Posted on

Volvo Kad 32

Servicesats för Volvo Penta KAD32 ifrån Recmar. (Beställningsvara 1-3 dagars levtid )Inkluderar:OljefilterBränslefilterLuftfilterImpellerRacor filterelemen

Leveranstid 2-3 dagar normallt sett efter beställning. ( Denna uppgradering går även att kombinera ihop med sin vanliga renoveringa hos oss för 1500 inkl moms extra. )
Volvo penta KAD 32 storsäljaren 5326988616 med uppgraderad kompressordel till ”Billet” Kompressorhjul.Renoverad turbo uppgraderad med en mer modern kompressordeSatsen innehåller: Cylinderfodersats samtliga, Ramlagerpar STD samtliga, Trycklager samtliga, Vevlagerpar STD samtliga, Turboanslutningssats, Packningssats till laddluftkylare, Sotningssats, Kompletteringssats.

Svaret är att KAD motorerna är en äldre generation som började med den sk PRO40-motorn en gång i tiden och som nu ersatts av den helt nya D-motorn, som inte har någonting gemensamt med KAD-motorerna.D4 – commonraildiesel, bullrig – absolut en hård gång, men bränslesnål och stark som attan. Här kan man inte göra lika mycket själv iom att det är en modernare motor. När det kommer till Aquador och deras dieslar så skriver vissa D3/D4 andra skriver KAD 32/43. någon som kan hjälpa mig att svara på skillnader (om det finns några) mellan D och KAD Jag tycker faktiskt inte den går så hårt. Har en D4 300 och marschar mellan 2500-2800v och då är det helt ok. Hade en kad44 i båten innan och kan inte säga att jag tycker det är ngn avgörande skillnad i gången. En fördel med D4an kan jag tycka är att kompressorn slår av vid ett lägre varv och turbon tar vid istället. I och med att kompressorn låter högt på bägge maskiner är det skönt när den slår av!D3 – 5 cylindrig konverterad bilmotor – har dragit med endel problem, om dessa är lösta vet jag inte. Vet att det är en hel del givar fel osv på dessa. Det denna motor ska ha är att den är förbaskat tyst!Jag grävde ner mig rätt mycket i dessa olika motorer innan jag köpte min nuvarande. Min tidigare erfarenhet var TAMD31P, vilket är typ samma som KAD32 minus kompressorn. Den satt i en halvplanande Nimbus 2600 och den gjorde sitt jobb, till helt ok förbrukning. Det största problemet med dem är att de är 4:or vilket ger mer vibrationer och det tråkiga knattriga ljudet. Varje gång man hörde det trevliga mysiga ljudet från en diesel 6:a i någon grannbåt, så kände jag alltid att jag måste ha en diesel 6:a i nästa båt!

Som med alla båtar är skicket på det man köper och historiken avgörande. Jag hade säket gått på en äldre båt/motor med bra historik i perfekt skick än en nyare som känns lite ovårdad med tveksam historik.. Men det är jag det.. Jag har köpt både välvårdade renoverade båtar och båtar i tveksamt bruksskick – det finns det tråd om båda typerna – den i bruksskick var riktigt dyr i slutänden..
Om du kikar på D4 så skiljer det i styrka. Jag har för mig att 210 hk inte har kompressor medan 230/260 har kompressor = betydligt piggare och troligtvis snålare iom mer kraft och kortare planingstid.Jag har köpt Aquador 23 HT med Volvo Penta KAD32 med DP-E drev. Det skedde ingen mer höstservice än att glykolkonservera den. Således önskar jag att nu på våren;

Det går säkert att hälla på ovansidan vid mätstickan men det ska vara bättre att lossa på bulten på baksidan bakom kåpan (har fått svar från en verkstad)
Gör detta samtidigt som du byter impeller. Häll i lite flytande tvål rätt ner i impellerhuset genom sjövattenfilterhuset och vrid runt motorn något varv. Då blir det mycket lättare att få ut impellernDet är inget skydd eller liknande för det hålet förutom just kåpan. Är det inte konstigt om man häller i olja där? Eller är det inte ett direkt hål utan att man behöver skruva bort den inringade pluggen med insexnyckel?

Ett alternativ är att göra allt uppe på land men det jag funderar på är om det är bättre att göra 1 på land och 2 tom 6 när båten är sjön? Att suga upp motoroljan underlättas väl när motorn har gått varm? Om ja, är det bättre att köra motorn varm i vattnet eller med hink (osäker på hur länge man kan göra det på land). Punkt 3 till och 6 bör man göra efter byte av motorolja visst?
Do you want to advertise in the branchregistry or via web ads/banners? Or would you like to discuss a collaboration with Sweden’s largest marine portal?Jag fick upp oljemätarskruven, pluggen längst ned där oljan kan tömmas samt de två stjärnskruvarna på täckkåpan. Däremot så stämmer inte beskrivningen i gör-det-själv-manualen med var man ska fylla på oljan under täckkåpan eller ser ni var det är? Enligt manualen så ska man skruva bort en plugg med insexsnyckel. Jag undrar om man ska fylla på vid mätstickan istället?

Många bud. Jag hade gjort 1 och 4 på land. Men allt utom 1:an går bra att göra i sjön förutsatt att du har en ventil till sjövattenintaget till motorn men det lär du väl ha.Jag skulle byta bränslefiltret i sjön, då slipper jag oroa mig för luft i bränslesystemet med utebliven motorstart. I synnerhet vid iläggningsbryggan när flera kanske väntar på sin tur. När du kommit till din brygga har du all tid i världen att byta filtret, lufta ut ordentligt och varmköra motorn som en kvittens att bränslesystemet fungerar som det skall. Med varm motor byter du sedan motorolja och oljefilter. Impellern och olja i drevet har du redan bytt på land.Du är helt rätt på det. Varmkör och byt motoroljan när båten ligger i. Punkt 1+3+4 åtgärdar jag när båten står på land. Impellern byter jag på land, för det är så mycket enklare. Inget kladd med inrusande vatten med den motorn jag har.

Hur ofta behöver man byta packningen/o-ringen vid pluggen? Det verkar vara en o-ring på moderna drev men SeaSea hänvisade till ett varv och inget som de sålde själva (känns märkligt)?Maringuiden was founded in 1996 and has long been Sweden’s largest marine portal. In the high season, approximately 650,000 page views are displayed each week on the site for approximately 80,000 unique visitors.