -grön 16A S 4 FÖRKLARING ELSCHEMA SE SID 27 röd-vit + – till ev. relä K Pos.ljus Pos.ljus Sä4 4A Sä6 10A Sä1 4A Sä2 4A Sä5 4A 16A Hb TV S1 B B Sä4 4A Elpanel Vk 8A 4A B Vp Vp KABE ELSCHEMA 1997 Komet Pollux Orion 560 Sä3 Vk B Sidomarkeringar brun grön brun blå brun vit röd-orange Sidomarkeringar Stb-dörr By Bfb -+ Panna Sl Sladdsäkringar Sä 1-6, säkringar på kretskort Vk Vattenkran med brytare S1 Huvudsäkring 16A Hb Huvudbrytare K Kylskåp TV 12V uttag och ytterbelysn. B Belysning – fram, bak toa Vp Vattenpump T Rumstermostat By Belysning ytterlampa Bfb Belysning frambord Minus Begränsningsljus Begränsningsljus Bakljus T C H.Blinkers Bromsljus Backlampa Skyltbelysning Backlampa Bromsljus V.Blinkers Bakljus o Sid 29 av 61

Vilken vattenpump är bäst?
Olika sorters vattenpumparPlaceringProdukt1EMS Dränkbar Hydroforpump UPI2Vattenpump AL-KO Sub 6500 Classic3Pump Gardena 4700/2 Inox Auto för regnvattentunna4Tryckpump AL-KO Jet 3000 Inox Classic27 sep. 2020
2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INSTRUKTIONSBOK KABE 97 TEKNISK INFORMATION. 2 Identitetsuppgifter Måttuppgifter Kaross Chassi Stödben Däck Stödhjul Koppling Axlar SKÖTSEL OCH SMÖRJNING.. 9 Skötselschema axlar och koppling BROMSAR 11 Parkeringsbroms Säkerhetsbroms Bromsjustering Felsökning Hjulbyte ELSYSTEM V och 12V system 7-polig kontakt till vagn och bil Ytterbelysning Innerbelysning Manöverpanel Energisystem Kretskort Laddare Batteri Strömförbrukning Elschema GASOLSYSTEM.. 32 Gasol Byte av gasolflaskor Kontroll av gasolsystem Gasolförbrukning Åtgärder vid brand GASOLKÖK. 37 KYLSKÅP.. 38 UGN 42 VÄRMESYSTEM. 43 Påfyllning av vätska Avtappning Luftning Tändning och avstängning Manöverpanel Överhettning Termoelement Felsökning Golvvärme ELPATRON.. 47 Igångsättning Felsökning VARMVATTENBEREDARE Påfyllning Tömning Varmvatten sommar och vinter VATTENSYSTEM 50 Varm- och kallvatten Påfyllning Avtappning VENTILATION.. 53 UNDERHÅLL 55 Lackering Tvätt och vaxning Dörrar och fönster Rullgardiner Inredning Väggar och tak Textilier Klocka Vinterförvaring, uppställning Sammanfattande underhållsråd BACKSPEGLAR. 59 LASTNING. 60 CHECKLISTA FÖRE START 61 Sid 1 av 61WT Serien IUOU Multi intelligent batteriladdare SW Exergon art: 27-6600 15A (WT-1215-TB) 27-6700 25A (WT-1225-TB) 27-6800 45A (WT-1245-TB) Användarmanual Läs noggrannt denna manual innan installation och

