Floder har alltid lockat människor. Mest de stora, breda som flyter i sakta mak genom slättland. På dem har man vågat sig ut i bräckliga farkoster. De har givit vatten till människor och ofta även till åkrarna. Där har man fiskat. På dem har man färdats till andra boplatser för att byta varor. Floderna har varit den säkraste vägen in i okänt land. De som först bosatte sig utefter en flod var nära släkt, talade samma språk och höll samman. Så uppstod byar och städer.Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena.SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Om du är upphovsrättsinnehavare och anser att SO-rummets användning av ditt material bryter mot upphovsrätten och bör plockas bort, så är du välkommen att meddela oss så att vi kan ta bort materialet.
Varje flod lever sitt eget liv. Ibland snålar den på vattnet. Ibland svämmar den över sina bräddar. Då tvingar den människorna att samarbeta, att organisera sig. De bygger dammar och kanaler för att bevattna åkrarna.
Floder som var givmilda med vatten hjälpte bönderna till rika skördar och välstånd. Fler munnar kan mättas och folkmängden ökar. Då kan inte alla vara bönder. Många andra yrken behövs, snickare, smeder, djurskötare, skrivare, räknemästare, kloka ledare. Vid de stora floderna uppstår stater. Ungefär så kan det ha börjat.Forntiden är den äldsta av de historiska epokerna och räknas från omkring 3000 f.Kr då de stora flodkulturerna uppstod, till dess att antiken upphörde i samband med romarrikets undergång i slutet av 400-talet e.Kr. De första kulturerna med skriftspråk uppstod ungefär samtidigt i Mesopotamien och Egypten för omkring 5000 år sedan. Lite senare uppstod även kulturer med skrift i Indien och i Kina. Alla dessa högkulturer var civilisationer med utvecklad byråkrati, teknologi, konst och effektiva arméer. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. Det är därför fritt fram att använda webbplatsen som grund eller underlag för skolarbete. SO-rummets texter får skrivas ut och användas i skolan och för privat bruk, men uppge alltid källa! Det måste framgå tydligt vem som skrivit texten och varifrån materialet kommer (inkl. länk/ar). SO-rummets texter får däremot inte (utan tillstånd från oss) användas fritt som redaktionellt material på andra webbplatser utanför SO-rummet. Vi tycker såklart att det är kul om texterna kommer till så stor användning som möjligt så länge nyttjandet inte missbrukas. Kontakta oss om du har frågor.
På ön Kreta i Medelhavet uppstod den första europeiska högkulturen, den minoiska omkring 2000 f.Kr. Där skapades ett skriftspråk (omkring 1650 f.Kr) som dock inte gått att tyda. Också på det grekiska fastlandet skapades ett skriftspråk i den mykenska kulturen (1400-1200 f.Kr). Inte heller detta har dock kunnat ge så mycket upplysningar om den historiska utvecklingen.
Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.
Mycket vanligt i västerländsk historieskrivning är också att forntiden sägs omfatta tiden 3000 f.Kr – 750 f.Kr. Denna epok syftar då på kulturer i det östra medelhavsområdet, där omkring 3200 f.Kr skriftspråk uppstått i Mesopotamien och Egypten. Eftersom dessa så kallade flodkulturer starkt påverkade grekerna i det sydöstra hörnet av Europa, brukar historiker också tala om detta som en första europeisk historisk epok. De skriftliga källorna under hela denna tid är dock få och bristfälliga vilket gör att man bör benämna den som en ”tidighistorisk” epok.
Grekerna, som vid den här tiden till stor del också bodde i det som kallas Mindre Asien (idag västra Turkiet) påverkades av sumerers och egyptiers upptäckter inom matematik, astronomi och medicin. Grekerna tog över och utvecklade alfabetet från fenicierna, ett sjöfararfolk som bodde ungefär vid dagens Libanon. Via hettiterna, ett annat folkslag i Mindre Asien lärde sig grekerna smälta järn, en revolutionerande händelse i historien. Genom handeln spreds inflytandet från Mellanösterns högkulturer till östra Medelhavets stränder. De första europeiska högkulturerna växte fram på Kreta och i Mykene under det andra årtusendet f.Kr. Efter 1000-talet f.Kr dominerades Medelhavshandeln av fenicierna, som bland annat utvecklade ett ljudalfabet med 22 tecken. Under samma tid spreds användningen av järn i Medelhavsområdet. Från Fenicien kom också, enligt sagan, den grekiska guden Zeus, förklädd till en tjur. Han ska ha simmat till Kreta med prinsessan ’Europa’ på sin rygg. Hon fördes sedan vidare till det grekiska fastlandet. Detta är en myt men som alla myter vill den peka på något väsentligt, nämligen att rötterna till Europas kulturhistoria står att finna i Orienten. Något måste alltså här sägas om Mesopotamien och Egypten.Folkvandringstiden (350-600) utgör en övergång i Europas historia från antiken till medeltiden då många folkgrupper vandrade till nya bosättningsområden.För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.Förutsättningarna för att högkulturerna kunde uppstå bestod som vi sett av många olika faktorer som var tätt sammanlänkade med varandra. Allt detta bidrog till uppkomsten av städer som senare utvecklades till stora riken.I antikens Grekland (700-300 f.Kr) lades grunden till den västerländska kulturen. Antikens grekiska välde var splittrat i stadsstater som hölls ihop av en grekisk kultur.
