Posted on

Veteranlastbilar Till Salu

– Vi har visserligen en liten skara privatpersoner som lämnar in för renovering, men de flesta kunderna är åkerier som vill ha en reklampelare, säger Anders.FINNERÖDJA. – Mig veterligt är vi de enda i landet som affärsmässigt sysslar med detta, säger Anders Gruffman som för sex år sedan drog igång renoveringsdelen i firman som med sitt åkeri nu har 6 anställda.- Plåtdetaljer tillverkar vi själva, och glasrutor är ofta planglas så det kan glasmästaren i Laxå fixa. Däremot är det svårt att få tag i gummilister.

– Ofta är det “skelett” som kommer, chassiet och hytten för sig. Det vi gör är blästring, svetsning, riktning, rostlagning, ombyggnad exempelvis till sovhytt, lackering, hjulbasändringar.
En av lastvagnarna i hallen är en Scania 110 från 1969. Den är lackerad i transportbolaget ASG:s färger, och den tidstypiska reklamskylten på toppen av hytten finns kvar. Bilen är precis som Anders och Magnus minns från sjuttiotalet, när det kunde brumma in en 110:a i Finnerödja för att leverera några pallar gods.Veteranlastbilar röner ett stort intresse såväl i Sverige som på kontinenten, inte minst hos åkeriägare. Och det var av den anledningen som Anders startade lastbilsrenoverandet, han fick en förfrågan från ett åkeri i södra Sverige om han kunde åta sig ett jobb. På den vägen är det.- Det är en Scania 141 från 1981, en Scania från 1954, en Volvo G89, Scania T142 plus en Scania 110 från 1969. Men det står ännu fler utanför och väntar. Och på lördag får vi in en Volvo F88 och en Scania 110, berättar Anders.- Hittills har vi inte fått några sådana förfrågningar. Lastbilsmotorer är oerhört slitstarka, det är inte ovanligt att de går en bra bit över 200 000 mil. Så vårt jobb är att tvättning och målning. – Det är heller inte ovanligt att ett visst åkeri haft den och den lastbilen när firman startade, och nu vill man ha en liknande att visa upp och åka på utställningar med. Alla vill ha en färdig bil som den såg ut på 60- eller 70-talet. Hobbymekaniker som renoverar veteranlastbilar är inget ovanligt. I Finnerödja finns även ett företag som nischat in sig på detta. Kunderna är åkerier som vill ha en fin gammal lastbil att visa upp på utställningar.

Rekordet i timmar innehas för närvarande av en Scania från 1968 som firman rustat från topp till tå och gjort om från tankbil till dragbil, med sovhytt. Arbetstid: 1 500 timmar. I det speciella fallet stannar notan på ett miljonbelopp.
OBS! Läs informationen under fliken ’Om auktionen’ för de specifika hålltider, utlämningsadress och betalningsvillkor som gäller för just den här auktionen.

Du som köpare ska kontrollera objekt vid hämtning. Anmärkningar härefter beaktas inte. Om objektet skiljer väsentligt från objektsbeskrivningen ska Budi kontaktas innan objektet transporteras.Varje auktionsobjekt har 3 minuters flytande nedräkning, dvs vid utsatt tid så påbörjas en 3 minuters nedräkning som förlängs med 3 min för varje nytt bud som inkommer under nedräkningsperioden.

Fint lördagsväder, belönade oss med en ledig dag. Åkte till Hästholmen och tittade på många, gamla och fina mc som startade i MCV Blåklintens Oldringen.
Tog oss hem, men han tyckte det var tungt i uppförsbackarna. Har varit på provtagning hos doktorn. Ett tändstift har inget innanmäte kvar och har skadat en ventil.

I samband med GP i Målilla arrangerar hembygsparken Speedwayens dag. Då ställer man ut och startar upp de gamla fordonen. Passade på att sniffa, lyssna och äta ostkaka.

Har varit i Tranås och hämtat vår Fuldamotor, som renoverats av Lennart Holm och Stigs Motormekaniska i Axvall. Passade på att äta en jättegod räkmacka på wienerkonditoriet. Kan rekommenderas!

Ibland bränner pengarna i fickan och förståndet är borta. Konstaterade att jag behöver en så´n här stege för att kunna komma upp. Hur ska jag då kunna köra den.
Avslutar trippen på Sparreholms Slott. Vilken samling av fina bilar, många så kallade mässingsbilar. Cyklar från hela dess historia, leksaksbilar, en del mc och mcbilar. Å, vilket vagnsmuseum. Dessutom en jukeboxavdelning, som dessvärre var stängd för ombyggnad när vi var där.