Regelbundet underhåll är nödvändigt för att din CLEONE vattenrenare ska fungera tillförlitligt och leverera gott och rent vatten. Du kan välja att sköta underhållet på fyra olika sätt: 1. Har du köpt CLEONETTM 2002-04-25 OBJEKT ENTREPRENAD Installation ANLÄGGNING Drift & HUS/DEL Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA PRODUKTBESKRIVNING Bakvattenventil FKA är avsedd att monteras i rörledningar10 SKÖTSELSCHEMA ALAR / KOPPLING Årlig kontroll 1. Kontrollera chassits bultförband. 2. Kontrollera karossens fastsättning. Under resp efter första resan med last 1. Efterdragning av hjulbultarna (se nästa spalt). 2. Kontrollera hjulbromsarnas inställning. 3. Kontrollera lagerspel i naven (se nästa spalt). Gäller ej axlar med ECO-nav. Var 150:e mil 1. Kontrollera hjulbromsarnas inställning. 2. Smörjning av pendelarmslagring. 3. Smörjning av påskjutsbroms (2 smörjnipplar). Övriga leder oljas lätt. Var 500:e mil (dock minst 1 gång per år) 1. Fettbyte i nav. Gäller ej axlar med ECO-kompaktlagring (underhållsfri). 2. Kontroll av beläggslitage. 3. Kontroll och efterdragning av kopplingens skruvar. Var 1500:e mil (dock minst 1 gång per år) 1. Kontroll av beläggslitage. Fettbyte i nav. Gäller ej axlar med ECO-kompaktlagring (underhållsfri). ECO-kompaktlagring ECO-kompaktlagringen är underhållsfri. Navet med den integrerade axelmuttern är enkel att demontera och montera, vilket gör att bromsarna är lättare åtkomliga. Av KABE s husvagnsmodeller är följande försedda med ECO-kompaktlagring: KOMET 370, POLLU 522, ORION 560, RUBIN GLE, BRILJANT GLE och ROYAL 670. Hjulbultar Kontroll av att hjulbultarna är rätt åtdragna skall ske under eller efter första resan med last samt efter montering av hjul. Justeringar av gällande miluppräknade åtgärder bör utföras av fackman. Sid 9 av 61 24 LADDARE 12V Batteriladdare finns i samtliga KABE-modeller. Den är elektroniskt styrd och lämnar 15A laddningsström hos alla modeller. LADDNING FRÅN BIL Husvagnsbatteriet är kopplat direkt till det 7-poliga skarvdonet på husvagnen. Det är därför viktigt att bilens skarvdon är kopplat på rätt sätt (se elschema) för att laddning skall kunna ske under körning. MINUSSTIFT Innerbelysning fram sv.-orange 0,75 mm 2 Belysning toalett sv.-blå 0,75 mm 2 Vattenpump sv.-lila 0,75 mm 2 Innerbelysning bak sv.-grön 0,75 mm 2 Panna sv.-röd 0,75 mm 2 Panel sv.-grå 1,5 mm 2 Ytterbelysning sv.-vit 4,0 mm 2 OBS! Ovanstående minusanslutningar kan vara inkopplade på vilket som helst av minusstiften. KOPPLINGSSTIFT A + från huvudströmbrytare på panel orange 4,0 mm 2 B Innerbelysning bak blå-grön 0,75 mm 2 C Belysning toalett blå-röd 0,75 mm 2 D Disponibel 0,75 mm 2 E Kyl blå-grå 0,75 mm 2 F Innerbelysning fram blå-gul 0,75 mm 2 G Ytterbel o TV-uttag vit 4,0 mm 2 H + från bil röd-blå 4,0 mm 2 I Parkeringsbelysning röd-vit 0,75 mm 2 SÄKRINGAR 1 Innerbelysning bak 4 amp 2 Belysning toalett 4 amp 3 Disponibel 4 amp 4 Kyl 4 amp 5 Innerbelysning fram 4 amp 6 12V-uttag 10 amp (kan vid behov ökas till 16 amp) J Laddare röd 2,5 mm 2 K Panelen gul 2,5 mm 2 L + husvagnsbatteri röd-gul 4,0 mm 2 M Visarinstr. panel grå 0,75 mm 2 N Kylskåp blå 4,0 mm 2 O Laddare blå 2,5 mm 2 P – bil svart-gul 4,0 mm 2 R – husvagnsbatteri svart 4,0 mm 2 S Visarinstr. panel grå 0,75 mm 2 T + panel röd 4,0 mm 2 DIOD Laddning sker via relä Re och diodbrygga D, där dioden förhindrar urladdning av husvagnsbatteriet, när kylskåpet drivs med 12V från bil. Vid frånslagen motor och parkeringsbelysning är bilens och husvagnens batterier sammankopplade. För att inte tömma bilens batteri, skall vid längre uppställning skarvdonet frånkopplas bilen. Laddning från bil kan endast ske då bilens belysning är tänd. Sid 23 av 61 Sumake Instruktion för EW-1941L A. Hammarhus i aluminium B. Slagtåligt komposithus C. Utbytbara kol D. LED lyse E. Omkastare för fram/back F. Avtryckare med elektronisk broms G. Softgrip handtag H. Ergonomiskt