Anledningen till att det är forntiden och inte stenåldern som utgör vår äldsta historiska epok är att skrivkonsten uppfanns då för omkring 5 000 år sedan (ca 3200 f.Kr). Det är först i samband med skrivkonstens uppkomst som våra historiker börjar få skriftliga källor att utgå från. Vi vet därför mycket mer om forntidens människor än om de som levde tidigare på stenåldern. Inom historievetenskapen utgörs därför all ”historisk tid” av den tid då det finns skriftliga källor bevarade. Tiden innan dess kallas ”förhistorisk tid”. (Läs mer om historievetenskap i avsnitten om historia och historieforskning.
Forntiden brukar ofta användas synonymt med förhistorisk tid. Man tänker då främst på de senaste 40 000 åren efter att Homo sapiens koloniserat Europa. Eller ännu mer begränsat från omkring 10 000 f.Kr i samband med jordbruksrevolutionen. Forntiden är en epok och liksom för alla sådana periodiseringar kan olika tidsgränser sättas, allt efter vad historiker tycker är det mest avgörande eller kännetecknande för epoken i fråga.
Bakgrunden till de första civilisationernas framväxt var jordbrukets utveckling, bruket av metaller, användandet av skriftspråk och framväxten av städer.Vår onlinebok är en digital kopia av den tryckta boken och har i de flesta fall ljud. Det går inte att skriva direkt i boken men det finns en anteckningsfunktion bredvid. Onlineboken är tillgänglig från valfri dator eller surfplatta med internetuppkoppling.
Om du skulle behöva kontakta oss når du kundservice enkelt via antingen telefon eller e-post. Vår ambition är att svara på inkomna mail inom 1 arbetsdag. För brådskande ärenden är det bara att ringa oss. Registrera dig för vårt nyhetsbrev så får du information om tillfälliga erbjudanden och information om större produktlanseringar. Vi skickar nyhetsbrev maximalt en gång i månaden. Samband mellan teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg. Hur tekniken har möjliggjort vetenskapliga upptäckter och hur vetenskapen har möjliggjort tekniska innovationer.Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller.Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och systematiskt pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade och genomarbetade fysiska eller digitala modeller.Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.
Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.Du kommer att få lära dig de enkla maskinerna – hävstången, hjulet, skruven, lutande planet , och kilen samt kombinationer av dessa In i teknikens värld ….. För mycket länge sedan försökte människan använda verktyg för att göra arbetet lättare. Dessa verktyg eller ”maskiner” var mycket enkla och används fortfarande i våra moderna maskiner. I dessa arbetsområden kommer vi att lära oss mer om maskinerna.Du kommer att få faktahäften, där du får lära dig hur ”maskinerna” fungerar. Du bygger enkla konstruktioner genom att följa instruktioner, undersöka ”maskinens” funktion ,göra små förändringar i konstruktionen och svara på frågor .
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.
Eleven kan genomföra enkla teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten genom att undersöka och pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller.Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?
INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter
SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Y VILJA ORDLISTA filosofiskt lagd (förordet) tänka mycket, vilja förstå saker perspektiv (förordet) här: se saker på ett nytt/annat sätt byte (s 10, rad 2) djur som vilda djurArbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar
1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han
SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar
Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.
Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Hej jag heter Johan och är 10 år gammal. Jag gillar parkour. Jag har parkourhandskar och egna skor som jag bara får använda när jag skall ut och köra sporten. Jag går
Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag
ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd
ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ANNA HANSSON ORDLISTA kängor (sida 5, rad 1) tjocka, stora skor skilt sig (sida 5, rad 7) separerat, inte längre gift myren (sida 7, rad 2) blöt mark där man kan sjunka ner tall
1(7) LÄNGTAN TILL LANDET Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar, solen kysser liv i skog och sjö. Snart är sommarn här. I purpurvågor,
ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)
SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol
Prästen PRÄ STE N MED Bert Ceder är präs t ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Martin Palmqvis t prästen ORDLISTA gå i pension (s 5, rad 4) vara gammal och inte behöva jobba mer församling (sid 5, rad 6) de som
Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals
Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.
Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,
Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde
1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.När sommaren var slut, lämnades min mamma av sin familj. Hon har berättat att hon sprang flera kilometer efter bilen, men ingen hörde hennes rop på hjälp. Till slut gav hon upp och kröp in i en håla under
sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.
Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt
Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van
Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.
Muntliga övningar till: Introducera Grammatik ISBN: 978-91-47-11783-3 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar niVeronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) – kursen den – läraren hon/han/hen – språket det – korridoren den – telefonen den – universitetet det ett foto – det en buss – den en turist – hon/han/hen en adress Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1PROGRAMMANUS PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA5 SKAPELSEMYTER OCH DÖDEN En berättelse från Ho-Chunk-folket (Winnebago, USA) Av: Tove Jonstoij I rollerna:,
Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren
Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma
Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mittmysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet
ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN WILLIAM KOWALSKI LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 härbärge (sida 5, rad 1), en plats att sova på misshandlat (sida 5, rad 9), slagit blåtira (sida 7, rad 9), blåmärke runt ögat efter22 3 De tycker att det är roligt att saker flyter runt av sig själva. 4 Man kan inte lägga ifrån sig någonting för det stannar inte kvar och det är svårt att hålla orienteringen. 5 tt jorden såg liten ut och att det bara tog 90 minuter att fara runt hela jordklotet när han var uppe i rymden samt det tunna atmosfärskiktet runt jorden fick honom att tänka på att vi måste värna om jorden. 6 De samsades flera olika kulturer i ett mycket trångt utrymme på rymdfärjan och därför tycker han att man borde kunna samsas på jorden också där det finns mycket mer plats. 7 Han fick inga svar på frågan om livets uppkomst och utveckling, men han hoppas att forskning ska hjälpa till att få svar på frågorna. 8 Han tror att intelligent liv kommer att förekomma på andra platser än på jorden i framtiden, till exempel på Mars. D 1 djektiv: allmän, vilsen, punktlig, tydlig, vaken Substantiv: arbetslöshet, synlighet, sömnlöshet, krånglighet, blekhet D 2 a diskussion b organisation c immigration d recension e multiplikation f fascination g demonstration h aktion D 3 a summering b parkering c regering d korrigering e markering f fixering s. 349 Inga svenskar till Mars 1 15 % av kandidaterna gick vidare. 2 Han vill inte lämna jorden. 3 De ska kolonisera planeten Mars. 4 De planeras åka iväg år Det ska vara personer som är optimistiska och som har lätt för att anpassa sig och acceptera kulturella skillnader. 6 De måste avstå ifrån att bilda familj och de kommer aldrig mer att kunna träffa sina nära och kära på Jorden. 7 De ska själva bygga sina hus och odla sin egen mat. 8 Man ska kunna följa deras liv genom att titta på tv. 9 Det kommer fler omgångar och hon ska fundera på att ansöka igen. E 1 a originell b speciell c naturell d finansiell e provinsiell E 2 a hård + plugga b retur + biljett c åter + stå d om + gång e nu + läge f bo + påle g speciell + anpassad s. 352 I rörelse 1 Den bästa dagen är en dag då man är törstig. 2 Vägen till målet. 3 En rast som varar en enda natt och där man har bråttom. 4 Där man bara sover en enda gång. 5 Drömmarna blir fyllda av sång. 6 Man ska bryta upp eftersom det finns många äventyr som väntar. 22 Grundhjulet FCIT Sanoma Utbildning B.
ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN PER ALEXANDERSSON ORDLISTA Kapitel 1 Lycklig (sidan 3, rad 5) glad Förläggningen (sidan 3, rad 8) ett slags hus där man får bo när man kommer till Sverige Dröm (sidan 3, rad 10) SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet! Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.Hemliga Clowndocka Yara Alsayed – Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. – Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står
Kapitel 1 hej Jag heter Eric Knutson och är 9 år. Jag har ljust hår och jag är ganska kort jag gillar att spela fotboll och innebandy. Min mamma heter Karin och hon har också har just hår. Min pappa heter
Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk När Mandelträden blommar – fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort