Posted on

Vegansk Glutenfri Tårta

Nyheten lanseras i svenska matbutiker vecka 39 2021. Men redan från och med början av september kommer Dumle havredryck även att finnas på menyn i alla Gateau-butiker i Sverige.

– Vi vill erbjuda läckra alternativ till alla som gillar växtbaserade drycker och är nyfikna på något nytt. Vad är väl då godare än den klassiska Dumlekolan!, säger Susanna Kallio, Brand and Category Director på Fazer i ett pressmeddelande.
Äntligen smak av Dumle – fast helt veganskt! Fazer lanserar en ny dryck med den klassiska smaken av choklad och kola från Dumle. Den fylliga, växtbaserade chokladdrycken ska finnas i butiker runtom i Sverige i september 2021. Först ut kommer den till Gateau!Många veganer jublade i dagarna när nyheten om en ny växtbaserad dryck kom: Dumle Havredryck från Fazer som just nu säljs i Finland. Så den stora frågan har varit – när kommer den till Sverige?

På jakt efter mer vegoinspiration? Beställ vårt inspirationsmagasin – helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt eller skickat till brevlådan! Fazer Dumle Havredryck, kommer i enlitersförpackningar, och är en fyllig chokladdryck som kombinerar Dumle-smaken av choklad och kola med nordisk havre. Förutom att den är växtbaserad, är den också glutenfri och kan avnjutas varm som kall. Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!– Är du glutenintolerant ska du helt undvika alla sädesslag, även havre, om det inte är så kallad ren havre som inte har spår av gluten. Du får börja lusläsa innehållsförteckningar och lära dig ett antal ord på vad du inte tål.

– Sedan tycker jag att man alltid ska rådgöra med läkare när det handlar om barn. Man ska inte laborera med barn helt enkelt. Har barnet problem med magen, tarmarna, viktnedgång osv, så undersök först om det är t ex celiaki. Celiaki uppträder ofta tidigt, så var uppmärksam om barn visar symptom.
– Du kanske inte behöver vara nolltolerant, men byter ut pasta och bröd. Och när du väljer att äta mat med gluten, se till att du väljer bra produkter.De senaste åren har det kommit mycket forskning som visar att gluten kan vara skadligt för kroppen, och det har skrivits uppmärksammade böcker och artiklar i ämnet.

– Man kan säga att det finns två typer av glutenfri kost. Den ena är naturligt glutenfria livsmedel som fisk, kött, ägg, quinoa, potatis, ris, bovete, grönsaker. Den andra är glutenfria ersättningsvaror som mjölmixer, glutenfri pasta, pajdegar.
– Det kommer fler och fler patienter med besvär som är helt eller delvis kopplade till gluten, och jag ser att de blir bättre när de byter till en glutenfri kost, berättar hon.

Är Dumle vegan?
Äntligen smak av Dumle – fast helt veganskt! Fazer lanserar en ny dryck med den klassiska smaken av choklad och kola från Dumle. Den fylliga, växtbaserade chokladdrycken ska finnas i butiker runtom i Sverige i september 2021.
– Numera finns ett stort utbud av glutenfritt i mataffärerna, och mycket har blivit både billigare och godare. Men många innehåller andra tillsatser som, om man är känslig, kan ge andra besvär. Prova dig fram!

Kosten är tillsammans med sömn och motion den viktigaste faktorn för att kroppen ska må bra. I sitt jobb som dietist hjälper Sofia Antonsson varje dag människor att leva ett friskare liv med en sundare mathållning. Hon möter personer med allt från IBS, celiaki och viktproblem till hormonrubbningar, reumatism och depressioner.
– Sätt inte igång ditt nya liv med att köpa hela glutenfria hyllan i mataffären. Börja t ex med frukostmålet och gör en egen müsli och baka en enkel filmjölkslimpa med glutenfritt mjöl. Sen kan du utöka din glutenfria kost vartefter. För gärna mat- och symtomdagbok så att du märker om du får några resultat.Allas.se erbjuder gripande journalistik kring ämnen som relationer, hälsa och handarbete samt innehåll från veckotidningarna Allas, Allers, Hemmets Veckotidning, Året Runt, Allers Trädgård och Antik & Auktion.

– När inflammationen dämpas fungerar även hormonsystemet bättre, vilket kan stärka kroppen och underlätta besvären i en rad sjukdomar. Men i många fall är gluten bara en del av problemet. När det kommer till exempelvis IBS finns även andra livsmedel som orsakar besvär.– Fler och fler väljer att äta glutenfritt. I USA är det en tydlig trend, och det kommer att växa även här. Det hänger ihop med den allmänna tränings- och hälsotrenden. Folk är helt enkelt mer medvetna om vad de stoppar i sig.

Var kan man köpa vegansk tårta?
I vårt konditori online kan du beställa din tårta utan ägg och 100% vegan och få den inom 48 timmar i hela Sverige. Våra kakor och bakverk är lämpliga för personer med allergi mot ägg eftersom de inte innehåller några animaliska produkter.
– Minska eller uteslut vete, korn och råg ur kosten. Det vill säga det som vanligtvis finns i bröd, kakor, pasta, gröt, müsli, gryn osv. Vanligt mjöl innehåller fibrer och vitaminer, och det är viktigt att äta en allsidig och varierad kost så att man får i sig alla viktiga näringsämnen. Se därför till att byta ut och ersätta det du tar bort. På nätet finns massor av bra information och forum.– Ja, i princip – om det inte gäller barn eller en person med t ex misstänkt celiaki. Innan man provar glutenfri kost ska man ALLTID göra ett test för glutenintolerans hos läkaren. Därefter är det fritt fram.