ANVÄNDARMANUAL BatterIaddare Smart 20 för 1-20Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier INTRODUKTION Tack för
ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen 19 Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det livsviktigt att alltid ha en fullgod funktion på vagnens ytterbelysning. YTTERBELYSNINGEN Kontrollera vagnens yttre belysningspunkter före varje körning. Om belysningskontrollen inte ger fullgod funktion på något belysningsställe – kontrollera då enligt följande: 1. Kontrollera att lampan inte är sönder. 2. Kontrollera att lampkontakterna är fria från oxid. Rengör annars med fint sandpapper. 3. Kontrollera att kontakt erhålles i den 7-poliga skarvkontakten mellan bil och husvagn. 4. Kontrollera bilens säkringar som används för resp. lampa på husvagnen. Om funktion inte erhållits, trots att ovanstående kontroller utförts, testa systemet med en testlampa efter kopplingsschemat. För att säkerställa en fullgod funktion utan störningar bör kontaktpunkter i skarvdon och ytterarmaturer regelbundet och före varje säsong rengöras med kontaktmedel som kan köpas på de flesta bensinstationer. Byte av glödlampor i extra bromslykta Glödlamporna som finns i den extra-bromslykta på Ädelstenserien, skall bytas inifrån vagnen. Tag bort skyddskåpan och drag ut lampfattningen bakåt. Byt lampan och skjut fattningen tillbaka i sin öppning. INNERBELYSNING Innerbelysningen är på 12V och har batteriet som strömkälla. Hela innerbelysningen förutom hänglampan över främre bordet och ytterlampan stängs av när huvudströmbrytaren är i FRÅN-läge. Hänglampan och ytterlampan är direktkopplade till batteriet, avsäkrade med en sladdsäkring och manövreras med strömbrytaren innanför dörren. Sid 18 av 61 ANVÄNDARMANUAL Batteriladdare Smart 50 Med inbyggd ficklampa för 6 200Ah bly-syra batterier Läs igenom denna manual noggrant innan du använder laddaren Använd alltid ögonskydd vid hantering av batterier

Crux Lite TM Crux Lite Piezo TM Elektra FE Cook System TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS clever COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] Figure Spisfläkt Trinda T Ö SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.32 S3 16A Hb Huvudbrytare S1 Huvudsäkring, panel 16A S2 Sladdsäkring, batteri 16A S3 Sladdsäkring, 7-led. bak 16A Sä 1 Belysning, 4A Sä 2 Belysning toa4a Sä 3 Panna 4A Sä 4 Vattenpumpar 4A Sä 4 Kyl, tändelektronik 4A Sä 5 Belysning, 4A Sä 6 12V TV-uttag 10A Sä 7 Belysning ytterbord + frambord 5A Re Relä K Kylskåp P Panna L Laddare Hb 12V batt. Husvagn + S2 16 A S7 5A S1 L Sä 2 Toa P Sä 3 Sä 4 Sä 1 o 5 Sä 6 Sä 4 Kran Vp Kran B By Bfb Vp TV K Re Park.belysn. Ev. relä (som tillbehör) 12V batt. Bil + KABE ENLINJESCHEMA 1997 Komet Pollux Orion 560 Sid 31 av 61

Hur mycket el drar vattenpumpen?
Gamla pumpar drar mycket el och även bland nya moderna pumpar kan detta variera mycket. En pump från 1970-talet kan förbruka uppemot 1000 kwh/år medan en motsvarande pump idag bör förbruka omkring 200 kwh/år. Standardpumpen med manuell inställning av hastighet kan inte anpassa hastigheten efter behov.
22 J. Strömbrytare köksbelysning Med hängsäkring 8A, placerad bakom panelen. K. Plats för radio Stereo är standard i KABE:s Royal-modeller. Vid eftermontering av stereo avlägsnas täckplattan (K). Innanför finns snabbkoppling för 12V och högtalare. M. Batteritest Då instrumentets visare befinner sig vid markeringarna 5-6, är batteriet fulladdat. Detta gäller endast då batteriet är obelastat. Vid belastning befinner visaren sig vid markeringarna 2-4. Har visaren sjunkit till markering 1 på skalan, är batteriet urladdat. N. Laddningsindikering Markeringarna till vänster om 0 indikerar urladdning, till höger om 0 indikerar laddning MANÖVERPANEL Komet 370, Pollux 522, Orion 560 A. Huvudströmbrytare När brytaren står i läge TILL är vagnens samtliga 12V komponenter inkopplade. I läge FRÅN är dessa funktioner bortkopplade. B. Huvudsäkring 16A Med huvudsäkringen, vilken är placerad på panelen, är alla invändiga komponenter avsäkrade (ej hänglampa och ytterlampa, se sid 20). Säkringen öppnas med en skruvmejsel genom att trycka något inåt samtidigt med ett halvt varvs vridning åt vänster. Montering sker genom att trycka inåt och vrida höger. C. Strömbrytare köksbelysning Med hängsäkring, 8A, bakom elpanelen. Laddning från bil kan endast ske då bilens belysning är tänd. Vid släckt belysning är bilens batteri direkt kopplat till husvagnens batteri. Detta sker automatiskt via reläet i husvagnen (gäller endast Ädelstenserien). K C AB Sid 21 av 61ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING… 2 ALLMÄN INFORMATION… 4 Inledning…4 Varningar…4 Försiktighetsåtgärder…4

Hur vet man om vattenpumpen är trasig?
Ett knackande, knarrande eller slipande ljud kan vara ett tecken på att vattenpumpen blivit skadad. Dessa ljud kan dock vanligtvis bara höras när motorn är igång och motorhuven är öppen. – Kraftigt höjd motortemperatur. Om kylsystemet går sönder till följd av skadorna överhettas motorn väldigt snabbt.
Viktigt, läs innan användande! SV Så här fungerar din nya rollator Volaris S7 SMART Grattis till din nya rollator! Volaris S7 SMART kommer på många sätt att göra din vardag lättare. För att du ska läraREKOMMENDATIONER OCH TIPS Denna bruksanvisning är förutsedd för flera versioner av apparaten. Det är möjligt att vissa enskilda utrustningsdetaljer, inte berör din apparat. INSTALLATION Tillverkaren åtar

Bruksanvisning GASGRILL BRÄNNARE ART.NR. 4090 Montering och skötsel ENDAST FÖR UTOMHUSBRUK GOURMET BRÄNNARE På följande sidor finner du en steg-för-steg instruktion. Vi rekommenderar att du följer denna
BATTERITESTARE EM Bruks- och underhållsanvisning Inledning: Batteritestare EM är speciellt utvecklad för att kapacitetstesta batteripacken till Emotion drivhjul. Testet utförs genom att belasta batteripackenMONTERINGSANVISNING DEPO UTMATNINGSRÄNNA Beståndsdelar Nr Art. nr. Benämning 1. 1498 Spiral plastad Depo 2. 8143 Skruv T6SS M6 x 20 3. 1433 Anpassning axeltapp Depo 4. 1365 Axeltapp 5. 1439 Krok till spiral

35 GASKONTROLL MED GASGARD Gasgard säkerhetsinstrument är monterad på gasflaskan som en vanlig reducerventil i Ädelsten- och Royalserien. Täthetskontroll av flaskans ventil 1. Stäng flaskans ventil och öppna kranarna i systemet så att det ej står under tryck. 2. Röd färg visas i manometerns fönster. 3. Stäng alla kranar i systemet. 4. Om flaskans ventil skulle läcka fylls systemet långsamt med gas och gul eller grön färg visas i fönstren. Om detta inträffar – lämna tillbaka flaskan. Täthetskontroll av övriga systemet 1. Stäng alla kranar i systemet. 2. Öppna flaskans ventil så att systemet sätts under tryck, vänta några sekunder och stäng sedan flaskventilen. 3. Manometern visar nu grön färg i fönstren. Avläs efter ca 5 min. Om gul eller röd färg visas har du en läcka. 4. Använd läckspray eller såpvatten för att lokalisera läckor – aldrig öppen flamma. OBS! I större system i husvagnar visar manometern normalt gul eller röd färg efter en längre period. Varning för att gasen kan ta slut (Vid temp. över -10 i gasolflaskans förvaringsutrymme) OBS! Gasgard har konstruerats för att varna för att gasen kan ta slut när systemet är i bruk – inte för att visa om gasflaskan är full. 1. Använd Din förbrukningsapparat under 10 min. innan Du avläser manometern. 2. Bedöm temperaturen i det utrymme där gasflaskan förvaras (inte flaskans egen yttertemperatur). 3. Läs färgen i det fönster som svarar mot temperaturen i gasolflaskans förvaringsutrymme: Grönt: tillräckligt med gas för pågående förbrukning. Gult: varning för att gasen kan ta slut. Rött: gasen kan vara slut inom 1 timme vid pågående förbrukning. OBS! Ovanstående gäller vid normalkonsumtion av gasol. Vid mycket låg konsumtion av t ex ett kylskåp blir varningsindikationen otillfredställlande. Vid mycket hög konsumtion av t ex en värmepanna eller varmvattenberedare bör manometern läsas som om temperaturen är lägre än den aktuella. Sid 34 av 61Instruktionsbok 2007 SE GRATTIS TILL ER NYA KABE Vi gratulerar till Ert val av husvagn. Ett val som Ni inte behöver ångra då det är vår fulla övertygelse att husvagnen kommer att motsvara Era ställda

39 KYLSKÅP 103 liter Följande modeller har ett 103 liters kylskåp av fabrikat Electrolux: Pollux 522, Orion 560, Rubin GLE, Briljant GLE, Ametist GLE, Onyx GL, Safir GLE, Safir L, Diamant GLE och Royal 670. Kylskåpen är försedda med 2-stjärnigt frysfack C 1 0 B A För kylskåpet gäller att det skall rengöras före användandet. Använd ett milt oparfymerat diskmedel vid all rengöring. Använd aldrig starka kemiska medel eller slipande medel. 0 E D 1 0 F START AV KYLSKÅP RM 4401L (103 LITER) Kontrollera före start av kylskåpet att endast ett driftsätt är inkopplat. Alternativen är: Gas eller 230V samt även 12V under körning (i Pollux 522 och Orion 560 är 12Vdriften ej inkopplat). 230V: Ställ in önskad temperatur på termostatvredet (A). Sätt strömställaren (B) på läge 1. Gas: Öppna gasolflaskans eller ledningsnätets ventil. Vrid gasoltermostatvredet (D) till önskat temperaturläge. Tryck in tändsäkringsknappen (E) och vrid till tändläge. Sätt strömställaren (F) i läge 1 för automatisk tändning. Håll tändsäkringsknappen inne tills lampan i strömställare F slocknar vilket visar att lågan har tänt. Om lågan ej tänts kontrollera gasoltillförseln och försök på nytt. När lågan har tänts, håll tändsäkringsknappen intryckt i minst sekunder. Det tar 4-6 timmar till skåpets temperatur sjunker till lämplig förvaringstemperatur. Aggregatets nedkylning är påvisbar efter 1/2 till 1 timma, då skåpet har satts i gång. 12V: Är ej termostatreglerad. Sätt strömställaren (C) på läge 1. Observera att 12V drift av kylskåpet endast är avsett att användas under körning. Detta på grund av den stora strömförbrukningen (10A). Sid 38 av 61
Att grilla på balkongen i flerbostadshus Innehåll Sid Allmänt 2 Inledning 3 Gasolens egenskaper Risker med gasol Gasolanläggning 4 Gasolbehållare Gasolgrill eller annan gasolapparat Läckage Så släcker

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 SV SVENSKA 1 ALLMÄNT Denna symbol betyder VARNING. Personskada
37 ÅTGÄRDER VID EVENTUELL BRAND Brandbekämpning För att kunna släcka en mindre brand i husvagnen rekommenderas att en pulversläckare finns i vagnen. Enbart vatten för släckningsarbete rekommenderas inte. Vid mindre brand inomhus: Stäng avstängningsventilerna inne i vagnen och huvudkranen på gasolflaskan i gasolkofferten. Gör Dig förtrogen med brandbekämpningsmaterialet på campingplatsen. Utrymning: Lämna vagnen via de öppningsbara fönstren, om det inte är möjligt att lämna vagnen genom ytterdörren eller trängsel uppstår p g a för många personer. Lär Dig handhavande av fönsterbeslagen. Brännbara föremål: Tillse att brännbara föremål ej kan hamna intill öppen låga (köket eller tända ljus). GASOLFÖRBRUKNING Förbrukningen varierar beroende på årstid (vinterväder med värmare kan dra mycket) och naturligtvis beroende på hur mycket Du använder spisen. Kylskåpet drar inte många gram per timme, men är i gengäld igång flera timmar per dygn. Här är en tabell med tumregler. Räkna med 10 kg gasol, gram, i full flaska. Spis: Sparlåga – full låga g/tim. Värmepanna (beroende på termostatinställningen): g/tim. Kylskåp: 8 g/tim. Gastrycket sjunker med temperaturen! Vid -15 C strömmar bara hälften så mycket gas per minut ur flaskan som vid +13 C. Det beror på att gastrycket sjunker med temperaturen. Om det i en 11 kg flaska finns 2,5 kg gas kvar och temperaturen är -15 C, kan den inte avge mer än 350 gram i timmen. Vid +13 C kan den avge hela 700 gram per timme. Det förklarar också varför det vid stark kyla är svårt att få upp värmen i vagnen fast brännaren är inkopplad. Felet är i första hand att det är för lite gas i flaskan. En nyfylld 11 kg flaska kan vid -15 C ge över 900 gram och vid +13 C hela gram per timme. I nedanstående tabell ser Du det möjliga gasoluttaget per timme vid olika temperatur och olika fyllnadsgrad. MÄNGD GASOL 2,5 4,5 7,0 9,0 11,0 Temp Möjligt uttag (gram) Sid 36 av 61Allmänt LW-450E är en kompressor som är tillverkad av Leonard & Wagner. Namnet kan tydas så att 450 är kapaciteten i antalet minutliter och E står för att den går på en trefas elmotor. Den har tre stycken

Vedkombi 330 Bruksanvisning Produktpresentation Effektiv och användarvänlig vedkombi som kapar och klyver veden i ett moment. Producerar ca 5 m3 per timme. Klarar vedlängder upp till 53 cm och veddiameter
HRM ROLLATOR BRUKSANVISNING HRM Rollator är en standardrollator som är byggd för att underlätta användarens gående och därmed öka rörelsefriheten. HRM Rollator är i stort sett underhållsfri och därförDu kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för SMEG DRY61E-1. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2 Viktigt att notera…2 Tecken och symboler i denna bruksanvisning…2 RADION 3 KOMMA IGÅNG 4 Antenn…4 Batteri…4 Bältesclips…4 Gummitätning till tillbehörskontakten…4

GASHÄLL AS 26 BRUKS- OCH INSTALLATIONSANVISNING 1 Innehåll Innehåll 2 Allmän information 2 Viktig information rörande säkerhet. 3 Installation 4 Inbyggning av apparaten 4 Ventilation 5 Elektrisk anslutningBruks-och Instalationsanvisning Innehål Delar&tilbehör Delar&tilbehör Delar&tilbehör Innehållsförteckning Förpackningens innehåll (partlista) Sid. 1 Inledning Sid. 2 Användning Sid. 2 Specifikationer Sid.