– Men detta är en allmän, tydlig trend. Vi ser fler böcker, kokböcker, forum om att leva ett glutenfritt liv. Jag tror att fler och fler kommer att upptäcka att de mår mycket bättre av att äta mindre gluten.
Vilka bör inte äta glutenfri kost?– Om du misstänker att du har celiaki ska du INTE sluta med gluten utan att först gå till läkare. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp.Tips på nyttigt mjöl för känsliga magarLäs mer– Det som händer i kroppen när man slutar äta gluten är att tarmslemhinnan mår bättre. Då tar vi upp näringen bättre. Många märker snart att det ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter kan vara bättre hår och hy, och en lugnare, mindre svullen och uppblåst mage. * är legitimerad dietist och driver egna företaget IBSfri.* har skrivit boken Lugn mage med god mat – kokboken för dig med IBS (Medvetet ätande förlag), och Mer lugn mage med god mat” (Lava förlag).* har själv IBS och har ätit en glutenfri kost sedan många år.Lista: Här är de stora hälsotrenderna just nuLäs mer Vi str\u00E4var efter att de levererade bakverken skall motsvara produktbilderna, men avvikelser kan f\u00F6rekomma d\u00E5 bakning \u00E4r ett hantverk.

Vi garanterar leverans \u00F6nskad dag om vi har emottagit ordern enligt instruktioner f\u00F6r den \u00F6nskade produkten. Din best\u00E4llning \u00E4r unik och bakas just f\u00F6r denna order. Om vi inte f\u00E5r tag p\u00E5 mottagaren och t\u00E5rtan d\u00E4rmed inte kan levereras/h\u00E4mtas blir du debiterad \u00E4nd\u00E5 d\u00E5 bakverk \u00E4r f\u00E4rskvaror och de bakas efter det att din best\u00E4llning kommit in. Kontoret \u00E4r st\u00E4ngt och obemannat l\u00F6rdagar, s\u00F6ndagar och helgdagar. Best\u00E4llningar inkommna p\u00E5 l\u00F6rdagar, s\u00F6ndagar och helgdagar behandlas d\u00E4rav f\u00F6rsta vardagen. Det g\u00E5r alltid bra att kontakta oss via epost, men alla inkomna mail behandlas f\u00F6rsta vardagen efter l\u00F6rdag, s\u00F6ndag och helgdagar.
N\u00E4r best\u00E4llningen \u00E4r mottagen f\u00E5r du ett mail om att best\u00E4llningen \u00E4r registrerad och n\u00E4r vi har godk\u00E4nt din best\u00E4llning skickas ett mail med din orderbekr\u00E4ftelse.Ingredienser: Socker, jordgubbar, havregrädde, citron (zest och juice), havregryn (glutenfria), Naturli vegansmör, kassavarot, bikarbonat, vaniljsocker, vatten, vaniljstång.

Det h\u00e4r receptet gjorde jag n\u00e4r vi \u00f6ppnade Fiket 🙂 En riktigt chokladig veganskt t\u00e5rta! Vi vill kunna erbjuda alla riktigt gott fika! Den \u00e4r glutenfri, mj\u00f6lkfri och snudd p\u00e5 raw, men jag rostar hasseln\u00f6tterna f\u00f6r det blir bara s\u00e5 gott!
Denna veganska goding är tillverkad utan gluten, ägg, mjölkprotein, nötter och mandel. Går att få bakad utan gluten och laktos. Vi har dock dessa allergener i våra tillverkningslokaler.6. Dela varje botten i 2 lager. Fyll tårtan i alla lager med chokladfyllningen och avsluta med att spackla hela tårtan tunt. Ställ in i kylen i 30 min och spackla med resten av fyllningen och dekorera som du vill.

Den här tårtan är galet god. Saftig, smakrik och ingen kan tro att den är vegansk och dessutom glutenfri! Promise! För jag vet att de första suckar och tänker fy vad trist med glutenfritt och veganskt. Smakar ingenting. Nonono! Testa!
Detta ser helt fantastiskt gott ut, måste göras vid tillfälle. Vill bara höra, kan jag byta ut mandelmjölk mot havredryck? Antar att det inte spelar någon roll.4. Klä 2 st 20 cm springformar med bakplåtspapper i botten och kanter. Fyll smeten jämnt i båda och grädda i ca 30-40 min i 175 grader. Testa med en provsticka i mitten på bottnarna för att se att dom är klara/torra. Låt svalna nån kvart i formarna och sen på galler under kökshandduk. ”Skulle du vilja ha personlig coaching i att ändra dina matvanor så hjälper jag dig gärna. Du kan träffa mig online via videosamtal, så du behöver aldrig gå någonstans för att få hjälp att må bra med kosten,” berättar Ida. Ida Berge hjälper många att få rätt på kosten och måendet. Hon ger coaching via videosamtal hos Medicheck.se, och du behöver ingen remiss för att få individuell hjälp med kost och mående.I den här bloggen berättar vi om spännande personer och projekt som bidrar till en bättre vård. Vi hoppas att vi kan ge dig inspiration och positiv energi genom att berätta om den utveckling som sker idag. Vegan och glutenintolerant – går det? Inga problem, säger dietist Ida Berge. Men det finns saker du bör tänka på för att få ihop en fungerande kosthållning och må bra. Det gäller att läsa noga på innehållsförteckningar i det vegansk-glutenfria köket. Gluten finns i många veganska matprodukter. Exempelvis så kan vissa köttsubstitut, som quorn, seitan och sojaprodukter, innehålla gluten.För att säkerställa att du får i dig allt du behöver kan du få hjälp av en dietist. Du kan också få råd och tips kring goda och hälsosamma substitut som fungerar för din kost och dina behov.Anledningen till att man vill utesluta gluten kan avgöra graden av vaksamhet du behöver ha. Om du har celiaki så måste produkten vara helt glutenfri. Om du av andra anledningar drar ner på gluten så är små mängder inget problem. Det kan också vara helt individuellt vad man reagerar på och variera från person till person även om man har en diagnos, berättar Ida.

Dietist Ida Berge föreläser om växtbaserad kost. Hon har stor erfarenhet av att hjälpa människor med olika intoleranser och matallergier. Idag ger hon bland annat rådgivning kring hur du som är vegan kan välja bra, glutenfria alternativ. Här kommer tre av Idas viktigaste tips för att äta veganskt och glutenfritt.
Idag blir det allt vanligare att utesluta gluten ur kosten. Anledningen kan vara att man har fått diagnosen celiaki, glutenintolerans. Eller för att man helt enkelt mår bättre i kroppen utan gluten. Oavsett anledning så är det viktigt att se till så att du utesluter rätt saker och får i dig viktiga näringsämnen för att må bra. Det kan vara svårt att själv veta vad du ska välja för att få i dig alla nyttiga ämnen som din kropp behöver. Då kan det vara bra att få professionell hjälp. Att gå ut och äta på restaurang kanske inte verkar så enkelt, men det finns bra knep att ta till. Börja med att välja restauranger som är kända för att servera bra veganmat. Försök titta på menyn i förväg, ofta kan du titta på restaurangens hemsida. Se så att det finns naturligt glutenfria livsmedel på menyn.Ju mer du väljer att utesluta, desto viktigare blir det att planera din kosthållning så att du får i dig viktiga näringsämnen. Det är bra att försöka äta så varierat som möjligt på regelbundna tid
er. Välj färgglad mat som ger mycket vitaminer och mineraler. Försök hitta bra källor till fibrer, exempelvis:

Omdöme: Väldigt vit, lite rinnig i konsistensen. Grädden skummar väldigt mycket när man börjar vispa och tjocknar snabbt, redan efter någon halvminut. Den smakar ganska mycket havre och är nästan lite skummig i munnen. Konsistensen är fluffig och stabil, perfekt att spritsa med. Grädden innehåller palmolja som enligt tillverkaren är certifierad.Omdöme: Framsidan på förpackningen visar en sked med en klick fluffig grädde, vilket fick oss att tro att den skulle vara vispbar. Så var inte fallet. Efter att ha vispat grädden i fem minuter var det bara att ge upp och inse att den här sorten bara är till för matlagning. Vi kan tycka att det borde ha varit tydligare på förpackningen, därav det låga betyget.Omdöme: Grädden är väldigt tjock ovispad, den ser nästan ut som mjukglass när man trycker ut den ur förpackningen. Färgmässigt liknar den vanlig grädde. Doften när vi vispar grädden är lite kolaaktig. Efter att ha vispat grädden i några minuter är den krämig men lite trådig, den påminner om crème fraiche i konsistensen. Men när vi smakar på den är det som att äta Idominsalva, den känns otroligt fet i konsistensen. Den här grädden var ingen höjdare. Produkten innehåller palmolja som enligt tillverkaren är certifierad.

Omdöme: Alpros växtbaserade grädde är väldigt vit när den är ovispad och inte helt olik vanlig grädde gjord på komjölk. Precis som när man börjar vispa vanlig grädde blir det små bubblor som efter någon minut blir till ett tjockare skum. Efter två minuters vispning är grädden fluffig och har mjuka toppar. Konsistensen liknar vanlig grädde. Tråkigt dock att produkten innehåller mer palmolja än sojabönor.

Våra kakor innehåller helt enkelt inga spår av gluten. Alla våra ingredienser är certifierade glutenfria OCH utan spår av gluten. Detta är ett mycket viktigt förtydligande för personer med celiaki eftersom även minimala spår av gluten från korskontaminering (användning av konditorivaror som kommit i kontakt med ingredienser med gluten) kan vara skadligt.
Vi använder främst ekologiska ingredienser i tillagningen av våra kakor och bakverk för att undvika intag av flera bekämpningsmedel och potentiellt farliga kemikalier som fortfarande finns i alldeles för mycket av vår mat.

Kan veganer äta grädde?
Aito havre Vegansk grädde som är gjord på nordisk havre. Omdöme: Väldigt vit, lite rinnig i konsistensen. Grädden skummar väldigt mycket när man börjar vispa och tjocknar snabbt, redan efter någon halvminut.
Våra uppdrag: Låter dig organisera din födelsedagsfest utan att oroa dig för en dålig allergisk reaktion eller religiösa och moraliska begränsningar för gästerna (vegetarian, kosher, halal)Det finns ingen möjlighet till korskontaminering på våra konditorivaror och i våra lokaler, eftersom våra konditorer bara tillverkar glutenfria produkter.

ekologiskt rismjöl, ekologisk majsstärkelse, ekologisk brun sockerrör och kokossocker, ekologiskt kakaopulver, ekologisk agavesirap, ekologiskt guargummi, (du kan be om frånvaro av hasselnötter, vi kommer att byta ut utan problem) kokosmjölk (vatten, 12% kokos, ekologiskt guargummi), ekologisk kokosolja, ekologiskt chokladchip, ekologisk naturlig smörsmak (vegetarisk), ekologisk naturlig Madagaskar vaniljsmak.
Om du är allergisk mot mandel eller hasselnötter eller någon annan ingrediens i vårt recept kan du ange detta i personaliseringens ordningsfält och våra konditorer kommer att anpassa receptet mycket enkelt. Funktionella cookies är absolut nödvändiga för att tillhandahålla butikens tjänster, såväl som för att den ska fungera korrekt, så det är inte möjligt att vägra att använda dem. De tillåter användaren att bläddra igenom vår webbplats och använda de olika alternativen eller tjänsterna som finns på den. Det enda undantaget är bläcket som används för att trycka på det organiska osyrade arket som vi kommer att fästa på några av våra tårtmodeller, trots våra ansträngningar har vi faktiskt inte lyckats skapa ekologiska tryckfärger för livsmedel som ger samma återgivning. Alla tårtmodeller erbjuds dock utan tryck och därför 100% ekologiska.

Inget av våra skapelser innehåller det minsta spåret av ägg, varken i ingredienserna eller i dekorationerna. Det finns inte heller den minsta risken för korskontaminering eftersom våra verkstäder och konditorivaror uteslutande används för att göra bakverk utan ägg.

Samla information om användarens surfupplevelse i butiken, vanligtvis anonymt, även om de ibland också låter användaren identifieras unikt och otvetydigt för att få rapporter om användarens intressen för de produkter eller tjänster som butiken erbjuder.
Den här webbplatsen använder sina egna och tredjepartscookies för att förbättra våra tjänster och visa dig annonser relaterade till dina preferenser genom att analysera dina surfvanor. För att ge ditt samtycke till dess användning, tryck på knappen Acceptera.Oavsett om du är vegetarian av moraliska eller hälsoskäl, var säker, våra kakor och bakverk är garanterade 100% vegetariska så INGA animaliska produkter används eller till och med får komma in i våra verkstäder.

Finns det glutenfria Tårtbottnar att köpa?
Glutenfri tårtbotten från varumärket Coop är en produkt under kategorin Tårtor & Efterrätter, är just nu billigast hos Coop och kostar 32,95kr. Glutenfri tårtbotten har 4.9g protein, 58g kolhydrater, 3g fett och 279kcal per 100g. Glutenfri tårtbotten är från Finland och innehåller 200g.
Vet också att våra konditorer fortsätter att experimentera och att vara de första i världen att skapa och erbjuda dig 100 % ekologiska tryckfärger för mat.ekologisk rödbönspuré 30% (vatten, ekologiskt rödbönsmjöl), ekologiskt kokos- och rörsocker, vatten, agavesirap, (du kan be om frånvaro av hasselnötter, vi kommer att ersätta utan problem) HAZELNUT -puré ekologisk rostad 17,5%, ekologisk kakaopulver 4,8%. Mjölk, laktos, smör och mejeriprodukter kan vara ett stort irritationsmoment eller till och med en fara för allergiker, varför våra kakor och bakverk är gjorda utan mjölk, utan smör och utan mejeriprodukter. Dessa är cookies som samlar in information om de annonser som visas för användare av webbplatsen. De kan vara anonyma, om de bara samlar in information om de visade reklamytorna utan att identifiera användaren, eller personaliserade, om de samlar in personlig information om användaren av butiken av en tredje part, för personalisering av dessa reklamplatser.

Vilka Marabou är glutenfria?
Produkterna i sig är egentligen glutenfria. Det är bara det att de är producerade i samma miljö som andra produkter som innehåller gluten. Ett bra exempel är marabou choklad som egentligen är glutenfri men kan innehålla spårämnen då den är producerad i samma miljö som marabou digestive choklad.
Sofia Antonsson konstaterar att många som hon möter för länge sedan plockat bort bröd och pasta och blivit av med ballongmagen. Genast drar man slutsatsen att det är gluten som är boven. Men eftersom gluten är ett protein kan det inte jäsa i magen. I stället är det fibrerna i sädesslagen (FODMAPs) som är boven i dramat och tar man bort bröd och pasta försvinner ju även dessa. Lösningen är att inte att ta bort sädesslagen helt utan i stället välja rätt sorter.Dessutom är det skillnad på gluten och gluten. De mer ogynnsamma formerna finns i vete medan råg och dinkel innehåller andra typer av gluten som inte påverkar kroppen på samma sätt.”En kaka utan gluten är också en kaka och den innehåller många gånger mer socker och fett än originalprodukten. För den som inte har celiaki/glutenintolerans behöver det inte vara mer hälsosamt att äta glutenfritt”. Det säger dietisten och IBS-experten Sofia Antonsson angående den rådande debatten kring glutenfri kost och dess effekter.

Det har blivit något av en trend att helt utesluta gluten ur kosten. Många tycks tro att glutenfritt innebär hälsofördelar men ännu finns inga vetenskapliga belägg för att det stämmer för alla. Ca 1–3 procent av befolkningen beräknas ha celiaki, men många fler känner att de reagerar på gluten på olika sätt. Vi människor kan inte fullständigt bryta ner gluten vilket hos vissa tycks ger en mer genomsläpplig tarm och ett immunologiskt svar i kroppen.
Enligt Sofia Antonsson är vi svenskar ibland lite för trendkänsliga i samband med populära dieter vilket gör att det handlar mer om att välja bort ”ohälsosamma” ingredienser än att välja till det som är nyttigt. Gluten är ett bra exempel här.– Vi svenskar älskar ju bröd. Då kan man pröva att ersätta vanligt bröd med surdegsbröd som innehåller gluten men har mindre påverkan på tarmen. Långjästa bröd är alltid att föredra. De flesta med IBS och orolig mage kan, efter en korrekt genomförd FODMAP-behandling, äta surdegsbröd i mindre mängd utan problem förklarar Sofia.Gluten i sig tillför inget av näringsvärde så det är inte på något sätt farligt att helt utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki utan är glutenkänslig så är det onödigt att äta strikt glutenfritt. Då räcker det oftast med att ta bort de största källorna. Sen är det viktigt att ha koll på vad man ersätter det med tycker jag. Det handlar om aktiva val och man ska ha klart för sig varför man gör valet, inte bara tro.Innan man börjar laborera är det viktigt att ta reda på om man har celiaki. Har man det så ska man givetvis utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki så kan det mycket väl vara så att man är glutenkänslig eller har någon form av IBS. När vi behandlar våra patienter med FODMAP har vi alltid som grundförutsättning att man ska ha gjort en glutentest. Då är det viktigt att man har ätit gluten när man gör en sådan test, så att resultatet blir korrekt.

Är köpta Marängbottnar glutenfria?
Glutenfritt och barnsligt enkelt, fast det ser väldigt vuxet ut. Färdiga marängbottnar smakar såklart inte lika gott som hemgjorda, men de är perfekta när det ska gå snabbt. Köpta marängbottnar är oftast äggfria, så det är ett perfekt alternativ till äggallergiker.
– Om det är något man ska se upp med så är det tillsatt vetegluten i bröd. Det är ett trick som industribagerierna använder sig av för att få mer lätthanterliga och snabbjästa degar. Just den formen av gluten är inte bra så välj bort om det står på innehållsförteckningen, säger Sofia.Det är en betydande skillnad mellan celiaki och glutenkänslighet. Vid celiaki bildas antikroppar som skadar tarmen och tillståndet upptäcks genom blodprov. Glutenkänslighet finns det däremot inga blodprover som kan påvisa. Har man gjort ett glutentest som visar att man inte har celiaki får man börja nysta själv i vad som bör uteslutas eller anpassas i kosten, förklarar Sofia.3. Skölj av cashewnötterna och sila bort vattnet. Mixa sedan nötterna med kokosgrädde tills du får en slät smet. Addera därefter resterande ingredienser i fyllningen.

1. Börja med att mixa dadlarna till en jämn smet. Detta görs med fördel i en matberedare. Det går bra att tillsätta lite vatten om du upplever att det går för trögt.
2. Häll ner granolan och mixa därefter samman till en botten. Det gör inget om det är lite bitar kvar. När du mixat samman ingredienserna tryck ut bottnen i en springform, ca 18 cm.

Tack till Renée Voltaire för det här receptet på en krämig tårta med smak av hasselnötter och kokos. Tårtan passar utmärkt att bjuda gästerna på, eller när du vill överraska familjen med en smarrig söndagsfika. Tårtan är både vegansk och glutenfri.
Tips! Om du blötlägger nötterna ett par timmar innan du ska använda dem optimerar du näringen i dem. De blir även mer lättsmälta och blir då lättare att mixa sönder. Skulle du glömma bort att blötlägga dem går det även bra att tillsätta en skvätt vatten när du mixar dem.Öl som tillverkas av till exempel ris, majs och durra innehåller inte gluten alls. Det finns även öl där glutenmängden har minskats och som får märkas med symbolen ”Det överkorsade axet”.

Det går bra att använda durkslag, brödrost, slevar och knivar som används till mat med gluten. Ta bort rester av mat som innehåller gluten, om sådana finns.
Celiaki kallas också glutenintolerans. Vanliga symtom är att ha besvär med magen, att vara trött och att gå ner i vikt. Du kan också bli nedstämd av att ha celiaki, men symtomen kan skilja sig mycket från person till person.Med livsmedelsanvisningen kan du hämta ut glutenfria produkter från ett apotek eller få det levererat hem till ett billigare pris, beroende på vilken region du bor i. Exempel på glutenfria produkter är mjöl, ren havre, pasta, knäckebröd, kex och bakhjälpmedel i form av olika fibrer.

Det är mycket viktigt för dig som ska äta glutenfri mat att noga läsa produkters innehållsförteckning. Där måste det stå om produkten innehåller gluten. En produkt som innehåller gluten ska märkas ut extra i innehållsförteckningen. Vete, råg, korn eller gluten ska vara skriven med fet stil eller med stora bokstäver.Du ska undvika att äta färdiglagad eller processad mat om det i innehållsförteckningen står att produkten innehåller vete, råg, korn eller gluten. Här är exempel på sådan mat:

Specialprodukter utan gluten kostar ofta mer. Ett tips för att hålla nere matkostnaderna är att i stället äta potatis, baljväxter eller ris till måltiden. Det blir också billigare att själv baka bröd, pizza, kakor och kex med glutenfritt mjöl.
Det går bra att dela kök med någon som äter mat med gluten. Men du behöver vara uppmärksam på om det finns smulor eller mjöl som innehåller gluten i exempelvis en smörask eller på en skärbräda. Ta då bort smulorna eller torka av skärbrädan. Det finns både glutenfri brödmix och glutenfria mjölsorter om du vill baka bröd, bullar och kakor. Glutenfri mjölmix blandas med vätska och brukar vara gjord på specialframställd vetestärkelse. Glutenfria produkter som uppfyller kravet att få kallas ”Glutenfri” får också märkas med symbolen ”Det överkorsade axet”. Symbolen ska alltid ha en kod som visar att produkten har kontrollerats av Svenska Celiakiförbundet.

Välj havre och havreprodukter som är märkta med texten \”Glutenfri’\” eller med symbolen \”Det överkorsade axet\”. Havre i sig är glutenfri, men havreprodukter utan märkning kan innehålla gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen. Det kan även gälla andra spannmål och spannmålsprodukter, som till exempel bovete och hirs.
Ris och risprodukter innehåller inte gluten och kan vara ett bra alternativ vid celiaki. Men ris kan innehålla arsenik och för stora mängder ris kan vara skadligt, särskilt för barn. Tunntarmen blir inflammerad om du råkar få i dig gluten, även om du inte får några symtom. Därför behöver du vara så noggrann du kan för att inte få i dig gluten. Det betyder att du bör göra följande: I en del recept kan du byta ut vetemjöl mot till exempel maizena eller rismjöl. Såser och redningar kan du göra på arrowrot, potatismjöl eller maizena. Till pannkakor kan du använda maizena eller glutenfritt mjöl. Celiaki innebär att proteinet gluten som finns i vete, korn och råg gör att din tunntarm blir inflammerad. För att tarmen ska läka behöver du övergå till att endast äta mat utan gluten. Då blir det viktigt att ha kunskap om vilka livsmedel som inte innehåller gluten. Att baka med glutenfria mjölsorter kräver lite annorlunda teknik. Du kan behöva baka ett par gånger för att lära dig hantera en glutenfri deg. Eftersom mjölet gör att degen jäser sämre behöver du arbeta mer med degen, till exempel med en hushållsassistent eller en bakmaskin. Degen blir ofta lösare och det kan vara bra att baka ut bröd i brödformar.Många upplever att de får symtom av att äta mat med gluten, men vid undersökningar finns det ingen skada på tunntarmens slemhinna. Det kan då finnas andra ämnen i livsmedel med gluten som kan förklara symtomen, till exempel vissa kolhydrater. Behandlingen är ändå densamma som vid celiaki, det vill säga att undvika mat med gluten. Men det är vanligtvis inte lika viktigt att maten är helt glutenfri som vid celiaki.

En del pizzerior har glutenfria pizzor. Till vissa pizzerior kan du få ta med egen glutenfri pizzadeg som pizzabagaren sedan bakar ut. Ring gärna innan och fråga om det går bra. Det kan finnas vanligt mjöl på arbetsbänkar och i ugnarna. Därför är det bra om personalen kan baka ut den glutenfria pizzan på aluminiumfolie.Naturligt glutenfria produkter och produkter som är tillverkade av glutenfria spannmål får märkas med texten ”Glutenfri” eller ”Mycket låg glutenhalt”. Livsmedelsverket rekommenderar att barn inte bör äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka. De avråder helt från att ge riskakor och risbaserad dryck till barn under sex år. Vissa produkter som man har svårt att tro att de ska innehålla mjöl gör det ändå. Det gäller till exempel rostad lök, vissa sorters glass och kryddblandningar. Men det ska ändå tydligt framgå av ingrediensförteckningen om produkten innehåller gluten. Fråga personalen i butiken eller kontakta företaget som tillverkar produkten om du är osäker.Kaffe, te, kakao, läsk, saft, mjölk och mineralvatten innehåller inte gluten och går bra att dricka. Men drycker kan innehålla gluten, beroende på vad de är gjorda av. Öl, svagdricka och must är exempel på drycker som kan innehålla gluten.Ska du resa bort och bo på hotell eller liknande kan du kontakta till exempel flygbolag och boendet i förväg och fråga om de har glutenfria alternativ. Detsamma gäller om ett barn med celiaki ska åka på läger. Då är det bra att ringa och förbereda ledarna i förväg.

I innehållsförteckningen måste det även stå om en ingrediens i produkten i sin tur är tillverkad av en ingrediens som innehåller gluten. Det kan till exempel stå modifierat stärkelse från VETE, om stärkelsen är tillverkad av vete. Står det däremot bara stärkelse kan du vara säker på att stärkelsen kommer från en glutenfri produkt.
Caféer, serveringar och restauranger har ofta glutenfria alternativ. Hos många hamburgerkedjor kan du till exempel få glutenfritt hamburgerbröd. Det är också vanligt att caféer har glutenfritt bröd och glutenfria maträtter. Många caféer har också glutenfria kakor eller andra fikaalternativ. På vissa orter finns det bagerier som bara bakar glutenfria produkter.Många lösgodisburkar har innehållsförteckningar. Prata med personalen i butiken om du är osäker på om innehållsförteckningarna stämmer. Ibland kan godisbitar likna varandra trots att de är från olika tillverkare och innehåller olika saker. Risken finns då att de blandas i samma burk.

Vad händer med kroppen när man slutar äta gluten?
– Det som händer i kroppen när man slutar äta gluten är att tarmslemhinnan mår bättre. Då tar vi upp näringen bättre. Många märker snart att det ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter kan vara bättre hår och hy, och en lugnare, mindre svullen och uppblåst mage.
Välj havre och havreprodukter som är märkta med texten ”Glutenfri’” eller med symbolen ”Det överkorsade axet”. Havre i sig är glutenfri, men havreprodukter utan märkning kan innehålla gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen. Det kan även gälla andra spannmål och spannmålsprodukter, som till exempel bovete och hirs.Många gånger kan det vara svårt att hitta eller läsa innehållsförteckningar för lösgodis. Välj då annat godis som du vet är glutenfritt. Lakrits är ett exempel på godis som kan innehålla glutenhaltigt mjöl.

Det är bra att läsa innehållsförteckningen regelbundet även på produkter du vet är glutenfria. Det händer att recept förändras eller att produkter med samma namn tillverkas i olika fabriker som använder olika recept. Till exempel kan en del godis eller frukostflingor tillverkas i olika länder och ha olika ingredienser trots att de har samma produktnamn.
I innehållsförteckningar står det ibland ”kan innehålla spår av vete” eller ”kan innehålla spår av gluten”. Det betyder att tillverkaren inte kan garantera att produkten är fri från gluten. Det kan bero på att spannmål med gluten har hanterats i samma lokal som produkten. Produkten kan då ha fått med sig spår av gluten.

Kan man äta glutenfritt om man inte är glutenintolerant?
Gluten i sig tillför inget av näringsvärde så det är inte på något sätt farligt att helt utesluta gluten ur kosten. Men har man inte celiaki utan är glutenkänslig så är det onödigt att äta strikt glutenfritt. Då räcker det oftast med att ta bort de största källorna.
Märkningen av glutenfria produkter kan vara annorlunda än i Sverige. Men inom Europa finns samma regler och gränsvärden som i Sverige. Det kan också vara svårt att förstå om det är skrivet på ett annat språk. Därför är det bra att fråga om innehållet i butiken där produkten säljs.Naturligt glutenfria produkter och produkter som är tillverkade av glutenfria spannmål får märkas med texten \”Glutenfri\” eller ”Mycket låg glutenhalt”. Det glutenfria brödet är bäst färskt eftersom det snabbt blir torrt och smuligt. Ett tips är att skiva och frysa in nybakat bröd. Sedan kan du ta fram och tina så mycket som du behöver för stunden. Det kan vara enklare att själv laga mat från grunden eftersom färdiglagad eller processad mat ofta innehåller gluten. Men det går bra att använda dessa produkter om du är säker på att de är glutenfria.Det går oftast bra att äta måttliga mängder av produkter som innehåller spår av vete eller gluten om du har celiaki. Men det kan också hända att du får symtom om du äter en sådan produkt. Du bör då försöka undvika att äta produkter som kan innehålla spår av gluten.

Barn upp till 16 år har enligt lag rätt till subventionerade glutenfria produkter genom livsmedelsanvisning från läkare eller dietist. För personer över 16 år ser det olika ut beroende på vilken region man bor i. Man kan få livsmedelsanvisning, kontantersättning eller ingen ersättning alls.

Är allt veganskt glutenfritt?
Gluten finns i många veganska matprodukter. Exempelvis så kan vissa köttsubstitut, som quorn, seitan och sojaprodukter, innehålla gluten. Anledningen till att man vill utesluta gluten kan avgöra graden av vaksamhet du behöver ha. Om du har celiaki så måste produkten vara helt glutenfri.
Naturligt glutenfria produkter som saknar märkning är inte kontrollerade. Trots att de är naturligt glutenfria kan slutprodukten innehålla små mängder gluten som av misstag blandats i vid skörden eller vid tillverkningen.

Analyser har visat att många ölsorter har en glutenhalt som ligger under gränsen för vad som räknas som mycket låg. Men mängden av gluten kan variera från gång till gång. Tänk på att du lätt kan få i dig större mängder gluten om du dricker mycket öl, svagdricka eller must även om glutennivån i en del av dessa drycker är mycket låg. En halv till en liter dryck kan innehålla så pass mycket gluten att du får symtom och skador på tarmen.
Ät frukt, bär eller grönsaker varje dag och gärna tillsammans med annan mat som innehåller mycket kostfibrer. Det kan annars bli svårt att få i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer.Det finns också glutenfri pasta, glutenfria flingor och glutenfritt bröd. De är oftast tillverkade av havre, ris, hirs, majs, bovete eller andra naturligt glutenfria spannmål. De kan också ha tillverkats av spannmål där gluteninnehållet har tagits bort. Ett exempel är glutenfri vetestärkelse.

Almondys läckra chokladtårtor är fyllda till brädden med choklad av olika slag. Klassisk mjölkchoklad, mörk choklad, ja till och med den nya, spännande ruby-chokladen. Gemensamt för dem alla är att de är supergoda vid vilket tillfälle som helst. Så nu är det upp till dig att välja den du tycker är godast. Upptäck vår veganska chokladtårta Choco Delish, nyheterna Salted Caramel och Ruby Passion, klassikern Marabou Schweizernöttårta, Tobleronetårta och alla de andra. Scrolla ner och välj den som låter godast. Kan du inte bestämma dig får du såklart välja flera.Almondys kladdkakor är älskade för den goda chokladsmaken och den rätta kladdigheten. För att få våra kladdkakor så där perfekta har vi extra mycket choklad i smeten. Ett annat trick är att vi ut dem ur ugnen i exakt rätt tid, när insidan fortfarande är kladdig. Vår kladdkaka sätter extra guldkant på vilken fika som helst men passar också utmärkt till filmkvällen har vi hört. Eller varför inte äta en bit precis när du känner för det. Allt blir bättre med kladdkaka.

Almondys klassiska mandeltårta Almond Cake baseras på ett svenskt originalrecept från 1890 och garanterar njutning vid varje tillfälle. Den passar lika bra till fika en vanlig tisdag som till midsommar eller mors dag. Smaken av mandeln är naturligt rund, mild och söt vilket bidrar till våra mandeltårtors omtyckta smak. Genom att lägga lager av vår unika, gyllene kräm kan vi skapa en oemotståndligt god mandeltårta som så många har tyckt om sedan den såg dagens ljus 1982. Att våra mandelbottnar är glutenfria gör dessutom att fler kan njuta av dem och det tycker vi om.
Alla tårtor faller inte alla i smaken. Kanske har du tänkt på en tårta du saknar, drömmer om eller är väldigt sugen på att testa. Då hoppas vi att du vill dela ditt tårtförslag med oss. Kanske blir det ännu en supergod Almondytårta som kan sprida glädje världen över.

Vår veganska tårta är bakad helt utan ägg, mjölk eller smör. Istället använder vi bara växtbaserade råvaror. Har du saknat en god vegansk tårta på dessertbordet? Då kan vi rekommendera vår oemotståndligt goda Choco Delish, en chokladkaka med chokladmousse toppad med rostade hasselnötter, kokosflakes och ännu mer choklad.
Med vår vision om att sprida glädje världen över kommer också ett stort ansvar och omtanke om din hälsa. För oss betyder det att alltid vara tydliga när det gäller innehåll och allergiinformation. Vi gör därför allt vi kan för att säkerställa att informationen om våra tårtor och kakor är korrekt. Har du en allergi bör du alltid läsa innehållsförteckningen på förpackningen i butiken, eftersom ingredienser ibland kan ändras.

Allt blir bättre med tårta! Men okej, kakor är ett gott alternativ (om det är kladdkaka). Vi använder cookies på vår sajt för att se till att du får bästa möjliga upplevelse. Din information håller vi för oss själva och skulle aldrig dela den vidare till tredje part. Klicka på knappen om du älskar tårta och tycker kakor är okej.Sedan vi började baka Daimtårtan 2001, har den varit omåttligt populär. Varje år äter vi svenskar över 1 000 000 Daimtårtor. Det motsvarar 115 stycken varje timma, dygnet runt. Framgången har gjort att vi har kunnat utveckla fler goda tårtrecept genom åren och idag kan vi erbjuda en stor variation med både glutenfria, veganska och mjölkfria alternativ. I vår värld blir allt bättre med tårta och ingen ska behöva fika eller fira utan en bit på sin tallrik.

Letar du efter glutenfri tårta? Då kan vi glädja dig med att många av Almondys tårtor är naturligt fria från gluten. Det beror på att vi bakar våra tårtbottnar med mandelmjöl, aldrig vetemjöl. I vårt tårtbageri hanterar vi inget gluten alls, därför kan du alltid vara 100 % säker på att våra glutenfria tårtor faktiskt är helt fria från spår av gluten. Glutenfri tårta från Almondy är dessutom magiskt goda är något vi är väldigt stolta över. Det gör att du som är allergisk också kan få njuta av våra godsaker till fikan, desserten, filmkvällen, mors dag, midsommar eller när du vill.Frågar du oss så är moussetårta det festligaste man kan bjuda på. Vi vågar till och med påstå att en moussetårta aldrig kan serveras vid fel tillfälle. Ställer du fram den till en vanlig fika blir det en extra lyxig, vanlig fika. Serverar du den å andra sidan under en midsommarlunch så känns också det helt naturligt. En given Almondy-favorit är Lemon Mousse. Eller är det kanske Daim Cake Mousse? Varför inte en mix av båda på en och samma tallrik? Toppat med lite egenvispad grädde. Kanske några hallon. Och ett par physalis. Mmm! Ibland är det svårt att välja. Men du har säkert koll på vad du söker.

Sedan 1982 har alla våra tårtor som bakas med mandelbotten varit glutenfria. Det är bra, för på det sättet har fler människor kunnat njuta av tårta. Är du glutenintolerant? Se då till att den här symbolen finns på förpackningen. Den betyder att vi är certifierade enligt Svenska Celiakiförbundet.På vårt Instagramkonto @Almondybakery sprider vi glädje mest hela tiden. Som det ska vara. Följ oss och se våra godsaker och annat kul poppa upp när du minst anar det. Klicka på rubriken här ovanför för att komma till vår tårtvärld.

Vilka spannmål är glutenfria?
Det finns en hel del spannmål som är naturligt glutenfria. Följande kan användas i stället för vete, råg och korn: ris, samt risflingor, rismjöl och risgryn. havre, samt havregryn, havreflingor, havremjöl och havredryck.
I vår tårt-outlet erbjuder vi andrasorteringstårtor till riktigt bra priser. I butiken hittar du även tillbehör såsom tårtspadar, kakformar,frysväskor och andra finurliga saker som förhöjer fikastunden.Cheesecake är en av svenskarnas favoritdesserter vid sidan av klassiker som kladdkaka, glass, paj och fruktsallad. Vi kan inte annat än att hålla med. Cheesecakes är verkligen gott och dessutom superenkelt. Naturligtvis gör vi vår cheesecake på Almondy-vis. Utöver de goda kaksmulorna i botten lägger vi till något extra gott, som Daim eller Oreo. Dessutom kommer våra varianter i en praktisk glasskål som är både vacker att ställa fram och enkel att ta med sig. Servera vår cheesecake som god avslutning på en härlig middag eller utomhus under en picknick (glöm inte att ta med dig skålarna hem). Du hittar vår cheesecake i butikens konditoriavdelning.Numera föredrar många att konsumera glutenfria produkter, men är inte nödvändigtvis allergiska mot gluten, varför vikten av denna allergi ofta är nedtonad vilket gör att vissa tillverkare av glutenfria produkter tar mindre försiktighet. Att det skulle göra det genom att märka deras produkt för någon annan så kallad ”allvarlig” allergi.Den andra farliga aspekten av traditionella bakverk är användningen av raffinerat vetemjöl med ett mycket högt glykemiskt index. I våra bakverk och kakor föredrar vi att använda ris, kikärter och majsmjöl utan gluten och lägre glykemiskt index och därför hälsosammare. Om du undrar vad det glykemiska indexet är, är det mängden glukos som mäts i blodet efter att ha ätit en mat. För att ge dig ett exempel är det glykemiska indexet för vitt socker 95/100 och det för vitt bröd 100/100! När det gäller det glykemiska indexet för glutenfria ris-, havre-, kikärts- och majsmjöl som vi använder är det 35/100 till 60/100 så mycket hälsosammare.

Vi erbjuder kakor utan smör till salu, alla våra kakor och bakverk är 100% veganska och därför fria från animaliska produkter, inklusive smör. Våra produkter passar perfekt för personer med allergi mot mjölk och laktos.
Naturligtvis kan vi lägga till ett personligt meddelande till ditt foto, bara begära det under tårtbeställningsprocessen. Vi kan också lägga till ett litet horn eller en änglaljus eller till och med vingar till ditt foto om du vill.Vi garanterar att vi tar denna allergi på största allvar och att våra produkter inte innehåller gluten alls, varken i ingredienserna eller i spårmängder på grund av korskontaminering.